Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Třístovka hrdinných Sparťanů směle a rozhodně kráčí vstříc svému cíli. Krvavě rudé pláště vlají ve větru, naleštěné přilbice a štíty září na slunci. Meče a kopí v pohotovosti. Hlas nesený větrem šeptá „Toto je Sparta“ a „Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimónským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.“ Jenže tato třístovka reků nekráčí k Thermopylům, ale vydává se po stopách tří heilótů, otroků, kteří měli tu drzost postavit se svým pánům. A ti neznají slitování. Trojka se tedy bude muset postavit třístovce v jejich vlastní verzi bitvy u Thermopyl. Třístovka dál neochvějně kráčí vstříc dalšímu vítězství. Anebo ne?

Obsahuje sešity série Three #1-5 (říjen 2013 - únor 2014)
Vyšlo jako 3. svazek edice Mighty Shorts.


Scénář
Kieron Gillen
Art
Ryan Kelly
Ink
Ryan Kelly
Barvy
Jordie Bellaire
Obálka
Jordie Bellaire, Ryan Kelly
Lettering
Radek Švarc
Překlad
Filip Štěpánek
Redakce
Haseyo, Filip Štěpánek, Zuzana Štěpánková, Kateřina Veselá (II)
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-907931-3-2 (Mighty Boys)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
770 g
Stran
184
Cena
528 Kč
Originál
Three (Image Comics, 2014)
Varianty
Trojka (2022)
Trojka (sběratelská verze) (2022)
  • Svraster
    Svraster12.2. 11:11Trojka
    Příběhově to je trochu slabší, ale to vynahrazuje spousta zajímavých informací o době a prostředí, které se při (zábavném) čtení čtenář dozví. Kniha je tradičně skvěle zpracovaná a bonusy jsou hodně poučné. Kdo se chce něco dozvědět o Spartě, tak tomu tuto knihu určitě doporučuju.
  • sedw
    sedw17.4.2023 15:18Trojka (sběratelská verze)
    Parádní záležitost. Uvažoval jsem mezi 4 a 5*, ale s ohledem na doplňující texty a zpracování musím na plný počet. I komiks sám o sobě byl ale super, děj jako takový nebyl ničím převratný, ale zasazením do historických kulis dostal zcela jiný rozměr a komiks byl díky tomu o třídu lepší. Určitě se k němu ještě budu vracet.
  • perak
    perak4.2.2023 10:55Trojka (sběratelská verze)
    Příběh samotný není až tak převratný. Pokud bych ho měl zjednodušeně shrnout do pár vět bez historických souvislostí, tak by vyzněl poměrně tuctově. Ale právě historický rámec, do kterého je vyprávění vsazeno, a detaily z tehdejší doby, posouvají knihu o několik levelů výše, takže finální dojem ze čtění je výborný. Zároveň je nutno ocenit rozsáhlý bonusový materiál, který pohled na příběh a na starověkou Spartu doplňuje takovým způsobem, že až po dočtení těchto materiálů čtenář dostane plastičtější náhled na komiks. Je to zcela jiné pojetí Sparty, než známe z Millerovy 300, kterou mám hodně rád. Ale 300 nikdy neprohlašovala, že se snaží o věrohodnou historickou sondu. I když jsou obě knihy skvělé, tak 300 i díky vizuální stránce má u mne navrch.
  • Const.ex
    Const.ex1.1.2023 23:44Trojka (sběratelská verze)
    Příběhem jde o slabší komiks, který ale kniha vynahrazuje výbornými bonusy a to především rozhovory s profesorem Hodkinsonem - odborníkem na starověkou Spartu. Kdyby tyto rozhovory byly natažené na celou knihu, tak bych se vůbec nezlobil. Po dočtení celé knihy jsme si tu "komiksovou vložku" přečetl znovu, ale názor na ni se mě nezměnil. I když jsem měl větší povědomí a vhled do problematiky, tak příběh byl stále stejně slabý.
  • zlejzmrd
    zlejzmrd5.12.2022 23:50Trojka (sběratelská verze)
    Nejdřív jsem nevěděl, co si o tom myslet, ale tak dokonale mě to vtáhlo do děje a kresba rozjela moji představivost, že musím uznat, že je to opravdu parádní dílo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.10.2022 17:10Trojka
    Osudová slabina Sparty... není vás dost.

    Musím říct a přiznat, že se jedná o zajímavé komiksové svržení Sparty z leonidovského piedestalu a ukázka svým způsobem ještě brutálnějšího a realističtějšího městského státu. Příběhem zas tolik ne, to jsme opět svědky nového umělého mýtu, patosu a dobrodružné akce. Ale jako sonda do dějin antického Řecka tento příběh na tak málo stranách funguje snad lépe než běžná učebnice dějepisu. Velmi cením bonusové historické materiály na konci.

    Celkový dojem: 80%
  • mcleek
    mcleek28.9.2022 17:33Trojka (sběratelská verze)
    Mighty Boys nahlédli za hranice sci-fu a hororu a dopadlo to skvěle. Jen houšť a větší kapky!
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš21.9.2022 17:44Trojka (sběratelská verze)
    Všechny palce nahoru za doplňující informace!! Skvělá práce! Daleko to přesahuje hranice komiksu. K příběhu mám jen jedno..Mighty v jednom rozhovoru mluvili o facce na konci jednoho z příběhů od Kaplana..tam jsem jí úplně nedostal..ovšem tady?? Tady jsem dostal rovnou kompletní nakládačku! Boží!
  • faster86
    faster8611.9.2022 21:54Trojka (sběratelská verze)
    Příběh ze Sparty, který pevně stojí na odborné literatuře. Námět není žádná novinka - otroci utíkají... to ale neznamená, že jde o nekvalitní komiks, právě naopak. Bonusy celému příběhu dodávají na vážnosti a reálnosti (asi 30 stránek dějepisu, který vám ve škole o Spartě neřeknou).

    Mighty boys, mají za zpracování palec nahoru (vlastní předmluva od autora? děkuji pěkně).
  • Norri
    Norri mecenáš10.9.2022 17:41Trojka (sběratelská verze)
    “Třístovka” Franka Millera je pohádka o skutečné události, zatímco “Trojka” Kierona Gillena je historická rekonstrukce smyšleného příběhu. Miller dal mýtu o hrdých a statečných Sparťanech formu. Kieron vrací všechny Millerovy fanoušky na zem. A nejenom je. Přestože se v médiích pravidelně objevují články, které se snaží přiblížit skutečnou historickou realitu Sparty, tak mýtus o statečných a hrdých Sparťanech stále žije. A není se čemu divit. Lidi hrdiny potřebují. Když vám pak Kieron tento mýtus rozbíjí, tak to trošku bolí.

    “Trojka” je příběh otroků - heilótů. Je to příběh, který se snaží přiblížit historickou realitu Sparty nějakých sto let po bitvě u Thermophyl. Nesnaží se ale na Spartu naházet špínu a obvinit ji z otrokářství. Nemoralizuje. Nesnižuje statečnost Sparťanů u Horkých bran. Jen se snaží být historicky přesná. Zkušenost říká, že snaha o historickou přesnost bývá často i nudná. To ale není případ “Trojky”. Není to dlouhý a komplikovaný příběh. Řekl bych, že je naopak krátký a přímočarý. Anebo mi zatraceně rychle utekl. Tento příběh o třech uprchlých otrocích, po jejichž stopách se vydává král s třístovkou bojovníků je zkrátka dobře napsaný. Jednoduchá a krvavá zápletka, která má dobře podané politické pozadí a dobře vykreslené postavy. Historické reálie jsou čtenáři podávány nenásilně a často i dost nenápadně. Kompletní informaci pak čtenář dostane až v dodatcích a ve velmi obsáhlých bonusech na konci knihy a není tak zdržován během komiksu.
    O kresbě se nebudu nijak víc rozepisovat. Zpočátku jsem si musel zvyknout, ale potom si to sedlo a líbila se mi.

    Bonusy posouvají tuto knihu úplně někam jinam, než byste čekali. Už to není jen historický komiks, ale je to populárně naučná kniha o Spartě. Kieron Gillen na knize spolupracoval s několika historiky, zvláště pak s profesorem Stephenem Hodkinsonem z Nottinghamské univerzity - jedním z největších odborníků na Spartu vůbec. Kromě konzultací v průběhu psaní scénáře s ním vedl Gillen také dlouhé rozhovory o historii Sparty a o jejich heilótech. Přepisy těchto rozhovorů jsou přidány do knihy. Profesor Hodkinson také napsal dlouhou esej nejen o Spartě obecně, ale také o historii celého spartského mýtu a o jeho zneužívání v historii i současnosti. I tato esej je v bonusech. Stejně tak jako text o doporučené literatuře v češtině od doktora Nývlta z Akademie věd. Obálky a skicář už jsou jen malou závěrečnou částí těchto obsáhlých bonusů. Potěšila mě i časová osa s historií Sparty, ke které jsem se během čtení několikrát vracel.
  • trudoš
    trudoš editor9.9.2022 15:20Trojka (sběratelská verze)
    Krásný protipól k Třístovce Franka Millera, který by fungoval ještě lépe, kdyby se autor společně s historikem Stephenem Hodkinsonem v doslovu do Třístovky opakovaně neopírali. Vždyť je to komiks, ne učebnice dějepisu, navíc úmyslně vyprávěný s nadsázkou, aby přeživší Dilios vyhecoval Řeky proti Peršanům. Nejde o dílo Satanovo.
    Ale zpátky k Trojce. Kromě toho že má o dvě nuly méně, není toho moc, co bych jí dokázal vytknout. Zpočátku může působit zmateně, především pro ty, kterým historie otroctví nic neříká, takže budou plavat v důvodech, proč Sparťané jen tak beztrestně zabíjejí civilisty. Jakmile se však rozehraje zápletka, děj graduje v tónině toho nejpochmurnějšího thrilleru. Víte, že to nemůže dopadnout dobře a ani vývoj událostí se netváří, že by vám to chtěl vyvrátit, a přesto se do poslední stránky modlíte o zázrak. Kieron Gillen navíc perfektně zachycuje zhoubnost fanatismu, který v minulosti pokořil vícero národů „s rodokmenem“ a dává tak příběhu sympaticky tragickou poetiku.
  • Dinik
    Dinik8.9.2022 00:22Trojka (sběratelská verze)
    No, tohle bylo asi ještě lepší než jsem čekal. Zajímavý příběh, k němu výborně padnoucí kresba a fajn konec. To vše v perfektně zpracované knize.
  • karl173
    karl173 mecenáš6.9.2022 23:20Trojka (sběratelská verze)
    Tento komiks skloubil zábavnost a naučnost tak, že je z toho nejen zajímavý, ale i po příběhové stránce povedený komiks navíc s velmi slušnou kresbou.
    Čtení dobře odsýpá a jednalo by se o solidní jednohubku nebýt tu ovšem obřích bonusů v podobě rozhovorů mezi tvůrcem Kieronem Gillenem a profesorem Stephenem Hodkinsonem a dalších.
    Tyto bonusy celkový dojem z příběhu a celkového zpracování knihy posouvají na vyšší úroveň.
    V neposlední řadě chci také pochválit kvalitu vazby a papíru.
    Takovýto standard bych si nechal rozhodně líbit.
  • Good Games
    Good Games mecenáš6.9.2022 18:38Trojka
    Trojka je zaujímavou variáciou na dobre známy hrdinský príbeh, v ktorom 300 spartských bojovníkov čelilo presile v Termopylách. Tu je to však obrátene a traja otroci čelia trom stovkám spartských bojovníkov. Príbeh je dostatočne pútavý a potešia aj kvalitné bonusy, v ktorých nájdete aj rozhovory scenáristu Gillena s profesorom histórie. Ja som s výberom Mighty Boys znovu spokojný a je veľmi fajn, že je tu definitívne ďalšie nakladateľstvo, ktoré si dáva maximálnu prácu na svojich komiksoch. =►Celá recenzia◄=
35254