Přední desky pod přebalem
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Než se stal legendou...
Než se stal ikonou...
Než se stal Mužem zítřka...
...býval Clarkem Kentem, mladíkem vyrovnávajícím se s obrovskou mocí, kterou mu osud nadělil. Ponořte se do úžasného vyprávění o jeho proměně z vesnického balíka v největšího superhrdinu světa.

Obsahuje sešity série Superman: For All Seasons #1-4 (červenec 1998 - říjen 1998) a krátké příběhy ze sešitů Superman/Batman Secret Files 2003 (říjen 2003), Superman/Batman #26 (červen 2006) a Solo #1 (říjen 2004)

Vyšlo jako 6. svazek edice Legendy DC.


Scénář
Jeph Loeb
Art
Tim Sale
Ink
Tim Sale
Barvy
Mark Chiarello, Bjarne Hansen, José Villarrubia
Obálka
Bjarne Hansen, Tim Sale
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Redakce
Filip Gotfrid, Patrik Linhart, Petr Stejskal
Žánry
drama, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-290-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
785 g
Stran
224
Cena
799 Kč
Originál
Superman: For All Seasons (The Deluxe Edition) (DC Comics, 2014)
  • faster86
    faster8625.9.2023 08:28Superman: V každé roční době
    Co si budeme, Superman většinou stojí za starou belu. Jednou za čas si ho veme někdo schopný do rukou aby uplatnil "výjimku potvrzující pravidlo". Loeb a Sale jsou boží pár, to prokázali nejednou v batmanovi, v celé barevné tetralogii u marvelu (idealní pro crew vydat jako komplet v legendách marvelu) a teď to stejné udělali se supermanem. Je to fakt hodně, hodně dobré. Zmapování jednoho roku Clarka Kenta a vlastně od určité doby i Supermana. I když ano.... musím uznat, že poslední čtvrtrok už mě moc nebavil.
  • radimisko
    radimisko22.6.2023 09:18Superman: V každé roční době
    Superman v každé roční době je skrz naskrz načichlý idylickou atmosférou a idealismem titulního hrdiny. Přitom má hloubku. Clark dospívá v Muže z oceli se všemi problémy, co k tomu patří. Jeho dobrodružství připomíná staré kreslené seriály, ale ani na chvíli nepřestává být aktuální. Další legenda DC je vynikající klasický komiks, žádné veselé obrázkové čtení.
  • Gaming Professors
    Gaming Professors3.3.2023 12:19Superman: V každé roční době
    Superman v každé roční době není obyčejný komiks, je to Legenda DC a nakladatelství Crew s jeho vydáním rozhodně nešláplo vedle. Něco natolik netypického a scenáristicky perfektně uchopeného jsem už pěknou chvilku nečetl. Rozpětí emocí, skoro až panický strach o nejmocnější bytost pod Sluncem i vedlejší postavy a příběhy ročních období jsou úžasné a jde vidět, že tento titul si ocenění zaslouží. Bohužel, kresba Tima Salea nesedne každému, což je snad jediný škraloup na jinak dokonalém díle. Protože když o sobě může pochybovat Superman, tak může každý z nás.

    Celá recenze: Superman v každé roční době zkoumá nitro dokonalého Američana

  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.2.2023 06:21Superman: V každé roční době
    Scenárista a ilustrátor v minulosti spolu robili Dlouhý Halloween a Temné vítězství. To hovorí za všetko. Ich poňatie inej DC legendy, Muža z oceli, je samozrejme diametrálne odlišné, keďže Superman proste nie je Batman (hoc na konci... veď uvidíte). Rovnaký však zostal ich prístup: aj Supermanov príbeh je umiestnený do retro časov zahalených závojom nostalgie a harmónie. Do starých dobrých dôb, ktoré v skutočnosť až také dobré neboli, ale nostalgia je sviňa. Je to výborne napísané, aj nakreslené, je to milé, dojemné, vtipné, proste úžasné. O čo menej je tu akcie, o to je to lepšie. Bonusy tu síce nie sú žiadne, ale dostatočnou náhradou je srdce trhajúci záverečný „dodatkový“ bonus o Clarkovom spolužiakovi (okrem neho je tu ešte 2-stranový minipríbeh o prvom stretnutí Clarka a Brucea, ale ten bol už aj v DKK Superman / Batman: Nepřátelé státu). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-superman-v-kazde-rocni-dobe-komiks
  • MEGA
    Tento komiks si mě získal hned prvními stránkami. Naštěstí nikdy neztratil své kouzlo a já jsem si čtení užíval do poslední stránky. Postavy jsou úžasné a příběh o změnách a o tom, co přináší, se mě dokázal dotknout. A to taky díky kresbě, která dává postavám život a okolí osobitost. Mrzí mě, že Superman se zdá každým rokem méně a méně populární, ale mám naději, že tento komiks dokáže mnohé presvedčit o opaku.
  • instageek_cz
    instageek_cz24.1.2023 11:44Superman: V každé roční době
    24 let od vydání v USA jsme se i u nás díky nakladatelství Crew dočkali tohoto úžasného příběhu. Legendy nelhaly, nedovedu si představit, jakou jinou knihu by ve své kolekci měl mít každý správný sběratel komiksů. Stejně jako u Batmanova Dlouhého Halloweenu zde spojili síly dva mistři, scenárista Jeph Loeb a kreslíř Tim Sale.

    V novodobých superhrdinských komiksech se bohužel často setkáváme se spoustou textové vaty. Bývají to prázdné kecy odkazující k Bibli, Jungovi, Kabale apod. Nebo vás tvůrci otravují detailním popisem nějaké nesmyslné spásné vědomosti, se kterou se najednou postavy vytasí, protože scenárista chce ukázat, že je ve skutečnosti velký spisovatel a mistr šokujících zvratů. K ničemu takovému se Loeb nesnižuje. V jeho textu není ani slovo navíc. Všechno má svůj účel, myšlenky jsou jasně srozumitelné a od prvního do posledního písmene je scénář naplněn emocemi. Tleskám, byla radost to číst. A přál bych si, aby se Crew ve své edici „Legendy“ vracela do minulého tisíciletí častěji.

    Kapitolu samu pro sebe představuje kresba Tima Salea. Geniální, nádherná, nostalgická. Jeho Superman vypadá jako něžný obr z nějaké karikatury. Zavalitý hromotluk, který se bude svými obrovskými prackami nešikovně snažit zachránit malého ptáčka, aby v zimě neumrznul. Clark Kent je tu mladý, teprve hledá místo ve světě; způsob, jak používat své výjimečné schopnosti. A když je mu nejhůř, ví, že se vždycky může vrátit zpátky k milujícím rodičům do Smallville, kde se cítí v bezpečí. Protože i tenhle nezničitelný muž z oceli je uvnitř nejistý zranitelný člověk.

    Nad kresbou Tima Salea bych se mohl rozplývat donekonečna. Hlavně panely přes celou dvoustranu jsou pastvou pro oči. To samé platí o barvách. Já vážně nevím, jestli jsem někdy četl lepší komiks. Cynikové prominou, ale tahle kniha pohladí po duši. Je jako stará pohlednice z místa, kde jste to měli rádi. I proto se k ní hodlám vracet. V každé roční době... :)
  • Liborius
    Liborius22.12.2022 15:04Superman: V každé roční době
    I když nešlo o žádné velkolepé dobrodružství, ale o pouhý příběh hledání svého místa pod Sluncem mě příjemně překvapilo, jak civilní komiks dokáže čtenáře zaujmout a vtáhnout. Jeph Loeb zkušeně vystavěl scénář, který je ve své jednoduchosti vlastně krásný a V každé roční době můžu doporučit nejen všem Supermanovým fanouškům, ale naopak i těm, kteří synovi z Kryptonu běžně neholdují. 9/10 Více na https://nerdopolis.cz/2022/12/22/recenze-superman-v-kazde-rocni-dobe-jeph-loeb/
  • Alfi
    Origin najväčšieho superhrdinu v 4 kapitolách, sentimentálny príbeh a staromilská kresba. Komiks sa dejom drží pri moci a miesto akcie čakajte skôr blízky pohľad na utváranie charakteru najväčšieho klaďasa.
  • Spike
    Supermanů u nás mnoho nevychází, minimálně ne v posledních letech. Bylo by však lehce nefér to nějak moc vyčítat nakladatelům, jestliže, jak tvrdí, se u nás Superman prostě neprodává tak dobře jako jiní hrdinové. Pro někoho možná překvapení, jelikož spolu s Batmanem a Spider-Manem patří k těm postavám, které zná snad opravdu každý. Někdo argumentuje tím že "Superman prostě nemá tak dobré příběhy" nebo "To není tak zajímavá postava". Obojí je chybné tvrzení, způsobené jak tím že lidé co se tímto ohání moc komiksů se Supermanem beztak nečetli, tak tím že téhle postavě nedali, ani nechtějí dát šanci. Ono se na jednu stranu není čemu divit, když my jakožto čeští comicsoví čtenáři jsme vyrostli na drsných antihrdinech typu Loba a toho nejlepšího z Gartha Ennise, což mnohým formovalo čtenářský vkus. Oproti tomu Superman je esencí toho klasického, idealistického superhrdinského žánru, ze kterého sice vycházelo vše ostatní, ale tyto samotné základy už mnozí považují za zastaralé a překonané.

    To vše je samozřejmě otázka úhlu pohledu a osobních preferencí každého jednoho čtenáře, a jakákoli tvrzení co je nebo není lepší než to a tamto, jsou vždy jen subjektivní názory se kterými se někdo ztotožní, jiný ne, ale samy o sobě mají výpovědní hodnotu pramalou. Já se vždy považoval za čtenáře všestranného, který nemá nějaké konkrétní zaměření, a minimálně co se týče superhrdinského žánru, mám své favority ve všech spektrech - jak civilnějšího Spider-Mana, temného Batmana, noirového Daredevila, tak právě idealistického Supermana. Proč právě i jeho, to je vlastně jednoduché - ať už se každý z nás do superhrdinů zamiloval z jakéhokoli důvodu (a ano, můžeme se teď tvářit jak jsme nad věcí a jak to bereme s nadhledem, ale pořád ty komiksy kupujeme a čteme, takže do jisté míry jsme pořád těmi zasněnými dětmi) tak ta podstata toho proč jsme si superhrdinský žánr tak oblíbili, leží v postavě Supermana. Někdy zkrátka dostanu náladu oprostit se od vší té ironie, temnoty a cynismu jak dnešní doby jako takové, tak většiny moderních komiksů, a přečíst si něco kde je trochu té naděje, upřímnosti a idealismu. Což mě (konečně, ale ten dlouhý úvod byl pro správný kontext nutný) přivádí k samotné knize Superman v každé roční době.

    Abych to ještě trochu natáhnul, svěřím se že má cesta než jsem se dostal k této knize, byla relativně dlouhá a zapeklitá. Je zřejmě - právem - dosti populární a prodejná, takže dostat se v originále za nějakou rozumnou cenu ať už alespoň k paperbacku, tak k Deluxe edici, bylo takřka nemožné. Smířil jsem se prostě s tím že budu muset pár let počkat na nové vydání, a pak jako blesk z čistého nebe Crew oznámila vydání v cz, dokonce v pevné vazbě v edici Legendy DC! Příjemnější překvapení co se česky vydaných comicsů jsem dlouho nezažil. Bez nějakého mlžení rovnou řeknu, že mé čekání za to stálo.
    V každé roční době je za mě opravdu jeden z nejlepších Supermanovských comicsů a své místo v Legendách si bez diskuze zaslouží. Jak scénárista Jeph Loeb, tak kreslíř Tim Sale byli v době tvoření tohoto příběhu oba ve vrcholné formě, a správně odhadli že po všech těch šílenostech co ostatní se Supermanem prováděli v 90. letech (smrt, zmrtvýchvstání, ztráta schopností, dlouhé háro, rozdělení na modrého a rudého…) je na místě postavu vrátit trochu na zem, ke kořenům, k civilnějšímu a osobnějšímu pojetí, byť jen v rámci této minisérie. Tak jako v případě Batmana v Dlouhém Halloweenu a Temném vítězství, i zde se vrací do počátků postavy, k základům, aby ji znovu definovali. Ano, dnes máme k dispozici mnoho verzí Supermanova originu (jen tak z hlavy - Muž z oceli od Johna Byrnea, Utajený počátek, Odkaz, Superman a lidé z oceli, Země jedna, Secret identity, Man and Superman, American alien, Year one…) ale tehdy ještě zdaleka takový výběr nebyl a tak se to zdálo jako čerstvý nápad. A vlastně i dnes. V každé roční době totiž není typickým originem, který nám převypráví zkázu Kryptonu, dětství, objevování schopností atd. Místo na monumentální akci a mimozemské bitvy se soustředí na postavy. Takhle to zní jednoduše a ohání se tím každý druhý comics, ale u většiny jde jen o promo řeči a stejně nakonec skončí hlavně u té akce. Tahle kniha nelže - akce je tu minimum a opravdu je to hlavně o charakterech. Pokud chcete akční comics, tady nepochodíte. Pokud vás však Superman dosud míjel především proto že většinou skončí u velkolepé rubačky a vy máte radši osobnější příběhy, zde je ideální příležitost k tomu dát postavě šanci. Loeb a Sale jsou mistři ve vracení se do minulosti postav a jejich polidšťováním, což ukázali jak u Batmana, tak třeba v knize Spider-Man: Smutek. Stejně jako rok a jeho roční období, i tato kniha je rozdělena na 4 části nazvané příznačně Jaro, Léto, Podzim a Zima. Každou kapitolou nás provází monolog z perspektivy jiné postavy (Jonathan Kent, Lois Laneová, Lex Luthor, Lana Langová) a my tak můžeme sledovat, z jak moc rozdílných úhlů pohledu každý vidí Clarka Kenta/Supermana. Sledujeme tak sice události které už jsme v nějaké formě mohli vidět/číst několikrát, jako je odchod ze Smallville, první objevení se v Metropolis, začínání v redakci Daily Planet atd, s tím ale Loeb počítá a nevěnuje hlavní pozornost těmto událostem jako takovým, ale spíš tomu jak je která postava vnímá svýma očima. Ani ty postavy se nám nějak polopaticky nepředstavují, předpokládá se že alespoň letmo tušíte kdo je nějaká Lois nebo Lex. Pro naprosté nováčky to jako prvotní seznámení sice postačí, ale ti co mají načteno se nemusí bát že by ten samý pořád stejný příběh museli louskat už poněkolikáté.
    Tím se dostáváme k jádru věci. Tentokrát to není o tom "jak a proč se Superman poprvé setkal či bojoval s tou a tím" ale o tom "jak a proč se Clark Kent, farmářský kluk co chtěl jen prožít prostý venkovský život a randit s holkou od vedle, rozhodl že místo toho oblékne kostým a bude pomáhat lidem". Zní to jednoduše a vskutku nás žádný spletitý děj nečeká, ani odpovědi na otázku výše nejsou nikterak šokující. Ale člověk to tu alespoň uvidí a prožije to při čtení spolu s postavami. Je rozdíl v tom zkrátka vědět, že tahle postava je taková jaká je prostě proto a proto, nebo místo suchých faktů její podstatu a rozhodnutí skutečně POCHOPIT. Není pro to třeba žádné extra hluboké psychologické sondy, ani do nejmenších detailů propracovaných charakterů, ani filozofických úvah - bohatě stačí prostý lidský příběh a uvěřitelné postavy s pochopitelnými názory či motivacemi. A to je to co mě na Supermanovi a jeho koutku DC světa vždy přitahovalo - jeho lidskost a vztahy s rodinou, přáteli a samozřejmě i láskami. Pokud je pro vás Superman zaškatulkovaný jako nudný skoro neporazitelný skautík co se epicky rube s obřími emzáky nebo roboty, tahle kniha vás možná překvapí. Pokud se na tuhle postavu zkusíte přestat dívat jako na supermocného mimozemšťana a zkusíte v ní vidět obyčejného venkovského kluka co chce prostě dělat něco správného, možná potom budete jinak vnímat a víc si užívat i ty typičtější, spíše akčnější příběhy, podobně jako já. Postavě Supermana možná není zpočátku nejjednodušší dostat se do hlavy a pod kůži, vzhledem k nevelkému množství zde vydaných comicsů s ním k tomu asi ani není nějak extra moc příležitostí, ale V každé roční době je rozhodně jednou z těch nejlepších.

    Pár vět musím věnovat i výtvarné stránce. Přiznám se, že k Supermanovi mi nejvíce sedí taková ta tradiční, detailní vypracovaná mainstreamová superhero kresba, typu Gary Frank apod. Styl jakým postavu kreslí Tim Sale možná na první pohled nemusí být úplně líbivý, ale k tomuto pojetí to prostě sedí a člověk si po chvíli zvykne. Přesto, ač jeho styl je pořád snadno rozpoznatelný, není to ten samý Tim Sale na jakého jsme zvyklí třeba právě z Batmana. Logicky. Noirovou atmosféru a ve stínech goticky temného města utopené postavy vystřídala sluncem zalitá krajina a od pohledu pozitivnější vizuál, který sem však nádherně zapadá. Čemuž velkým dílem dopomáhají barvy Bjarne Hansena. Asi i - nejen - kvůli tomu považuji za nejlepší i nejlépe vypadající první a čtvrtou část comicsu, které se z větší části odehrávají ve venkovském Smallville. S atmosférou pohodového, klidného maloměsta si totiž výtvarníci mohli vyhrát pochopitelně více než s klasicky velkoměstským Metropolis. Zároveň tyto kapitoly vypráví postavy které znají Clarka Kenta, ne Supermana, jsou tedy mnohem osobnější (ačkoli i ty části zaměřené na Supermana v Metropolis mají pochopitelně své místo a opodstatnění). Když člověk vidí Clarka s Lanou, skoro si přeje aby zůstal s ní ve Smallville - i když ví že ho čeká Metropolis a Lois. Prostě první, mladická láska… V těchto chvílích kdy se čtenář do vyprávění skutečně dostane a zainvestuje, k tomu se nechá pohltit atmosférou kresby a barev (jo, ta část v zimě je prostě nejlepší), pak ví že to co drží v ruce možná není nejkompaktnější a nejgeniálnější comics co kdy četl, ale je to zkrátka srdcovka. A to někdy stačí a někdy to znamená dokonce víc. Tři krátké bonusové příběhy na konci toto tvrzení pouze podtrhávají.

    Pokud to někdo dočetl až sem, asi je mu jasné že budu hodnotit vysoce pozitivně, ale nemohu jinak. Kniha je poutavě napsaná, krásně nakreslená i kolorovaná a především má něco, co se nevidí tak často - má srdce. Miluju temné noiry, krimi, thrillery, spletitá vyprávění, horory i drsné krváky, i akční monumentální záležitosti (ty povedené samozřejmě), ale někdy prostě přijde čas a nálada na klasiku a esenci superhero žánru, která je v jádru o tom že jsou tu tací co používají své schopnosti nesobecky k pomoci druhým, ač jim to mnohdy komplikuje vlastní život. Zní to klišoidně, ohraně, jednoduše či zastarale? Možná. Ale pokud člověk není zarputilý cynik či zapřísáhlý nihilista, trochu toho naivního idealismu a víry v lidi a dobro není nikdy na škodu. Zvlášť před Vánoci. A kdyby všechny comicsy z tohohle ranku byly na stejné kvalitativní úrovni jako tento, pak by asi přišla razantní přestavba knihovny.
    Abych se vrátil k myšlence výše - nepokouším se tu prosazovat žádnou absolutní pravdu a každý má právo na jiný názor, někomu se tahle kniha líbit nemusí ač já jsem z ní nadšený, to je naprosto v pořádku. Ale pokud někdo neoblomně tvrdí jak je Superman nudná a nezajímavá postava, a vlastně i všechny ostatní postavy okolo něj, a jak je to vždycky pořád jen o té samé akci a mlátičkách, buď nečetl nebo záměrně ignoruje tuhle knihu. Někdo prostě nemá a nebude mít rád Supermana - to respektuju. Ale pokud si k němu někdo dosud jen nenašel cestu protože ještě nenatrefil na vhodný nástupní bod kde by si postavu oblíbil, pak Superman V každé roční době by byl jeden z prvních comicsů, které bych mu na seznámení doporučil. 10/10
  • PKD
    Neco, co tady dlouho chybelo. Laskyplne starosvetska pocta dedeckovi, co to vse zacal. Jeph Loeb opet nezklamal. R. I. P. Tim Sale.
22131
Četl/a (47)
123peta, 2scha, Alfi, BadBoy, Beng.D, Benny, Black Bro, yo, calvin10, Cute_Unicorn, Django, Doppelganger, faster86, fifas, filosh, Fox01, Gaming Professors, GavlaDan, house192, hraby, instageek_cz, invape, Ivan Kucera, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Keno, kindanerd, komiksák007, Lachvos, lantan1, Liborius, Light, malylada, me, MEGA, MP, Nexis, petrSF, PKD, Poseidon1978, radimisko, Spike, SteveCZ, taidana, Tomski, TZcomics, Zbysek2410
(80)
123peta, 2scha, Alfi, Alfred, BadBoy, Beng.D, Benny, binnmode, blackJag, Blair, bmc75, calvin10, Cute_Unicorn, Deckard, Django, DKoscik, Doppelganger, dre, farnhajt, faster86, fifas, filosh, Fox01, FrAnK, GavlaDan, hellblazer, herbert, house192, hyba1991, hypermlok, instageek_cz, invape, jeanbaklajean, jh666, JORDY, KarlosJB, kendor007, Keno, kindanerd, Lachvos, listr, maara, malylada, Mamut12, me, MEGA, Mikei, Mitak, MP, MP81, Mr.Plysh, Nexis, Onkel 1928, pearlxjam, pechna, petrSF, PKD, Poseidon1978, radimisko, raimi, RicHard. , Saran, schefik, Skot, Spike, Stara.kryta, SteveCZ, suricattaontheway, t0mas, tacmud, taidana, Tomski, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, Vrenn, xintax, yogi, Zbysek2410
Chce (37)
Abstinent, Al0f0k, Badgu.y1902, Blacklarch, CSE_AC/DC, Dali, deadpool, deefha, delsemela, Draco nobilis, Fida, gezic, James, Jonathan Arbuckle, Joshua_T, KarlosJB, Kiko, Lojza, Matthew, Maty48, MonsterGyre, monty.cl, Nightmare, Norri, OldaB, Olesh, Paldini, Poniczech, Radkos, raimi, royan, Sikk, sleepless, TenCoJeZbytečnej, the.kasztan, Tomasino79, Tommar
Shání (7)
CSE_AC/DC, D.K.Logic, deefha, gezic, mineralk, Nightmare, Šedo