Ukázka
Ukázka
Příběh Sbohem, Batmane byl napsán v Lamii v roce 2011. Jeho cílem bylo dle slov autora scénáře Tasose Theofiloua (*1982) zformulovat postřehy o roli a poslání postmoderního světce a superhrdiny Batmana. Postřehy o tom, jak se zábavní průmysl ve skutečnosti pokouší společensky legitimizovat mechanismus svým způsobem parastátní, který je personifikovaný právě v tomto bizarním a oblíbeném hrdinovi. Zároveň chtěl vyjádřit pár myšlenek ve vztahu k delikventní ekonomice a její roli jako strukturální součásti celkového kapitalistického řádu.

Příběh byl poprvé vydán koncem roku 2013. Na jaře 2017, dostal Tasos od kreslíře Kanellose COB (*1985) mail, v němž nalezl návrh komiksové zpracování povídky. Batman býval Kanellosovým oblíbencem, jenže jak říká, „jakkoliv cool se může zdát, symbolizuje kapitál. Je republikán. Jako většina superhrdinů…“ Slovo dalo slovo, a aniž by se oba autoři vůbec setkali, na světě byl netradiční komiksový sešit.

Výtěžek z prodeje bude věnován stíhaným řeckým anarchistům a anarchistkám.
Autor překladu není v publikaci ani jinde uveden.


Scénář
Tasos Theofilou
Art
Kanellos COB
Obálka
Kanellos COB
Žánry
satirický, superhrdinský, underground
ISBN/ISSN
Nakladatelství Československé anarchistické federace
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
75 g
Stran
20
Cena
65 Kč
Originál
Antío Bátman (red n' noir (2018))
  • Palebras
    Palebras22.8.2022 18:31Sbohem, Batmane
    Ve své podstatě jsem tohle koupil pouze ze zajímavosti a hlavně také samozřejmě kvůli Batmanovi. Scénáristicky se jedná o záležitost, která mě naprosto míjí a s hlavní myšlenkou a vyzněním se vůbec neztotožňuju. Záporák byl ubrečený ocas, který svou neschopnost svaloval na ostatní a tak si to v palici urovnal způsobem, že jich pár vyvraždí a tím pádem se to všechno vyřeší nebo co. Docela by se mi líbila spíš verze, kde by dostal od Batmana dva batarangy mezi oči a bylo by to vyřešeno. Ale to budu muset sáhnout po jiném příběhu. Kresba ale byla fajn, takže alespoň nějaké pozitivum tímto směrem.
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš7.6.2022 05:16Sbohem, Batmane
    Je to prostě "jabkárna", chápu, že cílovka je někdo jinak smýšlející, ale i tak je to slabota. 2* dávám v podstatě jen za kresbu, která se mi celkem líbila.
  • Lojza
    Lojza mecenáš20.5.2022 19:43Sbohem, Batmane
    Nebudu si hrát na politického či sociologického analytika, páč to není moje profese. Nicméně několikrát jsem si při čtení vzpomněl na Atlasovu vzpouru od Ayn Randové a přišlo mi, že tenhle malý komiks je její totální protipól. Dva naprosto neslučitelné světonázory. Když odhlédnu od toho dost pushy filosofického přesahu, i tak je komiks celkově dost slabý. Příběhově a trochu i kresebně. Proti kresbě bych asi tolik neměl, jsou i horší, ale na zadek si z ní určitě nesedám. Příběh trpí dvěma věcmi. Za prvé ho ruší filosofické výlevy autora, které působí, jako byste četli propagandistickou učebnici. Za druhé je po obsahové stránce poměrně ubohý. Pozor, lehce ironický spoiler. Batman, po tom, co na předměstí Gothamu vybije a zřejmě vlastníma rukama a nohama srovná se zemí ghetto obývané sociálně slabšími (to jen proto, že si pár kapitalistů na Brucovo večírku usmyslelo, že to místo potřebují a že jim tamnější socky překážejí) neslyší chlapíka s baseballkou, kvůli čemuž skončí nejdříve v bezvědomí, pak v poutech a nakonec s prostřelenou hlavou. Konec spoileru. Přijde mi, že je to docela shabby konstrukt na superhrdinu, který desetiletí odolával všemožným, výrazně sofistikovanějším nástrahám. Batman je tu hadr, produkt kapitalistického světa, jehož odchod je stejně nedůstojný, jako všechno, co podle autora symbolizuje. Asi nestojí za druhé přečtení.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš20.5.2022 14:09Sbohem, Batmane
    Sračka... Alternativní pohled na Batmana jako hrdinu kapitalistické buržoazie. Komiks je plný ubrečených keců o nespravedlnosti, jaký je kapitalismus zlo a o vykořisťování chudé společnosti, přemítá o kriminalitě v přeneseném slova smyslu na bohatství a jeho významu ve společnosti (např. Smrt waynovych je významná, páč měli prachy, smrt chudáka nikoho nezajímá). Není se čemu divit, když je komiks tvořen anarchisty a vydává ho anarchistická společnost. Neříkám, že bych s danými tvrzeními vyloženě nesouhlasil, ale nebaví mě to číst. Přijde mi to obdobné jako hospodské řeči o tom, jak je všechno špatně, zkrátka klasické brečení u piva. Kresba je dětinská, i ničem, až na dvě celostránky, které jsou celkem ok (jedna z nich je tady v ukázce). Na konci je jedna celotextová fanatická ubrecena strana s podpisem "-jk". 1*
  • autokineton
    autokineton6.5.2022 07:25Sbohem, Batmane
    Sice nic převratného, ale zajímavá undergroundová jednohubka z Řecka a navíc pro dobrou vec :-)
1342