Str. 008
Str. 010
Str. 018

+ 7 dalších ukázek

Koupit
I dvě stě let po svém narození zůstává Charles Baudelaire jedním z nejčtenějších a nejobdivovanějších básníků. V Yslairově komiksu se ovšem na jeho život díváme optikou Jeanne Duvalové, té, kterou miloval i nenáviděl nejvíc. O Jeanne ve skutečnosti nevíme prakticky nic: neznáme její pravé jméno, nevíme, kdy se narodila ani kdy zemřela, nemáme žádný z jejích dopisů. Zůstalo jen pár svědectví, několik portrétů od samotného Baudelaire a samozřejmě básně, k nimž ho inspirovala. Přesto se díky Yslairovi dovedeme vcítit do této vzývané a opovrhované ženy, „černé Venuše“, jež musela čelit misogynii i rasismu své doby. Před očima nám tu ve fascinujících kresbách a s množstvím pečlivě rešeršovaných detailů vyvstává nejen tragický milostný příběh Jeanne a Charlese, nýbrž také okolnosti vzniku Květů zla a bohémské a umělecké, ale i revoluční prostředí Paříže kolem poloviny 19. století.

Obsahuje původní tři alba série Mademoiselle Baudelaire v jednom kompletním svazku:
Slečna Baudelairová I. (Mademoiselle Baudelaire I., [Dupuis, 2020])
Slečna Baudelairová II. (Mademoiselle Baudelaire II., [Dupuis, 2020])
Slečna Baudelairová III. (Mademoiselle Baudelaire III., [Dupuis, 2021])

Vyšlo jako 27. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Bernard Hislaire (Yslaire)
Art
Bernard Hislaire (Yslaire)
Obálka
Bernard Hislaire (Yslaire)
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Michal Zahálka
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Richard Podaný
Žánry
erotický, historický, psychologický, romantický, společenský, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3677-7 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 x 18 mm
Tisk
černobílý s doplňkovými barvami
Váha
1100 g
Stran
160
Cena
548 Kč
Originál
Mademoiselle Baudelaire (Dupuis, 2021)
  • Norri
    Norri mecenáš21.4.2022 08:53Slečna Baudelairová
    Na básničky už dávno nejsem a navíc, nebudu to zapírat, jsem od Charlese Baudelaira nikdy nic nečetl. Jasný kulturní barbar. Nicméně na tuto knihu jsem se skutečně těšil. Těšil jsem se, že se dozvím o životě slavného básníka, těšil jsem se na verše, ale především jsem se těšil na úchvatnou kresbu se spoustou erotiky. A skutečně jsem to všechno dostal. Přesto jsem očekával trošku něco jiného.

    Kresba je skutečně úžasná a erotika je vcelku dost odvážná. V tomto směru není komiksu co vytknout. Překvapil mě způsob podání básníkova života. Většina knihy je pojatá jako dopis Baudelairovy milenky jeho matce po Charlesově smrti. Tento dopis pokrývá celý jeho život od útlého dětství až do jeho smrti. Popisuje v něm všechny jeho bohémské eskapády, věčné zadlužování a neustálé útěky před exekutory, boj se syfilisem i nekonečné hádky. Takový zcela jistě jeho život byl, ale po nějaké době jsem začal mít pocit, že je to stále to samé furt dokola a mě to přestávalo bavit číst. Celé to bylo stále více a více depresivnější, zejména když ke konci života propadal Baudelaire stále většímu zoufalství. Velkou část knihy tvoří panely bez bublin, pod kterými je text dopisu. A že je to dlouhý dopis se spoustou vět.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.4.2022 09:50Slečna Baudelairová
    Tak to hle jsem fakt nečekal. Vlastně ani nevím, co jsem čekal, ale rozhodně ne tohle. Od začátku do konce jsem netrpělivě čekal co bude dála kam to povede, ano někdy byl text delší než by se slušelo, ale vadil mi do té míry, že jsem čekal, co bude dál. Tuhle kapitolu velkého básníka neznám, ani jsem ji nepotřeboval, nicméně už ji znám a cítím se příjemně obohacen. Když jsem to četl, bylo mi jedno, jestli to je pravda, fabulace nebo autorská licence, líbilo se mi zachycení doby, vylíčení dobových archetypů a znázornění lidí s jejich pohnutkami. Kresba je velmi netypická na tu Francii, kterou tu běžně dostáváme, ale není to na škodu. Mně se to líbilo, zapadalo mi to kontextu doby a ten sépiový vjem tomu vyloženě přidal na autentičnosti. Ať už je komiks cokoliv, nebo spíš cokoliv, co není, jedno mu rozhodně nemůžu upřít. A to je ta možnost propojit a vzbudit v lidech jít dál. Nestává se mi, že si něco přečtu v komiksu a stačí mi to, naopak chci dál a chci to prozkoumat, což u beletrie a faktografie nemívám tak často, ale u komiksu skoro pokaždé. Takže jdu zase oprašovat Květy zla. Už se moc těším.
  • choze
    choze10.4.2022 10:37Slečna Baudelairová
    Příběh o vztahu básníka a jeho múzy nahlížející do tehdejší pařížské umělecké bohémy není vysloveně strhující, ale je dostatečně zajímavý a plný dráždivé erotiky. Kresebně je to krása nesmírná.
  • erik
    erik21.3.2022 09:53Slečna Baudelairová
    Výtvarne zaujímavé, ale scenáristicky a čitateľsky toporné a nudné. Klasický neduh životopisných príbehov v komiksoch, veľa popisného textu okolo, žiadna dynamika, škoda. Baudelaire ma ako básnika ovplyvnil veľmi, na toto dielo som bol zvedavý, ale po jeho prečítaní vo mne ostal veľmi rozpačitý pocit.
  • Gmork
    Gmork18.2.2022 19:31Slečna Baudelairová
    Četlo se to náramně, samotný vztah Charlese a Jeanne znám z jeho korespondence, tam jsem se nic nového nedozvěděl, což je ale pouze můj problém, neb mám jeho životopis dopodrobna zmapovaný. Musím pochválit český překlad, který umocňuje atmosféru tehdejší Paříže. Taky si redakce na výbornou ohlídala, aby jim tam neproklouzl žádný český novotvar. Prostě byla rozkoš to číst. Jsem Charlesův velký fanoušek, takže nemůžu dát nic jiného než plný počet hvězdiček. Je až s podivem, že ve Francii, kde se točí filmy o kdekom, tak Baudelaire stále žádný film ani TV seriál nemá. A přitom je to vyloženě persona, která slibuje nevšední divácký zážitek, viz. Úplné zatmění od Agnieszky Holland.
    PS- V Paříži je zvykem, že když jdou fandové Baudelaira z Gare Montparnasse směrem k Lucemburské zahradě, někteří mu na hrobě nechávají psaníčka a jízdenky od metra. Loni jsem u sebe zrovna žádnou neměl, rovnou je vyhazuji. Tak jsem mu tam nechal jízdenku Chomutov-Plzeň. Ať ví, že má fanouška i v dalekém Chomutově.:)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.2.2022 17:25Slečna Baudelairová
    Velmi povedený životopisný portrét bohémského umělce, kdysi omezovaného, dnes snad z kategorie "povinná četba", každopádně klasicky rozervaného, dandyovského, rozhazovačného, promiskuitního i zamilovaného, tvořícího i znuděného, to vše ústy jeho snědé múzy... živá a hravá forma kresby protkaná skutečnými obrazy či snad i fotkami, tomu sluší. Četné sexuální výjevy jsou tak těsně na hraně erotického komiksu, spíše však jde o společensko-kulturní obraz doby a obraz jedné ztrápené duše.

    Celkový dojem: 80%
6823