Str. 037
Str. 060
Str. 081

+ 3 další ukázky

Koupit
Pierre je mladý muž na rozcestí. Přeruší studium architektury a rozhodne se odjet do Vals ve švýcarských Alpách, kde se nachází komplex termálních lázní vysoko v horách. Komplex, který navrhl slavný švýcarský architekt Peter Zumthor, byl předmětem Pierrovy diplomové práce. Hora skrývá mnohá tajemství – říká se, že má ústa, která pravidelně pohlcují lidi. Pierre se skicákem v ruce objevuje záhadné síly hory a jejích pramenů a pokouší se odhalit pravdu, která se za nimi skrývá. Soupeře však najde v muži jménem Valeret, který je podobně posedlý a který si nepřeje nic jiného než konkurenta zlikvidovat.

Vyšlo jako 32. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Lucas Harari
Art
Lucas Harari
Obálka
Lucas Harari
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Markéta Krušinová
Redakce
Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Michal Zahálka
Žánry
drama, noir
ISBN/ISSN
978-80-257-3758-3 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 x 20 mm
Tisk
barevný
Váha
950 g
Stran
152
Cena
648 Kč
Originál
L'Aimant (Sarbacane, 2017)
  • ludek.n
    ludek.n12.7.2023 10:25Přitažlivost
    Francouzský architektonický komiks s lázeňskou záhadou Lucase Harariho je docela originální noirovou záležitostí. Tak trochu mi to připomíná Tin Tina na horách. Příběh o mladém studentu architektury Pierrovi, který se vydává prozkoumat slavné termální lázně švýcarského architekta Petera Zumthora ve Vals a přitom narazí na legendu „Der Mund des Berges“, vyprávějící o tom, jak si místní hora jednou za sto let vybere neznámého člověka, přiláká ho ke svému jícnu a pak ho pohltí. Pierrovo bloudění Zumthorovými záhadnými lázněmi jsou nejsilnějšími pasážemi knihy. Zbytku tak trochu chybí atmosféra i myšlenka, která by tomu všemu dala směr a nebyla jen samoúčelnou záhadou bez smysluplného vyústění. Kresba je skicovitá s jednoduchými linkami a osobitým kolorováním. Nemohu říct, že bych z ní byl uchvácen, ale nevadila mi a k lineárnímu nekomplikovanému příběhu ze Švýcarských Alp se docela hodila. Finále zklamalo. Konkurenční boj mezi Pierrem a Valeretem mi přišel přitažený za vlasy a nedával mi moc smysl. Oceňuji Přitažlivost jako umělecké dílo, pokud bych se k ní měl vyjádřit jako k zábavě, budu na vážkách.
  • lukascus
    lukascus24.4.2023 20:23Přitažlivost
    Ta kresba je majstrštyk, obdivuhodně dodává celému příběhu to správnou noirovou atmosféru. Velmi dlouho jsem si tak nádhernou kresbu neměl možnost vychutnat, a přestože scénář místy pokulhával, nemůžu hodnotit níže a musím dát plný počet. Jsem nadšený, že Argo má koule na to, podobné věci v ČR vydávat, a to i přesto, že to musí být těžce prodělečné. Díky za ty frankofonní skvosty v luxusním A4 zpracování. Slast a pastva pro oči i duši.
  • choze
    choze4.1.2023 10:26Přitažlivost
    Průměrný, okoukaný příběh o posedlosti záhadou, bez výraznějších zapamatovatelných scén, nápadů nebo vyvrcholení, kterému dost pomáhá silně atmosférická kresba.
  • perak
    perak24.11.2022 18:02Přitažlivost
    Zajímavý příběh, ale tak nějak jsem nevěděl, kam chce autor směřovat. A nejsem si o tom jist ani po dočtení knihy. Prvek tajemna, s kterým se pracuje v průběhu celého vyprávění , tak nějak vyzněl do ztracena, resp. nebyl na konci knihy dostatečně úderný, aby finále gradovalo. Kresba hodně povedená, především lázně působí záhadně. Na fotkách jsem si našel, že takové jsou i ve skutečnosti a podnítilo to mou touhu se tam někdy podívat:). Hodn jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec dávám 4 za celkové zpracování knihy a za to, že Argo něco takového vydává.
  • faster86
    faster8626.10.2022 08:32Přitažlivost
    stejně jako Darth tak nějak nevím co si o tom přesně myslet... Začátek (první 1/2 knihy) je hodně atmosférická díky kresbě a málo písmenkům. Od druhé půlky už se pohybujeme na hraně možná i hororu, bájí, thrilleru???? Není to špatné ani dobré, první a poslední stránka tomu celému dodává takové mysteriózno, jako prvotina mi to přijde dobrý. Jen nejsu schopný říct jak moc nebo málo dobrý to je.
  • Alfi
    Alfi20.7.2022 11:33Přitažlivost
    Přitažlivost je architektonický komiks, kde si užijete strany a strany a strany kresieb wellness centra vo Švajčiarsku. Príbeh, autorova prvotina sa točí okolo mystéria okolo kúpeľov. Kým úsporná kresba je zaujímavá a skvele sa k architektúre hodí, samotný scenár už tak prepracovaný nie je - príliš sa spolieha na náhodu a aj keď akceptujete záhady okolo stavby, nesmiete začať rozmýšľať nad konaním a motiváciou postáv, lebo zle dopadnete. Chválim ale veľmi zaujímavo dotykovo spracovanú obálku.
  • Palebras
    Palebras31.5.2022 19:00Přitažlivost
    Je pravdou, že už samotná obálka v sobě skrývá cosi přitažlivého. Nevěděl jsem do čeho jdu, co očekávat či neočekávat, ale anotace vypadala slibně a hlavně ta přitažlivá obálka jednoduše zafungovala. A po přečtení převažují určitě pozitivní pocity. Skvěle působí hlavně zasazení samotného příběhu do Vals, které díky všudypřítomným horám, chatkám a sněhu působí kouzelně. Značně záhadně se jeví i komplex termálních lázní, skrývající dávné tajemství. Je potřeba zmínit, že vyznění samotného příběhu může v každém evokovat rozdílné pocity a rozhodně nemusí každému sednout fakt, že se opravdu hodně pracuje s faktorem jakéhosi tajemna a příval odpovědí na vyřčené otázky se prakticky nedostavuje. A možná právě tato skutečnost utváří onu přitažlivost. Kresba byla v některých pasážích výborná, hlavně co se komplexu lázní týče, ale na druhou stranu někdy působila dost jednoduše. Ve výsledku však ve spojení se scénářem tvořila velmi povedenou autorovu prvotinu. Z mé strany opravdová spokojenost.
  • Fry
    Fry admin13.5.2022 20:51Přitažlivost
    Přitažlivost - Něco na tomto díle působí značně přitažlivě. Nehledě na téma, přitahovala mě obálka. Nesoudě obálku, zamiloval jsem se do ladné linky kresby. Avšak okouzlen jsem i příběhem zasazeným do lázeňského objektu Vals ve Švýcarsku. Tohle se zase tak často nestává, ale tady zaklaplo vše co mohlo. Škoda že podobných nezávislých komiksů nevychází víc ... Za mě 5*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.5.2022 17:00Přitažlivost
    Bezesporu zajímavý komiks s úspornou, místy ponurou a každopádně funkční kresbou, která samotnému příběhu sedne. Ten si dává poměrně načas a pozvolným tempem nás uvádí do děje, který po celou dobu dává tušit záhadu, jež se možná postupně odkrývá, ale neustále ponechává stopu tajemství a nerozlousknutí. Hodně jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdičkami, neboť s vyzněním celého komiksu spokojený nejsem, na druhou stranu jsem si celou četbu od první do poslední stránky užil, a to včetně příjemného architektonického "vibu", kterým dílo oplývá. Skutečně překvapivé je pro mě zjištění, že lázně skutečně existují a vypadají děsně cool. Navíc je to pěkný koktejl napínavého a nadpřirozeného záhadna s obyčejnými lidskými a společenskými momenty, dialogy, ve kterých debutant Harari prokazuje přes veškeré divnosti celkem um...

    Celkový dojem: 70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš8.5.2022 07:56Přitažlivost
    Tohle bylo fakt divný. Vůbec nevím, co si o tom mám myslet, natož o čem to má být. Chvílemi se to tváří, jako nějaká noirově laděná detektivka, pak zase jako životní drama, aby to nakonec byla spirituální pouť vedoucí kamsi do "neznáma". Když už jsem si myslel, že to mám vykoumané a tuším, kam to bude směřovat, tak ne, zvrat, a takhle jsem to měl asi 4x, pak takové to, je to podle pravdy/není to podle pravdy, potažmo jak moc... Kresbu jsem také musel koumat. Nejdřív nic moc, pak si říkám, hmm zajímavé, ta perspektiva, prostorovost, propracovanost, barvy, stíny, a pak zase "tintin", a pak zase detaily, propracovanost, atd... Jestli to má být Harariho prvotina, tak kresbou předvedl, že umí. Po stránce scenáristické si to už nicméně nemyslím. Ono záleží, jak se na to díváte a z jakého úhlu. Buď jak buď, přijde mi to pořád jaksi nedokončené, často se tříští narativ a čtenář je ztracen zrovna v tom momentě, kdy potřebuje jít v ději dál. Měl jsem často pocit, že se Harari záměrně zasekl na určitém bodě, ve kterém nám chtěl předvést své kreslířské umění. Když si to srovnám s Lemirovou prvotinou, která u nás nedávno vyšla, tak tohle ho dost převyšuje. Rozhodně to stojí za přečtení a Argo si zaslouží jistý obdiv, že se nebojí vydávat komiksové debuty.
31091