Koupit
Batman není jenom superhrdina — zároveň je i největším detektivem na světě. Během svého boje se zločinem se často pouští do křížku s gothamským podsvětím, ale jeho nejnovější vyšetřování ho zavede do kruhů zdejší vyšší společnosti. Musí spolupracovat se starými protivníky Riddlerem a Penguinem a zároveň bude na něm, aby se vypořádal s novým nebezpečným protivníkem Facadem. Také odhalí děsivé následky posledního vražedného řádění Poison lvy.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 11. v pořadí.

Obsahuje sešity série Detective Comics #821-824 (září 2006 - prosinec 2006), #826 (únor 2007)


Scénář
Paul Dini
Art
Joe Benitez, Don Kramer, J.H. Williams III
Ink
Wayne Faucher, Victor Llamas, J.H. Williams III
Barvy
John Kalisz
Obálka
Simone Bianchi
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, noir, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
978-88-9283-295-4 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
420 g
Stran
152
Cena
299 Kč
Originál
Batman: Detective (DC Comics, 2007)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš13.7.2023 08:36DC Comics - Legenda o Batmanovi #034: Detektiv
    Batman: Detektiv nie je výnimočný komiks. Určite je však výnimočný pre scenáristu Diniho. Obsahuje totiž okrem iného Detective Comics 821 a práve tým Dini batmanovsky debutoval (ak nepočítame scenáristické zárezy na kreslených batmanovských filmoch a seriáloch napr. z 9O. rokov). Okrem č. 821 kniha obsahuje ešte čísla 822, 823, 824 a 826 (správne, 825 tajuplne chýba). Dini síce nepatrí do panteónu najvýznamnejších batmanovských tvorcov (Miller, Snyder), ale radím ho k Tomasimu, ktorý tiež nie je svetoborný, lež svoje si väčšinou poctivo odmaká. Diniho realistický prístup sa odzrkadlil najmä na tom, že siahol po komornejších príbehoch, ktoré sa nesú, ako názov série napovedá, skôr v pomalšom, kriminálnejšom, skrátka detektívom duchu. Ja osobne mám Batmana síce radšej práve v tejto realistickej podobe, než ako súčasť JL a megalomanských eventov, ale tento komiks je žiaľ „len“ zbierka „poviedok“, kde jednotlivé príbehy navzájom nesúvisia... a to ma nebaví. Damian má s Poison Ivy skvelú, vtipnú chémiu, nanešťastie je tomu venovaných len pár stránok. Zaslúžili by si samostatný buddy zošit. Čo ma v dobrom (ak sa to teda dá takto povedať) zaujalo, to je finálny príbeh s Jokerom, kde maniak so zelenými vlasmi na mŕtvolách fakt nešetrí. Keďže mám slabosť pre úchylné komiksy, palec hore dávam i za príbeh s Poison Ivy, ktorý je miestami pekne nechutný; dokonca mi pripomenul prácu Džundži Itóa (samozrejme v rámci DC možností). Dini vie zápletku oživiť a spraviť šťavnatou (Riddler ako kladný súkromný detektív pomáhajúci Batmanovi!), no v konečnom efekte je to len taká hra, pozlátko, na ktoré bude rýchle zabudnuté. Čo sa týka kresby, niektoré zábery sú pohlcujúce a úchvatné, iné zas banálne a štandardné. Na výsledku je poznať, že je po vizuálnej stránke dielom trojice neveľmi „súrodých“ ilustrátorov (Bruce Wayne v civile je nakreslený tak absurdne, až som si spočiatku myslel, že je to maska, Penguin je nakreslený odfláknuto atď.).
  • Sagikkun
    Not great, not terrible. Neurážející komiks, který servíruje přesně to, co slibuje, což jsou krátké detektivní příběhy. U příběhů se mi rozhodně líbila pestrost, Dini se snaží neopakovat a jelikož ty nápady má, tak čtenáři nabídne nejrůznější motivy, zápletky a dokonce i vlastního originálního padoucha (což oceňuji). Poslední příběh s Robinem byl taky fajn.
    Takže tu víceméně funguje všechno, jak má... avšak za mě je to "jen" čistý průměr. Pochybuji, že mi jakákoliv povídka utkví v hlavě déle jak týden, natož aby mě některá po přečtení posadila na zadek a vytáhla to na nadprůměr.
  • louza
    Batman není jen super hrdina ale hlavně detektiv. Dini to ví a umí s touhle skutečností hezky pracovat. Stejně tak jako s charakterem hlavní postavy a jeho alter egem, kde mistrně balancuje na hraně toho kdo je kdo. Ani ušatý pláštěnkář není všemocný a tak je občas nucen převléknout se za Bruce Waynea, aby pokročil ve vyšetřování. Pět sešitů, pět příběhů kde případ je tím hlavním. Některé příběhy jsou tak akorát, některé jsou výrazně epičtější a je lahůdka sledovat autora jak si se s nimi vypořádává na tak malé ploše. Dini je většinou "jen" zručným řemeslníkem, ale v téhle knize jsem měl pocit, že se mu tam přece jen podařilo propašovat něco navíc. Paráda.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš14.2.2022 12:30DC Comics - Legenda o Batmanovi #034: Detektiv
    Když se podíváte na obálku, tak Vás musí nalákat k okamžité koupi. :D Tak předně tenhle komiks určitě doporučuju, nejen kvůli obálce a souhlasím s komentáři pode mnou, avšak já ještě přihodím. V komiksu je krátký úvod, co nás uvede do situace a následuje 5 sešitů, kde je každý příběh jiný, uzavřený a nejedná se (!) o OP Batmana, kde jde o celý svět, ale komorní, zpravidla detektivní příběhy.
    1) Překrásní lidé - někdo unáší zbohatlíky, za něž chce výkupné
    2) E. Nigma, detektiv-konzultant - Riddler (kriminálník je ta tam) řeší vraždu mladé dívky
    3) Sledovaná - po uvězněné Poison Ivy někdo/něco jde (ta je vskutku hodně sexy v roztrhaném mundůru)
    4) Penguinova noc - Tučňák (taky se dal dráhu slušňáka) rozjíždí kasino a někdo se ho snaží (v)ojebat :)
    5) Jedem na saních - vánoční storka, kde si Robina vezme Joker do parády, TOP

    Kniha nemá slabého místa a díky tomu nevidím důvod nedat 5*, hodně příjemný osvěžení po přepáleným Batmanovi, Paul Dini umí (i starý animáč Batman TAS můžu doporučit, jede v tomhle stylu).

    hnidopich: Alfréd: "Je překvapivé slyšet vás takhle mluvit, pane, zejména vzhledem k tomu, jak se obvykle vyhýbáte společnosti. Zaslechl jsem snad, budu-li, opovážlivý, náznak lítosti?" Batman: "Ne, Alfréde. Jen pozorování z plížení ve stínech." u tohoto jsem se hodně zasekl, donutilo mě to vyhledat původní jazykovou verzi + konzultovat => passing shadow (procházející stín?) je přímo Batman a tenhle úsek překladu není vyloženě špatně, ale mně nedával smysl....:))
  • Mleako
    Mleako mecenáš24.1.2022 11:11DC Comics - Legenda o Batmanovi #034: Detektiv
    Pro mě velmi příjemné překvapení. Je vidět, že Dini má z DC animáků dobře natrénováno a dokáže i v jediném sešitě vykouzlit zajímavou a čtivou zápletku. Podobné detektivní příběhy jsou přesně to, co mám na Batmanovi nejraději. Mnohem raději si přečtu víc podobných komorních příběhů než další opakované destrukce Gothamu stále víc OP záporáky.
  • Palebras
    Hodně solidní práce. Je fajn, že si zatím díly které u nás doposud nevyšly a v rámci Legendy o Batmanovi zažívají premiéru, drží svou kvalitu. Detektiv je tedy, jak sám název napovídá zaměřen hlavně na vyšetřování a v této pozici mám Batmana hodně rád. Samotné případy jsou fajn, nejedná se sice o vrchol sofistikovanosti, ale po celou dobu jsem se dobře bavil. Kvituji také, že každý příběh je uzavřený a hlavně není nutná znalost dalších událostí, tak jak tomu bývá zvykem. Takže se bude perfektně orientovat i čtenář, který s Batmanem začíná. Poslední obsažený příběh s Jokerem a Robinem u nás už vyšel, pokud se nepletu v knize Joker: Oslava 75. výročí, ale jedná se opravdu o velice povedenou záležitost, takže jsem si ho s radostí přečetl znovu. Co se kresby týče, ta má občas slabší chvilky ale komplexně se jedná o povedený standart, který rozhodně neurazí a až na pár směšných obličejů mi kresba sedla. Celkově opět velice povedený díl.
  • hroubek
    Příjemné překvapení. Scénárista Paul Dini se rozhodl, že každý sešit bude po příběhové stránce hezky ukončený. Díky tomu mají všechny sešit svižné tempo a krásně se čtou. Dini v samotných příbězích rozehraje "civilnější zápletky" jako jsou loupeže, vražda nebo podvádění v kasinu. Tím, že jsou příběhy epizodického rázu, tak může Dini využít desítky postav, aniž by narušil nějakou časovou kontinuitu. Z mé strany spokojenost.

    PS: Kreslíři neumí pořádně nakreslit Bruce Waynea, ale taková Poison Ivy nebo Zatanna jsou v jejich podání velmi sexy.
51611
Četl/a (42)
BadBoy, calvin10, choze, chuckboris, Craxx, dajik, disclose, Doppelganger, Georgíno J., gongon44, hellblazer, Honzin, hroubek, invape, Ivan Kucera, Jay-jay, jh666, jiskra, Lachvos, listr, LookAss, luky.kuky10, majer, Majkl151, mineralk, Mleako, opytz, Palebras, pavlosson, pearlxjam, phillco, Poseidon1978, PumpingArrow, roswelll, Sagikkun, Spike, Staník, Tommar, trudoš, tukak, xflori01, Zbysek2410
(120)
Alfi, Alfred, Anton Whatever, ArmadOon, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, blackJag, bmc75, Caiiiczech, calvin10, chuckboris, CoVseNerdit, Craxx, CSE_AC/DC, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, Denis1996, Devilek, Deži, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Ejdý1, fifas, filemon, Fox01, Georgíno J., gongon44, Hades, hellblazer, Honzin, hroubek, hugosnowden, invape, JackOneil, James, Jay-jay, jendavondra, jh666, Jimbeam90, jiskra, JORDY, karl173, Kouzelnik7, Krvavý Patejl, Lachvos, lifi, listr, LookAss, luky.kuky10, majer, Majkl151, Mamut12, markic, Marvin, me, MickeyStuma, mike731, Mikei, mineralk, misa, Mleako, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, oru, Palebras, pavlosson, pearlxjam, pechna, PH79, phillco, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, raimi, Ricarderon, RicHard. , Roiser, roswelll, royan, Rumburaq, Sagikkun, seneke, Skot, sleepless, Spike, Staník, StressCZ, suricattaontheway, svknero, Symbi, tacmud, Tomasino79, Tommar, trudoš, Tyfus, utresyby, vishnar, Wiruss, xflori01, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek
Chce (5)
deadpool, delsemela, filosh, illy, Maty48