Grafický list
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Koupit
Kruanovy příběhy Vlastislava Tomana patřily bezpochyby mezi neslavnější a nejznámější kreslené seriály, které vycházely na stránkách časopisu ABC.
Revidované souborné vydání obsahuje nejen všechny příběhy ztvárněné Františkem Kobíkem, ale také zcela nové, přepracované závěrečné dobrodružství nakreslené Karlem Zemanem a uzavírající tak první dvě trilogie.

JarKH z komiksmania.net: Jedná se o první revidované a dějově sjednocené vydání první trilogie POD PAPRSKY ZÁŘÍCÍHO (Příhody Malého boha, Příchod bohů, Kruanova dobrodružství) a nové uzavření druhé trilogie KRUAN Z KMENE GRON-C-CHŮ (Kruanova cesta, Kruan v Kraji jezer, Kruan a návrat Zářících), obsahující úplně poprvé všechny názvy dílů a doprovodné texty.
Kruanova cesta dostala novou šestadvacátou část a pátý příběh Kruan a Bohyně, zde pod novým názvem Kruan v Kraji jezer, nový začátek. Oba příběhy teď dělí logičtějších zhruba půl roku, aby bylo časově reálnější přestěhování Hor-tidů z hor zničených výbuchem a totální ovládnutí Jezerního lidu jen za tu chvíli, než se Kruan vrátil s Tilou od Modré vody.

Pro tuto knihu vznikl po předčasně utnutých Kruanovi a Pozemšťanech Filipa Škody, a zkráceném Kruanovi a Služebnících zla Michala Kociána, zcela nový šestý díl, nazvaný Kruan a návrat Zářících, jehož výtvarné podoby se ujal Karel Zeman. Dějově vrací k původní Tomanově vizi příchodu potomků Zářících bohů Arta a Liny na Žlutou planetu, opět více zapojuje do děje Malého boha, a zodpovídá některé otázky...

Formátově je kniha s velkým ABC speciálem 85 na šířku stejná a na výšku je toto vydání o 1 cm menší. Komiksy jsou zde reprodukovány na mnohem lepším papíře a v tiskové kvalitě jako dosud žádné vydání před ním.

V připojené Galerii jsou shromážděny ukázky dochovaných skic a pracovních verzí kreseb Františka Kobíka a vize Žluté planety pánů Hlavsy, Křesaly nebo Fibingera nebo ukázky ilustrací k původním povídkám.

300ks obsahuje grafický list podepsaný V.Tomanem (viz ukázky).


Scénář
Vlastislav Toman (Vlastimil Kočák)
Art
František Kobík, Karel Zeman
Publicistika
Milan Krejčí
Redakce
Jaroslav Hlaváček
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-8809-889-8 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 320 x 15 mm
Tisk
barevný
Váha
1200 g
Stran
176
Cena
699 Kč
  • Spider-man
    Spider-man8.4.2023 17:43Kruan ze Žluté planety
    Kvalita, kterou si zaslouží Kruan, Toman i Kobík. Pevné desky, solidní gramáž papíru a snad tedy i oficiální, či chcete-li kanonické zakončení šestým dílem.
  • Norri
    Norri mecenáš14.12.2022 23:04Kruan ze Žluté planety
    Nové souborné vydání Kruana ze Žluté planety jsem začal číst s tím, že budu chválit. Že ocením námět, nápady, výtvarné zpracování a v neposlední řadě i zpracování celé této knihy. Zavírám ji lehce rozčarovaný.

    Není pochyb o tom, že Kruan a Malý bůh jsou československé legendy. Vlastislav Toman vzal dänikenovské téma a otočil ho naruby. Výsledný střet pravěkého společenství na Žluté planetě se sci-fi technologiemi ze Země je dodnes kouzelný. Užívám si hlavně části, kde vystupují pozemšťané. V těchto pasážích je cítit obrovská úcta Gron-c-chů k Zářícím a zároveň obrovské nadšení pozemšťanů. Úžasná je i kresba Františka Kobíka. Je to poctivá ruční práce. Občas hrubší a jindy detailní kombinace hrubých a tenkých linek tuší vybarvená vodovými barvami. To se mi opravdu líbí. Doba vzniku se v tom nezapře, ale pořád to vypadá dobře. Hodně by mě zajímalo, jak by se to ve své době chytlo na frankofonním trhu.

    Kniha obsahuje také několik stránek bonusů, na kterých je jednak historie všech příběhu ze Žluté planety, od úplného počátku až po současnost, tak i ukázky návrhů a kresby různých výtvarníků, ilustrací z původních povídek, obálky ABC speciálů, a podobně. Tím ale ta jednoduchá část hodnocení končí.

    Pro správný kontext a co největší objektivitu jsem po dočtení této knihy otevřel Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana a ABC speciál - podzim 2008. První, co mě v tomto novém vydání překvapilo, jsou texty pod každou stránkou. Ty většinou shrnují děj na stránce a případně její obsah interpretují, či kladou otázky. V předchozích souborných vydáních tyto texty nejsou. Byly na zadních stránkách časopisu ABC, kdy se jimi časopis se čtenáři do příštího čísla loučil. Mají však smysl v souborném vydání? Navíc jsou ty texty, oproti těm v časopise ABC, pozměněny. Ale asi to není nic proti ničemu. Někdo je možná ocení. Já jsem je poctivě na každé straně četl a myslím si, že narušují plynulost čtení.

    Druhou spornou věcí je upravený konec čtvrtého příběhu "Kruanova cesta" a začátek toho pátého "Kruan v Kraji jezer". V bonusech knihy se dočtete, že k této úpravě došlo ve snaze o lepší plynulost děje. Na internetu pak můžete najít i informaci, že se tím autoři změny snažili logicky získat čas, aby se Hor-tidé v pátém příběhu stihli zabydlet v Kraji jezer. Podle mě však tento zásah plynulost děje jenom zhoršil.

    Samostatný odstavec, či dva, si zaslouží poslední šestá část, která je zde nazvaná "Kruan a návrat Zářících". Jde o úplně nové zpracování nakreslené Karlem Zemanem a je vytvořené přímo pro tuto knihu. Anotace zde říká, že jde o přepracování zkráceného Kruana a Služebníků zla Michala Kociána. Pravdou je, že zkáceno je toto nové, přepracované vydání. Po referenčním přečtení Služebníků zla musím uznat, že toto zkrácení a přepracování mělo smysl. Po dlouhých letech od předchozího přečtení Kociánova zpracování jsem úplně zapomněl, jak je hrozné. Nové zpracování mnohem více odpovídá duchu předchozích příběhů. Vizuálem i scénářem. Ale i tak je toho mnoho, co mu musím vytknout.

    Scénář se mi zde občas zdál zkratkovitý či nelogický, zvláště pak ke konci. Jednou obsah panelů neodpovídal textu v bublinách, což mě dost rozčilovalo (příhoda s divokým oroňem). Někdy byly bubliny a text v nich rozmístěny nelogicky a bylo nutné je číst nadvakrát. Co jsem ale vůbec nepochopil je technicky špatné zpracování panelů a bublin. Jako kdyby to ani nebylo skenováno, ale foceno z prohnutého papíru. Části panelů a bublin jsou totiž rozostřené. Navíc jsou texty v bublinách opravovány korekční páskou a je to vidět. To bych chápal někdy v devadesátkách, ale ne u komiksu vytvořeného v roce 2022. Nechápu, jak se něco takového mohlo stát.

    Co se týká samotného zpracování knihy, tak zvětšený formát Kruanovi sluší a díky lepšímu papíru, oproti Zlaté knize, se v ní mnohem lépe listuje. Jediné, co mi chybělo v úvodu knihy anebo v jejím obsahu, je informace, co který kreslíř nakreslil. Neznalý čtenář to pak musím hledat v bonusových textech.
  • Good Games
    Good Games mecenáš29.11.2022 20:41Kruan ze Žluté planety
    Nové vydanie Kruana obsahuje okrem kultových starých príbehov aj úplne nový príbeh kreslený Karlom Zemanom. Kruan je už dnes celkovo veľké retro, ale stále je to príjemné nostalgické čítanie. Bol to jeden z mojich prvých komiksov, ktorý formoval moju lásku k tomuto médiu a aj preto na neho nedám dopustiť. Ideálny darček pre fanúšikov, lebo Vybíralove spracovanie je už tradične TOP kvalita aj papierom. Okrem komiksov obsahuje kniha aj zaujímavé čítanie o zrode, vývoji a aj o veľkých plánoch na filmové spracovanie, ktoré však nevyšlo.=►Celá recenzia◄=
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2022 09:17Kruan ze Žluté planety
    Jsem dnes jinde a co se mi libilo tenkrat, se mi nemusi libit i dnes. Kruana jsem cetl ze vsech ceskych komiksu, ktere znam, snad asi nejvickrat, a to pocitam i vsemozne ruzne mutace onoho prokleteho 6. pribehu, staromilci zavrhovany prequel a v neposledni rade povidku TO. Tady jsem si opravdu rikal, ze me to uz asi nema cim prekvapit a s naprostym prehledem jsem si rikal, jak to znam a ze uz se tim chci tzv. prokousat k 5. prekopanemu a 6. znovu nakreslenem dilu, abych si tak odskrtl sveho jiz nekolikrat cteneho a oblibeneho Kruana. To vse ve me vzbuzovalo dojem, ze jedu jen z podstaty a ze mam sve limity v ramci ceskeho retra. Jenze po docteni, to ve me nejak zustalo, cely ten zazitek, a mne vlastne doslo, jak moc to mam rad a jak moc to ve me utkvelo i po letech. Schvalne jsem se to snazil co nejvic vychutnavat, studovat panely, a ano, nekdy jsem si rikal, ze by tam v nekterych panelech mohl byt Kobik detailnejsi, ale proste porad dobry. Jenze kdyz uz jsem konecne dosel k nalistovani druheho cyklu, abych se "rychle prokousal" k petce a sestce, tak jsem si rikal, ukaz se, delej, co je jine, kde, a bude to hlavne davat po letech onen pomyslny smysl, kterym se pan Toman v dobrem dusoval? Odpoved: ANO. Proste ANO. Kruan je pro me diky teto knize a jeji podobe uzavreny. Nevyhybam se XYZ verzi s jinou sestkou, mozna nekdy ze slusnosti se dokopu i k prequelu a rozhodne si v ramci komparace prectu v tabletu i Skodovu verzi, ale proste tahle kniha je vazne finalni verzi Kruana, ja tomu ostatne verim, coz zaroven podtrhuje i fakt, ze se skutecne jedna o labuti pisen pana Tomana. No dyt je to jeho srdcovka, pardon byla, a venoval se tomu tesne pred svou smrti, pricemz rozdal jeste poslednich par podpisu na graficky list a tak se kruh uzavira. Prehledny doslov je zaroven jakousi pietou a vam nezbyva nic jineho nez se slzou v oku onu knihu zavrit a pockat si na dalsi etapu v zivote, kdy se k ni vratite.
  • Dinik
    Dinik10.11.2022 21:42Kruan ze Žluté planety
    Skvělá kniha.
6211