Str. 007
Str. 038
Str. 094

+ 3 další ukázky

Koupit
Grafický román legendárního jihoamerického kreslíře Alberta Breccii a scenáristy Juana Sasturaina. Hlavní hrdina na samém počátku příběhu ztratí paměť, a tak přijme jméno ze štítku na uniformě, do které se náhodou obleče. A to je jen začátek a první z absurdních situací, jimž je během svého putování nestabilní Jižní Amerikou vystaven. Celý příběh vznikal ještě v době argentinské vojenské diktatury, a je tak cenným svědectvím doby – ovšem dovedeným do naprosté absurdnosti.

Existenciální příběh s revolučním poselstvím patří k tomu nejlepšímu, co v jihoamerickém komiksu v minulém století vzniklo.

Scénář
Juan Sasturain
Art
Alberto Breccia
Obálka
Alberto Breccia
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Anežka Charvátová
Redakce
Eva Brucknerová, Richard Klíčník, Lucie Kohnerová
Žánry
protiválečný
ISBN/ISSN
978-80-257-3941-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 285 mm
Tisk
černobílý
Váha
1740 g
Stran
484
Cena
648 Kč
Originál
Perramus (1983)
  • faster86
    faster8629.10.2023 09:21Perramus
    Tak nějak znázornění toho co se dělo v Argentine v druhé polovině 20. století, nejlepší je druhá kapitola, kdy se prochází městem a hledají symboly. Pokud ste ten typ člověka co nosí Che guevaru na triku (kvůli přesvědčení, ne kvůli módě) tak se vám to bude líbit, pro široké publikum to asi není. Kresba je tak umělecká, že na první dobrou často nejde vidět na co se díváte, takže to musíte trochu prostudovat což celkem ničí tempo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.4.2023 23:38Perramus
    Unikátní záležitost, která se nedá jakkoli oddělit od sociálně-politického kontextu latinské Ameriky a Argentiny, byť některé principy diktatury mohou být univerzální a některé hlavní hrdiny, Borgese či Marquéze, zná téměř každý. Je to bizarní, má to mnoho myšlenek i odkazů (mnoho v českém prostředí hůře dešifrovatelných), neskrývá to svou těžce satirickou linku. Přes všechny tyto vrstvy, ale jde po většinu knihy o přímočarý dobrodružný děj, což mě ve finále asi jako jediné zklamalo - byla to dějově jak klasická jízda tramvají, sice s mnoha překvapivými zastávkami, ale od jedné konečné do druhé. Nejvíce mě pak zaujalo druhé dějství v Santa Maria s pěknou zápletkou, setkáními i archetypy. Exceluje samozřejmě naprosto výborný Breccia se svou kresbou, bez kterého by byl komiks třetinový, ne-li čtvrtinový.

    Celkový dojem: 70%
2242
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.11.2022 22:12Perramus
    Argentina je opravdu zajimava komiksova "velmoc". Hodne autoru se jimi inspirovalo. Sam Oesterheld je zahalen tajemstvim kolem sve "smrti". Breccia je u nich zlato, Solano Lopez udelal skveleho Eternauta, asi nejlepsi komiks, co jsem kdy cetl, nota bene za posledni dobu. Perramus si rovnez setrim, ale urcite bych nevahal. Mort Cinder je jeste skvelej a Eternaut 69 taky neni marnej, jen je vic primocary a politicky.
  • faster86
    faster8618.11.2022 18:56Perramus
    ja nad tim premyslam, ale vubec nevim co to ma byt, asi to budu potrebovat osahat
  • Fimi
    Fimi mecenáš17.11.2022 13:57Perramus
    Už? No tak to musím koupit. Konečně to vyšlo