Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Přes 130 let byla Prašina temným ostrovem uprostřed zářící Prahy. Nikdo netušil, proč v záhadné čtvrti nefunguje elektřina a kolik pokladů i nebezpečí se skrývá v jejích ulicích. Na Prašinu se před časem vydali Jirka a jeho kamarádka En. Společně odhalovali dávná tajemství Prašiny, osud geniálního vynálezce Hanuše Nápravníka a jeho objevů. Jejich příběh je zaznamenaný v knižní trilogii Prašina, Prašina: Černý merkurit a Prašina: Bílá komnata.

Od popsaných událostí uplynuly dva roky a všechno je jinak. Tajemná Prašina se proměnila. Nad starými střechami se tyčí siluety jeřábů, kamenné domy vyklízí prostor sklu a oceli. Dávná tma nevyhnutelně prohrává svůj boj se světlem. Jenže co když na sebe tma dokáže vzít lidskou podobu?

Vašek se v prašinském podzemí setkává s dívkou, která toho o tajemné čtvrti ví podezřele hodně. Cihlářová je v patách žháři. Kdo se halí do kostýmu s kloboukem a lucernou?

Scénář
Vojtěch Matocha
Art
Karel Osoha (K-Os)
Barvy
Karel Osoha (K-Os)
Obálka
Karel Osoha (K-Os)
Lettering
Kristýna Šlajchrtová
Redakce
Nikola Janíčková, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček
Žánry
dobrodružný, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7637-265-8 (Paseka)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
167 x 257 x 5 mm
Tisk
barevný
Váha
86 g
Stran
24
Cena
99 Kč
  • Norri
    "Někdy trocha světla způsobí jen to, že tma kolem zhoustne."

    Baví mě to. Baví mě to moc. To jak je to napsané i nakreslené. Baví mě úvahy vypravěče. A taky jsem dospěl k rozhodnutí, že si musím přečíst i předchozí knihy.
  • faster86
    Hezké navázání na minulý díl, ale mám neblahý pocit, že nejlepší díl série jsem už viděli.
  • Sagikkun
    Už tak hutné atmosféře, jenž doprovází celou sérii, dopomůže v tomto díle tajemné a tísnivé podzemí, které navíc celé Prašině dodává nový rozměr. Zároveň je to první díl, kde jsem opravdu cítil silnou potřebu přečíst si knižní trilogii, aby mi všechno dávalo smysl (knihy jsem si ale chtěl přečíst tak jako tak, protože mě Prašina fakt chytla). Nejedná se o nic rušivého nebo pro komiksový příběh omezujícího, naopak to zde funguje jako dobré navnadění/odkaz na původní příběh.
    Souhlas s Ivanem pode mnou, už teď se dá říct, že série nemá zrovna ten nejkomplexnější scénář, ale jakožto následovník Foglarových dobrodružstvích to funguje, baví mě to a doufám, že se Prašina bude o další příběhy jenom rozrůstat, protože ten potenciál tam opravdu je.
  • Darth Raelchi
    Jdeme do finale, paty dil zde krasne odsypa a co vic si prat. Prijde mi to cim dal zajimavejsi a lepsi co se i kresby tyce. Za me krasna vec.
  • Ivan Kucera
    Špinil by som si pred vlastným prahom, ak by som päťke dal menej, ako 4*, pretože presne absenciu toho, čo ona obsahuje, som vyčítal prvým štyrom zošitom a preto som im udelil „len“ 3*. Síce boli fajn, ale chýbala im riadna dávka temnoty, ktorá sa k Prašine hodila, lebo temnota sa hodí k Foglarovi a nalejme si čistého vína, Prašina je jeho pokračovateľom. Do päťky sa však hororová tiesnivosť (konečne, bolo načase) prebojovala a hneď to pridalo na krásne ponurej atmosfére. Navyše sa podstatná časť deja odohráva v pochmúrnom podzemí, kde sa genius loci tvorí takpovediac samo resp. nie samo, ale vďaka perfektnej kresbe (a tienistým farbám) Karla Osohu. A ak sa aj nejakým zázrakom drobná časť deja odohráva nad zemou, tak sa zmráka, prší hustý dážď a jesenno-zimné stromy sú ponuro zbavené lístia, takže opäť temná atmosféra. Akože hej, je pravda, že už len dve časti a bude koniec a v tomto momente sa už dá azda povedať, že séria nedisponuje práve najnáročnejšími scenármi v dejinách českého komiksu, ale inak som spokojný (poteší aj ten detail, že od začiatku sme vhodení doprostred akcie a až postupne sa dozvieme, čo tomu predchádzalo). Aj keď nie nadšený.
  • Hanussen
    Je to výborný jako pokračování, ale ne zas tolik jako samostatný sešit. Každopádně jsem stále napjatý, jak to dopadne.
  • Ter
    Neviem, ako tento diel ohodnotiť. Anotácia, že dievča s jazvou na krku vie toho o Prašine až moc mi po prečítaní prišla wtf, kresba síce graduje, ale inak som ostal z tohto dielu sklamaný. Mám podvedomý pocit, že som nedostal to, čo sľubovala anotácia. Každopádne som zvedavý na finále. Hodnotenia tohto čísla sa zatiaľ zdržím.
  • xbarborax
    Prašina je srdcovka a komiks je tedy čím dál tím napínavější a kresby čím dál tím úžasnější. Vojta Matocha a Karel Osoha umí strašně parádně scénářem i kresbou budovat atmosféru a emoce. Ten hřejivý pocit na předposlední stránce!
6156
  • Palebras
    Ter: Komiks v některých částech doplňuje a naráží na knihy, tudíž zde anotace nelže, jelikož ona dívka je hlavní hrdinkou právě knižní triologie a opravdu toho o Prašině ví hodně. Ale je pravdou, že z komiksu to moc znát není a může to být pro nové čtenáře lehce matoucí a neúplné.