Koupit
Jeden z největších komiksových opusů velmistra komiksového média Alana Moora vychází v jediném svazku. Vnitroblok, Neonomicon i Providence se tak dostávají českému čtenáři v opulentní knize, která je povinností pro všechny fanoušky kultovního autora. Sága vrhá světlo na dodnes neprozkoumané hrůzyplné aspekty děl H. P. Lovecrafta. Opulentní hororový komiks je proto právem oslavován jako jedna z nejobsáhlejších knih věnujících se znepokojujícím motivům Lovecraftova díla. Epos představuje události předcházející napsání nejslavnějších povídek z mytologie HPL. Zároveň ukazuje důsledky jejich stvoření pro naši realitu a sny.

Moore nenechal nic náhodě a podílel se na všech fázích výroby – od příběhu přes kresbu a lettering až po samotné vydání. Výsledkem je mistrovské dílo posouvající hranice žánru, které umožňuje znovu si prožít všechny příběhy klasického kánonu v nových, překvapujících souvislostech.

Obsahuje sešity série Alan Moore's The Courtyard (leden 2003 - únor 2003), Neonomicon (červenec 2010 - únor 2011) a Providence #1-12 (květen 2015 - duben 2017)
Logo a autoři na obálce vyvedeni stříbrným embosem.


Scénář
Alan Moore
Art
Jacen Burrows
Ink
Jacen Burrows
Barvy
Juan Carlos Rodriguez, Juan Manuel Rodriguez (Juanmar)
Obálka
Jacen Burrows, Juan Carlos Rodriguez
Lettering
Pavel Růt, Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Marko Hauliš, Richard Podaný
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Richard Podaný
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-257-3288-5 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
3432 g
Stran
760
Cena
1998 Kč
Originál
Alan Moore's The Courtyard / Neonomicon / Providence (Avatar Press, 2003, 2011, 2017)
  • Norri
    Norri mecenáš8.5.2023 00:02Providence Omnibus
    Providence je monumentální dílo, ve kterém si Alan Moore pohrává s literární fikcí i s realitou a velmi šikovně je propojuje. Kde končí realita a začíná fikce? Je ta hranice pevná? Nakolik fikce mění realitu? A co sny?

    Než jsem se pustil do čtení Providence, tak jsem se na ni poctivě připravoval. Našel jsem si seznam doporučených Lovecraftových povídek a románů, a řadu týdnů jsem je, načtené, poslouchal na svých kondičních procházkách. Nezůstal jsem jen u doporučených povídek a naposlouchal jsem toho tolik, že už mi ty povídky a jejich názvy začaly splývat a z uší mi lezly chapadla. Zdaleka jsem ale nezvládl nastudovat všechno.

    Kniha se skládá ze tří částí, které už dříve vyšly samostatně. Začíná Vnitroblokem a Neonomiconem, a končí dlouhou Providence. Všechny tři části pak tvoří uzavřený celek, přestože je v dějově dělí téměř sto let. Vnitroblok a Neonomicon jsou dobře čitelné i s velmi povrchní znalostí Lovecraftova díla. Je to akční a většina důležitých odkazů na Lovecraftovy příběhy je zmíněna hlavními postavami. Těch odkazů je tam ale daleko víc a ti, kdo je rozeznají, si ten příběh více užijí. Obě tyto části se odehrávají v současnosti a točí se kolem vyšetřování brutálních rituálních vražd, a všichni zúčastnění se na jejich koncích budou hodně divit, kam je vyšetřování zavedlo.

    Největší část knihy tvoří Providence a od předchozích části se velmi liší. Začíná v roce 1919 a mladý novinář, Robert Black (dále RB), v nich cestuje po Nové Anglii a sbírá informace pro svou knihu o skryté tváři Ameriky. Setkává se zde s aktéry Lovecraftových povídek a pátrá po kultu Stella Sapiente a jejich tajemné knize. Všechna tato setkání se odehrávají před událostmi oněch povídek, anebo až po nich, takže RB nijak nezasahuje do známého děje. Zpočátku se s aktéry těch povídek jen setkává a hovoří s nimi, ale postupně se do všeho začíná stále více zaplétat (ať už dobrovolně nebo nedobrovolně) a vydávat se na cestu, z níž není návratu. Je zajímavé být jako čtenář v pozici, kdy víme, co se RB děje, ale on se stále snaží vše racionálně vysvětlit halucinacemi, hypnózou a sny.

    Většina postav, se kterými se RB setká, či míst, která navštíví, má více či méně pozměněné jméno oproti Lovecraftovým povídkam. Takže i když máte Lovecrafta načteného, tak můžete místy tápat, kdo je kdo, jestli Manchester odpovídá Arkhamu, a podobně. Ač se to může zdát zbytečné, tak Moore pro to měl dobrý důvod. Naštěstí existují webové stránky, které rozebírají každý panel a skoro každé slovo. Díky těm jsem věděl, které povídky si mám dostudovat a také jsem zjistil, že se dost věcí ztratilo v překladu (ne že bych si toho bez onoho webového rozboru vůbec všiml). Najdou se tam však i chyby zjevnější.

    Každá z kapitol Providence je zakončena dlouhými zápisky v deníku RB. Sumarizuje si zde své zážitky a poznatky, což sice často působí jako opakování děje z komiksu, ale zároveň to nabízí jiný pohled, či interpretaci již viděných událostí. Přidává to emoce, které RB před jinými skrývá. Navíc zápisky popisují i dny, které nakreslené nejsou. Do deníku si zapisuje i své sny, či nápady na povídky. Najdeme zde také přiložené různé brožury, nebo dokonce opsané pasáže z oné tajemné knihy. Deník má v příběhu důležitou roli. Je pravda, že to je většinou příliš dlouhé a nezáživné, ale přeskakovat to by byla chyba. Minimálně při prvním čtení.

    Těm, kteří Lovecraftovo dílo neznají, může Providence připadat nudná. Pomalá a divná. Robert Black cestuje z místa na místo, mluví s lidmi a občas se mu něco divného stane. Pokud ale Lovecrafta znáte, tak oceníte, jak Moore umí spojit všechny ty příběhy a realitu dohromady. Bavíte se všemi těmi odkazy směřujícími k nezmíněným hrůzám. V posledních kapitolách se pak ukáže, k čemu to celé už od Vnitrobloku směřovalo. Je to konec, jaký jsem nečekal a nebyl jsem s ním napřed úplně spokojený. Ale s odstupem pár dnů to hodnotím jako nejlepší možný konec a jako skvělou poctu H. P. Lovecraftovi.

    Kresbě není co vytknout. Skvěle celý příběh odvyprávěla. Perfektně a věrně zobrazuje skutečné historické postavy i skutečná místa, ale naplno se kvality Jacena Burrowse ukáží až ve fantaskních obrazech.
  • tom173
    tom17317.1.2023 11:07Providence Omnibus
    Po skoro třech týdnech konečně dočteno. Nejde o odpočinkové čtení a já si to pěkně dávkoval. Vnitroblok a Neonimicon je skvělý svižný úvod. Brutální násilné detektivky, kde se Moore nebojí ukazovat násilí a sex. Četl jsem už dříve samostatné vydání, napodruhé ale příběh vynikne ještě více svoji atmosférou a rychlým spádem děje. Potom přichází Providence. Monstrózní bichle o deseti sešitech, vždy zakončeným deníkovým záznamem vypravěče Roberta Blacka. V každé části danou záhadu a tajemno Moore pouze naznačí. Nepřímo čtenáře vybízí k četbě autorů a děl vystupujících v příběhu. I bez těchto znalostí se ale dá kniha náležitě vychutnat. Doporučil bych každému fanouškovi Moorea, i když jde vidět, že se v psaní posunul jinam a nebere tak ohled na čtenáře. Pro někoho může být Providence nesrozumitelné a až příliš popisné. Opravdu hodně času zabere probrat se deníkovými zápisky, kde se vypravěč často opakuje a zapisuje své dojmy. Mě to ale docela sedlo a i tyto části mě bavily. Nakonec ubírám jednu hvězdu na hodnocení kvůli ztrátě tempa v kapitolách s Lovecraftem a pro mě mírně neuspokojivému konci.
  • Lachvos
    Lachvos mecenáš9.7.2022 21:37Providence Omnibus
    Comics dle mého netvořený pro všechny čtenáře, ale primárně pro potěchu autora a klub fanoušků H.P.L. (a to Bažináče, V jako Vendeta nebo Watchmeny mám opravdu rád).
    Prvotně jsem četl Neonomicon, který mě v té době velmi nadchl tajemnem a světem Lovecrafta, ze kterého jsem však pochytil velmi málo, nikdy jsem se o tohoto autora, jeho dílo a celkově literární svět nezajímal blíže. Dlouho jsem zvažoval jestli si koupit Providence (kůli tiskové chybě a přístupu vydavatelství), ale toto za mě vyřešilo oznámení vydání Omnibusu, na který jsem se od té doby dalo by se říci těšil.
    Bohužel pocit při čtení Neonomiconu a Vnitrobloku, že vám autor každým obrázkem něco velmi jasně naznačuje a vám to jen nedochází, je v Providence o to důraznější a otravnější, a rozhodně nečekejte na nějaké vysvětlivky nebo všeodhalující rozuzlení. Ano, pravděpodobně by ten pocit vyřešila rozsáhlá studie všeho spojené s světem H.P.L., ale to jsem tak trochu čekal od knihy o 760 stranách a nemálo psaného textu.
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš29.6.2022 22:38Providence Omnibus
    Kresba pěkná…i ta první část se mi docela líbila…ale u toho Providence jsem půlce věcí nerozuměl.(Lovecraftem nepolíben - možná chyba ve mě). Poznámky jsem četl první tři kapitoly, dal už ne…3*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.6.2022 17:09Providence Omnibus
    No, nechápu ten všeobecný hype kolem Providence. Jenom, protože Moore? Můj první dojem, v půlce Providence jsem si řekl, že čím je Moore starší, tím je to užvaněnější starej dědek. Pak jsem si říkal, že úplně vidím některé čtenáře, kteří budou říkat, že je to skvělá pocta Lovecraftovi, zvlášť to budou jisto jistě říkat ti, co ho nečetli, ale četli jenom o něm. Takže pro tyhle čtenáře je to je vážně super, ti se pobaví a třeba je to i "donutí" přečíst si originál. Nakonec jsem si říkal, že 8. kapitola by klidně mohla být bez bublin, jak díky omylu u nás byla v Providence souborce. Užvaněná kapitola ještě shrnutá v deníku (celkově ty deníkové kapitoly jsou otřes, proč psát něco, co bylo předtím v komiksu?). Samotná kniha je perfektní v tom, že je to komplet a to v povedené edici. Proti tomu nic, Burrows je ve velkém formátu vážně zajímavý a čitelný, nicméně má scénář takového kalibru, že mu nedá velký prostor se předvést ve své hororovosti, fantasknosti a atmosféričnosti. Prostě se hodně žvaní a chodí od jednoho místa k druhému. Sem tam se to proloží něčím fantaskním, ne vždy cthulhuovským. Celkově mi to moc lovecraftovské nepřijde, jen tak zasmrádlé a mnohem víc jede na vlně obecného okultismu a to nám dává přes citování dnes již klasické literatury. Neonomicon byl taky docela zajímavý, ale nedostal vůbec prostor, sorry ale 4 sešity jsou jako co? Něco se vyšetřuje, pak se to jde vyřešit a nakonec bum, hodně cthulhu sexu a nakonec mrtvoly a závěr, vysvětlivka nula, i když ten závěr ve vězení na leccos světlo přeci jen vrhnul a to se ve finále shrnulo / dohrálo v Providence v posledních 2 kapitolách (jestli to byla pocta Rosemary má děťátko, tak se to docela povedlo, ale celkově ty pastiche už moc nedávám, ale jak říkám, tady to šlo). Vnitroblok je taky slabý a je na něm vidět, že se na tom Moore nepodílel aktivně, protože má úplně jiný vypravěčský styl a k tomu ta paneláž je dost netypická na nám známé komiksové čtení.
    Suma sumárum jsem si z toho něco málo odnesl, ale není to žádné terno, o čem bych šel psát domů. Na Lovecraftovi neujíždím, ale jsem rád, že jsem se tím prokousal a mám nějaký přehled, proto tohle vnímám jako takovou poctu typu, že se autoři za každou cenu snažili to dát najevo. Kresba byla moc pěkná a sedla mi. Burrowse si nechám v hledáčku, ale Moore je pro mě uzavřená kapitola. Jeho pozdější období fakt nedávám.
755
  • Kapis
    Kapis mecenáš22.7.2022 12:27Providence Omnibus
    Zdar,
    jak to vlastně dopadlo? Povedlo se bubliny mít tam, kde patří? Nechybí nebo nepřebývá zas něco? Revidovali nějak překlad? Třeba Redhook je furt Rudý hák apod.? Zvažuju to koupit a ta 1. vydání obětovat Dagonovi, tak jen se ptám, jestli neudělám chybu. Dík za postřehy;) Ia Ia Yog-Sothoth!
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš10.7.2022 14:33Providence Omnibus
    Kdysi jeden dnes již zabanovany jedinec jménem jezevec řekl :

    Jezevec26.12.2019 23:52Providence

    "Po obsahové stránce výborný komiks, ale provedení je otresne. Celá jedna kapitola chybně vytištěná, prostě zpackaná, neprofesionální práce. Všecko vyhodit a vytisknout znovu!"

    - což se tedy stalo a máme tu omnibus... Je zvláštní, že providence samo má 4* (sníženo díky některým, co dali 1* za tiskovou vadu) a neonomicon taky 4*, zatímco tady vcelku omnibusu zatím vévodí hodnocení 3*

    Nakonec jsem omibus vrátil a přečtu si původní dvě vydání, které tedy bohužel vlastním...
  • MindReader
    MindReader10.6.2022 14:38Providence Omnibus
    Nic navic tam neni, Vnitroblok byl uz v Neonomiconu.
  • james89
    james8910.6.2022 14:06Providence Omnibus
    Já si původně tu Providenci ani kupovat nechtěl kvůli vadě, ale nakonec jsem si koupil Neonomicon, tak to byla pro mě povinnost. Kdybych tušil tohle, tak bych si taky počkal :D ale tady bude i něco dalšího navíc podle popisu
  • louza
    louza10.6.2022 13:04Providence Omnibus
    Druhej pokus :-) Pro jistotu i Neonomiconem ať to stojí za to, kdyby náhodou něco nevyšlo. Taky mám původní knihu, ale měnit to nebudu. Docela se mi to bez těch bublin líbilo. Stejně je to tam napsaný dvakrát.
  • RudyRod
    RudyRod10.6.2022 12:59Providence Omnibus
    Výborně, jsem moc rád, že jsem si koupil tu zmršenou verzi. Bravo Argo!
  • james89
    james8910.6.2022 12:34Providence Omnibus
    Budou tam všechny kapitoly s bublinama? :D