Třiatřicet nových dobrodružství v tomto souboru vytvořila autorská dvojice - scénárista Jiří Dubský a kreslíř Karel Zeman.

Autor vyzval ke spolupráci na nových Rychlých šípech postupně třináct kreslířů. Prvních dvanáct nabídku z různých důvodů nepřijmulo. Poslední "šíp" z Jiřího toulce však nejenže byl vyslán správným směrem, ale trefil skutečně střed terče.

Z prodeje každého výtisku věnuje nakladatel 33 korun výcvikovému centru Pomocné tlapky.

Scénář
Jiří Dubský
Art
Karel Zeman
Publicistika
Slavomil Janov
Redakce
Slavomil Janov, Roman Liščák
Žánry
dobrodružný, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-11-00984-7 (Slavomil Janov)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
331 g
Stran
76
Náklad
1000ks
Cena
369 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.4.2022 23:59Rychlé šípy 33...
    Dlouho se mi nestalo, abych mel vylozene problem neco hodnotit. Samotny pocin je hoden vsech hvezd, i tech, ktere nejsou v nabidce. Publicistika v knize je neco, co beru jako osobni vhled, nebo vklad do RŠ, ale kdyby to jako slo bez toho, tak klidne a radeji vic pribehu. Nicmene a to je vlastne ten "problem" to vse tvori jeden celek. Je naprosto evidentni, ze to je neci si splneny sen. Vylozene je to prace nadsence a fanouska RŠ ultras. Zaroven to na me pusobi jaksi nekompaktne. Proste mam svuj obsah a dam ho tam stuj co stuj. Jenze co tam zase dat? Kdyz ma nekdo rad RŠ, da tam vse souvisejici.
    Prejdeme ke komiksu. Bohuzel, a fakt bohuzel, me mrzi, ze me to nevystrelilo. Ne, neni to vekem. Z puvodnich jsem porad vyrizeny. Problem je jinde. Scenare, tam je problem. Podle me Dubsky delal vyhradne fan service, nechal se moc unest a chtel se jako by predvest, jak to zvlada, ale spis to mel udelat daleko civilneji a odlehceneji. Proste kluci zazivaji- neco. Takhle to byl tribut, nostalgie a ve finale mi vzdy prislo, ze panely nestaci na vypraveni jednostrankoveho pribehu, jako by chtel dat vic, ale panely dosly, s tim ale Foglar problem nemel. Umel to vygradovat a vypointovat behem jedne strany. Muj dojem je, ze tohle je jakysi start a predpokladam, ze dalsi dily budou nasledovat. Pak to snad Dubskemu sedne a bude to sviznejsi, a opravdu to bude pusobit jako z te doby, kdy tvoril Foglar. Par prikladu, prvni strany byly na bazi, ze vsichni znaji RŠ a vzdy je nekdo porad opevuje, ale bohuzel to vzdy pusobilo dojmem, ze autor to chce ukazat, a tudiz ty postavy tak nabozne kolem RŠ takhle reaguji a cvrlikaji. Chybi mi tam ta povestna foglarovska skromnost. Pak Cervenackova capka dole je vylozene nepochopeni latky, proste ustrel, ze to bez Foglara jde udelat a tak to udelame. Nebo tam bylo pokracovani s Cervenackem kamelotem a na te strance se neobjevili vubec RŠ, coz si nevybavuji, ze by kdy bylo, i kdyby meli byt na poslednim panelu, byli tam. Nepocitam zacatky a Pisklouna s Tloustikem. Zkratka jsem se nedokazal napojit na tu vlnu, chybel ten vibe. Pribehy a jejich pozadi proste pusobily nezaujatym dojmem, takovym odosobnenym. Na druhou stranu, se to aspon dobre cetlo a je tam videt znamka soucasne komiksove tvorby, resp. zpusob prace s mediem tak, jak to dnesni ctenar cte. Z hlediska kresby je to spis retro nebo nekde mezi. Jenze to k RŠ pasuje a Zeman mi neskutecne sedl. Opravdu je videt ta mravenci prace za tim vsim. Zeman to pochopil, jak to ma delat, ale jeste to nema pevne v ruce, nema ten svih, ktery i sam Fischer ziskal az po nejake dobe. Pokud budou dalsi, jako ze budou, co, musi!, tak si to sedne a bude to pak jen krasna souhra. U Zemana se nebojim, u Dubskeho trochu jo. Mozna by mel byt min nadseny a vic komiksovy, nebo vice osobitym tvurcem. Nebat se toho to udelat po svem aniz dehonestovat odkaz Foglara.
    Kdo ma rad RŠ by si timhle pocinem mel projit, uz jen pro ten pocit, ale hlavne aby se to nerozplizlo v neco, co je hala bala a pel mel jako nova dobrodruzstvi. At to ma nejakou stabni kulturu jako novi Asterixove, kdyz uz nic. Takovym zpusobem si dovedu predstavit RŠ, ze jedou dal. Takove ty pokusy a zkousky jsou vylozene zbytecne. Tady se nehraje na to, jak umite kreslit, ale jak umite RŠ a opravdu smekam pred Zemanem.
  • flynander
    flynander23.4.2022 10:15Rychlé šípy 33...
    Z Rychlých šípů 33 na vás znovu dýchne Foglarův rukopis, a tak to má být. Jenom menší upozornění, samotné komiksy jsou na 33 stranách a většina stran publikace je zaměřena na zajímavosti, avšak i tak toho plantážníci zažijí poměrně mnoho. Tradiční velké skoky ve scénách dávají možnost vyprávět ucelený příběh na jediném listu.

    Autorům se povedlo úspěšně navázat na původní styl. Evoluci ve způsobu vyprávění tak nečekejte, ale musíme si uvědomit pro koho je vlastně kniha určena... pro milovníky Foglarova díla a dobrodruhy se skautským srdcem. Tyto skupiny určitě nebudou zklamané. Z komiksového hlediska mám menší výhrady k určitým prvkům kresby a celkově grafická úprava publikace také nedosahuje na nejmodernější měřítka. Naopak kvituji dobrodružnou hru v centru Prahy, díky níž si můžete na chvíli připadat jako skutečné Rychlé šípy. 85 %
  • Jaroslav69
    Jaroslav6921.4.2022 12:02Rychlé šípy 33...
    Venujem sa dielu, tvorbe a pôsobeniu J. Foglara ako zberateľ, bádateľ a pedagóg. Rýchle šípy patrili a patria ku kultovým komiksom v Československu a aj u mňa podnietili záujem o Foglarove dielo. Vyšli aj v slovenskej verzii, hoci v súčasnej dobe sa veľká pozornosť dielu J. Foglara na Slovensku nevenuje. O to viac sa snažím, aby jeho odkaz nezanikol ai u nás. Potešilo ma množstvo nových vydaní diel JF v Českej republike, s čím súvisí aj nová publikácia Rychlé šípy 33...z dielne J. Dubského, K. Zemana a S. Janova. Vydarené ilustrácie, ktoré sa podobajú tvorbe J. Fischera či M. Čermáka, nové príbehy, ktoré citlivo nadväzujú na prvorepublikové príbehy a atmosféru tejto doby. Hoci J. Foglar neschvaľoval rozpracovanie, doplnenie, či pokračovanie svojich diel, myslím, že vzhľadom na časový odstup a nemožnosť JF pokračovať vo svojej tvorbe, je toto dielo vhodným nadviazaním pre čakajúcich čitateľov. Jednotlivé príbehy sú napísané s citom a podobajú klasickým Foglarovým príbehom. V niektorých by sa priam pýtalo podrobnejšie rozpracovanie a rozvinutie deja. Publikácia je vhodne doplnená zaujímavými informáciami, z ktorých boli niektoré aj pre mňa novinkami. Z pedagogického hľadiska kladne hodnotím aj priloženú hru, ktorá môže byť zaujímavým spestrením aktivít mládeže ( aj keď hlavne z okolia Prahy).
    Celkovo hodnotím uvedenú publikáciu veľmi kladne. Teším sa na ďalšie príbehy a verím, že sa dočkáme aj slovenského prekladu, či už tejto publikácie alebo iných Foglarových diel.
  • Širokko
    Širokko18.4.2022 12:56Rychlé šípy 33...
    Dobrý den,
    vzhledem k tomu, že jsem vedoucím pracovníkem sociologické agentury s výzkumy veřejného mínění, kdy hlavním zadavatelem výzkumných šetření je "státní správa vč. jednotlivých ministerských odvětví", nesmím jako soukromá osoba vystupovat a prezentovat v internetových komunikačních kanálech tj. Facebook, Twitter, Blogger aj. Proto poskytuji autorům: pan Dubský a pan Janov recenzi na publikační počin: Rychlé šípy 33.

    Publikace Rychlé šípy 33 je vynikající nakladatelský počin. Pro stěžejní cílovou skupinu dnešních děti je publikace naprosto ideální. Z hlediska textové části se zajímavostmi, za kterou díky Slavomilu Janovovi, se dnešní mladí čtenáři dozvídají mnohé nové informace a prostřednictvím těchto objevů začínají chápat, proč byl, je a bude Jaroslav Foglar specificky kultovním spisovatelem české mládeže... Navíc u některých vybraných zajímavostí je cítit nabídka "dopátrej si sám" další okolnosti, což by právě Jaroslav Foglar nesmírně ocenil. Z hlediska komiksové části se Jiřímu Dubskému s malířem Karlem Zemanem podařilo věrně napodobit časové a dějové ukotvení "zlaté éry foglarových šípáků". Ona věrná "imitace komiksového retro-stylu" má opět svou neotřesitelnou logiku a především půvabné kouzlo. Dnešní mladí čtenáři totiž mají unikátní možnost "zažít příběh šípácký v kulisách doby mladého hlasatele" a tomu se lze jenom poklonit... Upřímnost tvůrců cítíte z každého komiksového dílu a upřímnost sdělení umí rozeznat jen děti, se kterými komiksoví tvůrci Dubský/Zeman skutečně kontakt navázali... Dovolím si závěrem jen doplnit, že jsem hovořil s celkem 8 čtenářkami ve věku 7-11let a 8 čtenáři ve věku 8-13let. Naprosto všem se nové Rychlé šípy 33 velice líbily a chtěli by, kdyby takové příběhy mohly vycházet i v dalších pokračováních. Také jejich rodiče, kteří své děti podporují v aktivním rozvoji ve volnočasovém prostoru, se ve všech případech shodli, že publikace Rychlé šípy 33 se podařila a splnila i svůj pedagogický účel, jak bývalo zvykem v tvorbě Jaroslava Foglara.

    Pokud páni tvůrci S.Janov nebo J.Dubský usoudí, že zveřejnění recenze na publikaci RŠ33 pomůže dobré věci, poskytuji souhlas s jedinou prosbou: místo plného jména jen prosím uvést iniciály V.V.
  • Dinik
    Dinik16.4.2022 13:17Rychlé šípy 33...
    Nové příběhy kultovních RŠ se podle mého názoru opravdu povedly. Drží se svým stylem předlohy a jdou v duchu JF. Není to takové podivné zvěrstvo jako byl soubor RŠ a jejich úžasná nová dobrodružství. Tyto příběhy jsou důstojným pokračováním nesmrtelného fenoménu. Jsou napsány mile, vtipně, s úctou k JF, tohle se Jirkovi Dubskému povedlo. Navíc je to moc pěkně nakreslené Karlem Zemanem. Snad se dočkáme někdy i dalších příběhů od těchto dvou autorů.
531
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.4.2022 19:21Rychlé šípy 33...
    Konečně to dorazilo!!!!!
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš19.4.2022 18:35Rychlé šípy 33...
    širokko - vzhledem k mé vedoucí pozici u soc. agentury nesmím jako soukromá osoba nikde nic psát, proto píšu toto recenzi ... //// Nemůžu nikde nic psát, proto tady píšu ... pan VV

    :)
  • Širokko
    Širokko17.4.2022 06:45Rychlé šípy 33...
    V recenzi k publikaci nových komiksových příběhů RŠ33, literární kritik Ivo Fencl mimo jiné na adresu kreslíře a ilustrátora Karla Zemana napsal, že to není nový Fischer a měl jistě pravdu. A není to dokonce ani nový Marko Čermák.
    Karel Zeman se totiž vůbec nesnaží napodobovat rukopis jakéhokoliv jiného výtvarníka! Jeho osobitý rukopis ilustrátora je totiž naprosto originální, Zemanovsky půvabný a jedinečný ! KZ ve svých ilustracích k novým příběhům RŠ totiž předvádí v jistém směru něco nebývalého a troufám si říct, že i výjimečného. Má cit a vytříbený smysl pro detail, což se mimo jiné promítlo do vysoce realistického ztvárnění městské a stínadelské architektury, kde se pozorné a vnímavé oko diváka může kochat a obdivovat mistrovství, s jakým tento umělec dokázal štětcem a barvami vyjádřit něco tak neuchopitelného, jako je neúprosný tok času vepsaný do starých zdí a fasád domů.
    Doslova puncem Zemanovy kreslířské virtuosity jsou erodované zóny zvětralého zdiva s odchlíplou či částečně opadanou omítkou, které odhalují krásně pálené , oranžové cihličky. Celkový dojem oné tak malebé, stínadelské zchátralosti je nadto umocněn perfektním stínováním. Ona tajuplná hra světla a stínu v zapadlých uličkách večerních Stínadel, se kterou Zeman tak mistrně pracuje, velmi sugestivně navozuje onu tak stěží postižitelnou atmosféru večerních výprav RŠ do nitra stínadelského labyrintu, jak nám ji ve svých nezapomenutelných románech barvitě popisoval Jaroslav Foglar.
    V kresbách Karla Zemana můžeme také vysledovat perfektně zvládnutou anatomii lidského těla, s přirozeně ladnými svalovými partiemi rukou i nohou, což je v ostrém kontrastu např. s kresbami Václava Junka , který se v tomto směru doslova trápil.
    Zemanův obdiv k obrazům starých mistrů nalezl svůj specifický odraz i v komiksu RŠ. Např. v příběhu RŠ pronásledovány tygrem, je v okýnku č. 7 scéna , která má v sobě půvab pláten holandského malíře Jana Vermeera. Zděšená matka zde ochranitelsky a láskyplně svírá v náručí svého malého synka, který ji svou malou ručkou objímá - to je velkolepá scénka vtěsnaná do malého prostoru komiksového okénka ! A hned ve dvou následujících panelech kreslíř mistrovsky dokázal tyto dva samostatné oddíly spojit v jednolitý, panoramatický celek, rozdělený na dvě samostatné části. BRAVO Mistře Zemane !
    Nové komiksové příběhy RŠ provází jásavá a výrazná barevnost, která k rozletu mládí a komiksovým dobrodružstvím Rychlých šípů jaksi neodmyslitelně patří.
    Podtrženo a sečteno slovy jednoho z původních kreslířů RŠ - Marko Čermáka, který při shlédnutí Zemanových prací konstatoval, že Karel Zeman je výborný kreslíř a že scenárista měl jeho výběrem šťastnou ruku. Díky Karle !
  • baatcha
    baatcha13.4.2022 14:02Rychlé šípy 33...
    Vzhledem k podmínkám Skautské nadace Jaroslava Foglara, která má práva na vydávání Rychlých šípů, musela kniha vyjít v omezeném nákladu a navíc nesměla jít přes knihkupectví a e-shopy, aby nekonkurovala Foglarovým originálním Šípákům. Tím se zkomplikovalo i vyřizování objednávek, které musí dělat pan vydavatel Janov osobně s partou pomocníků. Situace se mu navíc znesnadnila i tím, že jej aktuálně čeká pobyt v nemocnici, čili i proto se snažil vyřídit alespoň pražské objednávky co nejrychleji a osobně. Čili pokud jste mu napsali, vydržte. A panu Janovovi přeji brzké a dobré uzdravení!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.4.2022 21:53Rychlé šípy 33...
    Psal jsem hned co jsem dopsal prvni zpravu sem, dokonce jsem to i znovuposlal a nic.
    Kaslu na to, nekde se to objevi.
  • MaF
    MaF mecenáš10.4.2022 14:55Rychlé šípy 33...
    originální kresby k vidění v reportáži na ČT
  • james89
    james897.4.2022 21:58Rychlé šípy 33...
    Hm, já tam psal už včera a nikdo se mi neozval...
  • baatcha
    baatcha7.4.2022 18:55Rychlé šípy 33...
    DR: Velice milý pan vydavatel se ozval, ještě pár kusů mají, takže spěchej a piš na ten mejl. :)
  • baatcha
    baatcha7.4.2022 15:34Rychlé šípy 33...
    DR: Zkus napsat na rychlesipy33@email.cz kam se mají posílat objednávky. Psal jsem dnes, ale zatím bez odpovědi.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.4.2022 15:12Rychlé šípy 33...
    Da se to jeste sehnat?
  • baatcha
    baatcha6.4.2022 17:01Rychlé šípy 33...
    GWB: Díky, ona ta anotace možná vyznívá trochu nešikovně, jako že o tohle téma čeští výtvarníci nemají zájem, ale v tom rozhovoru v odkazu je to celkem jasně vysvětlené. Ale hlavně mi došlo, že nakreslit celou knihu příběhů je něco jiného, než přispět jednou stránkou do sborníku, takže už chápu, že to panu Dubskému dvanáct kreslířů odřeklo, když i pro Karla Zemana to byla práce na tři roky. Ach jo, asi si to budu muset koupit. :D
  • George Walker Bush
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.4.2022 16:14Rychlé šípy 33...
    baatcha:

    Celá anotace zní takto, musel jsem to proškrtat a opravit překlepy:

    Třiatřicet nových dobrodružství v tomto souboru vytvořila autorská dvojice - scénárista Jiří Dubský a kreslíř Karel Zeman.
    Za vznikem stojí především mimořádný entuziasmus autora scénářů, velkého příznivce díla Jaroslava Foglara a Rychlých šípů dvojnásob. Zápal, s jakým se před několika lety pustil do sepisování nových příběhů, by jistě ocenil i samotný "otec" RŠ.
    Jiří a Karle, klobouk dolů!
    Autor vyzval ke spolupráci na nových Rychlých šípech postupně třináct keslířů. Prvních dvanáct nabídku z různých důvodů nepřijmulo. Poslení "šíp" z Jiřího toulce však nejenže byl vyslán správným směrem, ale trefil skutečně střed terče.
    Málokdo jiný by se tak mistrně zhostil nelehkého úkolu navázat na styl Fischerova komiksu z někdejšího Mladého hlasatele a Vpředu jako právě Karel Zeman!
  • baatcha
    baatcha6.4.2022 13:40Rychlé šípy 33...
    Zarazila mě ta anotace: "Autor vyzval ke spolupráci na nových Rychlých šípech postupně třináct kreslířů. Prvních dvanáct nabídku z různých důvodů nepřijmulo." Přitom před čtyřmi lety vyšly "Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství," na kterých spolupracovalo asi milion talentovaných výtvarníků, a v současné chvíli Jiří Grus pracuje na nové komiksové sérii šípáků. Z toho mi vychází, že o výtvarné zpracování Rychlých šípů je mezi českými výtvarníky velký zájem, a proto mi prohlášení v anotaci přijde trošku podivné. Každopádně Karel Zeman je známka kvality.