Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Dylan je obyčejný, depresemi sužovaný vysokoškolák – dokud veškeré jeho představy o světě nezmění neúspěšná sebevražda… a nevyšle ho na nedobrovolnou dráhu maskovaného mstitele. Newyorské policii netrvá dlouho, než pochopí, že jim přímo vprostřed metropole maskovaný člověk zabíjí zločince, a sestaví vyšetřovací tým, který ho má chytit. A Dylan se mezitím propadá stále hlouběji do temnoty, do níž ho zavedla zvrácená smlouva uzavřená s démonem… „Zabíjej pro mě, nebo budeš zabit.“

Obsahuje sešity série Kill or be Killed #1-10 (srpen 2016 - červenec 2017)

Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Barvy
Elizabeth Breitweiserová
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, noir, thriller
ISBN/ISSN
978-80-7595-553-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1020 g
Stran
280
Cena
799 Kč
Originál
Kill or be Killed Volume One, Kill or be Killed Volume Two (Image Comics, 2017)
  • trudoš
    trudoš editor27.7.2023 21:24Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    Ústřední motiv je perfektní, alespoň dokud se držel lehce fantaskního vyznění. Vím, že to bude znít absurdně, ale v rámci díla Eda Brubakera to byla minimálně příjemná změna. Jakmile se však ke konci začalo rýsovat racionální vysvětlení, pocítil jsem pouze zklamání, přestože podobný vývoj se dal očekávat. Naštěstí není všem dnům konec, druhá kniha může ještě lecčíms překvapit.
    Jinak ale klasický Brubaker – nejednoznačný hrdina, jenž se dostane do zapeklité situace, která má jediné řešení. A to samozřejmě znamená to nejhorší možné, jaké vás může napadnout. Postupně tak sledujete jeho cestu do totálního pekla, přičemž bezděčně doufáte, že právě on se z toho nějak vylíže. K tomu si připočtěte obligátní femme fatale, o níž si po většinu času nevíte co myslet, ale tušíte, že její úloha v příběhu bude klíčová, a máte na světě další parádní noirovku od zaběhnutého mistra. Výtvarné zpracování Seana Philipse je pak už jen třešnička na dortu – ovšem ani ne tak překvapivá, jako spíš samozřejmá.
  • hypermlok
    Toto byla jízda, která nenechá čtenáře na chvilku vydechnout, což spolu s výbornou kresbou i coloringem nedává jinou možnost, než dát 5*.
  • Norri
    Norri mecenáš21.10.2022 11:22Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    První stránka a hned takový masakr. Žádný pomalý rozjezd. Žádné pomalé budování napětí. Tahle kniha začíná skokem do ledové vody. První panel říká "Počkej - Počkej" a na třetím už je mozek rozprsknutý na zdi. Začátek jak se patří! Zároveň při pohledu na první stránku víte, že si nad kresbou zase budete chrochtat blahem.

    Poloha celého následujícího vyprávění je pak velmi zajímavá. V prvé řadě je asi třeba říci, že “Zabij, nebo budeš zabit” není fantasy, jako bylo třeba “Fatale”. Je to kriminálka, nebo spíše existenciální drama. Moje původní přesvědčení, že to je o kladném hrdinovi, vzalo poměrně rychle za své. Jaký je tedy hlavní hrdina, Dylan? Věří, že uzavřel smlouvu s démonem… Teď si připadám, jako kdybych napsal, že vrahem je zahradník. Nemám rád spoilery, ale věřím, že tohle není spoiler. Zkrátka Dylan věří, že uzavřel smlouvu s démonem, podle které musí každý měsíc zabít jednoho zlého člověka, jinak zemře. Jenže čtenář vidí, že to tak úplně nesedí a Ed Brubaker na něj šibalsky pomrkává. Čtenář vidí, jak Dylan neustále lže sám sobě. Čtenář ví, že nesleduje maskovaného hrdinu, ale sériového vraha. Jako čtenář najednou zjistíte, že vás Ed Brubaker rafinovaně zatáhnul do něčeho hnusného a napínavého zároveň.

    Celý příběh je moc dobře napsaný. Působí naprosto přirozeně a Dylana si i přes jeho “poslání” poměrně rychle oblíbíte. Sledujeme plynulý přechod od deprimovaného studenta k vraždícímu mstiteli s posláním. Dylanovo myšlení se neustále vyvíjí. Neustále své jednání zpochybňuje, aby je zase následně obhajoval. Je to děsivé a fascinující zároveň. Kolik lidí v hlavě schovává podobné démony? Ed Brubaker postupně přidává do děje další postavy. Ať to jsou Dylanovy přítelkyně, policistka, která po něm jde, anebo kumpáni jeho obětí. Každý z nich má nějaké pozadí a tím celý příběh získává úžasnou komplexnost a hloubku.

    O výtvarné stránce nejde říct vůbec nic negativního. Je to živé, barevné a zároveň velmi realistické. Nechybí tomu dynamika a když dojde na jatka, tak to stojí za to. Je to dokonalá kresba pro tento styl vyprávění. Však jde taky o autorskou dvojku, která je už dlouho sázkou na jistotu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.7.2022 15:37Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    Dvojice Brubaker-Phillips snad nemůže vysloveně zklamat. A tady řádí doslova pekelně. Občas se sice scénárista ve svém zamilovaném sebeposlouchání oddálí od hlavní linky a možná až zbytečně květnatě rozvíjí svůj příběh, ale vždy se vrátí zpět, navíc na poměry komiksu píše fakt dobře. Občasné žoviálně plytké a rádobyironické sociálně-kritické poznámky též odpouštím; tohle je totiž opravdu napínavá jízda, která přestože obsahuje jeden značně fantastický prvek v podobě démona, je to primárně kriminální thriller zajímavě problematizující otázku dobra, zla a viny. A také ukazuje, že být mstitelem není skutečně tak jednoduché, jak to občas v popkultuře vypadá.

    Celkový dojem: 90%
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.7.2022 06:24Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    „Život není jednoduchej.“ Ďalšia skvelá vec od Brubakera (a samozrejme Phillipsa). Ed svojho času priznal, že bol unavený zo svojich predchádzajúcich ambicióznych fušiek (Criminal, Fatale atď.). Zabij, nebo budeš zabit preňho preto predstavoval vítaný, osviežujúci projekt, pri ktorom sa uvoľnil, odreagoval a zabavil. Lenže aj keď sa talentovaný scenárista Brubakerovho formátu „len“ odreagováva povedzme predsa len štipku menej ambicióznym projektom, stále je výsledkom vynikajúce dielo kladúce komplikované, zaujímavé otázky. Trocha ma rušilo, ako občas podceňuje čitateľa (Ed, mne fakt bolo jasné, že ak sa na začiatku príbehu zjaví ruský taxikár a na konci ruská mafia, že to spolu „asi“ bude mať nejaký súvis, nie som blbec). Ale inak je tu na kritizovanie skutočne minimum vecí. Vlastne si už na žiadne ďalšie nespomínam. A to som komiks čítal dva razy. OK, možno by potešila hŕstka bonusov, ale v pohode sa to dá prežiť bez nich. Ak máte radi Brubakera a Phillipsa, je to povinnosť. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-zabij-nebo-budes-zabit-kniha-prvni-komiks
  • mcleek
    Za mě asi druhý nejlepší Brubaker v češtině (hned po první knize Criminalu). Dokončení se nemohu dočkat...
  • Good Games
    Good Games mecenáš20.4.2022 21:38Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    Drsný, napínavý a veľmi dobre napísaný príbeh od obľúbeného Eda Brubakera. Zabij, nebo budeš zabit je jeden z komiksových titulov roku a veľmi ma teší, že sa dokončenia príbehu dočkáme už v júni. Inak čo sa týka príbehu, prišlo mi to ako taký americký takmer-remake legendárnej mangy Death Note. Tých podobností je tu viac, či už je to diabol, ktorý sa s hlavným hrdinom rozpráva, zabíjanie zločincov, hlavným hrdinom je študent a podobne. Inak však skvelý komiks a jednoznačne plné hodnotenie. =►Celá recenzia◄=
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.4.2022 22:49Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    Jeden z mála Brubakerů, který se mi fakt líbil. Přímočaré, napěchované a konečně o něčem jiném než o glorifikování záporáků, zlých lidí a odporných bytostí z oddělení kriminalistiky. Prostě kluk má problémy, odkud je má a jaké jsou, se vlastně nedozvíme, prostě nám Brubaker řekne, tenhle kluk má problémy, chce se zabít, přijde za ním démon a on musí platit za svou zpackanou sebevraždu. Postupně se cosi odhaluje, ale na můj vkus je to málo a je to místy účelové, prostě Amerika a ty jejich terapie.... Každopádně se to pořád dobře čte, je to svižné a není tam žádný balast a když pominete tu "ameriku", tak je to fakt dobré. Kresba mi od Phillipse moc sedla, hlavně ty obálky scifi pornáčů, zajímavý koncept. Mě to pořád bavilo a místy jsem měl jen výhrady k překladu, protože mi to v originále přišlo, že to míň drhne.
  • choze
    Zatímco v základu podobní Živý nebo mrtvý a Kick-Ass se obracely k superhrdinským komiksům a sázely na přemrštěnost, Brubaker jde ve stopách vigilantských filmů jako Přání smrti a Taxikář a zůstává realistický a noirový. Jasně, objevuje se tu démon, který hrdinu motivuje, ale celou dobu visí ve vzduchu, že může jít jen o hrdinovu duševní chorobu. Bavilo mě spíš hrdinovo rozjímání nad (ne)spravedlností ve světě a příprava akcí, než líčení jeho vztahu se slečnou, která neví, co chce. Kresebně Phillipsův vysoký standart. Narozdíl od předchozí Zatmívačky mě to vtáhlo a nepustilo, ale po prvním přečtení nemám pocit instantní klasiky, jen velmi solidního žánrového kousku, kerý si brzo s chutí přečtu znova. Spokojenost.
  • faster86
    Tady není o čem, plný počet. Člověk by se ohledně dua Brubaker/Philips opakoval, pořád dokola. Uvidím jak dopadne druhá kniha, ale zatím to je velký aspirant na nejlepšího Brubakera co u nás vyšel.
  • adevr
    Docela dobrý komiks, ale přece jen mě tam něco štvalo. A ty ty časté narážky na rasismus. Zlý policajti zabíjející nevinné černé déti, střílet dealery drog by bylo rasistické, vždyť jsou horší zločinci, zejména tzv. bilé límečky, hlavní hrdina s černoškou chodí, atd... no, ta falešná korektnost z toho jen stříká. Škoda toho, ale věřím že čtenáři sluníčkáři se budou tetelit blahem.
  • louza
    ZnbZ (KobK) je projekt těsně následující po famózní Zavíračce, který mi ve své době po prvních sešitech způsobil mírné zklamání. Protože tohle skutečně není dokonale prorešežovaná kniha plná realisticky živoucího materiálu, ale něco úplně jiného. Což ale není nutně špatně! Jde o komorní drama průměrného člověka, který se dostane do velmi neprůměrných životních situací a snaží se s nimi nějak vypořádat. Příběh je sice konstrukt vycucaný z prstu, Brubaker ale rozhodně execeluje v podání charakterů a životních situací defakto všech postav. Když už není rovnou génius jako posledně, je alespoň geniální řemeslník a v některých pasážích se mnozí z nás určitě bez problémů poznají. Tady se to bohužel nedočtete, ale v Imagím omnibusu Brubaker v předmluvě sám přiznává, že po letech výzkumu Zavíračky potřeboval trochu odlehčenější příběh, takže jistá jednoduchost je přiznaná a k dobru mu budiž přičteno, že i když jde o něco jako Kriminál, minimálně co do použitých propriet, kniha se od jeho erbovního díla v jádru dost podstatně liší a jde zase o něco nového a do jisté míry i originálního.

    Není to ovšem pouze technologie autorská, ale i výtvarná, která příběh povznáší na totální TOP úroveň. ZnbZ totiž podle mého názoru naprosto nově naplňuje pojem grafické novely. Kniha vypadá jak po kresebné, tak po koloristické, ale i po stránce designu panelů naprosto úchvatně. Nikdy před tím a bohužel ani nikdy potom se zajeté dvojce s přispěním dívčí ruky (jíž se chlapi po této knize tak neprozřetelně zbavili) nepovedl tak úžasný vizuální zářez. Jednoduchý, ale dokonale funkční styl panelování s popisky po stranách chvílemi doslova berou dech. Nezklamal ani český vydavatel, který knihu připravil v rekordním čase od vydání třetího Kriminálu a to v tradičním perfektním omnibusím provedení, které by pokud dobře počítám mělo zabrat jen tuto a jednu další knihu. Ve finále tedy opět totální paráda, která zavdává ke slinění po následujících menších knihách - tedy výtečném Pulpu, nebo jakž takž uspokojivé sérii Reckless.

    Fenomén Brubaker jede. A kdo taky jinej, když ne on? Tohodle chlapa budete číst dál i kdyby vás komiksy jako médium přestaly úplně zajímat.
57132
Četl/a (102)
123peta, 2scha, 3DD!3, adevr, Anton Whatever, BadBoy, ben_bella, Black Bro, yo, Bonpar, buscheer, calvin10, charvos, choze, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davispear , Dezodoo, Doppelganger, farnhajt, faster86, Fida, fifas, filosh, Final, flipflop, Fox01, Garp, George Walker Bush, Georgíno J., Good Games, hellblazer, HevyEli, house192, hypermlok, invape, Ivan Kucera, jakubcik666, james dixon, japes, jeanbaklajean, jerry67, jh666, jindroush, jiskra, Kadin, Kaluž, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, KOWE, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, lukascus, majer, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, Matthew, mgeralt, MP, NecRoman, Nexis, Nezbi, Norri, oleav, Ozymandias, Paja78, paulmuaddib, Pavel2222, petrSF, Plechy, Poniczech, Poseidon1978, Ricarderon, robur31, rooty, roswelll, RudyRod, S313, Saint of Killers, spagr, Spike, Staník, Stara.kryta, start05, szajter, taidana, the.kasztan, trudoš, tukak, Unerr, Valdaufinka, vita, vranakx, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(175)
123peta, 2scha, adevr, Alfi, Anton Whatever, Artigas, Ash Pointak, BadBoy, ben_bella, Berry669, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Corteg, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Dalamar, Dali, Darker, davidek, Davispear , Daw8ID, Deckard, delsemela, Denis, Dezodoo, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, dre, farnhajt, faster86, fel68, Fida, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, flipflop, Fox01, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Future-Death, Garp, Georgíno J., Glumal, gumidekmedvidek, Hades, hellblazer, herbert, herrman, HevyEli, Honzin, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, Jabba, JackOneil, Jak, james dixon, japes, jeanbaklajean, jerry67, jh666, jiskra, jjjirik, Jonathan Arbuckle, Kadin, karl173, KdG, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, KOWE, krupan, kubosos, lacoste, lantan1, Light, listr, Lojza, Lord Baltimore, maara, Macek78, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Marvin, Matthew, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, Mikei, Mitak, MP, MP81, mstefl, NecRoman, Nexis, Norri, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paja78, Paldini, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, PH79, porculan, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, raimi, RaptoR, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rooty, roswelll, RudyRod, Rumburaq, S313, Saint of Killers, Saran, schefik, sercial, Shake, Sikk, Skot, sleepless, spagr, Spike, Staník, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, taidana, the.kasztan, Tialster, Tomasino79, trudoš, Valdaufinka, VanTom, VasaX, Velkej šéf, vishnar, vita, vranakx, Vrenn, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (27)
Al0f0k, besikv, Blacklarch, deadpool, Himlik, illy, Infarkt, Izmir Čupr, JaggedSK, James, Joshua_T, Kamoš, LookAss, lukascus, MonsterGyre, monty.cl, Mrlah, Nightmare, OldaB, oleav, radkin, royan, SickNail, skepsi, T3ss, Thorug, timek
Shání (5)
LookAss, marduk, Nightmare, Šedo, SickNail