Stíny Gothamu jsou čím dál temnější a proto je v nich i zapotřebí temnějšího rytíře. Sensei o jeho Liga asasínů se chystají zničit mírumilovné útočiště Nanda Parbat a pouze Batman se svým nadpřirozeným spojencem Deadmanem jim v tom může zabránit. Ve středním Mexiku udělají místní boháči cokoliv, aby ochránili své tajemství... Dokáže Batman odhalit Záhadu čekajících hrobů? A v gothamském přírodovědeckém muzeu se doktor Kirk Langstrom promění v příšerného Man-Bata. Bude tento „převrácený Batman" jeho nejhrozivějším nepřítelem?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 31. v pořadí.

Obsahuje sešity série The Brave and the Bold #85-86, #93 (září - listopad 1969, listopad 1970) a Detective Comics #395, #397, #400, #402, #404, #408 (leden, březen, květen, červenec, říjen 1970 a únor 1971) a Batman #219 (únor 1970)


Scénář
Mike Friedrich, Robert G. (Bob) Haney, Dennis O'Neil, Frank Robbins, Len Wein, Marv Wolfman
Art
Neal Adams
Ink
Neal Adams, Dick Giordano
Barvy
Jack Adler, Jerry Serpe
Obálka
Neal Adams
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Pavel Švanda (Ninjer)
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 13 mm
Tisk
barevný
Váha
580 g
Stran
208
Cena
329 Kč
  • Darth Raelchi
    O trochu míň debilní než první kniha, ale jinak nic moc. Adams táhne a díky bohu za něj. On to prostě umí.
  • Sagikkun
    Po předchozím, neuvěřitelném výkonu pánů scénaristů, jsem se druhé knihy bál jako čert kříže. A ono je to ve finále, k mému milému překvapení, úplně v pohodě retro. Stále se zde tu a tam najdou nějaké hloupoučké momenty, nad kterými si člověk povzdechne (Batman nalezne pachatele, kterého není možné dopadnout jiným způsobem, než výhrou v domluveném leteckém souboji), ale už to není idiotské v tak šílené míře, a vlastně mě to i bavilo. Což je oproti minulé knize, kterou jsem se protrpěl, dost velký pokrok. Jedná se o ryzí dobrodružné příběhy ze 70. let, které navíc začínaly konečně nabírat mnohem pochmurnější charakter a utvářet tak Batmana, jakého známe a máme rádi dodnes. Hodně mě potěšil Man-Bat, který si tu pro sebe přivlastnil celé tři sešity a jeho příběh rozhodně považuju za to nejlepší z celé knihy (je to taky jeden z mála záporáků, se kterým jsem ze začátku dokázal soucítit a pochopit jeho následnou nenávist vůči Batmanovi, protože ten byl naprostej pablb a dok*rvil, co se dalo). Kresbu a vylepšený recoloring jsem si osobně opět užíval. Lepší 3*.
  • hroubek
    První kniha mi hodně fyzicky ublížila. Bylo to, tak moc špatné, že jsem si druhý díl nechtěl vůbec koupit. Naštěstí se stal malý zázrak a druhý díl je o hodně lepší a zajímavější, než první. Samotné příběhy jsou zábavnější a čtenář se při nich necítí, tak trapně jako minule. Jasně pořád to má dost chyb, ale už se to dá v pohodě číst. Je to naivní a místy hloupé, přesto jsou tam momenty, u kterých si řeknete, že to není úplná ztráta času. Snižte svůj cynismus a v pohodě to zvládnete.
  • louza
    Druhá Adamsova kniha začíná dvěma sešity The Brave and the Bold dobře zapadajícími do fazóny předchozího svazku. Přiblble udělané retro s podivně zvolenou příběhovou logikou. Nadějí však jsou samostatné Batmanovské sešity z nichž ten první z Mexika je ještě docela podivný. Ostatní povídky ale zvedají laťku a jde už o naprosto standardní retro. Ani ne moc připitomělý. Velký prostor je tu věnován Man Batovi. Ve zbytku se detektiv zaobírá různými záhadami od vyšetřování ztráty ne úplně cenného obrazu, hledá sabotéra natáčení filmu a podívá se i do strašidelného domu (to jediné si mohli editoři odpustit). Kresba je skvělá a Adams už se nepouští do takových divočin, jako ve svých počátcích, takže se to i dobře čte. A co je nejpříjemnější. Je to Batman prostý jokerovského patosu. Žádný Gordon, žádné protěžování Gothamu, žádná plejáda erbovních padouchů. Prostě jen čistý hrdina. Barvy jsou diskutabilní. První sešit má původní coloring. Zbytek knihy je rekolorovaný. Nevím co je lepší. Recoloring je sice udělán s citem, ale stejně bych možná zůstal u originální palety. Každopádně je kniha o řád lepší, než první Adamsova sbírka. Cca 60% je pro retromila více méně v pohodě.