Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Velkolepá komiksová adaptace slavného románu Michaela Moorcocka!

Elrik, vládce prastarého dračího ostrova Melniboné, je jednou z nejikoničtějších postav světové fantasy literatury. Albína Elrika už celé milénium při životě drží jen lektvary a magie, což jeho protivníci považují za slabinu a snaží se ho sesadit z Rubínového trůnu. Aby toho Elrik neměl málo, ještě se na něj chystá horda pirátů z Mladých království. To vše ve jménu Ariocha, nejmocnějšího pána Chaosu – a je zaděláno na pořádnou řežbu.

Obsahuje původní dvě alba série Elric, vydané nakladatelstvím Glénat:
Elrik #01: Rubínový trůn (Elric #01: Le Trône de rubis, 2013)
Elrik #02: Bouřava (Elric #02: Stormbringer, 2014)


Scénář
Julien Blondel, Jean-Luc Cano
Předloha
Michael Moorcock
Art
Didier Poli, Robin Recht, Julien Telo
Barvy
Jean Bastide, Robin Recht, Scarlett Smulkowski
Lettering
Josef Ládek
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Roman Tilcer
Žánry
adaptace, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7679-340-8 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 260 x 6 mm
Tisk
barevný
Váha
353 g
Stran
104
Cena
299 Kč
Originál
Elric #01: Le Trône de rubis; Elric #02: Stormbringer (Glénat, 2013; 2014)
  • mcleek
    Za mně první kniha a půl = velký chaos a zbytečná krutost (což ovšem mohl být záměr). V druhé půlce druhé knihy jsem se konečně začínal trochu bavit, ale ten závěr mě tedy teprve natřel. Rovnou jdu na Modrou crew 28, jestli to bude mít podobně vzestupnou tendenci.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 23:47Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Kresba fajn, příběh správně divno-vědeckofantastický a ve finále proč ne. Má to svůj svět a své vypravěčství, své reálie a jasnou sobě si funkčnost. Postavy jsou archetypální, ale cítil jsem, že to k tomu patří, abychom se jasně oritnetovali ve vyprávění příběhu. Občas mi to drhlo v tempu a co kdo vlastěn s kým chce, ale jinak příjemná zábava, která by si zasloužila asi delší prostor, aby to nepůsobilo chaoticky.
  • tom173
    tom1735.8.2023 08:28Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Nakonec jsem spokojený. Elrikův svět plný magie, bohů, obětin a krvavých bitev je fascinující, přesto že hlavní hrdina není moc sympatický. Melniboné mi možná v něčem připomíná metabarony a jejich krutost i když na Jodorowského megadílo se nechytá. Rozsah okolo 100 stran je tak akorát abych se bavil, i když ten konec není úplně uspokojující.
  • Norri
    Norri mecenáš2.8.2023 23:19Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Kniha začíná úžasnou předmluvu Michaela Moorcocka, literárního otce Elrika. Komentuje v ní různá komiksová zpracování svého díla a zasazuje vznik Elrika do dobového politického kontextu. Zkrátka parádní předmluva. Druhou předmluvu napsal Alan Moore. Je plná květnatých popisů a přirovnání, plná vzletných myšlenek, ale výsledkem toho je, že se to nečte úplně snadno. Stejně jako se mi snadno nečetl samotný komiks…

    Napřed jsem chtěl napsat, že je pro mě Elrik těžce uchopitelný. Když jsem nad tím ale chvíli přemýšlel, tak jsem došel k závěru, že se mi prostě jenom nelíbí styl vyprávění. A nelíbí se mi tento typ hlavního hrdiny. Hlavní příběh a jeho zápletka jsou vlastně hrozně jednoduché. A konec slibuje i zajímavé pokračování. Jenže je to celé obalené něčím, co by samo o sobě bylo zajímavé, kdyby se to více rozvedlo, ale tady je to špatně namíchané. Hrozně moc se toho stane na malém prostoru. Hodně se mluví, hodně se “fňuká” a epické věci kolem se dějí jen tak mimochodem. Skoro jako samozřejmost, které se nikdo moc dlouho nediví. Máme tady mocného vládce, který vládne magií, všichni se jej bojí, ale zároveň je tak slabý, že bez své čarodějky a krve obětí sova “doleze na hajzl”. A ty rozhodnutí, které dělá, to je nepochopitelné. Je těžké se s někým takovým ztotožnit.

    Kresba a barvy jsou úžasné. Zpočátku jsem si říkal, že je škoda, že to nevyšlo ve velkém formátu v integrálu s pevnou vazbou. Potom jsem ale došel k závěru, že s takovým příběhem to stačí takto. Ale třeba mě druhá kniha nadchne. Uvidíme…

    EDIT: Během čtení druhé knihy jsem Elrikovi přišel na chuť a tak jsem si přečetl znovu tuto knihu a jsem k ní teď trošku smířlivější. Spousta věcí, které jsem napsal pořád platí, proto to nechci přepisovat. Chci zachovat první dojem z té knihy. Je ale potřeba si uvědomit, že tato kniha teprve představuje čtenáři celý svět a co z Elrika udělalo to co je v druhé knize a v případných dalších knihách. Také už nemám dojem, že se zde mrhá epickými momenty. Je jim věnováno přesně tolik prostoru, kolik je potřeba.
  • trudoš
    trudoš editor1.8.2023 09:46Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Na to, že mi tvorba Michaela Moorcocka nikdy neimponovala, komiksové zpracování Elrika to zvládlo na první dobrou. Primárně za to může trojice výtvarníků, podepsaná pod kresbou a barvami, přičemž nebýt jich, věřím, že by album zdaleka nebylo tak působivé. Nechci ovšem upírat zásluhy ani dvojici scenáristů, v jejichž podání působí Elrikova odyssea naprosto plynule, až jednoho zaskočí, že jde vlastně o adaptaci. Žádné zvraty, kterým by neznalec originálu nerozuměl, žádné skoky v ději, jež by měly urychlit tempo děje, ale bez předlohy nedávají smysl. A že je tu děje k vyprávění víc, než by jiným stačilo na tři pentalogie.
    První dva díly Elrika jsou zcela osobitým výtvorem, v mnohém překračujícím původní možnosti románu. Tak proč tedy čtyři hvězdy? Protože Elrik z Melniboné je ve své podstatě strašně nesympatický hrdina - arogantní, zaslepený, morálně i emočně pokřivený. Smrtící kombinace; přitom v kontrastu s ostatními protagonisty vychází z celého toho portfolia Melniboňanů ještě dobře.
  • MisaNuff
    MisaNuff28.7.2023 16:00Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Přišlo mi to zmatené a přespříliš kruté. Je tady mnoho nevysvětlených pojmů a souvislostí, není to žádný "origin", takže jsem se ztrácel a proto mi kusy děje byly ukradené. A to je za mě velká potíž, když mě nezajímá děj. Má to být temná fantasy, ale ty hnusné kruťárny mi nedávají smysl, taková společnost by nefungovala. Malované je to pěkně, ale to dost zanikne v tom malém formátu.
  • Azalin
    Azalin mecenáš12.7.2023 13:48Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Škoda přeškoda zmenšeného formátu, to je jediná chyba tohoto počinu.
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:51Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Dekadentní fantasy se sice v předmluvách proti "conanovskému" stylu vymezuje, nicméně anemického panovníka mocného národa Melniboné (tč. v úpadku) do podobného módu stejně brzy popostrčí, ke strhující pouti krutým, nemilosrdným a odporně přitažlivým světem za zradou, záchranou své "milované" a soubojem o trůn. Krásně detailně vykresleným (a poněkud "knižně" napsaným, ehm), bohužel vzhledem k rozměrům edice Modrá Crew si vzdouvající oceán, otevírající se zemi či vyvolané pekelné démony těžko smysluplně užít, to je jako sledovat Pána prstenů na tabletu. :-(
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:31Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Tak toto podání Elrika mi tedy kresbou zrovna nesedlo.
  • p3tris
    p3tris2.6.2023 17:34Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Dávno před Geraltem znal fantasy svět jiného Bílého vlka, Elrika z Melniboné. Jestli nám může Geralt připadat někdy sobecký a sebestředný, Elrik takový bezpochyby je. Co hůř, pro svůj prospěch neváhá svou duši upsat těm nejhorším démonům. Ale není to zas úplně jeho chyba, protože pro jeho nadřazený a dekadentní národ je to normálem. Stejně jako pojídat na hostinách lidské maso, bodat otrokům jehly do očí nebo věštit z novorozeňat. Život pro ně nemá žádný větší význam. Pokud to ale není život Elrikovi milenky. Nevadí, že únoscem je její bratr a současně Elrikův bratranec, nástupce trůnu. A tak se vydává na záchranou výpravu s pomocí démonů a elementálů. A také meče požírajícím duše, nazvaným Bouřava.
    Elrik patří bezesporu k tomu temnějšímu, co fantasy literatura nabízí. Což se perfektně povedlo převést do komiksu nejen autorům scénáře, ale hlavně ilustrátorům. Tohle rozhodně není pohádka pro malé děti.
  • Good Games
    Good Games mecenáš8.5.2023 20:57Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Elrik je rozhodne vydarenou dospelou fantasy. Už od roku 2013, kedy vyšiel prvý diel vo Francúzsku som si želal vydanie aj u nás. Popularitu zvýrazňuje aj umiestnenie v hlasovaní o TOP100 komiksov, v ktorom prvý diel obsadil 30. miesto a druhý diel obsadil 26. miesto. Vždy sa mi veľmi páčila vizuálna stránka komiksu a tá ma nesklamala ani teraz. Problémom je nedostatok výrazných a zaujímavých postáv. Okrem hlavného hrdinu a záporáka tu už takmer nik iný nie je. Inak však veľmi fajn fantasy čítanie a teším sa na dokončenie príbehu. =►Celá recenzia◄=
  • louza
    Na tohle jsem se hodně tešil, ale jsem mírně zklamán. Formálně není komiksu moc co vytknout. Vizuálně vypadá skvěle a s klasickým tématem, který věrně následuje nemůže moc šlápnout vedle. Moorcock se v předmluvě zaklíná tímhle dílkem jako tím skutečně správným a zamýšleným. Já bych ovšem pár poznámek měl. Jednak k místy až bizarně násilným detilům, které sice zaujmou, ale dle mého soudu nepasují úplně ke knižní předloze, i když je míněná jako temná fantasy. Jako druhý problém vidím celkový vizuální efekt komiksu, který možná vypadá skvěle, ale na rozdíl od psané formy Elrika, tohle zastará. Po pravdě už teď téměř dekádu od vzniku vypadá tak trochu bazarově. Jako jeden z mnoha evropských. A za další dekádu se to fakt nezlepší. Kouzlo Moorcokových textů je právě v jejich nadčasovosti, která se při nejlepší vůli v komiksu replikovat nepodařila. Pokud bych neznal předlohu, asi bych, jako fanoušek tohoto druhu fantasy, dal plný počet. Ale takhle nemůžu.
41518
  • Velkej šéf
    Velkej šéf13.4.2023 11:29Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    GWB: Já taky nehodnotím, co z toho je lepší nebo horší, jen jsem chtěl říct, že minimálně v tomhle případě nejde o nějaký nový nešvar. Jinak výběr slova "statek" byl u překladatelů většinou podpořen tvrzením, že "farma" evokuje nějaké velké hospodářství ve Spojených státech, kdežto pro běžné evropské hospodářství (jako i anglické) je v češtině vžitý pojem "statek". Ale když o tom přemýšlím, tak nás možná čeká ještě "Zvířecí hospodářství".

    Jinak asi největší haló jsem zaregistroval u Doylea, když vyšel "Baskervillský pes" namísto vžitého "Psa baskervillského". A i tam jsem přejmenování pochopil, protože "Pes baskervillský" je sice uchulahodící, ale skutečně zní jako nějaký druh psa, ne jako místní určení. A o tom, jestli Alenka navštívila "říši divů", nebo "kraj divů", jsem se spolužáky na gymnáziu vedl kdysi ohnivou debatu.

    PS: "Statek zvířat" mi zní jako ideální název pro neomarxistickou nihilisticko-anarchistickou stať o nějakém buržazním výdobytku. V příštím vydání chci "Zvířecký statek".
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.4.2023 10:47Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Takže už chybí jen Statek zvířat.
  • yogi
    GWB: já četl samizdat a to tehdy byla Zvířecí farma.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.4.2023 16:01Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Takže moje "nedávno" je lehce nepřesné, to jo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.4.2023 16:00Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Velkej šéf: Jo, nějaké exilové vydání se tak jmenovalo už v 80. letech, ale troufám si říct, že zažité je spíše "Farma zvířat". Já neříkám, co je lepší, pouze ilustruji tyhle překladové změny, které se odehrávají i v rámci veleklasických děl.
  • Velkej šéf
    Velkej šéf12.4.2023 13:30Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    GWB: To "nedávné" přejmenování Farmy zvířat na Zvířecí statek proběhlo roku 1981.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.4.2023 09:35Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Qvestor: Však jasné, rozumím, já si také dělám jako vždy tak trochu legraci... podobné věci, nikoli u jmen protagonistů, ale u názvů knih, se nedávno stalo třeba u Orwella či Anne Frankové. Už máme z nějakého důvodu Zvířecí statek (Farma zvířat) nebo Zadní dům (Deník Anne/y Frankové nebo jen Deník)...
  • Qvestor
    Qvestor11.4.2023 20:21Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    GWB - Já se divil nad tvarem toho slova „Bouřava“, ne nad tím, že byl Stormbringer přeložený. V minulých českých překladech Elrika to byl Bouřenoš nebo Nositel bouří.
    Co se mi nezamlouvá, to je snaha (která je možná nutností?) přijít s překladem viditelně odlišným od předešlého. Někdy až na úkor přirozenosti, správnosti. Nejvíc na to dojíždějí nejčastěji překládané knihy, třeba Carrollova Alice.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.4.2023 19:55Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Kapitán Amerika, Zelený Šíp, Netopýří, Pavoučí a Železný muž, Zázračná žena, Odvážlivec, Doktor Chobotnice, Žertéř! Jsem pro všema deseti...
  • baatcha
    baatcha11.4.2023 01:11Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Qvestro: Kdovíproč se mi vybavil legendární výraz mátijeb. :D
  • Qvestor
    Qvestor10.4.2023 16:15Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Stormbringer je přeložený jako Bouřava? No ty vole, doufám, že to je výcuc Richarda Podaného a nenavrhnul mu to Tilcer, aby to ladilo s novým vydáním Moorcocka, na kterým maká.
Četl/a (53)
2scha, adevr, AlmightyMates , Azalin, BadBoy, Balů103, ben_bella, Bubákolog, Cabal, cobe, Const.ex, Darker, Darth Raelchi, davidek, disclose, Franta z Čokolády, Good Games, house192, IndyP, JaggedSK, James, Jay-jay, KdG, Kerbellos, Kouzelnik7, Librarian, Light, Marty_von_Shit, Mercurio, mineralk, MisaNuff, monte walsh, NecRoman, Nexis, Norri, p3tris, perak, petrSF, Poseidon1978, radimisko, robur31, Sir_Pete, start05, taidana, the.kasztan, tom173, trudoš, VanTom, xflori01, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd
(112)
2scha, adevr, Alfi, AlmightyMates , Azbest, BadBoy, Balů103, beanek, Benji, ben_bella, blackJag, Blacklarch, bmc75, Bob, Bubákolog, burzum, Cabal, calvin10, cobe, Const.ex, Darker, davidek, Deckard, delsemela, faster86, fel68, Final, Garp, gezic, guseppe, herbert, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, JackOneil, Jak, James, Jay-jay, jiskra, kapicka, Kapis, Karel Sec, KdG, Kerbellos, kucik, Lamahe, Librarian, listr, Lojza, Lord Baltimore, Mamut12, Marty_von_Shit, Marvin, mcleek, Mercurio, merhyx, mgeralt, mineralk, Mitak, moiqpiom, MonsterGyre, MP, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nexis, Nightmare, Norri, o2t2, Olesh, p3tris, Paja78, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, perak, petrSF, Poseidon1978, radimisko, RadimNemec, Ricarderon, Saran, seezeethree, Sir_Pete, Skot, sleepless, slothest, Stara.kryta, start05, syon, t0mas, tacmud, taidana, Tarka Daal, Tialster, timek, tom173, trudoš, valon, VanTom, vishnar, vranakx, xflori01, xintax, yogi, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd
Chce (20)
Blair, Cemino, CSE_AC/DC, Dezodoo, Draco nobilis, Erich, filemon, GeorgeeW, Greyman, hahahoho, Infarkt, Keenkeen, Martinb, monty.cl, OldaB, Sikk, skepsi, Thorug, tom173, Yefery
Shání (4)
CSE_AC/DC, GeorgeeW, suricattaontheway, Tomate