Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Komiksový deník přináší den za dnem nejen všední, vtipné i dojemné zážitky z jednoho roku autorčina života, ale originálně také ukazuje možnosti spontánního psaní a kresby. Zcela samozřejmě přitom překračuje hranice ryze osobního k mnohem obecnějším tématům, jako je stárnutí, péče o blízké, dospívání dětí, přátelství nebo každodennost umělecké tvorby. Lucie Lomová se s jedinečným citem pro detail a sebeironii, s empatií i typickým jemným humorem pouští na neprobádanou půdu nejen v kontextu své dosavadní tvorby, ale i v rámci současného českého komiksu.

Ocenění Muriel 2022 v kategorii Cena České akademie komiksu a v kategorii Nejlepší komiksová kniha.

Scénář
Lucie Lomová
Art
Lucie Lomová
Obálka
Lucie Lomová
Lettering
Petr Hrůza
Redakce
Joachim Dvořák, Petr Hrůza, Ondřej Kavalír
Žánry
autobiografie, deník, experimentální, ze života
ISBN/ISSN
978-80-88378-17-4 (Labyrint)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
155 x 205 x 19 mm
Tisk
černotyrkysobílý
Váha
604 g
Stran
208
Cena
445 Kč
  • Walome
    Walome mecenáš22.10.2023 16:27Každý den je nový
    Děkuji GWB za doporučení. Trochu mě děsí kolik mám společného s o generaci starší dámou, ale co si budem, my všichni žijeme prakticky totožné životy. Jen mě si nikdo nikam nezve :)

    Je to melancholické, někdy depresivní, dojemné, zábavné a ve finále hodně příjemné čtení. Líbilo se mi jak LL umí hezky nakreslit totální banality (procházka v lese, scrabble s maminkou) a jak věrně dokáže zobrazit známější postavičky (Kamil Fila, Rejžek atd.). A i sebe umí kreslit velmi dobře.

    A je trochu smutné, že je to jen pár let zpět a ten svět byl úplně jiný. Dneska by se do Moskvy asi už nevypravila (i když ono nebylo o co stát ani tehdy).

    Každopádně doporučuji.
  • deefha
    deefha mecenáš7.2.2023 13:36Každý den je nový
    Tohle by možná mohlo dostat nějakou cenu :-) Minimálně za autorčinu trpělivost a odhodlání. Když si jen vzpomenu, jak obvykle skončily moje deníkové pokusy... A to jsem se pokoušel jen psát, natož kdybych měl kreslit! Jsem opravdu vděčný, že nám někdo touhle formou zpřístupnil rok svého života. I když to bylo před pandemií a před válkou a tak vůbec, stejně se toho v deníku stalo překvapivě hodně. Někdy jsou to příjemné banality typu koupě nových šatů nebo televize, jindy mikrodrmata typu neštěstí v paneláku nebo rodinný coming-out (abych úplně nespoiloval). A pak je tu jedna komplexnější a náročnější linka, u které bych tedy jako autor hodně váhal, jestli ji mám vůbec pustit "ven"... Nicméně pravidla byla stanovena, tak se musí dodržovat. Opravdu smekám!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.11.2022 10:42Každý den je nový
    Lucie Lomová trávila nad tímto deníkem každý večer jednoho roku a mně to vzalo - zcela překvapivě - též několik mých vlastních večerů, než jsem to celé přečetl. On ten jeden rok, ačkoli se to možná nezdá, není zase tak krátký.

    L. L. přišla vlastně s něčím dosti zajímavým a svým způsobem odvážným. Stanovila si svá pravidla, leč ty ohledně toho, že na čtenáři nezáleží, že jde o osobní zpověď, nelze brát toliko vážně - jinak by s ním nevyšla sama ven, k čtenáři tak či onak svým způsobem promlouvá, záleží jí na reakcích rodiny apod. Jedná se o další (viz The Artist, Nuda a jiné příběhy ad.) z vhledů do každodenního života umělce, který přináší kromě takových klasických věcí jako je celkem různorodé cestování po republice i zahraničí, vernisáže, rozhovory, výstavy, besedy, workshopy atd. věci zcela obyčejné. Přestože je L. L. v lecčems příjemný pankáč, umí být její život a názory v řadě věcí naprosto konvenční.

    Tento výtvarný a lehce experimentální výtvor ukazuje též na limity inspirace a vlastní vůle, L. L. se na můj vkus až často spokojila s neilustrovaným zápisem. Zároveň jsme svědky toho, jak takový na první pohled obyčejný (tehdy ještě předcovidový) rok přinese mnoho menších či větších životních dramat, ale i pěkných událostí. To prvního ledna přes všechna předsevzetí a plány samozřejmě netušíme.

    Celkový dojem: 70%
2711