Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Kdo je ten muž pod maskou?

Je to už 35 let, co Ozymandias vypustil na New York obří interdimenzionální chobotnici. Tehdy zabila tisíce lidí a také důvěru lidstva v maskované hrdiny. Jedna maskovaná postava v plášti se ale od těch dob stala kulturní ikonou rozdělující společnost. Co to tedy může znamenat, když se Rorschach znovu objeví na scéně? V jeho masce vystupuje zabiják, který se pokusí zabít vyzyvatele prezidenta Roberta Redforda. Kdo se skrývá pod maskou a jaké jsou jeho motivace? Pravdu má odhalit jediný detektiv, který se zaplétá do pavučiny konspirací zahrnujících mimozemské invaze, zneuznané dobrodince, mystické vize a také komiksy, včetně Franka Millera osobně. A to všechno jej pochopitelně navždy změní.

„Někdo masku potřebuje. Někdo ne.“

Obsahuje sešity série Rorschach #1-12 (říjen 2020 - září 2021)

Scénář
Tom King
Art
Jorge Fornés
Ink
Jorge Fornés
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Jorge Fornés
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek, Pavel Mařata
Žánry
akční, detektivka, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7595-617-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 x 22 mm
Tisk
barevný
Váha
1100 g
Stran
312
Cena
990 Kč
Originál
Rorschach (DC Comics, 2021)
Varianty
Rorschach (pevná vazba) (2022)
Rorschach (paperback) (2022)
  • hroubek
    hroubek27.11.2023 12:33Rorschach (paperback)
    Na tento komiks jsem se moc těšil. Mám rád svět Strážců a popravdě jsem si užil sérii Před Strážci i Hodiny posledního soudu. Takže, když jsem zjistil, že výborný scénárista Tom King se vydá do tohoto světa a bude vyprávět příběh, kde je hlavní postava Rorschach, tak jsem byl dost zvědavý. Dával jsem si se čtením na čas. Prostě jsem čekal na tu správnou atmosféru, protože jsem si chtěl komiks užít a vychutnat si ho, tak jak si zaslouží. Včera jsem ho dočetl a stále nad tím příběhem musím přemýšlet. Jde o to, že jsem měl nějaké očekávání a King mi dal něco úplně jiného. Něco co jsem vůbec nečekal, a nebyl jsem na to připravený. V první řadě napíšu, že je to velmi kvalitně napsaný komiks, který je opravdu dospělý, nečte se snadno a vyžaduje od čtenáře trpělivost a pozornost. Rozhodně to není žádné odpočinkové čtení. King zde využívá všechny možné scénáristické postupy, takže je potřeba se soustředit , aby vám neutekl nějaký detail nebo jste se neztratili v dané myšlence. Není to lehké čtení a King nemá potřebu to čtenáři usnadňovat. Jako detektivka, temný politický thriller to funguje moc dobře. Má to tu správnou atmosféru, napětí, dobré zvraty a další věci. Bohužel i tak se zde našlo něco, co mi nesedlo. Osobně jsem měl trochu problém s tím jak to všechno do sebe zapadlo. Přišlo mi to lehce náhodné, ale na druhou stranu to patřilo k příběhu. Takový absurdní vtip, který by vám řekl Komediant. A jak jsem psal na začátku, stále si lámu hlavu, a přemýšlím, co si mám ve výsledku o komiksu myslet. Jestli to celé mělo hlubší smysl, nebo ta pointa je opravdu taková jaká je. Asi si to jednou budu muset přečíst znovu a teď, když znám konec, tak třeba uvidím i něco jiného, co mi zatím bylo skryto nebo mi to uniká. Tak jako tak, určitě doporučuji, jelikož jde o moc dobrý komiks, který má zajímavý příběh, nádhernou kresbu a pěkné barvy.
  • MEGA
    MEGA22.4.2023 14:29Rorschach (paperback)
    Tom King zde buduje fascinující svět, který jasně vychází z Watchmenů, ale přitom je unikátní pro tento příběh. Moc mě bavilo prozkoumávat různé postavy a situace, které po 'útoku chobotnice' ve společnosti nastaly. Kniha má několik geniálních momentů a práce s časem a panelováním je úžasná. Jako nevýhody vidím finále, které bylo trochu přitažené za vlasy, a fakt, že kniha mohla být o něco kratší. Pořád je to ale úžasný komiks, ke kterému se někdy rád vrátím.
  • Norri
    Norri mecenáš12.3.2023 16:29Rorschach (pevná vazba)
    Opět musím před Tomem Kingem smeknout. Jeho Rorschach je úplně jiný než jsem čekal, ale o to geniálnější je. Zároveň ale musím říct, že konec jsem mu moc nevěřil. Abych se na tuto knihu připravil, tak jsem si dal v jedné řadě Strážce, Před Strážce i Hodiny posledního soudu. Více méně zbytečně. Důležité je znát pouze původní Strážce. Tom King ale nepoužil postavy ze Strážců. Ostatně děj jeho komiksu se odehrává 35 let po "útoku mimozemské chobotnice". On jenom použil jejich svět a to co v něm Strážci zanechali - traumata a legendy. Veidtova chobotnice a miliony mrtvých a psychicky postižených dali vzniknout mnoha konspiračním teoriím a skupinám. Konspirace jsou tématem, kterému musíme čelit i v reálném světě doslova každý den a proto je velmi zajímavé mít možnost sledovat to chvíli zvenčí, v jiném světě. A je to ještě zajímavější v tom, že ze Strážců víme, že lidstvo skutečně bylo obelháno, jenže konspirační teorie v této knize se rozjíždí úplně jiným směrem a staví tak nové smyšlenky na starých lžích. Když si tu situaci promítneme zpět na náš skutečný svět, tak z toho docela mrazí.

    Tom King nás vtáhne do vrcholící prezidentské kampaně, kdy se demokratický prezident snaží o své páté období, a na jeho soupeře, republikánského guvernéra, se někdo neúspěšně pokusí spáchat atentát. Oba útočníci, z nichž jeden je v masce Rorschacha, jsou na místě zlikvidováni. Jde v podstatě o politický thriller. Speciální detektiv, jehož jméno se vůbec nedozvíme, se pouští do vyšetřování paralelně s FBI. Postupně odkrývá pozadí a motivaci obou útočníků, a stejně tak i všechny události a kontakty, které je dostaly až na lávku, kde zemřeli. Je to velmi poctivé a přemýšlivé vyšetřování. Je radost sledovat, jak detektiv hledá stopy a logickou dedukcí se posouvá dál. Stejně tak je zajímavé i to, co postupně odhaluje. Ale jak už to u dobrých příběhů a konspirací bývá, nic není tak, jak se to na první pohled jeví. A jak by řekl Friedrich Nietzsche: “Kdo dlouho hledí do propasti, toho propast pohltí.”

    Tom King ten svět, který po Strážcích zůstal, uchopil velmi šikovně. Jeho Rorschach je dobrý příběh. Má mnoho momentů k zamyšlení. Ale jak už jsem zmínil, ten konec jsem Kingovi moc nevěřil. To ale neznamená, že je to úplně špatný konec. Spíše je to další věc k zamyšlení, jestli je něco takového vůbec možné?
    Všiml jsem si, že je v komiksu zcela ignorovaný fakt, že ve Strážcích byla veškerá doprava elektrizovaná. Je škoda, že zde není nějaké vysvětlení, proč se o 35 let později jezdí na první pohled obyčejnými automobily.

    Kresba Jorga Fornése je velmi povedená a k příběhu se dokonale hodí. Tvůrci se vykašlali na devíti-panelové rozložení stránek a to jim umožnilo používat úplně jiná kouzla s panely a zvukovými efekty. Po vizuální stránce je tento komiks moc pěkný zážitek.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.2.2023 17:58Rorschach (paperback)
    Už komentář DR mi napovídal, že to bude docela dobré... ano, Tom King se občas nechává unášet na vlnách své vlastní geniality, až jsem ve třetí čtvrtině knihy myslel, že to vzteky zahodím. Ale já mu to nakonec všechno odpouštím, protože stvořil příběh, který je opravdu dobrý a celkem rafinovaný. Kresba připomíná noirové pecky dua Brubaker-Phillips a kdyby nebylo explicitně řečeno, že se jedná de facto o současnost, s těmi všemi americkými účesy, vozy a trenchcoaty bych myslel, že se píšou sedmdesátky. On je tam ten Rorschach celkem zbytečný, myslím, že by to nějakým způsobem fungovalo i bez návaznosti na Watchmeny, kdyby se to napsalo trochu jinak, protože gró příběhu a zápletka je fajn i tak. Ale i tak po delším čase děkuji za velmi kvalitní komiksový zážitek.

    Celkový dojem: 90%
  • faster86
    faster8623.1.2023 00:38Rorschach (paperback)
    Po přečtení první asi půlky jsem se chtěl rozplívat jak je to dobré jako Brubakerovi noirovky, pak jsem se dostal do půlky kde se začal motat Frank Miller a to me trošku naštvalo. Pak jedeme zase dál a zase se to blíží Brubakerovi a pak přijde zakončení u kterého nějak nevím jestli mě uspokojilo. Co se té knížce nemůže upřít je způsob jak pracuje s komiksem jako médiem, to je fakt super stejně tak kresba a barvy. Ale bacha není to o Rorschachovi běhajícím po střechách a předčítáním ze svého deníku. Vlastně to na celé watchmeny jen lehce pomrkává.
  • Spike
    Spike22.12.2022 15:13Rorschach (pevná vazba)
    Na cokoli týkajícího se Watchmenů se vždy neskutečně těším. A to navzdory tomu, že původní grafický román je nepřekonatelné geniální dílo a dost možná nejlepší comics všech dob, který si prostě krásně vystačí sám o sobě a nepotřebuje žádné prequely, sequely, spin-offy ani nic podobného. Ačkoli většinu příběhů ze série Před Strážci i Hodiny posledního soudu jsem si dokázal užít, oboje z odlišných důvodů, tak i přes veškerou snahu nic z toho neberu jako kanonické, oficiální doplnění světa Strážců, ale jako takové what if, fanfikce různých tvůrců kteří se do toho světa snaží přispět nebo ho něčím obohatit, ale vždy mi tam něco nesedí, narušuje původní myšlenky nebo to prostě není tak dobré, abych to sám za sebe, v mém osobním tzv 'headkánonu' (tedy že člověk si sám za sebe navzdory oficiálním prohlášením prostě sám vybere co bude brát jako kánon a co ne) jsou stále pouze a jen původní Watchmen. A přesně tak je třeba přistupovat k Rorschachovi.

    Tom King je scénárista kterého já osobně mám docela rád. Jeho Vision byl úžasný, a jeho Batman série je plná jak příběhů které miluju, tak i těch které jsou v podstatě do sebe zahleděná vata. Nicméně i ta vata, byť leckdy zbytečná a natahovaná, je pořád dobře napsaná, tedy i když mi občas nesedí CO King vypráví, povětšinou alespoň ocením JAK to vypráví. Přesně takový je Rorschach. Zpočátku mi nepřišlo, že když už od prvních stránek víme jak naše titulní postava (či prostě člověk v její masce) se svým komplicem dopadnou, tak pouhé zpětné vyšetřování a zjišťování toho co, jak, a proč je nosné téma pro celou 300stránkovou knihu. Nicméně i když hlavní postava vyšetřovatele je (záměrně?) nezajímavá (pokud tam vůbec padlo jeho jméno tak si ho nepamatuju a to jsem dočetl včera) a vlastně tam není ŽÁDNÁ postava které by člověk mohl fandit či se s ní identifikovat, tak prostě je to Tom King, a ten psát umí, takže i přes mou nedůvěru v hlavní zápletku a nulové sympatie k hlavní postavě, četlo se to prostě krásně a samo. Též se přiznám že svět politiky, natož americké, je mi dost cizí, takže zápletky vycházející velkou mírou z ní mi nejsou úplně blízké. I když tahle politika a americká historie je samozřejmě z velké části alternativní, založená na tom co bylo řečeno a stalo se v původních Watchmen, stejně si myslím že naplno si to vychutnají teprve lidé, kteří nějaký ten větší rozhled mají, ale není to nic co by nějak výrazně kazilo můj čtenářský zážitek.
    Jak už jsem psal, King vyprávět umí, takže po chvíli jsem se začetl, příběh místy uměl strhnout, místy byl napínavý, sem tam nějaký překvapivý zvrat a vůbec mě to celé začínalo zajímat tak nějak čím dál víc. Každá kapitola je tématicky i stylisticky trošku jiná - zaměřená na určité místo, postavu či situaci. Chytré, vynalézavé a přehledné prolínání různých dějů i časových rovin. Což by nebylo možné bez dle mě naprosto přesně sednoucí kresby Jorge Fornése a jeho kooperace s koloristou Davem Stewartem, takže minimálně se na vše krásně dívá. Jsou tu například scény výpravné třemi různými postavami a čtenář se mezi nimi orientuje čistě díky barevnému tónování kde každé vyprávění má jiný odstín barevné palety. Souhra mezi scénáristou, kreslířem a koloristou je zde zkrátka na té nejvyšší úrovni, a je to pastva pro oči. King umí výborně pracovat s comicsovým médiem, ví to a rád to dává na odiv, a místy úplně vidíte jak sám nad sebou onanuje a je štěstím bez sebe že nám může ukázat kdo že je tu ten velký Pan scénárista. Místy by se dalo mluvit i o samoúčelnosti, ale máte li načteno a víte tak nějak jak comics jako médium funguje a jak se dá ohýbat a využívat, rádi mu to odpustíte, protože oproti jiným kteří volí pouze ty skrz naskrz tradiční a standardní postupy, tady je vidět že autor si s tím vyhrává a přemýšlí nad tím. Občas do toho vstoupí ukázka z nějakého fiktivního pirátského či hrdinského comicsu, jelikož jedna z hlavních postav tu je comicsový tvůrce. A objeví se tu i TEN Frank Miller, respektive jeho alternativní verze zde, a ti co se trochu vyznají v historii comicsu si budou užívat hledání vtipných rozdílů mezi naší realitou a tou fikční, co je zde. V těchto pasážích to celé působí takové meta, a jakože King zároveň rýpe do vlastních řad, vzdává hold a poctu, a snaží se prostřednictvím svého comicsu říci něco o něm samém, sobě, ostatních tvůrcích, médiu jako takovém i o světě jako celku… Máme tu konspirační teorie různých postav, které sem tam můžou dávat smysl vzhledem k tomu v jakém světě se příběh odehrává a co se stalo respektive si lidé myslí že se stalo, sem tam víme že jsou šílené, a občas i čtenář zapochybuje jestli na tomhle něco není. Je tu kapitola celá vyprávěná v dopisech dvou postav. Je tu běžné když postavy mluví s těmi které už jsou dávno mrtvé, a přesto to zapadá úplně přirozeně. Prostě - je tu toho spoustu, a jako milovník comicsového média i vyprávění příběhů jako takových, jsem si čtení neskutečně užíval.
    Jenže.
    Pak přišel závěr.
    Nemůžu říct že by mě vyloženě naštval, nebo zklamal, nebo jsem ho přímo nepochopil… Možná jsem čekal něco víc, něco jiného? Nejspíš… Shrňme to tak že cesta k cíli byla super a opravdu mě čtení Rorschacha bavilo, ale samotný závěr, cíl, vyústění - nic to ve mě nezanechalo. Bohužel. Rorschach je pro mě comics úžasný tím JAK je vyprávěný, ale ve výsledku mi na konci bylo ukradené O ČEM vyprávěl.

    Hodnocení téhle knihy je strašně složité, protože se dá hodnotit z několika různých pohledů a v každém si vede jinak.
    Začnu tím nejpozitivnějším: kniha je krásná. Jednoduchá, ale přesně sedící kresba, ve spojení s vždy naprosto akurátním koloringem - vizuálně paráda. Pevná vazba s pěkným papírem, přebalem a záložkou - krása. Plus nepochybně kvalitní scénárista, který zná a ovládá médium i řemeslo, čím víc jste četli tím větší radost je číst si tohle. Z hlediska toho JAK to vypadá a JAK se to čte - 9,5/10
    Pak tu máme příběh jako takový, který je sice napsaný dobře, ale na tak relativně tlustou knihu je tam toho děje přeci jen trochu málo. Forma to sice často vynahrazuje, ale pořád tu máme absenci zajímavějších postav skrz které bychom ten příběh mohli nějak prožívat. Navíc ten závěr pro mě tak trochu vyšuměl. Možná je to jen mnou že mi nesedl, něco mi uniklo, něco jsem nepochopil, vše je možné, ale prostě po dočtení se cítím jak se cítím. Z hlediska příběhu jako takového tedy 7/10
    A pak tu je poslední úhel pohledu, pro leckoho rozhodující - má cenu Rorschacha číst a bude se mi líbit, pokud si ho chci koupit protože jsem fanoušek Watchmen? Ne. Nějaká lehčí návaznost tu sice je, ale máme tu úplně nové postavy, ty známé se tu mihnou max ve flashbacku či představě (děj se odehrává 35 let po původních Strážcích). Nějakou myšlenkovou nadstavbu originálu tu taky nevidím, jiný úhel pohledu na milované dílo, ne. Úplně mi tenhle comics do toho světa nezapadá, respektive nevím proč by tam vůbec měl patřit když ho nikterak neobohacuje a vychází z něj jen velmi volně? Před Strážci se dívali na minulost známých a milovaných postav, záleží na vkusu jak se nám to zpracování líbí a jak moc ho bereme v potaz ve vztahu k originálu, ale dává aspoň smysl proč to vzniklo a jaký účel to má mít. Hodiny posledního soudu bylo zase přímé pokračování a zároveň crossover s DC univerzem, opět - může se líbit nebo ne, ignorujte to či chcete, ale ten komiks má svůj důvod, využívá plně postavy a témata z originálu, chápete proč vznikl. Rorschach vznikl zjevně proto že Tom King si chtěl napsat politický thriller, zjevně z trošku alternativní reality, ale nechápu úplně proč je naroubovaný na Watchmen. Stačilo by poupravit pár jmen a reálií, a tenhle comics by krásně fungoval naprosto samostatně. Což není něco co by mě extra štvalo, ale proč sakra cpát něco k Watchmenům, když už ten svět nechci nějak plně využívat? Kam to povede? To si každý známý scénárista prostě bude moci udělat svůj vlastní libovolný comics, jen jako pozlátko přidá pár reálií ze Strážců aby to vypadalo že zrovna tohle nějak rozšiřuje ten svět a lidi byli zvědaví a kupovali to? Neříkám že z toho co k Watchmen vzniklo je Rorschach vysloveně to nejhorší (to je seriál), ale rozhodně to nejzbytečnější (spolu se seriálem). Neříkám nekupujte to - pokud máte rádi Toma Kinga, nebo prostě rádi inteligentně psané comicsy co kreativně a chytře pracují s médiem, rádi detektivky či politické thrillery, tento comics pro vás má cenu a nejspíš se vám bude i líbit. Pokud vám nic z toho moc neříká a chcete se prostě vrátit do světa Watchmen a doufáte že Rorschach je nějaké plnohodnotné pokračování, že uvidíte známé postavy - tak ne, nemá cenu kupovat. 3/10

    Vezměte si z mého komentáře/hodnocení co chcete - buď si to vyprůměrujte, nebo se prostě v jedné z těch tří hodnotících kategorií najděte… Já sám pořádně nemůžu říct jestli se mi celkově Rorschach líbil nebo jestli mám spíše pozitivní dojmy, těch proměnných je tentokrát poněkud více než by bylo záhodno.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2022 09:46Rorschach (pevná vazba)
    Naprosto nezazivna kravina, ktera tezi ze slavy watchmenu, vezouci se na jejich sile a komiksoveho nadgeneracniho zazitku. Kdy uz to proboha skonci? Cozpak jsme povinni toto snaset? Natoz to cist? Absolutne mi cely dej postradal jakykoliv smysl a co mi tim vsim chtel rict. Zbytecne, nudne a plytke. Postavy vylozene protivne, vse vytvorene na silu, aby co, aby watchmen dneska. To uz radsi nejak vydavejte v jinych mutacich klasicke watchmeny nez takoveto pokusy. Naprosta ztrata casu.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.11.2022 08:09Rorschach (paperback)
    Vydarený sequel (nie prequel!) legendárnych Mooreových Watchmenov resp. sequelový spin-offový rip-off, aby som bol presný. Áno, zápletka ohľadom prezidentského atentátu nie je príliš pútavá, svet vysokej americkej politiky je tuzemskému čitateľovi zrejme na míle vzdialený. Ale zas druhou stranou mince je, že Watchmeni boli vždy politicky a spoločensky zafarbení a komiks Rorschach logicky kráča v ich stopách. Scenáristu Toma Kinga mám rád, páči sa mi, akým spôsobom uchopil Batmana (napr. v Já jsem zhouba alebo Batman / Flash: Odznak) a jeho prítomnosť vo Watchmenoch je možno prekvapivá, ale napokon tento bývalý protiteroristický dôstojník CIA (!) obstál. Tempo je príjemne pomalé, nesúc sa v noirovom znamení a v duchu postupného odhaľovania a vyšetrovania. Ak ste čítali Watchmenov, tak vás asi prekvapuje, že existuje sequel s práve Rorschachom, ale ako to s týmto temným hrdinom bolo, si už budete po dočítaní musieť odpovedať sami. Parádna je ako kresba Španiela Jorge Fornésa (Batman 11: Pád a padlí), tak farby legendárneho spolupracovníka Mikea Mignoly, Davea Stewarta (Abe Sapien, Hellboy atď.). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-rorschach-komiks
  • Good Games
    Good Games mecenáš14.11.2022 19:22Rorschach (pevná vazba)
    Zaujímavá detektívka, v ktorej je príbeh poriadne zamotaný a vlastne v celej knihe sa odohráva vyšetrovanie úvodného plánovaného atentátu, ktorý sa podarilo prekaziť a atentátnici Rorschach a maskovaná žena boli zastrelení. Pripravte sa na pomalé rozprávanie, minimum akcie a sústredenie sa na rozhovory. Má to aj vydarenú atmosféru a celý čas sa to pohráva s čitateľom a možno do poslednej chvíle nebudete vedieť, ako to skončí. =►Celá recenzia◄=
  • trudoš
    trudoš editor5.11.2022 16:17Rorschach (pevná vazba)
    Tom King a Jorge Fornés na sebe vzali nelehký úkol – navázat na ikonické dílo a zároveň předat nové generaci vlastní odkaz, který by byl minimálně stejně silný, jako ten Alana Moora. Nezklamali. Znovu tak zavítáme do světa Watchmenů, tentokrát však trochu jiným způsobem, než tomu bylo u Geoffa Johnse v jeho Hodinách posledního soudu. Grafický román Rorschach je prost superhrdinů a výbušné akce, dokonce by se dalo říct, že maskované ochránce zákona staví do úplně nových rolí – rolí šílenců, konspirátorů a fanatiků. Není to však tak, že by autor jen převrátil ustálené motivy a měl vystaráno. Snaží se předat myšlenku stejně temnou, jako důležitou, pravdu hořkou jako náprstek cyankáli. Hodně se v tom odráží politická realita Spojených států a především potřeba za každou cenu najít viníka, na kterého lze hodit zodpovědnost za všechna příkoří, kterých se lidem dostává.
    Je to rafinované dílo, scenáristicky i výtvarně, přemýšlivé a nejednoznačné. Po každém dalším čtení přitom jiné než předtím.
1015112