Ve své hře z roku 1937 ukazuje Čapek svou obavu z fašismu a předvídá vypuknutí války. Hlavní postava, soucitný doktor Galén, objeví lék na nebezpečnou nemoc, avšak léčí s ním jen chudé. Mocné muže – politiky a průmyslníky – léčit odmítá, dokud od nich nedosáhne příslibu, že zruší zbrojení a nevyhlásí válku. Přes veškerou jeho snahu však události naberou tragický spád. Tato hra ve své době natolik oslovila, že se již roku 1937 dočkala filmového zpracování pod režijní taktovkou Hugo Haase, který ve filmu ztvárnil i hlavní roli.

Scénář
Jan Štěpánek
Předloha
Karel Čapek
Art
Jan Štěpánek
Obálka
Martyn Pospisil
Lettering
Martyn Pospisil
Redakce
Tomáš Krejčí, Dagmar Krejčí, Anna Krejčí Besserová, Lukáš Sábo
Žánry
adaptace, drama, společenský, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7642-093-9 (DOBROVSKÝ s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Stran
104
Cena
399 Kč
  • Palebras
    Palebras19.7.2022 19:27Bílá nemoc
    Bílou nemoc jsem tenkrát při přípravě na maturitní zkoušku minul a po přečtení této adaptace jsem si uvědomil jaká že to byla škoda. Jedná se o naprosto nadčasovou záležitost, která i dnes souzní se všemi aktuálnostmi počínaje covidem a probíhající válkou konče. Jelikož jsem tedy Bílou nemoc nečetl, nemůžu příliš hodnotit kvality či případnou zkratkovitost této adaptace ale z mé strany se jedná o opravdu kvalitní počin, který shrnuje vše podstatné a hlavně neznalce předlohy dokáže s tímto dílem naprosto výborně seznámit. S kresbou jsem již nemusel bojovat tak jako v případě Psa baskervillského a hlavně mi zde samotný grafický styl seděl daleko více. Celkově jsem byl s touto adaptací nadmíru spokojen a mohu ji vřele doporučit i neznalcům originálu.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš14.4.2022 23:33Bílá nemoc
    Musim uznat, ze mi Stepankovy adaptace Capka vzdy sednou. Sherlock byl fajn, ale Capek mu jde zkratka vic. Komiks je mily a prijemny, pekne jsem si pripomnel drama a film. Vytky mam nasledujici, je to zkratkovite a myslenky a pohnutky hlavnich postav dostatecne nevyniknou, zkratka prijdou a odejdou a kolem nic, pocita se s vasi znalosti predlohy. Nicmene si troufam rict, ze neznalec predlohy bude docela spokojen, jde uz jen o jeho komiksove preference a jestli mu sedne tento styl. Coz je vlastne i ma druha vytka. Mne to ve finale nevadi, pac mam film rad, ale obecne bych rad vic nejakou originalitu nebo aspon nejak vhodne nakombinovat zname s vlastnim pojetim. Pozitivne vnimam stylizaci celeho pozadi a tam, kde je film opatrny, je tady komiks velmi syrovy, at uz jde o vlajky, znaky, obleceni, historicky kontext aj. Za me tedy spokojenost.
262