Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
James O’Barr přenesením svého utrpení a žalu do kreseb stvořil Vránu – očistný příběh Erika, který se vrátil ze záhrobí, aby se pomstil pouličnímu gangu za svoji smrt a za smrt své snoubenky. Příběh si rychle získal čtenáře po celém světě a věhlas mu dodala filmová adaptace, při jejímž natáčení nešťastnou náhodou zemřel herec Brandon Lee.

Celkově 5. vydání, v tomto velkoformátovém vydání první. Druhé, rozšířené české vydání.

Scénář
James O'Barr
Art
James O'Barr
Obálka
James O'Barr
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Václav Dort, Dana Krejčová, Vladimír Mikeš, Vítězslav Nezval, Ladislav Niklíček
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Tomáš Náprstek, Ladislav Niklíček, Alexandra Niklíčková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
akční, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7652-067-7 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (s matným potahem a parciálním lakem)
Formát
220 x 325 mm
Tisk
černobílý
Váha
1830 g
Stran
288
Cena
1200 Kč
Originál
The Crow: Special Edition (Galery Books, 2011)
Varianty
Vrána (5. vydání) (2021)
Vrána (paperback) (2012)
Vrána (pevná vazba) (2012)
Vrána (3. vydání) (2008)
Vrána (2. vydání) (2007)
Vrána (2003)
  • Delphín
    Delphín7.10.2023 01:03Vrána (paperback)
    ,,Existuje více cest, vedoucích k očistě duše. Rozhřešení, spasení, vykoupení a také možnost se vším skoncovat. A pokud některé z těchto axiomů mají opačnou polaritu, je přinejmenším jistou útěchou, že mají společné východisko."
    ,,Vždycky to v tvý hlavě vypadá takhle?"
    ,,Ne, obvykle prší."
    Co stránka, to ohromující panel a fantastická dialogizace. Autorův život jest opravdu tragický a zde ona frustrace ze stránek doslova přetéká. Úžasné čtení a velký klenot literatury jako takové.
  • Fry
    Fry admin24.1.2023 19:48Vrána (5. vydání)
    Vrána - Sonáta o lásce zabalená v příběhu o pomstě a následném vykoupení. Čistá klasika žánru, přeceňovaná, s odstupem času a větším nadhledem možná z mé strany nedoceněná, přesto jedna z těch knih, které jsem si chtěl v životě přečíst. Víc k tomu asi dodávat netřeba, obrázek by si měl každý udělat sám, případně (!) si pustit playlist, nebo lépe (?) zhlédnout film ... Za mě 3*!
  • MEGA
    MEGA2.7.2022 18:25Vrána (5. vydání)
    Z komiksu jde na první pohled vidět, že si do něj autor vylil mnoho emocí. A ta syrovost a osobitost dělá z komiksu opravdový unikát. I přes to musím bohužel říct, že se mě to nedokázalo do větší míry dotknout. Nemám problém s jednoduchostí příběhu, ale chyběla mi tam silná struktura a stupňování. Násilí a nemilosrdnost některých postav je tak přes čáru, že to shazuje emoční dopad. Vedlejší charaktery byly naprosto ploché a nezajímavé. Největší tahounem tohoto komiksu je hlavní postava. Erik je opravdu fascinující. Jeho vnitřní muka jsou vykresleny až v přehnaném měřítku. Bavilo mě jeho melodramatické chování a jeho mluva. Básně, rozmístěné různě po knize, nedokážu plně docenit a většina šla mimo mě, ale pomáhaly dotvořit atmosféru knihy. Kresba k příběhu sedí, jen mi vadila občasná nepřehlednost a nekonzistentní změny stylu. Celkově je tohle pro mě velmi rozporuplná knížka, která mě fascinuje. Každopádně obdivuji autora, že vytvořil komiks plný osobních témat, ze kterého jde poznat, že do něj vložil část sebe
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle16.5.2022 23:24Vrána (5. vydání)
    Vrána se pro mne těžce hodnotí. Spousta aspektů bylo úchvatných, jiné zase byly pro mne těžce uchopitelné. Na jednu stranu je dílo opravdu luxusní, na stranu druhou bych váhal mezi 3-4 hvězdami. Začátek příběhu byl pro mne velice rozporuplný a vlastně větší část příběhu jsem si říkal, kdy ten terminátor dojde na konec svého vražedného seznamu. Pak se ovšem začaly objevovat lidské momenty a příběh začal mít hned jiný nádech a předchozí události začaly dávat ucelenější obraz. Ovšem s čím mám problém a co jsem nedokázal docenit, byly oduševnělé průpovídky hlavního hrdiny, povídání o bohu, na která návazal dalšíma povídkama na různá popkulturní, či literární díla. Nevím jestli to mělo nějak povznést to vraždění, ale v celkovém kontextu to vraždění bylo, jak v komiksech Sin City, například ta část s katanou. Naproti tomu lidské momenty byly úžasné, funkční rozpravy s policistou, vzpomínání, milosrdná smrt jednoho ze zaporáku, pálení mostů. To všechno bylo úžasné a právě z těchto okamžiků jsem cítil to poselství Vrány, které autor jí chtěl vyjádřit.
    Kresba je skvělá, začátek mi přišel lehce karikaturní, ale potom se kresba více sjednotí a má svůj styl, včetně příjemného střídání druhů kresby.
    Celkové hodnocení, za první přečtení dám 4* a budu doufat, že při dalším čtení už možná docením více autorův styl psaní a rozhodně jej chci vyzkoušet se soundtrackem, který je ke knize v závěru připojen.
  • Finvarra
    Finvarra1.5.2022 22:16Vrána (2. vydání)
    Přiznám se, že mě trochu zmátla vizáž hlavní postavy, Erika – Vrány. Nějak to ve mě evokovalo mylnou představu, že to bude japonská manga (nehledě na nejaponské jméno autora). A ejhle... ona je to dokonce sonda do hlubin raněné duše autora samotného. Zanechalo to na mě dojem, ale nekrvácela jsem. Naopak. Erikovy jízlivé zápichy mě hodně bavily.
  • Norri
    Norri mecenáš18.4.2022 21:47Vrána (5. vydání)
    Velkoformátová touha po pomstě a kolosální láska až za hrob. Asi každý známe ten pocit, kdy si představujeme, co všechno bysme udělali těm, kteří by nám ukřivdili, či ublížili našim blízkým. Ti šťastnější si to jen představují ve strachu o své blízké. Ti, kteří takové štěstí neměli, s tou touhou musí žít. Dokud nepřijde smíření, či odpuštění. Anebo dokud se skutečně nepomstí. Ale pomsta mívá své následky. Je těžké si představit ten pocit, kdy někomu v životě zbyde už jen ta pomsta. V této knize je taková touha po pomstě doslova koncentrovaná. V každém čtenáři bezpochyby najde nějaké obavy, kterých se může dotknout.

    Nechci Vránu hodnotit s ohledem na okolnosti jejího vzniku. To by se pak i naprostá kravina dala hodnotit kladně jen proto, že za tím stojí silný příběh a jejímu autorovi to psychicky pomohlo. A stejně tak naopak. Dobrý komiks si nezaslouží být označovány za dobrý kvůli okolnostem svého vzniku, ale díky své kvalitě. Je ale pravda, že díky znalosti toho pozadí jsem na autorovo rozpoložení nemohl během čtení nemyslet.

    Vrána není kniha na jedno přečtení. Jak kvůli textům, tak kvůli výtvarné stránce. Po prvním přečtení mi byl celý děj jasný, přesto mám pocit, že v budoucnu, v jiném rozpoložení, v něm můžu najít něco více. Třeba už také budu vědět, co si mám představit pod “operadickými trhlinami”. A možná taky ne. Jisté je, že příběh dokáže předat emoce zoufalství. Pokud bych měl vypíchnout pár momentů z děje, které mi přišly zajímavé, tak to určitě budou rozhovory s malou holkou jménem Sherri, kočky táhnoucí se za Erikem a pak způsob, jakým je postupně odkrýváno to, co se toho osudného dne stalo.

    "Matka - to slovo v srdcích všech dětí i na jejich rtech znamená bůh."

    Co se týká výtvarné stránky, tak je to pro mě tak trošku punk a underground. Po prvním přečtení jsem z toho měl rozporuplné pocity. Něco mi přišlo famózní a něco naopak hrozné. Při druhém čtení se to docela srovnalo. Jisté je, že v tom komiksu je hodně opravdu skvělých panelů a celostránkových kreseb. Na druhou stranu musím říci, že mi na některých panelech vadila kresba očí.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš21.1.2022 09:08Vrána (5. vydání)
    „Zas bude dobře.“ Vranu som si kúpil koncom roka 2021, ale čítanie som z rôznych dôvodov odkladal. Keď mi pár týždňov nato nečakane zomrel otec, rozhodol som sa, že je správny čas pustiť sa do nej. Netvrdím, že mi to po psychickej stránke pomohlo... ale možno trochu predsa len áno. A to sa počíta. Ilustrátor a scenárista v jednej osobe, James O ´Barr, Vranu ostatne tvoril ako duševnú očistu po tragickej smrti snúbenice. Ak človek nepozná film, môže si po prečítaní anotácie klásť pochybovačnú otázku: je to naozaj „iba“ príbeh pomsty? Áno... a nie. Ono je to naozaj „len“ o pomste. Miestami takej brutálnej, že je to drsné ešte i na rok 2022, nieto na 80. roky, kedy Vrana prvý raz vzlietla k čitateľskej obci. Spočiatku dej uháňal dopredu príliš rýchlo. Pýtal som sa sám seba, o čom bude ďalej. Ale James v najneočakávanejších (avšak zároveň najlogickejších) okamihoch spomalí a ponúkne zasnený motív alebo rapídny flashback, prostredníctvom ktorého všetka tá príšerná krv všade naokolo dostane zmysel. Iste, niečo by sa dalo skritizovať. Kresba je miestami (i v rámci jednej kapitoly) zvláštne nekonzistentná a geniálne momenty sa striedajú s momentmi, ktoré... nie sú geniálne. Unikol mi prínos polície do príbehu. Ústredný operenec (a mytológia okolo neho) mohol dostať väčší priestor. A strácal som sa v Ericovi, ktorý je striedavo neodpúšťajúci anjel pomsty ovládajúci zbrane lepšie ako Arnold v Komande, potom citlivý automechanik (?), jemný baleťák (!), nežný básnik (...) a tvrdý rocker (?!), ale v konečnom efekte nezvyklá povahová kombinácia funguje. Inak je však Vrana unikát. Ako Eric, i komiks si prechádza všetkými fázami. Od hnevu a zúrivosť cez výčitky svedomia a plač až po zúfalstvo a finálne zmierenie a akceptáciu daného stavu. Je dojímavá, keďže asi každému už zomrel niekto, koho miloval a bez ktorého existencie si nevedel predstaviť žiť. Lenže život ide ďalej a nakoniec je smrť naozaj jediná spravodlivosť na svete. Mŕtvi by nechceli, aby sme sa kvôli nim trápili, ale aby sme na nich spomínali s láskou a časom tiež s humorom. Pochopil to aj James, ktorý dodatočne Vranu doplnil o „vianočnú“ pasáž. Tú pôvodne do komiksu nechcel dať (ani do prvých vydaní nedal). Bola príliš intímna. Bál sa, že ju zničil. Až keď sa vyrovnal so smrťou milovanej ženy, pochopil, že práveže pre čo najdôstojnejšie uctenie jej pamiatky by sem scénu dať mal. A pridal ešte „konský“ koniec. Vrana v češtine vyšla prvý raz v roku 2003 v Comics Centre (ďalej len CC). V rokoch 2007, 2008 a 2012 nasledovali reedície. Koncom roka 2021 CC uviedlo na trh luxusné vydanie obsahujúce plagátik (CC vydalo dve jeho verzie, ale nedostali sa do každého vydania, ale len do „náhodne vybratých“, takže ak ho máte, vlastníte slušnú vzácnosť), látkovú záložku, poznámky, vysvetlivky, galériu obálok, doslov, poďakovanie a prepojenie s hudbou. Predovšetkým ale táto Vrana historicky prvý raz vyšla vo veľkom formáte (220 x 325). S takýmito rozmermi nie že historicky prvý raz vyšla v českom jazyku, ale (hoci sa tomu vzhľadom na jej kultovosť ťažko verí) na celom svete (!). Ďalšou celosvetovou mimoriadnosťou je samotná obálka, ktorú James poskytol CC, keďže obraz doteraz nebol nikde nikdy publikovaný. Čierna obálka obsahuje čierne písmo, čo znie ako katastrofa, ale v skutočnosti je to geniálny nápad. V rokoch 2012 a 2013 sa O´Barr k téme pomstiteľov zo záhrobia vrátil (Vrána: Mrtvá doba a Vrána: Soumrak bohů). K filmom sa mi vyjadrovať nechce, niektoré nie sú zlé, ale mňa pravdupovediac nebavil už ani prvý.
  • Palebras
    Palebras8.1.2022 18:36Vrána (5. vydání)
    Z Vrány jsem měl trochu strach. Doposud jsem viděl pouze filmové zpracování a předloha se do mých rukou dostala až potom, co Comics Centrum přišlo s dalším vydáním a to hned v kolosálním formátu. Strach jsem měl hlavně ze samotného obsahu, protože jsem předpokládal, že kniha bude neskutečně ukecaná a plná filozofování a různých blábolů, které ve větší míře příliš nemusím a celé to bude neskutečně utahané, kdy na samém konci zjistím, že vlastně nechápu celý ten kultovní status. Chyba lávky. Vrána je pecka jako blázen a já si užival každou stránku. Už samotné zpracování, kterému vévodí nádherná obálka je famózní a přes skutečnost, že normálně obálky přiliš neřeším a nijak se nad nimi neukájím, tak v tomto případě se jedná o naprostou nádheru. Příběh samotný je perfektní mix deprese, řízlý pořádnou dávkou akce, na pozadí tragédie a následná cesta za pomstou a vykoupením. Všemu vévodí nádherná kresba, která v kolosálním formátu maximálně vynikne a bylo opravdovým zážitkem nechat spočinout zrak na výjevech odehrávajících se na jednotlivých stranách. Kniha navíc obsahuje množství bonusů, včetně odkazů na různé songy, vysvětlivky a obálky. Vrána je opravdovou lahůdkou a právem se jedná o kultovní záležitost, kterou by neměl nikdo minout.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2021 19:08Vrána (5. vydání)
    Obecně nemusím tyto depresivně laděné příběhy, nota bene, kdy se musí autor vykecat ze svých stavů takto. Ano, dělá to v podstatě každý autor, to bych nemohl číst nic, jen chci říct, že prostě tento styl není můj šálek. Nicméně, pomineme-li tohle mé krátké prohlášení, nakonec jsem se docela "bavil", lze-li to u takového komiksu vlastně říct. Musím po letech uznat, že Vrána má něco do sebe, čte se dobře a je to opravdu testament duše, mix přímočarého příběhu s básnickou lyrikou na bázi života a smrti, a života po ní. O'Barr to docela dobře kombinuje a čtenář, ač ví, co bude následovat, a jak to všechno dopadne, přesto netrpělivě vyhlíží konec, to umí málo děl. Kresbě nemohu nic vytknout. Velký formát ji navíc svědčí, takže tady můžu CC pochválit za dobře odvedenou práci. Bonusy a vše kolem rovněž vynikající. Je paradoxem, že v literatuře takový žánr nemusím, ale hudebně mi nevadí, takže playlist fakt potěšil. Suma sumárum, 4 hvězdy.
  • Future-Death
    Future-Death22.12.2021 19:11Vrána (5. vydání)
    Lahodně depresivní.
  • salamandr
    salamandr11.5.2021 14:52Vrána
    Šílenej David Bowie roztřílí a rozmlátí gaunery co mu způsobili příkoří. Není to špatný, ocenil bych barevnou verzi. Kreslíř rozhodně umí kreslit postavy a akční scény. Hrdinova nesmrtelnost mi připadala hodně podivná.
  • trudoš
    trudoš editor28.1.2020 06:00Vrána (pevná vazba)
    Přiznám se, že jsem mizerný fanoušek komiksové Vrány. Raději mám totiž tu filmovou, v režii Alexe Proyase, čímž nechci Jamesu O'Barrovi nijak ubírat prvenství. Jen mě to jeho melancholické vyprávění a undergroundová kresba zdaleka neoslovily tolik, jak by se asi na originál slušelo. Do toho ještě uplakané emoce a básničky, prokládané standardní krvavou řežbou, cirka v poměru tři ku jedné. Tím nemám v úmyslu snižovat hodnotu příběhu, jen naprosto chápu, že sloužil primárně jako terapie a teprve až v druhém plánu se hledělo na scénář. Díky tomu je to dost stereotypní - hrdina srdnatě smutní nad ztrátou milované a postupně likviduje viníky, co mají její smrt na svědomí, aniž by se mu byť jen jednou jedinkrát do cesty postavila nějaká problematická překážka. Nuda.
    Co však O'Barrovi nikdo neodpáře (a čím u mě stoupl v ceně), je jeho naprostá oddanost klasické kresbě, nezdokonalené počítačovou grafikou. Jistě, je v tom z jeho strany čiré pozérství, ale přesto to má svoje nepopiratelné kouzlo.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš16.12.2019 22:13Vrána (pevná vazba)
    Hoši (a děvčata) teď jsem dočetl komentáře ostatních a poslední, co mě teď napadlo je, že snad jen pár lidí se ozve proti proudu s tím, že daj min jak 3* a hned se omlouvají. :D každej může říct svůj názor a nemusí se za něj omlouvat, pokud není nemístný...

    Osobně jsem Vránu četl před cca 2 lety, rozšířené vydání, co jsem sehnal levné nové v antikvariátu zabalené. Hodně mě zaujal koncept a kult okolo Vrány obecně... Btw. Za chvíli bude Vrána v telce na amc, snad se mi díky osobité ponurosti nebude duch vrány mstít za následující slova:))) :

    můj osobní názor na Vranu je takový, že je to psychodílo od psychopata (jako vazne si myslím, že je psychicky nemocnej a tady se prostě "vyblil", souhlasim též , že to nijak nemusi snižovat jeho případnou genialitu, všeobecné jsou "jiní" lidé geniální) určené dalším psychopatum, ale abych nikoho neurazel, též je komiks určen pro lidi, co mají rádi básně, básnickou duši, jsou citliví, něco už si v životě zažili, mají raději lyriku než epiku, filozofuji...apod. (věřím, že mými bráchovi se to bude líbit) já osobně jsem na dobrý příběh, lyrika jde mimo mě, stejně jako basne, jsem (v)opice, neandrtálec u televize s pepsi, co čumí na Ulici se starou :)))) prostě jsem v tomhle ohledu dement total a nemám problem to přiznat, takže ... Mě neuveritelnej patos, shit texty a vše kolem naprosto minulo, nudilo, otravovalo, nasiralo... Samozřejmě nejsem bezcitnej (minulý týden jsem brečel jak malej kluk u Muže v Ohni - to mě vždycky sejme:D) komiks má světlejší momenty , co em bavily, též kresba se mi libila, ale malba obzvlášť, ač mám dojem, že ne vždy... Osobně bych se držel v rámci průměru za 3* , ale z principu věci, viz výše dávám 2* (pro mě přeceněny komiks a bohužel podceněný film) - komentář Kaluže je naprosto výstižný a dal 1* (též souhlasím se sedw) a jeho názor ve smyslu, že by si vrána zasloužila další zpracování je správny, ale viděl jsem nějaký dokument a mám dojem, že z obavy o prokletí dalších lidí to snad Oubar zakázal nebo tak něco, každopádně další vrány jsem četl pak taky a pokud bude další, tak přečtu, jak říkám... Původní motiv se mi líbí ...

    Teď si dovolím reagovat na několik komentářů níže:

    Corvus: ..."The Crow je totiž především o lásce... o lásce, která nezná hranic a potká málokoho v reálném životě. Vrána je o emocích a pokud nejste vytesaní z nějakého hodně odolného kamene nebo odlití ze železa, jitě vám ukápne nejedna slza." /// Se mnou to ani nehlo, jsem chladnej šutr. :)

    "... profil Jamese O' Barra a interview s tímto dodnes psychicky nevyrovnaným chlapíkem." /// Je to psycho, souhlas

    Woffce: "Nemít to doma by se opravdu rovnalo ignoranci." /// Já jsem ignorant, prodal jsem to. :)

    Neutrino:"...Autor se snaží budovat temnou atmosféru podobnou třeba jako Sin City, jenže jemu jsem to prostě nějak neuvěřil. /// Sin City je úplně někde jinde... ;)
    "...Samozřejmě prvotní nápad je výborný a některé pasáže také ujdou. Konfrontování minulosti s budoucností je též velice originální a stejně kladně hodnotím i střídání stylů. Bohužel ale naopak musím říci, že při scénách "ze současnosti" (přibližně 80% knihy) mě neustále rušilo to, že autor se snaží kreslit realisticky, ale neovládá proporce, a to hlavně u ksichtů. Malba mu celkem jde. Obecně je to zajímavý komiks a stojí za přečtení...." /// Naprostý souhlas, doplnil bych, že mně se kresba i malba někde líbila hodne

    Two-face:".... Ale nebyl jsem nucen komiks dočíst na jeden dech a dokázal jsem u něj číst i něco jiného." /// :D

    Killingjoke: ...To, co v mých očích však dělá Vránu vyjímečnou je forma a schopnost spojení protikladů naprostého zla a horoucí lásky v neustále se prolínajících časových rovinách. Je velmi zvláštní vidět mstícího se pierota veršovat a filozofovat, zatímco své oběti drží u hlavy plně nabitou Magnum 357. Snové obrazy z minulosti, kdy Erik vzpomíná na šťastné chvilky s Shelly by naopak fungovaly i beze slov, jelikož jsou přímo nabité emocemi.
    //// Tohle je dobře napsaný...

    Josh: Tenhle komiks na vás přenese spoustu bezmoci a smutku. Nedá se k němu přistupovat jako k spotřebnímu materiálu, tady je opravdu nutný se ponořit hluboko dovnitř a vydržet. /// Ač se obvykle "nořím" rád a hluboko, tady jsem se jen plácal na povrchu :) nepřeneslo to na mě tedy nic :)

    Josh: Vrána je ve svý ponurosti neuvěřitelně pestrá. Líbí se mi to prolínání výtvarných stylů, krásný vzpomínky bývají snově máznutý a čistý, přítomnost naopak plná sytých kontur a hnusu, kterým se hlavní hrdina musí brodit. Próza se střídá s poezií, největší láska s největším utrpením. //// Souhlas

    Gustik5: "...Osobně mám rád příběhy, ve kterých máte pocit že hlavní hrdina není nedotknutelný. V tom smyslu, že může zemřít. Ačkoli Erik nemá co ztratit, nejde ho ani zabít. Protože on už je mrtvý. Je to prostě Terminátor, který jde a mstí se. A nic ho nezastaví... " /// Souhlas, ale já to mám radši, vadí mi naopak, když z někoho smrtelného dělají opak, btw. Terminátor jde zastavit :)
  • hroubek
    hroubek2.1.2018 15:02Vrána (3. vydání)
    Rekviem od Jamese O'Barra. Tento komiks je sám osobě dost unikátní a má v sobě spoustu myšlenek a bolesti. Nádherná kresba od O'Barra, dodává mystický přesah, ukazuje lásku, ale taky utrpení v nejkrystaličtější podobě. Je to velmi osobní záležitost, která sice nemá nejlépe napsaný scénář, ale je dělaná z upřímné lásky a bolesti, že mu některé nesrozumitelné části odpustíte.

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2018 08:57Vrána (3. vydání)
    Doufám, že se nikdo neurazí, ale na to jaký humbuk a poprask všichni mí známí kolem tohoto komiksu dělali, jsem byl docela zklamán. Kresba je docela dobrá, ale přijde mi, že je toho jaksi moc na jednu stranu. Jakoby se autor chtěl co nejvíc vyjádřit na každou stranu zvlášť co nejvíc to jde. Příběh je docela slušný, ale mě takové věci už neberou, aspoň ne v této době. Hezky se to čte a je to místy až poetické, celé to vyznění, ale u mě zvítězí klasika nad tímto. Možná to číst v době, kdy to vyšlo... Přitom z Vran co u nás vyšly, je tato ta lepší samozřejmě. Jako celkově dobré, ale asi už mě to tak nebere. U mě průměr. Věřím, ale ostatním a respektuji jejich názor, když to označí za klasiku či kult.
  • Gustik5
    Gustik520.5.2017 11:36Vrána (3. vydání)
    Je to kultovní, je to prošpikované hutnou atmosférou a... Je to úžasné... Kultovní status si to zaslouží nejen díky "prokletosti," a samotném pozadí tvorby tohoto díla, které vznikalo jako terapie, jež se překlenula v něco většího. Přes nápad, jedinečnou temnou kresbu a všechny významné klady, které dílo má ale není dokonalé. Osobně mám rád příběhy, ve kterých máte pocit že hlavní hrdina není nedotknutelný. V tom smyslu, že může zemřít. Ačkoli Erik nemá co ztratit, nejde ho ani zabít. Protože on už je mrtvý. Je to prostě Terminátor, který jde a mstí se. A nic ho nezastaví... V tomhle směru se mi možná líbil film (který je i rouškou prokletí a záhadnosti zahalený citelněji než komiks) víc, kde /SPOILER/ o svou moc Erik v závěrečném souboji přišel./SPOILER/ Fakt ale je, že na tom zde příběh stojí. Podle mě je to bezesporu jeden z těch komiksů, které je tak trochu povinnost si přečíst a udělat si o něm vlastní názor. Stojí to za to... Na pozadí vší brutality krutého života a smrti se odehrává krásná a něžně procítěná romance se smutným koncem...
  • mclusky
    mclusky14.10.2016 08:19Vrána
    Vrána má v mé sbírce speciální místo, protože to byl můj úplně první "opravdový" komiks, který mi otevřel dveře do komiksového světa a probudil ve mně zájem o tento druh umění.
  • sedw
    sedw3.11.2015 23:37Vrána (pevná vazba)
    Vrána si svůj kultovní status určitě zaslouží, o tom žádná, ale asi nepatřím mezi cílovou skupinu. V komiksech mi jde hlavně o děj, který je bohužel v případě Vrány poměrně jednoduchý a člověk od začátku ví, jak se bude příběh vyvíjet. Je to komiks hlavně o emocích, které ale dle mého názoru dokáže plně docenit ten, kdo si prožil něco podobného. Co oceňuji jsou pasáže z minulosti, v těchto mě komiks opravdu dostával, ale jakmile se děj přesunul do přítomnosti a šlo pouze o zabíjení, šel mimo mě. Kresbě také nemám co vytknout. Za mě tedy zábavný komiks, který mě v některých místech opravdu dostal, ale v hodně případech šel mimo mě.
  • koudy
    koudy mecenáš3.2.2015 12:05Vrána (paperback)
    Tak jako mě zaujal film, tak tohle mě opravdu dostalo. (ještě o poznání víc než film)

    Pokud si jako já v některých pasážích přečtete nahlas tu Baudelaira, tu "Protože jsem nemohl zastavit pro Smrt, ona laskavě zastavila pro mne" (nekamenujte mne - překlad by koudy :) nemohl jsem najít ofiko a nemám u sebe teď Vránu ) je tato kniha určitě pro Vás.
    Musím se sice přiznat, že mi to doma leželo asi půl roku, ale tohle prostě nejde číst jako jiné komixy, musíte mít tu správnou náladu.
    Když jsem si ale udělal chvilku a ponořil se do tohoto srdceryvného příběhu... Uf, ještě teď mám problém to přesně popsat.

    I kresba je zde nádherná. Střídá jemné stínování, když jsou milenci spolu a hned na to přijdou ostré tahy a vše je ohraničeno tvrdou tuší, když se jde trestat.
    Pokud jste trošku "umělecky uchylní" jako já, musím Vám toto dílo prostě a jen doporučit.
  • mrkirby
    mrkirby26.2.2014 14:57Vrána (3. vydání)
    Chápu, že autor zažil smutné věci, se kterými se dlouho vyrovnával, ale komiks to je velice chabý. Jen vyvražďovací scény prokládané zoufáním si. Moc nechápu kultovní status.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa17.2.2014 14:31Vrána (pevná vazba)
    Pro mě srdcovka, na kterou nedám dopustit. Velmi silnej příběh, na kterým je vidět, že ho autor myslel vážně, ať si kdo chce co chce říká. Kdo má trochu empatie, toho to dostane. Taková trochu jiná "autobiografie". Jako denník psanej symbolama.
  • kaylin
    kaylin25.5.2013 08:52Vrána (paperback)
    James dosáhl mistrovství v tom, jak příběh podává. Střídá nádherné umělecké sny se syrovou podstatou pomsty – s násilím. Nádherné obrazy lásky jsou propojeny s cákající krví, vyhřezávajícími vnitřnostmi a rozlétávajícími se mozky. Umění se střetává s brakem. A není to špatné, ale je to správné a dobré. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/87-vrana-rozsirene-vydani-95.html
  • Josh
    Josh6.4.2013 15:00Vrána (3. vydání)
    Tenhle komiks na vás přenese spoustu bezmoci a smutku. Nedá se k němu přistupovat jako k spotřebnímu materiálu, tady je opravdu nutný se ponořit hluboko dovnitř a vydržet.

    Vrána je ve svý ponurosti neuvěřitelně pestrá. Líbí se mi to prolínání výtvarných stylů, krásný vzpomínky bývají snově máznutý a čistý, přítomnost naopak plná sytých kontur a hnusu, kterým se hlavní hrdina musí brodit. Próza se střídá s poezií, největší láska s největším utrpením.

    Během opakovanýho čtení jsem měl ty pocity, kdy víte, že vás čeká nějaká hrůza, nevyhnutelně, na milion procent, a přesto pořád doufáte, že se to nakonec nestane, že to tentokrát dopadne jinak. A i když máte čas se na to duševně připravit, tak vás to ve finále stejně smete.

    Asi jsem dosud v komiksu nepřihlížel víc zdrcující pasáži, než jsou poslední chvíle Erica a Shelly.

    Realita pomsty je pak věcná, je to odškrtávání položek v seznamu. Ano, přáli bychom si, aby Eric popravoval brutálnějším způsobem, ty parchanti by si zasloužili trpět. Jinak nedokážu posoudit, jestli je biblickej patos při jeho proslovech spíš ke škodě nebo k užitku. Nevim, neumim si to bez toho představit. Vrána je díky nim mnohem spirituálnějším zážitkem, přesahuje hranice klasický revenge story. Místy to zní, jako kdyby s pomstou došlo zároveň k odpuštění.

    Možná i proto zůstane napořád O’Barrovým pomníkem nesmrtelnosti.

    (+ díky kultovní [fakt že jo] filmový adaptaci)
  • tommybauch
    tommybauch6.2.2013 20:01Vrána (paperback)
    Moje první komiksová knihy. Úžasná atmosféra a kresba, doporučuji
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš14.12.2012 17:31Vrána (pevná vazba)
    „Je tu muž... hraje na housle... a strunami... jsou nervy jeho vlastní ruky. Duše pokřivená - jest maltou... zoufalství cihlami... z nichž je postaven žalu chrám.“ (jo, tahle kniha je plná patetických žvástů)

    Rimbaud, Baudelaire, Verlaine. Sebranka černokněžníků a zaklínačů, jež ovlivnila generace umělců i psychopatů. Do jedné z těchto skupin se řadí i James O'Barr, autor Vrány.
    Erik miluje Shelly. Shelly miluje Erika. Oba je zavraždí gang vypatlaných feťáků. Erikovi to ale nedá a vrací se ze záhrobí, aby dokonal pomstu. Po boku mu poletuje vrána, symbol života, smrti, odpuštění nebo spotřebního zboží. Nevím přesně. Erik nosí divnou paruku, chodí od ničeho k ničemu, truchlí, naříká, vzpomíná a sem tam do někoho vysype zásobník. A nemůže umřít (je už přece mrtvý), takže ani vlastně o nic nejde. Žádná ze záporných postav nemá hlubší význam své existence a slouží pouze k jednoduché popravě. Jako kuželky na bowlingové dráze.

    Když odhlédnu od tragických faktů, které se Vrány drží jako žvýkačka ve vlasech (smrt O'Barrovy snoubenky a nešťastná událost během natáčení filmové adaptace, při níž byl zastřelen představitel hlavní role), zbyde jen teatrální povídačka o pomstě. A ke všemu s fádní kresbou. O'Barr je průměrný patlal, občas maluje, občas kreslí a míchá styly, ale výsledek je vše, jen ne osobitý. Takhle zkrátka maluje každý druhý študák na výtvarce. Silnou stránkou autora není ani přehledná choreografie, když dojde na akci, je většinou problém rozeznat, co se během ní děje. Erikovo vraždění je nenápadité, obyčejné a když už se v závěru konečně dostane k hlavnímu záporákovi s kladívkem v ruce, zatmívačka, střih a další nudná scéna s vránou, náhrobky a dalšími "romantickými" prvky. Satisfakce versus emocionální kýč 0:1. Většinu komiksu sledujeme, jak se před námi Erik natřásá oblečený do půl pasu, případně pózuje se zbraní v ruce, přičemž máme nejspíš obdivovat autorovo zvládnutí anatomických tvarů. Vypadá to ale jako cvičení, které dostal za domácí úkol. Jediné, co se (s přimhouřeným okem) povedlo, je usmívající se Shelly v Erikových vzpomínkách.

    Obrazová galerie na posledních stránkách knihy pak jen dokazuje, že O'Barr je svou postavou skutečně posedlý. Raději bych viděl Vránu ztvárněnou i jinými autory, u souborných vydání děl s výrazným hrdinou (Hellboy, Batman, ...) to bývá vcelku běžné. Že by bylo na Vránu uvaleno embargo?
    V popise uvedeném výše je zmíněno, že komiksový román získal na popularitě až díky filmové adaptaci. Adaptaci, kterou jsem za ta léta shlédl již mnohokrát a nedám na ni dopustit. Temný mysteriózní thriller s démonickou hudbou a skvělým obsazením. Alex Proyas by si měl od O'Barra nechat líbat nohy (nebo pucovat bejvák) do skonání věků. Ten komiks si totiž zaslouží upálit na hranici, nejlépe přímo v ulicích Detroitu. Prý terapie, pche.

    Já si jdu pro zlepšení nálady pustit Friday I'm in Love a přemítat nad lacinými reklamními výroky o "nejúspěšnějším komiksu všech dob".
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš14.6.2012 22:29Vrána (pevná vazba)
    "Není to smrt, když ji odmítnete"

    Ke komiksové Vráně mě kdysi přivedla filmová adaptace s Brandonem Leem. Film se mi líbil tak, že jej dodnes mám ve své Top 10 nejoblíbenějších filmů. Po komiksové předloze jsem tedy toužil dlouhých devět let od jeho premiery a když jsem se jí konečně dočkal, přečetl jsem ji hned několikrát. Následovala další devítiletka, kdy jsem se ke komiksu už nevracel. Ten čas tedy nastal až nyní, s tímto rozšířeným vydáním...

    Asi není na místě popisovat o co v příběhu Vrány jde, počítám že je zde jen velmi málo těch, který by jej neznali. Na mě to působí stále stejně silným dojmem. Dnes jsem sice ochoten přiznat, že zde nejde o nějak zvlášť originální příběh a na téma láska, smrt a pomsta už vyšlo nespočet dalších příběhů. To, co v mých očích však dělá Vránu vyjímečnou je forma a schopnost spojení protikladů naprostého zla a horoucí lásky v neustále se prolínajících časových rovinách. Je velmi zvláštní vidět mstícího se pierota veršovat a filozofovat, zatímco své oběti drží u hlavy plně nabitou Magnum 357. Snové obrazy z minulosti, kdy Erik vzpomíná na šťastné chvilky s Shelly by naopak fungovaly i beze slov, jelikož jsou přímo nabité emocemi.

    Grafický styl Jmese O´Barra mě baví. Je patrné, že dílo vznikalo v průběhu několika let a kresba s přibývajícími stranami zlepšuje od trošku kostrbaté až po velmi precizní v závěru knihy. Občas mě troku zamrzelo, že O´Barr prakticky kašle na pozadí a zaměřuje se na vykreslení postav v popředí, zatím co prostor vyplňuje stínohrou a odstíny černé a šedé. Budiž mu k dobru, že celá Vrána je (dle vlastních slov autora v předmluvě) kreslana ručně tuží, bez použití počítačových úprav.

    Co se týče tohoto vydání... Ke koupi mě přimělo ono rozšíření, předem jsem však neočekával, že půjde o stránky, které by příběh zásadním způsobem rozšířily a někomu, kdo má pouze předchozí vydání by nějak moc chyběly. A s veškerou úctou k autorovi musím (subjektivně) přiznat, že by mi asi opravdu nijak zvlášť nechyběly. Přesto jsem ale rád, že toto vydání vlastním, protože minimálně jedna věc se ve stránkách navíc vysvětlí, ale to už bych začal trošku, ale nechtěně spoilerovat.

    Vrána je pořád srdcová záležitost. Moderní městská pohádka o lásce a hledání odpuštění, oděná do emotivního hávu. A já mám pohádky celkem rád...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.5.2012 22:41Vrána (paperback)
    Pár obrázků navíc z této (dle mého názoru lehce přeceňované) knihy nové dílo nedělá. Natož předmluva.

    Celkový dojem: 70%
  • Two-Face
    Two-Face8.12.2011 16:13Vrána
    K Vráně jsem přistupoval s obrovským očekáváním a to se mi asi bohužel vymstilo. Ano, komiks mě trošku šokoval svou brutalitou, ale nebylo to až tak moc, jak bych čekl, respektive asi jsem ještě schopen toho zvládnout víc. Bohužel příběh se mně osobně zdál hodně splácaný a zbytečně moc "gottabecool". Po přečtení jsem nabyl dojmu, že příběh je opravdu vymyšlen je pro potřebu nějak pospojovat obrázky, které autor nakreslil v rámci art terapie.
    Na druhou stranu je kresba dobrá, má to spád a je to čitelné. Ale nebyl jsem nucen komiks dočíst na jeden dech a dokázal jsem u něj číst i něco jiného.
  • aza
    aza19.11.2010 14:02Vrána (3. vydání)
    Nechci říct, že tenhle komiks nemá své kvality. Líbí se mi postupné prolínání minulosti s přítomností - postupné odhalování příčin Erikovy pomsty. Ale proč tolik patosu? Proč tolik temně květnatých proslovů (navíc chvílemi podivně kontrastujících s nenucenou ironií)? Jen smrt plodící další smrt. Snažím se pochopit, že jde o výtrysk neutišitelných emocí autora, který si prošel spoustou zla a hnusu. Ale proč se ve zlu utvrzovat a šířit ho dál? Vím, není to prostě komiks pro mě.

  • Ruw
    Ruw6.8.2010 22:11Vrána (2. vydání)
    Lahůdka, krásně depresivní.
  • BlackDragon
    BlackDragon27.2.2010 13:41Vrána (2. vydání)
    Nadhera!
  • Marv
    Marv10.7.2009 20:57Vrána (2. vydání)
    Mam ten isty nazor co markyz vrana je proste jedne z mojich 5 najlepsich comicsov.A kresebne je to proste najlepsi komix aky som videl...............viem presne co O Barr zazil a ako sa musel citit.......uzasne
  • Murphy722
    Murphy72215.3.2009 17:40Vrána (3. vydání)
    Naprostá srdcovka. Co k tomuto dílku dodat? Tak temný a pochmurný děj, který vychází z autorova nitra. Vše chápu a mám pro něj pochopení. Láska když odchází bere si vše! Bez ohledu na to jak to člověk ponese!
  • Sepp Jörgen
    Sepp Jörgen28.2.2009 14:36Vrána
    Je mi jasný, že to bude spoustě lidem znít jako svatokrádež, ale mne Vrána absolutně nebavila. V celým komiksu je zjevná snaha o 'temnou atmosféru', ale výsledek je tak prvoplánově patetický, že mi ze všeho nejvíc připomíná telenovelu. Příběh sice působí autenticky, ale je hrozně primitivní, scénář jednoduchý, dialogy, omlouvám se za ten výraz, vyloženě debilní. Ani kresba mne nepřesvědčila. Pro spoustu lidí je to kult, ale já nějak nemůžu přijít na to proč.
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.12.2008 19:30Vrána (3. vydání)
    Ukamenujte mne, ale moc nadšen jsem nebyl. Očekával jsem silně depresivní příběh a ke konci jsem se spíše nudil. Scény z minulosti jsou výborné. Lze vidět čistou lásku, o to hrůznější je pak následná tragédie (opět mistrně vykreslena). Zklamání přichází se současností. Týpek jde, týpek zabíjí. Je nesmrtelnej, takže nezažívám žádné napětí jak to dopadne. Zpočátku to funguje, ale asi u třetí oběti začínám cítit velký stereotyp. Slibuje pomalou bolestivou smrt, vystačí si však téměř s pistolí. Do toho filosofující tlachání. I přes tyto nedostatky je Vrána slušným komiksem a určitě si ji někdy v budoucnu přečtu.
  • brkowycz
    brkowycz2.12.2008 13:15Vrána (3. vydání)
    Úžasná věc, jemně a citelně podaný příbeh, po druhém přečtení se mi to líbilo snad ještě víc. Kresba se krásně kombinuje, přesto že je od začátku jasné jak to musí dopadnout, vyprávění příběhu nás doslova pohltí. A teď navíc za krásnou cenu Comicscentra, kdo do teďka váhal, teď už nesmí.
  • c.tucker
    c.tucker3.11.2008 13:05Vrána (2. vydání)
    Dost bomba, je to vyjádření jedné osoby, která asi utrpěla strátu. To vše se podepisuje v kresbě i ve vyjádřeního vlastního názoru.
  • Neutrino
    Neutrino13.6.2008 16:44Vrána
    Příběh o chlapíkovi, který postupně zabíjí pět jiných chlapíků, nic míň a bohužel ani nic víc. Autor se snaží budovat temnou atmosféru podobnou třeba jako Sin City, jenže jemu jsem to prostě nějak neuvěřil. Je tam navíc spousta klišé, obzvláště charaktery a chování většiny hrdinů (osamělá dcerka prostitutky, rádoby drsňáci apod.). Celkově to na mě působilo dost nepřesvědčivě. Scénář je opravdu dost jednoduchý a na zaplnění tak tlusté knihy nestačí (i přesto že tam autor pořád celkem nesmyslně cpe různé "hluboké" úvahy). Samozřejmě prvotní nápad je výborný a některé pasáže také ujdou. Konfrontování minulosti s budoucností je též velice originální a stejně kladně hodnotím i střídání stylů. Bohužel ale naopak musím říci, že při scénách "ze současnosti" (přibližně 80% knihy) mě neustále rušilo to, že autor se snaží kreslit realisticky, ale neovládá proporce, a to hlavně u ksichtů. Malba mu celkem jde. Obecně je to zajímavý komiks a stojí za přečtení.
  • choze
    choze4.3.2008 12:35Vrána
    To interview s Jamesem O´Barrem na DVD Vrány jsem skoukl a je výborné, taky doporučuju.
  • Wiruss
    Wiruss24.2.2008 21:36Vrána (2. vydání)
    Po koupi druhého vydání jsem si to znovu přečetl a je to prostě naprosto hnusné, nepříjemné, dojemné a tektéž naprosto bombastické. Když si dáte k sobě obě vydání ihned uvidíte, že se to první v mnoha okýnkách nemůže v detajlech ani v nejmenším rovnat.
  • choze
    choze24.2.2008 11:08Vrána
    A ptactvo hladové jejich masem přežralo se. Pro mě hrozně rozporuplný comics. Stylově nakreslený, sympaticky neučesaný a syrový, (někdy až otravně) poetický příběh nadživotní lásky a stejně nadživotní bolesti, zoufalství a stesku nad její ztrátou a rozhodně jedna z nejsilnějších vyprávěnek o pomstě. Sugestivní vyobrazení městské stoky jako pekla na zemi rozežíraného drogami, kde život nemá žádnou cenu. Proyas, jelikož točil mainstream a ne těžkou nezávislárnu, si s filmovou adpatací nemohl poradit líp. České vydání very good.

    Ještě malou poznámečku ke skutečnému fenoménu Ďáblovy noci (30.2.): tato tradice se ve státech datuje od 30. let a původně šlo o drobný neškodný vandalismus (házení vajíček na domy, aranžování hajzlpapíru do korun stromů) během předhalloweenské noci, který v 70. letech v Detroitu brutálně přitvrdil a střed města vzplál. Vrcholu Ďáblova noc dosáhla v polovině 80. let s průměrně 500-800 požáry za tři dny a město ji zatrhlo až v roce 1995, odkdy organizuje tzv. Andělskou noc, spočívající v dobrovolných pouličních hlídkách a zákazu vycházení po šesté hodině. Mimochodem Ďáblovy noci se hojně využívalo k pojišťovacím podvodům :)
  • erik
    erik30.1.2008 10:12Vrána
    Toto ma v čase svojho vydania dostalo. Toľko citov, bolesti a utrpenia som hádam v žiadnom inom komikse nevidel. Rozhodne jeden z najhlbších zážitkov. Film sa mi páči, ale na toto nemá ani zo štvrtiny.
  • Davey
    Davey16.1.2008 19:49Vrána (2. vydání)
    Myslím, že mě na to upozornil Core.Pokud máte doma originálku Vrány s Leem (Budiž mu země lehká), tak si tam najděte bonusy a je tam rozhovor s OBarrou a o tvoření Vrány...určitě to stojí za mrknutí, vážil jsem si komiksu pak ještě víc.
  • Houbař
    Houbař mecenáš16.1.2008 18:02Vrána (2. vydání)
    Myslel jsem si, že když jsem viděl film (asi 4x) tak už mi nemá comics co nabídnout. Ale v něm je mnohem víc než ve filmu hmatatelná deprese a odevzdanost. Rozlišení nálady navíc napomáha různý styl kreseb. A jsem rád, že je to v černobílé - kromě toho, že to patří k atmosféře, tak obrázkový bonus v barvě je nic moc.
  • Jokerka
    Jokerka23.12.2007 15:01Vrána (2. vydání)
    Nuze...smutne presmutne to je. At uz autoruv pribeh, nebo to co se kolem Vrany celkove deje... Kresba je pekna a vyborny je stridani stylu v pripade vzpominani. Prvni vydani jsem v ruce nemela takze nemuzu soudit nakolik je tohle lepci. Jinak s kvalitou knihy jsem nadmiru spokojena. :)
  • willis
    willis14.11.2007 14:44Vrána (2. vydání)
    Pro mě je Vrána (jak v tištěné, tak filmové [myslím Vránu s Leem]) taky kultovní věc. Takže jsem neváhal s koupí tohohle vydání a jsem spokojený. Vylepšení jsou znát, ale na druhou stranu pro "normálního" člověka výměna původního vydání za nové není nezbytně nutná.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade4.11.2007 22:15Vrána (2. vydání)
    Vrána je moje srdcová záležitost a je škoda, že nelze dát víc procent, protože druhé vydání je oproti tomu prvnímu v luxusnějším provedení a zároveň i překlad textů písní je konečně srozumitelný k danému tématu. U mě jeden z pěti nejlepších comicsů. MdS
  • Woffce
    Woffce26.10.2007 12:47Vrána (2. vydání)
    Omluva: původních 80 % jsem nakonec zkrouhnul (o chlup víc hodnotím např. Hellblazery, tak abych byl konzistentní).
  • Woffce
    Woffce26.10.2007 12:42Vrána (2. vydání)
    Možná budu obviněn z rouhání, ale mě tohle "kultovní" dílo nijak zvlášť neokouzlilo. Je to prostě slušně nakreslený docela chytlavý příběh, který si u mě zaslouží těch 80 %, ale podle reakcí po prvním vydání jsem čekal o třídu zajímavější věc. Scénář mi svou stylizovaností chvílemi přišel až úsměvný, nehledě na klišé typu "spánek je bratr smrti" (nebo tak nějak). Ale jinak jo: dobrý. Nemít to doma by se opravdu rovnalo ignoranci.
  • Corvus
    Corvus2.8.2007 06:40Vrána
    Láska, utrpení, deprese, déšť, temnota, smrt, vzkříšení... Životní opus Jamese O' Barra, na kterém pracoval několik let. Pod jeho rukama vznikla legenda, zásadní dílo na poli comicsu a později dala vzniknout velmi kultovní filmové adaptaci v režii Alexe Proyase. Vrána vás na svých křídlech vezme na dlouhou cestu plnou psychického i fyzického utrpení, na cestu pomsty, ale také vám ukáže co znamená když se řekne milovat až za hrob. The Crow je totiž především o lásce... o lásce, která nezná hranic a potká málokoho v reálném životě. Vrána je o emocích a pokud nejste vytesaní z nějakého hodně odolného kamene nebo odlití ze železa, jitě vám ukápne nejedna slza. James sice není dokonalý kreslíř, ale to je naprosto podružné a navíc, vyšperkovaná (nebo snad dokonce současná Leeovská) kresba, by tomuto comicsu hodně ubrala na atmosféře. Jinak doporučuji, pokud jste to ještě neudělali, pořídit si dvd Vrána, kde v bonusech naleznete profil Jamese O' Barra a interview s tímto dodnes psychicky nevyrovnaným chlapíkem. Vrána je prostě a jednoduše skvělá! Dávám zasloužených 100% a modlím se za další díly, které kdysi Comics Centrum slíbilo. A závěrem - české vydání je na kvalitní úrovni a kdo zaváhal, má pravděpodobně smůlu.
  • royan
    royan1.8.2007 12:16Vrána
    Nevím, má to něco do sebe, ale zase tolik mě to nevzalo. Asi je to dané tím, že už jsem od začátku vlastně věděl jak to dopadne.
  • SHORTY
    SHORTY1.8.2007 11:44Vrána
    Nemůžu jinak než za 100, tenhle komiks mam už pár let, byl muj první od CC. Vrána mě dostala, uplně mě pohltila...první a poslední komiks co mě opravdu dojal. O'Barrovi za to skládám poklonu, opravdu jeden z nejlepších komiksů co jsem četl ne-li nejlepší. "Strach je pro nepřítele, strach a kulky".
  • Kapis
    Kapis mecenáš1.8.2007 10:02Vrána
    Taky jsem to konečně sehnal a docela mě to dostalo. Kresba a především střídání stylů, vykreslujících atmosféru je neskutečné, jakoby to ani nekreslil jeden člověk. Naprosto jedinečné. Příběh je strhující, navíc, když jsem ještě jako študák;-) jezdil stopem po Evropě s ženskou, tak jsem neměl strach o sebe, ale o to, že by se něco podobného stalo jí. Znásilnění před očima to je pro mě hrozná noční můra, srovnatelná snad jen s pohřbením zaživa. Proro třeba nemám ani moc rád "Mechanický pomeranč" z té představy mi je prostě hrozně. Navíc vím, co je to milovat tak, že to slovy nejde popsat;-). Zkrátka sqělé dílo, jen ten konec mi přišel takový useklý, najednou prásk, bum, světla zhasla. Ale to bude asi jen tím, že jsem se tím chtěl "nabažovat" ještě déle;-) CC odvedlo taky obrovský kus práce, vazba, papír, vše špičkové. Jsem rád, že mám první vydání (jestli kdy bude druhé) - za nějakou dobu si to přečtu znova - určitě ne naposled a doufám, že se mi nikdy nestane nic ani náznakem podobného, co Erikovi.
  • Davey
    Davey25.7.2007 22:50Vrána
    Jasných 100%! Konečně se mi podařilo tuto knihu sehnat a nemohl jsem se od ní odtrnout. Eric jako vždy skvělej zabiják.Ty jeho sny,vzpomínky s Shelly mě dostávali.Až sem skoro plakal :(.Krásná kniha,snad se u nás vydá ještě nějaká kniha s crow. :)
  • Andreew
    Andreew1.8.2006 18:33Vrána
    Tenhle komiks miluju! Deprese, temnota, zoufalstvi, Cure, nenavis, nasili, Joy Division, smrt, dokonaly stridani malirskejch stylu...ctu ho kazdej pul rok a vzdycky me dostane, proste spicka....jedna z nej. veci co u CC vysla.
  • krvinka56
    krvinka5615.5.2006 09:50Vrána
    Dobrej říběh super básně hodně depresivní a smutné tak to má být
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo12.7.2005 15:59Vrána
    Ano, je to přímočaré, ale nemyslím si, že James nějak extra přemýšlel nad příběhem a jeho zvraty apod., psal to emotivně z vlastní bolesti a to je vidět.
  • andre
    andre mecenáš3.6.2005 10:17Vrána
    Příběh lásky je to dojemný, ale něco mi tam chybělo..... Působylo to namě jako asijsí akční film,sestříhaný pro evropu. Prostě mezi "akčními scénami" byl vystříhán děj. Takže nasebe trošku podivně ty scény navazují, člověk sice chápe co se děje, ale nějak se úplně nemůže ponořit do děje. Možná jsem byl příliš nažhavený po těch hodnocení co jsou zde. Takže tak.
  • Slaine
    Slaine admin26.5.2005 17:38Vrána
    Tak jsem si Vránu přečet podruhé... A dostalo mě to ještě mnohem víc než poprvé... fakt dokonalý. Co se příběhu týče přímo se nabízí srovnání s Marvovou pomstou v Sin City. Jenže Vrána je jiná - mnohem syrovější, mnohem nestravitelnější... Sin City je oproti tomuhle pohodová ikdyž poutavá četba. Každopádně tuhle knihu bych si nikdy nechtěl naplno vychutnat...
  • 2scha
    2scha mecenáš26.2.2005 12:42Vrána
    Krásný, smutný, tragický----------úžasný. Dostalo se mi do rukou i US vydání a myslím, že v CC udělali velkej kus práce-díky!
  • Sleepy
    Sleepy16.11.2004 23:58Vrána
    Jeden z nejkrásnějších milostných příběhů všech dob. Pro každého, kdo někdy ztratil kus sebe...pro každého, kdo někdy ztratil lásku.
  • Kocour
    Kocour23.8.2004 15:18Vrána
    Tahle kniha mě dost ovlivnila, asi nejvic ze vseho co sem kdy cet..
  • Netorack
    Netorack15.8.2004 00:00Vrána
    Temno a beznaděj v krystalické podobě.
  • Slaine
    Slaine admin14.8.2004 15:46Vrána
    Kniha plná beznaděje, bolesti a šílenství. Někdy až moc... Asi jeden z nejdospělejších a umělecky nejhodnotnějších komiksů u nás. Nenajde se moc lidí jako O'Barr, kteří zvládají napsat tak úžasnej příběh a ještě nakreslit použitím několika stylů...
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade9.8.2004 11:35Vrána
    Nemůžu jinak než dát plný počet. Tenhle comics prostě neměl chybu. Je na něm vidět O´Barrova vlastní bolest, nechal na tom prostě kus svojí duše. MdS
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš9.8.2004 10:16Vrána
    Dobrá akční řežba která nepostrádá tu trochu pěkné temnoty.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš8.8.2004 17:01Vrána
    Velmi citlive napsany comics. Pribeh vznikl na zaklade jeho vlastni tragedie (smrt jeho snoubenky) a je opravdu hodne temnej. Kresba je vyborna a mimo to O´Barr zvlada i malbu, kterou kresly kapitoly z minulosti nebo sny.
  • willis
    willis7.8.2004 08:36Vrána
    Tenhle komiks se dá popsat několika pěknými romantickými slovy: beznaděj, bezmocnost, vztek, zuřivost, násilí, smrt, tma. :)
1365933136
Četl/a (47)
123peta, 2scha, AlmightyMates , Anton Whatever, autokineton, BadBoy, calvin10, Darth Raelchi, deadpool, disclose, Fry, fuerto_gepa, Future-Death, Garp, Géba, Georgíno J., Goldfinch, hellblazer, HevyEli, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, jakubcik666, Ježek_22, John Wick, Jonathan Arbuckle, Kadin, Khagrael, Kil-Khal, lantan1, Maličká, MEGA, MP, Mysak92, NecRoman, Norri, Osimchin, Palebras, petad, Poseidon1978, Sikk, Spike, taidana, the.kasztan, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(126)
123peta, 2scha, Alfi, AlmightyMates , Anton Whatever, Artigas, Ash Pointak, autokineton, BadBoy, bboorreekk, Benny, binnmode, blackJag, Blair, bmc75, calvin10, cobe, Dali, deadpool, Deckard, deefha, delsemela, DEmnoG, Dezodoo, disclose, DKoscik, farnhajt, fifas, Flowtek, Fox01, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Future-Death, Géba, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Hawwwran, hellblazer, herbert, HevyEli, Hlousks, hugosnowden, Idy, IndyP, Infarkt, invape, James, jankie, jeanbaklajean, Ježek_22, Jimbeam90, John Wick, Joshua_T, Kadin, Kareru, karl173, KarlosJB, kendor007, koudak89, Kouzelnik7, Lobok257, Maličká, Mamut12, MEGA, merhyx, mikado, Mikei, Milten, mirror, Miss Amphipolis , Mitak, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, Murphy722, Mysak92, NecRoman, Nevimtrebastofi, Norri, o2t2, Odal , Olesh, Onkel 1928, Osimchin, Palebras, pavel, pechna, petad, PH79, Poseidon1978, psramek, RadimNemec, Radkos, raenius, regressiv, RicHard. , Rowan, Saran, schefik, Šedo, SHORTY, Sidi Santini, Sikk, skepsi, Skot, sleepless, Spike, suricattaontheway, tacmud, taidana, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, tuzexchrist, Václav Mikula, vishnar, vranakx, willis, xintax, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (10)
besikv, Blacklarch, burzum, davidek, deefha, Fida, Kamoš, KarlosJB, Maty48, Thorug
Shání (1)
D.K.Logic