Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Kde se vlastně vzala kasta metabaronů a jak se dostali na planetu Marmola? Kde mají původ jejich nemilosrdné válečnické zvyky? Jak se poslední z metabaronů, bezejmenný, stal absolutním válečníkem a kde si opatřil svoje všemocné zbraně? Jodorowského sága ve své komplexnosti a košatosti vyvolává spousty podobných otázek. A mnoho z nich vám zodpoví společné vydání dalších dvou komiksů patřících do „Jodoverza“.

Castaka je příběh o tom, jak žili předkové metabaronů na své domovské planetě Ahúru, jaké boje a oběti tam podstoupili a jak se v bolestech zrodil jejich bojový kodex bušitaka. Příběh Dayala, prapředka klanu, a jeho rodiny, kreslil na Jodorowského scénář vynikající španělský výtvarník Das Pastoras, který se českému čtenáři představuje poprvé.

Metabaronovy zbraně odhalují pohnutky a osudy na druhém konci ságy, u posledního, bezejmenného metabarona. A pohnuté byly i osudy samotného komiksu: skvělý kanadský kreslíř Travis Charest stihl při své maniakální a pomalé metodě nakreslit jen jeho část a práci musel dokončit Zoran Janjetov, jehož působivou kresbu známe i z děl Technokněží a Před incalem. Vznikl tak nezvyklý útvar, který podivuhodně doplňuje pestrou mozaiku Jodoverza.

30. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje původní dvě alba série Castaka a album Zbraně metabarona, vydané nakladatelstvím Les Humanoïdes Associés:
Castaka #01: ?? (Castaka #01: Dayal : Le Premier Ancêtre, 2007)
Castaka #02: ?? (Castaka #02: Les Jumelles rivales, 2013)
Zbraně metabarona (Les armes du Méta-Baron, 2008)


Scénář
Alejandro Jodorowsky
Art
Travis Charest, Zoran Janjetov, Das Pastoras
Ink
Travis Charest, Zoran Janjetov, Das Pastoras
Barvy
Protobunker Studio, Tatto Caballero, Das Pastoras
Obálka
Travis Charest, Zoran Janjetov
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Jolana Tichá
Žánry
dystopie, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7679-194-7 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
610 g
Stran
200
Cena
649 Kč
Originál
Castaka #01: Dayal : Le Premier Ancêtre, Castaka #02: Les Jumelles rivales, Les armes du Méta-Baron (Les Humanoïdes Associés, 2007, 2008, 2013)
Varianty
Castaka / Metabaronovy zbraně (paperback) (2022)
Castaka / Metabaronovy zbraně (pevná vazba) (2022)
  • Kapis
    Další dva dílky do světa vytvořeného Alechandrem, který nijak nevybočuje ve své brutálnosti, úchylnosti a velkofatalismu ze zavedených kolejí. I přesto se povedlo do díla dostat poctivou porci originálnosti, aspoň já tedy neměl pocit, že by se krušné příhody metabaronské famylyje nějak moc okatě opakovaly. Kresba standardně špičková. Až vyjde něco dalšího, tak to bez váhání kupuju.
  • VanTom
    Pořád to tam je! Tedy alespoň v Castace, která přesně zapadá do kronik Kasty metabaronů jako její nultá kapitola a přináší tradiční, přepáleně osudovou Jodorowskyho vesmírno-válečnickou ságu o velkých citech, ještě větších skutcích a vůbec největší, rodové cti. Zato Metabaronovy zbraně představují jen fádní lineární historku, jak neporazitelný Bezejmenný všechny porazil a získal ty nejmocnější zbraně, schopné zničit 8 vesmírů. Každopádně bezvýhradně žasnout nad fantastickým umem výtvarníků se dalo v obou případech.
  • tom173
    Castaka by v pohodě obstála jako první kapitola kasty metabaronů. Jodorowsky se tu drží přehledného vyprávění a představuje pro něj typické postavy. Tohle jsem si užil a připomnělo mi to, jak výjimečný svět jodoversum je. Druhá část knihy, metabaronovy zbraně, je naštěstí kratší protože i když tu Jodo navazuje na svého Metabarona, už jsem se trochu v ději ztrácel a dělo se tu příliš mnoho věcí na malém prostoru. Už jen kvůli Castace se ale určitě vyplatí knihu číst.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.8.2022 10:42Castaka / Metabaronovy zbraně (paperback)
    Zatímco v Castace těžko rozhodnout, zdali Jodorowsky rozvíjí zajímavou rodinnou historii, omračuje nás svým vykreslováním bohatého světa, který je inspirován křesťanstvím, Japonskem, buddhismem a kdovíčím ještě, vtipně hláškuje, nebo nás chce šokovat hektolitry vylité krve a divnou pseoudmorálkou zakotvenou v pitomých kodexech, v Metabaronových zbraních už totálně ulítl a stvořil cosi nesmírně pitomého a nezáživného ve stylu triviálního fantasy: někam dojdi a něco získej. První příběh se dal číst a místy mě i bavil, druhý vůbec ne. Jodorowsky je za vším tím universem, dobrou kresbou a nápady vlastně strašně mělký... vše stejně skončí vulgární řeží.

    Celkový dojem: 40%
  • Azalin
    Azalin mecenáš27.8.2022 17:57Castaka / Metabaronovy zbraně (paperback)
    Castaka dobrá, Metabaronovy zbraně slabší, celkově trošku málo muziky za ty peníze.
  • Good Games
    Good Games mecenáš1.8.2022 11:15Castaka / Metabaronovy zbraně (paperback)
    Síce sa nejedná o nič zásadné a kultovému dielu Kasta metabaronů sa to nevyrovná, ale pre fanúšikov tohto drsného sci-fi univerza to ponúka zaujímavé príbehové rozšírenie. Hlavne Castaka je poriadne brutálna a krvavá a má aj vydarenú kresbu v štýle legendárneho Juana Giméneza. =►Celá recenzia◄=
  • Norri
    Norri mecenáš17.7.2022 23:35Castaka / Metabaronovy zbraně (pevná vazba)
    Když tu knihu otevřete, tak to první, co vás ohromí, je kresba. Zvláště v první části, kterou je Castaka. Ta vypráví o historii klanu Castaků a o jejich příchodu na planetu Marmola. Fakticky jde o prequel ke Kastě Metabaronů. Jde o typické Jodovo vyprávění rodové historie, tak jak to umí jen on, se skoro všemi jeho libůstkami (na incest tentokrát nedošlo). Zdržel se však všech metafyzických výletů za hranice reality a tak je Castaka příjemná na čtení.

    V druhé části knihy jsou Metabaronovy zbraně, což je taková sci-fi pohádka, ve které princ Metabaron musí splnit tři úkoly, aby byl nakonec odměněn. Dojde i na draky a kouzelný meč. Víc k tomu asi není co říct. Oproti Castakům je to slabší, ale není to dlouhé a pobaví to.
  • louza
    Asi jo. Mám rád Kastu Metabaronů, kterou pokládám za vrchol Jodorowského díla a Castaka je v podstatě nultá kapitola této knihy. Metabaronovy zbraně mi přišly jako zběsilý mišmaš jodonápadů bez ladu, skladu a hlavně příběhu. Ale jako zbytečný bonus ke Castakovi budiž. Kniha to asi jako celek nebyla nezbytná, ale když už...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.6.2022 19:10Castaka / Metabaronovy zbraně (paperback)
    Jak jsem se tesil, tak jsem vlastne dostal neco napul. Neni to vylozene spatne, o tom to neni, jen je to vlastne odvar z Kasty. Nic vic nic min. Castaka aspon drzi pohromade, ale je to vylozene to same co v Kaste, jen ve 2 albech formou jakehosi prequelu. Dobre na dovysvetlenou a vydat to spolu s Kastou v jednom, coz se da rict i o Zbranich, tak mame celkovy vjem. Spis bych Castaku videl jako prokladany pribeh napric, aby tak nebil do oci. Zkratka je to dobre, ale vlastne nic moc nerikajici a sama zkratka formou 2 alb vzala za sve a k postavam si nemate tudiz jak vytvorit vztah. Vse jde moc rychle a najednou konec. Na tak nalem prostoru se toho zkratka deje nejak moc a jen forma vypraveni k Othonovi to aspon trochu uhlazuje. Podobne jsou na tom Zbrane, jeste vic zbytecny pribeh, ktery nic moc nikam neposouva, a ktery na me vic pusobi dojmem, ze se jedna o vystrizenou kapitolu. Nota bene, ze mate pri cteni pocit, ze ctete utrzkovite, coz se nakonec potvrdi v doslovu, ze toceni kresliru vzalo za sve. Zkratka jsou Zbrane dalsi kapitolou, ale to je asi tak vse. Uplne se bez ni obejdete a ze by vam neco extra predala, se rovnez rict neda. To uz ten Castaka byl lepsi, ale taky zadna slava. Pro me je to jen prijemne obohaceni universem, ktere u me zacina Incalem a konci Kastou, mezitim jsou mozna Technoknezi. Zbytek nepotrebuji.
215143