Koupit
Po obrovském úspěchu své komiksové adaptace Stokerova klasického románu Dracula se francouzský kreslíř Georges Bess (1947) vrhl na další monument světové fantastické a hororové prózy: na román Mary Shelleyové Frankenstein. Příběh o odpovědnosti vědce i tvůrce, o samotě a úzkosti vymykajícího se myslícího tvora v lidském světě, romantický příběh o zlobě i lásce, který se stal jedním z úhelných kamenů SF literatury i hororu, uchopil Bess se stejnou vervou a invencí a i jej opatřil výtvarným podáním tak oslnivým, že se mu máloco vyrovná.

Vyšlo jako 33. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Georges Bess
Předloha
Mary Shelley
Art
Georges Bess
Obálka
Georges Bess
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Richard Klíčník, Michala Marková
Žánry
adaptace, historický, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-3813-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
1200 g
Stran
208
Náklad
500ks
Cena
788 Kč
Originál
Frankenstein (Glénat, 2021)
Varianty
Frankenstein (2022)
Frankenstein (limitovaná edice) (2022)
  • louza
    louza5.1. 15:47Frankenstein
    Produkt úspěchu předchozí Bessovy knihy o Drákulovi. Román Frankenstein je sice klasikou, ale jako takový je za Draculou až dvojka, navzdory tomu, že je starší. Což by ale zase tak nevadilo. Kvalita předlohy by se dala zahladit adaptací. Ale to se bohužel až tak nepovedlo. Příběh sice dobře šlape a hezky se čte. Ovšem tam, kde byl Dracula pravým grafickým románem, tam je Frankenstein jen běžným konzumním komiksem s pěkným vývojem postavy a ne až tak uhrančivým dějem. Vizuální stránka je oproti Draculovi o několik tříd níže a diskutabilní snaha o jakýsi monochromní coloring tomu zrovna moc nepomáhá. Alespoň, že podklady jsou tentokrát více méně v oukeji, takže je kniha hnusná jen z grafických a nikoli technologických důvodů. Ale je to škoda. Bess už ukázal že to umí. Jenže tady jsem měl pocit, že šije moc rychlým perem. 70%
  • faster86
    faster8613.4.2023 08:27Frankenstein
    Jako nakreslené pěkně. Jako celku se nemůžu vyhnout porovnání s Draculou, který byl pro mě zajímavější. tady ve Frankensteinovi se mi nepodařilo ponořit do příběhu a bylo mi jedno co se tam komu stane. Newvím jestli je to problém Basse, nebo Shellyové (předlohu jsem nečetl). Ale zase k dobru je potřeba říct, že se do hezky čte a odsýpá to.
  • PKD
    PKD7.9.2022 12:19Frankenstein
    Nemám co bych výrazně deodal. Jen...v podstatě bezchybné.
  • Palebras
    Palebras30.6.2022 17:29Frankenstein
    Dracula o kterého se ve své adaptaci postaral Georges Bess mi učaroval neskutečným způsobem a i přes skutečnost, že jsem již stihl přečíst tunu dalších knih a komiksů, stále mi v paměti utkvívá ta nádherná kresba, která byla hodna pověšení na zeď do obýváku. Frankenstein je na tom hodně podobně a opět se jedná o skvělou záležitost, které dominuje naprosto nádherná kresba, která však není tak úplně vyťukaná jako v případě Draculy ale pořád se jedná o prvotřídní práci. Originální předlohu jsem bohužel v životě nečetl a tudíž v tomto případě nemohu příliš srovnávat jak moc se Bess popasoval se svou adaptací vzhledem k originálu. Vše mi ale přišlo naprosto srozumitelné a hlavně jsem nepociťoval onu zkratkovitost, která je častým problémem a bolestí těchto adaptací. Po celou dobu se vše četlo naprosto svižně a jsem opravdu rád, že jsem se s dílem Mary Shelleyové mohl seznámit díky tak skvělé adaptaci. Určitě zmíním také naprosto krásnou obálku knihy a prakticky celé její provedení, protože přesně tak jako v případě Draculy se jedná velkou parádu. Zde tedy jednoznačně plný počet, jelikož tvorba kterou se pyšní Georges Bess je opravdu neskutečně skvělá.
  • vankobra
    vankobra23.6.2022 22:00Frankenstein
    Podobne ako Dracula aj Frankenstein je dokonalé umelecké dielo absolútne verné knižnej predlohe. To, že Frankenstein nemá taký "drive" ako Dracula určite nie je chyba Georgesa Bessa, nemôže za to ako bol napísaný. Myslím, že on sa len snažil v obrazoch zachytiť čo najdokonalejšie ducha predlohy s minimom vlastných zásahov do deja a to sa mu podarilo. Možno sa mýlim, ale ja to takto vnímam a preto nemôžem komiks hodnotiť inak ako piatimi hviezdičkami.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.6.2022 16:04Frankenstein (limitovaná edice)
    Dracula se Bessovi povedl, ale Frankenstein ani nahodou. Je to ucelova adaptace, ktera na me pusobila velmi chladnym a odosobnenym dojmem. Smysl predlohy tam vubec neni, spis mi prijde, ze Bess jako by zamerne delal vse proto, aby nam smysl romanu unikal. Vic jak 100 stran je pribeh v pribehu, kdy ne-tvor vypravi, co zazil. To mi prislo velmi nudne a jen se prechazelo z mista na misto a vlastne se nic nedelo. Viktor sam nedostava moc prostoru a do toho, jak se meni styl kresby, jsem se nedokazal zorientovat, na co se teda zamerit a co sledovat. Nekdy mi to evokovalo ty detstejsi komiksy nebo neco ve stylu Kong Crew od Herengeula, jindy srafury ala Andreas a Cromwell Stone, pak zase prokreslene a detailni, ale jinak spis zmatek. Pro me byl Frankenstein prijemne odpoledni poctenicko, ale moc jsem si z toho neodnesl. Zkratka to slo.
1097