Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Roku 2079 byla založena první mimozemská kolonie – na planetě Aldebaran-4. Krátce poté ztratila kontakt se Zemí, což způsobilo, že se technický vývoj na planetě zastavil a lidé začali žít v izolaci a strachu. Po čase se v jedné z vesnic objeví tajemný muž, který varuje obyvatele před blížící se katastrofou. Marně. Dojde k tragédii, kterou přežije jen několik lidí. A ti jsou teď na útěku před vládou a snaží se přijít na to, co stojí za ničivými jevy ohrožujícími celou planetu.

29. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje původních pět alb série Aldébaran, vydané nakladatelstvím Dargaud:
Aldebaran #01: Katastrofa (Aldébaran #01: La catastrophe, 1994)
Aldebaran #02: Blondýna (Aldébaran #02: La blonde, 1995)
Aldebaran #03: Fotografie (Aldébaran #03: La photo, 1996)
Aldebaran #04: Skupina (Aldébaran #04: Le groupe, 1997)
Aldebaran #05: Bytost (Aldébaran #05: La créature, 1998)


Scénář
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Art
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Barvy
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Obálka
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Lettering
Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Richard Podaný
Publicistika
Milan Krejčí
Redakce
Filip Gotfrid, Patrik Linhart, Petr Stejskal
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7679-144-2 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
790 g
Stran
260
Cena
799 Kč
Originál
Aldébaran L'intégrale (Dargaud, 1999)
Varianty
Aldebaran (paperback) (2022)
Aldebaran (pevná vazba) (2022)
  • Django
    Django mecenáš21.2. 17:26Aldebaran (paperback)
    No ono to je vlastně takový dětský scifi, které v současnosti už zastaralo. Na druhou stranu, při čtení je člověk vtáhnut do děje. Autor má ten svět dobře promyšlený, máme tu mimozemskou faunu a flóru která působí strašně povědomě, Leo tu Brazílii nezapře ;)
  • perak
    perak21.1.2023 14:28Aldebaran (paperback)
    Na tomto komiksu nejvíce oceňuji vykreslení vesmírného z velké části vodního světa plného zcela originálních živočichů a rostlin. Jeden nápad lepší než druhý. Scény s těmito tvory jsem si opravdu užíval. Zápletka postavená na putování hlavních hrdinů a odkrývajících tajemství, která se kolem nich neustále objevují a vyúsťující v boj proti malému okruhu lidí snažících se zavést diktaturu a toužících po věčném životě sice není úplně originální, ale naštěstí vyprávění rychle ubíhá, takže se čtěnář nenudí. Tak jak byl autor vynalézavý při vymýšlení mimozemského života, tak bohužel nebyl při práci s potavami a vytváření děje s nimi spojeného. Postavy mne nějak moc nezaujaly a přestože občas se chovaly poněkud naivně, tak se jim vše dařilo, kam se hnuly, tam se dělo něco převratného, neměly problém se náhodně potkávat i po velmi dlouhé době, ... No rozhodně ale jsem moc rád, že to u nás vyšlo a budu rád, když budou následovat další pokračování.
  • faster86
    faster8615.1.2023 10:46Aldebaran (paperback)
    Je to takový lepší ábíčkovský příběh s nádechem Cesty do pravěku. Jako což o to, on Leo má dobře vymyšlenou faunu i flóru a příběh taky není špatný, ale že by mě to nějak nadchlo a potřeboval bych číst další knížky z tohoto světa, to zas ne.
  • instageek_cz
    instageek_cz12.11.2022 11:35Aldebaran (paperback)
    V Aldebaranu se mísí dobrodružná nostalgie jak vystřižená z časů klukovských rodokapsů spolu s futuristickým optimismem, který museli cítit Američané v éře, kdy létali na Měsíc. Brazilský umělec Leo si vše napsal a nakreslil, přičemž z každého panelu na čtenáře sálá čirá radost z tvorby. Tolik detailů vyvedených krásnou čistou linkou se jen tak nevidí, a oči vám budou přecházet rovněž z barev. Azurově modrým mořem i zlatými plážemi Aldebaranu jsem se přímo kochal, stejně jako sytě zelenými džunglemi.

    Leo je zabydlel pozoruhodnou, zcela realisticky působící faunou a florou. Budete žasnout při pohledu na majestátního mořského savce nestora, létající ptáky oštěpníky s jejich smrtícím bodcem, či stromy prorostlou obří masožravou eleuteru. Ale těch úžasných tvorů tu je mnohem víc a vždy mají i příjemně znějící jména, což je jak díky Leovi, tak českému překladu od Richarda Podaného. Jeho čeština je bohatá na zajímavé, netuctové výrazy. Některé z nich už dnes v běžné mluvě moc neslyšíte, proto výrazně přispívají k nostalgické atmosféře Aldebaranu a mimořádné kvalitě celé knihy.

    Ani hlavní hrdinové Mark Sorensen a Kim Kellerová (slyšíte, jak jsou ta jména libozvučná?) rozhodně nebudou zahálet. Ať už na útěku, či, ehm, v posteli... Takže pokud chodíte demonstrovat za vyretušování ženské bradavky rýsující se pod trikem na filmovém plakátu, nebude Aldebaran úplně pro vás. Leo je v tomto směru velmi otevřený, ale pozor, nikoliv chlípný. Ano, pokud byste si dali panáka pokaždé, když uvidíte dívku v bílých kalhotkách a krátkém tílku, nedostanete se dál jak ke třetímu albu. Přesto zde odhalenost působí jen půvabně, čistě a dokresluje určitou nevinnost obyvatel nového světa, který je osídlen teprve jedno století.

    I tady už však stihlo zakořenit to nejhorší, co v lidech je. Ta věčná snaha o ovládání a omezování druhých, ať už skrze politiku, nebo, ještě hůře, náboženství. Všudypřítomné vládnoucí instituce tuší, že se něco děje a také čtenářovu zvědavost bude od prvních stránek napínat, co způsobuje všechny ty tajemné události, k nimž na Aldebaranu dochází. Neprozradím vám z děje vůbec nic, abyste si ho mohli užívat stejně jako já. Přeci jen jde o něco úplně jiného, než co nabízí populární mainstreamová produkce zámořských gigantů DC a Marvel.

    Kompletní vydání Aldebaranu obsahuje pětici alb, vycházejících mezi lety 1994–1998, a jedná se o první díl ságy, jež letos začala už svůj šestý příběhový cyklus. Doufám tedy, že Crew s Leem ani zdaleka nekončí!:)

    Hodnocení: 10/10
  • Fort
    Fort26.10.2022 11:31Aldebaran (paperback)
    Promyšlený příběh se zajímavým ukončením a nalákaní na další knihu. Nelíbila se mi neoriginální fauna, která si bere za vzor tu pozemskou. Obří hlava vyčnívající z moře podobná člověku na planetě, kde se nevyvinul člověk, fakt ne.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.9.2022 18:29Aldebaran (paperback)
    Výborně vymyšlené sci-fi se zajímavou zápletkou zasazené do skvěle vykonstruovaného vodního světa. Hlavními devizami komiksu zůstává ještě kromě onoho světa schopnost autora držet čtenáře s několika pauzami na oddech a humorné vsuvky neskutečně napjatého. Jenže opět za cenu nesmírně podivných a náhodných setkání a situací, jako kdyby na velké planetě krom hlavních (a někdy neuvěřitelně přiblblých) aktérů neexistoval téměř nikdo jiný. Nebýt fascinujícího prostředí, zbude ohlodaná kost v podobě průměrného dobrodružného příběhu. Škodou také zůstává, že tam, kde je autor nesmírně invenční v podobě mimozemské fauny a flóry, je poměrně při zemi u konstrukce měst, architektury a obecně lidského světa, které je téměř k nerozeznání od Země 80. let někde ve Střední Americe. Zvláštní kapitolou je pak kresba, kde si Leo umí hrát s mimikou obličeje a zastavuje osoby ve velmi explicitních pózách, otázkou je, zdali to přidává na realističnosti, nebo naopak někdy sklouzává k pocitu, že čteme stylizovaný přehrávaný fotoseriál.

    Bezesporu unikátní věc, ale v něčem pro mě negativně dráždivá. A protože má svou kvalitu a ambice, jsem tak trochu přísnější...

    Celkový dojem: 60%
  • VanTom
    VanTom6.9.2022 12:58Aldebaran (paperback)
    Neokázalé výzkumné dobrodružství moc pěkně seznamuje nejen s exotickou faunou pouhé století osídlené planety, avšak zároveň varuje před politicko-náboženským totalismem, ke kterému primitivní lidské plémě holt z podstaty tíhne. Byl jsem rychle pohlcen, trošku nepřirozené mi přišlo akorát otevřené pubertální randění a párování, ale hej, jiný kraj, jiný mrav. :-) Přehledná, čistá kresba se mi velmi líbila a zamrzel tak zmenšený formát, titěrnost některých obrázků (postaviček) zjevně nebyla autorovým záměrem – tohle by se vyjímalo vedle Světa Edeny!
  • Norri
    Norri mecenáš29.6.2022 21:15Aldebaran (pevná vazba)
    Aldebaran je velmi zvláštní sci-fi komiks. Klame tělem. Dějově není nijak složitý, ale není lehké jej výstižně popsat. Během čtení se postupně proměňuje a rozkvétá. Zpočátku jsem přemýšlel nad tím, co vlastně definuje sci-fi žánr. Zda stačí o jakémkoliv ději prohlásit, že se odehrává na jiné planetě a tím pádem je to sci-fi. Trošku samozřejmě přehráním, ale kromě jiné flóry a zcela fantastické fauny děj zpočátku obsahuje jen velmi málo vědecko-fantastických prvků. Aldebaran totiž začíná jako dobrodružství dvou puberťáků, kteří byli okolnostmi přinuceni vydat se sami na cestu. Postupně pak začínají přibývají závažnější motivy, společenská témata a fantastická odhalení, které tento svět rozvíjí. Je to svět, kde v muzeu stojí raketoplány, které už nikdo neumí ovládat, a lidi se pohybují v dřevěných vozících poháněných malým nevyčerpatelným motorem anebo větrem. Je to svět plachetnic a vzducholodí. Ke střelbě se zde používají kuše i pistole a všemu vládne nábožensko-militaristická diktatura.

    Ke zvláštnímu dojmu z komiksu přispívá i kresba, která mi pro sci-fi komiks přišla až nepatřičná. Kresba postav a jejich mimiky mi připadala lehce “neohrabaná”, ale brzy jsem si na ni zvykl a přestal jsem s ní mít problém. Kresba všeho ostatního je skvělá. Mimozemské zvířata působí věrohodně a hodně pomáhají vytvářet dojem skutečného světa.

    Celý komiks jako celek skvěle funguje. Ten svět vás vtáhne a prožijete v něm pár hodin dobrodružství. Moc dobře se to četlo. Jediné, co by se tomu dalo vytknout, je absence vysvětlení, proč lidstvo na Aldebaranu během čtyřech generací tak moc technicky zdegenerovalo. Absence spojení se Zemí se mi nezdá jako relevantní důvod.
  • mart.in
    mart.in mecenáš25.6.2022 17:58Aldebaran (pevná vazba)
    Ani nevím po jak dlouhý době sem něco píšu, ale tohle je fakt tak dobrý, že se musím přidat k pochvalným komentářům. Úžasný svět, nechápu jak tohle všechno dokázal někdo vymyslet. Za mě rozhodně jeden z nejlepších kusů řady MDEK, doufám že se dočkáme pokračování, tohle budu číst rád.
  • honzilee
    honzilee15.6.2022 10:43Aldebaran (paperback)
    Pro české čtenáře nepříliš známý brazilský výtvarník a spisovatel s pseudonymem Leo připravil zábavné sci-fi dobrodružství odehrávající se na pozadí politického dramatu o vládnoucí diktatuře, ve kterém zkombinoval teenagerskou romantickou akční komedii s mysteriózním soft hororem. A tahle kombinace zabalená do slunečného a písčitého prostředí tílek a krátkých šortek na Aldebaranu funguje bezvadně. Hlavní hrdinové se kromě problémy s dospívání, prvními láskami a sexuálními zkušenostmi, musí vyrovnat i s nemilosrdnou diktaturou tyranů, kteří neváhají zvyšovat porodnost nucenou inseminací. A aby toho nebylo málo, tak nesmíme zapomenout, že v oceánu existuje nepřítel, která může zničit celé lidské osazení planety. Více v recenzina na https://nerdopolis.cz/2022/05/05/recenze-aldebaran-mdek-leo/
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš26.5.2022 09:13Aldebaran (pevná vazba)
    Aldebaran se opravdu vydařil, poměrně dlouho mě nic takhle nenadchlo. Styl tohoto vyprávění mi vyloženě sedl a opravdu doufám, že brzy vyjde nějaké pokračování.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš25.5.2022 22:36Aldebaran (pevná vazba)
    Aldebaran se mi četl moc dobře. Skvěle stupňované napětí i tajemno, uvěřitelné postavy, zajímavá a propracovaná fauna. Kresba mi je velmi sympatická, taková klidná. Výjimečný komiks. Nemůžu se dočkat pokračování.
  • house192
    house19224.5.2022 12:10Aldebaran (pevná vazba)
    Čistá nádhera.Více takových knih!
  • massilia
    massilia15.5.2022 11:17Aldebaran (pevná vazba)
    Velmi pěkné. Napadá mne montypythonovské: "A teď něco úplně jiného". Protože Aldebaran se dosti liší od většiny komiksů, které tady běžně vycházejí. Vyprávění je velmi poklidné, až rozvláčné, takové, řekl bych, obyčejné. Prim hraje vztahová linie hlavního hrdiny a postav kolem něj, nevím proč, hned jsem si vzpomněl na seriál Beverley Hills 902 10 (a vidím, že jsem nebyl jediný), takže je tam i určitá dávka naivity, do toho autor vykresluje okouzlující a pestrý mimozemský svět a problémy lidského společenství odříznutého na cizí planetě. Nakreslené je to velmi pěkně, propracovaná detailní, avšak neexhibující kresba se mi velmi líbí (takový o cosi vymakanější Tintin). Celé to je poznamenané zubem času, i to téma setkání s nevšední inteligentní entitou se mi spojuje s klasickou sci-fi literaturou, ale patří to ke kouzlu tohoto díla. Další kousky z Leoversa si rád přečtu, i proto, že mne zajímá, kam to autor dále posunul.
  • Olwen
    Olwen7.5.2022 21:01Aldebaran (pevná vazba)
    Prostě WOW!
  • Dinik
    Dinik7.5.2022 16:09Aldebaran (pevná vazba)
    Skvělý comics, jedna z nejlepších knih co v MDEK vyšla. Super postavy, zajímavý příběh, úžasné prostředí planety Aldebaran. Snad vyjde další kniha Leoverse co nejdříve.
  • Vrenn
    Vrenn6.5.2022 19:26Aldebaran (pevná vazba)
    6*
  • Good Games
    Good Games mecenáš3.5.2022 22:44Aldebaran (paperback)
    Aldebaran je jeden z najinteligentnejšie napísaných komiksov, ktorý má aj veľmi uveriteľné reakcie ľudských postáv. Dokazuje, že dobré sci-fi môže byť napínavé aj bez laserov a celkovo takmer bez akcie. Stačí len kvalitný príbeh. Som veľmi rád, že sa na náš komiksový trh dostáva ďalší zaujímavý komiksový tvorca a verím, že tu toho od Lea vyjde viac. =►Celá recenzia◄=
  • Fry
    Fry admin1.5.2022 18:47Aldebaran (pevná vazba)
    Aldebaran - Souhlas s ostatními, Aldebaran je jedním z nejlepších Evropských komiksů, které jsem v posledních letech četl, i když se teda přiznávám, že jsem to na jeden zátah jako ostatní nepřečetl. Každopádně příběh dobře načrtnutý, zápletka skvěle vtáhne do děje a ta flóra a fauna je neskutečně fascinující. Tohle opravdu chcete mít doma a to včetně všech pokračování ... Za mě 5*!
  • Stara.kryta
    Stara.kryta1.5.2022 13:48Aldebaran (pevná vazba)
    Původně jsem chtěl jen nakouknout, přečíst pár stránek, a zbytek si nechat na nějaký volný večer. Příběh mě ale tak vtáhl, že jsem všechny plány překopal, knihu na jeden zátah dočetl až do konce a nevnímal nic okolo. Podobná věc se mi stala kdysi zamlada, když jsem četl ábíčkovské Příhody malého boha.
    Tohle je velká paráda, řadím mezi top komiksy, které jsem kdy četl, a přemýšlím, jestli má cenu na Crewním auditoriu orodovat za další alba, když to není Jodorowsky :-D. Minimálně za pokus to stojí, protože tohle bych měl rád komplet v češtině ;-).
  • Azalin
    Azalin mecenáš1.5.2022 12:24Aldebaran (paperback)
    Skvostná záležitost po všech stránkách.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.4.2022 14:50Aldebaran (paperback)
    Na jednu stranu jsem se na Aldebaran těšil, na druhou stranu jsem měl spoustu obav, když jsem si to začal procházet a hned na to číst. Jednoznačně je Aldebaran originální, na stranu druhou je to jako na Zemi, akorát jinde a s jinými reáliemi. Když jsem poprvé viděl kresbu, připadal jsem si jako když čtu Klik, přitom to není Manara, ale já tam prostě viděl Klik. Je to přeci jen starší komiks a vyjadřovací prostředky a kresba tomu dost napovídají. Tenhle jediný nedostatek totiž vnímám v komiksu jako dost zásadní a to je, že se to vleče. Nečte se to plynule, je to dost ukecané a tam, kde by to mělo odsýpat, je víc panelů než je zdrávo. Celý svět je opravdu krásný a fantazie Leovi nechybí, nicméně jsme pořád na začátku co se prozkoumávání týče. Časové rozložení na nějakých 5 let není vyloženě na škodu, ale co vlastně víme? Je to ve finále vztahovka v eko-politickém pokusu o převrat. Nechci aby to vyznělo hanlivě, nemá, ale v podstatě to tak vidím. Na jedné straně máme sci-fi jako řemen s plejádou potvor a míst, na straně druhé zase máme běžné životy mladých lidí, kteří se snaží najít své postavení ve světě. Jak to jde vůbec skombinovat? Proč to vůbec kombinovat? A hlavně proč neudělat víc nějakou sci-fi řež? Potenciál to má. To postupné poodkrývání mě vždy velmi navnadilo a pak zase problémy lidí. Kupodivu mi to nevadilo, než by se podle mého komentáře zdálo, ale opravdu se mi to líbilo a dobře četlo. Jsem sám zvědavý, jak s tím budou souviset další příběhy, Betelgeuse, Antares apod., protože se nejedná o přímé pokračování na Aldebaranu (to přijde až později). Kresba sama je něco, co jsem zjistil, že docela můžu i přes počáteční zvednuté obočí. Některé pasáže byly vyloženě lahůdkou.
    Suma sumárum tohle mohu doporučit, ale není to typické počtení. Komiks má v sobě víc vrstev než by se na první pohled zdálo a ne vždy se s nimi pracuje tak, jak by se očekávalo, přitom to jediné co chcete, je postupně odhalovat celý Aldebaran, spojovat si pomyslnou čarou, co a kdo k sobě patří a jaké to má souvislosti.
  • J1602
    J160225.4.2022 20:55Aldebaran (pevná vazba)
    Jak píše Moebius, nesci-fózně vypadající sci-fi, kterému je těžké nepodlehnout. Kdo se netěší na vydání dalších dílů? :-)
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:49Aldebaran (pevná vazba)
    Paráda, prostě paráda. Dala jsem Aldebaran na jeden zátah, jinak to prostě nešlo. Poctivé klasické scífko s prima zápletkou, side-story á la BH 90210, zlobícími ale vlastně neškodnými padouchy a samozřejmě happy endem! A k tomu výborná kresba a živé barvičky! Co víc si přát? No přece další alba od Lea! Doufám, že se tu Aldebaran chytne a CREW bude s Leoversem pokračovat.
  • louza
    louza24.4.2022 10:29Aldebaran (pevná vazba)
    Dobré. Ba co víc výborné. Vlastně dokonce vynikající. Krásně udělané sci-fi balancující na hraně reality a fikce. Opuštění kolonisti na planetě Aldebaran přijdou z neznámého důvodu o kontakt se zemí. Kolonie se už stovku let vyvíjí odděleně a čeká na zásah shůry, když se v místním moři začnou dít velmi podivné věci. Ty autor stejně, jako poměry na vzdálené planetě, která přece jen není země, ačkoli se jí podobá, dávkuje postupně a velmi chytře. Najdete tu všechno. Dobrodružství, záhadu, akci, despotický režim, vztahy mezi ústředními postavami i příšery z místní flory a fauny. Tahle kniha je esencí čistoty. Nejen čistoty kresby, nebo barev, ale i čistoty příběhové. Dějové linky i charaktery jsou přehledné a krásně čitelné, kniha neskutečně odsýpá a přečíst jí na jeden zátah není rozhodně žádný problém. Někdy pravda balancuje až na hraně naivity a některé vztahové obraty a repliky jako kdyby vypadly z Beverly Hills 90210, některé náhody jsou náhodnější než náhodné, ale co už. Příběh je to mistrně napsaný i mistrně podaný a to se počítá. Na tomhle místě obvykle spílám Crwi, že vydávají...to co vydávají. Dnes jen promluvím do duše. Takže kurňa chlapi, je vám doufám jasný, že po tom co jste teď vykasali sukně a ukázali podvazky už je nemůžete spustit zase zpátky ke kotníkům. Chci víc! Víc Lea!
  • robur31
    robur3118.4.2022 21:37Aldebaran (pevná vazba)
    Je jen málo komiksových knih, co se dají přečíst na jedno posezení a Aldebaran patří mezi ně. Hodnocení? Stačí si přečíst předmluvu od Moebiuse - víc k tomu není co dodat. Dal bych tak 99 procent.
53205
  • Azalin
    Azalin mecenáš26.5.2022 14:26Aldebaran (paperback)
    Neskutečná série. Můj osobní žebříček je Survivors > Betelgeuse > Aldebaran > Antares.