Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Zlatý věk obsahuje tři úvodní krátké povídky: Malý svět, Do nitra Luny a také vůbec poprvé publikovanou minipovídku Síla hudby, které pomalu, ale neodbytně směřují k drásajícímu finále, rozehranému v povídce „...jak vojska bledých čet...“ a vrcholícímu v crossoveru se Sandmanem, v příběhu Co peklo schvátí..., v němž se objeví také Lucifer a mnohé další postavy ze slavného Gaimanova komiksu.

Každý z příběhů představuje úryvek ze života předků rodiny Zámkových z počátku dvacátého století, kteří, stejně jako jejich potomci, sváděli pomocí kouzelných klíčů velké i malé bitvy. Ať už však bojovali na frontě první světové války či v hlubinách samotného pekla, vždy se snažili především ochránit svou rodinu i svět.

Obsahuje sešity série Locke & Key: Small World (prosinec 2016), Locke & Key: Open the Moon (listopad 2011), Locke & Key: Face the Music (duben 2022), Locke & Key: ...In Pale Battalions Go... #1-3 (srpen 2020 - prosinec 2020), Locke & Key/The Sandman #0 (prosinec 2020) a Locke & Key/The Sandman: Hell & Gone #1-2 (duben 2021 - září 2021)

Scénář
Joe Hill
Art
Gabriel Rodriguez
Barvy
Jay Fotos
Obálka
Jay Fotos, Gabriel Rodriguez
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Václav Dort, Viktor Janiš, Tomáš Náprstek, Ladislav Niklíček, Pavlína Řeháková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7652-090-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem (s matným přebalem a parciálním lakem)
Formát
158 x 239 mm
Tisk
barevný
Stran
240
Cena
699 Kč
Originál
Locke & Key: The Golden Age (IDW Publishing, 2022)
Varianty
Zámek a klíč: Zlatý věk (2022)
Zámek a klíč: Zlatý věk (speciální obálka) (2022)
  • VanTom
    V podstatě zcela plnohodnotná kapitola do ságy o rodině Zámkových, tentokrát ze začátku 20. století. Namísto souboru samostatných povídek Joe Hill s Gabrielem Rodriguezem vyprávění plynule propojili a ve fantazii v používání klíčů se utěšeně odvázali. Výprava do Sandmanova snění a Luciferova pekla byla zakomponována hladce a dávala naprostý smysl.
  • MEGA
    Od bonusového dílu Zámku a klíče jsem nečekal že dosáhne kvalit předešlých dílů, ale stalo se tak. Zajímavé charaktery mě vtáhly do příběhu, ale nejvíce jsem si užíval kreativní využití klíčů a dramatické situace, ve kterých se vyskytovaly. Měl jsem z komiksu pocit, že si psaní Joe Hill užíval a příběh je plný důmyslných zvratů, kvůli kterým jsem otáčel jednu stránku za druhou. Pouze zakončení bylo dle mého o něco slabší než zbytek knihy. Kresba je ale nádherná po celý komiks. Gabriel Rodriguez odvádí nejlepší práci, jakou jsem od něj kdy viděl.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš21.8.2023 14:00Zámek a klíč: Zlatý věk
    Bál jsem se (i přes vysoké hodnocení tady), že to bude jen průměrné povídky a ten crossover nejspíš nedopadne moc dobře.

    A jsem moc rád, že jsem se mýlil. Nejen, že mi tahle rodinka opravdu sedla - možná ještě víc, než ta v původní sérii - ale propojení se Sandmanem je skvělé! Není to jen "haha, reference", postavy ze Sandman universa se chovají, jak mají, dějově to dává smysl, že by to klidně mohlo být canon (netuším, jestli to podle Gaimana je), nakreslené je to skvěle a všechno to propojuje jeden příběh, který byl opravdu zajímavý.

    Kdyby takhle dopadaly crossovery vždycky, byla by to radost. Možná moje nejoblíbenější kniha ze ságy Zámek a klíč.
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.5.2023 14:31Zámek a klíč: Zlatý věk
    Úžasné, nadupané, perfektně a citlivě propojující původní sérii s novými příběhy a se světem "před Sandmanem." Fantastická rodriguezova kresba, do které jsem se zamiloval už u původní série. Vše perfektně sedí a navazuje i s universem Neila Gaimana, zkrátka zde není absolutně co vytknout. Kdyby se někde hlasovalo za komiks roku 2022, tak to hodím zde. Tak mě to navnadilo, že jsem si rovnou plynule otevřel barevné vydání Sandmana, které jsem zatím nečetl a při jednom si ho osvěžím a přečtu v barvě.

    Jednoznačných 100%
  • perak
    perak12.3.2023 18:22Zámek a klíč: Zlatý věk
    Neměl jsem úplně velká očekávání. Povídky ze světa Zámku a klíče plus crossover se Sandmanem ne mne působily jako snaha o vydojení z osvědčených značek trochu té smetany. Ale obavy nebyly na místě. Jednotlivé volně provázané povídky jsou výborné. Celé to začíná povídkou s nádechem spíše humorným, ale postupně se více a více utahují šrouby směrem k vážným a hororovým tématům. A že bude tak skvlěle fungovat crossover se Sandmanem vylo asi největší překvapení. Určitě se dá číst bez znalosti původné série či bez znalosti Sandmana, ale myslím, že čtenář si vše lépe vychutná, když tyto příběhy alespoň rámcově znát bude (principy fungování klíčů, některé postavy u Sandmana, ...). Samostatnou kapitolou je kresba - ta povyšuje knihu o level výše a bez ní by určitě ZaK nebyl tím, čím je.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.1.2023 09:33Zámek a klíč: Zlatý věk
    Velmi pěkně sestavené povídky, které nejen v posledním a přiznaném crossoveru působí příjemně sandmanovsky. Více než zápletky zaujme onen snový magický svět, či přesněji řečeno světy.

    Celkový dojem: 90%
  • faster86
    faster8617.10.2022 07:49Zámek a klíč: Zlatý věk
    Měl jsem obavu, jak Hill zvládne Sandmanův svět ale musím říct že zbytečně. Všechny příběhy jsou madprůměrně dobré, skoro by si to zasloužilo i plný počet.
  • Delphín
    Delphín7.9.2022 13:40Zámek a klíč: Zlatý věk
    ,,Nejsou snad pravdivé naše city? Nebo jsou méně pravdivé věci, jimž porozumíš ve snu, ale po procitnutí se rozplynou?"
    ,,Mám ráda vznešenost. A musím říct, že ji častěji nacházím u vymyšlených lidí než u těch skutečných."
    Komiks jsem bral do rukou s velkými očekáváními a obavami. Zámek a klíč je má nejsrdcovější komiksová série. Proto by mě mrzelo, kdyby jí toto dílo nějak poskvrnilo jméno. A to se rozhodně nestalo. Tvůrčí duo Hill a Rodriguez dokázali, že do stejné řeky člověk vstoupit dokáže. Nádherně nás zavedli do historie rodiny Zámkových a z na úvod nevinně vypadající poklidné rodinky, udělali neuvěřitelně akční a emocemi nabitou jízdu. Klobouk dolů!
  • Palebras
    V případě Zlatého věku jsem čekal pouze sbírku na sebe nenavazujících příběhů, které budou fungovat jako výplň či nastavovaná kaše a hlavně chudší příbuzný skvělé série. Tohle však bylo velice mylné očekávání a po samotném přečtení musím konstatovat, že Zlatý věk je naprosto skvělým počinem, který v určitých chvílích dokonce převyšoval svou geniálností původní sérii. Všechny příběhy jsou propojeny a tvoří úžasný obsah, který je radostí číst. Nevím, jestli seriál Netflixu čerpá něco málo z povídek či povídky čerpají něco z povídek ale výborně doplňují i děj na této platformě a tvoří tak vynikající propojení mezi příběhem z komiksové série tak i seriálem na Neflixu, který šel ale poměrně jinou příběhovou cestou a celkem chápu, že to vzbudilo jisté rozčarování. Paradoxně nejméně jsem si užil crossover se Sandmanem a to jen z jediného důvodu, protože jsem tuto sérii ještě nečetl a tudíž jsem se příliš nemohl kochat setkáním s jednotlivými postavami. V mé knihovně tato série čeká už poměrně dlouhou dobu a Zlatý věk mě obrovsky na její přečtení navnadil. Samotný crossover samozřejmě i přes tuto skutečnost naprosto brilantně sednul mezi ostatní povídky a byl skvělým zakončovatelem této knihy. Kresbu o kterou se postaral Gabriel Rodriguez asi není potřeba nějak rozmazávat a snad jen zmíním, že je naprosto fenomenální a nedovedu si představit, že by se o ni v případě Zlatého věku postaral někdo jiný. Výsledný efekt a pocit výjimečnosti by tím pádem byl sotva poloviční. Zlatý věk rozhodně funguje i samostatně, nicméně daleko lepší zážitek čtenář dostane, jakmile si tohle dá jako úplnou třešničku na dortu po přečtení celé série. Protože tohle je obrovská pecka!
  • Norri
    Norri mecenáš1.9.2022 17:13Zámek a klíč: Zlatý věk
    Velmi povedené povídky, které vás ohromí svou fantazií, dojmou vás, překvapí a v neposlední řadě i pobaví. Popravdě, moc jsem od té knihy nečekal. Čekal jsem jen ždímání zavedené značky. Jsem ale překvapený, jak moc je to dobré. Povedl se i crossover se světem Sandmana. Je dobře, že tato kniha stojí zcela samostatně, protože si toho z původní série moc nepamatuju. Stačí ji tak vzít a bez obav se začíst.
  • louza
    louza24.8.2022 12:18Zámek a klíč: Zlatý věk
    Zřejmě nejen já jsem měl pocit, že i po uzavření ságy zámku a klíče zbývá ještě plejáda možností jak toto výtečné téma vytěžit. Měli ho i sami autoři a postupně se k tématu vraceli. Zpočátku velmi polehoučku skrze krátké fantaskní povídky, které jsou samostatně čitelným prequelem, uvádí autoři čtenáře do rodiny zámkových na přelomu 19 a 20 století. Postupně pak zápletku rozvíjí o dobové události a gradují monumentálním crossoverem s Gaimanovým Sandmanem. Ten je tu zpracovaný tak organicky, že čtenář chvílemi uvažuje o Gaimanově spoluautorství. Ačkoli to asi nebylo zprvu plánem, kniha ve finále funguje jako celistvý příběh s perfektně zpracovaným vyústěním. Původní sérii Zámek a Klíč považuji za jeden z nejzásadnějších komiksů vůbec, ale tohle se mi snad líbilo ještě o trochu více. Hill s Rodrigezem jsou prostě machři. Takhle si představuji návrat k úspěšné sérii. Deset let pauza a pak jediný příběh, který vás složí jak rozjetá lokomotiva. Bravo.

    Pozn. Tohle není všechno, co vyšlo v uplynulé dekádě. Pár drobností, které by ovšem do konceptu téhle knihy nezapadly, ještě zbylo. Pokud je autoři za deset let rozvinou do dalšího příběhu z historie klanu zámkových, roztříštím své čelo o beton pod jejich chodidly.
4918