Pod přebalem přední strana
Pod přebalem zadní strana
Str. 03

+ 5 dalších ukázek

Kolonizační vesmírná loď USS Montgomery na své cestě k novému domovu plánovaně vstupuje do Temné zóny. Místa, kde už nebude fungovat komunikace se starým světem a ještě nebude fungovat komunikace s novým domovem. Právě v té chvíli se dají do pohybu události, které vyšlou skupinu osiřelých dětí na nebezpečnou pouť vesmírem v příběhu, který pohladí po duši.

Obsahuje sešity série Sentient #1-6 (listopad 2019 - listopad 2019)
Vyšlo jako 4. svazek edice Mighty Shorts.

Sběratelská varianta se liší zadní stranou přebalu a pod přebalem.

Jinak uvedené ISBN na přední tiráži (978-80-907931-2-5) a na zadní straně obálky (978-80-907931-3-2).


Scénář
Jeff Lemire
Art
Gabriel Hernandez Walta
Obálka
Gabriel Hernandez Walta
Lettering
Radek Švarc
Překlad
Filip Štěpánek
Redakce
Haseyo, Filip Štěpánek, Zuzana Štěpánková, Kateřina Veselá (II)
Žánry
sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-907931-4-9 (Mighty Boys)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
763 g
Stran
176
Cena
536 Kč
Originál
Sentient (TKO Studios, 2019)
Varianty
Matka (2022)
Matka (sběratelská varianta) (2022)
  • trudoš
    trudoš editor29.2. 16:41Matka (sběratelská varianta)
    Sci-fi podle mého gusta. Jednoduchá premisa, silné momenty, nevšední pojetí, tradiční motivy. Jeff Lemire se tentokrát vyhýbá hloubavému polemizování o otcovství či rodinných traumatech a namísto toho vyšvihl parádní thriller v kulisách mezihvězdné kosmické lodi. Nejdramatičtějšími momenty pro mě přitom byly činy separatistů, zabíjejících ve jménu svobody, aneb Jak funguje fanatismus v praxi. Jinak ale autor nijak příliš nerozebírá, kdo je v právu a kdo ne, soustředí se primárně na myšlenku umělé inteligence, jež se musí vyrovnat s nenadálou situací – stát se matkou desítky dětí a vychovat je k tomu, aby sebe i ji udržely v nekonečných kosmických hlubinách naživu. Zápletka jako taková pak už příliš nepřekvapí originalitou, zároveň si ale ani na nic nehraje a rychlým tempem spěje ke svému neodvratnému konci.
    Za mě osobně paráda, zase jednou jsem se vrátil do časů, kdy jsem načítal povídky zlatého věku science fiction a nechával se uhranout dějovou nápaditostí i myšlenkovým přesahem.
  • Svraster
    Svraster12.2. 11:13Matka
    Skvělý příběh, atmosféra, celkově mi to hodně sedlo, Lemire prostě umí.
  • Moon
    Moon7.8.2023 12:15Matka
    Velice vydařená záležitost se skvělou atmosférou.
    Matka má velice velkolepý rozjezd, po kterém zpomalí a bohužel ke konci trochu zakulhá.
    V celkovém dojmu jsem byl nicméně velmi spokojen a určitě se k této záležitosti ještě někdy vrátím.
  • delsemela
    delsemela5.7.2023 21:24Matka (sběratelská varianta)
    Jak moc Lemireho úplně nemusím (vlastně nemusím hlavně jeho kresbu), tak tohle dílo je velký majstrštyk ! Velmi působivý scifi příběh, který mne rozbil hned v zárodku :-) !!! Takový pekelný zvrat jsem nečekal ani náhodou ... Do poloviny příběhu je to nadmíru skvělé, pak se to místy trošku táhne, ale celkově je to velmi zdařilý počin. Celé jsem si to potom představoval v mysli a je to prostě hodně zajímavý příběh, který čtenáře okamžitě připoutá a chce rychle vědět konečné stanovisko celého rozuzlení. Co se týče kresby tak mi ze začátku moc neseděla,ale pak mi už přišla i celkem taková scifi zdařilá...takže bych neměl velké výtky ( hlavně že to nekreslil sám autor scénáře :-) ). Když to shrnu tak se tady opět Mighty Boys trefili do mého vkusu, dělají opravdu zajímavé věci, které mají určitou hloubku. Kvalitně je i zpracování celé knihy, zvlášť přední hřbet knihy je nádherný ! Tohle je prostě kvalitní dílko, akorát je škoda,že to nebylo ještě trošku více příběhově rozvrstvené ,ale jako větší jednohubka to je suprovka :-)

    celkové hodnocení: 85%
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš5.7.2023 08:54Matka (sběratelská varianta)
    Skvelý názov, o ktorom si po prvých stranách poviete, že je ozaj na prvú dobrú a na konci zistíte, že „tou“ matkou vlastne napokon bol možno niekto úplne iný (originálny názov mi pripadá ešte výstižnejší). Teraz napíšem niečo, o čom si nie som istý, či je to pochvala alebo kritika. Od Matky som čakal niečo iné. Nie viac. Nie lepšie. Iné. Na pochopenie náročné sci-fi s takým množstvom ambicióznych vrstiev, že niektoré zrejme neodhalím do konca života. Preto ma prekvapilo, o aký priamočiary príbeh sa jednalo. Lemire príbeh odpálil s pomocou veľkého klišé, ale už po pár stranách po vcelku šokujúcej scéne všetko absolútne otočí dole hlavou, potom hore hlavou a potom hore nohami a nakoniec dole rukami bez toho, aby situáciu zbytočne skomplikoval a zneprehľadnil. Postavy sú sympatické a držíte im palce. Prostredie kozmickej gigantickej lode je presne podľa môjho gusta; mám pre podobné látky slabosť. Nepovedal by som, že scenár je geniálny, ale obsahuje viacero prekvapivých momentov, pri ktorých som si povedal: „aha, wow, super“. Ale nebudem spoilerovať. Trocha mi to pripomenulo netflixácky seriál Stratení vo vesmíre, film Voyagers s Colinom Farrellom a objavil som tiež prvky z komiksu Universal War One. A samozrejme z jedného z najlepších filmov sveta, Sunshine. Páčila sa mi špinavá kresba Španiela Gabriela Hernandeza Waltu (Doctor Strange 6. Bůh magie, Vision: O trochu horší než člověk, o trochu lepší než zvíře).
  • MEGA
    MEGA24.6.2023 16:29Matka
    Lemire dokazuje, že dokáže psát v jakémkoli žánru. Začátek knihy mi vyrazil dech a neskutečně mě navnadil. Bohužel kniha neskončila tak silně, jak začala. Silnou stránkou jsou uvěřitelné charaktery a napínavé momenty, které se povedly vybudovat na jedničku. Kresba se sem skvěle hodila. Gabriel Walta dodává každé stránce atmosféru a charaktery vykresluje s citem a precizností. Skvělá záležitost!
  • Kapis
    Kapis mecenáš28.3.2023 10:35Matka
    Výborné, opravdu. Příběh, jenž napíná a je skvěle nakreslen, tato kolonizační loď rozhodně není místem, kde bych chtěl s nadšením žít. Nebohé děti na pozadí konfliktu mezi kolonizátory a separatisty, o kterémžto pozadí se ale nic nedozvíme a tak těžko soudit, co se vlastně stalo, kdo má jaké motivace a kdo je tudíž dobrý a kdo ten zlý. Kniha to sice lehce implikuje, ale jasné to opravdu není. Což je zároveň škoda a zároveň není, a samozřejmě to některým nebrání bez hlubší znalosti hned typicky nálepkovat "svoločí." Pokud by šel autor více do hloubky, mohlo to být z tohoto pohledu zajímavější, ale už by to nebylo tolik o dětech. A tato kniha je hlavně o dětech a situaci, do které se nevlastním zaviněním dostaly. A tak je to asi dobře, příběh drží pěkně pohromadě a nerozbíjí se celkovou situací. Za mě velká spokojenost. Nevím, zda-li by nějaké pokračování dávalo smysl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.2.2023 10:37Matka
    Musím říct, že ani tady MB nesáhlo vedle a tak trochu začíná hrát dominantní roli na poli kvalitního sci-fi v komiksu v tom našem malém, i když trochu nasyceném, českém rybníčku. Lemire zde vyprodukoval velice zajímavou zápletku s přiměřeným napětím, kde se mísí téma mateřského citu umělé inteligence s povstaleckou svoločí.

    Celkový dojem: 70%
  • perak
    Zajímavý sci-fi komiks vždy potěší a Matce se to povedlo vrchovatě. Lemire zde opět dokazuje, jak umí dobře pracovat s postavami a emocemi, přičemž dokázal i napsat věrohodné chování dětských postav, což se ne každému autorovi podaří. K tomu přidal napínavý příběh plný akčních scén a mrtvol více než bych očekával. Vyprávění má od začátku svižné tempo, které ke konci ještě graduje, takže je těžké čtení byť jen na chvíli přerušit. Nutno ještě vyzdvihnout výbornou kresbu, která se k tomuto vesmírnému dobrodružství skvěle hodí. Nemám, co bych knize vytknul.
  • sedw
    Tak toto mě opravdu dostalo. Příběh, který se vyvíjel jinak, než jsem očekával, ale výrazně lépe, než jsem očekával. Kresba byla parádní a jen umocnila celkovou atmosféru celého komiksu. Nemám co vytknout, jedna z nejlepších věcí, co jsem v roce 2022 četl.
  • Karel Sec
    Karel Sec13.12.2022 13:52Matka (sběratelská varianta)
    Dojemná a zajímavě namalovaná záležitost. Zaujal mě konec, který je jakýmsi pokusem o happyend, ale já ho tak nebral.
  • luky.kuky10
    luky.kuky104.12.2022 13:35Matka (sběratelská varianta)
    Hodně povedené sci-fi, které má atmosféru, trochu napětí a hlavně dobře napsané postavy.
  • louza
    louza29.11.2022 11:01Matka
    Přiznám se, že když tohle začalo vycházet, začal jsem se po všech těch těch Black Hammerech, marvelovských eskapádách a nekonečných sešupech i vzešupech prokládaných čuměním na vrata stodoly s Lemirem rozcházet. Po prvním sešitě Sentientu jsem vyhodnotil, že už toho bylo moc a sérii zabalil. Nakonec ale až české vydání ukázalo, že jde o velmi ohraničený (doufejme) jednorázový příběh o dobrodružství osamělé party dětí uprostřed kosmu, což je docela originální koncept. Lemire umí dobře pracovat s dětmi a jejich psychikou, dokáže ve čtenáři vyvolat křehkou zranitelnou dětskou beznaděj, kniha má správně tísnivou atmosféru a dokáže čtenáře drapnout a nepustit až do úplného konce. Takže opět skvělé, tentokrát více žánrové čtení. Možná jsem se s Jeffem trochu unáhlil. Nakonec tedy tradiční Lemirovské nadšení o kterém jsem si myslel, že už ho moc nezažiju.
  • Good Games
    Good Games mecenáš23.11.2022 13:41Matka
    Matka je perfektné sci-fi, pri ktorom je najlepšie nič o príbehu pred čítaním nevedieť. Opäť sa to Filipovi a spol. podarilo a znovu vybrali veľmi silný príbeh, ktorý zaujme a až do napínavého finále nepustí. Veľmi príjemné prekvapenie. =►Celá recenzia◄=
  • faster86
    faster8620.11.2022 12:38Matka (sběratelská varianta)
    Na první dobrou jsem chtěl dát 3 hvězdy, ale neunáhlil jsem se, nechat to den odležet, v hlavě si prošel co se stalo v jednotlivých kapitolách a usoudil, že 4 budou zaslouženější. Hodně velký palec musím dát Lemirovi nahoru, za to že myslím v páté kapitole jsem naprosto nevěděl kdo je ten bad guy (Val/Vik). Hezky pěkně mě MB učí že i klasické sci-fi může být dobré.
  • Dinik
    Dinik17.11.2022 22:03Matka (sběratelská varianta)
    Tak tohle bylo opět hodně povedené. Zajímavý příběh, docela napínavý, k tomu dobře nakreslené. Kniha skvěle zpracována po technické stránce, překlad také ok, MB mají další úspěšnou trefu do černého. Skvělá kniha.
  • Norri
    Norri mecenáš16.11.2022 22:48Matka (sběratelská varianta)
    Tak tohle jsem vážně nečekal a Lemire mě překvapil. Věděl jsem, jak ten příběh začíná. Tu knihu jsem si plánoval koupit už v angličtině, tak jsem o tom už něco četl. Jelikož mám od Lemira už něco přečtené, tak jsem měl určité očekávání, jak se ten příběh bude vyvíjet. A ono ne. Je to úplně jiné a jsem za to rád. Událostmi naznačenými v anotaci je na začátku navozena určitá situace a následný děj pak pomalu nastavuje vztahy mezi čtenářem a hlavními postavami. Potom se příběh najednou zlomí a nabírá takové tempo, že jsem skoro nedýchal. Pecka! Kresba je trošku jiná, není to mainstream nejtěžšího kalibru, a o to více se mi líbila.
56303
Četl/a (78)
123peta, 2scha, Anton Whatever, Artair, BadBoy, Balů103, Benny, buscheer, calvin10, cobe, Darth Raelchi, delsemela, Dezodoo, Dinik, Dzoglik, farnhajt, faster86, Fida, fifas, filemon, filosh, Fox01, Géba, Hades, Hawwwran, hellblazer, HevyEli, house192, invape, Ivan Kucera, James, james dixon, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kaluž, Karel Sec, Keno, Kil-Khal, kinak, Lachvos, lantan1, Light, listr, Lobok257, Lord Baltimore, luky.kuky10, maco, Mamut12, Meier, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, Norri, Paja78, perak, petad, petrSF, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, rockyt, rooty, sedw, SickNail, start05, t0mas, terrordemon, trudoš, Unerr, vranakx, Wasps, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd
(132)
123peta, 2scha, Alfi, Anton Whatever, Artair, Azik2586, BadBoy, Balů103, beanek, Beng.D, Benji, Benny, binnmode, blackJag, Blair, bmc75, Bob, buscheer, calvin10, cobe, CSE_AC/DC, Dalamar, Darth Raelchi, Deckard, deefha, delsemela, Dezodoo, Dinik, Draco nobilis, Dzoglik, farnhajt, faster86, fel68, Fida, fifas, filemon, filosh, Fox01, frantavasil, Géba, gehorak, Georgíno J., GORERATED, Hades, Hawwwran, hellblazer, herbert, HevyEli, house192, hromotlk, Infarkt, invape, James, james dixon, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Kaluž, Karel Sec, KarlosJB, Keno, kinak, Kouzelnik7, KOWE, Lachvos, Light, listr, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, luky.kuky10, maara, maco, Mamut12, mcleek, Meier, merhyx, Mikei, Milten, misa, Mitak, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, Norri, Olesh, Onkel 1928, Paja78, Paldini, pavel, pechna, perak, petad, petrSF, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, Ricarderon, rockyt, rooty, roswelll, Saran, schefik, sedw, Shake, SickNail, Sikk, skepsi, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tomasino79, trudoš, VanTom, vishnar, vranakx, Wasps, Wasseg10, xintax, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (2)
illy, Kamoš
Shání (1)
Šedo