Koupit
„Brány Gothamu způsobí zkázu prvním rodinám'". Mrazivý vzkaz vyhrožující potomkům tří velkých rodin Gothamu - Waynovým, Cobblepotovým o Elliotovým. Záhadný terorista s brněním vyrobeným působivou tajemnou technologií ničí mosty v Gothamu. Dokáže Batman vyřešit záhadu pohřbenou hluboko v minulosti města, než další lidi přijdou o život? A dokáže Dick Grayson, který nyní nosí masku Temného rytíře, dostát svému novému údělu a kráčet dál v šlépějích této nesmrtelné legendy?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 26. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman: Gates of Gotham #1-5 (květen 2011 - srpen 2011), příběh The Nightrunner z Detective Comics Annual #12 (prosinec 2010) a příběh Nightrunner Batman Annual #28 (prosinec 2010)


Scénář
Kyle Higgins, Ryan Parrott, Scott Snyder
Art
Derec Donovan, Trevor McCarthy, Dustin Nguyen, Graham Nolan
Ink
Derec Donovan, Trevor McCarthy, Dustin Nguyen
Barvy
Guy Major, Andre Szymanowicz
Obálka
Trevor McCarthy
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Pavel Švanda (Ninjer)
Redakce
Mirka Jarotková, Martin Kužel
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 10 mm
Tisk
barevný
Váha
440 g
Stran
144
Cena
299 Kč
Originál
Batman: Gates of Gotham (DC Comics, 2012)
  • Cinema Ranger
    Snyderova variace na Soví tribunál. Komornější a taky o dost nudnější, když vykrádá sám sebe.
  • Sagikkun
    Při prvním čtení jsem to viděl na tři hvězdičky, napodruhé už se nakláním ke čtyřem. Snyder zcela nepochybně napsal mnohem lepší příběhy, komornější vyšetřování Bat-rodiny bez přítomnosti Bruce (který by se sem ani jinak nehodil) mě ale i tak bavilo. Tahákem komiksu je hlavně jedinečný exkurz do minulosti Gothamu, během kterého pochopíme, na čem je město postavené (nejen ocelové konstrukce); a ze kterého vzešel nový, do steampunku stylizovaný a působivý záporák. Je vždycky fajn, když se stále dokola netočí jenom Joker a spol., a autor dokáže přijít s něčím novým. Výskyt bonusových dvou sešitů vzhledem k období hlavního příběhu chápu, jinak však neurazí nenadchne.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš5.7.2023 08:49DC Comics - Legenda o Batmanovi #053: Brány Gothamu
    Skvelý názov. Fascinujú ma batmanovky idúce do histórie Gothamu (Batman Mikea Mignoly, Soví tribunál) a obľubujem spojenie Snyder/Batman (hoc nie vždy v minulosti bolo dokonalé). Žiaľ, Brány Gothamu skončili uprostred cesty, ehm uprostred mosta. Najlepšie neprekvapivo dopadli kapitoly z pohnutej histórie ponurého veľkomesta. Sú síce prehnane ukecané, ale disponujú skvelou industriálnou atmosférou a dobovou kresbou. Mesto je nakreslené krásne a akoby „technokraticky“, možno až jemne na spôsob Mikea Mignolu, čo ešte viac podtrhol steampunkový záporákov oblek á la Pérák. Nanešťastie, akonáhle sa dej presunie do súčasnosti, už to nie je ono. Nepáčil sa mi spôsob, akým boli nakreslené postavy, či už Red Robin alebo Damian Wayne, ktorý nevyzeral ako Damian Wayne. Postavy pôsobia divne vychudnuto, alebo ako keby na sebe mali o dve tri čísla väčšie oblečenie, do ktorého musia pribrať, ale ide im to len veľmi pomaly. Dofrasa, veď aj Gordon vyzerá ako po piatich mesiacoch prísnej ketodiéty. Rušilo ma, že po odmaskovaní jednotliví členovia „rodiny“ vyzerali ako slušne vychovaní a dobrými účesmi obdarovaní zástupcovia obchodného reťazca (alebo ako Rýchle šípy). Problém tohto komiksu tkvie tiež v tom, že kým flashbackové pasáže sú ešte v pohode, pri tých zo súčasnosti sa predsa len vyžaduje už väčšia znalosť netopierovho univerza. Takže kto nevie, že Bruce Wayne má syna, čo je zač Cassandra „Black Bat“ Cainová, aký vzťah medzi sebou majú Bruce a Hush a prečo preboha Batmanom nie je Bruce Wayne, lež Dick Grayson, bude sa pri čítaní cítiť nekomfortne. Úvodný vysvetľujúci text je síce fajn, ale samozrejme nemá šancu v pár vetách ozrejmiť históriu desiatok komiksov. Pár vecí sme v minulosti mohli čítať aj u nás (Dick bol Batmanom už v Černém zrcadle, Hush sa samozrejme zaskvel v dvojdielnom Tichu...), ale stále je toho málo. Brány Gothamu pôsobia i vinou dvoch časových úsekov nekonzistentne, čo je vždy riziko podobne zamotaných príbehov. Niektorým sa to podarilo zvládnuť interesantne... a iným nie. Povedal by som, že je to žiaľ i dnešný prípad, hoc jedným dychom treba dodať, že existujú oveľa slabšie batmanovky, takže táto si minimálne 3* nepochybne zaslúži. Ale moje očakávanie boli našponovanejšie. Necelistvý dojem okrem scenára umocňuje kresba, pod ktorou sú podpísaní rovno štyria páni (jeden dokonca s priezviskom Nolan!) a je to poznať.
  • choze
    Podobně jako v Sovím tribunálu Snyder vytahuje z historie Gothamu dalšího kostlivce a dalšího nového mstícího se záporáka připomínajícího Pařáty z Tribunálu. Místo epické story ale tentokrát dostáváme jen nahrubo nahozenou jednohubku s na můj vkus moc karikaturní kresbou postav - nad atmosférickými obrázky města a barvičkami jsem si ale pomlaskával. Škoda.
  • faster86
    Je to snajdr, před tím než mu ruplo v bedně a začal psat hovna jako Metal. Je to slabší jak černé zrcadlo, to ale to neznamená, že to není dobré. Jsou tu 4 postavy bat-family a je super, že si navzájem nezavazejí, ale hezky se doplňují. Plus na konci je origin postavy z Batman Incorporated, takže všehovšudy příjemnný Batman.
  • hroubek
    Dobrý a zábavný komiks. Snyder ukazuje, že dokáže krásně pracovat s atmosférou, se vztahy mezi charaktery a nepotřebuje velkolepou akci. Komiks je místy lehce komorní a vůbec ničemu to nevadilo. Hodně jsem si užil vyprávění, které se soustředí na dvě rozdílné časové linie. Jediné, co mi lehce nesedlo, byla finální konfrontace, která z mého pohledu byla "taková obyčejná". Brány Gothamu jsou povedený komiks.
  • Palebras
    Brány Gothamu svou zápletkou, stylem vyprávění a hlavně celkovou stylizací ve mě zanechávají velice pozitivní dojmy a v této rovině mám Snydera úplně nejraději. Celé to má ten správný noirový říz a po celou dobu čtení jsem byl opravdu zcela ponořen do vyprávění. Celé je to orámováno kresbou v temném stylu doplněnou o fajn dynamické pohyby a souboje. Propojení dvou časových rovin je zmáknuto více než výborně a absolutně se nedostavuje pocit jakési roztříštěnosti tempa vyprávění. Samotné rozřešení příběhu patrně nebude patřit k těm nejdůmyslnějším ale tak, jak se Brány Gothamu po celou dobu nesly v lehce komornějším duchu, tak i se samotným odhalením a zakončením jsem byl nadmíru spokojen. Kniha je také doplněna o dva sešity s Nightrunnerem, který k předchozímu příběhu svým stylem příliš neladí, avšak s přihlédnutím k faktu, že Bruce operuje v zahraničí v rámci Batman Incorporated a v hlavním příběhu se s touto skutečností pracuje, tak jeho zasazení v knize dává smysl. Další z řady novinek, které zažívají v rámci tohoto kompletu premiéru v našich končinách a další z tref do černého.
  • louza
    Stěžejní příběh knihy se odvíjí ve dvou časových rovinách, která autor docela zručně proplétá. Jedna přítomná řeší podivné teroristické útoky v Gothamu. Ta druhá pro ně vytváří zázemí a zaujme hlavně zasazením do více než stoleté minulosti města. Poprvé za batmanování Dicka Greysona mám pocit, že mu kostým padne jako ulitý a neumím si moc představit, že by tenhle případ vyšetřoval Bruce Wayne. Přesto se těžko ubránit dojmu, že kdyby se vyškrtla celá přítomná linie s pláštěnkou a dalo by se to do Rucky Brubakerovi, mohla z toho být další gothamská pecka ve stylu viktoriánského noiru. I tak je to ale dost fajn. Jediné co knihu opravdu sráží, je do celkové fazóny hodně nepadnoucí dodatečný kraťas na konci. Tohle si editoři vážně mohli odpustit.
61861