• maluk76
    maluk761.5.2021 10:35Linka
    Pokud máte rádi pokleslou zábavu vostrou jak ranný devadesátky, nezapomeňte si koupit jízdenku na tuhle divokou, a hodně nekorektní jízdu. Pět minut po půlnoci vyrážíme.

    Víte, co se stane, když do autobusu nastoupí dvě militantní lesby se sklonem k sadismu, věčnej outsider, matka s dcerou na útěku, bankovní lupič, slepej černoch a policajt? Ne tohle není začátek nějakýho votřepanýho fóru, ale jednoho noir komixovýho příběhu, kterej rozhodně není určenej studentkám teologie.

    Proplétají se v něm ty nejtemnější osudy jednotlivých pasažérů, které spojuje několik společných jmenovatelů. Těmi jsou krev, násilí a tahle půlnoční, ďábelská, autobusová LINKA. Během zběsilý jízdy na plnej plyn budete svědky bankovní loupeže, únosu dítěte, přepadení nazi-židovským gangem, vyšetřování sériových vražd, ale také nahlédnete do pohnuté mysli jednotlivých aktérů.

    Celý příběh je rozdělen na dvě základní dějové linie. V prvním černobílém příběhu se odehrává to, co se stane od chvíle, kdy se všichni protagonisté setkají během temné a deštivé noci na zastávce a společně nastoupí do autobusu. Druhá barevná linka vás postupně provede osudy a charakterem hlavních postav. Nemá cenu se rozepisovat o jednotlivých příbězích, ani „grande finale“ protože byste přišli o ty hlavní momenty překvapení, a tak dám k dobru jen pár subjektivních postřehů.

    Ze svého pohledu mohu říct, že ač jde o komiks, tak to není úplně lehké čtení. Každá z hlavních postav má v knize svou kapitolu, která je jakýmsi mikropříběhem a vysvětlením toho co se stalo před nastoupením do autobusu. V ní se objevuje spousta dalších vedlejších postav, a protože jde vždy jen o krátkou životní epizodu, která je navíc vytržená z kontextu, musí se čtenář poměrně dost soustředit, aby mu neuteklo to klíčové. Rozhodně to tedy není typ komiksu, u kterého když přeskočíte jednu dvoustranu tak se vlastně nic nestane.

    Práce s jednotlivými stripy mají poměrně rychlý spád a rozhodně nepostrádají dynamiku. Nechybí ani okna přes celou stránku a dvojstranu, což dává grády jednotlivým příběhům. Už z obalu knihy lze vyčíst odkaz na Město hříchu Franka Millera. Ten je patrný i na černobílých dvoustranách, které otvírají jednotlivé kapitoly. A příjemným osvěžením jsou také Easter Eggy na filmového mága a krále popkultury Q.T.

    Bavilo mě, že se autorům podařilo až dokonce knihy udržet tajemství, a tak konečné rozuzlení bylo překvapivě nečekané. Celou dobu jsem očekával něco ve stylu filmu Identita od Jamese Mangolda a vlastně o to zábavnější bylo závěrečné prolnutí osudů jednotlivých postav. Některé spojlery mi dokonce došli až po nějaké době, co jsem knihu dočetl, což je důkazem toho, že vám komiks určitě nějakou chvíli zůstane v hlavě.

    Takže se pohodlně usaďte ke krbu, nalejte si skleničku něčeho ostřejšího, zapalte si Red Applesku a nechte za sebou zavřít dveře týhle prapodivný linky.
  • maluk76
    maluk761.5.2021 10:35Linka
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 399 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0