Přední desky pod přebalem
Ukázka
Ukázka

+ 8 dalších ukázek

Koupit
Napříč tisíci světy povstávají mrtví. Tito Black Lanterni, hrdinové i zlosyni, jsou verbováni ze záhrobí za jediným účelem: zničit veškeré světlo – a život – ve vesmíru. Hal Jordan už smrt jednou porazil. Coby největší Green Lantern, který kdy vládl mocí smaragdového prstenu, má nyní nezpochybnitelnou povinnost vést živé do boje proti zdrcující převaze armády mrtvých.

Zatímco Nejtemnější noc pohlcuje pozemské hrdiny, sedm sborů reprezentujících barvy emočního spektra musí ukončit vzájemnou válku – nebo být svědky zkázy všeho bytí.

Každý z těchto výrazně odlišných sborů – poháněných vztekem, chamtivostí, strachem, vůlí, nadějí, soucitem či láskou – nyní musí bok po boku stanout proti Black Lanternům. Ale jen ti, jejichž světlo září nejjasněji, dokážou zahnat stíny vržené Black Handem a jeho následovníky.

A tak se ze Země stává poslední bojiště živých a mrtvých, kde existuje pouze jediná jistota. Před smrtí nikdo neuteče.

Obsahuje sešity série Blackest Night #0 (květen 2009), #1-8 (červenec 2009 - březen 2010) a Blackest Night Director's Cut #1 (duben 2010)

Vyšlo jako 5. svazek edice Legendy DC.


Scénář
Geoff Johns
Art
Ivan Reis
Ink
Oclair Albert, Júlio Ferreira, Rob Hunter, Joe Prado
Barvy
Alex Sinclair
Obálka
Oclair Albert, Ivan Reis, Alex Sinclair
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Jan Kukrál
Redakce
Filip Gotfrid, Jolana Tichá
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-191-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
1200 g
Stran
304
Cena
899 Kč
Originál
Blackest Night (DC Comics, 2010)
  • Sagikkun
    Sagikkun3.7.2023 17:13Nejtemnější noc
    Mám rád, když si autor uvědomuje fiktivní svět, se kterým pracuje, a to i s jeho veškerými problémy, které se následně snaží nějakým způsobem napravit či rozvést. Což Geoff Johns v Nejtemnější noci dělá - bere si na starost četné umírání a následné znovuoživování hrdinů napříč dlouhými dějinami DC a dává tomu specifický důvod, který je zároveň hnacím motorem pro jeho vlastní, megalomanský event. Event, pro který si nejen připravoval půdu ve svém celém GL runu, ale je tehdy dosavadním vyústěním všeho, co se stalo od Krize na nekonečnu Zemí. Že se tak snaží dát všemu smysl a propojit to v opravdu epickém měřítku je bezva, na druhou stranu musíte mít už opravdu načteno, abyste stíhali veškeré reference (dá se to však naštěstí přelouskat i bez znalostí, jen bude zážitek o chlup menší).
    To vše navíc funguje jako DC variace na zombies (ještě před Koncem LiDCtva, které je navíc Elseworld) s pořádně hutnou atmosférou. Je to epické, je to zásadní, fungují emoce i atmosféra... a přes to mi tam k té dokonalé, páté hvězdě něco chybí. Možná nějaká menší brzda, protože někdy je toho všeho až příliš. O 4* ale nepochybuju ani omylem a rád se budu k tomuto eventu, do kterého Johns vložil opravdu nesmírnou péči, vracet.
  • radimisko
    radimisko22.6.2023 09:16Nejtemnější noc
    Superhrdinové jsou proslulí tím, že vstávají z mrtvých častěji než kdejaká zombie. Tahle myšlenka je dotažená takřka k dokonalosti ve velkolepé komiksové knize Nejtemnější noc. V jednom z legendárních příběhů vydavatelství DC se hrdinové i zlosyni vydrápou z hrobů, aby zničili život v celém vesmíru. Každá akční scéna je větší než předchozí a dohromady tvoří epickou komiksovou bitvu kosmických rozměrů. Nechte se převálcovat!
  • Norri
    Norri mecenáš14.11.2022 22:51Nejtemnější noc
    To byla ale pitomost! Je to pro mě zklamání, protože jsem se na Nejtemnější noc vážně těšil. Green Lanterni, které jsem doposud četl, mě docela bavili, zejména Tajemství původu. Celý ten lanternovský svět s jeho prsteny a důrazem na Zemi a lidské Lanterny je hodně naivní a vlastně i směšný, ale v předchozích knihách to zachraňovala osobní rovina příběhu. Zkrátka se mi líbil Hal Jordan jako člověk, pilot i Lantern zároveň. Nejtemnější noc je ale úplně jiná.

    Nejtemnější noc je jedna velká nepřetržitá rvačka o osud celého vesmíru. To hlavní se samozřejmě odehrává na Zemi. Jeden velký guláš, ve kterém jsou snad všichni známí i neznámí superhrdinové a superpadouši. Živí i mrtví. Prostě všichni. Jedno velké obludárium. A celé se to bere hrozně vážně a osudově. Přitom tam pořád řeší barevné prsteny a jejich podivné zákonitosti. A ty jejich rýmované přísahy k tomu. Drama jak ze zubní pasty Tuti Fruti. Ale pořád se to tváří vážně a děsivě. Hodně mi to připomnělo jiný event - Metal. Tam byli taky všichni, taky to mělo hororovou atmosféru a taky mě to nebavilo. Příště se budu muset třikrát rozmyslet než si nějaký další DC event koupím. Je to zlo!

    Kresba je pěkná a barvy taky. Jen mě nebaví to občasné otáčení kvůli dvoustránkám na výšku.
  • Liborius
    Liborius28.9.2022 17:56Nejtemnější noc
    Jak z jeho názvu vyplývá, připravte se na temné čtení. Nejen z hlediska kresby, i když ilustrátor Ivan Reis černou barvou nešetří, ale i z hlediska vyprávění. Příběh je plný beznaděje, smrti, situace vypadá bezútěšně, a zdá se, že tohle nemůže tentokrát dobře dopadnout. Hrdinové propadají do marasmu negativních emocí a vy se na dno ponoříte s nimi.

    Jestli lze tomuhle eventu něco vytknout, tak věc, která potká mnoho podobných eventů. V přehršli postav, přičemž Flash je třeba v komiksu dokonce několikrát, se čtenář možná trochu ztrácí. I tak jde ale o povedenou pláštěnkovou záležitost, ze které je znát, že Geoff Johns zkrátka umí. 8/10 - Víc na: https://nerdopolis.cz/2022/09/27/recenze-nejtemnejsi-noc-geoff-johns/
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš20.9.2022 07:55Nejtemnější noc
    „Obloha dneska vypadá temnější.“ Ja proste GL môžem. Toto sa síce nevolá Green Lantern: Nejtemnější noc, ale iba Nejtemnější noc, no všetko sa točí okolo GL a je to akési (dočasné) vyvrcholenie udalostí z greenlanternovského runu od Geoffa Johnsa, takže sa to naozaj pokojne mohlo volať Green Lantern: Nejtemnější noc. Problém je, že dotyčný run u nás vyšiel v zmasakrovanej podobe: raz taký diel, potom onen, X dielov pre istotu vôbec nevyšlo a aktuálne prichádza tento megacrossover. Napriek tomu si ho môžu užiť aj čitatelia, ktorí s GL veľa skúseností nemajú (nejaké by ale určite bodli). Samozrejme musia ovládať základné pravidlá hry a vedieť kto je kto (a o čo mu ide), ale dosť im život uľahčí vysvetľujúci text na začiatku. Nejtemnější noc je vskutku mohutný, impozantný komiks. Disponuje síce aj civilnými okamihmi (mrazivý úvod s vyvražďovaním, Gordon a Babs na streche), ale je to v prvom rade kolosálny Geoff Johns, pre ktorého slovo striedmosť nič neznamená. Takže všetko je zámienka pre rozpútanie megalomanských akčných orgií, kde sa každý bije s každým a nikto neumiera a ak aj umrie, tak prežije. Nie som úplne fanúšik tohto druhu písania, ale mám pre GL slabosť a Nejtemnější noc som si fakt užil, lebo presne tento typ „šialeného“ písania sa k nemu hodí. Zjavne si smaragdovú jazdu užil aj démonický brazílsky ilustrátor Ivan Reis, ktorý je v téme ako doma, keďže robil už Pomstu Green Lanternů alebo Tajemství původu (a všeličo ďalšie). Vyzdvihnúť musím koloristu Alexa Sinclaira (Wonder Woman: Kruh, Batman: Evropa), ktorý sa vyhral so vskutku širokým spektrom emočných farieb. Resumé: Metal vs. Zombie z Marvelu? CREW toto zásadné dielo amerického mainstreamového komiksu vydáva v edícii Legendy DC, takže veľa strán, tvrdá väzba, prebal a desiatky strán bonusov. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-nejtemnejsi-noc-komiks
  • Good Games
    Good Games mecenáš18.9.2022 20:33Nejtemnější noc
    Nejtemnější noc je znovu komiks v edícii Legendy DC, v ktorom nie je hlavnou postavou Batman a som za to veľmi rád. Len by tu mohli vyjsť aj komiksy v ktorých nie je tak obrovský počet superhrdinov. Šikovný scenárista Geoff Johns to síce ukočíroval, ale občas som mal z toho obrovského počtu postáv chaos. Je to aj poriadne akčné a snáď na každej tretej strane je nejaký súboj. Celkovo asi najdivokejší superhrdinský komiks, aký som kedy čítal. =►Celá recenzia◄=
  • hroubek
    hroubek14.9.2022 15:04Nejtemnější noc
    Komiks, na který jsem se těšil už od okamžiku, kdy byl oznámený, že zde výjde. Mám Green Lanterna (Hala Jordana) jako postavu moc rád, a pokud je možnost, tak si vždy přečtu nějaký komiks s ním.

    Největší problém je v tom, že v Česku těch příběhů moc nevyšlo, a když už nějaký vyšel, tak se to četlo hodně náročně, jelikož Green Lantern má velmi těžkou a složitou komiksovou historii. A ono, když dostane příběh uprostřed velkého příběhu a nevíte vůbec nic, tak v tom prostě plavete, i přestože se distributor snaží dát nějaký text na začátek příběhu, abyste alespoň trochu tušili o co jde.

    Nejtemnější noc si nejvíce užijí lidé co mají hodně načteno a nebo jsou fanoušci postavy Green Lanterna. Nejtemnější noc je velká komiksová událost od Geoffa Johnse, která je velmi působivá, napínavá, velkolepá, parádně napsaná, úžasně nakreslená, dojemná a taky plná odkazů na celou historii DC světa. Není to snadné čtení, protože pokud neznáte důležité momenty z historie DC světa, tak se budete ztrácet nebo neoceníte precizně vystavěný příběh plný drobných detailů a odkazů. Osobně doporučuji si před čtením tohoto komiksu načíst tyto komiksy - Krize identity, Krize na nekonečnu Zemí, Green Arrow: Prázdný toulec 1 a 2, Flash: Znovuzrození a pak všechny díly Green Lanterna co tu vyšly - Tajemství původu, Žádný strach, Pomsta Green Lanternů a Hledaný Hal Jordan. Plus samozřejmě další příběhy. Samozřejmě, že se to dá přečíst i bez těchto příběhů a pochopíte více méně všechno, ale nebude to mít na Vás takovou sílu a odezvu.

    Johns miluje komiksy od DC a tímhle stylem píše. Pokud na to přistoupíte a smíříte se s tím, že si občas budete muset něco vyhledat na internetu, tak Vás čeká luxusní komiksová událost. Johns rozjede příběh hezky zvolna, ale ještě než skončí první sešit, tak budete sbírat čelist z podlahy. Příběh zrychlí z nuly na sto během pár stránek a začíná velkolepá jízda. Hrdinové umírají, všechny ligy jsou pod tlakem, z vesmíru se na naši planetu řítí hrozba, kterou nepůjde zastavit hrubou silou a nemrtvý vylézají z hrobu. Nejtemnější noc se naplňuje, a pokud mají hrdinové přežít a zachránit všechno musí spojit síly s nepřáteli. Všech sedm sborů musí spolupracovat, aby nezvítězila temnota.

    Johns zde rozjede epickou podívanou, která v průběhu příběhu parádně graduje. V každém sešitu je několik vynikajících momentů, díky kterým pochopíte, proč je Geoff Johns výborný scénárista. Osobně mám rád scény s Barrym a Halem. Jsou to velký kamarádi a oba potkal podobný osud. A to jakým způsobem se vyrovnávají s tím co se stalo, a co se teď děje je, tak parádně napsaný a dojemný, že jsem si to užil na maximum. Hodně moc se mi líbilo, že Johns dal prostor jiným hrdinům a výborně s nimi pracuje (Mera, Atom, Firestorm, Sinestro).

    Komiks má neskutečně nádhernou kresbu od Ivana Reise a brilantní barevnou paletu od Alexe Sinclaire. Slibuji Vám, že se v průběhu čtení několikrát zastavíte a budete se kochat těmi nádhernými obrazy a panely. To jakým způsobem se zde pracuje s barvami je prostě neskutečně nádherné.

    Jsem z toho komiksu nadšený. Má samozřejmě několik chyb, kterých jsem si dost vědom, ale to nic nemění na tom, že jsem si ho dost užil. Navíc vychází Nejtemnější noc v luxusním provedení se spoustou bonusů jako jsou skici, medailonky o autorech, ukázka ze scénáře nebo rozbor komiksu z pohledu tvůrců. Z mé strany se jedná o parádní komiks.

    PS: Modlím se, aby se Nejtemnější noc prodávala co nejlépe, abychom dostali pokračovaní, které nese jméno Nejjasnější den.
  • Spacecore
    Spacecore12.9.2022 03:58Nejtemnější noc
    Novodobá klasika. Samozřejmě je potřeba číst spolu se všemi ostatními tie-in sériemi, nebo alespoň s některými významnějšími. Jde zde o velký, hutný a originální event, kde Johns zanechal duši, protože tohle očividně strašně moc chtěl udělat už dlouho a taky k tomu pár let směřoval a i dozvuk celé události je patrný si myslím až do dnešních dní.
  • mearez
    mearez27.8.2022 17:58Nejtemnější noc
    Tento event sem si chtěl pořídit už nějákou dobu, ovšem když sem slyšel o vydání v češtině, tak jsem si ještě počkal. Komiks mě rozhodně nezklamal. Nejedná se o úplný matserpiece, dalo by se dokonce říct, že komiks trpí neduhy současných eventů, ale všechno tak něják klapalo a až ke konci jsem se cítil jako kdyby byly některé části přitažené za vlasy. Zkrátka první polovina byla svělá, druhá už jen dobrá. Kresba typickej Reis.
    Btw tento komiks je další důkaz toho, že by se zas BBart měl pokusit od vydávání Johnsova Green Lanterna. Je to klasika superhrdinského komiksu a zoufale na našm trhu chybí.
51631
  • filozof
    filozof28.9.2022 15:50Nejtemnější noc
    Minule tady byla diskuze o potenciálních titulech v této sérii. Do kin brzy půjdou Shazam 2 a Black Adam. Z obchodního hlediska by dávalo smysl vydat komiks, ve kterém si dají do držky.