Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Angel se pohybuje mezi dvěma světy. Je sice upír, ale jeho prokletím je lidská duše, a tak tráví celá staletí bojem proti silám, jež se snaží lidstvo zničit, v naději, že tak odčiní hříchy, jichž se dopustil po své přeměně v upíra.

Stopa nového spiknutí démonů, kteří útočí na nejzranitelnější místa dospívajících, zavede Angela až do městečka Sunnydale, kde si uvědomí, že rozhřešení, po němž touží, bude mít vysokou cenu... a že nikdo nemůže žít navždy, alespoň ne tehdy, dokud tomu on dokáže zabránit.

Obsahuje sešity série Angel #0-4 (duben 2019 - srpen 2019)
Desky totožné jako přebal.


Scénář
Bryan Edward Hill, Joss Whedon
Art
Gleb Melnikov
Barvy
Gabriel Cassata, Gleb Melnikov, Roman Titov
Obálka
Bryan Edward Hill
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
drama, fantasy, horor, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7652-065-3 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 16 mm
Tisk
barevný
Váha
458 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
Angel #01: Being Human (Boom! Studios, 2019)
  • Palebras
    Palebras8.1.2022 19:00Angel #01: Lidskost
    Angel je mírně rozporuplný. Postava je to zajímavá a vlastně prakticky celá první půlka příběhu byla opravdu velice fajn a bavil jsem se. Celé se to potom zvrhlo se záporákem, který se ukájel ve světě sociálních sítí, odběrů, lajků a influencerů. Prostě věcí, které jsou sice dneska úplně běžné, já se s nimi však příliš neztotožňuji a v tomto případě mi to přišlo mírně komické a spíš než u Angela, bych tuhle příběhovou linku očekával v komiksu s Barbie kočičkama. Angel je sympaťák, který by mohl nabídnout určitě více, než záporáka blbouna, který chce utáhnout partu děcek na sociální nudli. Ale budiž. Jedná se zatím o rozjezd, kdy je pouze nastíněno kam se bude příběh ubírat, takže tomu uřčitě šanci dám a nebudu s hodnocením příliš kritický, protože první půle byla včetně postav, kresby a lokací hodně zajímavá. Takže uvidíme, s čím se Angel vytasí příště.
  • karl173
    karl173 mecenáš2.1.2022 13:04Angel #01: Lidskost
    Začátek je slušný. A líbili se mi návraty do minulosti. Tam bych si představil klidně celý díl.
    V současnosti to ovšem tak dobře nefungovalo. Záporák co sbírá lajky a odběry? Jako vážně? Dovedl bych si představit, že někdo mladým holkám na sociálních sitích vymyje hlavu, ale to jak je to podané tady je spíš vtipné. Závěr se vůbec nevydařil.
    Uvidíme co přinese kniha příští. Tohle bylo jako jednohubka ok, ale je to průměr. Přitom jsem se ze začátku dobře bavil.
  • Spike
    Spike21.12.2021 15:05Angel #01: Lidskost
    První věc co asi napadne každého kdo chce nakouknout do tohoto - pro něj - nového světa, zřejmě je: "Co bych měl nebo co potřebuji znát z Buffy a Angela před tím, než se do toho pustím?" Odpověď je jednoduchá: nic. Samozřejmě, že člověk který zná původní seriál, zde najde spoustu odkazů a referencí, známé postavy v trochu jiných polohách než pamatuje apod. Ale jelikož tohle je nové převyprávění určené především - nikoli však výhradně - pro nováčky, komiks s tím počítá a s postavami i dějem čtenáře seznamuje naprosto přehledně a pozvolna.
    Ano, jako v případě Buffy platí že všechny informace a pravidla světa jsou dávkovány postupně, a tak po přečtení v hlavě pár otázek zůstane. K vyprávění tohoto konkrétního příběhu však nějaká větší expozice není nutná, prostřihy do minulosti potřebný přehled dají a opravdu platí, že toto je ideální kniha, kterou do tohoto světa 'naskočit'. V podstatě je jedno, zda si jako prvního přečtete Angela: Lidskost a až potom první dvě Buffy (Střední je peklo a Kousnutí), nebo naopak, ale další komiks co tu vyjde, Pekelná brána, už je průsečníkem obou těchto sérií, takže před jeho vydáním už bude nutno mít všechny tyto tři knihy za sebou. Tolik tedy ke kontextu a tomu, co čtenář potřebuje znát či ne.

    A teď konkrétně k samotnému komiksu. Samozřejmě k příběhu nechci prozrazovat mnoho, takže nastíním jen základní koncept.
    Angel býval po staletí obávaným upírem, který si liboval v mučení a zabíjení nevinných. Místo aby byl po zásluze rozmetán na prach, byl potrestán mnohem hůř - byla mu navrácena jeho lidská duše, o kterou přijde každý člověk ihned po tom co je na upíra proměněn. S duší přichází i svědomí, výčitky a uvědomění si všech těch hrůzných činů které coby vampýr napáchal. Místo aby Angel ukončil své trápení tím že si stoupne na slunce nebo si do srdce zarazí kůl, či strávil zbytek svého věčného ne-života utápěním se v sebenenávisti, rozhodne se pokusit se vykoupit a zasvětit svou existenci pomoci potřebným před silami zla, ve snaze alespoň částečně odčinit své hříchy.
    Buffy je série o mladé dívce, která byla nucena dospět až příliš rychle a snaží se najít rovnováhu mezi normálním středoškolským životem a svým posláním bojovnice se zlem, o které se nikterak neprosila. Angel je o (ne)životem unaveném upírovi sužovaném pocitem viny, který nemůže - nebo nevěří že může - dojít klidu či štěstí a sám se rozhodl obětovat své bytí vyššímu dobru. Ač obě série mají podobné zápletky o bojích s démony, právě v povaze a charakteristice hlavních postav tkví rozdíl, který je od sebe odlišuje. Lidskost je kniha dle mě vhodná nejen pro mladší věkovou kategorii, ačkoli zdařile zpracovává právě témata blízká především generaci visící na sociálních sítích. Právě motiv vykoupení a nápravy chyb minulosti je dle mě ale to, co bude blízké především čtenářům už trochu životem ošlehanějším.
    Což ovšem neznamená že se celou dobu budeme rochnit v depresi a sebelítostí. V první řadě je Angel především svižným akčním příběhem, který však uteče možná až příliš rychle. Co také čekat, když má kniha pouhé čtyři sešity… Což samozřejmě není výtka kterou bych chtěl směřovat na adresu Comics Centra - takhle to vychází i v originále, takže s tím nikdo nic dělat nemohl. Ale podobně jako u Buffy, zrovna když se do toho plně ponořím a začtu, je konec knihy. Proto doufejme že se obě série budou dobře prodávat, aby tu alespoň vycházelo více dílů ročně. Nicméně příběh mě až na občas moc rychlý spád velice bavil, tyhle akční záležitosti s příměsí hororu jsou prostě má… ehm, krevní skupina.
    Kresba je velice povedená - atmosféru, akci i monstra zachycuje skvěle, jen lidské obličeje se mohou místy trošku plést. Pak je tu další faktor, speciálně pro ty kteří původní seriál znají, že některé postavy by mohly být podobnější svým původním hereckým představitelům, ale to je opravdu jen takový detail který novým čtenářům vadit vůbec nemusí.

    Takže závěrem mohu s čistým svědomím komiks Angel: Lidskost doporučit jak dosud nezasvěceným, pokud je to tématicky jejich šálek krv… kávy, tak již znalým, kteří si chtějí nostalgicky připomenout známou látku v novém kabátu - kam se řadím i já. Ačkoli vůči podobným rebootům se obvykle stavím opatrně, jelikož původní materiál většinou bývá dost dobrý sám o sobě a nové verze mohou dopadnout všelijak a snadno se stane, že to kouzlo originálu se prostě vytratí, zde mohu říci - i jako skalní fanda - že se to povedlo. 7/10
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš19.12.2021 11:31Angel #01: Lidskost
    Vzhledem k tomu, že jsem viděl jen pár dílů Buffy, tak mi Angel zatím zas tak zajímavý nepřišel, ale tady se z něj stala celkem fajn tajemná postava, o které se chci dozvědět víc. Kresba je docela povedená.
175