Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Soukromý detektiv Jack Harriman viděl i přes svůj mladý věk až příliš mnoho mrtvol. Jde o rodinné prokletí, protože jeho strýc je slavný fotograf, jenž zachycuje místa kriminálních činů. Ještě než se Jack vzpamatuje z nevydařeného případu, už má na krku pátrání po zmizelé osobě. Zdá se, že to tentokrát bude snad jednoduché, ale opak je pravdou. Lži. Tajemství. A návdavkem bizarní sexuální kult.

Čeká vás raný komiks Eda Brubakera, který však patří k tomu nejlepšímu, co kdy vytvořil.

Obsahuje sešity série Scene of the Crime #1-4 (květen 1999 - srpen 1999) a Vertigo: Winter’s Edge #2 (leden 1999)

Scénář
Ed Brubaker
Art
Michael Lark
Ink
Michael Lark, Sean Phillips
Barvy
James Sinclair
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
ISBN/ISSN
978-80-7595-616-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 x 8 mm
Tisk
barevný
Váha
392 g
Stran
128
Cena
399 Kč
Originál
Scene of the Crime (Image Comics, 2012)
  • sedw
    sedw28.8.2023 23:19Místo činu
    Brubaker určitě umí lépe a já osobně mám radši jeho delší věci, ale toto byla parádní jednohubka. Největší mínus tak pro mě bylo, že na tak krátkém úseku se nemohlo projevit to, co umí Ed nejlépe, a to je napsat postavy. Tím nemyslím, že by byly napsané špatně, právě naopak, ale neměl jsem takovou možnost se s nimi sžít, jako u delších věcí. Četlo se ale velmi dobře a určitě jsem nečetl naposledy.
  • delsemela
    delsemela7.7.2023 22:00Místo činu
    Prostě Brubaker !!! Můj oblíbený ne-li zřejmě nejoblíbenější autor detektivních ság v komiksu ! Tohle rané dílo je prostě skvělé, opět famózně vymyšlené plné menších i větších zvratů a ikdyž to není tak monstrózní kolos jako např. CRIMINAL - pořád je to krimi na stejné vlně - alias na velmi dobré vlně ! Ono vymyslet dobrou kriminálku je notabene velký kumšt, to když musíte být před čtenářem o dva sloupky dopředu a mít vše propracované do nejmenšího detailu a vše vám musí do všeho správně zapadat....jo tak tohle je přesně Ed :-). Ten na této vlně jede už hodně dlouho a poprávu je králem noirového Crimi. Vždy mi lahodí v hlavě jak mi ty jména a spojitosti všechny šrotují a spojuji všechny vztahy dohromady a vždy se nestačím divit jak to skvěle zase autor poskládal ! Tady tomu není jinak.....někdy mne až vede k zamyšlení jak se autor brodí v těch největších lidských sračkách v podobě drog, chlastu či vraždách - on si v tom prostě jede svoji vlnu ( nevím jaký život žil jako mladiství a pokud by nikdy nesklouzl na horší stranu zákona tak má jednoduše neuvěřitelnou představivost a mozkovnu k tomu)
    K tomu všemu spolupracuje s top malířem Philipsem u kterého jsem si už na jeho kresbu jednoduše přivykl a tohle duo společně vytváří tradičně skvělé dílo. Těžko mohu hodnotit kam bych Místo činu zařadil jestli na pomyslný pidestal za Criminal a nebo někam jinam bo nemám ještě načtené všechny autorovi věci jako Fatale, Zabij, Velvet ovšem tohle řadím opravdu hodně vysoko. Komisař Herriman mi jaksi přirostl k srdci a klidně bych z jeho repertoáru přečetl další bichli :-). Tohle jsem si tedy opravdu náležitě vychutnal a tímto chválím BB art že se tomuto autorovi tak skvěle věnuje...za mne je ED prostě král !!!

    celkové hodnocení: 90 %
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš5.6.2023 14:51Místo činu
    Asi nejsem úplně cílovka Brubakerovy tvorby, ale tohle mi zatím z toho, co jsem od něj četl, přišlo nejlepší. Zajímalo mě, jak to dopadne a konec mě nenasral, což splňuje dva body, co by slušný detektivní příběh měl mít.
  • VanTom
    VanTom20.4.2023 10:43Místo činu
    Hodně slušná noirová kriminálka zapisuje moji první zkušenost s Edem Brubakerem. Textu servíruje hodně, ale ten až na výjimky hladce plyne, jen málokdy se situace vyhrotí mírně nepřirozeně a jednání hlavní postavy nesedne k jeho myšlenkovému stavu. Zatímco Larkova zdánlivě jednoduchá, lehce nahozená kresba k žánru perfektně padne, naopak nepříliš vhodně mi přišel zvolený název, jelikož tu místo činu nesehraje žádnou významnou roli – ovšem ze zajímavého doslovu jsem se dozvěděl, že původní plány se sérií byly poněkud jiné.
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2023 13:05Místo činu
    Detektivka po vzoru americké drsné školy, napsaná tak, jak to umí jen Ed Brubaker. Je v tom všechno – hrdinové s cejchem špíny, krásné ženy s nečistými úmysly a samozřejmě případ, který v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Co však příběh dělá pro autora příznačným, je dokonale rozepsaná psychologie postav, nenásilně servírovaná kapitolu po kapitole tak, aby se v závěru mohl čtenář s čistým svědomím vyrovnat se všemi zvraty, aniž by mu přišly nějak vykonstruované.
    Místo činu je poklidné čtení, zdaleka ne tak hektické, jako žánrově podobné komiksy Criminal či Zatmívačka, přesto to neznamená, že by nějak pokulhávalo v napínavé gradaci. Těch sto dvacet stran autor využívá přesně jen k tomu, aby zápletku náležitě zamotal, dal čtenáři i hrdinovi šanci určit několikero možných pachatelů a v závěru překvapil nečekaným odhalením. A to ani nezmiňuji fantastické nahlédnutí do zákulisí lidmi tolik přehlíženého oboru, jakým je kriminalistická fotografie. Takhle jednoduché to je.
  • MEGA
    MEGA23.1.2023 21:51Místo činu
    Solidní detektiva, která jedná o zajímavém tématu. Hlavní postava už tak zajímavá není, ale samotný případ a propracované prostředí a příběh udržel mou zvědavost. Kresba skvělá, Larka mám s časem rád víc a víc.
  • Good Games
    Good Games mecenáš22.1.2023 20:28Místo činu
    Veľmi vydarená detektívna jednohubka. Ed Brubaker ešte ani raz nesklamal a aj jeho ranná tvorba spĺňa veľmi prísne kritériá kvality a latka bola už v roku 1999 od Brubakera nastavená veľmi vysoko. Ak hľadáte kvalitný detektívny thriller, ste na správnom mieste a určite budete spokojní. =►Celá recenzia◄=
  • perak
    perak30.12.2022 08:20Místo činu
    Dobré to je, ale ve srovnání s jinými Brubakerovými kousky slabší. Je to takové konvenční krimi, které v rámci noir žánru ničím závratně novým nepřekvapí. Na druhou stranu přes poměrně hodně textu děj rychle plyne, nechybí zajímavé akční scény a sympatický hlavní hrdina, který nějakou tu ráno dostane, ale více jich rozdá. Na to, že je to jedno z prvnch autorových děl, tak již zde máme základy drsné školy, na nichž jsou vystavěny pozdější Brubakerovy příběhy.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš28.12.2022 18:53Místo činu
    „Ta tragédie nebyla vlastně nijak výjimečná, ale pořád to byla tragédie.“ Brubaker. Phillips. Lark. Čo dodať. Miesto činu je nielen názov galérie, ktorú vedie hrdinov strýko, ale je to tiež strýkova špecializácia: už X desaťročí sa pohybuje po krvavých miestach činu a zachytáva ich na fotografie svojou špecifickou optikou, čím je široko-ďaleko preslávený. No a miesto činu je samozrejme miesto, kde sa stal zločin, v našom prípade vražda a keďže je to dielo Eda Brubakera (Fatale, Criminal), môžete si byť istí tým, že pri jednej to neskončí. Je pozoruhodné, že hoci je komiks Místo činu jedným z Brubakerových prvých diel (vtedy mal kúsok nad sladkých a nevinných tridsať), už vtedy to bol vyzretý muž chápajúci podstatu zla, ľudskej psychiky a to nielen psychicky zločinca a detektíva, ale tiež obete. To z Místa činu robí fakt skvelú detektívku s jednoduchým, ale možno práve o to údernejším (v zmysle reálnejším) záverom. Bonusov sú desiatky strán (úvodné slovo tvorcu Alias Blendisa alebo Brubakerovo spomínanie na svoje začiatky). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-misto-cinu-komiks
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2022 22:33Místo činu
    O trochu lepsi nez ba co jsem u Brubakera zvykly. Delka ideal, kresba super, dej srozumitelny a vyhovuje mi nosna linka a motivy postav. Nicmene je tam zase moc textu a necetlo se mi to moc plynule. Neni to muj salek, ale dobry, zlatej stred.
  • faster86
    faster867.12.2022 09:45Místo činu
    Brubaker opět nezklamal, stejná kvalita jen v menším vydání. Pokud chcete někomu představit Brubakera tak klidně tímhle, je to stejně kvalitní jak větší věci (Criminal, Velvet) a je to za chvilku přečtené. Vyborná věc.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.12.2022 11:50Místo činu
    Dobré, ale na Brubakera celkem konvenční kriminální dílko, u kterého tolik netuším, proč je z něj B. M. Bendis v předmluvě tak odvařený. Je to poměrně dost ukecané, přiměřeně napínavé, ale ne tak rafinované a kulervoucí, jak to Ed běžně umí. Zkrátka trochu patrno, že tehdy, na přelomu tisíciletí, teprve začínal a vypisoval se.

    Celkový dojem: 70%
  • louza
    louza29.11.2022 11:46Místo činu
    Hodně překvapivá volba. Na tuhle knihu jsem po dekádě od jejího objevu a dvou od vzniku už skoro zapomněl. Přitom je to jeden z prvních Edových kriminálních komiksů. A na debut dost povedený. Soukromé očko vyšetřuje případ zmizelé dívky, který se ve finále ukáže být velkou lidskou tragédií úplně jiných rozměrů. Příběh je skvěle vystavěný a poplatný všem Brubakerovým učitelům z ranku drsné školy. Oproti pozdějšímu kriminálu je tu přece jen trošku více textu a je to trochu víc detektivka, než bývá u autora zvykem. Ale ty zabetonované základy jeho vypravěčství a stavby příběhu jsou dobře znatelné. Kresba není čistokrevný Phillips, ale sedí taky krásně. Kniha je podložená pěknými bonusy s dodatkovým krátkým příběhem, který si moc nezadá s tím hlavním. Velká škoda, že Vertigo tuhle řadu tenkrát zařízlo. Jediné co bych vytknul je měkká vazba a Klíčníkův překlad. Tohle prostě má překládat Kopřiva, který ví, že v drsné škole hlavní postava nezačíná větu parkerovským slovem "Téda...". Jinak ale vcelku dost v pohodě. Líbilo se mi to už tenkrát a zgustnul jsem si opět.
27372
  • louza
    louza30.11.2022 14:28Místo činu
    Byl jsem, jako přiblble platící zákazník, za svých 399 po právu soukromě vyplísněn :-) Tak jen abychom všichni věděli, jak jsem to schytal :

    Ricarderon mecenáš29.11. 13:51
    Milej Louzo, díky za kritiku překladu Místa činu.:) Jen bych podotknul, že hlavní hrdina nežije v padesátkách, ale v Kalifornii na přelomu tisíciletí. Což je dost směrodatné.:) Zároveň překládám postavu, kterou napsal Brubaker. Nepřekládám tvojí představu o ní.:)
Četl/a (86)
123peta, 2scha, 3DD!3, BadBoy, Black Bro, yo, Bonpar, Cabal, calvin10, charvos, Const.ex, Darker, Darth Raelchi, Davispear , delsemela, Dezodoo, farnhajt, faster86, fifas, filemon, flipflop, Fox01, frantisekcap1, fuerto_gepa, Garp, George Walker Bush, Good Games, hellblazer, house192, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, James, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Kaluž, Keno, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Lijem24, Lord Baltimore, Macek78, majer, Mamut12, marek zigmund stanko, MEGA, MP, namdnas, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Onkel 1928, Palebras, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, PH79, Poniczech, porculan, Poseidon1978, rajot, rooty, Saint of Killers, sedw, seneke, sercial, Spike, Stara.kryta, start05, t0mas, taidana, trudoš, Unerr, Valdaufinka, VanTom, Wasps, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(128)
123peta, 2scha, Alfi, Artigas, Ash Pointak, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, calvin10, charvos, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Darker, Davispear , Daw8ID, Deckard, delsemela, Dezodoo, DKoscik, dre, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, flipflop, Fox01, frantisekcap1, Fry, fuerto_gepa, Glumal, gumidekmedvidek, hellblazer, herbert, HevyEli, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Kadin, kendor007, Keno, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, krupan, kubosos, Light, Lijem24, Macek78, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, mcleek, MEGA, merhyx, Mikei, Mitak, MP, mstefl, NecRoman, Nexis, Nightmare, Noci, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, PH79, porculan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, Ricarderon, RicHard. , rooty, Saint of Killers, Saran, sedw, sercial, Skot, sleepless, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, taidana, Tarka Daal, Tialster, Tomasino79, trudoš, Valdaufinka, VanTom, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Wasps, Wiw, xintax, yogi, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (25)
Abstinent, anfrene, ben_bella, Berry669, besikv, Blacklarch, davidek, deadpool, Draco nobilis, Fida, filosh, Himlik, Infarkt, japes, KarlosJB, Matej-29, Matthew, Maty48, monty.cl, Norri, radkin, royan, Suši, Thorug, XGMan!ak
Nabízí (1)
frantisekcap1