Str. 008
Str. 017
Str. 036

+ 3 další ukázky

Koupit
Patrně nejslavnější dílo jednoho z nejlepších francouzských komiksových tvůrců je ve světě komiksu tím, čím je první světové válce (i válce obecně) Na západní frontě klid nebo Barbussův Oheň. Jacques Tardi, kterému o „Velké válce“ v raném dětství vyprávěli prarodiče, o ní napsal a nakreslil řadu děl, ve kterých ale na rozdíl od románů využívá toho, že se může víc opřít o obrazovou stránku. Tady nečekejte žádné hlavní hrdiny, kompozici, jednotu místa a děje, zápletky, nic podobného: zato syrovou chuť strachu, smrti a bezmoci, jakou se v podobné naléhavosti podařilo ze zákopů první světové války do našeho světa přenést málokomu.

Vyšlo jako 28. svazek velké řady edice Argomiks

Poprvé vyšlo v nakladatelství Casterman v roce 1993, české vydání vychází ze čtvrtého originálního vydání.


Scénář
Jacques Tardi
Art
Jacques Tardi
Obálka
Jacques Tardi
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Erik Lukavský
Žánry
válečný
ISBN/ISSN
978-80-257-3706-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
1040 g
Stran
176
Cena
548 Kč
Originál
C'etait la guerre des tranchees (Casterman, 2014)
  • sedw
    sedw1.1.2023 16:02To byla zákopová válka
    Toto mě maximálně dostalo. Komiks, který dokázal vtáhnout do děje i přes to, že komiks vlastně ucelený děj nemá a je složen z několika krátkých příběhů jednotlivých postav. Tardi parádně zachytil atmosféru a všechno to jen podtrhla famózní kresba.
  • SickNail
    SickNail mecenáš22.11.2022 14:44To byla zákopová válka
    Vizuálny neporiadok, kde sa veľmi ťažko orientuje kto je kto, do toho ostnatý drôt, bahno, hlavy živé, hlavy mŕtve, vnútornosti, a krátke príbehy väčšinou končiace smrťou. Tie sú síce vierohodné a poukazujú na nezmyselnosť vojny a absurdné jednanie vysokopostavených, ale práve kvôli karikatúrnej kresbe na mňa nemali výrazný vplyv. To už skôr zapôsobila textová časť v prvej tretine knihy. Sorry Tardi...
  • hypermlok
    hypermlok17.7.2022 12:58To byla zákopová válka
    Už dlouho na mě žádný komiks nezapůsobil jako tento.
  • perak
    perak23.5.2022 12:37To byla zákopová válka
    První světvá válka podaná v příbězích několika fransouzských vojáků. Všudypřítomný pocit zmaru, špíny, smrti. Lidský život, který má cenu pouhé čárky ve statistice, kdy byli vojáci posíláni na téměř jistou smrt, případně byli zastřeleni vlastními, když neposlechli nesmyslný rozkaz. Válka, která zasáhla do osudů milónu lidí po celém světě apřecese z ní lidé nepoučili. To vše ukazuje tento černobílý komiks, který po řečtení těžko budete dostávat z mysli. Sugestivní, syrové, ale bohužel asi pravdivé.
  • massilia
    massilia10.5.2022 21:53To byla zákopová válka
    Tohle je jeden z komiksů překračující hranice žánru, dílo schopné oslovit i komiksové nečtenáře jako třeba Maus. Je fajn, že už se moc nemusí řešit, zda komiks patří mezi seriózní umění, ale kdyby to bylo potřeba, tak Tardiho zákopová válka by byla skvělým argumentem. Z protiválečných děl si obrazově co se týká sugestivnosti nezadá s Goyovými Hrůzami války, příběhovou epizodičností mi zase Tardi silně připomněl Babelovu Rudou jízdu (mimochodem, doporučuji všem). Z malých střípků skládá obraz nesmyslnosti války, která navíc v letech 1914 až 1918 opravdu překračovala hranice myslitelného. Na rozdíl od Babela Tardi válku na vlastní kůži nezažil, ale dohání to tím, jak má vše skvěle vyrešeršované. Velké dílo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.4.2022 17:13To byla zákopová válka
    Velmi zvlastni komiks. V podstate bych ho ani nenazval komiksem, aspon ne v tradicnim smyslu. Komiks resp. komiksovy zpusob prace, zde funguje jako vyrazovy prostredek. Narativ nehledejte, ten ztelesnuje valka sama doplnena o utrzkovite zkazky francouzskych vojaku na fronte, vetsinou bez velke sance na preziti. Dalo by se rict, ze je to vlastne dokumentarni cyklus znazornujici zbytecnost valky, bezvychodnost situace a kuplirstvi s lidstvim a humanitou. Vse jde stranou, nic neplati, vabank, ferovka, kdo z koho. Jelikoz chybi ten zmineny narativ a silne postavy, komiks jako takovy se necte dvakrat nejlip, spis to drhne a prima rec je vyjimkou. Vetsinou se setkate s vypravecem, ktery funguje jako pozorovatel shora. Samotna graficka stranka je fenomenalni a je v ni videt typicky francouzsky rukopis ligne claire, ale jiz trochu posunuty vlivem doby, ve ktere byl vydan. Realie a detaily nemohu posoudit, ale do oci nic nebilo, takze Tardimu verim, ze to ma spravne. I kdyby ne, znazornil to dostatecne realisticky a pusobive. Patou hvezdu nemohu dat, protoze mi k tomu neco chybelo, viz me vyhrady vyse.
    PS: jdu na "druhy dil".
  • Broo
    Broo8.4.2022 23:38To byla zákopová válka
    Silné a výjimečné. Krátké příběhy vojáků z první světové války, všechny bez dobrého konce. Od sebe nijak oddělené, prostě se to na čtenáře valí bez přestávky. Na každé stránce jde cítit naprostá zoufalost obyčejných lidí, hrůzostrašné utrpení a zbytečnost toho děsu, jménem válka. Špína, nemoci, bolest, strach, beznaděj, smrt... všechno to na mě působilo, byl jsem zhnusen a zároveň jsem soucítil. I přesto, že jsem byl v naději, že alespoň nějaký příběh dopadne dobře... nedopadnul, což jen umocnilo všechny ty pocity. Bonusové obrázky na konci knihy vše jen podtrhly. Neuvěřitelné, jak díky výborné kresbě a vyprávění se čtenářem zamává komiks. Četl bych dál, chtěl jsem prožít další příběh s dalším vojákem. Mohlo toho být klidně více.
  • Good Games
    Good Games mecenáš1.4.2022 18:55To byla zákopová válka
    To byla zákopová válka je veľmi drsný vojnový komiks, v ktorom nenájdete ani štipku pátosu, či prehnaného patriotizmu. Je maximálne realistický a postavy v jednotlivých krátkych príbehoch zažívajú poriadne peklo. Nezmyselnosť vojny je hlavnou Tardiho témou a scenáristicky sa s tým poriadne vyhral. Urobilo to na mňa silný dojem. Odporúčam. =►Celá recenzia◄=
  • faster86
    faster863.3.2022 07:24To byla zákopová válka
    I když by postava na obálce mohla připomínat Švejka, tak Švejkoviny nečekejte, stejně jako nečekejte děj od A do Z. Komiks je sestaven z krátkých střípků z války. Z kresby a vyprávěni jde krásně cítit ta absurdnost války nejen té 1914-18, ale vlastně všech. válek.
  • karl173
    karl173 mecenáš24.2.2022 14:21To byla zákopová válka
    Naprosto odzbrojující pohled obyčejných vojáků a nejen nich na to, jak umí být válka bezvýznamná.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2022 12:15To byla zákopová válka
    Surové, naturalistické, poměrně lakonické, místy černohumorové vyprávění o absurdnosti a hrůzách první světové války. Pár specifických námětů se zde trochu zrecykluje, ale to je snad jediná slabá stránka komiksu. Tardiho celkový obraz zákopové války vyvolává neutuchající dojem a pocit zmaru, deprese a nesmyslnosti. V podstatě strohé a zdánlivě bezpointové, přesto více než úderné, ztvárnění války, které se nikoli bez důvodu říká na Západě "Velká".

    Celkový dojem: 100%
  • Palebras
    Palebras30.1.2022 15:37To byla zákopová válka
    Argo vydává další válečný komiks a opět je to trefa do černého. To byla zákopová válka je komiks, při jehož čtení budete pocitově chyceni ve spárech všudypřítomného děsu a neskutečného zmaru, budete skoro až cítit jak obtížné je pohybovat se nánosem bahna mezi padlými spolubojovníky a mezi tím vším, se bude ve vzduchu vznášet nebezpečí nepřáteli vypuštěného plynu. Vše v této knize je podáno neskutečně syrově, autenticky a bez příkras. Jedná se o několik událostí či střípků, nejedná se tedy o ucelený děj, díky kterým dokázal Tardi rozprostřít onu bolest a neskutečnou beznaděj mezi více lidí a tudíž i více příběhů a nám čtenářům tedy otevřel daleko širší pohled na ony hrůzné události. Ve srovnání s loňskou Bombou, která se řadí mezi absolutně nejlepší komiksy, které jsem měl tu čest zatím přečíst, je Bomba příběhově zaměřená více technicky, je více zaměřená na pozadí války a na postavy, které tahají za provázky. To byla zákopová válka je jiná, zaměřuje se přímo na bojiště, dává do popředí boj muže proti muži a hlavně vykresluje ony vojáky a jejich příběhy v první linii, kteří stanuli tváří v tvář smrti. Černobílá kresba je opravdu geniální, osobitá a hlavně vojenská technika je až hrůzně impozantní. To byla zákopová válka je tedy dalším opravdu skvělým počinem a já jen doufám, že bude více takových. Protože tohle je přes všechnu tu hrůzu neskutečná krása!
  • autokineton
    autokineton30.1.2022 11:55To byla zákopová válka
    Tak ještě ani neskončil leden a je tady už adept na komiks roku... Srovnání s Ohněm od Barbusse je výstižné, neboť onen tíživý pocit zmaru, beznaděje, stísněnosti a hnusu vyvolává stejně mistrně, jako uvedená kniha a válku tak čtenář cítí prakticky všemi smysly. Mistrovské dílo!
  • rajot
    rajot29.1.2022 15:06To byla zákopová válka
    Mrazivé, syrové, stísňující. Bahno, špína, štiplavý zápach, vlezlý chlad, hnijící rány a tlející těla, všudypřítomný strach, ohlušující rány z děl a ve chvílích ticha mezi palbou nepříjemné pískání krys jakoby dýchalo pomalu z každého panelu. Je fascinující, jakou dokázal navodit nepříjemnou, bezvýchodnou atmosféru a jak autenticky dokázal hrůzu ve válečných zákopech navodit někdo, kdo se toho neúčastnil. V očekávání a napětí jsem se těšil na každý další "příběh", ale zároveň se obával o další osud. Zase to skončí špatně. Tak jako všechny příběhy ve válce.

    Po Bombě další excelentní věc. Víc Tardiho.
  • house192
    house19226.1.2022 14:43To byla zákopová válka
    Naprostý souhlas s předchozím komentářem. Čistá syrovina, která opravdu zasáhne. A v kombinaci s venkovním počasím mimořádně depresivní. Kresba špičková, a potěšily i pěkné bonusové obrázky.
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš25.1.2022 23:55To byla zákopová válka
    Uf..tohle nebylo vůbec příjemný..kniha je složená z několika “útržků” - nejsou to ani vlastně moc příběhy..jen vystřižené fragmenty. Nijak na sebe nenavazují a ani nejsou oddělené. To ale vůbec nevadí..nevzpomínám si, kdy mi naposledy při čtení bylo takhle nedobře..je to brutální, naturalistický a ukazuje to, jak strašnej ten konflikt byl..díky Argo!
32104
  • rajot
    rajot21.1.2022 10:05To byla zákopová válka
    Na tohle se taky extrémně těšim + novej Joe Sacco v březnu. Supr, že tady někdo vydává takovýhle věci.
  • Mikei
    Mikei19.1.2022 19:20To byla zákopová válka
    Vypadá to nádherně! Už se těším, až bude doma.
    Vzpomněl jsem si při tom na skvělou hru Valiant Hearts: The Great War.
Četl/a (60)
123peta, 2Hitman3, 2scha, Anton Whatever, autokineton, Berry669, Black Bro, yo, Bonpar, Darth Raelchi, davidek, disclose, Draco nobilis, farnhajt, faster86, filosh, Garp, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Gmork, gongon44, Good Games, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jay-jay, jeanbaklajean, karl173, KarlosJB, Killingjoke, kubosos, lantan1, Light, Mamut12, Mariohurbanek, massilia, Matthew, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, Nezbi, oleav, Palebras, pechna, perak, Plechy, Poniczech, RaidcomH, rajot, regressiv, rooty, sedw, seneke, SickNail, Sikk, start05, the.kasztan, Zbysek2410, zgrywus
(95)
2Hitman3, 2scha, Alfi, Anton Whatever, autokineton, BadBoy, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, burzum, calvin10, cobe, Dalamar, Davispear , Deckard, Dezodoo, disclose, DKoscik, Draco nobilis, farnhajt, faster86, filosh, Géba, Georgíno J., Glumal, goldschmidchen, gongon44, Greyman, Hades, herrman, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jay-jay, jeanbaklajean, karl173, KarlosJB, Keno, Killingjoke, Knuckless, krupan, kubosos, Lenny, Light, listr, maara, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, mcleek, merhyx, Mikei, Mitak, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, oleav, Olesh, Onkel 1928, Palebras, pavel, pechna, Philologus, psramek, RaidcomH, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rooty, royan, sedw, sercial, SickNail, Sikk, Skot, sleepless, start05, suricattaontheway, tacmud, trudoš, valon, Velkej šéf, vishnar, vranakx, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zgrywus
Chce (15)
Abstinent, Betelguese, Blacklarch, delsemela, Dzoglik, Fida, filemon, James, jankie, Lojza, monty.cl, Murphy722, Nightmare, skepsi, Wasps
Shání (2)
Nightmare, Šedo
Nabízí (1)
SickNail