Koupit
Sebrané muminí spisy patří k povinné zimní i letní výbavě každého komiksového fanouška (o obdivovatelích Tove Janssonové se asi nemusíme vůbec zmiňovat). Vzhledem k tomu, že první vydání je z větší části dávno vyprodané, přinášíme muminí omnibus, který obsahuje všech pět knih, které doposud česky vyšly. Čeká vás opravdická nálož muminích stripů, které vycházely v britských novinách (původně Evening News) mezi lety 1954 – 1975. Autorka je na zakázku kreslila přímo pro britský trh, ale na samém vrcholu muminí kariéry stripy vycházely ve více než 40 zemích a přebíralo je 120 periodik s celkovým nákladem 20 milionů výtisků denně. České noviny mezi nimi bohužel nebyly ani jedny.

Tato kniha obsahuje první polovinu celkového objemu existujících muminích stripů. Vydání druhé, v jedné knize první.

Vyšlo jako 30. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Tove Marika Jansson
Art
Tove Marika Jansson
Obálka
Tove Marika Jansson
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Luboš Trávníček, Libuše Trávníčková
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Lucie Růžičková
Žánry
dobrodružný, humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-257-3747-7 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
2000 g
Stran
468
Cena
988 Kč
Originál
Moomin Deluxe: Volume One (Drawn and Quarterly, 2019)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš14.5.2022 10:47Muminek omnibus I.
    Na tohle jsem se docela těšil, protože mě zajímají staré komiksy a také, jak ovlivnily současnou komiksovou produkci. Mumínci mají velmi zajímavý vypravěčský styl, který jsem jinde neviděl, a dalo by se říci, že je nenapodobitelný. Krásné je, že to vychází v kompletu a čtenáři se tak dostane ucelenější představa o tvorbě Tove Jansson. Zároveň si uvědomíte, že vám čtení krásně odsýpá, protože panelování Tove jde velmi dobře a přesně ví, co chce říct. Do toho krásně používá několik stylů kresby, jindy je to jednoduchá linka pro zvýraznění emocí, někdy je to práce se stínováním pro zdůraznění kontrastu, a někdy je to velmi prostorové pro znázornění dynamiky a akčnosti. Bohužel toho všeho jsem si užíval tak do 200. strany. Pak už mi ty příběhy přišly takové rutinérské, ano Tove už měla své Mumínky zmáklé, ale přišlo mi, že už ji to jaksi nebavilo. Příběhy se dobře rozjely, viz zamilovaný Mumínek, ale pak to začalo sklouzávat v taškařici, ve kterých na sebe víc navazovaly jen jednotlivé stripy (doslova) než samotný celý příběh - zkrátka jakoby každý "proužek" navazoval na ten předešlý a souvislost s předchozími chyběla. Co ale lze ocenit na Mumíncích, že Tove nedělala sequely, ale vytvářela "universe", ve kterém další postavy postupně přicházely a nadále se s nimi pracovalo, přitom nebylo nutné nijak zvlášť znát souvislosti mezi jednotlivými příběhy. Průběžně jste se chytaly, pokud k něčemu takovému došlo - všiml jsem si jedné přímé reference někde u konce, že tam vyloženě padla narážka na starší příběh. Dále se mi místy líbil ten černý humor a způsob, jakým Tove informace podávala, prostě jak když mažete chleba a do nevinnosti Mumínků to vyloženě zapadalo. Například ta epizoda s prorokem mi místy evokovala Monty Python's Holy Grail (3. a 4. strip).
    Suma sumárum je pro mě tohle komiks, za který jsem rád, že se mi dostal do rukou. Poznal jsem Tove Jansson a seznámil se s dalším pilířem světového komiksu. Nicméně svou látkou jsou pro mě Mumínci něco, co beru jako uzavřené. K tomuhle nemám se důvod vracet, ba naopak chci víc poznat Tove Jansson a zaměřit se na její art a další knihy, např. její art k Hobitovi.
  • Qvestor
    Qvestor12.5.2022 17:52Muminek omnibus I.
    Muminek je po mnoha letech první komiks pro děti, který jsem vzal do ruky. Literaturu pro děti ale nijak neodsuzuju, rád se k ní pravidelně vracím, alespoň k takové, co má co nabídnout i starším čtenářům.
    Muminy jsem jako děcko nečetl, připadali mi moc divní a na pohled snad i nehezcí. Takže patří k řadě knih, jenž jsem začal objevovat až jako dospělý. Viděl jsem pár dílů animovaného seriálu a zkoušel číst nějaké knihy, které jsou mimochodem těžko sehnatelné a celkem drahé, a můžu říct, že mají své kouzlo, ale ne vždy jsem se vezl na stejné vlně s autorkou, nedokázal jsem do muminů úplně proniknout.
    Tenhle omnibus se ukázal jako nejlepší klíč ke světu Tove Jansson. Stripy dávají dohromady příběhy, které jsou v průměru dvacet stran dlouhé. Mumínci v nich zažívají různé, často dobrodružné příhody, jež fungují díky situační komice a interakci mezi postavami. Jsou to příběhy o takové milé, ale vlastně docela obyčejné rodince. Na charakterech mumínků si člověk snadno najde něco známého. Velký kus kouzla dělá kresba Tove Jansson, jíž se podařilo vymyslet potvůrky, co jsou vážně podivné a jakoby z jiného světa. Celek je tak neobyčejně dobře vyvážený mix něčeho blízkého, civilního a něčeho cizího, záhadného. Komiksy jsou postavené na vtipu a satiře, jsou lehce stravitelné a přitažlivé. Při čtení jsem si mnohokrát pomyslel, že humor Tove Jansson je až nezvykle český. Kniha nakonec předčila moje očekávání a povzbudila můj zájem o dílo autorky.
322
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš22.5.2022 20:38Muminek omnibus I.
    To zařazení v knihkupectvích je pochopitelně fail. Meh.
  • Qvestor
    Qvestor20.5.2022 20:08Muminek omnibus I.
    Třeba není. Tu satiru asi děcka moc nestráví. Ale přesto - nic to nemění na faktu, že mumínci jsou obecně považováni za čtení pro děti, což platí přinejmenším pro beletrii, když ne pro komiks.
    A svůj výtisk jsem koupil v kamenné prodejně Kosmasu, kde byl zařazený mezi knihami pro děti a mládež.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš20.5.2022 13:07Muminek omnibus I.
    Já bych snad doplnil Qvestora, že Muminek není komiks pro děti.:)