• trudoš
    trudoš editor8.10.2021 17:01Batman: Černé zrcadlo
    Hned zkraje by bylo vhodné říct, že Černé zrcadlo není klasické album po vzoru Návratu Temného rytíře, ale že jde o souborné vydání čísel Detective Comics 871-881, přičemž přidanou hodnotou je skutečnost, že přímým pokračováním jsou tituly z edice New 52, Tvářemi smrti počínaje a Gordonem ve válce konče.
    Scenárista Scott Snyder bez skrupulí rozjíždí kriminálku, za kterou by se nemusel stydět žádný spisovatel thrillerů, a jak je u něj zvykem, hýří nápady i neokoukanými zvraty. Zároveň se však drží při zemi, díky čemuž příběh působí nezvykle civilně. Vůbec přitom nevadí, že Batmana tentokrát nehraje sám neohrožený Bruce Wayne a že největší tíha osudu leží především na bedrech komisaře Gordona, jehož rodinné peripetie bych nepřál ani největšímu nepříteli. Výhodou je pak skutečnost, že vyprávění funguje samostatně, jen člověk nesmí očekávat nějakou velkou událost napříč univerzem. Tohle je o malých hříšcích minulosti, jež dokážou postupem času rozpoutat peklo i v těch nejlepších rodinách.
  • trudoš
    trudoš editor6.10.2021 19:55Shi #1, 2
    Nejlépe chutná za studena. Alespoň tak se to o pomstě, živené nenávistí, říká. A třebaže se mnozí snaží tohle „rčení“ popřít, skutečností zůstává, že když už nic jiného, po završení odplaty má člověk pocit, že boží mlýny nemelou naprázdno. To, že každá akce vyvolá reakci a brzy se tak emoce motají v kruhu jak perpetuum mobile, je věc už jiná.
    Komiksový tvůrci Zidrou a Homs rozehráli napínavé drama o dvojici žen, jež se odhodlaly vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože ta světská se roztříštila o zeď postavenou z třídních rozdílů. Je to nerovný boj, o to komplikovanější, že se odehrává v době, kdy projev nevole mohl pro něžné pohlaví skončit jedině výletem do blázince. Druhá dějová linka je morálně krapet komplikovanější, protože pravidlo, že účel světí prostředky, má mnoho nepříjemných skulin a je těžké určit, kde stojí hranice zadostiučinění. Obě zápletky však fungují perfektně, přičemž člověku ani nevadí jejich střídání bez jakýchkoli přechodů.
    Pomsta je zázrak, kámo, zázrak.
  • trudoš
    trudoš editor6.10.2021 19:55Spider-Man a Venom: Trable na druhou
    Vypadá to právě tak sympaticky, jak to ve skutečnosti sympatické je. A to po stránce scenáristické i grafické. Samozřejmě nesmíte čekat přelomové dílo, ani originální satiru. Talentovaná spisovatelka Mariko Tamaki dává pouze dohromady dvě znepřátelené ikony marvelovského univerza, aby jim uchystala dobrodružnou estrádu plnou šprýmů a karambolů. Nehraje se přitom na nějaká pravidla kánonu a v rámci cílové skupiny čtenářů – tedy dětí od cirka sedmi let – se překvapivě nesklouzává k pohádkové lascivitě. Zároveň jde o uzavřený příběh, takže se člověk snadno orientuje ve vývoji událostí, aniž by lítal v postavách, souvislostech či chronologii.
    Třebaže zápletka není nijak komplikovaná, zábavná rozhodně je, což ještě umocňuje výtvarné zpracování připomínající animované grotesky. Ostatně sledovat Spider-Mana uvězněného v těle veverky a Venoma zas v těle tlustého kocoura, to jsou momenty, pro které stojí za to číst i komiksy primárně určené dětem. U téhle série by mi vůbec nevadilo pokračování.
  • trudoš
    trudoš editor3.10.2021 08:45Negalyod: Božský had
    Napadlo vás někdy, jak by vypadala Dinotopie, kdyby se jí ujala ruka Moebiova? Na to vám odpoví francouzský komiksový umělec Vincent Perriot prostřednictvím komiksu Negalyod.
    První, čím příběh zaujme, je bezbřehá fantazie s jakou autor kombinuje neobvyklé motivy, počínaje ochočenými dinosaury a konče mrakodrapy obrácenými vzhůru nohama. S logikou si tady jednoduše na své nepřijdete, přesto tvůrčí nápady fungují naprosto precizně, přičemž jejich osobitému kouzlu se jen těžko odolává. Zdrojem inspirace jsou přitom často zapomenuté či přehlížené kultury, díky čemuž modely strojů či budov působí o to uhrančivěji.
    Krapet horší je to pouze s dějem. Vincent Perriot si extra nepotrpí na textové vysvětlování a tak spoustu informací si čtenář musí odvodit z obrázků beze slov. Pomalu také graduje nápaditá zápletka plná tajemství a překvapení, ovšem jakmile přijde ke slovu bouřlivé crescendo, přišly mi některé nitky příběhu buď neuzavřené, nebo zcela opomenuté. Nezbývá než doufat v pokračování.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2021 19:25Paper Girls, kniha první
    Po zkušenostech se Ságou a Y: Poslední z mužů jsem očekával další nekonečnou sérii a překvapilo mě, že Brian K. Vaughan tentokrát zvolil hodně ostré tempo, nabité jedním šíleným zvratem za druhým. A že se vůbec nedrží zkrátka – zmutovaní teenageři, dinosauři poletující oblohou, cestování časem a despotický hipík dohlížející na spořádanost reality. Tohle všechno je přitom jen střípek nápadů, jimiž Paper Girls hýří, přičemž celek dýchá fantastickou atmosférou končících osmdesátek, kterou Cliff Chiang dokonale vystihl. Ostatně jeho styl kresby dává vyprávění neskutečný švih, především pak díky nevyřčeným emocím, jež dokáže vystihnou několika zdánlivě jednoduchými tahy.
    Jak se však děj řítí ozlomkrk vpřed, s každým dalším sešitem jen stoupá počet otázek, které se šikují ve čtenářově mysli. Což byl v mém případě největší kámen úrazu, tohoto jinak sympaticky střeleného dobrodružství. Chci další díly a chci je pokud možno hned. Každý další den odkladu pouze tlumí mé momentální nadšení pro věc.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2021 19:25Počítání mrtvých
    Akční jízda, která si prostě na nic nehraje. Jak přiznávají sami tvůrci v závěru, původním úmyslem bylo vytvořit nejdelší přestřelku v dějinách komiksu a podle mě se jim to bezpochyby podařilo. Nemůžu ovšem říct, že by scénář hýřil přehledností, Kevin Eastman se motá v jakémsi prapodivném motivu o znovuzrození, který mi ve výsledku přišel naprosto zbytečný. Nadstavbu tomu dává až výtvarník Simon Bisley, který tentokrát odvedl doslova kulervoucí práci. Jak je u něj zvykem, je to vždy celá jedna detailní stránka na několik nepřehledných čmáranic, ale k tomuhle druhu úchyláren se to hodí maximálně. Jistě, nejde o víc než o létající oční bulvy, cákance krve a nějakou tu krční páteř na kapotě volkswagenu, jakmile však na tuhle hru přistoupíte, musíte se zákonitě bavit. Na druhou stranu, postpubertální výkřiky vprostřed masakrování vyžadují jistou hladinu alkoholu v krvi, aby si člověk tenhle druh rádoby drsné poetiky vychutnal. Lepší se soustředit na kresbu a text i zápletku hodit za hlavu.
  • trudoš
    „Proč ztrácíte čas čtením knih?“
    „Protože si četbou rozšiřuji své vědomosti a vědět znamená mít moc.“
    „Ale moc korumpuje... A korupce je zločin... A za zločin musí každý zaplatit. Když nepřestanete číst, skončíte na mizině!!!“
    „A sakra! Vždycky to vypadalo tak... tak... nevinně.“
    Bavil jsem se náramně. A to jsem měl vždycky pocit, že Dilbert je komiks čistě o kancelářských krysách, ovšem Scott Adams mě rychle vyvedl z omylu. O kancelářské krysy tu sice nouze není, ovšem dojde i na dinosaury skrývající se ve stínech, Smrtku snažící se urychlit si práci a nezbytné mimozemšťany, nabízející mír, spásu a hojnost... pročež jsou odkázání tam, kam slunce nesvítí. Přitom rozhodnout se, kdo je mi milejší; zdali kravaťácký lúzr Dilbert, nebo jeho cynismem hýřící pes Dogbert, jednoduše nedokážu. Asi jsem se zamiloval do obou.
    PS - Vzhledem k tomu, že moje angličtina stojí za nula nula nic, nedostatky v překladu jsem nezaznamenal, stejně jako absence vtipných point. Smál jsem se od začátku do konce.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2021 19:24Nevyhnutelná opotřebovanost citů
    Laskavá pohádka pro starší a pokročilé, o tom, že po šedesátce život ještě zdaleka nekončí. Nebýt na můj vkus až přeslazeného konce, možná bych dal komiksu ještě o hvězdičku víc, ale jak jsem si jím později několikrát listoval tam a sem, ono v něm kromě té romance a hloubání nad nesnesitelnou těžkostí žití, vlastně nic dalšího není. Prostě nedokážu scénáři odpustit absenci dramatičtější dějové linky, nebo alespoň nějaké katarze, kterou člověk od podobného vyprávění automaticky očekává. Tady jsou dva samotáři, potkají se a pak už sami nejsou, konec příběhu, krásná perlo.
    Ale je to pěkné, ne že ne, Odysseus se tváří jako klasa chlap a moment, kdy si prohlíží hambaté fotky své nové známosti, ještě z dob, kdy byla modelkou, je perfektní. Sympatická je i sama sýrařka Méditerranée, když si nic nedělá z občasného hulvátství chlapů kolem sebe. V obou se přitom kloubí rozdílné samotářské charaktery, jejichž pozadí je jen tak jemně naskicováno, a přesto máte pocit, že jim rozumíte první poslední.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2021 19:24Gantz #12
    Konečně zas klasická monstr akce, přičemž Hiroya Oku předvádí své největší trumfy. Po masakru na předměstí dostává skupina hrdinů nový úkol a už jen při pohledu na jejich početné řady je naprosto zřejmé, že valná většina z nich je určena do karbanátků. Jako vždy je díky všemu tomu pocení a neartikulovaným výkřikům hrůzy toho ke čtení minimum, ale na to už jsem si tak nějak zvykl a momentálně si skutečně užívám všechna ta krvavá překvapení, která tvůrce tahá z rukávu. O to spíš, že areál plný oživlých dinosaurů nabízí moc zajímavou podívanou a nesourodá grupa rádoby bojovníků taktéž. Škoda, že sympatie aby k nim člověk pohledal, protože namísto toho, aby se dohodli na nějakém společném plánu, jen hystericky ječí, nebo se vzájemně urážejí.
    Zkrátka a dobře, stále platí, co na začátku – tohle je typická provinilá slast, kdy hledat logiku v ději může akorát intelektuálně bolet. Zato zábava je to náramná, třebaže notně zvrácená. Až se skoro stydím přiznat, že nedočkavě vyhlížím pokračování.
  • trudoš
    trudoš editor18.9.2021 22:28Batman: Tři Jokeři
    Očekávání byla veliká a Geoff Johns je u mě dokázal naplnit tak ze sedmdesáti procent, přičemž dalších deset víc získává bez diskuzí výtvarník Jason Fabok, který na komiksu odvedl famózní práci. Nejenže graficky navázal na proslavený Kameňák (ne, nemám teď na mysli Zdeňka Trošku), ale také vyšperkoval příběh podobnou atmosférou. Scénář pak celý opus završuje desítkou vymazlených detailů, které udělají radost každému, kdo Batmana sleduje napříč různými paralelními verzemi. Jenže zatímco Alan Moore vyšvihnul svého Jokera hned do základního kánonu, obávám se, že Johns pouze nahodil udičku, kterou bez odezvy vezme proud a zůstane zapomenuta. Což o to, ústřední myšlenka i finální pointa jsou nápadité a krásně ilustrují rozporuplnou postavu netopýrovy nejdůvěrnější Nemesis, zároveň však vyprávění nepředvede přelomový majstrštyk, který většina čtenářů pravděpodobně očekává. Tohle téma si zasloužilo rozšafnější zpracování a mohlo se klidně stát základním kamenem další sezóny Temného rytíře.
  • trudoš
    Nebýt krátkého úvodního slova, které prozradí prakticky vše zásadní, asi bych příběh hodnotil lépe, ačkoli kresba Howarda Portera mi jednoduše nesedne. Problém je, že přes obrovský potenciál, který v sobě Babylonská věž skrývá, je zúročena tak maximálně jeho třetina. Nehledě na fakt, že některé zvraty jsou otázkou jediného obrázku, přestože k pochopení situace by jich bylo potřeba deset. Je fajn, že se nemusíme prokousávat mnohadílnou ságou, ale právě v tomhle případě tomu klidně být mohlo. Celá hrozba pak působí jako dětinské šlapání po bábovičkách na pískovišti a samotný rozkol uvnitř řad JLA je stejně pochybný, jako nedořešený. Hrozba lidstvu je nápaditá, ale nedobře odehraná a podobné je to i s konfliktem mezi kamarády – silné téma, které scénář správně uchopil, ale než z něho mohl ukovat něco skutečně zajímavého, upadlo mu a rozbilo se.
    Doplňkový příběh se nese v duchu klasické naivity šedesátých let a vysloveně baví představivostí tehdejších tvůrců, stejně jako jejich hloupostí.
  • trudoš
    trudoš editor20.7.2021 07:16Leonardo #02: Leonardo je pořád génius
    To, co na mě fungovalo v prvním albu, tady se už stává krapet všedním. Neříkám, že tisícero způsobů, jakými pánové De Groot a Turk vědomě mučí nejchytřejšího muže své doby a jeho neméně hloupého učedníka ztrácí kouzlo, jen se z toho stává obehraná písnička, která pouze občas vytrhne ze stereotypu novým motivem. Většina komiky tak spočívá na bedrech originálních vynálezů, se kterými se nevšední génius opakovaně snaží (a nutno podotknout že neúspěšně) dobýt všechnu slávu světa. Je to pořád zábavné, akorát se toho člověk nesmí přesytit, obzvláště aplikuje-li si množství větší než malé. Naštěstí je tu v pozadí kvantum nenápadných gagů, jichž si všimnete jen v případě, že se víc soustředíte na kresbu než text. Podobně jsou na tom i technické detaily jednotlivých vynálezů, jež s každou další epizodou působí uvěřitelněji a uvěřitelněji. Právě tyhle drobnosti dělají z humoristického komiksu kouzelný zážitek jak pro malé, tak i velké čtenáře, protože obě skupiny si v příbězích najdou to svoje.
  • trudoš
    trudoš editor20.7.2021 07:02Swamp Thing - Bažináč #03: Prokletí
    Příběhy konečně fungují jako klasické horory, jen je pravdou, že Alan Moore občas zbytečně moc sklouzává do filozofické poetiky, nebo jak je komiks sám označován, do americké gotiky. Namísto toho, aby věci byly přímočaré, je tu hromada slov okolo a konkrétní souvislosti si člověk musí domyslet sám, případně rozšifrovat přesah. Ale jinak velmi uspokojující, především díky přízračné atmosféře amerického Jihu. Jen na kresbu jsem si dlouho zvykal, třebaže její neumělost je podle všeho čistě záměrná. Totiž paradoxně nejlíp vypadá sám monstrózní Bažináč a ostatní postavy jsou jak z hodin výtvarné výchovy.
    Jednotlivé epizody pak fungují jako samostatné povídky, což jen oceňuji, protože právě ta seriálová propojenost mi vadila v prvních albech, kdy jsem tak úplně nechápal nit vyprávěného. Je to však pár let, co jsem měl pauzu, takže vina může být klidně na mém přijímači. Tady je dobré mít alespoň základní představu o tom, kdo je John Constantine a zbytek už čtenáři docvakne z kontextu děje.
  • trudoš
    trudoš editor16.7.2021 21:04Kasta metabaronů (pevná vazba)
    Monumentální dílo, které je snadno stravitelné i přes všechno metafyzično, jež je pro Alejandra Jodorowského toliko příznačné. Osobně bych uvítal víc děje než řečí kolem, přesto uznávám, že by se to bez nich neobešlo. Příběh jako takový pak ze všeho nejvíc připomíná řecká dramata, kde krvesmilstvo a boj s větrnými mlýny byly prakticky na denním pořádku. Občas sice dojde k nějakému prvoplánovému zvratu a nucená tragédie je často nadřazena přirozenému vývoji událostí, ovšem devízou Metabaronů je primárně uhrančivá atmosféra a makabrózní kulisy. A třebaže mi v závěru chyběla sžíravá pointa, jako celek funguje vyprávění precizně. Je to ujeté a fantasmagorické, má to však kouzlo, kterému nelze odolat.
    Nicméně, víc než obsah mě do kolen dostala fascinující kresba geniálního výtvarníka Juana Gimeneze. To, co předvádí na stránkách komiksu, je vlhký sen každého fanouška epické space opery a i když možná náhodou zápletka nijak nedojme, obrázky mohou slabší povahy uvést do malé soukromé nirvány.
  • trudoš
    trudoš editor16.7.2021 21:04Essex County
    Essex County je pomsta mým mladickým snahám hrát si na intelektuála. Kresba i dialogy jsou všeříkající a perfektně vystihují podstatu místa, jenže to je asi tak všechno, co jsem si z vyprávění odnesl. Propletenec osudů několika různých lidí se sice protne hned několikrát, že by to však mělo jiný význam, než že všechno se vším souvisí, říct nedokážu. Třeba jsem ale přehlédl nějakou skrytou alegorii, anebo život na vsi ve svých vlastních vzpomínkách výrazně podceňuji. Ano, postavy jsou skvělé a ty životní peripetie také, každopádně mi chyběl dějový oblouk, jenž by jednotlivým příběhům dával nějaký směr. Místo toho jsem se dočkal konce uprostřed slova a následně dumal, jestli jsem něco neprošvihl. Tohle je Jimmy Corrigan z venkova, což však v mém případě není známka geniality, ale existencionálního mudrování, ve kterém pro utrápené vzdychání není prostor na zápletku. Hlavní problém spočívá v tom, že jsem podvědomě čekal pecku a tu jsem sice dostal, ovšem pouze v rovině melancholické.
  • trudoš
    O trochu lepší než předchozí díl, ale čistě jen proto, že děj je konečně přehlednější a čtenář má tak víc šancí pochopit, o co že komu vlastně jde. Nic to ovšem nemění na faktu, že zápletka má pouze co nejvíce oddálit závěrečnou bitvu, která byť postrádá logiku, je vpravdě velkolepá. Prostor mezi začátkem a koncem pak vyplňuje kvantum řečí o moci a odpovědnosti, chaotické skákání v čase a opakované převlékání kabátů dle aktuálních potřeb scenáristy. Jít o komiks ze šedesátých či sedmdesátých let, neřeknu ani popel. Jenže není, a o to je to horší. Navíc z příběhu neplynou žádné větší důsledky, jako tomu bylo v případě Tajných válek nebo Občanské války. Je to jedna velká pestrobarevná podívaná s okostýmovanými hrdiny a jinak nic dalšího. Zároveň však uznávám um Kurta Busieka, protože většinu obsahu vystavěl na pilířích starých epizod, kterým tak mistrovsky vysmekl poklonu. Škoda, že tady je zná jen málokdo, takže většina důmyslných odkazů na věci minulé či budoucí naneštěstí zanikne.
  • trudoš
    trudoš editor9.7.2021 09:36Akira #01
    I přes takřka čtyřicetileté stáří jde pořád o komiks, který má co říct – a to jak obsahově, tak vizuálně. Japonec Katsuhiro Otomo je velmi talentovaný kreslíř, který dokáže vdechnou život futuristické budoucnosti, stejně jako postavám v ní žijících, přičemž čtenáři ani moc nevadí, že většina ústředních protagonistů jsou neurvalí teenageři, jejichž největší zábavou je polykat pilulky a dělat bordel na motorkách. Jako kdybyste partu z Trainspottingu zasadili do prostředí filmu Útěk z New Yorku. Ti frackové chvílemi lezou krkem, aby o pár stran dál přirostli k srdci, a tak pořád dál, až do samotného konce. Akira má přitom co nabídnout i dějově – na rozdíl od jiného slavného kultu The Ghost in the Shell, tady je zápletka srozumitelná a plná tajemství, jež čtenáře prakticky po celých tři sta šedesát stran nenechá vydechnout, přestože je mu jasné, že konkrétní odpovědi na otázky dostane až v dalších knihách. Tohle je poctivá práce, jež nezestárne ani za dalších čtyřicet, padesát či sto let.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2021 09:59Doomboy
    I ti nejtvrdší metalisti mají srdíčko. To jsou ve zkratce mé pocity z druhého komiksu Tonyho Sandovala, který u nás vyšel. Oproti Vodnímu hadovi je sice méně surrealistický, přesto si v něm špetka magického realismu svoje místo našla, přičemž ke cti autora je nutno podotknout, že opodstatněně. Jinak jsou ale zvraty založené spíš na starém dobrém buranském přístupu ke všemu, co se nějak vymyká normálu – nerozumím, tudíž nenávidím. Co na tom, že i lidé nesympatičtí jsou také živoucí bytosti. Kouzlo celého příběhu pak spočívá v reflexi palčivého pocitu ztráty nejbližšího, se kterou se každý těžko vypořádává a je přitom úplně jedno, jestli jste plačka nad delfíny, nebo velkoměstský macho. Mexický výtvarník a scénárista fascinujícím způsobem zachytil všechny ty niterné emoce, jež člověka doprovázejí během jeho životní etapy, kdy se z teenagera pomalu stává dospělý. Velkou roli tu pak hraje temná muzika, kterážto však vůbec nepůsobí nanicovatě, ale dokonale dotváří nesměle snovou atmosféru.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2021 09:58Batman Mikea Mignoly
    Nikdy mě nepřestane fascinovat imaginace, s jakou Richard Pace a Mike Mignola stvořili příběh Zkáza, jež postihla Gotham. Nádherně se zde proplétá alternativní historie s ikonickými postavami kánonu, přičemž nejde jen o další variaci na Batmanův vzestup a pád, ale originální horor, vzdávající hold Lovecraftskému kultu. Nijak hůř na tom není ani povídka Gotham ve světle plynových lamp, snad jen že krátký rozsah příliš nedal možnost vyhrát si s pointou, která je zřejmá od prvních stránek. Závěrečné kraťasy Plynárna a Svatyně pak v obou případech skvěle doplňují přízračného ducha alba, přičemž druhá zmiňovaná povídka se veze čistě na vlně atmosféry a z celé knihy mi přišla nejslabší, co se děje týče.
    Každopádně velká spokojenost, podobně tematických titulů bych uvítal víc, a kdyby si nakladatel dal tu práci a doprovodil komiksový obsah ještě nějakými průvodními texty, šlo by mé hodnocení do plného počtu. U edice honosící se názvem Legendy DC jsem něco takového zkrátka automaticky očekával.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2021 09:58Vlad #01: Můj bratr Igor
    Příjemně oldschoolová záležitost v duchu akčních spektáklů osmdesátých let, jako Komando či Kobra, akorát hozená do nepříliš vzdálené budoucnosti. Zachmuřený hrdina s nejasnou minulostí prochází jako nůž máslem skrze sofistikované intriky mocných i přímočarý odpor všelijakých zločinců.
    Na to, že sérii stvořil Yves Swolfs v roce 2000, nepřináší do žánru překvapivě nic nového – naopak pracuje se zaběhnutými motivy a otřepanými charaktery. Ale jak jsem psal už na začátku, právě ta nekomplikovanost děje je zároveň scénáristovou nejsilnější stránkou. Jistě, nejde o bůhvíjak napínavou jízdu, jednotlivé zvraty jsou snadno odhadnutelné a práce s psychologií postav asi stejná, jakou odvádí řezníci na jatkách. Ovšem svoje kouzlo to bezpochyby má, protože druhého dílu už se nemůžu dočkat. Další rozměr tomu pak dává kresba belgického výtvarníka Wernera Goelena (alias Griffa), jež je silně inspirovaná tvorbou Jeana Girauda (alias Moebius), což se k pochmurné vizi degenerujícího Ruska perfektně hodí.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 09:50Kolosální Conan, král aquilonský
    Třetí svazek Kolosálního Conana to u mě neměl jednoduché – v první řadě mi už trochu vadí adaptace původních povídek, protože jich začíná být na trhu víc než dost a zároveň si myslím, že černovlasý Cimmeřan nabízí dostatek prostoru pro nové a originální příhody. Timothy Truman se navíc pustil do těch pro mě nejméně atraktivních textů, jako jsou Šarlatová citadela, Meč s fénixem či Hodina draka, balancujících na hraně průměru už v době svého vzniku.
    Ale světe, div se, nakonec jsem z knihy naprosto nadšen. Scénář otrocky nekopíruje předlohu a poměrně citlivým způsobem vylepšuje děj tak, aby se dokola neopakovaly stejné motivy, jež by obzvlášť v kompletu bily do očí. Tomás Giorello pak fantasticky vykresluje exotické kraje, hrůzostrašná monstra a syrovost krvavých střetů. Poprvé v životě mi vůbec nevadilo zobrazení stárnoucího Conana, který bilancuje minulost a chmurně vzhlíží k budoucnosti. Takhle má vypadat stárnoucí legenda a jsem přesvědčen, že i její literární otec by z ní měl radost.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 08:45Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Opakování je matka moudrosti, takže opětovně zmínit, že René Goscinny byl génius, je rozhodně namístě. Komiks Iznougud je toho jasným důkazem, už jen kvůli tomu, s jakým málem dokázal slavný scénárista vytvořit dílo, které nepřestává bavit ani po pětapadesáti letech od prvního vydání. Většina komiky je přitom postavená na kouzelných slovních hříčkách (už samo jméno antihrdiny je krásnou zkomoleninou „is no good“), jež ale nemají tendenci dokola se opakovat a když už, jde čistě o vtípek na pokračování vygradovaný k dokonalosti.
    Vůbec mě nepřekvapuje, že zlotřilý velkovezír v mnoha zemích zlidověl, protože je archetypem osoby, deroucí se s odhodláním hyeny na vrcholek potravního řetězce. Jeho nezdary jsou sice pokaždé očekávané, ovšem zároveň mají vždycky čím překvapit. Krátký rozsah jednotlivých epizod pak vůbec není na škodu, autorská dvojice i těch pár stran dokáže zaplnit takovým množstvím děje, že by se o tom mnohým fantasy ságám mohlo leda tak zdát. Kéž by časem vyšly i další díly.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 08:45Transmetropolitan #04: Nová lůza
    Zase o kousek slabší než předchozí album. Hlavním viníkem je tentokrát nulový vývoj v zápletce, což Warren Ellis vynahrazuje soustavnou kadencí povedených vulgarit. Bavil jsem se, ale už bych se rád posunul z místa. Je to jak večer v hospodě poslouchat nářky štamgastů nad prohnilou politikou a pak další večery znovu, znovu, znovu a znovu. Spider Jerusalem je sice novinářem, který chce lidem otevřít oči, problém je, že mi ani po víc jak dvaceti sešitech neříká nic nového, maximálně přidává na hlasitosti.
    Ale určitá proměna atmosféry tu je – hrdina nám výrazně zesmutněl a už to není naspídovaná čamrda, která neví, kdy se zastavit. Stal se z něj stárnoucí muž, kroutící zběsile hlavou nad hloupostí světa a lidí v něm, přičemž se občas pozastavuje nad věcmi, do kterých mu vlastně ani nic není. Ne, že by neměl pravdu, ale agresivním cynismem stav věcí jednoduše nezměníte. Alespoň že určitá dávka nadhledu mezi řádky z textu nevymizela a karikatura Daricka Robertsona je prostě nezapomenutelná.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 08:44Přeřekadla
    Velmi milá a poučná publikace, také ovšem velmi krátká. Mít o sto stránek víc, vůbec bych se nezlobil a zároveň měl jistotu, že se k ní budu pravidelně vracet. Takhle máte těch necelých třicet stran přečtených cobydup a pak už se jen opakovaně bavíte hravými kombinacemi různých pořekadel. Ty Štěpánka Jislová navíc obohatila krásnými ilustracemi komiksového ražení, takže v okamžiku, kdy už máte přečteno, vrátíte se na začátek a zjistíte, že jednotlivé stránky kromě pořekadel skrývají také kratičké gagy. Pořád je to však záležitost na deset minut, což mi přijde jako obrovská škoda, protože absencí talentu autorka rozhodně netrpí. Uznávám však, že i to málo muselo dát hromadu práce, když jeden vezme v potaz smysluplnost stripů a zároveň logickou návaznost textů. Každopádně právě to překrucování zaběhnutých frází mě na brožurce bavilo nejvíc, je to přesně ten druh humoru, který je mi blízký. Pro někoho nic moc, ale já nikdy neříkal, že jsem, co se zábavy týče, nějak komplikovaný člověk.
  • trudoš
    trudoš editor29.6.2021 08:44Naruto #06: Sakuřino rozhodnutí
    Tentokrát jsem se maličko nudil, k čemuž přispěl i chaos v postavách. Přestože se celá zápletka točí kolem boje, ty nejzajímavější figury v polovině odpadnou a my čekáme, až se pochlapí jedna z ústředních hrdinek, kterýžto zvrat přijde až na konci a odstartuje tak další kolo akce, na jejíž dokončení si však budeme muset počkat do dalšího dílu. Taky jsem se špatně vypořádal s nástupem Ino, jelikož se mi permanentně pletla se Sakurou, ale uznávám, že to je můj problém. Zkusím se pro příště polepšit.
    Na jednu stranu obdivuji tuhle sérii kvůli její rozsáhlosti (přeci jen dvaasedmdesát knih je už slušný výkon), zároveň však začínám pochybovat o tom, že toho bude využito k nějaké skutečně velkolepé epice. Zatím jsem svědkem pouze dílčích sekvencí, v nichž Masaši Kišimoto vytahuje na světlo boží stále nové varianty bojových technik, které mě ovšem příliš neoslovují, protože jsem se v jejich vnitřních pravidlech už dávno ztratil. A tak pořád čekám, kdy se rozehraje něco opravdu zajímavého.
  • trudoš
    trudoš editor24.6.2021 07:08Milá Ligo spravedlnosti
    Komiksová legrácka, výborně balancující na hraně čiré grotesky pro děti i dospělé. Těm prvním nabízí líbivou kresbu a sympatické postavy, těm druhým zas mile odlehčenou tóninu vyprávění a povedené vtípky na pokračování. Člověk se přitom nemusí bát, že by se u toho nepobavil človíček jakékoliv věkové kategorie, stačí, když je alespoň trošičku fanouškem ikonických figur DC univerza.
    Kniha zároveň maličko klame tělem, když se tváří jako sbírka krátkých povídek. Ve skutečnosti jsou všechny příběhy vzájemně propojené v jeden celistvý, kterýžto si na závěr pro čtenáře schovává úsměvné morální ponaučení určené všem chybujícím superhrdinům světa. A zároveň vám zodpoví všechny ty palčivé otázky ohledně vašich oblíbených postav, na které jste se po většinu života báli zeptat. Jako třeba zdali Aquaman páchne rybinou, proč Green Lantern nosí pořád zelenou, jak se Batman vypořádává s šikanou a proč se nevyplatí psát o Flashovi výsměšné zprávy. Není to určitě kniha roku, ale fajn komiks rozhodně.
  • trudoš
    Na české poměry neuvěřitelně vyzrálý komiks bez sofistikovaného přesahu nebo tíhnoucí k nezávislému undergraundu. Jakub Dušek vystřihnul dílo, které by neudělalo ostudu ani za velkou louží a to jak scenáristicky tak kresebně. Jistě, tendence napodobit americké mainstreamové výtvarníky tu je evidentní, z mého pohledu však nejde o prohřešek vůči komiksovému bontonu, ale naopak jasný důkaz toho, že také u nás jsou talentovaní tvůrci „komerčního“ rázu.
    Příběh sám o sobě je prakticky bez chybičky. Takřka noirová detektivka se sice rozjíždí pomalu, ale jakmile nabere tempo, nezastaví se až do samotného konce. Autor se přitom nespoléhá pouze na akční scény, ale umí výborně pracovat i s dialogy, skrze něž postupně odhaluje skryté souvislosti. Stylizovaná atmosféra tomu pak dodává ten správný říz a historické zasazení do protektorátní Prahy zas sympatickou nadstavbu, která si skvěle pohrává s motivem zapomenutých hrdinů, kteří zůstali viset mezi dvěma mlýnskými koly – kolaboranty a odbojáři.
  • trudoš
    trudoš editor24.6.2021 07:07Odvaha je volba
    Rozporuplná publikace, v níž smysl poselství převažuje nad kvalitou obsahu. Ne, že bych měl něco proti autorskému záměru, jen mi přijde, že si scénárista Mark Steininger ukousl až moc velké sousto. Co příběh, to jiná ves, což ještě umocňuje střídání výtvarníků a nejednotnost zápletek. Jednou sledujete kamarádské dobrodružství, podruhé těžkou depresi z totalitního diktátu. Přitom původní cíl alba – vypíchnutí důležitých momentů v dějinách skautingu – úplně vyšuměl a prim hrají rodinná dramata či formálně propracované osobní zpovědi. Úvodní slovo o třech větách před každou z povídek přitom občas řekne víc, než osnova příběhu jako taková. Přiznám se, že jsem občas měl i problém dedukovat, co se umělec pokusil obrázky vyjádřit.
    Přesto musím knihu hodnotit pozitivně, protože přes dílčí nezdary jde o povedenou antologii méně známých tvůrců. Zároveň mě těší, že jednotlivá vyprávění nebyla jen o lásce k přírodě a kamarádům, ale také o potřebě bojovat – třeba i marně – s démony všedních dní.
  • trudoš
    Zatímco první díl mě bavil i při opětovném čtení, druhý zklamal snad ještě víc než před lety, kdy poprvé vyšel u BB artu. Děj je doslova narvaný absurdními zvraty, kdy navíc odhalení záporné postavy nemá vůbec nic společného s tím, co se dělo v předchozí knize a celé je to korunováno patetickými dialogy, jež na sebe občas ani pořádně nenavazují. Postavy, které nám byly minule představeny, tady dějem profrčí jako Šaratice trávicí soustavou, přičemž smysluplnost některých z nich pro mě zůstala absolutní záhadou, včetně Orra, Noxe nebo kněze Daniela. A to ani nemluvím o tom, že se ve finále stejně nic pořádně nedořeší, jen Superman zachrání každého, koho může, prohodí pár rádoby mouder a pokračování snad jednou někdy příště. Od Briana Azzarella snesu hodně, ale tentokrát jsem narazil tvrději než tvrdě.
    Balzámem na duši bohužel nebyl ani doplňkový příběh z roku 1961, který je stejně hloupoučký, jako dokončení spektáklu Pro zítřek. Na rozdíl od něho se však může hájit pokročilým věkem.
  • trudoš
    trudoš editor14.6.2021 11:43Zvrácená
    Tenhle druh pomalu gradujících hororů já prostě můžu a Haruto Rjó nepochybil ani v jediném momentě, včetně doplňujících povídek. Perfektně kombinuje starosvětskou hrůzu z démonických bytostí, jejichž svévolnost je doslova nevyzpytatelná, s moderní fascinací krvavého sadismu vyváženého s přesností na desetinu miligramu. Škoda jen té bezútěšnosti, kdy je čtenáři od určitého okamžiku jasné, že příběh za žádnou cenu nemůže dopadnout dobře, pročež hrdinovi i přestává držet palce a namísto toho raději odvrací zrak, aby ten jeho pád do pekel alespoň neviděl, když už jej musí slyšet. Přesto nemůžu jinak než hodnotit plným počtem, protože takových strašidelných historek najdete v komiksu pomálu. Jednoduchý motiv městské legendy autor vyhrotil do nádherného extrému, přičemž podmanivost tempa jeho vyprávění je absolutní. Krásná ukázka práce se strachem – precizní v detailech a nápadité v klíčových momentech. Díky nakladatelství Crew už pro mě vynášení odpadků nikdy nebude relaxační činností.
  • trudoš
    trudoš editor13.6.2021 07:04Růža: Zachraňte princeznu!
    Trochu mi chybělo zasazení do kontextu, aby se člověk snadněji zorientoval, kdo rudovláska vlastně je a kdo jsou její rodiče. V důsledku však jde o informace, po kterých bude pátrat pouze dospělák. Nelze se přitom ubránit srovnání s žánrově zcela odlišným dílem Krásná temnota, které mi vizuálním pojetím Růžu připomnělo. Naštěstí Johan Troïanowski tvoří pro děti, takže žádné morbidní zhůvěřilosti se nekonaly. Přičemž právě nejmenší snadno podlehnou autorově interaktivnímu stylu vyprávění, který já osobně považuji za kreativní a velmi inspirativní, třebaže jeho využití v komiksu má bohužel své hranice. Co mi naopak moc nesedlo, bylo až surrealistické zpracování, kdy imaginace převažuje nad logikou zápletky. Ovšem jsou tu i žánrové detaily, které komiksovým nadšencům určitě udělají radost, stačí jen pečlivěji pátrat v davových scénách. Tohle každopádně není příběh, který by měl mít hlavu a patu, ale hravá pohádka plná barev, bláznivin a fantazie, jež spoléhá na čtenářovu otevřenou mysl.
  • trudoš
    trudoš editor13.6.2021 07:04Y: Poslední z mužů #05: V kruhu
    Tohle musím pochválit. Brian K. Vaughan se poměrně nečekaně vyhnul předpokládaným klišé a příběh nechal odvíjet v nové, zcela neokoukané stopě. Naneštěstí se však nějaká zběsilá gradace nekoná. Vývoj událostí je opětovně pozvolný, emoce stále na stejné úrovni, a kdyby občas nebylo nějaké té smrti, čtenář by ani neřekl, že se děje něco zásadního. V podstatě se jen opakují stejné motivy, tedy že po hrdinech někdo jde a oni před ním prchají. I tak se ale tvůrcům podařilo v několika kapitolách zase uzavřít různé vedlejší odbočky, díky čemuž celá mozaika nabývá víc a víc na celistvosti. Především s povděkem kvituji ukončení konfliktu se sestrou Héró, od které jsem tak trochu očekával roli Yorickovi osudové Nemesis, a ono kupodivu nic takového. Na druhou stranu, ten gambit působí natolik „jako že se vlastně nic nestalo“, až trochu naštve původní scenáristické blufování. Soukromě pak smutně postrádám původní motiv cesty přes půl světa za ztracenou láskou, který mi v první knize tolik uhranul.
  • trudoš
    trudoš editor7.6.2021 08:57Texaský Jack
    Nebudu tvrdit, že zápletka Texaského Jacka nemá svoje mouchy, ale podobně jako u Sykese i tady tvůrčí duo Pierre Dubois a Dimitri Armand bodují především díky skvěle vykreslené atmosféře Divokého západu. Navíc ten námět je prostě kouzelný – salónní střelec versus chladnokrevný zabiják. Jen mě mrzí, že autor do vyprávění zakomponoval tolik drobných odboček a přitom jen málo z nich uspokojivě uzavřel. Příběh tak paradoxně není o fatálním střetu dvou rozdílných charakterů, ale o takřka komediálním road tripu pláněmi rozlehlého Wyomingu se skupinou ostřílených zálesáků a komediantů z města. Scenárista Pierre Dubois využívá většího počtu stran, než měl v předchozím westernovém albu, aby charaktery hrdinů poctivě rozepsal, díky čemuž plně chápete rozhodnutí toho kterého z nich, stejně jako prožíváte i jejich případný skon. A když si odmyslíte všechno to pompézní střílení kolem, zbyde vám jednoduché dobrodružství o obyčejných lidech, hledajících svůj malý kousek štěstí. Víc takových komiksů.
  • trudoš
    Spider-Man J. Michaela Straczynského je prostě skvělý a takhle v kontrastu s prací Stana Leeho snad ještě víc. Obdivuji, jak se autorovi daří do vyprávění dávat silné emoce, fungující napříč všemi generacemi, ať už jste starej páprda, nebo hormony nabuzený teenager. Zároveň absurdní momenty ze všední reality umí zakomponovat do zápletky tak rafinovaně, až působí zcela přirozeně, ačkoliv si člověk neustále uvědomuje, že (pozor, spoiler) superhrdinové neexistují (sorry, děti). Úplně nejvíc miluji ty momenty, kdy si přátelský pavouk ze sousedství musí poradit s takovými nepřáteli, jako je nenažraná byrokracie, nebo úřední šiml.
    Co se týče úvodního sešitu z roku 1962, na něm se krutě podepsalo moderní vybarvení, které působí značně odbytě. Zvláštní je to především kvůli tomu, že stejný příběh vyšel už jednou v sérii Ultimátní komiksový komplet a to v normálních barvách. Epizodu se Sinister Six pak raději ani nekomentuji – i se zavřenýma očima a s přihlédnutím k věku je to pořád hloupoučké.
  • trudoš
    trudoš editor31.5.2021 18:05Král, jenž byl a bude #01: Artuš
    Má to svoje plusy i mínusy, přičemž v mém případě klady zatím převažují. Fakt je, že motiv tajné agentury, dohlížející na paranormálního šmejda není příliš inovativní, ale Kieron Gillen celou věc příliš nerozvádí, a tak to působí sympaticky jako samozřejmost, srovnatelná se zaběhnutým pořadím dnů v týdnu. Když pak nedovtipný vnouček zachraňuje bojem zocelenou babičku před útokem bájného monstra, docela jsem se bavil nápaditým vývojem událostí. Nejvýrazněji však na mě zapůsobilo znovuzrození krále Artuše, kdy tvůrci přicházejí s netradičním uchopením zaběhnutého motivu. Nedotknutelná ikona britské mytologie coby ultrapravicový extrémista a zhouba lidstva? Takovej zvrat vskutku zaujme. Naneštěstí v tomhle momentě se scénář začal lehce motat v kruzích ohledně toho, kdo je skutečným vyvoleným, průvodcem, případně čí je kdo vlastně syn. Ale bavilo mě to a jsem jen zvědav, nakolik si série udrží samostatnou osnovu, nebo časem přeroste v nové univerzum. Osobně bych hlasoval pro to první.
  • trudoš
    trudoš editor31.5.2021 13:40Batman #08: Chladné dny
    Zbožňuji Dvanáct rozhněvaných mužů a to jak původní hru Reginalda Rose, tak slavný film Sidneyho Lumeta. Možná proto jsem snadno propadl variaci Toma Kinga na toto téma, přičemž musím především vyzdvihnout fakt, že dotyčný pouze nekopíruje předlohu. Využívá původní námět k novému pohledu na skutky Temného rytíře a především pak jejich dopadu na mysl obyvatel Gothamu. Výtku k ději bych přitom měl pouze jedinou, a to je závěr, unikající kamsi do ztracena, s nejistou možností, že se autor k příběhu ještě vrátí. To se ostatně týká také dalších dvou epizod, které nijak neubírají na pochmurném tempu sestupu Bruce Waynea do osidel zármutku. Tom King využívá skvěle vypravěčské možnosti komiksu, když mění úhly pohledu, posloupnost panelů i skoky v čase, současně však zachovává tragikomickou atmosféru superhrdinského patosu, který pod záštitou jakési fanouškovské nadsázky odkrývá temná zákoutí lidské přirozenosti. Náramně dobrá věc, tahle série, nejlepší jaká Batmana za poslední roky potkala.
  • trudoš
    trudoš editor30.5.2021 10:44Conan z Cimmerie, svazek III. (varianta A)
    Tentokrát se tvůrci pustili do méně známých příběhů neohroženého Conana, nepočítám-li tedy slavné Rudé hřeby, jejichž adaptaci zvládli pánové Régis Hautière a Didier Cassegrain na jedničku. Až se přiznám, že jejich verze mě oslovila mnohem více, než původní text Roberta Ervina Howarda. Kombinace hrdinské fantasy a plíživé hrůzy v pseudoaztéckých kulisách tu funguje skvěle.
    U Lidí černého kruhu už jsem ale trochu bojoval se scénářem Sylvaina Runberga i s kresbou, jíž se zhostil Jae Kwang Park. Vyprávění především zpočátku působí lehce zmateně a „manga obličeje“ mi po celou dobu výrazně kazily toliko potřebnou atmosféru heroického dobrodružství.
    V závěru naopak příjemně překvapil Stéphane Girard (alias Gess), od jehož podání Zambulských stínů jsem příliš nečekal, hlavně kvůli nepříliš líbivému vizuálnímu zpracování. Dějově si ovšem umělec s povídkou poradil náramně a nebýt vychrtlé krasavice, co vypadala jak vyzobaná slunečnice, považoval bych dost možná právě tenhle příběh za nejlepší.
  • trudoš
    trudoš editor29.5.2021 04:51Laura Deanová mě už zase nechala
    Tak jsem se vrátil o šestnáct let nazpátek a cítil se podobně, jako při čtení Pod dekou Craiga Thompsona. Já tyhle romance o rozpadajícím se vztahu, který třebaže vypadá osudově, v jádru není úplně zdravý, prostě můžu. A je přitom úplně jedno, zdali se jedná o lesbičky nebo gaye, základ je pořád stejný. Láska umí být pořádná mrcha, obzvláště, je-li člověk v emocionálním rozpuku a žije v domnění, že „tady a teď“ je synonymem pro „napořád“.
    Mariko Tamaki patří k těm nemálo autorům, jež dokonale zvládají zachytit citovou rozmanitost všedního dne, aniž by zároveň sklouzli do kýčovitého patosu plného vzdechů a nářků, přičemž jemná kreslířská linka Rosemary Valero-O'Connellové tomu dává ještě o rozměr víc. Mě se komiks Laura Deanová mě už zase nechala jednoduše líbil moc a vůbec jsem neřešil, zdali je celý ten humbuk kolem úspěchu zapříčiněný pouze LGBT tématikou. Jakmile to jde od srdíčka, snadno propadám příjemné melancholii, ovíněné smysluplným poselstvím. A od toho takové příběhy jsou.
  • trudoš
    Že nepůjde o žádné vážné čtení, dojde člověku hned z kraje příběhu, kdy v čekárně u Night Nurse vyčkávají na ošetření Iron Fist a Araňa. Podobně odlehčený styl pak vyplývá i z mluvy samotné Night Nurse a Doctora Strangea. Ten sám je nečekaně vtipný, takovým tím gentlemansky britským způsobem, což je ještě umocněno snahou tvůrců vyprávět příběh moderní formou, ale vizuálně zachovat patinu starých komiksových časů. Přitom obě roviny kombinují natolik kvalitně, že se těžko odlišuje jedna od druhé. Zároveň oceňuji, že jsem se konečně dozvěděl něco málo o Strangeovi jako takovém, nemluvě o čarokrásné Night Nurse, další postavě šíleného Marvelovského panteonu. Jistě, člověk už na jednoho i druhého někde narazil, ale dosud jsem neměl jasnou představu, o koho jde a jaká je vlastně jeho role.
    Uzavřená pětidílná série funguje samostatně a její děj překvapivě není zahlcený přemírou postav, které bychom neznali. Ideální album pro každého, kdo raději vyzobává střípky, než aby skládal celou mozaiku.
  • trudoš
    Jason Aaron zase perlí, přičemž Kieron Gillen mu zdárně sekunduje. Jednoduchý motiv bez nějakých konspiračních zádrhelů předhazuje čtenáři fantastickou zápletku, kterak se Darth Vader náhodně připletl k cvičným manévrům povstalců a co se z toho vyvrbilo. Přímočará akce funguje na jedničku, ačkoli člověk ví, že to špatně dopadnout nemůže. Oproti tomu krátká epizoda V utajení je víc špionážního charakteru a zpočátku není úplně jasné, co v souboru dělá, je však úzce spojená s dalším příběhem, který hned následuje. A právě Věznice povstalců přináší asi nejvíce nových nápadů, které partyzánské válce vůči Impériu dávají širší rozměr. Han s Lukem jsou tu sice evidentně navíc, ale jejich pašerácké peripetie mají rozhodně něco do sebe. Jasnými hrdinkami jsou každopádně Leila, Sana a Aphra a ta thrillerová atmosféra boje proti ultra mstiteli v kulisách trestanecké vesmírné stanice je vysloveně dokonalá. Je ten konec mi přišel odfláknutý, podobně jako v případě úvodního spektáklu Vader sestřelen.
  • trudoš
    trudoš editor22.5.2021 07:00Živí mrtví #13: Těžká cesta zpět
    Přestože se hlavní dějová linie kupředu příliš nepohne, dochází zde k mnoha menším konfliktům, které opětovně obrušují charaktery jednotlivých hrdinů. Jenže kromě závěrečné bitky s novými příchozími, která je sympaticky svižná – ráz na ráz a konec –, jde zase jednou o takové to plkání o ničem, jen aby Robert Kirkman nějak zabil čas. Nevadí mi přitom jeho osvětové názory, jsou poměrně logické a správné. Především mi vyhovuje postoj Douglase, kterému je jedno jaký kdo je, hlavně když je pro komunitu přínosem. Ale dost často jsou aktuální zvraty okatě nucené. Mlácení prázdné slámy, nic jiného, a ještě k tomu v lokalitě, která mi ani náhodou nepřijde uhájitelná, třebaže je hezká. To už i vězení mělo víc smyslu. Přičemž asi nejvíc mi vadilo Rickovo plačtivé hledání sebe sama, kdy mu zase jednou rupne v kebuli, zatímco všichni ostatní jsou ledově klidní a vědí přesně, co chtějí.
    Závěr pak nabízí zajímavý vývoj (rozuměj – zajímavý rovná se masakr), tak uvidíme, co na to další pokračování.
  • trudoš
    trudoš editor22.5.2021 07:00Proti přírodě #01: Probuzení
    Nikomu to neříkejte, ale asi jsem zoofil. Já mám totiž pro tyhle antropomorfní příběhy se zvířátky slabost. Obzvláště, když jsou tak sexy nakreslené jako právě v albu Proti přírodě. Ještěže se ve světě komiksu pohybuje tak málo normálních lidí…
    Mirka Andolfo představuje zajímavou sérii, která kromě podmanivé atmosféry nabízí i proklatě svůdnou zápletku, u které absolutně netušíte, jakým směrem se v následujícím sešitě vrtne. Tady nejde vůbec o lechtivou erotiku, ale postupně se odhalující skutečnosti, které zpočátku idealisticky šťastný svět barví pozvolna do sedmera odstínů totalitní hrůzy. Vlastně jediný důvod, proč nejdu na pět hvězd, spočívá v tom, že ty čtyři části, které první album obsahuje, jsou zatraceně málo na to, aby si člověk o příběhu udělal nějakou jasnější představu. Děj sice nepostrádá spád, ale prozatím mám trochu zmatek v postavách a jejich motivacích, které se ještě nestihly komplexně představit. Tož doufám, že nakladatelství Crew nebude s pokračováním otálet dlouho.
  • trudoš
    I když je finále zajímavě pojaté, a to v tom smyslu, že se neustále mění tvář toho, kdo je strůjcem všeho zla, nějak se nemohu vyrovnat s jeho definitivním odhalením. Vždyť je to scenáristicky plytké – je to jediná nová postava, která v příběhu nemá vlastně žádnou jinou roli, takže všechny ty tanečky kolem ní jsou vysloveně průhledné. A to raději ani nebudu rozebírat, že se nedočkáme plnohodnotné konfrontace. Přesto jsou tu momenty, které jsem si užil náramně, ty však často měly spíš smysl pro Batmanovské univerzum jako takové, než pro samotnou dvanáctidílnou sérii. Neříkám, že se Jeph Loeb nesnažil, vytáhl na světlo mnoho ikonických figur panteonu a dal bizarnímu komplotu parádní osobní rozměr, ale v důsledku stojí vyprávění spíš na vizuálním zpracování než na scénáři.
    Znovu ovšem potěšil výlet do minulosti. Příběh z roku 1939 okouzlí hlavně pro svou nekompromisní drastičnost, až si říkám, jaký by z toho dneska mohl být velkopanský blockbuster. Kam se hrabe Muž z oceli Zacka Snydera.
  • trudoš
    trudoš editor15.5.2021 07:11Garfield #12: Jím, tedy jsem
    „Pýcha je náhražkou za luxus pro střední vrstvu.“
  • trudoš
    trudoš editor13.5.2021 07:48Théseus
    Tohle je přesně ten typ komiksu, u něhož je velká škoda, že tvůrci nedostali větší prostor na rozpracování zápletky. Mýtus o Théseovi by si to nejen že zasloužil, ale pod rukama Pavla Augusta a Františka Honzáka mohl klidně přerůst i v kultovní dílo. Ovšem šestatřicet stran nemá moc šancí pojmout komplexní příběh a tak se soustředí jen na klíčové události, vrcholící nechvalně proslulou smrtí Théseova otce. Alespoň že v závěru jsou stručně nastíněny další hrdinovy osudy, jež by suše vydaly na celou ságu. Tihle řečtí rekové vážně neměli jednoduchý život.
    Čím si mě ale vyprávění získalo naprosto, byla kouzelná souhra s výtvarníkem Václavem Kabátem. Ten nejenže pojal komiksové rozvržení panelů takřka avantgardním způsobem, ale téměř geniálně si poradil i s množstvím gagů, které mu scenáristé v textu rozeseli – anebo si jimi kreslířskou práci okořenil sám, těžko říct. Výsledkem já zábavná epopej, plná skrytých vtípků pro malé i velké čtenáře, ke které se s radostí budete opakovaně vracet.
  • trudoš
    trudoš editor13.5.2021 07:47Punisher MAX #05: Otrokáři
    Jeden z lepších dílů, tentokrát dospělejší především v tom smyslu, že nakousnuté téma není moc legrační a příběh samotný komiku postrádá zcela. Je tu sice trochu střelená záporná postava, ale z té jde paradoxně víc strachu než humoru. A i když Garth Ennis zpracovává problematiku obchodování s ženami okružní jízdou, dokáže trefně uhodit hřebíček na hlavičku, když poukazuje na ignorování reality ze strany mužské části politického spektra. Jinak je to ale klasika, Punisher narazí na partu grázlů a tu vystřílí do posledního kreténa. Tohle je snad jediná vada na kráse – stavba zápletky postrádá jakoukoliv obměnu oproti předchozím eskapádám. Čím si mě však Otrokáři získali bezpečně, je depresivní zakončení, které má k happy endu hodně daleko. Tady budete optimismus hledat marně.
    Přestože snahu Marvelu upozorňovat na hnusné skutečnosti kvituji s povděkem, těžko je, bohužel, mohu brát vážně v případě kteréhokoliv z ikonických superbijců. Tohle si zasloužilo samostatný příběh s vlastním hrdinou.
  • trudoš
    trudoš editor10.5.2021 13:02Dítě s hvězdičkou
    Převážně nevážně o věcech až děsivě vážných. Tvůrci Loïc Dauvillier a Marc Lizano si předsevzali hravým stylem vyprávět o holocaustu za Druhé světové války z pohledu nevinného dítěte, pro které byl fanatismus dospělých nepochopitelný. Jeden den jste dobří sousedé, a druhý – pro ty samé lidi – veřejný nepřítel, aniž by přitom mezi jedním i druhým byla přímá souvislost. To vše na drobném rozsahu a s nepříliš velkým objemem slov. Pro malé čtenáře ideální, ačkoli představa, že z pozice dospělého musím dítěti vysvětlit, co za zlo se může skrývat v lidských srdcích, mě kapánek děsí.
    Vyprávění je situované do pro nás méně známého francouzského prostředí, kdy Židé museli pod nátlakem hromadně mizet z velkých měst. Víme o Německu, Polsku, Nizozemsku a mnoha dalších, ale Francii máme tendenci z mysli vytlačovat, třebaže patřila mezi první nacisty dobytá území. A i když se to nečte příjemně, pořád je podle mne mnohem hodnotnější poznat osudy jednotlivců, než umět se nabiflovat zlopověstná čísla.
  • trudoš
    Co asi první na tomhle komiksu zaujme, je digitální kresba – v některých výjevech fascinující, v jiných zas podivně odbytá, především v detailech. Příběh samotný, ač příjemně jednoduchý, je přitom zahlcen přemírou postav, jež zápletku maličko znepřehledňují; nemluvě o tom, že se ve finále ukáže, jak moc byly určité role zbytečné. Jsou tu ovšem i naprosto uhrančivé momenty, jako například šermování lidskými těly, či souboj s dálničním autobusem. Jinak ale jde o klasické Ennisovo pohrdání biblickými hodnotami, až mě překvapuje, že na něj už dávno nebyla uvalena klatba. Že jsou andělé a démoni jedna velká ničemná rodina je motiv, proti kterému nic nenamítám, pouze mě mrzí, jak samoúčelně je do příběhu zakomponován. Největší slabinou je každopádně závěr, který pro mne zůstal řemeslně nepochopitelný – po miniaturní apokalypse a ukrutném prolévání krve je hlavní padouch zlikvidován nevýznamnou figurou? Jasně, je to vtipné, ale taky dost… já nevím, marnotratné? Ano, to je to správné slovo.
  • trudoš
    Komiksový špalek slibuje dva poctivé sci-fi příběhy a ty uvnitř také naleznete. Úvodní Přístav Země operuje s atraktivním motivem blízkého setkání třetího druhu, které se ovšem čím dál víc ukazuje výhodné jen pro jeden životní druh – a není to ten náš. Dvanáct sešitů je ale na tuhle jízdu moc. Ačkoliv napínavá zápletka v tempu po celou dobu nepoleví, děj se začne po určité době točit v kruhu a cynická pointa v závěru pak jen zdůrazňuje, že celou dobu šlo výhradně jen o ni. Trochu jinak je na tom Zatmění, pracující s jinými kulisami, zato však s podobnou atmosférou. Tady si Zack Kaplan se scénářem pohrává víc, děj je plný postav a proměnných, takže dlouho trvá, než se nastíní hlavní dějová osa. Zase je to ale délka, která mě připravila o nadšení. Hrdinové totiž v důsledku pouze chodí od čerta k ďáblu, jen aby nakonec pochopili, že v pekle se jim na lidské hodnoty nikdo ani nevymočí.
    Každopádně celkový dojem z knihy je velmi uspokojivý a moc se těším, s čím přijde nakladatelství příště.
  • trudoš
    trudoš editor5.5.2021 07:58Velká kniha Vlase a Brady
    Komiks mého dětství, který se dočkal důstojného kabátu. Přiznám se, že i po těch třiceti letech mě stále fascinuje, jak kultovní pozici si vyprávění Františka Skály na trhu vydobylo. Protože po řemeslné stránce by se na koncepci dalo najít množství scenáristických chyb, včetně občas zmateného řazení bublin, kdy není vždy úplně jasná správná posloupnost. Na druhou stranu, je to tak neuvěřitelně nabité fantazií, že si ani s odstupem nevybavím jediné tuzemské dílo, které by mohlo Velkému putování Vlase a Brady kvalitativně konkurovat. Tohle je čistokrevný gejzír nápadů, kdy se tvůrce nechává unést snovou imaginací, kterou pak dodatečně roubuje na jednoduchou dějovou osu. Některé momenty jsou nezapomenutelné pro dospělého i dítě, přičemž to nejlepší na nich je, že ve čtenáři podporují jeho vlastní představivost. Vydání z roku 2021 pak obsahuje bonusové materiály a informace o nerealizovaném filmu (a naopak úspěšně odehraném divadelním představení), které zabírají více jak polovinu knihy.
  • trudoš
    trudoš editor1.3.2023 17:13Kingdom Come: Deliverance
    Netuší někdo, proč byl komiks stažen z prodeje? Tedy alespoň na stránkách Arkhamu a Crwe již není. Nějaké drby ze zákulisí?
  • trudoš
    trudoš editor25.12.2022 20:19Zázraky
    house192: Jop, u mě také. Zkusím zjistit, jestli o tom vědí v nakladatelství.
  • trudoš
    adevr: Perfektní, hlavně že si rozumíme. Na viděnou někde jinde, někdy jindy.
  • trudoš
    adevr: Omlouvám se, asi jsem někde ve větě udělal chybu a nebylo mi rozumět. Zkusím to tedy znovu – Prosím, co kdybyste si svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    adevr: Co kdybyste si prosím svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    trudoš editor7.11.2022 19:39Rorschach (paperback)
    delsemela: Je dobré mít přečtené Watchmeny, protože na ty se děj přímo odkazuje, ale víc netřeba, protože Rorschach stojí mimo dění Odznaku i Hodin posledního soudu (Před Strážci jsou diskutabilní). Lépe řečeno, jde o vlastní, alternativní linku.
  • trudoš
    trudoš editor22.10.2022 13:26Thorgal #24-29: Barbar
    1 200 : 6 = 200 Kč za jedno album. To mi nepřijde bůhvíjak přemrštěná cena. Takže ano, kupovat budu a zároveň doufat, že se dočkáme i dalších dílů.
  • trudoš
    Ten obsah se přeci jen liší v jediném čísle, takže o identická alba nejde.
  • trudoš
    trudoš editor10.3.2022 20:01Batman: Dvojník
    baatcha - Já to říkám pořád, každý den se člověk dozví/naučí něco nového. Máš samozřejmě úplnou pravdu, akorát mi to vůbec nedocvaklo. Jsem holt odkojenec „moderního“ pojetí a zapomínám na původní kořeny. Logiku by to každopádně mělo a docela by mě zajímalo, jestli to takhle Tomlin skutečně myslel. Jen pro uvedení skutečného stavu věcí - on v příběhu Albert vystupuje, ale pouze v retrospektivě, kdy po zavraždění Marty a Thomase raději z panství uteče, když vidí, v jak nezvladatelné dítě se Bruce mění.
  • trudoš
    SomeOne: Vím, ale i tak děkuji za info. Spíš to byl takový výkřik do tmy a výzva na náhodného nakladatele, pustit se do něčeho, na čem by mohl prodělat kalhoty, ale udělal by mi tím radost. Ostatně stejně jako s první řadou Batman and Robin.
  • trudoš
    trudoš editor22.11.2021 18:35DC Komiks
    Landauer: Dá se prosím objednat i přes mail? Žižkov mám naneštěstí maličko z ruky.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2021 19:16Bludiště 2
    2scha, Stara.kryta a deefha: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2021 18:03Bludiště 2
    Jen dotaz - přišel už komiks někomu z lidí, co jej podpořili na Hithitu? Já totiž z nakladatelství zatím žádné info nemám, tak se ptám, zdali se jim třeba nejdřív není třeba připomenout, nebo tak něco. Nemám s tím zkušenost.
  • trudoš
    Ivan Kucera: V pokračování je to vysvětleno, akorát nevím, jestli to souvisí přímo s Rokem Nula (lépe řečeno s doktorem Smrt bo jak se trn chlapík jmenuje) nebo jde o předehru něčeho pozdějšího.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:38Z neznámého světa a další příběhy
    baatcha a SlouzimStarymPsum: Lépe bych to neřekl.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:33Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Touché - pravda, nikdo nikoho neodsuzuje, má reakce byla unáhlená, omlouvám se.
    Co se osobního setkání týče, taháme se o slovíčka - špatně jsem se vyjádřil. Při osobním kontaktu, když mám možnost s dotyčným člověkem mluvit, rozprávat a diskutovat, jsem zpětně schopen zhodnotit, co je to za člověka. Teď nemluvím o tom, že někoho potkám na ulici, pošleme se vzájemně do řiti a pěkný den je za námi. Zatímco z útržků textů, častokrát vytržených z kontextu nebo záměrně autorsky stylizovaných, téhle analýzy schopen nejsem. Já ty dopisy četl a ne, nepraštilo mě do očí, že by HPL byl přesvědčený rasista. Což ovšem neznamená že nebyl, akorát mi chybí osobní konfrontace, kdy bych měl možnost se na kritizované pasáže zeptat, abych pak o něm něco takového říkal.
    Jiná situace je, když se někdo záměrně prezentuje jako extrémista a tam odpověď zní - ne, tady osobní setkání asi tak úplně potřeba není. Já však poukazoval na situaci, kdy ten projev je poměrně diskutabilní, navíc u osoby, která se k tomu už tak nějak nemá, jak vyjádřit.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 18:26Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A to je právě ono - znáte je. Já HPL osobně nepoznal, takže se zdržuju hlasování o tom, zda byl rasista nebo ne.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 18:06Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Otázka lze položit i obráceně - jak se pozná rasista bez osobního setkání? Já zkrátka své postoje a názory rád stavím na vlastních zkušenostech, ne na základě názorů někoho jiného. Bavím se samozřejmě ve všeobecné rovině, jakmile vytáhnete Hitlera, jsme ve slepé uličce. Ale HPL nebyl z těch co by veřejně mával pravicí, nebo se hlásil k nějaké straně. Pak jej s přesvědčením odsoudit jako rasistu či homosexuála, kvůli pár poznámkám v povídkách a dopisech, mi přijde krapet zaslepené. Nemluvě o tom, že je přes sedmdesát let po smrti a není tudíž možná diskuze.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 17:57Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: Co se týče těch, co zemřeli ještě před mým narozením, tak s ani jedním. Asi taky chodím na špatná místa.
  • trudoš
    trudoš editor20.9.2021 18:47Z neznámého světa a další příběhy
    George Walker Bush: Nic proti, ale srovnávat nacisty s Lovecraftem přijde zas trochu mimo mísu mě. Ale jestli to nutkání (dělat z mrtvoly rasistu) máte, nehádám se s vámi. Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.
  • trudoš
    Ter: Opraveno a díky za upozornění.
  • trudoš
  • trudoš
    trudoš editor4.6.2021 07:21Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: To je vcelku logické.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 22:39Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: A pak jsou situace, kdy jsou stránky prohozené, ale člověk to nepozná, protože příběh i tak dává (případně nedává) smysl. Každopádně abychom si rozuměli - mě nevadí obsahy, jen se pozastavuji nad tím, jak jsou z praktického hlediska k hovnu, když nejsou stránky v knize číslované, nebo když nejsou očíslované alespoň předěly kapitol. To, jestli to někdo řeší ručním počítáním nebo prostocviky s propiskou je už pak záležitost osobního přístupu, ne vysvětlení, proč se něco takového vlastně dělá. Tož tak. Ne že bych kvůli tomu ovšem propadal depresím a na Crew a další nakladatelské hříšníky uvalil klatbu.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 09:31Batman Mikea Mignoly
    George Walker Bush: To světlé na tom je, že nemusí počítat jednotlivé panely, případně slova a písmena. Zatím.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:33Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Jo a díky za odkaz, ale já hm, no jak to říct, nerozumím anglicky, francouzsky, polsky, německy, korejsky, španělsky a tak nějak vůbec.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:30Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Já neříkám, že jde o chybu nakladatele nečíslovat stránky a akceptuji případný autorský záměr, jen mi přijde zbytečné dávat do knihy obsah, když podle něj člověk stejně nemá možnost co jak najít - a nic proti, ale počítat stránku po stránce bude jeden člověk ze sta, možná tisíce. Nemluvě o tom, že zjistit zdali mi nechybí stránky je bez číslování prakticky nemožné, když jeden nezná přesnou návaznost panelů. Autoři občas umí ze stránky na stránku solidně zakouzlit, aby čtenáře zmátli.
    Ale vím, že tohle je u komiksů častý nešvar, takže z mé strany jde jen o povzdechnutí nad pro mě nepochopitelným stavem věcí, nic víc. Dějou se i větší podivnosti.
  • trudoš
    trudoš editor2.6.2021 23:04Batman Mikea Mignoly
    Scarface: Kniha je nádherná, ale zase jednou položím řečnickou otázku - proč uvádíte obsah s odkazem na které stránce začíná ten který příběh, když pak stránky v komiksu nejsou číslovány?
  • trudoš
    jh666, Zack: Voilà a problém vyřešen. Díky moc za info.
  • trudoš
    Fry: Ještě chvilku počkám, jestli se nevyjádří někdo ze znalců, třeba mi unikla nějaká informace, která na netu není běžně k dohledání. Originály nemám, abych mohl tvrzení podpořit konkrétním důkazem. Když se nikdo neozve, opravím.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2021 07:58Přístav Země / Zatmění
    Tady se musím nakladatele zastat, že do mě coby do zákazníka, jedinkrát nekopnul, či mě obvinil, že za zpoždění můžu já. Ani nemám pocit, že by se to kdy skrývalo mezi řádky. Vždycky mi akorát přišel mail s pokornou omluvou, že věci bohužel nejdou tak, jak bylo plánováno, což pro mě jako pro člověka z branže nebylo žádný překvapení. Ale uznávám, že vím hovno o tom, co se děje na sociálních sítích, ani jsem nedával jednotlivé zprávy na rozbor erudovanému psychologovi, aby odhalil podtext toho kterého slova.
  • trudoš
    Smím dotaz na někoho, kdo se orientuje? Není uvedení jména J. Michaela Straczynského u tohoto komiksu chybou? Když koukám na detaily jednotlivých sešitů na stránkách Marvelovského fandomu, jeho jméno tam u scénáře nikde nefiguruje. Naopak chybí Ed Brubaker, který je podepsán pod úvodním Captain America (vol. 5) #25.
  • trudoš
    trudoš editor24.4.2021 20:44Wonder Woman: Mrtvá Země
    Norri: Fíha, on tyhle starý fláky ještě někdo zná? Díky za znamení, že zkáza světa je prozatím daleko.
  • trudoš
    trudoš editor3.4.2021 11:08Star Wars: Vader, Stíny a tajemství
    Má prosím někdo nějaké potvrzení, že se Leinil Francis Yu na prvních dvanácti sešitech kresebně skutečně podílel? Nebo alespoň jednom z nich? V tiráži knihy sice uveden je, ale co jsem koukal na prvních dvanáct sešitu v originále na netu, tak nikde uveden není.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 08:58Dracula
    Ter: Nechci hájit Argo, protože jejich papírové hřbety bez laku jsou mojí noční můrou (za tu cenu), ale „bezchybný výtisk“ je podle mě chiméra. Vezmete-li do ruky takřka jakýkoliv komiks od kteréhokoliv nakladatele, vždycky v něm najdete nějakou chybu, ať už redakčního, technického, autorského nebo překladatelského rázu. Kniha nebo komiks může projít tisíci kontrolami a vždycky se něco najde. BB art, Crew i Comics Centrum by mohli vyprávět. To není obhajoba, ale zkušenost ze života z obou stran barikády. Neříkám, že výjimka nepotvrzuje pravidlo, ale je jich na trhu jako šafránu. U limitovek je to ovšem fakt na přesdržku.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 18:53Měsíční stín
    George Walker Bush: Zničit krtka.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 15:51Měsíční stín
    TonyT a Hanussen: Tak to se potom omlouvám se za svou hysterickou reakci, ačkoli obrat "podezřelé ticho" ve mě znovu vzbuzuje pocit hledání problému někde, kde žádný není. Uznávám ovšem, že má paranoia je mocná. Ale léčím se.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 10:44Měsíční stín
    Hanussen: Však oni přijdou. Koupeno už mají, tak kam by pospíchali.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 09:59Měsíční stín
    TonyT: Protože mi smysl podobných dotazů, snažící se vytvořit iluzi nějaké konspirace, vadí. Proč je komiks tak drahý? Protože nakladatel si chce pořídit třetí bazén. Proč komiks koupilo tolik lidí? Protože jde o kámoše nakladatele. Proč nakladatel vydal tohle a ne támhle to? Protože Evropská unie/Rusko/Čína/USA chtějí záměrně devalvovat čtenářské povědomí. Proč komiks hned po vydání nepřečetlo xyz lidí? Protože je to všechno nějaký komplot. Prostě mi uniká o co komu jde?

    PS - Navíc to poslouchám dennodenně - mám skromnou knihovnu, kterou neustále rozšiřuji a zároveň se snažím učíst všechno možný. A pak když někdo vidí to boží dopuštění, co mám doma, obratem si neodpustí dotaz, zdali jsem četl tohle či támhleto, a když řeknu, že ještě ne, s vědoucím úsměvem intelektuála, který právě odhalil dementa, jenž před kvalitní literaturou dává přednost podřadnému braku, pokýve hlavou, jako že jasně, že to chápe.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:46Měsíční stín
    George Walker Bush: Tak to máte fajn, jste z obliga. Na ty co nekoupili se vztahuje jiná norma, odhadem měsíc a půl. Ale víc určitě ne. Potom už zavítáte do stejné škatulky jako kupující.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:18Měsíční stín
    Milo_Harwey: Tož jsem potom holt kretén, stejně jako zbytek zástupu. A už se o tom snad dál nemusíme bavit.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:09Měsíční stín
    Hanussen: Já jsem tady a ještě jsem se k tomu prostě nedostal. Je s tím sakra nějaký problém? To je tady nějaká přesná norma, do kdy člověk musí něco přečíst, jinak je kretén, protože si komiks koupil?
  • trudoš
    Draco nobilis: Nevím jestli jste zaregistrovala, ale u nakladatele už mají opět skladem, nedávno jsem objednal a normálně přišlo.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 23:26Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:05Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Navíc až s tímhle kontextem (Spawn) mi konečně dávají smysl poznámky Tonyho Starka, že je mu Angela povědomá.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:02Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Bulvár? Sem s ním. Mě to zajímá taky, anglicky neumím, takže se nic nedozvím. A já chápu, že tam nenapíšou pravdu, ale třeba info o tom, že ta postava je ze Spawna je zajímavá a dozvěděl jsem se jí až tady z komentáře Carnageho, ne z alba samotného.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 14:22Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Tady to krasobruslení kolem vzniku postavy je obzvlášť komické, protože je zmíněno jen to, že byla koupena od konkurence a že jí původně vymyslel Neil Gaiman a to je všechno. Mě by třeba docela zajímalo v jaké sérii se původně vyskytovala a proč jí nakonec Gaiman prodal jinam, ale to ne, to už se říct nesmí, to si člověk musí dohledat na netu sám. K čemu pak nějaké představování figury je, když se o historii jejího vzniku nesmí mluvit?
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 13:03Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Já zas musím konstatovat, že v představení postavy album maličko selhalo, protože i když se dovíme, jak pasuje do Marvelovského univerza, to že původně patřila do stáje Image, a její historie měla tudíž trochu jiný charakter než kniha naznačuje, jsem se dozvěděl až z vašeho komentáře. A nepřijde mi to zas až tak nepodstatná informace. Tyhle konkurenční přetahovačky mě fakt serou. Nakladatelství DC být zmíněno v kompletu může (když se třeba mluví o práci různých kreslířů a scenáristů), ale že daná postava původně pasovala k Image už ne? Chjo.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 14:17Temné noci - Metal: Temní rytíři
    lantan1 a Milo_Harwey: Sorry za nepochopení, už mi došlo, která bije. Každopádně ani mě se do téhle kapitoly černobílé stránky nedostali.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 13:40Temné noci - Metal: Temní rytíři
    Milo_Harwey: Po konci příběhu mám "Dějiny zakuté do kovu", následuje "Galerie alternativních obálek" a pak "Kresby tužkou a inkoustem" obsahující čtyři černobílé stránky bez textu přímo z Temných rytířů. Vypadá to, že do mého exempláře si "Batman: Zatracení" cestu nenašel.
  • trudoš
    trudoš editor15.4. 21:05* Připomínky a návrhy
    deefha a Toe: Rád přidám, ale nebude to dřív jak ve středu čtvrtek, je tam zas do pitoma autorů a já momentálně nestíhám práci, natož koníčky. Omlouvám se.
    PS - Balík taky přišel na sračky, ale komiksy uvnitř kupodivu v pořádku. Skoro to až vypadá na nějakou záškodnickou akci, když tu čtu kolik postižených bylo.
  • trudoš
    trudoš editor27.3. 22:12* Připomínky a návrhy
    Tak na tuhle reakci od Zacka se vážně těším.
  • trudoš
    trudoš editor11.3. 17:07* Připomínky a návrhy
    Možná by stálo za úvahu u titulu "Dívka ze země Venku: dear." přehodit obálky a dát jako hlavní tu reálnou, tedy tu bez čísla 12. A ještě bych poprosil propojit komiksy "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961)" a "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (testovací)". Udělal bych to sám, ale nevím jak a ještě bych vám to rozbil. Díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor14.2. 21:47Sběratelský klub
    soulbringer: Ideálně tak jak je to číselně seřazený, akorát si před alby „Batman a syn“ (jestli v kompletu vyjde, jestli ne, tak sehnat jinde) a „Batman R.I.P.“ přečíst „Batman: Černá rukavice“ z „DC komiksový komplet“ (pod číslem 77), pak to do sebe všechno hezky zaklapává. Toho Morrisona tady kdysi moc hezky vypisoval Spacecore.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 20:27Sběratelský klub
    Zack: Přiznám se, že jsem čekal až někdo vytvoří kartu a já pak doplním zbývající info, jako u prvního alba - to totiž zvládám, na rozdíl od založení karty. Nejsem zrovna IT šikula. Zítra pošlu data o komiksu na mail Frye.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 16:48Sběratelský klub
    soulbringer: Já na tom právě nejvíc oceňuji skutečnost, že zde dovyšlo to, co rozjel BB art a Crew a buď nedovydali, nebo se jim to nevešlo do portfolia. V obou případech jde o Granta Morrisona, kdy komplet Legenda o Batmanovi dokončil sérii Batman a Robin, vydal Batmanovu smrt a jeho znovuzrození a to samé platí i o skonu a návratu Damiana (přímé pokračování alb Batman a Syn a Batman R.I.P.). Dva klíčové momenty, které ve své době dost hráli roli a několik alb se o ně opíralo, ale nikdy jsme vlastně neměli možnost přečíst si k čemu došlo. Zároveň oceňuji jejich redakční předmluvy, které dávají jednotlivé svazky do souvislostí a osvětlují předchozí události (což Crew ani BB art k mé soukromé zlosti nikdy nedělali a dělat ani nebudou).

    deefha: Tak tak, taky se úpěnlivě modlím k velkému netopýrovy. Teoreticky v březnu bychom se mohli dočkat třetího svazku a pak v červenci nebo srpnu toho posledního.
  • trudoš
    trudoš editor11.2. 19:10Sběratelský klub
    Já se musím De Agostini zastat, s řadou Legenda o Batmanovi jsem maximálně spokojen – asi nejvíc, ze všech dosud vydaných kompletů. Konečně tu vyšel run Granta Morrisona trochu komplexněji, stejně jako Soumrak/Poslání/Konec Temného rytíře, Katastrofa a Země nikoho, nemluvě o perfektních příbězích Paula Diniho a Petera J. Tomasiho a bonusových albech Bruce Wayne: Vrah? pod kterými jsou podepsány takové šajby jako Ed Brubaker, Chuck Dixon a Greg Rucka.
    Zpočátku mé nadšení krapet brzdilo opakované vydávání věcí, které už mám, ale posledních čtyřicet čísel si prakticky (snad kromě prvního Neala Adamse) nemám na co stěžovat.
  • trudoš
    trudoš editor23.1. 20:51Pindárna
    Zack: Tady nepomůžu, mangu vnímám jako japonský výraz pro komiks a rozdíl mezi tím a tím nehledám.
  • trudoš
    trudoš editor15.1. 15:57* Připomínky a návrhy
    Zack: Mě by se líbilo, kdybych si mohl vyjet žebříček nejlépe hodnocených sérií, čistě z toho důvodu, že když pak za mnou někdo přijde a chce něco doporučit, je jich už tolik, že to z hlavy nedám. Tady bych se podíval a minimálně v první dvacítce bych viděl to, na co můžu odkázat.
  • trudoš
    trudoš editor12.1. 16:40* Připomínky a návrhy
    B je správně.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 19:05* Připomínky a návrhy
    Zack: black+logo+humorny obrazek
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 11:09* Připomínky a návrhy
    Zack: za b)
  • trudoš
    trudoš editor15.12.2023 11:55* Připomínky a návrhy
    Zack: Triko určitě.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2023 17:44* Připomínky a návrhy
    Dotaz na redakci: Vím jak se tu řeší co dát do série a co ne, proto by mě zajímalo jak spolu souvisejí knihy v sérii Mighty Shorts? Edici bych pochopil, ale sérii nikoliv. To už mi ten Kopl, Luther a Černá palice dávají větší smysl.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2023 17:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Tady pozor, zrovna Albatros je pověstný mylnými údaji na svých stránkách. A ostatní šopy to už jen kopírují a kopírují…
  • trudoš
    trudoš editor12.1.2023 16:58Sběratelský klub
    Ter: Mám. Potřebujete z toho nějaké info?
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 20:16Sběratelský klub
    BadBoy: Díky moc za info.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 16:27Sběratelský klub
    Zdravím, netušíte někdo náhodou co je s novým číslem Legendy o Batmanovi?
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2021 21:54Pindárna
    Lenny: Samostatně se to číst dá, ale celá ústřední patálie v pozadí se odvíjí od alba Strážkyně klíčů, přičemž je také dobré znát předchozí čísla s Kris de Valnor (Lučištníci a cyklus Země Qaa), i když to pro orientaci v zápletce zase až tak podstatné není.
  • trudoš
    trudoš editor21.11.2021 18:23* Připomínky a návrhy
    Jména Christophe Arleston a Scotch Arleston by asi stálo za to sjednotit, jedná se o stejného tvůrce, přičemž u nás prakticky vše co vyšlo, bylo publikováno pod jeho skutečným jménem Christophe, než jeho uměleckým pseudonymem (tedy Scotch). Jestli se nepletu.
  • trudoš
    trudoš editor29.9.2021 18:29Sběratelský klub
    SlouzimStarymPsum: To vím, akorát jak na to nejsem zvyklej a přišla mi teprve jen jedna zásilka, kterou jsem rovnou platil, nevím jak je to s dalšími - jestli je pošlou automaticky a automaticky si stáhnou peníze (což takhle inzerují), nebo zda nejdřív musím učinit další objednávku (či nějaké posvěcení) a teprve pak se kola další zásilky rozjedou. Tož uvidíme, zasílají evidentně v různých termínech, tak snad časem dojde i na mě. A na CoVseNerdita.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 21:19Sběratelský klub
    BadBoy & deefha: Díky moc za info. Já v klientské zóně stále vidím jen odeslanou první objednávku, tak jsem si nebyl jist, jak to u nich vlastně chodí. U mě proběhl nákup 3. 9., tož na mě dojde pravděpodobně až příští týden. Což je ve výsledku trochu debilní (protože v ten okamžik už budou na trhu obě zaslaná čísla, takže žádný náskok), ale moje chyba – měl jsem objednávat dřív.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 16:49Sběratelský klub
    Nemáte někdo prosím zkušenosti s předplatným u De Agostiny? Jen by mě zajímalo v jaké frekvenci posílají Batmana, zatím mi přišli pouze první dva díly a netuším, zda mám další zásilku nějak urgovat, nebo ji automaticky pošlou sami a kdy.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2021 09:10Pindárna
    Denis: Jo, plánuji. Bez znalosti angličtiny je to pro mě totiž jediný způsob, jak alespoň trochu nazobat historii a lépe se pak orientovat v dílčích odkazech.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 20:43Pindárna
    Walome: Geniální.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 11:16Pindárna
    Líbí se mi ten srdečný přístup, že když někdo projeví nějaké přání, pokaždé se najde někdo, kdo mu začne vysvětlovat, že je buď za a) špatné si něco přát, za b) je špatné to přání vůbec vyslovit, nebo za c) to přání je úplná hovadina.
  • trudoš
    trudoš editor4.5.2021 12:46Čtenářský koutek
    lantan1: Touché.
  • trudoš
    trudoš editor17.4.2021 07:08* Připomínky a návrhy
    Zack: Teda ne že bych chtěl zpochybňovat něčí míry, jen uvedu věci na pravou míru - "Kolosální Conan" má 8 cm, "Kolosální Conan z Cimerie" 6 cm. V odkazech opraveno.
  • trudoš
    trudoš editor8.3.2021 21:47Pindárna
    Rumburaq: Teď jsem si založil knihu do knihovny a pozadí hřbetu má výrazně jiný odstín než ostatní knihy, jako kdyby vážně chtěli jít do dalšího obrazu. Tak to jsem zvědavej na 120, jestli se vrátí k původnímu odstínu a jde jen o chybu jednoho hřbetu, nebo co jako na nás chudáky chystaj.
  • trudoš
    trudoš editor7.3.2021 10:39Pindárna
    Rumburaq a deefha: Kitty Prydeová má na hřbetě pěst Naprosto úžasného Hulka (viz https://www.facebook.com/nhmcz/photos/a.415744085917424/549316295893535/?type=3&theater), na 120 počítám že budou ty světelný efekty počínajícího obrázku na Největší padouchy Marvelu (nebo jak se to v originále jmenuje). Takže snad dobrý, neskončí to v půlce obličeje nějaké postavy.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:52Sběratelský klub
    Hanussen: Neříkám že nemáte pravdu, ale už takhle beru knih a komiksů tolik, že při představě zpětinásobení nabídky (a já se znám, určitě bych nezůstal jen u jedné dvou sérií) bych to nejen nezaplatil, ale ani neměl kam dát, natož najít čas to vůbec někdy přečíst.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:34Sběratelský klub
    Já zbožňuji to jejich "Sklepy plne euro" (píšu jak to zní). Vždycky když to slyším v rádiu, říkám si: To je země, tam bych chtěl žít. Nebo "informacia drogova" mě při cestě autem také pokaždé spolehlivě rozesměje. Ale polsky nečtu, přejít ještě na jiný trh než ten český, tak mi rodina sbalí kufry a vyhodí mě.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 23:06Pindárna
    SlouzimStarymPsum: Díky za info, tak uvidíme jak se s tím popasuju.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 10:06Pindárna
    Scarface: Zupa, díky za info. Takže si kvůli čtení komiksu nemusím nikde dohledávat základní "co, kdo a proč"?
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2021 19:55Pindárna
    Hloupej dotaz - tuší někdo jak moc je třeba v rámci komiksu „Cyberpunk 2077: Trauma Team“ znát danou počítačovou hru? Jsem nepolíben a panic v tomhle ohledu i zůstanu, tak by mě zajímalo, nakolik má vůbec pro mě smyl o čtení komiksu uvažovat.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 09:02* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi, Fry: Sorry, to mi nedošlo.
  • trudoš
    trudoš editor18.2.2021 08:47* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi: Opraveno, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor8.2.2021 13:15* Připomínky a návrhy
    SomeOne, Fry: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor7.2.2021 21:00* Připomínky a návrhy
    Dotaz - U alba "Star Wars: Vyvolený, Světlo pohasíná" se u scénáře a kresby objevuje jméno Chrise Eliopoulose. Nejde náhodou o chybu? Kontroloval jsem sešity na https://starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Darth_Vader:_Dark_Lord_of_the_Sith a nějak jsem tam jeho jméno nenarazil a ani v tiráži českého vydání není.
  • trudoš
    trudoš editor1.2.2021 15:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Jen bych to otočil, pět hvězdiček vlevo, jedna vpravo, opticky by to podle mě působilo lépe - začínat tím nejlepším, než nejhorším.
  • trudoš
    trudoš editor28.1.2021 19:17* Připomínky a návrhy
    Fry: Kdyby na to ostatní zapomněli, mrknu na to, až se mi kniha dostane domů, což bude cirka za týden nebo dva. Mám to poznamenaný.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 16:38* Připomínky a návrhy
    Zack: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 14:41* Připomínky a návrhy
    Zack: Čistě jen dotaz – nešlo by v osobním profilu vytvořit něco jako Nej 10, do kterého by si člověk naházel nejoblíbenější věci a nemusel tak pokaždé z lovit hlavy (když se jej na to někdo zeptá) co že za nejlepší komiksy považuje? A zajímavé by pak bylo třeba i nějaké srovnání, kdyby se topky poměřili ve veřejném žebříčku, což by zas odpovědělo na občasné prosby o doporučení od náhodných návštěvníků.
  • trudoš
    trudoš editor22.1.2021 19:39* Připomínky a návrhy
    Já tyhle animace prostě miluju.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 14:25* Připomínky a návrhy
    Zack: Perfektní, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 06:50* Připomínky a návrhy
    Zack: Kravina k uvážení – šlo by na řádek s variantami komiksu (v detailu infa) přidat do závorky rok vydání té které varianty? Člověk by se snadněji orientoval v tom, které vydání je nejstarší a které nejnovější a nemusel by postupně rozklikávat všechny.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 12:00* Připomínky a návrhy
    Zack: Já za to neadoruji, já jen vysvětluji, jak to S313 myslel. Mě vyhovuje, jak to je.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 06:02* Připomínky a návrhy
    pro Zacka na vysvětlenou:

    1) Otevřu si Čtyřlístek, kliknu na sérii a vyjede mi celá série - když v tento okamžik použiješ spodní lupu (vedle Vždy Chci), vyhledává se pouze v zobrazené sérii. Chceš-li vyhledávat v celé databázi, musíš použít lupu v základní nabídce (vedle Sbírky). Podobně to funguje, když klikneš na Sbírku - od toho okamžiku ti spodní lupa začne vyhledávat pouze v tvé sbírce.
    3) Myslím, že je tím myšleno, že když si zaškrtnu Chci/Sháním a pak danou věc označím jako Mám (v okamžiku kdy ji seženu), tak by se mohla automaticky ze Chci/Sháním odstranit, aby to člověk nemusel dělat ručně.
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 14:04* Připomínky a návrhy
    à la
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 09:04* Připomínky a návrhy
    Zack: Nemůžu zpětně komentář editovat a netuším jestli jde smazat a vložit znovu (alespoň jsem to nenašel), takže až bude zas nějaká příležitost, vyzkouším. Ale počítám, že už to funguje na té konvi.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 3135 (cca 1036246 Kč)
Mám: 4945 (cca 1368298 Kč)
Chci: 153 (cca 5029 Kč)
Sháním: 11 (cca 4333 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0