Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Black Jack je nejlepší chirurg na světě, zvládne jakoukoliv operaci a necouvne ani před případem, nad kterým už ostatní lékaři zlomili hůl, ovšem jen tehdy, dostane-li královsky zaplaceno! Obdivovaný i nenáviděný génius se řídí pouze svými vlastními pravidly, a komu se to nelíbí, může doufat jen v jediné – že jeho služby nikdy nebude potřebovat...

V této knize najdete devětadvacet samostatných příběhů z legendárního seriálu mistra japonského komiksu Osamua Tezuky.

Scénář
Osamu Tezuka
Art
Osamu Tezuka
Obálka
Osamu Tezuka
Lettering
Václav Maršík
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Markéta Audy Masopustová, Tereza Micková
Žánry
akční, drama, thriller
ISBN/ISSN
978-80-7679-276-0 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 235 x 47 mm
Tisk
černobílý
Váha
1410 g
Stran
648
Cena
899 Kč
Originál
Black Jack (Tezuka Productions, 1973)
  • Poniczech
    Taky se mi postupně kniha líbila víc a víc a spíš než kvalitou povídek to bylo mnou, protože jsem si na ten styl musel zvyknout. Super mi přijde to Tezukovo ovlivnění Disneyem, kdy některé postavičky vypadají jako by vypadly z komiksů Kačera Donalda - od obličejů, až po groteskní pózy (třeba zobrazování chůze). O to zajímavější je pakt ten kontrast s detailními kresbami různých orgánů. Každá povídka není 5/5, ale žádná není vyloženě špatná a je vidět, jak důležitý byl v dějinách mangy i tenhle Tezukův komiks.
  • Norri
    To jsou hodně zvláštní příběhy. Na jednu stranu jsou plné humoru a vtipných situací, ale na druhé straně mají docela temné twisty a pointy. Sám doktor Black Jack je často pěkně arogantní a krutý parchant. Doktor House je proti němu svatoušek. Možná je to ale jenom póza a způsob, jak si nepřipustit nikoho k tělu. Black Jack se s každou další povídku více odkopává a já jsem jej měl s každou další povídku radši. Všechny příběhy jsou úmyslně děsně přepálené a často se tam plácají hrozné kraviny. Někdy je to ale docela zajímavé a poučné. Některé nápady jsou hodně šílené a zběsilé, ale jiné jsou hodné zamyšlení.

    Je to úplně jiné, než jsem po Dopisu pro Adolfa čekal. Počáteční zklamání však postupně nahradila spokojenost. Je to sice tlustá kniha, ale hrozně dobře se to čte a za tři večery jsem ji měl přečtenou. Navíc mě baví Tezukova kresba. Nemá jednotný styl a na jedné straně se často sejdou normální manga postavičky, karikatury i téměř medicínsky precizní nákresy. Zní to divoce, ale je to super.

    Zpočátku jsem tomu chtěl dát jenom tři hvězdičky. Později se to překlopilo na čtyři. Teď uvažuji spíše o plném hodnocení.
  • George Walker Bush
    Velice zajímavý náhled na tvorbu a další lehce obskurní dílo "krále mangy", které mělo Tezukovi v 70. letech znovunastartovat kariéru. Mě osobně opět fascinuje ten neuvěřitelný eintopf příběhů a námětů, který byl autor schopný splacát dohromady. A tak jsme svědky nejrůznějších podivností, kdy se míchá tvrdá realita s fantastickými motivy, sociální témata s psychologickými, etické problémy se stavem japonského zdravotnictví, kriminální zápletky s lidskými dramaty, krev s humorem atd.: a v tom všem jakýsi antihrdina s nikoli pokřiveným, ale značně nečitelným morálním kompasem. Bezesporu zajímavé.

    Celkový dojem: 60%
  • Fort
    Mangu jsem jsi zamiloval od první povídky. Příběhy nejdou chronologicky za sebou, tak jak vycházeli v originále, což místy dost mate, ale lze očekávat, že se objevili v další knize, pokud prodeje dovolí. Celkově hodnotím velmi kladně Tezuka opět nezklamal.
  • trudoš
    Chvilku trvá, než si člověk zvykne na opakovaně překračovanou hranici mezi společenskou kritikou a záměrnou groteskou, ale po třech, čtyřech příbězích si tenhle japonský drtivý styl pana Tezuky zamilujete. A to včetně šišlající „manželty“, proti které je Jar Jar Binks herec, hodný Hamleta. Je ovšem třeba k jednotlivým povídkám přistupovat s dobovým odstupem a samozřejmě notnou dávkou benevolence vůči skutečným možnostem medicíny. Jinak ale nelze než smeknout nad slovutným talentem autora, který v takovém množství příběhů dokáže být pokaždé originální a to jak formální stavbou příběhu, tak jeho ústředním motivem. Někdy úsměvné, jindy srdceryvné; hrající na city, nebo pracující s normou cti; od komicky absurdních až po děsivě prorocké.
    Osamu Tezuka patří k autorům mnoha tváří, takže se připravte na něco úplně jiného, než byla u nás již dříve vydaná manga Zpráva pro Adolfa. Přesto Black Jack jistě uspokojí vaši čtenářskou mysl. Škoda jen, že se člověk v doslovu nedočte o celém cyklu více.
  • Good Games
    Druhý titul od boha mangy Osamu Tezuky u nás a znovu sa jedná o veľmi kvalitné čítanie. Som rád, že Crew pokračuje vo vydávaní tohto legendárneho autora, ktorým sa inšpirovali desiatky slávnych tvorcov po celom svete. Black Jack ponúka 29 kratších príbehov, v ktorých je hlavnou postavou svojský chirurg a mne to pripomenulo seriál Dr. House. Aj keď ide v príbehoch predovšetkým o zachraňovanie životov, sú dostatočne nápadité. Samozrejme tu nie je taká príbehová intenzita ako v predošlej mange Zpráva pro Adolfa, ale je to príjemné a kvalitné čítanie. =►Celá recenzia◄=
  • P.G.
    Je to tedy pěkná büchle (a těžká k tomu), ale stojí to za to. Osamu Tezuka + 29 příběhů + 642 stran = pořádná porce zábavy na dlouhé zimní večery! Na příbězích semi líbí, že nejsou zbytečně natahované a i když jsou si, co se týče scénáře, podobné jako vejce vejci, rozhodně nejsou nudné a u řady z nich jsem se vesele usmívala, neboť i po 40 letech od vydání čtenář zjistí, že se toho ve světě zas tak moc nezměnilo a staré nešvary zde popsané jsou stále ... aktuální. Pravdou je, že hned první příběh, v němž se setkáme s Pinoko, by mohl leckoho velmi rychle odradit od dalšího čtení; naštěstí situaci zachrání překladatelská poznámka, která čtenáře dovede k doslovu, kde se vše uvede na pravou míru! Takže doporučuji toto nepřeskakovat :) Kresba je výborná a dokládá, že i manga může vypadat "naprosto normálně", se spoustou postav, kdy každá (nebo skoro každá) vypadá jinak (podobnost s jinými autorskými postavami či přímo autorem je pouze nádodná :D).
16143