Koupit
Smyčka kolem Batmanova krku se stahuje. Ukázalo se, že zvrácený psychiatr, doktor Simon Hurt, je vůdcem Černé rukavice, tajného spolku, jehož cílem je zničit Temného rytíře. Je k neuvěření, že Hurt o sobě tvrdí, že je Bruceův otec Thomas Wayne. Bruce musí krátce poté, co se zotavil z infarktu, čelit nelítostné organizaci, která drží v zajetí Jezebel Jet, ženu, kterou miluje. Nepřátelé jej doženou až na pokraj šílenství, netuší však, že si vytvořil záložní osobnost a postaví se jim jako podivný Batman ze Zur-En-Arrh. A Joker celou tu dobu vyčkává, aby mohl rozehrát vlastní smrtící partii...

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 16. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman #676-681 (květen 2008 - listopad 2008)


Scénář
Grant Morrison
Art
Tony S. Daniel
Ink
Sandu Florea
Barvy
Guy Major
Obálka
Alex Ross
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
978-88-9283-295-4 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
168
Cena
299 Kč
Originál
Batman: R.I.P. (DC Comics, 2009)
  • Sagikkun
    No sakra. Tohle bylo vážně něco, a já si vůbec nejsem jistý, co teď s tím. Asi bych začal tím, že jsem se před začtením bál mnohem zmatenějšího příběhu... a ono ne. Ano, je to opravdu šílené, a ano, je tam pochopitelně znát fakt, že se jedná o závěr příběhu mnohem většího než je obsažen pouze v tomto svazku. Já osobně však ale četl Batmana a syna před x lety, Černou rukavici vůbec, víceméně mi však stačilo přečíst si shrnutí v 'Stalo se...' a číst celý příběh s důkladnou pozorností, abych se dokázal jakž takž zorientovat. Bez dalších znalostí jsem si tak tuto knihu/jízdu dokázal užít na lepší 3* s tím, že jsem si uvědomoval ony mezery v příběhu.
    Jenže jakmile jsem si ony mezery doplnil a všechny věci zapadly, tak už tak fajn příběh se vyzdvihnul na něco opravdu výjimečného. Před tím, co tady Morrison dokázal vytvořit, opravdu smekám.
    A tady je kámen úrazu a téma nikdy nekončících debat lidí, kteří hodnotí jakýkoliv druh tvorby...
    Je úžasné dílo, k jehož docenění potřebuji znát více informací než je obsaženo pouze v něm samotném, stále tak úžasné? Jakmile jsem si doplnil veškeré mezery, je to pro mě opravdu jeden z nejlepších Batmanů, které jsem četl, a nebál bych se tomu dát 5*. Jenže bez všech těch okolních informací (a že jich je sakra dost, Morrison vyhrábává trezorové věci, které mají v paměti snad jen ti nejzarytější celoživotní fanoušci Batmana) jsem to viděl na 3*. Takže...?
    Takže to vidím na 4*. Unikátní a komplexní příběh, který ale doceníte pouze při důkladnějším nastudování a samostatně je to čitelné, avšak "pouze" fajn.
  • hroubek
    Četlo se mi to lépe, než jsem čekal. Už jsem se párkrát zmiňoval, že mi občas styl jakým Grant Morrison píše své scénáře nesedí. Zde jsem se bál, že se nebudu vůbec chytat, a bude to typicky morrisonovsky šílené a překombinované. Nakonec to bylo lepší a zábavnější. Má to dobrou atmosféru, zajímavé zvraty a několik velmi povedených momentů. Určitě to chce mít nějaké znalosti o tom, co se stalo v předchozích dílech. R.I.P. je celkem povedené zakončení jednoho příběhu.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš23.3.2022 08:09DC Comics - Legenda o Batmanovi #042: R.I.P.
    Tento komiks v češtine (konkrétne v BB/art) vyšiel už v roku 2013 a v roku 2022 sa na trh vrátil v rámci Legendy o Batmanovi. Hovorí sa, že ak s týmto komplikovaným runom od zbožňovaného i nenávideného Granta Morrisona chcete začať, bolo by fajn mať najskôr prečítanú napr. Černú rukavici a Batmana a syna, ale ja som mal a pravdupovediac stále som R.I.P. nedokázal prísť na chuť. Určite je kontroverzné. To je v podstate dobre, lebo radšej kontroverzné, ako nudné, stereotypné a rutinérske. Určite to ale nie je pre každého. Rozhodne je ale fajn mať ho načítaného. Tak si vyberte.
  • Palebras
    Batman R.I.P je čistokrevný Morrison. Vyznat se v jeho příbězích je docela problém a pokud nemáte načteno, jedná s o problém ještě vetší. Je to komplikované, chaotické a člověk se při čtení cítí jako na drogovém tripu. Pamatuju dobu, kdy zde R.I.P vyšel zcela osamocen bez Batman a syn a Černé rukavice a spoustu lidí nadávalo, že příběh absolutně nedává smysl. Pokud nemáte dostatečně načteny i Batmanovy příběhy staré několik desítek let, které u nás samozřejmě nevyšly, bude čtení i s Černou rukavicí a Batman a syn zcela nejednoznačné a chaotické. Protože takový je prostě Morrison. Namíchal neskutečně divoký mix, snad ze všech období ve kterých se Batman objevoval a nahustil ho do svých příběhů. Takže jen pro informaci pro čtenáře, kteří s Legendou o Batmanovi začínají a lámali si třeba hlavu nad tím, co že to vlastně četli. Chyba patrně nebude na vašem přijímači, ale na straně autora. Nicméně najdou se však tací, kteří mají jeho příběhy rádi a já se řadím mezi ně. R.I.P jsem ve své době považoval za jeden z nejzásadnějších komiksů s Batmanem vydaných u nás. Dnes už vyšla další velká hromada příběhů s tímto hrdinou, takže tvrzení o nejzásadnějším komiksu již vzalo za své, ale pořád se jedná o skvělý počin. Avšak pouze jen v případě, že přistoupíte na pravidla určená autorem.
  • Spacecore
    Btw, k tomu pořadí, co patří k Morrisonově runu je super publikace "Batman - Black Casebook". To je antologie složená Morrisonem právě z těch starých komiksů stříbrného věku, které ho inspirovaly a na které přímo navazuje. Není teda třeba pro plné pochopení a vychutnání přečíst celý silver age, ale bohatě stačí tahle antologie.