• Norri
    Norri mecenáš2.4.2023 22:46Ú.P.V.O. #12: Žabí válka
    Čekal jsem vyvrcholení trilogie 'Spálená země', ale dostal jsem knihu krátkých povídek o boji úřadu s žábami (nějak jsem tentokrát vynechal anotaci) . Úvodní zklamání ale brzy nahradila spokojenost. Ty povídky jsou opravdu dobré a občas i příjemně znepokojivé. Jen mě napřed zmátlo, že v nich vystupují Roger a kapitán Daimio. Na začátku každého příběhu je sice datace, ale já nesleduji, kdy se odehrává hlavní časová linie. Když jde o minulost, tak tam musí být 'Před XYZ', ne jenom datum. Jinak jsem ztracený.

    Když jsem v tiráži knihy viděl, kolik kreslířů na knize pracovalo, tak mě to lehce vyděsilo. Většinou to nevěstí nic dobrého. Guy Davis odvádí na Ú.P.V.O. fantastickou práci a očekával jsem, že kdokoliv jiný bude jen krok k horšímu. Nyní musím říci, že i hostující kreslíři umí a jejich kresba byla v těchto povídkách příjemným osvěžením.
  • Norri
    Norri mecenáš30.3.2023 22:53Ú.P.V.O. #11: Černá bohyně
    Jak tento díl hodnotit? Na jednu stranu nepřinesl nic moc nového, ale na druhou stranu rozlouskl jeden problém, který se táhnul už dlouho. Je to druhý díl trilogie "Spálená země" a opět jsme se dočkali velké bitvy zahrnující obrovské roboty. Tak trošku to vypadalo na bitvu o Helmův žleb, anebo na bitvu u ledové stěny ve Hrách o trůny. Prostě epická bitva. To důležité se ale odehrávalo za zdí. Agenti Ú.P.V.O. konfrontovali svého oponenta. Zdráhám se napsat záporáka, protože to zde není tak úplně jasné, kdo stojí na správné straně barikády, takhle v předvečer apokalypsy. Dobré je, že opravdu netuším, jak tahle série dopadne a kdo přežije.
  • Norri
    Norri mecenáš17.3.2023 11:35Tulák (sběratelská varianta)
    První, co mě zaujalo, je kresba a barvy. To z toho komiksu dělá už na první pohled luxusní záležitost. Barvy jsou sice digitální, ale jsou dělané tak, aby se podobaly malbě. Rozhodně to patří k výtvarně nejpěknějším komiksům, které u nás vyšly.

    Tulák má sice hlavního hrdinu, ale není to příběh jen jednoho muže. Je to příběh celé komunity. Dějem je to spíše komorní záležitost než epický příběh. Taková povídka natažená na 450 stran. Nedá se tomu upřít poctivě budovaná atmosféra. Navíc se to velmi dobře čte, a to i přes to, že převládajícími pocity při čtení jsou deprese, zmar a beznaděj. Je to svět, který je divný. Nerozumíte mu vy, ani hlavní hrdina. Spousta otázek bez odpovědí. Normálně takové příběhy nemám rád, ale tady to funguje. Mozek mi automaticky začal pracovat na různých teoriích, aniž by k některé z nich tíhnul více. A já jsem mezi tím otáčel stránku za stránkou a spratkovsky odmlouval pocitu zodpovědnosti, který naléhal, ať už to zavřu a jdu spát, že musím jít ráno do práce.

    Hlavní trik v pozadí celého příběhu není přísně vědeckofantastický, ale spíše jenom fantastický. S takovými prvky se ve sci-fi můžeme setkat zcela běžně a ničemu to nevadí. Zmiňuji to jenom proto, že jsem se nevyhnul srovnání s Dopisem 44, který byl více technický. Potěšilo mě hlavně to, že to nebylo v žádné z mých teorií. Trošku jsem se totiž bál, že to bude jedno z provařených klišoidních finále. Když to pak bylo ke konci odhaleno, tak jsem si hned vzpomněl na jednu scénu ze začátku knihy, která najednou dostala úplně jiný význam. To se mi vážně líbilo. Hned po dočtení jsem si to tedy celé projel znovu a zaměřil jsem se na rozhovory, které předtím příliš nedávaly smysl. Takže za mě dobrý.

    Asi nemá cenu zmiňovat, že je to opět vymazlená kniha. Papíry jsou tak akorát pevné, aby se v tom dobře listovalo, na lakovaných stránkách nezůstávají otisky prstů a vazba perfektně drží. Pěkný je přebal i desky knihy s parciálním lakem.
  • Norri
    Tak tohle bylo příjemné překvapení. Zábavná jednohubka jako luxusní dárek od Mighty Boys. Cyberpunková detektivka v lehce dystopické budoucnosti. Policejní příběh z Nové Amazonie plný robotů, umělých končetin, drog, zášti a pomsty. Moc dobře se to čte. Při vyvrcholení děje jsem sice trošku nadzdvihl obočí, ale neurazilo mě to. Ke krátkým příběhům takové rozuzlení asi patří. Hlavní postavy, organického i křemíkovou, jsem si rychle oblíbil a s radostí bych si toho přečetl víc. Navíc se na to pěkně kouká. Kresba je pěkná a živé barvy k tomu sedí. Komiks dvakrát doplňují novinové stránky, které přibližují politickou situaci Nové Amazonie, ve které těžbu dřeva nahradila těžba nového vzácného kovu - vitria, a hlavní slovo mají jeho producenti.
  • Norri
    Norri mecenáš12.3.2023 16:29Rorschach (pevná vazba)
    Opět musím před Tomem Kingem smeknout. Jeho Rorschach je úplně jiný než jsem čekal, ale o to geniálnější je. Zároveň ale musím říct, že konec jsem mu moc nevěřil. Abych se na tuto knihu připravil, tak jsem si dal v jedné řadě Strážce, Před Strážce i Hodiny posledního soudu. Více méně zbytečně. Důležité je znát pouze původní Strážce. Tom King ale nepoužil postavy ze Strážců. Ostatně děj jeho komiksu se odehrává 35 let po "útoku mimozemské chobotnice". On jenom použil jejich svět a to co v něm Strážci zanechali - traumata a legendy. Veidtova chobotnice a miliony mrtvých a psychicky postižených dali vzniknout mnoha konspiračním teoriím a skupinám. Konspirace jsou tématem, kterému musíme čelit i v reálném světě doslova každý den a proto je velmi zajímavé mít možnost sledovat to chvíli zvenčí, v jiném světě. A je to ještě zajímavější v tom, že ze Strážců víme, že lidstvo skutečně bylo obelháno, jenže konspirační teorie v této knize se rozjíždí úplně jiným směrem a staví tak nové smyšlenky na starých lžích. Když si tu situaci promítneme zpět na náš skutečný svět, tak z toho docela mrazí.

    Tom King nás vtáhne do vrcholící prezidentské kampaně, kdy se demokratický prezident snaží o své páté období, a na jeho soupeře, republikánského guvernéra, se někdo neúspěšně pokusí spáchat atentát. Oba útočníci, z nichž jeden je v masce Rorschacha, jsou na místě zlikvidováni. Jde v podstatě o politický thriller. Speciální detektiv, jehož jméno se vůbec nedozvíme, se pouští do vyšetřování paralelně s FBI. Postupně odkrývá pozadí a motivaci obou útočníků, a stejně tak i všechny události a kontakty, které je dostaly až na lávku, kde zemřeli. Je to velmi poctivé a přemýšlivé vyšetřování. Je radost sledovat, jak detektiv hledá stopy a logickou dedukcí se posouvá dál. Stejně tak je zajímavé i to, co postupně odhaluje. Ale jak už to u dobrých příběhů a konspirací bývá, nic není tak, jak se to na první pohled jeví. A jak by řekl Friedrich Nietzsche: “Kdo dlouho hledí do propasti, toho propast pohltí.”

    Tom King ten svět, který po Strážcích zůstal, uchopil velmi šikovně. Jeho Rorschach je dobrý příběh. Má mnoho momentů k zamyšlení. Ale jak už jsem zmínil, ten konec jsem Kingovi moc nevěřil. To ale neznamená, že je to úplně špatný konec. Spíše je to další věc k zamyšlení, jestli je něco takového vůbec možné?
    Všiml jsem si, že je v komiksu zcela ignorovaný fakt, že ve Strážcích byla veškerá doprava elektrizovaná. Je škoda, že zde není nějaké vysvětlení, proč se o 35 let později jezdí na první pohled obyčejnými automobily.

    Kresba Jorga Fornése je velmi povedená a k příběhu se dokonale hodí. Tvůrci se vykašlali na devíti-panelové rozložení stránek a to jim umožnilo používat úplně jiná kouzla s panely a zvukovými efekty. Po vizuální stránce je tento komiks moc pěkný zážitek.
  • Norri
    Norri mecenáš10.3.2023 23:30Hodiny posledního soudu #02 (pevná vazba)
    První půlka příběhu, tedy první kniha, budovala zápletku a atmosféru. Obojí zde, ve druhé knize, poměrně rychle vyeskaluje. Rychle, ošklivě a zároveň úžasně. Celosvětová politická situace kolem superhrdinů se zvrhne do fatálních rozměrů, za osobní účasti toho cypa Putina. Následující hromadná superhrdinská bitka může vzbudit zdání, že Geoffu Johnsovi došel dech a nápady, ale chyba lávky. Je to začátek složitého a zmateného vysvětlování základní otázky života, vesmíru a vůbec. Mám na mysli DC vesmír, samozřejmě. Musím připustit, že když jsem pochopil, k čemu celý tenhle celý crossover se Strážci slouží, tak mě to ohromilo. Vážně! Tohle všechno museli mít vymyšlené už tehdy, když začali vymýšlet celý Rebirth (Znovuzrození hrdinů DC). Vysvětluje to, jak se do DC vesmíru vrátili staří hrdinové a proč se věci změnily. Jasně, bylo to naznačeno už v úvodním sešitu Znovuzrození, ale tady to jde do hloubky. To, jak Dr. Manhattan postupně odhaluje princip fungování multivesmíru DC a princip všech jeho restartů, je kouzelné. Jako by dával nakouknout pod pokličku těm, kdo v DC vymýšlejí dlouhodobé plány. Škoda jen té složitosti a zmatenosti. Johns zkrátka není Moore a když dva dělají totéž, tak to není totéž. Tím mám na mysli například Manhattanovo neustálé mentální skákání v čase s popisem toho, co se děje. U Moora to bylo přehledné a čtenář se v tom zvládal orientovat. Tady by snad nepomohlo ani kreslení časové osy. Chápu, historie vesmíru DC je velmi složitá, ale číst a chápat to bylo občas náročné. Kresba a devíti panelové stránkování je pořád úžasné.
  • Norri
    Norri mecenáš6.3.2023 00:32Hodiny posledního soudu #01 (pevná vazba)
    Jsem příjemně překvapený. Po Odznaku jsem nevěřil, že se propojení vesmírů DC a Strážců povede. Jasně, bylo by naivní si myslet, že to může dosáhnout kvalit Moorových Strážců, ale přesto jsem doufal, že to bude aspoň trošku důstojně navazovat. A ono se to povedlo. Má to signatury obou světů a je to i dobře vymyšlené. Stejně jako Strážci to má několik dějových linek, ale přesto je to srozumitelné a pěkně komplexní.

    Od Strážců to má vypůjčený i trik s trafikantem a vložený příběhem Černé lodi. Tady se důchodci v domově hádají o dálkové ovládání a přepínají mezi noirovou detektivkou a zprávami informujícími o dění ohledně celosvětové superhrdinské paranoie. Pokračuje to i s novinovými články a různými jinými dokumenty na konci každého sešitu. Chybí tomu ten všudypřítomný strach z atomové války, který byl jednou z hlavních přísad původních Strážců. Ne že by se o to Geoff Johns vůbec nesnažil, ale jeho příběh se zde ubírá jinam a tak je to pochopitelné. Příběh se totiž přesune do DC světa, kde prozměnu vzrůstá ona paranoia vůči superlidem a vůbec všem maskovaným. Taková marvelovská X-Maní klasika. Samotný střet superhrdinů a superpadouchů z obou světů je dokonalý. Celkově musím říct, že jsem Hodinami posledního soudu nadšený.

    Potěšilo mě i dodržení devíti-panelového rozložení na každé stránce. To stále funguje skvěle. Kresba samotná je naprosto dokonalá. Možná je to mainstream, ale já tento typ mainstreamu můžu.
  • Norri
    Norri mecenáš26.2.2023 14:11Divoši
    Moje první setkání s Lucií Lomovou. Komiksové i osobní. V roce 2019 jsem navštívil její přednášku k Divochům na Světě knihy. Tam jsem od ní tuto knihu koupil a ona mi ji pokreslila a přidala milé věnování. Nyní jsem se konečně dostal k jejímu čtení a jsem velmi spokojený. Hodně mě to bavilo a přečetl jsem to takřka jedním dechem. Je to vtipné a poučné zároveň. Je to biografie skutečného českého cestovatele Alberto Vojtěcha Friče a dává to nahlédnout na události, které se mohou zdát jen těžko uvěřitelné, a přece se staly. Život píše zajímavé příběhy a je dobře, že se k tomuto příběhu Lucie Lomová dostala a zpracovala ho. Kniha také ukazuje společenské nálady, které panovaly před vznikem Československa, i nezdravou rivalitu, jen na první pohled úsměvnou, mezi pražskými cestovateli.
    Kresba je pěkná a dokonale k vyprávění sedí. Je dynamická i dostatečně popisná, aby ukázala pražské i jihoamerické reálie. Rozhodně to výtvarně patří k tomu lepšímu, co u nás vzniká.
  • Norri
    Norri mecenáš24.2.2023 23:43Nezbedné komiksy
    Tato kniha mi v knihovně ležela roky, než jsem se do ní pustil. Možná i díky plánované návštěvě výstavy Český komiks a jeho svět v brněnském muzeu. Kniha mě bavila už od začátku. Od prvních odstavců textové části. Vždycky jsem si představoval Josefa Ladu jako starého pána, který si kreslí své venkovské scenérie, Bubáky a Hastrmany a nebo Kocoura Mikeše. Tady jsem najednou četl o mladém Ladovi, který s kreslením teprve začíná a hledá inspiraci kde se dá - doma i v zahraničí. Kniha moc pěkně propojuje text s obrazovým materiálem a kromě Ladových prací ukazuje i ukázky jeho inspirací.

    Když pak dojde na obrazovou část knihy s obrázkovými příběhy, tak je to paráda. Je to často chytrý a občas i rošťácký humor, který pobaví i dnes. Je tak nějak nadčasový, ale zároveň odráží tehdejší bídu. A kresba? Je to Josef Lada. Více asi není třeba říkat, jeho kresbu zná každý. Většina příběhů je částečně vybarvená pastelkami, ale jen velmi decentně, aby redakce věděla, kde má vybarvovat plnými barvami. Na mě tohle pastelkové vybarvení působí příjemně. Je to barevné, ale přitom barva nezabíjí kresbu tuší.

    Kniha je vytištěná na kvalitním a pevném papíru a listování v ní působí luxusním dojmem. Škoda jen, že v knize nejsou všechny obrázkové příběhy, které jsou zmíněné v textové části. Na některé z nich jsem byl zvědavý.
  • Norri
    Musím říct, že jsem trošku zklamaný. Od průniku světa superhrdinů DC a světa Watchmenů jsem čekal trošku víc. Asi jsem doufal, že tam bude více geniality ze Strážců, ale ono tam je více Flashova kosmického běžeckého pásu. Hodně to navazuje na Flashpoint, ale ten mě bavil více. Bylo tam více děje a méně cestování v proudu času. Tady je to navíc s Batmanem vlajícím v čase na provazu jako papírový drak. To mi připadalo vážně pitomé. Nebudu ale tvrdit, že jsem se nebavil. Kresba je super a je jen škoda, že si to neudrželo devítipanelové rozložení stránek po celou dobu. Taky mě bavila Kingova práce s emocemi.
    České vydání jsem nečel, hodnotím na po přečtení anglické verze.
  • Norri
    Norri mecenáš20.2.2023 22:46DC komiksový komplet #072: Flashpoint
    Boží! Nejenom že je to jeden ze zlomových, ba přímo klíčových komiksů v DC vesmíru, ale ono je to zároveň zatraceně dobré! Trošku jsem se bál, že to bude pitomost. Buďto naivní anebo nepřehledná. Ale tohle je chytré a emotivní. Jsou tam momenty, kdy jsem se musel smát vtipným věcem a momenty, kdy jsem musel uznale pokyvovat hlavou nad něčím epickým. Kresba je taky skvělá. Tohle se vážně povedlo!

    Retro komiks o zrození Reverse Flashe je sice naivní, ale svým způsobem i zajímavý. Minimálně jeho přidání k Flashpointu dává smysl.
  • Norri
    Ozymandias

    Ozymandias rozhodně nepatří k mým oblíbeným postavám. Po pravdě jsem na jeho příběh byl zvědavý nejméně. Když jsem se ale pustil do čtení, tak mě na první pohled zaujaly dvě věci. Ta první je legendární scénárista Len Wein, který mimo jiné dělal editora Alanu Moorovi a Davovi Gibbonsovi když dělali původní Strážce. To byl příslib dobrého scénáře. Druhá věc, která mě zaujala, byla kresba, protože ta na mě na první pohled křičela Jae Lee. Jeho styl je nezaměnitelný a jeho kresba Sentryho se mi hodně líbila.

    Nakonec ale scénář nenaplnil všechna má očekávání. Většinou nepřináší nic nového a jen ukazuje události, které už byly nějakým způsobem vyprávěné. Tady jsou ale vyprávěny podrobněji, anebo je vidíme z Ozymandiasova úhlu pohledu. Z pohledu nejchytřejšího člověka na světě, namyšleného psychopata bez špetky empatie (jak jsem říkal, nemám ho rád). Zajímavé je, že Weinovo vyprávění neobsahuje jenom události z původních Strážců, ale také z příběhů jiných postav ze série Před Strážci. Weinův příběh proto působí jako “temná strana” celého tohoto vybudovaného vesmíru. Jako by vám najednou někdo vyprávěl všechny ty historky z natáčení a drby ze zákulisí, které jste ještě neslyšeli. Všechno, co vám doposud mohlo chybět do skládačky, vám tady Ozymandias ve svých pamětech vysvětlí. Vlastně ne, on se tím pochlubí. Zpočátku mě to moc nebavilo, ale postupně jsem to shledal zajímavým. Hodně tomu pomohla velmi atmosférická kresba a barvy.

    Karmínový korzár

    Čekal jsem, že příběh Karmínový korzár bude spjatý s komiksem, který si ve Strážcích čte u novinových stánku mladý klučina. Proč jinak by tady ten komiks byl? Myslím si, že ta spojitost je jen symbolická. Jde o dobrodružný, až hororový, pirátský příběh, který byl vyprávěn několik měsíců po dvou stránkách v sešitech série Před Strážci. Tady ho máme celý najednou. Tím, že ho máme koncentrovaný, tak je docela ukecaný se spoustou vypravěče. Přesto jsem si to náramně užili. Asi i proto, že je to úžasně nakreslené Johnem Higginsem - koloristou původních Strážců.

    Dolarový Bill

    Krátká historie krátkého života Dolarového Billa. Je to docela ironické a vyprávěné s nadhledem. Pěkná dekonstrukce superhrdinského žánru.
  • Norri
    Sůva

    Příběh Sůvy je přesně to, co jsem od této série čekal. Je příznačné, že to volně a samozřejmě i nevyhnutelně navazuje na povedené Minutemany, kteří byli také hodně povedení. J. Michael Straczynski napsal origin, v jaký jsem u Sůvy doufal. Zároveň v něm vytvořil i origin Rorschacha jako pošuka s cedulí, v jaký jsem doufal už v jeho příběhu od Azzarella. Straczynského vyprávění má silné momenty, ale nejvíc asi miluji Sůvův milostný románek se Soumračnou Dámou, který Alan Moore v původních Strážcích jen naznačil. Hodně mě bavila výtvarná stránka - kresba, inking i barvy. Když poprvé nastoupil do akce nový Sůva se svým vznášedlem, tak mi spadla brada. Tohle se vážně hodně povedlo.

    Dr. Manhattan

    Dr. Manhattan je jediný, u kterého jsem neměl tušení, o čem by jeho příběh mohl být. Moore se mu ve Strážcích věnoval dostatečně. Ani náhodou by mě nenapadlo to, co napadlo J. Michaela Straczynského. Vrátil se k událostem ze Strážců, kdy Jon stojí na Marsu a prožívá najednou všechny klíčové okamžiky svého života. Straczynski ho nechá prožívat je znova, ale nechává ho nad nimi jinak přemýšlet a dívat se na ně z jiné, kvantové perspektivy. To spustí řetězec událostí, které ve výsledku vyústí v takový konec Strážců, jaký ho napsal Moore. Je to zajímavé, je odvážné vytvořit takový fyzikální konstrukt, ale není to nijak extra zábavné. Nemůžu se zbavit dojmu, že to v logice tak trošku drhne. Ale možná jsem to jenom úplně nepochopil.
    Na tento komiks jsem se těšil hlavně kvůli výtvarné stránce, protože je to jediný komiks Adama Hughese, který u nás vyšel. Jeho kresbu mám rád.

    Moloch

    Posledním příběhem knihy je dvousešitové shrnutí Molochova života. S největší nemesis světa Strážců jsme se u Moora setkali až na sklonku jejího života. Potkali jsme ji jako nemocného a zlomeného muže. Straczynski nám ho naservíroval komplet od kolébky do hrobu. Je to zajímavé vyplnění bílého místa, ale je dobře, že to není delší.

    Je evidentní, že J. Michael Straczynski hodně vychází ze stylu Alana Moora. Ve svých příbězích se vrací ke stejným momentům, k jakým se stále vracel i Alan Moore. Je otázka, jestli tím na něj jen navazuje, skládá mu poctu, anebo jen kopíruje. Osobně tipuji to první. Je také zajímavé, že má všechny své příběhy propojené v detailech. To dělá jeho rozšíření světa Strážců komplexnější.
  • Norri
    Komediant

    Když jsem tuto knihu začínal číst, tak jsem doufal, že to nebudou jedny z těch Azzarellových scénářů, které mi moc nedávají smysl. Naštěstí to tak není. Právě naopak. Je to luxusní politicko válečný thriller. Brian zde staví Komedianta do situací, kdy musí čelit událostem kolem JFK, válce ve Vietnamu, protiválečným náladám ve společnosti, ale také svým činům. Ne vždy tomu ale dokáže čelit jen s cynismem sobě vlastním, protože některé události se ho opravdu hluboce dotknou. Musím říct, že tohle vyprávění mě bavilo. Ne, nemám teď Komedianta raději než dřív, ale bylo fajn nahlédnout také pod jeho cynickou masku. Vyprávění z Vietnamu mi připadalo slabší, ale chápu, že bylo důležité pro pozdější děj v Americe. Děj kolem JFK a RFK byl perfektní.Kresba je hodně fajn.

    Rorschach

    Příběh Rorschacha je jedna velká deprese. Beznaděj v prohnilém městě bez vyhlídky na spásu. Kresba Lee Bermeja tuhle náladu ještě umocňuje. Víc k tomu není co napsat. Rorschach tak, jak jej znáte z Moorových Strážců - nemilosrdná, nesmiřitelná a černobílá pomsta. Týpek, kterého nechcete mít za přítele a už vůbec za nepřítele. Je škoda, že se Brian nepustil do nějakého jeho originu, ale jenom odvyprávěl případ s jedním gangem. Případ, který není ničím výjimečný. Prostě jeden z mnoha. A také asi jeden z těch, kdy to nešlo tak úplně podle plánu.

    Druhá kniha série Před Strážci je opět dobrá, ale kvalit té první, od Darwyna Cooka, nedosahuje. Oba Azzarellovy příběhy jsem si užil. Jak jejich scénáře, tak jejich kresbu. Galerie obálek a bonusy jsou opět perfektní. Překlad textů v obrázcích šel zase do neuvěřitelných detailů.
  • Norri
    Minutemani

    Darwyn Cooke navazuje na Alana Moora a pokračuje v dekonstrukci superhrdinského žánru. Chybí mu však Moorova elegance a hloubka. O to sžíravější a kritičtější ale je. Navazuje na Moorovy ukázky z Masonovy knihy "Pod kápí" a dále je rozvíjí do dalších vzpomínek a událostí. Vypravěčem je právě původní Sůva, Hollis Mason. Cooke je ve svém vyprávění mnohem explicitnější než Moore a to, co je ve Strážcích jen naznačeno, to je zde rovnou ukázáno. Vypráví také o komplikacích a nevoli svých bývalých kolegů před vydáním knihy. Během čtení jsem si říkal, že se Cooke nechal příliš unést a až moc se vzdálil Minutemanům z Moorových Strážců. Závěr ale přináší něco, co všechno uvede na pravou míru. Takže ve výsledku musím říct, že jsem s těmito Minutemany spokojený. Zpočátku se mi sice zajídalo velké množství vyprávěcích obdélníků, ale časem si to sedlo a já jsem si to užil. Hodně tomu pomohla Cookova kresba, která je zkrátka geniální.

    Hedvábný přízrak

    Je zatraceně těžké být dcerou Sally Jupiterové. Terorizuje tě matka, která se z tebe snaží vychovat vlastní kopii, a sežrat ti to dávají i ty krávy ve škole, které proti tobě taky použijí tvoji matku. To prostě nechceš. Proto Laura utíká do hipísáckého San Francisca plného drog. Jízda plná míru, lásky a divokých barev začíná…
    Komiks Hedvábný přízrak je o mladické rebelii proti rodičům, o prvním velkém zklamání, o drogách a samozřejmě i o nějaké té superhrdinské akci. Scénář Darwyna Cooka a Amandy Connerové je zde úplně jiný, než jací jsou Minutemani. Amandina kresba a barvy jsou taky úplně jiné než od Darwyna. Přesto se ty dva příběhy tak nějak zvláštně doplňují. Když jsem tuto první knihu ze série Před Strážci začal číst, tak jsem dopředu počítal s tím, že ty knihy nemají nejlepší pověst. Za sebe ale můžu říct, že s touto knihou jsem spokojený. Jasně, nemá to kvalitu Strážců, to málo co, ale sedlo mi to.
  • Norri
    Norri mecenáš5.2.2023 22:56Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Přečetl jsem si to teď po letech znova a užíval jsem si každý panel. Ty detaily, kterých jsem si dříve nevšiml, anebo jsem na ně zapomněl, jsou úžasné. Také osvědčené panelování tři na tři funguje pořád skvěle. O barvách se to, bohům žel, říct nedá a začínám uvažovat o novějším vydání s novějším koloringem.

    Co se týká děje, tak není pochyb o tom, že je to jeden z nejlepších komiksů všech dob. Není to jenom skvělou zápletkou. Je to tím, jak dobře se to čte, jak je to promyšlené a jaké to má bezchybné tempo! Nechci tím říct, že to přečtete za jedno odpoledne. To vůbec ne. Já jsem to teď po letech četl týden. Je to tak, že mě to baví číst a chvíli nad tím přemýšlet. Má to zajímavé nápady a poskytuje to náměty a prostor k úvahám. Výborně fungují i rozhovory. Je to teda hodně ukecané, ale ty texty skvěle zprostředkovávají náladu. Strážci jsou totiž nejen skvělá dekonstrukce superhrdinského žánru, ale je v tom krásně hmatatelný strach z atomové války a vůbec z konfliktu s Ruskem. Vlastně je to dneska možná ještě aktuálnější, než když to v roce 1986 začalo vycházet poprvé. Jenom se dneska všechny ty děsivé novinky dozvídáme z novin u novinových stánků, ale na internetu. Moorovo vyprávění skvělé zprostředkovává atmosféru v celé společnosti všechny její obavy. A to nejen komiksem, ale také fiktivními ukázkami z knihy "Pod kápí" a i jinými dokumenty a esejemi, které jsou na konci každé kapitoly.

    K zajímavostem ve scénáři patří to, jak se Alan Moore v ději často vrací k určitým momentům, ale vždycky je vidíme a vnímáme z pohledu jiné osoby. Je zajímavé sledovat, jak ty situace jejich účastníci vnímají rozdílně a dělají z nich rozdílné závěry. To je myslím jeden z typických znaků tohoto komiksu.

    "A pak tu byl ještě Lišaj, Silueta, Komediant a já, všichni jsme se oblékali do křiklavých operních kostýmů a prostým, dětinským způsobem jsme vyjadřovali svoje představy o dobru a zlu, zatímco v Evropě dělali z lidí mýdlo a stínítka na lampy." - Hollis Mason, Pod kápí

    Pokud netušíte, co to znamená “dekonstrukce superhrdinského žánru”, pak si Strážce přečtěte a pochopíte. Alan Moore vám ukáže, že superhrdinové nejsou ti dobří sousedi Spider-mani a skautíci Supermani. Jsou to lidé, kteří si trikoty oblékají z nejrůznějších osobních důvodu a ne vždycky jsou ty důvody ušlechtilé a ne vždycky mají v pořádku svůj morální kompas.
  • Norri
    Norri mecenáš30.1.2023 00:01Petr Pan (Integrál)
    Jediné co jsem o Petru Panovi věděl předtím, než pan Vybíral vydal tuto knihu, bylo, že je to kluk který se rozhodl nestárnout a lítá. Taky jsem měl povědomí o nějakém pirátovi s hákem a vílách. Všechny filmy na toto téma mě úspěšně minuly a knihu jsem nečetl, takže jsem hledal způsob, jak se na toto čtení tématicky připravit. Nakonec jsem si Petra Pana poslechl jako rozhlasovou hru s Vlastimilem Brodským. Bylo to asi hodně zjednodušené, ale dozvěděl jsem se alespoň základní děj a taky o tikajícím krokodýlovi. Jenomže na obsah tohoto komiksu asi není možné se dostatečně připravit. Jednak se odehrává ještě před dějem původní Barrieho knihy a hlavně Loiselův komiks vůbec není pro děti.

    Celý Loiselovo vyprávění má dvě roviny. V té první vypráví o původu Petra Pana, o tom jak se dostal do Země Nezemě (když nad tím tak přemýšlím, tak tento název v komisu vůbec nezazní), o tom proč ho kapitán Hák (tohle jméno tam také nezazní) nenávidí, proč si říká Petr Pan, jak se tam dostali “ztracení kluci”, i proč ten zatracený krokodýl tiká. Druhá rovina příběhu však naznačuje určité spojení Petra Pana s jistými nehezkými událostmi z viktoriánského Londýna. Musím se přiznat, že tuto rovinu vyprávění ještě plně nechápu a stále hledám spojení různých událostí a indicií. Je možné, že tam hledám něco, co tam ani není. Jestli to tam najdu, tak dám plné hodnocení.
    Nicméně, celý komiks výborný. Je krutý a místy značně brutální, nebojí se nahoty, ani nízké morálky londýnské spodiny. Kladného hrdinu aby v této knize člověk pohledal a celé je to vlastně dost depresivní.

    Co se týká výtvarné stránky, tak ta je ohromující. A to říkám přesto, že mi Loiselova kresba nesedí úplně vždycky a k jeho kresbě některých obličejů mám výhrady. Ale když to vezmu jako celek, tak je to pecka. Ať je řeč o detailech, ulicích Londýna, přírodě, zvířatech a nebo o ženských tělech, má to něco do sebe.
  • Norri
    Norri mecenáš28.1.2023 21:40Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Třetí omnibus obsahuje kratší povídky a jak říká Ed Brubaker v předmluvě, zkoušel co všechno formát Criminalu vydrží. Proto se třeba první dva příběhy prolínají se stránkami komiksů, které hlavní protagonisté čtou. Trošku mi to připomnělo pirátský příběh z Watchmenů. Zde je to záměrně trapná kopie Conana a potom taky Kung-fu vlkodlak ("Museli bejt úplně zhulený"). Zajímavé je, do jakých detailů u těchto čtených komiksů šli. Tím mám na mysli třeba tiráže, sekci s dopisy, reklamy a podobně. Samotné kriminální příběhy jsou skvělé, ale relativně krátké, protože rádoby Conana a vlkodlaka je tam zbytečně moc. První příběh je o Teegovi Lawlessovi. Hrdinou druhého, lehce navazujícího, příběhu je Teegův dvanáctiletý syn Tracy. Je to pěkně drsné nahlédnutí do zkurveného dětství. Tracyho nenávist k otci se tady pěkně zhmotňuje.

    Třetím příběh se jmenuje "Mí hrdinové byli vždycky feťáci". Dost podivný název, který ale začne dávat smysl. Takhle povídka klame tělem. Skoro až do konce netušíte, proč v této knize je a k čemu to všechno povede. Když to pak na konci zjistíte, tak si to pravděpodobně dáte znovu od začátku, abyste si ověřili, že všechno sedí. Nejzajímavější je však na této povídce koloring. Styl, jaký dosud nebyl v žádném předchozím příběhu Criminalu použitý, ale je částečně používaný v dalších příbězích. Možná je to i tématem této povídky, že zde byl takový styl použit. Je to světlejší, barevnější a celkově "ležérnější". Jakoby byly hrubým štětcem řešené větší plochy bez přílišného lpění na obrysech kresby. Hodně mi to sedlo.

    Zklamala mě povídka "Noční rozhodnutí", podle které se jmenuje celá kniha. Ona sama o sobě povedená je, ale čekal jsem ultimátní dlouhý příběh, ale je to jenom povedený začátek něčeho, co není v této knize dál vyprávěno. Prostě je to najednou ukončené a nashledanou. Snad BBart vydá knihu Cruel Summer, která na "Noční rozhodnutí" navazuje.

    Jestliže se prvními dvěmi příběhy prolínaly komiksy čtené hlavní postavou, pak "Zlý víkend" jde tématicky ještě dále a je o komiksových autorech, comics-conech a komiksových originálech. Ale také o výčitkách a zahořklosti. Kriminálníci tady hrají až druhé housle. Ed Brubaker tady umě fabuluje příběh, ve kterém se mísí skuteční a smyšlení komiksoví autoři, a celé to na mě působí jako Edův dárek skalním komiksovým fanouškům. Poslední povídku 'Sirotci" nemá cenu více rozebírat. Je to jenom krátký střípek do mozaiky celého rozmáchlého světa Criminalu.

    Bonusy jsou jako obvykle velmi obsáhlé. V poznámkách k příběhům odhaluje Ed Brubaker detaily ze svého dětství a mládí. Určitě to nebylo jednoduché, ale spíše hodně divoké. Nemůžou chybět obálky, ilustrace, komiksové upoutávky, eseje, ukázky scénáře a skicáře.
  • Norri
    Norri mecenáš24.1.2023 21:25Criminal #2: Poslední z nevinných
    Příběhy Eda Brubakera jsou dokonalé. Jsou chytré, uvěřitelné a neskutečným způsobem vás chytnou a táhnou vás do svého velkého finále. Jsou plné překvapení a nečekaných zvratů, takže si ani náhodou nemůžete být jistí tím, jak to dopadne. A že to jsou kolikrát drsné překvápka! Protagonisty prvních dvou příběhů už známe z první knihy. Ve třetím příběhu, který dal knize jméno, je hlavní hrdina nový. Ten příběh je jiný než všechny předchozí. Nebudu říkat jak, to bych vám zkazil překvapení. Snad jenom tolik, že není jiný jenom příběhově, ale částečně také výtvarně. Sean Philips prokládá svou standardně skvělou kresbu jinou, úplně odlišnou, kresbou, aby rozlišil přítomnost od vzpomínek. Je to osvěžující prvek, který se mi tu opravdu líbí, ale vice ho radši v dalších povídkách mít nemusím.

    Bonusy jsou opět velmi obsáhlé a plné úžasných Philipsových obálek a ilustrací, komiksových drobků a Brubakerových textů.
  • Norri
    Poslední kniha patří epické bitvě o osud světa. Patří hrdinským činům i podlému chování. Patří všem, kteří jsou ochotní pomoci, i těm, jejichž talent, mnohdy proklínán, pomůže zachránit den. Tahle kniha má šílené tempo, které vás nutí otáčet stránku za stránkou a hladově hltat jejich obsah. Je to povedený konec skvělé série, který nepostrádá nic, co dobrý konec má mít.

    Pokud bych měl zhodnotit celou sérii jako takovou, tak musím říct, že jsem vůbec nepřišel na chuť snové mytologii a principu tohoto světa. Moc jsem nechápal ty zákonitosti kolem snění a myslím si, že se ani Jeff Smith moc nesnažil ty zákonitosti nějak více propracovat. Ale vůbec to nevadí, protože měl promyšlené všechno ostatní. Hlavně se mu povedlo tu sérii dokonale vybalancovat. Ničeho tam není příliš moc a ničeho tam není málo. Je tam epické fantasy plné draků a bitev. Je tam chytrý a ztřeštěný humor i romantika. Je tam roztomilost i temnota. Postavy nejsou ploché a každý má své dobré i špatné vlastnosti. Je to dokonalý mix, který sedne dětem i dospělým.
  • Norri
    Děj se přesunul do bývalého královského města a příběh tím získal nový náboj. Víc nových lidí, kteří ještě neznají koumáka Podfu, a víc příležitostí k humorným situacím. Ale temnota zůstává a stahuje se kolem všech. Navíc městu vládne tyranský řád, který jde po všech uctívačích draků. Děj sleduje několik postav a dějových linek, které se vzájemně proplétají a vytváří pěkný kompletní obraz.
  • Norri
    Došlo k obrovskému kataklyzmatu a celé údolí je zničené. Je z něj obrovské spáleniště plné neviditelných smrtících pastí. Spousta lidí zemřela. Jediný, kdo může putující společenstvo skrze pasti provést, je ten, který nese prsten. Dobrá, dobrá, nechal jsem se trošku unést. Mladá děvčica Trnka, vyvolená probuzená, v sobě nese kousek moci místního Saurona. To jí dává určitou moc, ale zároveň ji to vyčerpává. A o tom je celá kniha. Může to znít trošku nudně, pokud za sebou nemáte šest předchozích knih. Pokud jste si ale všechny postavy oblíbili, tak je to napínavé, lehce temné, místy smutné, ale pořád to má i místo pro humor.
  • Norri
    Další dobrý díl. Válka je v plném proudu a již brzy vyjde krvavý měsíc, při kterém má být Pán Kobylek osvobozen. Vyprávění je velmi komplexní a několik dějových linek se postupně sbíhá dohromady. Zároveň se spousta věcí vyjasní. Ničím ale tento díl neohromí. Navíc mám pocit, že je zde hodně poznat, že to cílí na děti. Děj je i přes svou komplexnost jednoduchý a rychlý. Hrdinové jsou příliš silní a snadno si se vším poradí. Snad je to tím, že je zde celkově málo postav a Jeff Smith nechtěl přešlapovat na místě a vařit nastavovanou kaši, tak děj prostě rychle popostrčit kupředu.
  • Norri
    Tohle je příběh Kůstků Ferdy a Švandy a celé řady lesních zvířátek. Včetně filosofujícího horského lva. A krysáků, samozřejmě. Žádní lidé, ani draci, v této knize nemají prostor. Zpočátku to vypadá, že roztomilost a odlehčená atmosféra je zpátky. Ale ani tady není nouze o dramata a o úvahy, co je v životě důležité. Je důležité štěstí, uspokojení, anebo moc? Jeff Smith ani tady nezapomíná na humor a ve spojení se svou úžasnou kresbou vytváří řadu vtipných momentů.
  • Norri
    Tohle už není ta pohádka z prvních dvou knih. Tohle je Společnost prstenu i Dvě věže zároveň. Tohle je předvečer druhé světové války. Tady už se jedou bomby. Jeff Smith je vážně machr a dokonale tady proplétá a graduje několik zápletek najednou. Jednak je tady odmítání a následné přijetí břemene vyvoleného, potom tady máme dokonalou ukázku populismu a xenofobie a jejich zneužití (Hitlera jsem na jednom panelu vážně skoro viděl), no a nakonec spousta dalších drobnějších linek. Na humor už tu moc místa nezbývá, ale pořád tu je. Přitom je to pořád i pro děti. Přečetl jsem to doslova jedním dechem.
  • Norri
    Norri mecenáš12.1.2023 22:49Kůstek #03: Oči bouře (barevné vydání)
    Tady se vyprávění mění. Nebudu se opakovat s vychvalováním milé kresby. Ta kresba je pořád stejně pěkná, ale možná mi už lehce zevšedněla. Úžasní jsou už jenom krysáci a červený drak. Začal jsem si všímat některých nesrovnalostí, kterých jsem si předtím nevšímal, anebo tam předtím nebyly. Mám pocit, že se hodně mění kresba Trnky, kdy někdy vypadá už jako teenager a jindy zase jako ještě dítě. Kůstek zase pořád někde něco nechává a nikdo to neřeší. Ona se ta brašna nebo kniha zase objeví, až je bude potřeba. Jsou to drobnosti, ale při čtení mě prostě praštily do bulvy. To důležité je v této knize děj, který nabývá na dramatičnosti a napětí. Ať už jde o útoky krysáků, hádky, anebo o odhalování rodinných tajemství. Přitom je to ale pořád plné humoru. Takového, který děti pochopí, ale zároveň je chytrý a ocení ho i dospělí. Přes všechny výtky musím dát zase maximální hodnocení.
  • Norri
    Pro druhý díl platí to samé, co pro první. Je to vtipné a skvěle nakreslené. Děj se trošku posune kupředu a tajemství na pozadí všeho začíná ukazovat své kontury. Je super, jak je to napsané a nakreslené - jak pro děti, tak i pro dospělé.
  • Norri
    Krásně milé. Celou dobu jsem se musel usmívat a místy pochechtávat. Tuhle knihu jsem už kdysi četl černobíle a jsem rád, že to s barvou neztratilo své kouzlo. Miluju krysáky, červeného draka, oposumy a vůbec všechny kromě toho hajzlíka Podfy. Kresba je úžasná a já jsem si to užíval jako malý.
  • Norri
    Norri mecenáš10.1.2023 00:07Wild West #1, 2
    Výborně vyprávěný příběh. Vypráví o Calamity Jane a Divokém Billovi, jejichž životy se řízením osudu náhodně proplétají. Je to jako sledovat drsný výpravný film, který správně dávkuje tempo a napětí. A ta úžasná kresba! Všechny ty detaily, emoce v obličejích, perfektní barvy a stíny! Jsou to hlavně detaily, které dělají z dobrého komiksu komiks nezapomenutelný. A tyhle nezapomenutelné detaily tady jsou. Jako třeba zkreslený pohled skrz nedopitou hranatou láhev whisky. Nedominuje to celému panelu. Je to jenom malý detail, který tam vůbec být nemusel. Ale Jacques Lamontagne si s ním dal práci a já ji teď můžu ocenit. Tady není o čem debatovat. Tohle je na absolutní hodnocení.
  • Norri
    Norri mecenáš8.1.2023 23:05Barbar Conan #01: Conan přichází
    Komiksové legendy a Conan od Semicu mě minuli, a tak jsem dlouho plánoval, že si některé ty Komiksové legendy s Conanem koupím. Čistě ze zvědavosti. Proto mě potěšilo, že se Comics Centrum pustilo do těchto archivních kolekcí. Doufám, že s nimi budou pokračovat a dočkáme se i Conanů kreslených Johnem Buscemou.

    Zpočátku jsem se bál, že koupě této knihy byla chyba. První příběhy mě vylekaly, že tohle bude retro k nepřežití. Potom ale přišel “Soumrak sivého boha” a “Sloní věž”, a já jsem se do toho začal dostávat. Nemůžu říct, že bych pak byl ze všeho bezuzdně nadšený a do dalšího čtení mě poháněla hlavně zvědavost. Byl jsem zvědavý, jak se scénárista Roy Thomas vypořádal se známými příběhy, které jsem četl už od Dark Horse anebo od francouzských scénáristů, a jak dokázal napsat příběhy nové. A nejsem zklamaný. Je to zkrátka Conan. Zvědavý jsem byl ale také na výtvarné zpracování. Pozoruji u sebe totiž v poslední době slabost pro kresbu takovýchto starých komiksů. Zvláště kresba komiksů z EC comics se mi v poslední době zdá velmi zajímavá, ale to sem nepatří. Kresba tohoto retro Conana není vůbec špatná. Panely mají dobrou kompozici a často jsem si užil i rozložení děje na stránce. Těch vyloženě nepovedených panelů je tady málo. Dříve jsem byl silný zastánce barevných komiksů, oproti těm černobílým. To se však již dávno změnilo a byl bych velmi zvědavý na černobílou verzi této knihy. Především kvůli práci inkerů, v čele se Salem Buscemou. Zároveň ale musím připustit, že by to přineslo spoustu problémů.

    Kniha obsahuje také velmi obsáhlou bonusovou část, ve které je spousta povídání Roye Thomase o cestě Conana do Marvelu, o výběru výtvarníků i o vzniku prvních sešitů. Roy mi přišel jako docela arogantní týpek, ale povídání je to zajímavé. Jsou zde také vynechané panely a stránky, ukázka námětu prvního sešitu psaná Royem Salovi (snad mu pak dodal i scénář…), návrhy obálek a samozřejmě také ukázka stránek bez vybarvení.

    Když to shrnu, tak to není vůbec špatné. Je to zkrátka retro a pulp. Ducha a atmosféru conanovských příběhů to má. Nedokázal jsem tu knihu přečíst najednou a četl jsem ji několik dní po pár sešitech. Jeden se toho totiž snadno a rychle přejí. Ve výsledku jsem se však bavil.
  • Norri
    Norri mecenáš31.12.2022 00:41Habíbí (2. vydání)
    Jedno musím říct hned na začátku. Ta kniha je skvělá! Po všech stránkách. Desky jsou úžasně udělané a na první pohled můžou vypadat jako luxusní vydání Koránu. Komiks je vytištěný na hrubém, ale velmi lehkém papíru, takže celá kniha je i při svých rozměrech neuvěřitelně lehká. Černobílá kresba na něm vypadá skvěle a stránky se dobře otáčely. Kresba Craiga Thompsona je stejně fantastická jako v jeho předchozí knize Pod dekou. Je ladná a krásně stínovaná pomocí jemného šrafování. Ale to není všechno. V této knize je navíc na stránkách spousta ozdobných rámečku a jiné orientální estetiky, a to celou knihu posunuje někam jinam. Co se týká příběhu, tak tomu se budu věnovat v následujících odstavcích. Zde už jen dodám, že vyprávění je velmi chytlavé a těch 672 stran uteče jako voda.

    V jednoduchosti se dá říct, že příběh je o dvou dětech, které se spolu protloukají fiktivním arabským světem. Celý příběh se odehrává v průběhu nějakých osmnácti let, takže ony děti jsou na konci už dospělými lidmi. Starší dívka často vypráví mladšímu chlapci příběhy z Koránu a ty ho následně provází celým životem. Kouzlo je zde v souvislostech a okolnostech. Vyprávěný příběh je vždy podobenstvím k aktuálnímu dění v hlavním příběhu obou dětí. Ve výsledku to tedy vypadá tak, že ke každé životní situaci a ke každé nesnázi existuje nějaký příběh, ve kterém jeho posluchač může najít ponaučení anebo úlevu. Není to však jen o vyprávění příběhů mezi těmi dvěmi. Dojde také na jejich odloučení a jejich samostatné osudy. Oba se však k vyprávěným příběhům ve vzpomínkách vrací a ty jim pomáhají přečkat těžké časy.
    Komiks se také hodně zabývá arabským písmem, magickými čtverci a jinou perskou alchymií a mysticismem. Pro neznalého je to příjemně informativní. Zajímavé je také poznání, jak známé biblické příběhy vypráví Korán a jak se ty verze vzájemně liší.

    Druhým aspektem celého vyprávění je onen fiktivní svět, ve kterém se to odehrává. Je to jakási poušť s jedním vyspělým městem a jednou velmi nuznou vesnicí. Je to směs moderního světa s jeho mrakodrapy, auty, motorkami a přehradami, a středověkého světa s jeho sultány, harémy, strážnými s halapartnami místo “ákáček” a samozřejmě s otrokáři a otroky. Během čtení jsem často zapomínal, že jde o současnost, a ne o dobu pohádek Tisíce a jedné noci. Nejhorší na tomto fiktivním světě je, že nevím, jak moc fiktivní je. Co když taková místa na středním východě anebo v Africe stále existují? Co když stále jsou místa, kde rodiče prodávají své dcery, místa, kde je život černého otroka nemá žádnou cenu, místa, kde středověk neskončil…

    Třetím aspektem komiksu je to, jak se člověk chová k přírodě. Jak zasírá každý kout přírody svými odpadky, jak někteří lidé z pozice síly kradou přírodní zdroje ostatním. To ovšem není specialita jen islámského světa. Tohle téma ani není v komiksu hlavní. Jenom je tam ten bordel všudypřítomný a podtrhuje ten propastný rozdíl mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi.
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2022 23:50Bludiště
    Bludiště je o vyrovnávání se se ztrátou. A taky o tom, že cestu k novému začátku má každý ve své hlavě jinak dlouhou a jinak klikatou. Zpočátku jsem si myslel, že Bludiště patří ke slabším Lemirově komiksům. Ale není tomu tak. Je to jeho naprostý standard. Jak způsobem vyprávění, kdy celou knihu buduje atmosféru, aby ve vás na konci vyvolal silnější emocionální reakci, tak kresbou, prací s barvami a v neposlední řadě i prací s panely. Lemire často pracuje s odstíny jedné chladnější barvy, aby v určitých momentech umocnil vyprávění použitím byť jediné červené čáry, anebo dokonce celobarevné dvoustrany. Také často experimentuje s panely a tady to dělá naprosto stylově. Panely se totiž v jedné části knihy klikatí dvoustranami jako cesta bludištěm. Jednu věc ale musím u této knihy zkritizovat a to její zpracování. Comics Centrum dělá své knihy velmi dobře. Pevná vazba je jasná věc, za tu jsem rád. Často jsem rád i za pevný papír, který je navíc odolnější proti otiskům. U téhle knihy jsem měl ale pocit, že mi ten tuhý a nepoddajný papír znesnadňuje čtení.
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2022 12:55Velký vezír Iznougud je zpět (pevná vazba)
    Stokrát opakovaný vtip přestává být vtipem. To mi velmi často vytanulo na mysli především v první polovině knihy. Scénáře asi nejsou horší než v první knize a kresba je pořád skvělá, ale už mě to moc nebaví. Až na výjimky, které tady naštěstí jsou. Říkal jsem si, že by to chtělo změnu a ony tady změny oproti první knize opravdu jsou. Přibylo zde bourání čtvrté stěny a kromě toho, že postavy vnímají čtenáře, tak se čtenáři komunikuje i vypravěč. Občas je to opravdu vtipné a autoři se pouštějí do divokých komiksových vtípků, kdy si dělají srandu i sami ze sebe. Jindy to ale působí, jako by autoři už nevěděli, co vtipného by na Iznouguda ještě vymysleli, tak se snaží bavit čtenáře jinak. Iznougudův poskok v této knize hláškuje jako o život, ale to nenahradí menší množství slovních hříček, které mi chyběly hlavně v první polovině knihy. Ale jak už jsem psal, najdou se zde i výjimky, jako například v příběhu Ice Crime (Zmrzlinový zločin). Těch pár výjimek tomu zachránilo stejné hodnocení, jaké jsem dal první knize.
  • Norri
    Norri mecenáš27.12.2022 16:33Humr Johnson #03: Znamení smrti
    Pět skvěle napsaných a dobře nakreslených povídek. Povídky většinou moc nemusím, ale tyhle se vážně povedly. Mají spád, napětí a potřebnou dávku mystična.
  • Norri
    Norri mecenáš25.12.2022 01:46Humr Johnson #02: Klepeto spravedlnosti
    Je to taková blbina. Tento díl je více noirový a je plný gangsterů, detektivů a kanibalů z kanálů. Hlavním mysteriózním prvkem je v této knize Černý plamen a Kamala. Ale něco tomu chybí. Dobře se na to dívá, ale je to prázdné, nemá žádnou hloubku. Černý plamen a Kamala nemají vlastně ani žádnou motivaci. V první knize se mi líbilo, jak se pomocí vložených novinových článku pracovalo s fabulací kolem historie příběhů a filmů Humra Johnsona. To zde není a celá kniha na mě působí trošku jinak. Kresba k době, ve které se příběh odehrává, dokonale sedne.
  • Norri
    Norri mecenáš22.12.2022 16:51Generace nula: Český komiks 2000 - 2010
    Moc pěkný sborník, který ukazuje žánrovou a výtvarnou pestrost českého komiksu. Nestává se mi často, aby se mi líbil skoro celý sborník. Geniální je už jeho obálka. Jsou tu kuriozity, které vzdávají hold historii českého komiksu, jsou tu humory, reportáže a sociální dokumenty, ale také příběhy obyčejného života. Někde je povedenější výtvarná stránka, jinde scénář, a občas jsem byl v úžasu nad tím, jak forma, kterou bych normálně nemusel, funguje naprosto dokonale se scénářem a příběhem.
  • Norri
    Norri mecenáš21.12.2022 17:21Joe Bar Team #2
    Ten humor je pořád stejný a pořád bezvadně funguje. Příběhy v této knize se odehrávají 20 let po prvním dílu. Divočáci z první knihy jsou už staří pardi, stěžující si, že dnešní mladí už neumí jezdit. Do Joeova baru ale začíná chodit omladina s mopedy a skútry, která sní o větších objemech. Přijmou je ostřílení piráti silnic do svého teamu? Seženou junioři své vysněné mašiny? Kresba je stále prvotřídní a Joe Bar Team se neomrzel ani ve druhé knize.
  • Norri
    Norri mecenáš19.12.2022 23:02ABC speciál - podzim 2008
    Dvě legendy komiksové, dvě legendy scénáristické a jeden kreslířský bůh. Těch komiksových legend z časopisu ABC je samozřejmě více, ale první trilogie ze Žluté planety a Vzpoura mozků patří bezesporu k těm nejlepším. Tahle komiksová lahůdka za 89,- Kč nemá žádnou slabinu.
  • Norri
    Norri mecenáš18.12.2022 21:56Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
    Když už jsem tuto knihu vytáhl v knihovny, abych ji srovnal s novým vydáním Kruana, tak jsem si ji rovnou přečetl znova celou. Přece jenom bylo potřeba doplnit komentář…

    Největší část knihy zabírají příběhy Kruana a Malého boha. Tyto příběhy patří bezesporu mezi největší československé komiksové legendy. Vlastislav Toman vzal dänikenovské téma a otočil ho naruby. Výsledný střet pravěkého společenství na Žluté planetě se sci-fi technologiemi ze Země je dodnes kouzelný. Užívám si hlavně části, kde vystupují pozemšťané. V těchto pasážích je cítit obrovská úcta Gron-c-chů k Zářícím a zároveň obrovské nadšení pozemšťanů. Úžasná je i kresba Františka Kobíka. Je to poctivá ruční práce. Občas hrubší a jindy detailní kombinace hrubých a tenkých linek tuší je vybarvená vodovými barvami. To se mi opravdu líbí. Doba vzniku se v tom nezapře, ale pořád to vypadá dobře. Hodně by mě zajímalo, jak by se to ve své době chytlo na frankofonním trhu.
    Kniha obsahuje všech šest původních příběhů, obě takzvané Kruanovské trilogie, které v této knize vyšly poprvé kompletní. Obsahuje také dvě Tomanovy povídky, ze kterých komiks vychází. Celkově jsem už Krunana vychválil, zmínit musím výjimku. Tou je šestý příběh s názvem Kruan a Služebníci zla. Zde je autorem kresby Michal Kocián. Kresba působí dynamicky a na svou dobu i moderně. A tomuto stylu je přizpůsoben i scénář. Jenomže se to vůbec nehodí v předchozím příběhům. Všichni jsou zde děsně sexy, bojují akčně jako Van Damme a mají cool hlášky. Po úctě Gron-c-chů k Zářícím už tu skoro není ani památky a Kruan tu Artovi juniorovi na pohodu řekne “Nevěděl jsem, že jsi tak dobrý”. O tom, že se v bublině mihne i slovo “děvka”, ani nemluvě. V novém souborném vydání Kruan ze Žluté planety je tento šestý příběh kompletně nově zpracovaný pod názvem Kruan a návrat Zářících.

    Druhá velká část knihy patří výpravám do Ztraceného světa. Mám je rád stejně jako Kruana. První výpravě, která je adaptací románu Artura C. Doyla, se dá vytknout spousta věcí. Kresba Jiřího Veškrny mi úplně nesedí, přesto jsou jeho panely pro mě nezapomenutelné. Komiks je také plný textu a popisných rámečků, přesto jsem si ani jednou neřekl, že je jich moc a že je jejich čtení únavné. Ten příběh zkrátka dokonale funguje, a to i přesto, že je trošku zkratkovitý. Druhá výprava je nakreslená Františkem Kobíkem a to je pro mě to pravé. Scénář už není adaptací, ale je to původní Tomanův příběh a je to znát. Krásně plynule navazuje na První výpravu, ale je techničtější a dějově rozvětvenější. Třetí výprava už je jen takový dodatek nakreslený Jiřím Petráčkem. Není to ani pořádný komiks. Je to jen pár stránek s rozhovorem v pokoji jakéhosi blázince. Je tvořený obrázky, kolážemi a texty. Ve scénáři jsou navíc občas chyby, takže například stránky s dialogem na sebe špatně navazují.

    Zbytek knihy pak tvoří tři krátké sci-fi povídky. Ty jsou spíše zajímavostí, než že by byly zajímavé.
  • Norri
    Norri mecenáš14.12.2022 23:04Kruan ze Žluté planety
    Nové souborné vydání Kruana ze Žluté planety jsem začal číst s tím, že budu chválit. Že ocením námět, nápady, výtvarné zpracování a v neposlední řadě i zpracování celé této knihy. Zavírám ji lehce rozčarovaný.

    Není pochyb o tom, že Kruan a Malý bůh jsou československé legendy. Vlastislav Toman vzal dänikenovské téma a otočil ho naruby. Výsledný střet pravěkého společenství na Žluté planetě se sci-fi technologiemi ze Země je dodnes kouzelný. Užívám si hlavně části, kde vystupují pozemšťané. V těchto pasážích je cítit obrovská úcta Gron-c-chů k Zářícím a zároveň obrovské nadšení pozemšťanů. Úžasná je i kresba Františka Kobíka. Je to poctivá ruční práce. Občas hrubší a jindy detailní kombinace hrubých a tenkých linek tuší vybarvená vodovými barvami. To se mi opravdu líbí. Doba vzniku se v tom nezapře, ale pořád to vypadá dobře. Hodně by mě zajímalo, jak by se to ve své době chytlo na frankofonním trhu.

    Kniha obsahuje také několik stránek bonusů, na kterých je jednak historie všech příběhu ze Žluté planety, od úplného počátku až po současnost, tak i ukázky návrhů a kresby různých výtvarníků, ilustrací z původních povídek, obálky ABC speciálů, a podobně. Tím ale ta jednoduchá část hodnocení končí.

    Pro správný kontext a co největší objektivitu jsem po dočtení této knihy otevřel Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana a ABC speciál - podzim 2008. První, co mě v tomto novém vydání překvapilo, jsou texty pod každou stránkou. Ty většinou shrnují děj na stránce a případně její obsah interpretují, či kladou otázky. V předchozích souborných vydáních tyto texty nejsou. Byly na zadních stránkách časopisu ABC, kdy se jimi časopis se čtenáři do příštího čísla loučil. Mají však smysl v souborném vydání? Navíc jsou ty texty, oproti těm v časopise ABC, pozměněny. Ale asi to není nic proti ničemu. Někdo je možná ocení. Já jsem je poctivě na každé straně četl a myslím si, že narušují plynulost čtení.

    Druhou spornou věcí je upravený konec čtvrtého příběhu "Kruanova cesta" a začátek toho pátého "Kruan v Kraji jezer". V bonusech knihy se dočtete, že k této úpravě došlo ve snaze o lepší plynulost děje. Na internetu pak můžete najít i informaci, že se tím autoři změny snažili logicky získat čas, aby se Hor-tidé v pátém příběhu stihli zabydlet v Kraji jezer. Podle mě však tento zásah plynulost děje jenom zhoršil.

    Samostatný odstavec, či dva, si zaslouží poslední šestá část, která je zde nazvaná "Kruan a návrat Zářících". Jde o úplně nové zpracování nakreslené Karlem Zemanem a je vytvořené přímo pro tuto knihu. Anotace zde říká, že jde o přepracování zkráceného Kruana a Služebníků zla Michala Kociána. Pravdou je, že zkáceno je toto nové, přepracované vydání. Po referenčním přečtení Služebníků zla musím uznat, že toto zkrácení a přepracování mělo smysl. Po dlouhých letech od předchozího přečtení Kociánova zpracování jsem úplně zapomněl, jak je hrozné. Nové zpracování mnohem více odpovídá duchu předchozích příběhů. Vizuálem i scénářem. Ale i tak je toho mnoho, co mu musím vytknout.

    Scénář se mi zde občas zdál zkratkovitý či nelogický, zvláště pak ke konci. Jednou obsah panelů neodpovídal textu v bublinách, což mě dost rozčilovalo (příhoda s divokým oroňem). Někdy byly bubliny a text v nich rozmístěny nelogicky a bylo nutné je číst nadvakrát. Co jsem ale vůbec nepochopil je technicky špatné zpracování panelů a bublin. Jako kdyby to ani nebylo skenováno, ale foceno z prohnutého papíru. Části panelů a bublin jsou totiž rozostřené. Navíc jsou texty v bublinách opravovány korekční páskou a je to vidět. To bych chápal někdy v devadesátkách, ale ne u komiksu vytvořeného v roce 2022. Nechápu, jak se něco takového mohlo stát.

    Co se týká samotného zpracování knihy, tak zvětšený formát Kruanovi sluší a díky lepšímu papíru, oproti Zlaté knize, se v ní mnohem lépe listuje. Jediné, co mi chybělo v úvodu knihy anebo v jejím obsahu, je informace, co který kreslíř nakreslil. Neznalý čtenář to pak musím hledat v bonusových textech.
  • Norri
    Norri mecenáš4.12.2022 22:05Balada pro Sofii
    Mám hudbu rád. Má na mě blahodárné účinky. Uklidní hlavu a pohladí po duši. Je úplně jedno, jestli je to folk anebo death metal. Mám rád i komiksy o hudbě a muzikantech. A není jich málo! Těch komiksů tedy. Několik jich vydalo i Comics Centrum. Pokud si dobře pamatuji, tak kromě oper převedených do komiksů jsou to Doomboy Tonyho Sandovala a Poslední pokušení Alice Coopera. Balada pro Sofii je jejich nejnovější komiks v této dobré společnosti.

    Musím se hned zkraje přiznat, že jsem měl při čtení poměrně brzy slzy v očích. Buď už na mě působí předvánoční atmosféra, anebo je to vážně skvěle napsané. Rozhovory a vyprávění jsou naprosto přirozené a čtenáře strhnou. Lehkost, s jakou scenárista Filipe Melo a kreslíř Juan Cavia rozbouří emoce, je neuvěřitelná. Tak to neumí ani Jeff Lemire. Možná tomu pomáhá právě ta hudba, která je vždy především o emocích. Zkrátka, celá kniha je jedna velká emoční nálož. Celý na měkko jsem hltal stránku za stránkou, abych si na konci pobrečel jako želva. Vážně síla.

    Hrozně mě bavila kresba. Juan Cavia udělal od “Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou” obrovský pokrok, ačkoliv i tam bylo mezi jednotlivými alby vidět zlepšování. Jeho kresba je lehce karikaturní a úžasně vtahuje čtenáře do děje. Dokonale umí vyjádřit všechny emoce, a to nejen obličeji, ale i držením těla jednotlivých postav. Děj knihy má dvě časové roviny. Jedna je současnost a ta druhá je vyprávěná minulost. Cavia je vzájemně odlišuje lehce jiným stylem a barvami. Kresba současnosti má čistou tenkou linku a živé barvy. Oproti tomu vyprávění je neuhlazené s ponechanými pomocnými čarami tužkou, a trošku jinou paletou barev s jemným rastrem, který mi lehce evokoval starý tisk. Nádhera!

    Vůbec jsem ještě nezmínil, o čem to vlastně je, a považuji za zbytečné to více rozebírat. Vše, co potřebujete vědět, je už v anotaci a na zadní straně přebalu. Je to dojemné vyprávění o jednom pohnutém životě. Je to plné hlubokých myšlenek a lásky k hudbě.
  • Norri
    Norri mecenáš3.12.2022 16:06Drtileb a Kostřík
    Asi bylo jasné, že ve světě Černé Palice musí dříve či později na dojít i na parafrázi Batmana, a tady to máme. Myslím, že se to velmi povedlo. Všichni hlavní hrdinové i padouch jsou dokonalí. Máme tu Drtileba, který je spíše odrazem Punishera, než Batmana, máme tady Kostříka jako Robina, poctivou detektivku Reyesovou jako detektivku Montoyovou a samozřejmě Škleba jako Jokera. Všichni jsou skvělí a příběh funguje. Někdo by mohl říct, že na tom nic není, okopírovat skvělé postavy, ale udělat to tak, aby to nebylo trapné, to je něco jiného. Hodně musím pochválit taky panelování, kresbu a barvy Tončiho Zonjiče. Protože už jenom ta samotná kresba mě bavila. Sice by to mohlo být zajímavé, mít to celé nakreslené a vodovkami vybarvené Lemirem, jak je ukázáno v bonusech, ale Zonjičiho kresba je tady určitě ta lepší volba. V neposlední řadě je třeba zmínit, že ani tato kniha nepostrádá svou dávku “lemiroviny” a její konec mě překvapil.
  • Norri
    Norri mecenáš1.12.2022 21:21Hellboy: Kosti obrů
    Na tuhle knihu jsem se hrozně těšil, už od doby, kdy byla v Americe oznámena. Jednak jde o severskou mytologii, a navíc jsem už delší dobu žádného Hellboye nečetl. U Mignoly jsem se nebál, že by tu mytologii nějak zprasil. On i Golden k těmto záležitostem umí přistupovat citlivě a jsem rád, že mě nezklamali ani tentokrát. Neměli potřebu adaptovat nějaký známý příběh, Hellboy se nemusel vydat do času bájí, ale prostě jenom navázali na odkaz legend v současnosti. To se povedlo. Kosti obrů mají zdánlivě všechno. Mají dobrý příběh, dobrou kresbu, nechybí jim humor, ale jedno přece jenom postrádají - atmosféru. Ono příjemné mrazení ze skrytých lovecraftovských hrůz, které mám s Hellboyem spojené. Navíc mám pocit, že scénář místy lehce drhne.
  • Norri
    Norri mecenáš26.11.2022 15:26Zaklínač #06: Nářek čarodějnice
    Na první pohled se ani nechce věřit, že to napsal stejný autor jako předchozí knihu. Když jsem se nad tím ale zamyslel a znovu jsem to prolistoval, tak ten příběh nějak přece jenom funguje. Teda až na tu část v lese. To je hodně velký úlet. Bylo to jako zúčastnit se týdenní skupinové terapie s bandou zfetovaných bezdomovců někde v lese za železniční vlečkou. Ta část v lese zbytečně odvádí pozornost od toho hlavního. Od toho, co mělo dostat mnohem větší pozornost a péči. Byl by to pěkně temný příběh o vině, mstě a výčitkách svědomí. Taky by to samozřejmě muselo být pěkně nakreslené.

    Tím se dostávám k výtvarné stránce. Nevídám v komiksech často, aby byl samostatný člověk na kresbu a samostatný na dělání storyboardů. Proto je docela paradoxní, že, co se týká panelování a rozložení stránek, je tento komiks jeden velký bordel. Ve spojení s příšernou kresbou je to hotové dílo zkázy.

    Na závěr si dovolím dvě připomínky. Nepamatuji si, že by kdy Geralt vydal kohokoliv k upálení na hranici. To s ním nejde dohromady. Proto nechápu, že to hned na začátku komiksu udělal. A už vůbec nechápu, že na posledních stránkách udělal to, co udělal. Co jej vedlo k domněnce, že to, co nefungovalo napoprvé, bude fungovat napodruhé. Tím to Bartosz Sztybor úplně zabil. A ještě jedno rýpnutí na závěr. Jak se poslouchá “zřetelně”?
  • Norri
    Norri mecenáš25.11.2022 23:38Zaklínač #05: Blednoucí vzpomínky
    Přesně takhle! Takhle se to má psát! Hned první sešit mě vystřelil na měsíc a já jsem věděl, že tomu dám maximální hodnocení. Skvělá atmosféra a nápadité vyprávění s nečekaným zvratem na konci. Zvratem, který mě potěšil i rozesmutněl zároveň. Vím, zní to jako nonsens, ale až to přečtěte, tak pochopíte. K tomu úžasně atmosférická kresba, která mě bavila. Po předchozí knize je to hotový zázrak. To všechno už v prvním sešitu.

    Později se kresba zhoršila. Už nebyla tak propracovaná a stala se to hrubší, jednodušší. Ale atmosféra v ní zůstala. A dobrý příběh naštěstí taky. Dobrý, krutý a smutný příběh, který je spíše odkazem Sapkowského knih, než her. Příběh, který se na konci pěkně uzavírá, ale nechává i prostor k úvahám.
  • Norri
    Norri mecenáš25.11.2022 19:58Zaklínač #04: Z masa a ohně
    První, co mě překvapilo po otevření knihy, byl nový autorský team. A není to ledajaký team. Autory scénáře, kresby i barev jsou ženy. A jaký je Zaklínač od žen? Jako od Disneyho. Skoro pořád se usmívá a pobaveně kouká. Červená knihovna se "smyslným a vilným" zaklínačem. Kresba je docela pěkný mainstream, ale moc mě nebavila - taková disneyovka. Horší je to s příběhem a jeho vyprávěním. Sorry holky, ale stojí to za prd.
  • Norri
    Norri mecenáš24.11.2022 23:41Zaklínač #03: Prokletí vran
    Po Liščích dětech jsem k této knize přistupoval lehce nedůvěřivě. Vlastně ani nevím proč. Možná proto, že jsem byl trošku naštvaný kvůli Tobinově přístupu k autorství scénáře.

    Ale zpátky k Prokletí vran. Nakonec jsem docela spokojený. Svět komiksového Zaklínače vychází z kombinace Sapkowského knih a her. Tento komiks se odehrává po konci hry Divoký hon, kdy spolu Geralt a Ciri putují už jako dva zaklínači. Dějově Paul Tobin šikovně navázal na úplně první Sapkowského povídku se strigou. Zpočátku jsem měl podezření, že mu to časově nesedí, ale podle internetových análů a jejich časových os je to v pořádku. Zkrátka Geralt s Ciri přijali zakázku na strigu a Geralt cesou vypráví, jak to tenkrát ve Wizimi bylo těžké a komplikované. Ale tentokrát se strigou udělají krátký proces a nebudou si to nijak komplikovat. A co myslíte?

    Má to ale i své mouchy. Ne vždy se mi Geralt a jeho rozhodnutí zdály autentické. Říkal jsem si, že takhle by se knižní ani herní zaklínač nezachoval. Stejně tak mi chyběla i určitá melancholie, která je v Sapkowského knihách a cítil jsem ji i ve Skleněném domě. Docela spokojený jsem byl s kresbou. Není to úplná hitparáda a Geraltův obličej pořád vypadá jako vyžehlený v Photoshopu, ale celkově to není špatné.
  • Norri
    Norri mecenáš20.11.2022 18:39Svatá Barbora
    Na tento komiks jsem se těšil. Kuřimskou kauzu si pamatuju a je to rozhodně zajímavé téma, ale Svatou Barboru jsem koupil především kvůli kresbě. V knize se střídá několik stylů kresby, v závislosti na tom, co je zrovna vyprávěno, a jeden ze stylů se zdá být silně inspirovaný Chrisem Warem, na což jsem se těšil nejvíc. Po výtvarné stránce je kniha zkrátka povedená a nedivím se, že za ni dostala cenu Muriel.

    Co se týká děje, tam je to trošku složitější. Nevím, jak to mám celé uchopit. To, co původně mohl být úžasný dokumentární komiks, bylo nakonec změněno na fikci, a to přináší jeden zásadní problém. Autoři se rozhodli z celého příběhu vynechat původní oběti této kauzy. Pro mě je to sporné rozhodnutí, protože dost pochybuji, že to někomu prospěje anebo že to někoho ochrání. Kvůli této změně musel být celý příběh přiohnut. A jakmile už je něco takto změněné, tak už potom nevíte, čemu ještě můžete věřit a čemu už ne. Ale možná že je v této kauze skutečně tolik neznámých, že to jinak než jako fikci vyprávět nešlo.

    Celý příběh je vyprávěn z pohledu fiktivní novinářky, která chce odhalit pozadí celé kauzy. To je chytrý přístup a celá tahle linka je zpracovaná poměrně zajímavě. Konec je pak hodně mysteriózní, což je, s odstupem hodnoceno, docela mazané zakončení celé knihy.
  • Norri
    Norri mecenáš19.11.2022 20:05Dopis 44 (sběratelská varianta)
    Jsem nadšený! Dopis 44 je monumentální sci-fi epos. Skutečně velkolepý a epický po všech stránkách. Vím to, byl jsem jím po tři dny naprosto pohlcený. Nyní mám pocit, jako bych to všechno prožil. Že jsem byl s posádkou lodi Clark v pásu asteroidů i že jsem seděl s prezidentem Bladesem v oválné pracovně Bílého domu a dělal s ním všechna jeho těžká rozhodnutí. Nejsem schopen říct, který sci-fi komiks, z těch, co jsem četl, je nejlepší. Muselo by se hodnotit podle jednotlivých kritérií. Svou komplexností a čtenářským zážitkem však patří Dopis 44 rozhodně k těm nejlepším. V počtu stran jasně vede.

    Předně je třeba říct, že je to neskutečně dobře napsané. Hrozně příjemně se to čte. Postavy jsou skvěle napsané a pomalu se vyvíjí. Dialogy fungují a pracují s napětím. Navíc Charles Soule umí pracovat s překvapeními. Často mi po otočení stránky spadla brada a občas jsem nadšením i vykřikoval slova jako “Ho ho ho!” anebo “No, do prdele!”. Prostě mě to pohltilo...

    Dopis 44 je spíše technická sci-fi. Není to žádná space-opera anebo divoká vesmírná kovbojka. Je vidět, že Charles Soule má sci-fi rád a že nad tím přemýšlel. Moc se mi třeba líbilo logické rozebrání toho, jestli o nás mimozemšťané vědí a jestli od nás něco chtějí. Tohle mě zkrátka baví číst. Celý příběh má dvě hlavní dějové linky, které jsou spolu propojené. Jedna je spíše vědecko-dobrodružná ve vesmíru a druhá zase politicko-vojenská na Zemi. Celý příběh je dějově neuvěřitelně rozmáchlý a nemá smyl z něj nic přibližovat. Bylo by to jenom zrnko, které by vám stejně nic neřeklo o epické velikosti celku. Bylo by snadné napsat, že je to o povaze člověka a lidstva čelícího setkání s mimozemskou civilizací, ale nebyla by to tak úplně pravda. Je to o konkrétních jedincích a jejich rozhodnutích, které mohou mít a většinou i mají netušené a nedozírné následky. Je to také o nevyhnutelnosti a nesmiřitelnosti. Nikdo zde není jenom záporný anebo kladný hrdina. Každý se rozhoduje zodpovědně na základě vlastního přesvědčení a informací, které má.

    Charles Soule a kreslíř Alberto Jiménez Alburquerque mají úžasnou fantazii co se mimozemské civilizace a technologie týká. Alburquerque byl pro tento komiks jednoznačně skvělá volba. Zvládá skvěle technické udělátka i lidi. Jeho kresbu jsem si rychle oblíbil a baví mě. Jednotlivé postavy jsou od sebe jasně rozeznatelné, a to i ve skafandrech.

    Vyzdvihnout musím i papír a tisk. Papír je pevný a zároveň příjemný na omak. Neleskne se, nezůstávají na něm otisky prstů, ale tisk je i tak pořád ostrý a barvy syté. Moc příjemně se v tom listovalo. Vazba také naprosto skvěle drží. Když k tomu připočítám i povedený parciální lak na deskách, tak zbývá jen smeknout. Mighty Boys a tiskárna PBtisk odvedli moc dobrou práci.
  • Norri
    Norri mecenáš16.11.2022 22:48Matka (sběratelská varianta)
    Tak tohle jsem vážně nečekal a Lemire mě překvapil. Věděl jsem, jak ten příběh začíná. Tu knihu jsem si plánoval koupit už v angličtině, tak jsem o tom už něco četl. Jelikož mám od Lemira už něco přečtené, tak jsem měl určité očekávání, jak se ten příběh bude vyvíjet. A ono ne. Je to úplně jiné a jsem za to rád. Událostmi naznačenými v anotaci je na začátku navozena určitá situace a následný děj pak pomalu nastavuje vztahy mezi čtenářem a hlavními postavami. Potom se příběh najednou zlomí a nabírá takové tempo, že jsem skoro nedýchal. Pecka! Kresba je trošku jiná, není to mainstream nejtěžšího kalibru, a o to více se mi líbila.
  • Norri
    Norri mecenáš26.2. 21:00Sexuální výchova na 120 % #03
    OK, ještě jednou zareaguji, ač jsem to tady už nechtěl plnit něčím, co patří do pindárny :-) Chápu, že se to nabízí, usuzovat, že já považuji tu knihu za pitomou. Ale já jsem to myslel tak, že protože ji deefha považuje za pitomou, tak vznikl tak vtipný komentář. Kdyby se mu to líbilo, tak by to tak vtipné asi nebylo.
    Co mě se týče, tak to hodnocení jsem četl, protože jsem tu sérii vůbec nehodlal číst.
  • Norri
    Norri mecenáš25.2. 19:47Sexuální výchova na 120 % #03
    Ona i amatérská recenze je vlastně autorské dílo, které může být jednoslovné, může jít do hloubky a nebo může být prostě jenom vtipné. Já dokážu ocenit i hodnocení, které nesouzní s mým názorem.
  • Norri
    Norri mecenáš25.2. 13:41Sexuální výchova na 120 % #03
    deefha: Konečně! Od druhého dílu jsem netrpělivě čekal na třetí díl kvůli tvému komentáři. Opět to máš skvěle napsané! Skvělá ukázka toho, že i pitomé knihy mají svůj smysl. :-D
  • Norri
    Tohle je doporučené pořadí čtení, jak ho udává Egmont:

    Skywalker útočí, Zúčtování na pašeráckém měsíci
    Vader, Stíny a tajemství
    Vader sestřelen, Věznice povstalců
    Lando, Roztříštěné Impérium
    Válka na Shu-Torunu, Konec her
    Darth Maul: Darth Maul, Syn Dathomiru
    Vyvolený, Světlo pohasíná
    Moře v plamenech, Pevnost Vader
    Aphra, Citadela hrůzy
    Doktorka Aphra a enormní zisk, Já pán, ty pán
    Popel Jedhy, Vzpoura na Mon Cale
    Smrt naděje, Ztrestání Shu-Torunu
    Vzestup Kyla Rena, Oddanost
  • Norri
    Asi se do celé série pustím tak, jak to vyšlo. Ale jak to vlastně vyšlo? :-) Mám se orientovat podle indexu anebo podle data přidání?
  • Norri
    Norri mecenáš27.6.2023 09:01Supro™: Hrdinové na dluh
    George Walker Bush: K té kritice se vztahuje tady odpověď Štěpánky v rozhovoru. Dovolím si nakopírovat to sem...

    Z jakého důvodu jste se rozhodli, že mezi dvěma hlavními hrdinkami bude milostný vztah?

    Jislová: Komiks si trochu dělá srandu z toho, jakým způsobem, především Hollywood, řeší prezentaci menšin, ať už rasových nebo sexuálních. Ve filmech se často příběh nepřirozeně zastaví, aby divákovi předal středoškolskou lekci o tom, jak je v pořádku být jiný. V úvodní reklamě vidíme čtveřici Supro-hrdinů, kteří se snaží superschopnosti prodat veřejnosti. Jejich jinakost (pohlaví, barva kůže, typ postavy a podobně) není oslavou diverzity, ale cynickou markeťáckou snahou oslovit co nejvíc demografických skupin s peněženkami.

    Mým záměrem bylo napsat postavy, jejichž „jinakost“ je naprosto normalizovaná. Hlavní hrdinky spolu na veřejnosti také být nemohou, což ovšem není otázka netolerance společnosti, ale toho, že Ida není pro Evelinin mediální obraz dost dobrá. Jinak řečeno, svět Supra je post-svět, všechny rasismy, sexismy a jiné -ismy společnost překonala – ale to neznamená, že to vytvořilo utopii. Něco je pořád špatně…

    Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/literatura/supro-komiks-crew.A230608_093252_literatura_jgo
  • Norri
    Norri mecenáš31.5.2023 12:55Go West Young Man (varianta C)
    JIK: Chtěl jsem něco vtipného odpovědět, ale radši se v tom nebudu vrtat... Beztak byly celou tu dobu na klokanovi.
  • Norri
    Norri mecenáš27.3.2023 15:37Corto Maltese: Benátská báje
    Cabal: Zajímavé. Ty černobílé panely, co jsi poslal, jsou více ořezané než ty barevné od Arga.
  • Norri
    Norri mecenáš27.3.2023 13:05Corto Maltese: Benátská báje
    Cabal: Aha. Barvy mě taky překvapily, protože v Baladě o slaném moři mi ta kresba bez barev přišla geniální. Ale co je špatného na dvojnásobném počtu stran? Jsou to 2 příběhy v jedné knize? Jak může být u stejného příběhu svojnásobný počet stran?
  • Norri
    Norri mecenáš27.3.2023 11:14Corto Maltese: Benátská báje
    Cabal: Je to díl, který tady ještě nevyšel, takže tvůj kometář vůbec nedává smysl...
  • Norri
    Norri mecenáš23.3.2023 13:25Einherjar
    Hávamál 76 :-)
  • Norri
    Norri mecenáš6.11.2022 22:18Růžový a černý
    Milo_Harwey: Takových komiksů je, u kterých já absolutně nechápu, co na nich ostatní vidí... :-) A tak to je u všeho - u filmů, u chlastu i u ženských. Ještě že to tak je :-) Navíc každý se časem mění. Třeba ten komiks za pár let uvidíš úplně jinak :-)
  • Norri
    Norri mecenáš7.10.2022 12:54Čtyřlístek #726: Mosík to zařídí
    Mosík je familiární označení Mosadu? To by mohl být dobrý díl! :-)
  • Norri
    Norri mecenáš24.8.2022 22:58Mother Nature
    Je to zase beze slov?
  • Norri
    Alfi: Taky jsem se nad tím pozastavil. Nakonec jsem to opustil s tím, že je to příliš vznešené (nebo spíše honosné) jméno na tak ukecanou hlavu.
  • Norri
    Norri mecenáš17.7.2022 23:40Castaka / Metabaronovy zbraně (pevná vazba)
    Proč se zde místo předpony "techno" používá "nano" - například technokardinálové vs nanokardinálové.
  • Norri
    Norri mecenáš10.7.2022 15:47Providence
    Qvestor: Pěkná recenze!
  • Norri
    Norri mecenáš1.7.2022 20:16Perverzní páprda
    Na začátku devadesátek jsem prodal Saudka i Rychlé šípy, aby bylo na pivo. Ke komiksům jsem se pak vrátil až díky UKK :-)
  • Norri
    Norri mecenáš30.5.2022 11:59Shi #3, 4
    Mi ta nenávist taky nijak extra nevadila. Jenom mě překvapila. Byl jsem spíše zvědavý, jak autor vybruslí z té teroristické linky ze současnosti. Protože tam se ubíral velmi nepěkným směrem.
  • Norri
    Norri mecenáš27.4.2022 12:55Jelita: Ze života lůzrů
    Jsou tam nové příběhy a prodloužené některé staré. A je tam i zakázaná epizoda s vibrátorem. :-)
  • Norri
    Norri mecenáš20.3.2022 09:47Lucifer #06: Domy ticha
    Fimi: seriálem jsem absolutně nedotčený. Mám doma tolik nepřečtených komiksů, že na seriály nemám čas :-D
  • Norri
    Norri mecenáš10.3.2022 14:02Nezkrotný Berserkr
    Milo_Harwey: Těžko říct. Já jsem to hodnocení psal už když to vyšlo je to označené jako Vol.1. U Manor Black (Odkaz rodu Blacků) to už taky vypadalo, že pokračování nebude, ale teď už je venku první sešit pokračování. Tak třeba dojde i na Berserkera.
  • Norri
    Norri mecenáš8.3.2022 11:19Asgard
    Fimi: Northlanders jsem četl. Kdyby to tu tak chtěl někdo vydat v pevné vazbě! Na Black Road se chystám. Jinak co jsem ještě zapomněl pochválit, tak je Sága Valty. Tam se podle mě Dufauxovi podařilo dobře zachytit atmosféru starych ság. Doufám, že se od pana Vybírala dočkáme dalších vikinských lahůdek :-)
  • Norri
    Norri mecenáš7.3.2022 23:57Asgard
    Milo_Harwey: Marvel je úplně mimo srovnání. Ten si jede úplně jinou ligu a tam mě to dokonce docela baví. Třeba ze Simonsonova Thora jsem cítil jeho lásku k severské mytologii a to se mi i potvrdilo v jeho sérii Ragnarök. Co se Marvelu naopak vůbec nepovedlo, to je Ragnarok od Stana Lee a Jacka Kirbyho. Co se týče MCU Thorů, tak ty mám rád a Thor: Ragnarok je boží :-D

    Já jsem narážel na jiné evropské komiksy, zejména na Vei od Zaniru a na Mjöllni od Arga. Vei šlo z domu okamžitě. Mjöllni ještě nechávám chvilku uležet a potom tomu dám ještě jednu šanci.
  • Norri
    Norri mecenáš31.1.2022 22:41Sandman #06: Báje a odlesky I.
    Wittgenstein: To je zajímavý postřeh. Pomsta mě jako motivace nenapadla.
  • Norri
    Norri mecenáš31.12.2021 19:12Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Miło: Fajn vědět, že to ty hodnocení někdo čte :-)
  • Norri
    Norri mecenáš3.11.2021 20:58Noir: Detektivky v komiksu
    "Ne, ani očko nenasadíš, protože to je u železa! ... Já se na to, já to nebudu, já nebudu to dělat! ..." - pardón, první obrázek mi vyvolal vzpomínku na tuhle legendu :-)
  • Norri
    Norri mecenáš5.10.2021 16:17Odsunuté děti
    Byl jsem na přednášce - představovačce toho komiksu a potom jsem v něm ještě listoval. Já mám problém právě s výtvarnou stránkou. Každý příběh kreslil jiný výtvarník a na některé se fakt nedalo dívat. Scénář nechci hodnotit, protože jsem to nečetl, ale vzhledem k prohlášení scénáricty - "Podívejte, jsou tam obrázky a bubliny, opravdu je to komiks" - od něj taky moc nečekám. Na té přednášce pouštěli i kousky videí z rozhovorů s těmi "odsunutými dětmi" a bylo to docela zajímavé. Neměl jsem pocit, že by to podsouvalo nějaký názor. Je to zkrátka svědectví doby. Zavírat před tím oči asi není nejlepší cesta.
  • Norri
    Norri mecenáš25.6.2021 06:59Krásná temnota
    Kapis: Update tvého komentáře je nejlepší rozbor téhle knihy, jaký jsem četl. Klobouk dolů. Takhle mi to konečně dává smysl a musím si to přečíst znovu.
  • Norri
    Fimi: Papír je dobrý. Jenom se kdosi divil, proč někdo otisky vůbec řeší.
  • Norri
    Já jsem schopný rozleptat i klávesnici... Před čtením si myju ruce jak před chirurgickou operací a stejně po mě na černém zůstávají otisky.
  • Norri
    Norri mecenáš20.5.2021 22:25Orlové Říma #1, 2
    Gmork: Zajímavé. Já jsem našel dneska anglickou verzi a tam je to obráceně, tak jak bych čekal já. A když se podíváš na tu diskuzi předtím a na povahy obou postav... :-) Ale je to drobnost, která ničemu nevadí.
  • Norri
    Norri mecenáš20.5.2021 15:49Orlové Říma #1, 2
    Asi jsem měl být konkrétnější. Jde tam o kontext z předchozích panelů. Myslím si, že obsah těch bublin by měl být přehozený.
  • Norri
    Norri mecenáš20.5.2021 14:29Orlové Říma #1, 2
    Co říkáte na tyhle dvě bubliny? Neměly být naopak?
    https://ibb.co/4jmZyR8
  • Norri
    Norri mecenáš10.5.2021 06:59Green Lantern: Žádný strach
    Fry: Paráda! :-)
  • Norri
    Tak už mám knihu taky doma. Balení je opravdu festovní a oba přebaly jsou pěkné. Akorát nejsem úplně spokojený s provedením vazby - viz obrázek. Mám strach, jak se to bude chovat a jestli se to nebude časem zvětšovat. Zvláštní je i to, že ta vazba je prohnutá, i když je kniha zavřená. Jak to máte vy?
  • Norri
    Norri mecenáš24.4.2021 00:53Wonder Woman: Mrtvá Země
    trudoš: Palec nahoru za citaci Tři sester v hodnocení :-)
  • Norri
    Norri mecenáš8.4.2021 11:28Odkaz rodu Blacků
    Matthew: Zatím žádné pokračování neexistuje a tohle je z roku 2019. Comics Centrum řeklo, že to je one-shot, že lidi by si pokračování přáli, ale ani oni (CC) netuší, jestli se to stane. To znamená že by to jako one-shot mělo být ukončené. Ale ukončené to rozhodně není. Spíše to vypadá, že to Dark Horse po čtvrtém čísle zařízl pro nezájem.
  • Norri
    Norri mecenáš25.11.2020 07:51Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Fimi: To, co bylo od Abnetta z jeho Strážců v UKK a NHM, to se mi docela líbilo.
  • Norri
    jh666: "bylo do očí" - to jsi napsal schválně, že jo? :-)
  • Norri
    Norri mecenáš11.11.2020 13:15Vodní had
    Alfi: Není ta otázka zbytečná? ;-)
  • Norri
    Norri mecenáš10.11.2020 08:45Hra o tuříny
    Prohlídl jsem si ukázku a nemám slov. Fakt pro tohle existuje cílovka?
  • Norri
    Norri mecenáš5.10.2020 10:42Tankerka #01
    Doppelganger: :-) Tak to je top! :-D
  • Norri
    Norri mecenáš20.5.2020 15:34Papež ukrutný (limitovaná edice)
    louza: Jak jsi došel k závěru, že to, co popisuješ z Před Incalu, prezentuje Jodorowský jako normální chování? Vždyť se snažil vylíčit tu společnost jako totálně zvrácenou...
    cyboy: "Leonarda ne!" - pobavilo :-D
  • Norri
    Tak já jsem četl z Loba jenom "Lobo versus Maska a další řežba" a moc mě to nebralo. Gerd je úplně někde jinde. Nevím teda, jaký je český překlad, ale mám to komplet v originále a jsem tím nadšený. Hodně udělá Youngova kresba a ten "fluffy" slovník. Připouštím ale, že základ scénáře je Lobovi podobný - všechny rozsekat.
  • Norri
    Norri mecenáš27.2.2020 14:48Sochař
    Milo_Harwey: Sedmá pečeť
  • Norri
    Lenny: Díky. Tohle si prostě musím pořídit! 😄
  • Norri
    Norri mecenáš2.10.2019 23:10Wannsee
    Za výlet taky stojí Muzeum druhé světové války v Gdaňsku. Mají to tam udělané moc pěkně. Letos před výročím měli připravenou i audio vizuální show s promítáním na stěnu toho muzea video zde.
  • Norri
    Norri mecenáš12.8.2019 23:25Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    A čemu se diví? Spousta lidí určitě stejně jako já čeká, jestli to tentokrát myslí vážně a nebo to je zase jenom další nekoncepční pokus. Ať ukážou, že to myslí vážně a potom ať začnou počítat.
  • Norri
    Norri mecenáš17.6.2019 22:39Žoldnéř #01: Kult svatého ohně
    Scareface: OK, to jsem nevěděl. V bonusu autor píše: "Nejpraktičtější bylo vrhnout se do světa fantasy a všechno si to vymyslet ". Já jenom že jsem pořád čekal, kdy se ukáže ta sci-fi stránka, a ono pořád nic. Možná v dalších dílech. :-) Jinak nakreslené je to opravdu pěkně a i přes všechny mé výtky jsem zvědavý na pokračování. :-)
  • Norri
    Norri mecenáš26.3. 20:27Sběratelský klub
    Mi dělají radost komiksy, které jsem si nechal podepsat. Je to spojené s tím, že jsem se s těmi autory setkal.
  • Norri
    Norri mecenáš16.3. 21:51Pindárna
    Škoda, že ten Blacksad nevyjde celý v jednom velkém hardbacku. Tak trošku mi trhá žíly, že tu první knihu mám jako paperback...
  • Norri
    Norri mecenáš11.3. 13:55Sběratelský klub
    Django: Nezahrnuje. Agent bude ve dvou knihách. V rámci předobjednávky budou obě knihy v jednom "slip case". Dárek bude zvlášť.
  • Norri
    Norri mecenáš1.3. 17:02Filmový a hudební klub
    Já mám silně zapsaný jenom jeden kung-fu film - Zrada a pomsta. Nahrál jsem si to tenkrát z televize na video a pak jsem to sjížděl furt dokola. Když jsem se na to zkoušel dívat nedávno, tak už to moc nešlo. Ale ve vzpomínkách je to pořád krásné. :-)

    Vlastně ještě jeden film - 36 komnat :-D
  • Norri
    Norri mecenáš29.2. 18:26Pindárna
    Jak tak pročítám tu diskuzi, tak nevěřícně kroutím hlavou. Jednak nad potřebou, chytat někoho za každé slovo, tak i nad potřebou vymezovat se vůči někomu, kdo se na videu nechová podle jeho představ.
  • Norri
    Norri mecenáš5.2. 09:27* Připomínky a návrhy
    U tohoto Conana jsem narazil na problém v popisu - "podmračený, s?mečem v?ruce."
    https://comicsdb.cz/comics/8401/barbar-conan-01-zivot-a-smrt-barbara-conana-kniha-prvni
  • Norri
    Norri mecenáš24.1. 22:17Sběratelský klub
    Já jsem si dlouho nadával, že jsem si Kurva velký Sic City nekoupil, když běžela kampaň. Ve výsledku jsem teď ale rád. Ony se ty menší knihy prostě líp čtou. Kolosální Hellboye mám, ale taky to není terno. Když jsem před časem četl celou sérii ÚPVO, tak jsem měl kolikrát chuť nakouknout do Hellboye. S malou knížkou by to byla rychlovka na stojáka před knihovnou. V případě kolosálek jsem se na to radši vykašlal... :-D Jeden se nezavděčí ani sám sobě :-D
  • Norri
    Norri mecenáš23.1. 23:06Pindárna
    Já bych to nechal na nakladatelích. Pokud nakladatel tvrdí, že je to manga, tak je to manga. Je mi to jedno. :-)
  • Norri
    Norri mecenáš17.1. 13:00* Připomínky a návrhy
    Zack: Mi se to líbí.
  • Norri
    Norri mecenáš15.1. 14:29* Připomínky a návrhy
    Já píšu dlouhé komentáře, ale hvězdičky používám taky. Jak už tady zaznělo, jsou hlavně pro mou orientaci. Když třeba hledám, co se mi za poslední rok nejvíce líbilo, tak jsou hvězdičky jasné vodítko. A občas mi i pomůžou při rozhodování, co koupit a co si odpustit. Pokud si chci něco přečíst, tak se komentářům vyhýbám. Komenty ostatních čtu až po sepsání vlastního hodnocení.

    Co se týče hodnocení série, tak na to nemám jednoznačný názor. Tam bych si asi vystačil s textovým hodnocením, s tím, že když už by si tam někdo pro sebe potřeboval dát nějaký status, tak si ho může napsat třeba kapitálkami na začátek textu.
  • Norri
    Norri mecenáš12.1. 18:12* Připomínky a návrhy
    B
  • Norri
    Norri mecenáš11.1. 14:48Srazy, cony, festivaly
    Šlaka, jsem odhalen! :-D
  • Norri
    Norri mecenáš11.1. 12:15Srazy, cony, festivaly
    No já se taky obávám, že až jednou svleču svůj kostým, tak mě nikdo nepozná :-D
  • Norri
    Norri mecenáš4.1. 15:14Sběratelský klub
    Já jsem z posledního vydání dostal Muriel s chybou ve vazbě, tak mě to docela mrzí. Na reklamaci si nenechali vůbec nic... Ale stejně to má špatně nastavené barvy. Takže určitě půjdu do nového vydání, až bude. Už aby bylo :-D
  • Norri
    Norri mecenáš3.1. 13:05* Připomínky a návrhy
    Jedna k jedný má pevnou vazbu.
  • Norri
    Norri mecenáš2.1. 20:15Srazy, cony, festivaly
    Škoda, že nemáme databázi, kde by všechny jeho komiksy měly hodnocení a recenze... ;-)
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2023 13:22* Připomínky a návrhy
    GWB: Skener bohům žel nemám. Můžu to vyfotit, jestli chceš. Tady mají všechny potřebné informace. Přišlo mi to už před vánocemi.
    https://www.centrala.club/jedna-k-jedny/
  • Norri
    Norri mecenáš28.12.2023 10:41* Připomínky a návrhy
    Máte už podklady k Jedna k jedný? Mám to poslat?
  • Norri
    Norri mecenáš11.12.2023 22:12Pindárna
    Používání Goodreads je tak nějak spíše pro srandu. Zvláště u českých titulů. Není tam všechno a už mi ani nejde přidat nové knihy jako dříve. Pro české vydání používám hlavně Databázi knih. Ale co se týká komiksů v češtině, tak na comicsdb nic nemá :-)

    Co se týká zahraničních komiksů, tak to je úplně na prd. Nenašel jsem nic, kde by se daly naklikat komiksy z celého světa. Asi se budu muset dokopat k něčemu vlastnímu.
  • Norri
    Norri mecenáš30.11.2023 16:12Sběratelský klub
    Můj největší sen toho nebude součástí, že?
  • Norri
    Norri mecenáš30.11.2023 12:44Nakupujeme venku
    Příští rok u 2000AD vyjde opět Sláine: Rohatý bůh. Tentokrát ale v ultimátním rozměru a z nových scanů.
    https://2000ad.com/news/pre-order-now-slaine-the-horned-god-anniversary-edition/
  • Norri
    Norri mecenáš14.11.2023 14:22Pindárna
    No a když už jsme u toho Thorgala, máte někdo nějaké informace co Egmont? Já jsem zaslechl něco jako že velké špatné...
  • Norri
    Norri mecenáš12.11.2023 00:11Sběratelský klub
    Tak to je pecka! Fear Agenta jsem v prosinci chtěl koupit od Image.
  • Norri
    Norri mecenáš9.10.2023 20:32Povinná četba
    To je snad jasné, že to není komiks, ne? A taky limitky u Arga? To jste je ještě nikdy neviděli? Očekávám plátěný hřbet, který v obybu nepraskne po pár otevřeních. A taky možná jiný obrázek na deskách.
  • Norri
    Norri mecenáš3.10.2023 11:27* Připomínky a návrhy
    Mě nejvíc štve, když v televizi ve zprávách na sílu přechylujou kdejakou tenistku, aby vzápětí řekli Ema Smetana. Buďto ať jsou teda konzistentní anebo ať se na to vykašlou.
  • Norri
    Norri mecenáš3.10.2023 10:12* Připomínky a návrhy
    George Walker Bush, seneke: Tak to je dobře. Díky! Prostě jsem na to chtěl jenom upozornit. Určitě mi nešlo o to, aby se procházela a opravovala celá tabulka autorů. Tu Fionu jsem dal jako absurdní příklad. Tohle je nově přidané a praštilo mě to do oka.
  • Norri
    Norri mecenáš3.10.2023 07:00* Připomínky a návrhy
    Opravdu je nutné kazit ženským jména i tady? Třeba taková Hannah Templerová.
    V tom případě by v rámci konzistence měla být opravena třeba Fiona Staples na Staplesová...
  • Norri
    Norri mecenáš8.9.2023 11:57Sběratelský klub
    Kdybyste nevěděli co s prachama, tak tady je "kickstarter" na vydání artbooku Tonuho Sandovala. A vyjde to levněji než ten Jerie... :-D
    https://www.ulule.com/artbook_sandoval_fabart/

  • Norri
    Norri mecenáš7.9.2023 16:52Pindárna
    Ty jo, Gustu si pamatuju ze školy z obrazu, kde působil velmi klidným dojmem. A tady na tom gifu řeční jak Hitler :-)

  • Norri
    Norri mecenáš25.8.2023 23:14Srazy, cony, festivaly
    Já nad tím uvažuju.
  • Norri
    Norri mecenáš18.8.2023 14:17Pindárna
    Ať se radši hlásí jenom ti, kteří programátoři nejsou... :-D
  • Norri
    Norri mecenáš8.8.2023 23:08Nakupujeme venku
    Ten Frontier vypadá výtvarně hodně zajímavě.
  • Norri
    Norri mecenáš5.8.2023 09:06* Připomínky a návrhy
    Zack: Sorry, moje chyba. Nevšiml jsem si, že jeden odkaz je na nakladatelství.
  • Norri
    Norri mecenáš4.8.2023 13:38* Připomínky a návrhy
    Narazil jsem na duplicitní profil autora:
    https://comicsdb.cz/autor/2034/pavel-talas-pata
    https://comicsdb.cz/nakladatelstvi/632/pavel-talas - tady ten má na sobě jeden komiks
  • Norri
    Norri mecenáš4.8.2023 08:58Pindárna
    MisaNuff: Podotýkám, že vždycky napíšu své hodnocení a až pak čtu hodnocení druhých :-)
  • Norri
    Norri mecenáš12.7.2023 17:40Nakupujeme venku
    Na druhou stranu, kdyby tady bylo něco jako Comics Point, tak z toho obchodu celou dovolenou nevylezu... :D
  • Norri
    Norri mecenáš12.7.2023 17:38Nakupujeme venku
    Gmork: Když píšeš suvenýry, tak tím taky myslíš nakoupené v kamenném obchodě? Kromě jednoho knihkupectví v Gdaňsku, kde už dávno nemají takový výběr komiksů jako kdysi, je všude jenom Empik s docela nudným výběrem.
  • Norri
    Norri mecenáš11.7.2023 15:27Nakupujeme venku
    Já jsem včera zase nakoupil venku a táhl jsem tu cihlu ze Sopotu do Gdaňsku. Zase další suvenýr :-)
  • Norri
    Norri mecenáš11.6.2023 10:59Srazy, cony, festivaly
    Ten Thorgal, budou teda teď pokračovat souborným vydáním těch prvních dílů?
  • Norri
    Norri mecenáš29.5.2023 19:03Srazy, cony, festivaly
    6 českých autorů na komiksovém festivalu v Mnichově.
    https://comicfestival-muenchen.de/kuenstlerinnen/
  • Norri
    Norri mecenáš26.5.2023 11:00Sběratelský klub
    Proto mám radši knihy bez přebalu :-)

    P.S.: Je pravda, že i ty mívají ten hřbet někdy ujetý.
  • Norri
    Norri mecenáš25.5.2023 21:49Nakupujeme venku
    Gmork: Jo, Ocalałou zlevnili o 31 zlotych den po mé objednávce. Jsem myslel, že mě jebne...
  • Norri
    Norri mecenáš19.5.2023 09:25Nakupujeme venku
    Alfi: Na kšeftování mě neužije. Standartní je pro kolegu :-)
  • Norri
    Norri mecenáš18.5.2023 17:39Nakupujeme venku
    Taky mi dneska přišel Atom. Společně s Vybíralem :-D
  • Norri
    Norri mecenáš12.5.2023 14:19* Připomínky a návrhy
    Plánujete přidat Rok plže od Dana Černého?
  • Norri
    Norri mecenáš26.4.2023 08:33Srazy, cony, festivaly
    Chystáte se letos někdo na Komiksowou Warszawu. Já bych to letos rád konečně zvládl. Štve mě ale absolutní absence informací. Má to být za měsíc, ale jejich web není od loňska aktualizovaný a na facebooku taky nic není, teda kromě letošního termínu 25.-28. května...
  • Norri
    Norri mecenáš25.4.2023 12:30Nakupujeme venku
    Jonathan Arbuckle: To LM aniversary edition nevím, ale před Comic-Conem jsem si na podpis koupil LIBERTY MEADOWS SUNDAY COLLECTION HC BOOK 01 a musím říct, že je to moc pěkná kniha. Sice na stránkách hrozně mrhá místem, ale je pěkná a celobarevná.

    Co se týká další doporučení, tak spoustu z těch komiksů v akci už mám (např. Lemira, Remendera, CASANOVA COMPLETE ED HC, ...), takže jsem vzal jenom pár věcí: KARMEN HC, BONE ORCHARD MYTHOS HC PASSAGEWAY, CHRONONAUTS TP VOL 01, GUNNING FOR RAMIREZ TP VOL 01 a 02. Zvažoval jsem ještě ADVENTUREMAN HC VOL 01 a 02, protže mám rád Dodsonovu kresbu, ale kvůli horšímu hodnocení jsem si to odpustil.
  • Norri
    Norri mecenáš25.4.2023 12:15* Připomínky a návrhy
    Burza - pokud by byla poblíž, tak bych se zašel podívat, ale z Ostravy do Prahy bych kvůli tomu asi nejel. Ale jestli by fungovala a opravdu by se tam ve větší míře nakupovalo a prodávalo? To nevím. Spousta se toho prodá už na Facebooku. Ale taky je pravda, že spousta lidí nechce posílat na dobírku a jiní nechtějí platit předem. Tyhle komplikace by na burze odpadly a mohlo by to tam lidi přilákat.
  • Norri
    Norri mecenáš25.4.2023 12:10* Připomínky a návrhy
    Ještě by mohlo přibýt jedno zaškrtávací políčko nebo ikona Podepsáno.
  • Norri
    Norri mecenáš25.4.2023 09:33Filmový a hudební klub
    Co se týká nové Metallicy, tak mě hrozně nebaví ty videa, které vypustili. Když jsem si to ale pustil do sluchátek jako hudební pozadí, tak to celkem šlo. Ale ještě to nemám dostatečně naposlouchané, abych to mohl víc soudit. Zatím mám jenom dojem, že tam chybí nejaké výraznější sóla. Hardwired mi přišlo našlapanější. Ale jak říkám, ješrtě to nemám dost naposlouchané.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 957 (cca 445282 Kč)
Mám: 1110 (cca 526756 Kč)
Chci: 106 (cca 46006 Kč)
Sháním: 16 (cca 8147 Kč)
Nabízím: 12 (cca 3868 Kč)
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 30
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0