Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
V širokém údolí řeky Mackenzie žijí Denéové dle svého líčení odnepaměti. Denéové cítí, že oni patří zemi a ne naopak – země je klíčová pro jejich živobytí i vlastní způsob života. Jenže v Severozápadních teritoriích subarktické Kanady se rovněž nacházejí cenné přírodní zdroje včetně ropy, plynu a diamantů. S těžbou přišla pracovní místa a investice – ale také stavba silnic, potrubí a jedovatý odpad, které zjizvily krajinu, a alkohol, drogy a dluhy, které drasticky proměnily životní styl domorodých obyvatel.

V komiksu Zaplatit zemi cestuje Joe Sacco po zamrzlém Severu a nachází lidi, kteří se snaží vyrovnat s rozporuplnými důsledky průmyslového rozvoje a nevyčíslitelnými ztrátami krutého koloniálního dědictví. Na pozadí rozlehlé a nádherné krajiny, v níž lidé vypadají zcela malincí, Sacco zpovídá trapery a náčelníky, aktivisty a kněží, a vypráví pak rozmáchlý příběh o penězích, závislosti, ztrátách a kultuře, s ohromujícími vizuálními detaily, na něž jsme si u tohoto velkého komiksového reportéra dávno a rádi zvykli.

Scénář
Joe Sacco
Art
Joe Sacco
Obálka
Joe Sacco
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
historický, reportáž, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7595-519-7 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 255 mm
Tisk
černobílý
Váha
1020 g
Stran
272
Cena
699 Kč
Originál
Paying the Land (Metropolitan Books, 2020)
  • filemon
    filemon15.1.2023 19:35Zaplatit zemi
    Nadherna kresba, slaby scenar. Nejslabsi Sacco, docteno s premahanim.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.6.2022 20:20Zaplatit zemi
    Ke komiksu jsem přistupoval vřele hned ze dvou důvodů. Zaprvé, je to Joe Sacco, jeden z mála mých oblíbených levicových autorů, který mi kdysi ukázal, že svět komiksu může řešit i nesmírně důležité věci a že to není jenom médium maskovaných podivínů. Za druhé, tentokrát si vzal za téma oblast, kterou jsem měl tu jedinečnou šanci alespoň do jisté míry poznat, tedy Severozápadní teritoria. Hned mě zaujal fakt, že tam, kde my jsme kdysi končili na "dalekém severu" za 60. rovnoběžkou u severních břehů Velkého Otročího jezera, kde končila asfaltová cesta, Joe Sacco své "putování" začíná. Ano, Kanada je velká a sever ještě rozlehlý. A nesmírně fascinující. Rád jsem se tam prostřednictvím této knihy vrátil.

    Sacco opět poctivě dělá své reportážní řemeslo a problematiku kanadských Indiánů přežvykuje ze všech stran. A i když může být patrné, že některé morální problémy jsou předem rozsouzeníhodné: kolonialismus x domorodci, těžba x příroda, internátní školy x tradice, kapitalismus x divočina atd., některé věci se nakonec ukazují méně černobílé než na začátku. A je jen dobře, že se na tyto problémy poukazuje, je dobře, že se o nich mluví. Jenom jsem měl pocit, že tak, jak Sacco knihu tentokrát koncipoval, tak ji udělal trochu delší, než by musela být. Řada věcí se ústy mnoha zpovídaných aktérů totiž trochu opakuje.

    Celkový dojem: 80%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.4.2022 20:39Zaplatit zemi
    Puvodne jsem do tohoto komiksu vubec nechtel, protoze, a to nezpochybnuji Saccoovy kvality, nemusim jeho "valecnou" tvorbu ci tematiku. Proste me to nebere, ale nahodou jsem se kdysi dostal ke Gorazde, a i kdyz se mi to vlastne libilo, prevladal stejny pocit, nebere me to. Navic mi i tehdy styl jeho kresby vubec neimponoval.
    Nicmene, chci mit prehled, posunul jsem se a rekl jsem si, ze tohle zkusim a udelal jsem moc dobre. Opravdu nebudu resit pohnutky za stvorenim tohoto komiksu, nebudu resit, zda-li to je angazovane nebo lacina propaganda. Nelze to poznat, je mi to jedno a uprimne me to ani nezajimalo. Dival jsem se na toto dilo tak, jak je a tak, jak vyslo. Coz nastesti komiks umoznuje, dle meho nazoru. To vse ve mne vzbuzovalo tolik otazek, tolik informaci me to nutilo prebrat doslova vidlemi. Paradoxem je, ze na to nemam vyhraneny nazor, jak by se nabizelo, ale jen pochopeni a uctu, a naopak to ve mne vzbuzuje dojem rozsirit sve spektrum nazirani na svet kolem sebe o dalsi rozmer. Tematika puvodnich kanadskych obyvatel je tak ruznoroda, at uz sledujete Seaspiracy nebo ctete Sacca, ze to vzbuzuje myslenky nad "spravnym" zpusobem vedeni zivota. Nejsem zastance ani jednoho extremu vyrovnani se s "prohresky" minulosti. Tenhle komiks ja osobne beru jako dalsi otevrene dvere jit vstric do budoucnosti, poucit se z chyb, udelat tlustou caru a byt lepsi, proste byt lepsi a zamest se slendrianem a prospechari, kteri zneuzivaji de facto kohokoliv pro svuj vlastni zisk a prestiz. Za toto sdeleni, ktere mi Sacco ve svem komiksu dal, uprimne dekuji.
    Z hlediska komiksu tuto knihu hodnotim velmi priznive, ano je to rozpoznatelny Sacco, ale cim vic ctete, tim vic si rozsirujete obzory a proto mi jeho kresba prijde krasna vlastnim si zpusobem, jiz takovy pribeh oceni. Textove je to pravda trochu ukecane, ale nastesti jsou jednotlive casti delene na male kapitoly propojene nejakym ustrednim tematem a proto to nezacne nudit, a naopak mate potrebu hltat, kam to vsechno povede nebo co tim vsim chce Sacco rict. A to musim taky vypichnout zacatek, ktery je krasne vytrzeny z kontextu, protoze jsem fakt cekal neco uplne jineho. Za me je toto velmi podareny komiks a hlavne kniha, troufnu si rict literatura. Muzu jen doporucit.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš31.3.2022 07:12Zaplatit zemi
    „Všechno zlé má svůj kontext.“ Mám rád indiánsku mytológiu (mayovky, Cooper, Běsnění kojota, Skalpy), ale ak aj vy, tak nech už budete od Zaplatit zemi čakať čokoľvek, zrejme zostanete prekvapení. Prekvapení nebudete iba v prípade, že poznáte predchádzajúcu tvorbu Joea Saccu. Nie je to komiks s „bežným“ scenárom, s klasickou zápletkou. Je to skôr komiksová reportáž resp. dokument. Vystupuje tu nielen Sacco, ale i ostatné postavy sú skutočné, zostali im aj ich civilné mená. Sacco ide niekedy až príliš do hĺbky. Pri scénach, v ktorých nám vysvetľuje ťažbu nerastných surovín, je až únavné detailný. Ale ono to spolu všetko súvisí a asi bolo nutné spracovať to takýmto spôsobom, aby sme pochopili, čo sa vlastne stalo. Podobné kultúrne genocídy sa diali všade na svete, viď. Austrália, Amazonka. K zamysleniu núti aj ustavičný kolotoč (nivočenie prírody je určite strašné a zničí nás, ale ruku na srdce, kto by si dnes dokázal predstaviť svet bez všetkých jeho technologických vymožeností, ktoré majú základ práve v ťažbe?). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-zaplatit-zemi-komiks
  • Fort
    Fort24.3.2022 08:09Zaplatit zemi
    Začátek byl velmi zajímavý, ale postupem, jak se do toho zapletla vysoká politika, to ztrácí na atraktivnosti, která je ovšem dána skutečnými událostmi těžby nerostných surovin v Kanadě. Co mě zaujalo nejvíce je kresba, každý obličej je unikátní a detailní.
  • flynander
    flynander12.3.2022 12:10Zaplatit zemi
    Na první pohled trochu jiný Sacco... Přibylo více politiky, alkoholu nebo ekonomického smýšlení. Nosné téma linoucí se stránkami je však pořád stejné, kulturní rozdíly a spory o území. Zde naštěstí neřešeny násilnou formou, a tak lidské krve je k vidění podstatně méně, než v předchozích dílech.

    Autor dává prostor všem stranám původních indiánských kmenů a poodkrývá jejich identitu nabouranou kapitalistickým a západním způsobem života. Kresba je a standardně na vysoké úrovni, kapitoly jsou čtivé a poučné. Upozorňuji, že po přečtení může nastat přehodnocení vlastních názorů a smyslu života.
    90%
68511