Koupit
Strhující životopis téměř zapomenuté hrdinky, jíž byla doktorka Suzanne Noëlová známá jako „madame Noël“, feministka usilující o volební právo žen a průkopnice rekonstrukční chirurgie. Nárok na studium medicíny si musela vyvzdorovat, protože dívkám na počátku 20. století automaticky nepříslušelo právo studovat.

Během první světové války operovala spolu s profesorem Hippolytem Morestinem mnoho vojáků zraněných granáty. Oba vyvinuli převratné chirurgické postupy a mnoha pacientům se znetvořeným obličejem tak pomohli získat zpět sebevědomí a důstojnost. Její osobní život byl ovšem velice pohnutý, poznamenaný ztrátami v období epidemie španělské chřipky i během světových válek. Bojovala nejen s mužským šovinismem, ale i se zarputilými feministkami, které ji obviňovaly, že estetická chirurgie příliš vychází vstříc mužskému pohledu na svět. Nikdy se však nevzdala cesty, po které se rozhodla vydat, a zejména mnoha ženám pomohla, když razila tezi, že každá žena má mít nejen právo volební, ale i právo vybrat si svůj osud a se svým tělem si dělat, co chce.

Scénář
Leïla Slimani
Art
Clément Oubrerie
Barvy
Sandra Desmazières
Obálka
Sandra Desmazières, Clément Oubrerie
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Redakce
Dorota Müllerová, Alexandra Švolíková (Saša), Alena Tejnická (Sarah), Ivana Tomková
Žánry
feministický, historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3851-1 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
868 g
Stran
192
Originál
À mains nues (Les Arènes, 2021)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš9.5.2023 14:12Ruční práce
    Moc pěkný komiks o plastické chirurgii a postavení žen ve společnosti. Příběh Suzanne Noël jsem neznal a jsem rád, že jsem si ho mohl přečíst.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2022 15:16Ruční práce
    Sdeleni dobre, kresba ujde, autorska licence neublizujici. Mne se to libilo a rad se vzdelam v takovych zalezitostech.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.8.2022 10:07Ruční práce
    To máte tak. Máte nesmírně tolerantního manžela, na svou dobu až nevídaně, který vám dovolí vše... tak mu dáte košem a pláchnete s dotěrným mladým studentíkem. Svoboda je komplikovaná. Až na určité lidské nedostatky hlavní postavy se však jedná o parádně nakreslený a velmi příjemně odvyprávěný komiks, který mezi své hlavní témata samozřejmě řadí feminismus, ale pokud člověk není přecitlivělý, nic vytěsňovat nemusí, rozhodně se nejedná o žádnou agresivní agitku. Zajímavý je samozřejmě ideový střet mezi feminismem a plastickou chirurgií, která nahrává feminismem kritizovanému stavu společností definovaného ideálu krásy a mládí. Ten konflikt je zmíněn i v anotaci, v příběhu pak až na pár výkřiků (spíše mužů) bohužel řešen není.

    Celkový dojem: 80%
  • Gmork
    Gmork12.6.2022 07:46Ruční práce
    Tak rozhodně to není komiks pro každého, ten feminismus z příběhu docela čiší. A to měla Suzanne na svou dobu dost liberálního manžela. Ale jelikož mám tyto životopisné a historické komiksy rád, příběh jsem si užil, jen to chtělo trochu trpělivosti, feminismus jsem si vytěsnil. Ruční práce lze doporučit čtenářům Kiki z Montparnassu, Josephine Bakerová nebo Sex a lži. Akci v něm nehledejte. Každopádně se z komiksu dá nasát atmosféra tehdejší doby, podobně jako u Slečny Baudelairové, líbila se mi i kresba. Jsem rád, že tu tyhle anti-komerční komiksy vycházejí.
5
  • james89
    james899.6.2022 16:30Ruční práce
    Ten název :-D To je jak feministkám na truc. Ale může to být zajímavé jak další komiksy od Arga