Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.

Od popsaných událostí uplynuly dva roky a všechno je jinak. Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu?

Nový domov sem přichází hledat nesmělý mladík Vašek a brzy na vlastní kůži pocítí, že zdejší klid je jen zdánlivý – pod skořápkou všedního života stále dřímají stará tajemství. Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol.

Scénář
Vojtěch Matocha
Art
Karel Osoha (K-Os)
Barvy
Karel Osoha (K-Os)
Obálka
Karel Osoha (K-Os)
Lettering
Kristýna Šlajchrtová
Redakce
Nikola Janíčková, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček
Žánry
dobrodružný, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7637-261-0 (Paseka)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
167 x 257 mm
Tisk
barevný
Váha
100 g
Stran
28
Cena
79 Kč
  • Jonas Woodsman
    Jonas Woodsman 10.4.2023 18:28Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    Ach, prečo? Ja som milovník knižnej trilógie a toto ma fakt sklamalo. Je to úplne v inej časovej línii a nevieme čo sa stalo s Jirkom, prečo býva v ošarpanom byte, prečo tam nie je En, prečo ZACHRAŇUJE Jirka POTKANA? Skrátka je tu strašne veľa prečo. Jo a, aby som nezabudol : PREČO sa mieša Jirka do vecí Prašiny a polície? Je to úplne iné ako v knihách. Jirko tu má asi 19 rokov, En sa tu ani neukáže, Prašina je civilizovaná. Skrátka všetko kvôli čomu som čítal knihy je tu inak. Ach jáj. Neplánujem pokračovať v zbierke Prašiny. Kresba fajn. Je to komiks na ktorom sa mi robí vyrážka. Najradšej by som dal 1/10, ale komiks je kvalitne spracovaný a kresba ok. Takže pre mňa podpriemer. Je mi ľúto.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.6.2022 06:48Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    Zatiaľ ťažko povedať, keďže máme dočinenia s úvodom. Uvidíme, s čím prídu nasledujúce diely. Jednotku máte prečítanú za pár minút, keďže je útla a obsahuje viacero strán, na ktorých nie je žiadny (alebo minimálny) text. To je ale v poriadku, komiks je samozrejme odnepamäti médium vyjadrujúce sa prioritne obrazom, nie textom. Páčila sa mi retro nostalgická atmosféra štvrti, ktorej staré budovy (plné úžasných tajomstiev) sú bezohľadne búrané a na ich miesto ako huby po daždi vyrastajú priemyselné štvrte, obchodné centrá, moderné predajne. Staré (dobré?) časy nenávratne miznú v nenávratne a spolu s nimi aj ich pôvodní obyvatelia. Starnú, umierajú a po nich prichádza na scénu generácia, ktorá akoby si minulosť nevážila resp. ju nezaujíma. Palec hore za textové bonusy a vysvetľujúce texty, vďaka ktorým by do Prašiny bez problémov mali preniknúť i čitatelia, ktorí nečítali románovú trilógiu (komiksy sa odohrávajú po nej a s inými postavami, len prostredie pochopiteľne zostalo staré). Do detstva ma vrátil zošitový formát, ktorý mi pripomenul 90. roky, kedy mi rodičia kupovali Záhadných Spider-Manov, Conanov, Bublinky a tonu ďalších komiksov. Nakreslené je to dobre, ale problém mám so scenárom, ktorý (minimálne v prvom zošite) neprišiel s ničím, čo by ma nakoplo k čítaniu pokračovaní. Dýcha z toho síce fajn foglarovská architektonicky-stínadlovská atmosféra, ale v tomto som čakal predsa len oveľa viac. Napriek tomu do dvojky určite pôjdem a potom uvidím.
  • faster86
    Nepolíben knihou... první sešit dobrý, vzvudil ve mně zvědavost.
  • Norri
    Norri mecenáš30.5.2022 22:08Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    První sešit Prašiny jsem si koupil proto, aby se mi měl Karel Osoha do čeho podepsat. Do té doby jsem o Prašině slyšel jenom v televizi. Teď vím, že si určitě budu kupovat i další díly. Nejenom že je to úžasně nakreslené a pěkně to pracuje s panely, ale také mě zajímá, jak to bude pokračovat. Těch 24 stránek komiksu jsem měl přečtených až příliš rychle a chci více…
  • Ter
    Konečne zošitovka. Za mňa po všetkých stránkach super!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.5.2022 14:59Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    Mně se to líbilo. Jako fakt jsem byl překvapený, jak mě to nakonec ke konci vtáhlo do děje a chci víc, byť se bude jednat o příběh ve stylu foglarovek. Začátek byl všelijaký a nějakých 6 stran "akce" bez ničeho, už jsem si chvílemi říkal, hmm česká manga ála Osoha. Nakonec ne a jak jsem psal na začátku, příjemně mě to navnadilo, i na přečtení si knih. Kresba Karla Osohy mě baví a v barvě je prefektní, což mám pocit, jsem už jednou hodnotli kladně v rámci jednoho Aarghu s jeho obálkou.
  • karl173
    karl173 mecenáš18.4.2022 09:57Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    Jakožto nepolíbený knižní trilogií nemám žádné nosné základy. Do příběhu jsem tak naskočil po hlavě. Ale už od začátku mě Prašina oslovila. Ovšem zatím ne tak příběhem, jako spíše vizuálem. Kresba je působivá a temné scény mají atmosféru. S příběhem je to složitější. Teprve se vše rozjíždí a moc mi toho děj zatím nedokázal předat. Přesto však cítím jistý potenciál a možná si při čekání na další čísla přečtu i samotné knihy.
    První číslo však zatím nemohu hodnotit vysoko.
  • Sagikkun
    Je to trochu těžší hodnotit, jelikož je to jako přečíst si pouze úvodní kapitolu celé knihy. Máte to přečtené za 5 minut a rovnou můžete vyhlížet datum dalšího dílu. Což ale není chyba komiksu, jelikož ten na to upozorňuje jasným a velkým "1/7" hned na obálce... jen je dobré si uvědomit, že to není samostatná epizoda, ale rozkouskovaný větší příběh.
    Zatím tedy můžu rozhodně pochválit kresbu a barvy, které jsou opravdu pěkné, a dobře podtrhují atmosféru tajemné a pochmurné Prašiny. A co se samotné Prašiny týče, s tou nemám z původní knižní trilogie žádné zkušenosti, v komiksu jsem se ale necítil vůbec zmatený a z úvodního čísla se mi dostalo uspokojivého pocitu, že to bude fungovat jak pro neznalé, tak i čtenáře knižní Prašiny (kterým se po dočtení celé série pravděpodobně stanu i já).
  • Toe
    První číslo - rozjezd - se podařil myslím výborně. Uvidíme jak si Vojtěch Matocha poradí s komiksovým scénářem dále. Nemám strach o kresbu, K-Os má komiks v krvi, tady není co řešit a podle ukázky hrubého scénáře na konci sešitu si Karel stejně asi řeší rozvržení sám :) Vadily mi ale barvy, které jsou sice technicky provedené na jedničku, ale když si vybavím černobílé ilustrace z knih, tak jsem tady prostě neměl pocit, že se to celé pořád odehrává v temné Prašině (el. proud tady již - zatím - funguje :) a jak Karel píše na konci, v knihách dělal ilustrace hlavně z prostředí Prašiny, v komiksu se již ale zaměřujeme na samotné lidi, takže atmosféra tajemné čtvrti se tak trochu vytrácí a všechny záhady jsou načrtnuty v podstatě na jedné stránce, kdy je detektiv všechny vyjmenuje na pár políčkách :) Ale tak pořád tu jsou a pořád je to jen rozjezd, který uběhne opravdu bleskově, takže je potřeba těšit se na další čísla a doufat...
  • xbarborax
    Pořád mám z trilogie přečtený jen díl a kousek, ale ve čtení komiksové Prašiny mi to nezabránilo a nijak to nevadilo. Karel Osoha je prostě frajer a s Vojtou Matochou dali dohromady úplný úkaz. Moc doufám, že se první podobné moderní české "sešitovce" bude dařit, Křídový panáček je skvěle nakreslený i odvyprávěný, nechybí temné napětí, společenská témata ani zachráněné zviřátko... Na poslední stránce mi přejel mráz po zádech a už se těším na další sešit.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš12.4.2022 13:20Prašina: Křídový panáček #1: Skořápka
    Moje první setkání s Prašinou (na knihy se teprve chystám) a musím říct, že dopadlo víc než dobře. Svět vypadá zajímavě, vyprávění odsýpá, práce s kresbou a panely na jedničku.
122351
  • Sagikkun
    @K-Os perfektní, děkuji moc :)
  • K-Os
    @sagikkun Jako autor samozřejmě mám bias, protože ty události z předešlejch knih důvěrně znám, ale mělo by to bejt 100% čitelný i bez znelosti.
    Je to postavený tak, že se tu hlavní postavy tý knižní trilogie vůbec neobjevujou a je to příběh někoho úplně novýho, kterej přijde na Prašinu později. Vašek tu Prašinu prozkoumává a objevuje úplně od začátku.
  • Sagikkun
    Někdo, kdo by věděl, jak moc se to dá číst bez znalosti událostí v knižní trilogii?
Četl/a (61)
123peta, akrijus, Arnal, BadBoy, calvin10, cobe, Darth Raelchi, davidek, Dezodoo, Dinik, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, faster86, filemon, Georgíno J., gezic, goldschmidchen, Hanussen, hellblazer, IndyP, Ivan Kucera, Izmir Čupr, James, japes, Jestrab2, Ježek_22, jindroush, Kaluž, Kamoš, karl173, Kazumaki, Kerbellos, Kouzelnik7, KOWE, kubosos, Lachvos, lacoste, Lookass33, Mariohurbanek, Marty_von_Shit, Mikei, mineralk, MP, Mr.Plysh, Norri, oleav, Palebras, Pepé13, Poseidon1978, raimi, RaptoR, roswelll, Sagikkun, seneke, Sir_Pete, Thorug, Toe, Ukko, xbarborax, Zbysek2410
(131)
123peta, 2scha, akrijus, Alfi, Arabam, Arnal, Azbest, BadBoy, Benji, Betelguese, binnmode, blackJag, burzum, calvin10, cobe, CSE_AC/DC, Dalamar, davidek, delsemela, Devilek, Dezodoo, Dinik, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, Fananek, farnhajt, faster86, fel68, filemon, Fox01, Georgíno J., gezic, Glumal, goldschmidchen, gumidekmedvidek, guseppe, Hanussen, hellblazer, Hephaestion, herbert, IndyP, invape, Ivan Kucera, James, japes, Jay-jay, Jestrab2, Ježek_22, jindroush, Jonas Woodsman , K-Os, k009, Kaluž, Karel Sec, karl173, KarlosJB, Kazumaki, Kerbellos, KINIMODUS, Kjon, komik.sx, KOWE, kubosos, kucik, lacoste, Lamahe, Lobok257, Lojza, Lookass33, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Marty_von_Shit, Matthew, mcleek, merhyx, mikado, Mikei, mineralk, Miss Amphipolis , Mitak, moiqpiom, monty.cl, MP, Mr.Plysh, mstefl, Nightmare, Noci, Norri, o2t2, Olesh, Onkel 1928, Paldini, Palebras, pavel, pechna, Pepé13, petad, Poseidon06061978, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, Ricarderon, roswelll, Sagikkun, schefik, seneke, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, Stara.kryta, suchosch, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Ter, the.kasztan, Tialster, trudoš, Ukko, valon, VasaX, vranakx, willis, Wiw, xintax, yogi, Zbysek2410
Chce (4)
Berry669, Blacklarch, illy, KarlosJB
Nabízí (2)
Draco nobilis, Ivan Kucera