• Drekorian
    Drekorian mecenáš24.1.2022 14:44Vražedně dokonalá
    Nádherná kresba, skvělá estetika prostředí, výborné zpracování od Comics Centra, vysoce kvalitní překlad, příběh... mizerný, plný logických lapsů a srážející celkový dojem o několik příček. Obvykle se musím domýšlet, jak k vytvoření některých komikových děl došlo, ale u Vražedně dokonalé to na sebe práskne sama autorka v bonusech.

    Kreslíři přemýšlejí nad komiksem ve formě estetický obrazů, nikoli nutně ve formě scénáristických norem. Vytvořit napřed koncept postavy a pak kolem ní nějakým způsobem navléci zajimavý příběh nemusí být nutně na škodu, nicméně kvalita výsledku závisí na poctivě odvedené editorské práci, které se tady zoufale nedostává.

    Myslím, že kdyby si Joëlle k sobě přizvala zkušenějšího scénáristu, celkový výsledek by dopadl podstatně lépe. Takto je to bohužel dost propásnutá šance. Nominaci na Eisnera upřímně nerozumím.
  • Drekorian
    Moje první neútržkovité seznámení s Dilbertem. Překvapilo mě, nakolik samotný Dilbert se v knize vyskytuje méně než jeho pes Dogbert. Kvalitu kresby nelze hodnotit, protože Scott Adams snad ani neumí kreslit.

    Samotné stripy na mě fungují asi v polovině případů. Útoky na levičáky a vegetariány, korporátní otročina a Dogbert mě baví, zbytek mě povětšinou míjí. Vzhledem k ceně si nemůžu stěžovat. Fomát a papír použitý CRWí je vynikající.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš23.7.2017 00:51Tomb Raider Archivy S.1
    Andy Park by mohl kreslit všechno. Nemyslím jenom obálky a sešity Tomb Raidera, ale myslím naprosto všechno. Spider-mana, Hellboye, Batmana, Mýty, prostě všechno. A stejně by se mi nezajídal. To, že se tenhle nekorunovaný král mainstreamové kresby zahrabal u Marvel Studios je sice skvělá zpráva pro kinofily, ale pro komiks je to rozhodně citelná ztráta. Jurgensův scénář se trochu hledá. Medusina maska (nebo po novém Maska Medusina) je super, odsýpá a ve čtyřech sešitech to řekne spoustu a člověk se vůbec nestačí nudit.

    Ostatní dobrodružství jsou nic moc. Přestože vytahují arzenál všeho co na přelomu devadesátých a nultých let bylo alespoň trochu cool (dinosauři, zombíci, technodrom-nindža-ilumináti, prokletí conquistadoři, aj.), Jurgens dokáže bavit jenom špičkováním mezi Larou a Chasem Carverem. Zbytek bublin tvoří nuda, výplň a atmosférické výkřiky. Velká škoda, mám dojem, že by Laře spíše svedčily delší 6-12číselné příběhové linky. Dvojku rozhodně beru.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš6.7.2016 23:12Parker: Lovec
    Tohle prosím ano! Sympatická žánrovka o drsném gangsterovi, kterému někdo pořádně šlápl na kuří oko a on se jde pomstít. Drsný, málomluvný Parker s vizáží sicilského gangstera a vyřídilkou medojeda kapského si to jde vyřídit s bejvalkou, podrazáckým parťákem i celou americkou mafií. To všechno v barvách Darwyna Cooka. Must have.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš20.5.2016 19:05Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    A zazvonil zvonec a pohádky je konec. Mám s koncem trochu problém. Přestože jsem byl během monologování hlavního démonského záporáka napjatý jak kšandy, Hill se nad svými postavami hrozně ustrnul a nasměroval je až do příliš idylického happyendu. Včetně smrti-nesmrti jedné z hlavních postav, alkoholismu matky, atp. Příběh dopadá krutě pro několik málo vedlejších postav, které slouží jako horrorový kanonenfutter, ale jinak se všechny linky sbíhají do prakticky ideálu šťastných konců. Z tohoto důvodu mírné zklamání, čtvrtou hvězdičku u mě drží stále výborná kresba.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš19.5.2016 22:03Zámek a klíč #05: Časohrátky
    Po slabší trojce a čtyřce přichází pětka, která je prošpikovaná více či méně tichými výkřiky „Ahá!” během čtení. Všechno je vysvětleno, poměrně koherentně do sebe zapadá a vše je nachystané na poslední knihu. Jednou věcí si nejsem jistý a to je získávání soucitných bodů pro hlavního záporáka - Lucase „Finty” Caravaggia. O tom, že zlo cestuje mezi těly, víme už od předchozího dílu, ale tak nějak jsem tajně doufal, že Lucas byl vždycky tak trochu hajzlík. V pátém díle vypadá jako milý hloupoučký sympaťák a to má pro závěrečný šoudaun trochu škoda.
  • Drekorian
    "Captain America nikdy nelže. Jdeme!"

    Ach, zlatá šedesátá. Stan Lee vybudovává prakticky z ničeho současné marvelovské superhrdinské impérium příběhy, ve kterých se to hemží podivnými monstry, komunisty, všemocnými tranzistory, radioaktivitou a podivnými vynálezy. Určité motivy se napříč originy opakují: armáda a vojáci jsou naprostí pitomci, radioaktivita a paprsky z vesmíru jsou zdrojem záhad a zvláštních schopností, všechny ženské postavy jsou psány jako naprosté slepicoidní pipky (mimochodem celkem trvalá součást tvorby Stana Leeho). Samotné příběhy nelze hodnotit příkrým pohledem dnešního komiksového trhu, ale i při přimhouření obou očí je přinejmenším polovina příběhů hloupoučky naivňoučkých (Fantastic Four, Ant-Man, Hulk, X-Meni). Přesto se dá kniha do značné míry doporučit nejen těm, kdo mají o zájem o historii superhrdinského komiksu (kresby Steva Ditka, Jacka Kirbyho nebo Donnyho Hecka jsou báječné i po téměř padesáti letech), ale originy Spider-Mana, Daredevila a hlavně návrat Kapitána Ameriky z ledového vězení, to jsou příběhy, které mají šanci oslovit i dnes. Jako velice zdařilý hodnotím překlad Martina D. Antonína, který zachovává takový ten zvláštní dobový punc.
  • Drekorian
    Teplý Naruto a jeho politicky korektní homeboys pátrají po momentálně nejžhavější MILFce v Marvelu, kterou si pro sebe syslí Dr. Doom. Uh. Z celého třeskutého maglajzu v Avengers: Rozpad, jsem byl akorát rozpačitý, byť se z toho zrodili skvělí New Avengers. Jenom nechápu jaký důvod (kromě skvělé kresby) bych měl mít číst eskapády D-list sidekicků, kteří umí maxímálně tak imitovat opravdické Avengers. Teda kromě toho, abych se mohl vysmát dementní manipulaci s časovou osou. Kresba 4 a půl hvězdičky, scénář jedna.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš11.3.2016 19:42Gunsmith Cats #02
    Gunsmithky jsou manga pro každého: jak pro zapřísáhlé otaku, pro které jsou zajímavou exkurzí do doby, kdy manga poprvé dobyla Ameriku, tak pro komiksáky, kteří mangu nečtou a přečtou si maximálně tak jednu ročně. Perfektní akční jízda, která ve druhém svazku mírně prohlubuje příběh a postavy a kdy se budete zaručeně těšit na pokračování. http://www.comixzone.cz/view/1895-gunsmith-cats-2/
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš11.3.2016 19:27Živí mrtví #16: Ten velký svět
    Tohle jsem chtěl. Vážně a hrozně moc. Šestnáctka není nejnadupanější kniha v sérii a dalo by se říci, že se v ní toho zas tak moc nestane (další tábory přeživších jsme viděli už před několika lety), ale Hilltop je přece jenom zvláštní svou velikostí, nedostatkem zbraní a přebytkem potravin. Mám pocit, že šestnáctka slouží jako malá předehra k sedmnáctce, kde se rozehraje to pravé drama s novými městskými státy přeživších.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš7.3.2016 22:52Zámek a klíč #03: Koruna stínů
    Mi se prostě zdá, že tady Rodriguez krapet Hilla podržel. Artefaktů je najednou víc - Koruna umožňuje přivolávat stíny a tak nějak mám pocit, že všechna magická udělátka tak nějak ztrácí punc originality. Kulišák si prochází Lovecraftem jako Gandalf zkřížený s nindžou jenom proto, aby udělal naprosto zbytečnou krpu. Ale bum, éterická akce! To chceš. Teda skoro. Asi jediná věc, který mě fakt bavila a vyvážila protivně pochlastávající matku byla strachuzbavená Kinsey, která ukazuje nakolik je tato naše základní emoce důležitou složkou toho, kým jsme.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš7.3.2016 22:39Zámek a klíč #04: Klíče království
    Tak nějak jsem doufal, že tohle nikdy nenapíšu, ale Zámek klíč ztrácí dech. Pohled na Bóďův život skrze calvinovsko-wattersonovskou kresbu mě spíš štval, než že bych z ní měl nějakou radost. Vrabčáci. Chaos. Hill se mi něco snaží sdělit, nevím přesně co. Zbytek knihy je prodchnout depresí, ale máti Lockeovic se zázračně vyhrabe ze svého alkoholismu, protože prostě proto. Zbytek je rutina (!), takže autoři dokonce rezignují na narativ a servírujou prostou slideshow/montáž. Nic moc.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš9.2.2016 23:16Y: Poslední z mužů #01: Jako jeden muž
    Celkem mě překvapila negativní internetová hodnocení, obviňující knihu z mysogynie a mužocentrismu. Samotná pointa, jak se všechny we-can-do-it frí-spirit vnitřní bohyni vzývající žáby poperou s apokalypsou, kde tak nějak není s kým šukat, je sama o sobě zajímavá. Bohužel Vaughan si v pěti sešitech akorát kolíkuje hřiště, rozbaluje charaktery postav a... tak nějak mu to nejde. Žádná z postav není nějak extra zajímavá, Yorickův rozsah je někde na ose „totální hovado“ - „neschopný zhulenec“ což je na rozjezd série strašně málo. Kresba je báječná - skoro se mi chce říct mýtovská, ale sama na čtyři hvězdičky nedosáhne.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš7.2.2016 17:09Joker: Oslava 75. výročí
    Krásný týden s Jokerem. To, co jsem původně čekal jako naprosto nečitelné (40. a 50. léta) se nakonec ukázalo jako báječná řachanda. Ano, příběhy z této epochy jsou neuvěřitelně naivní a hloupoučké, ale je v nich obrovská dávka humoru, kterou u současného Batmana nenajdete. Příběhy ale postupně chřadnou, na dno si sáhnou někdy v osmdesátých letech a pak se odrazí ode dna dobrou koncovkou (Endgame) a bezva jízdou v autě (Detective Comics #826). Nakonec nejnovější inkarnace v New 52, která mě ale bavila jen ve Snyderově pojetí. Provedení od BB/artu je k ceně vynikající, skvělý papír, akorát se mi zdá, že barevný lak barví protější bílé stránky.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš28.1.2016 17:56Batman: Země jedna
    Převyprávěno do totálního převyprávění. Tentokrát je mi Batman o velký ždibec sympatičtější, protože není ani zdaleka tolik namachrovaný, udělátka mu nefungují a v každé rozbijdržce dostane na prdel. A to je tak nějak všechno. Některé alternativní osudy postav jsou super (reality-show hvězda Harvey Bullock), jiné mě nechávají absolutně chladným (Tučňák starostou). Kresba fajn, ale nemám úplně chuť si příběh přečíst znova. Crwácké provedení bezvadné.
  • Drekorian
    Ach jo. K dokonalosti chybělo tak málo. Na začátku si musíme přetrpět výplňovku s Cheetah, protože chudinka Diana na ni tak docela nestačí a potřebuje ligové křoví. Když si odbydeme to, začíná konečně báječný story arc Trůn Atlantidy. Tedy, ne tak docela. Chybí mu totiž první a poslední číslo (Aquaman #14 a #17), které obsahuje prolog a epilog právě zmíněného eventu. A vzhledem k tomu, že jsem komiks četl původně v originále mi tentokrát některé souvislosti unikaly a rozhodně jsem si nebyl schopen komiks tak užít. Chybějící sešity jsou sice v třetí a čtvrté knize Aquamana, o které ale úspěšně pochybuji, že u nás vyjde. Kresebně opět na špici. I když tentokrát Jim Lee dělal jen nějakou obálku, talentová základna DC je, jak se zdá, na velice dobré úrovni.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš24.1.2016 12:56Liga spravedlnosti #02: Zrození zla (pevná vazba)
    Přesně to, co bych od superhrdinské týmovky chtěl a ještě mnohem víc. Legrační popichování mezi sebou a nechtěný casting chudáka Arrowa vystřídá příběh, který volně vychází z jedničky. Svět si zvyknul na Ligu spravedlnosti a na to, že ta každý týden namlátí nějakému superzáporákovi natolik, že odmítá zvolené "obyčejné" vůdce a byrokraty. Liga spravedlnosti si musí projít připomínkou minulých utrpení, aby pochopila co skutečně znamená být pro lidstvo hrdiny. Za mě plný počet, kresbu Jima Leeho snad ani nemá cenu hodnoti. Postěžovat si musím na papír, který se lepí k sobě a při rozlepování mi oprýskal barvu na několika stránkách.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš24.1.2016 09:06Wonder Woman #01: Krev (pevná vazba)
    Kdybych byl věřící, byl bych stoprocentně helénistickým pohanem. Koncept řeckých bohů a jejich věčného haštěření mě uchvátil už od první chvíle, co jsem viděl obálku Starých řeckých bájí Eduarda Petišky. A baví mě i v komiksu Wonder Woman, protože Cliff Chiang si s vyobrazením jednotlivých božstev pěkně vyhrál - suverénně nejlepší je pařmenka Svár (Strife) a jediný, kdo na mě působil docela divně byl dredatý Zeus. Z toho, co jsem zatím z New 52 četl (Batman, Detective Comics, Dark Knight, Superman) je Wonder Woman rozhodně nejlepší. Trochu mě nebaví ta blonďatá Mařena, která dá každému a Diana ji s sebou všude tahá, byť chápu, že do té se má vcítit průměrná čtenářka. Taky pro mě bylo zklamání změna kreslíře, protože minimálně páté číslo se Akinsovi moc nepovedlo. Těším se na další díl.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš23.1.2016 17:51Na odstřel
    Příjemná jednohubka, o které ale pochybuji, že se k ní ještě někdy vrátím. Lomová ze začátku knihy nastíní sympatický šrumec - postavy se rychle střídají, pořád někdo někam pospíchá a je z komiksu cítit takové zvláštní napětí. Bohužel to je nejlepší část knihy a postupně směřujeme až k antikataklyzmatickému konci. Autorka se drží žánru zuby nehty, nijak nevybočuje z předdefinovaných struktur, takže víte, že detektiv samozřejmě neodhalí vraha napoprvé ani napodruhé, ale vrah se objeví až poté, co se nejokatější kandidáti ukázali nevinní. Kresba je pěkná, ale ničím nepřekvapuje. Scénáristicky je zajímavé, že hlavní postavy už jsou vesměs všechny v letech oproti typickým nagelovaným jinochům, o kterých můžeme číst obvykle. Dohromady pěkný průměr.
  • Drekorian
    Detective Comics je jako takový ten ne moc dobrý dezert, po kterém jste tak docela netoužili, pustili se do něj spíše z povinnosti a který je víc než co jiného rozpačitý. Tony S. Daniel šel konečně od válu a nastupuje dvojka Layman a Fabok, kteří se snaží vymyslet Detective Comicsu nový smysl a koncept. A taky tápou. Otázka je, nakolik to způsobuje potřeba návaznosti na Snyderova Batmana a nakolik Layman vypouští balónky a vyčkává, co se chytne. Určitou výplňovku tady zastává po čertech přitažlivá Poison Ivy, ale pak se rozjede hlavní program. Gotham je město pošuků, takže běžná psychiatrická diagnóza je nebývalý obdiv k Jokerovi. Fabok napsal příběh, který jsme viděli už stokrát, s předvidatelným vývojem a typickými batmanovskými klišé, který nejvíc funguje jako nějaké servilní DLC pro fanoušky Smrti rodiny. Mezitím chce zmodernizovat Penguina, který po těch pětasedmdesáti letech dokáže vzbudit hrůzu maximálně tak u předškoláků a nahradit ho mladší, agilnější hipsterskou verzí. Moc to na mě nefunguje - kdybych někomu vyfouknul mafii pod nosem, tak bych asi nenosil jeho cvikr a neukradnul mu i jeho (pěkně pitomou a posměšnou) přezdívku. Třeba tím Layman něco sleduje. Fabok umí, výborná kresba.
  • Drekorian
    Ahoj, jmenuju se Tony Daniel a rád prohazuju Batmana sklem, koukejte! Žbuch! Tak teda, potřebuju batmanský příběh, tak tam nacpu nějaké ty batmanismy. Catwoman vystrčí na pár panelů prsa a prdel, zápletka netřeba! É, co dál. Technobláboly, technobláboly, záporák nemá ksicht - to maj lidi rádi, střih, rozbijdržká! Zkuste udržet vážnou tvář u Mr. Toxika! Čelendž! Fláknem tam na konec nějaké ty anuály a nulky a lidi budou mít radost. Nulté číslo: Bruce Wayne hledá v Himalájích lásku a dostane akorát tak žabikuchem mezi žebra. To od sebe všichni autoři Batmana opisujou nebo co?! Na závěr ještě přetrpět sebraný bonusový příběh s Dentem a je chválabohu konec. Dost možná nejhorší superhrdinský komiks, který jsem kdy četl.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš14.1.2016 12:34Superman #01: Cena zítřka (pevná vazba)
    První Superman mě opravdu bavil. Netvrdím, že se jedná o mistrovství světa v komiksu, ale v rámci žánru je to příjemný, kompaktní příběh, který dává smysl a navíc s dobrou kresbou. Rozuzlení se mi líbilo, příjemně mě překvapila i hostující Supergirl. Těším se na druhý díl.
  • Drekorian
    Buď jsem blbec a nepochopil jsem nějakou hlubokomyslnou přesahovou myšlenku, nebo je tenhle komiks slušně řečeno o ničem. Příliš nefandím autorům, kteří zároveň píší scénář a zároveň kreslí, protože typicky (neříkám, že zcela vždy) z toho vyleze nějaká takováhle matlanina. Daniel skáče mezi příběhy, vždycky něco rozvrtá a pak opustí. Někde jsou ty výtky asi neoprávněné, Jokera je třeba jen natýzovat, aby smetanu slízl Snyder v třetí knize Batmana, ale na to, abych u první knihy nevěděl, která bije, to se mi snad u komiksu ještě nestalo. Kresba pěkná, libivá a zasloužila by si lepší příběh.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš13.1.2016 15:05Batman #03: Smrt rodiny (pevná vazba)
    Jak Batmana zrovna nemusím a předchozí dvě knihy byly pro mě přinejlepším komiksový průměr, tak Snyderův Joker mě teda rozhodně baví. Nejde ani tak o ten uřízlý ksicht, ale poprvé jsem u Snyderova Batmana viděl kreativní záblesk, díky kterému jsem měl poprvé pocit, že ho psaní alespoň chvilku baví. Akorát prokrista, najměte mu někoho, kdo za něj bude psát závěry. Dnes už typický Snyderovský konec vyšumí tak nějak do ztracena jako smradlavý prd a Smrt rodiny není výjimkou.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš13.1.2016 14:46Živí mrtví #15: Kým chceme být
    Kirkmanův standard. Po minulém masakru klidných šest sešitů. Alexandrané opravují, budují, opevňují a uprostřed té nudy spolu tak nějak vesele pošukávají. Poklidnou atmosféru naruší akorát zpackaná vzpoura. Na druhou stranu se Kirkman pečlivě věnuje psychologii postav, ať už jde o Ricka, který zase zvedá telefon, Carla, který má výpadky paměti a hlavně to, co se stalo na poslední stránce. Vždyť víte, co myslím.
  • Drekorian
    Hahahá! Hype nelhal. Želvy jsou třeskutá zábava. Syrová, ne moc pěkná kresba komiksu pěkně sedí a vlastně jsem i rád, že se želví nindžáci dočkali koloringu. Akorát se přiznám, že nemám tak úplně pocit, že by šlo o nějakou obrovskou žánrovou parodii. Ano, narážky v komiksu samozřejmě jsou (hlavně na Daredevila), ale buď se jedná o tak laskavý humor, že jde vlastně o popkulturní narážky, nebo parodie za ty roky pěkně vyčpěla. Do dalších dílů jdu určitě.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš13.1.2016 14:18Mýty #08: Vlci
    Au. Přímo do vaječníků. Máme tady padesátku a jak už napovídá obálka, šťastné shledání Wolfiho a Sněhurky. A ta svatba byla tak krásná! Slzičky, ehm, pořadně maskulinní slzy, chcu říct, ukáply. Tohle a mnohem mnohem víc! Sexy superšpionka Popelka, mlžní obři a Vlkovo velké dobrodružství, na které by nestačil ani sám velký Sly! Po Pochodu dřevěných vojáčků nejlepší díl Mýtů. A to tahle série málem skončila v nakladatelském koši.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš13.1.2016 14:09Mýty #07: Arabské noci (a dny)
    I po čtyřiceti sešitech z Willinghama pořád padá kouzelný prášek. Arabské mýty krásně provětraly našim pohádkovým postavám perka. Podíváme se i do kouzelné verze Bagdádu, rozpitváme nakolik která bytost ovládá magii a který z mýtů je skutečně doopravdy nejmocnější. Záverečný příběh dřevěného vojáčka a panenky ve stylu R.U.R. a svatba obřadovaná císařem byla dojemná, byť se mi kresba moc nelíbila.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš13.1.2016 13:56Mýty #06: Domovina
    Sice jsme Jacka odstřelili do spin-offu, ale přichází nový sympaťák Mauglí, který si mě okamžitě získal. Modrákův sólový koncert, během kterého představuje nové Willinghamovy nápady - např. ruští bohatýři byli prostě parádní - se mi také velice líbil. Zábavné, poutavé a z odhalení hlavního záporáka mi spadla čelist. Vždyť tam těch náznaků bylo tolik! Já na tyhle věci jsem byl vždycky natvrdlý.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš6.12.2015 23:13Batman #01: Soví tribunál (pevná vazba)
    Nechápejte mě špatně, Soví tribunál rozhodně není špatná kniha, jen nechápu všeobecné nadšení a hype, který ji provází. Snyder začíná pomalu, zvolna, ale výsledek se vyplatí. Všemocný soví tribunál je protivník, který svou všudypřítomností budí hrůzu, nicméně mám dojem, že by s nebohým Batmanem udělal krátký proces vzhledem k supervojákovi (a co teprv ten cliffhanger na konci knihy) a takřka neomezeným zdrojům, které má tribunál k dispozici. Capullova kresba je podivně nevyrovnaná, vyumělkovanou kresbu, kde se plete Wayne s kandidátem na starostu a takřka až mangovsky nakreslený Grayson, střídá psychedelika nejvyššího kalibru. Čtení napříč a vzhůru nohama jsem taky úplně neocenil, byť chápu, co se tím autor snažil říci. Pořád doufám, že se mě dějová linka Sovího města nadchne.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš19.11.2015 07:20Děsivé radosti
    Kterak kresba vláčí za sebou příběh a nováček podpírá starého parda. Suchánek bezpochyby umí. Přestože jako inspiraci uvádí spoustu evropských kreslířů, výsledná podoba (který naštěstí vytlačila fotošopovaný airbrushový blivajz, který původně zamýšlel) je mému oku tuze libý ameriku-připomínající mainstream. Suchánek Neffa podle všeho od scénře adaptace taktně odsunul, takže si může dovolit vtípky navíc.

    Celkově na mě ale scénář působí trochu podivně a snad až nebetyčně zastarale. Jitro pro hroznou radost vykrádá Blade Runnera atmosférou a Total Recall šokováním s třemi prsy. Když má ovšem přijít punchline, tak bohužel scénář kolabuje. Kšeft za všechny prachy po Matrixu, War Games a jiných zpracování tématu: UI to s námi nemyslí tak úplně dobře, umí nabídnout jen roztomilou narážku na 2001: Vesmírnou odysseu. A konečně poslední příběh, Konec dobrý, všechno dobré, byť do současné doby zapadá velice trefně a stál by o nějakou krásnou aktualizaci na téma politické korektnosti, celá idea scénáře je vlastně taková nevtipnáv varianta Trpaslíkova fotostroje času, akorát s více kiksy na straně "hrajeme si s časovou linkou". Opět nastupuje uspěcháný závěr a konec.

    Přesto mě Děsivé radosti vlastně bavily, přijemně jsem zpomalil a vychutnával si kresbu. Bohužel, pokud toto dílko autor tvořil tři roky, mám pocit, že na další Suchánkovu knihu si nějakou dobu počkáme.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš17.11.2015 21:34Lex Luthor: Muž z oceli
    Případová studie, jak lze vytvořit superhrdinský komiks, ve kterém o nějaké rozbijdržky vůbec nejde a mnohem zajímavější, působivější a mrazivější je sledovat dva milionáře na obědě. Introspektiva do rozhodovacích procesů ikonického Supermanova záporáka podtrhuje krásná Bermejova kresba. Škoda mizerného překladu.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš17.11.2015 11:18Harley Quinn #01: Šílená odměna (paperback)
    Příběh o pomatené SJW, která se přestěhuje do New Yorku (duh), skamarádí se s několika podivnými existencemi (protože New York) a začně pracovat jako cvokařka v domově důchodců a zároveň jako závodnice v Roller Derby. Originalitu se Conner a Palmiotti snaží suplovat netradiční splácaninou všeho možného prošpikovanou narážkami, které by byly vtipnější před dvaceti lety (Borgové, Wolverina připomínající chlápek s papoušky, ...). Kresba několikanásobně převyšuje scénář.
  • Drekorian
    Příběh o pomatené SJW, která se přestěhuje do New Yorku (duh), skamarádí se s několika podivnými existencemi (protože New York) a začně pracovat jako cvokařka v domově důchodců a zároveň jako závodnice v Roller Derby. Originalitu se Conner a Palmiotti snaží suplovat netradiční splácaninou všeho možného prošpikovanou narážkami, které by byly vtipnější před dvaceti lety (Borgové, Wolverina připomínající chlápek s papoušky, ...). Kresba několikanásobně převyšuje scénář.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš15.7.2015 19:41Simpsonovi 2015/06 Bart Simpson: Metla Homera
    Hlavní příběh v pohodě, pak dvakrát kratší slapstickovka a nakonec příjemný příběh o tom, že ta nejjednodušší cesta je někdy nejlepší. Spokojenost.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš15.7.2015 18:08Gunsmith Cats #01
    Mangu, jak známo, moc nemusím. A kresebně když už, tak rozhodně ne pozdní osmdesátá/raná devadesátá léta. Ale Sonoda mě prostě vystřelil z bot. Líbivá kresba, sympatické postavy, akcí nabitý příběh. Trochu mi to kazí některé typické nipponismy - padouši vypadají hrozně tuctově a hloupě, padouška vytáhne bouchačku z amputované nohy, atp. Plus se Sonoda místy opakuje: hlavně amputací prstů a končetin. Orál, implikované znásilnění a Minniina masturbace mi přišly přinejmenším znepokojující a uvítal bych aspoň věkové doporučení. http://www.comixzone.cz/view/1671-gunsmith-cats/#content
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš15.7.2015 18:07Živí mrtví #14: Není úniku
    Listuju, listuju, najednou půlka knihy a já zjišťuju jak hrozně se nudím. Dumám, proč tuhle sérii vlastně čtu, kupuju, brblu si pod nos něco neslušného o Kirkmanovi a najednou bác! Řežba jako prase, bezcharakterní Rick, úžasný Abraham, celostránka s Carlem (kdo četl, ten určitě ví) a do konce knihy už si jen tak pobrukuju, no jo Kirkman, ten přece vždycky umí, určitě si koupím si další díl hned, co vyjde...
  • Drekorian
    Zvláštní vydání. První příběh s baseballem zvysoka kašle na nějaké morální poselství a glorifikuje podvádění. V kraťasu je krátké povzdychnutí nad stavem amerického školství. Nakonec groteskní řachanda v muzeu. Pro komiksový potěr asi dobrý.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš25.5.2015 20:25Sága #01
    Neskutečný vesmírný nářez, ve kterém Vaughan bezostyšně zkouší, co ještě u čtenářů projde. Antropomorfní roboti s obrazovkou místo hlavy? Pavoučí vražedkyně? Krysoidní růžoví duchové? Check. Check. Check. První kniha je neskutečně slibným vykopnutím směrem k nejvyššímu možnému potenciálu. Nedočkavě čekám na dvojku.
  • Drekorian
    Tak tohle já můžu. Kresba mi hodně sedla, snad jenom ta maminka tří dětí vypadá snad až příliš sexy, i když podle původních náčtrků měla mít pruh šedin ve vlasech. Dobře napsané postavy, z nichž se každá vyrovnává s rodinnou tragédií jinak. Pomalu, plíživě se rozvíjející horror, který chytne a nepustí. Věkové doporučení na obálce říká, že je kniha vhodná pro čtenáře od patnácti let, což je, podle mého soudu, dobrá nepodkročitelná mez, ale jinak je komiks určen pro všechny kategorie dospívajících a dospělých.

    Co mi trochu kazí radost, je fakt, že mi Comics Centrum poslalo výtisk, který evidentně někdo v tiskárně pěkně pomlátil a pak strčil do fungl nového přebalu. Na první pohled vypadá kniha bezvadně, ale když jsem ji zhruba po roce od zakoupení konečně otevřel, koukám, že mám pozohýbané rohy a rohy přední i zadní obálky pěkně na kaši.
  • Drekorian
    Není to špatné čtení, jen k uzoufání nudné. Hellboyova parta bojuje s bandou ninja opic a přitom vzpomíná a adoruje Hellboye. Kež by tady byl Hellboy. Hellboy je můj nejlepší kamarád. S Hellboyem jsem si jednou dal šunkový chlebíček a bylo to príma! Možná, že o budování frančízy nic nevím, ale tohle podle mě nebyl krok správným směrem. Pak nějaké krátké příběhy a podobné smetí a na závěr jeden aspoň trochu zajímavý příběh. Kresba všech tří autorů táhne hodnocení hodně nahoru, byť mi i ten Mignola připadal tentokrát nějaký... unavený.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš1.3.2015 11:34Živí mrtví #13: Těžká cesta zpět
    Za mě zklamání. Čekal jsem, že Rick spustí revoluci, která skončí klasickým spektakulárním průserem a namísto toho se rozvíjí komorní konverzační drama o domácím násilí. Alexandrijci jsou hrozně nesympatičtí a nechopní, snad vyjma Heatha, který se evidentně vyzná v umění postapo scavengingu. Rick začíná evidentně zase blbnout, ale jediný, kdo mu to vmete do ksichtu je přímočarý Carl. Ostatní postávají kolem, neschopni jakékoli výraznější akce. Kirkman se také pokouší o intrikářskou zápletku ztělesněnou otcem Gabrielem, ale ta se podle mě zcela míjí účinkem. Třináctka je mezihra a to zajímavé nás zcela evidentně teprve čeká. Takže naviděnou v červnu, Ricku.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš17.2.2015 23:27Gantz #01
    Koupeno s únorovou Pevností. Mangy moc nemusím, ale vyčítat žánru, že trpí svými typickými žánrovými klišé je nefér. Gantz je podle mě pěkně nakreslený, děj, hlavně zpočátku příjemně utíká a buduje si kolem sebe houstnoucí auru tajemství. Když ale dojde na první souboj, obočí mi vystřelilo do takové té typické wtf stříšky. Cibulka. Tohle snad nejde brát vážně ani po celkové lobotomii mozku.

    Vzhledem k tomu, že další díly mají dle hodnocení kolísavou kvalitu, velice váhám nad koupí dalšího dílu. Něco na Gantzu rozhodně je, jen nevím, zda je to dost, abych vydržel nesmysly, které jsou druhou stránkou jeho identity.
  • Drekorian
    UKK stále umí velice příjemně překvapit a to hlavně u dílů a postav, na které se zrovna dvakrát netěším. Strange mi vždycky přišel jako arogantní blbeček, který navíc stojí od přehršle marvelovských superhrdinů dva kilometry daleko, protože magie nemá s pseudovědeckými originy většiny superhrdinů nic společného a vzájemné souboje mi připadají jako podvádění.

    Nebýt UKK, Přísahu bych si rozhodně nekoupil a nepřečetl a udělal bych obrovskou chybu. Přísaha je inteligentní kompaktní komiks, který klade podnětné otázky a představuje zajímavá etická dilemata. Na poměrně málo stránkách představuje komornější uzavřený příběh s nepočetnými hlavními postavami a pro mě velice příjemnou kresbou. Špičkování Sherlocka a Watsona jsem vyloženě hltal a přestože by se mu dala upřít určitá neoriginalita, čas věnovaný Přísaze považuji za velice příjemně strávený.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš17.9.2014 22:17MY3
    Dojemný příběh o partě tří zvířátek, které chtějí prostě jen jít dom a který vás kopne rovnou do vaječníků. Morisson nenechá své postavy moc mluvit, lidé buďto švitoří nebo pokřikují své dementní rozkazy typu Seize them. Opravdová moudrost se skrývá v dementní takymluvě kyberneticky rozšířených zvířátek. Za mě největší sympaťák je Trojka alias Pirát, který dal celému komiksu tu správnou šťávu. Dost možná překladový komiks roku. Pokud máte tenký badžet, MY3 by měli být někde na vrcholu žebříčku priorit.
  • Drekorian
    Nevím, jestli mi neměkne mozek, ale tentokrát mě dvaatřicet stran sešitovky malého springfieldského rošťáka bavilo prakticky od začátku do konce. Narážky anime kvituji, závěrečný spektákl, kterak Barťas přepsal klasiku byl famózní.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš27.7.2014 19:11Asterixova dobrodružství #35: Asterix u Piktů
    Plně pozitivní zpráva je, že změnu kreslíře ani náhodou nepoznáte, pokud vás na ni někdo předem neupozorní. Ferri využívá všechny gagy, které Asterix a Obelix za těch několik desetiletí nasbírali, přesto to tak nějak drhne. Vtipné poznámky nejsou zase tak vtipné, strefování se do evropských stereotypů taky není úplně ono (ovšem já také už nejsem cílovka). Mám víru, že se nové dvojici podaří Asterixe znova nakopnout, zatím ale jen 4 hvězdy (a to s odřenýma ušima).
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš26.7.2014 01:48Spider-Man: Utrpení
    Zlatá devadesátá, která byla pro Marvel v podstatě jedna velká tragédie a na jejich konci z něj byla krachující společnost. Devadesátky taky přinesly temnější příběhy i pro věčně mladý a hravý Marvel. McFarlane nám dává příběh, který si kresbou odehrává na bojišti, ale zároveň jede neméně zajímavou psychologickou rovinu v hranatých rámečcích.

    Peter a Mary Jane se nechápou, zatímco ona vidí v Spider-Manovi bezstarostné alter ego, které je hloupým koníčkem jejího manžela, Peter se bojí o život svůj, její a ze všeho nejvíce chce útéct domů. Není to komiks pro každého, vůbec ne pro začátečníky, ale mne oslovil. Lepší než Kravenův poslední lov.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš9.7.2014 11:53Green Arrow: Rok jedna
    Komiks přesně pro mě. Pěkný origin, který autoři splácali za několik málo hodin a který nevypadá vůbec špatně. I přes logické lapsy ve scénáři (házení samopalů do moře, brakabrakabraka, při kterém se netrefí jediný z ozbrojenců) se jedná o bezva origin, který si užijí nejen fandové seriálu. Doufejme, že se o Zeleném Šípu dozvíme ze stránek BB/Artu ještě více.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš30.3.2014 17:37Americký upír #01
    Upíři mi zprotivili návštěvy knihkupectví. jejich věčné romance, lásky, deníky a podobné hovadiny se na vás ve své době zlomyslně šklebily z každého krámu, protože zoufalí knihkupci tímto kýčem obsadili každý myslitelný regál v bláhové naději, že zblbnuvší vlhké týnejdžerky si koupí od každé knihy alespoň 5 kusů. Páč Edward a abstince jsou super.

    Teď když doběhla Twilight sága (cha, cha, vhánějí se mi slzy do očí), přišel ten správný čas restaurovat upíry jako ty krvéžíznivé děsivé manipulativní svině, kterými doopravdy jsou. Nádherná kresba, příběh, který oprašuje western moderním a neokoukaným způsobem + roaring twenties, které já doopravdy můžu.

    Přestože jméno Stephena Kinga v této knize funguje spíše jako vějička, na kterou Vertigo láká i nekomiksáky, celkově bezesporu za 5 hvězd. Za pětikilo má člověk pocit, že se BB/Art pomátl vzhledem ke skvělému a skutečně luxusnímu provedení.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 3 (cca 2298 Kč)
Mám: 220 (cca 62000 Kč)
Chci: 1 (cca 358 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 19
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0