Str. 065
Str. 129
Str. 215

+ 4 další ukázky

Trápili jste, když vás učitel přírodopisu na střední škole požádal, abyste rozpitvali žábu? Neumíte správně odpovědět, co je to DNA? Stále se držíte přesvědčení, že osmóza byl název posledního turné Ozzyho Osbourna? Pokud si tím stále nejste jistí, pak potřebujete Komiksovou biologii.

Scénář
Larry Gonick, Dave Wessner
Art
Larry Gonick
Obálka
Ivan Brůha, Larry Gonick
Lettering
Ivan Brůha
Překlad
Eva Vlčková
Redakce
Jan Grabec, Růžena Hedrichová, Jana Jůzlová
Žánry
humorný, naučný
ISBN/ISSN
978-80-242-7822-3 (Universum (Euromedia Group, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
191 x 234 mm
Tisk
černobílý
Váha
876 g
Stran
320
Cena
399 Kč
Originál
The Cartoon Guide to Biology (William Morrow Paperbacks, 2019)
  • Fort
    Fort20.3.2022 12:23Komiksová biologie
    Tak tímhle jsem nemile překvapen. Kdo od zapojení Larry Gonick v tomhle projektu čeká další Komiksovou historií světa z prostředí biologie bude zklamán. Je to naučná učebnice, ideální pro budoucí soutěžící pořadu Na lovu. Dozvíte se tu spoustu informací, které nejsou podány zábavnou formou. Bohužel jsem očekával v prvé řadě zábavné čtení s veselou kresbou s tím, že se nenásilně i něco přiučím, nestalo se tak.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.2.2022 12:05Komiksová biologie
    Tohle je kniha nadupaná nesmírně zajímavými a chytrými poznatky ze světa oboru, ve kterém jsem zrovna nikdy nevynikal, ale fascinuje mě. A přestože jsem skutečně přírodními vědami (zde doslova) nepříliš políben, domnívám se, že tady autor zhruba v polovině obsahu celé knihy tak trochu či možná hrubě podcenil erudici čtenářstva. Kdo čeká roztomilá zvířátka a krásné květinky, bude zbombardován chemií a fyzikou ve své nejryzejší podobě. Ono, když zvolíte svým způsobem jednodušší formu vyprávění (komiks), ale nepolevíte po obsahové stránce, o moc srozumitelnější to nebude, ani když je to roztomile nakreslené. Jinými slovy, ta kniha se tváří jako populárně-naučná, ale kyvadlo se tady překlopilo silně na stranu "naučná". Nelze to tomu vyčítat, já jsem prostě člověk smrtelný a v lecčem vylízaný, nicméně i ve snaze o objektivitu, nikoli ve snaze omluvit vlastní nevědomost, se domnívám, že některé kapitoly jsou skutečně dost náročné a složité. Neodpouští to nekoncentrovanost, ale ani soustředění někdy nestačí. Ono se to v poslední třetině knihy definitivně zlomí a vy se přes ty všechny proteiny, enzymy, ribozomy, endoplazmatická retikula, Golgiho aparáty, lisiny, glykolýzy, štěpení ATP, mechanické energie, fosfáty, mRNA, katabolické oxidace, tylakoidy, prokaryota, uracily a thyminy dostanete ke zvířátkům...

    Celkový dojem: 70%
21