• Tomeek
    Tomeek30.9.2021 18:08Jak rozumět komiksu
    Řešil se někde český překlad? Knížka výtečná, ovšem (ten) ikon je v sémiotice česky normálně "znak". A překládat "closure" jako "ucelení", když by daleko srozumitelnější bylo "souvislost", "spojitost" nebo konec konců i "smysl" , vyloženě bije do očí.
  • Tomeek
    Třem úkolům pro Klytoru jsem při prvním čtení přicházel na chuť pomalu, protože v nich Fanouš nemá tolik prostoru, kolik jsem zpočátku očekával. Nakonec si mě získaly. Jednotlivým zápletkám je věnován dostatečný prostor a světy, kterými se Klytora pohybuje, jsou vypodobněny do nejmenších detailů. Citoslovce při boji se strážcem v podzemí Jopliniina ostrova! Takže ano, také Tři úkoly považuji za nejlepší z celé série. Kdyby za nic jiného, tak za plakát Čtyřlístku na zdi příbytku čarodějky Joplinie.
    Ovšem malý formát u celé série nakladatel vyloženě prokaučoval. :-(
    Animovaný teaser
    Autorovo PF 2015 s Fanoušem
  • Tomeek
    Tomeek12.4.2020 12:32Fanouš: Továrna zkázy
    Zjistil jsem poněkud paranormální věc. Každý z dílů Černého fanoušovské trilogie považuji za nejlepší z celé série. Asi tak, jako má slovinská hora Triglav tři vrcholy. :-) Továrnu zkázy jsem přečetl jedním dechem. Od počátku mě zápletka vtáhla do děje a jednotlivé zvraty v logickém rytmu stupňovaly napětí až do úchvatné pointy. Má to jen tu nevýhodu, že je to komix, který můžete číst podruhé až po delší době, kdy už pointu a detaily pozapomenete. Ale právě díky silnému dojmu při prvním čtení považuji také Továrnu za nejlepší díl celé série.
  • Tomeek
    Tomeek1.4.2020 15:30Manžel and Watashi
    Tak tenhle komiks jsem si pořídil ze zvědavosti. Zaujalo mě, jestli má nějaký význam, že český manžel japonské ženy a autorky komiksu je na obálce vypodobněn jako milý kříženec medvídka Pú a Brouka Pytlíka. Knížku jsem si užil. O obsahu nebudu spoilerovat, jen je na pět hvězdiček moc krátká. :-) Mladá paní, mají talent!
  • Tomeek
    Agónie talentu v přímém přenosu. Duševní impotenti, kteří v roce 1972 zařízli Lipse Tulliana v Mlaďáku, by zasloužili srdečné rozloučení á la Sahrberg. Předloha je stejná, Weigelovy scénáře mají v podstatě pořád stejnou úroveň, jediné, co vyprchává, je jiskra ze Saudkovy kresby.
  • Tomeek
    Tomeek10.3.2019 19:56Komiksová filozofie
    Není to špatné, ale trochu mě to zklamalo. Jednak už název, který v originále zní Kreslený úvod do filosofie, byl změněn na komerčně nepochybně lákavější Komiksovou filozofii. Přestože filozofie znamená "milovat temnotu" (na rozdíl od filosofie, což znamená "milovat moudrost") a přestože tak český název slibuje více, než kniha může nabídnout. Některé výtvarné provedení filosofických principů je také poněkud matoucí - za všechny hned demonstrace Aristotelovy logiky na začátku, kde pod Hérakleitem sice praskne jeden stupeň, ale celý žebřík se nezhroutí, jak by mělo vyplývat z předchozího výkladu. Ale každopádně nadprůměrná knížka.
  • Tomeek
    Myslím, že Bublifuk dojel na jedinou věc: děti nejsou a priori nadšené, že si mohou číst komixy. Děti chtějí příběhy o svých hrdinech, a je jim v podstatě jedno, jestli mají ty příběhy formu čtení před spaním, filmu, počítačové hry nebo komixu. Takže název "Bublifuk" nepochybně rozněžnil srdce několika málo dospělých komiksových fandů, kteří za ním dokázali vidět mnohaletý boj za emancipaci komixových bublin v české literatuře, ale pro cílovou skupinu byl bez obsahu. Čtyřlístek je časopis o příbězích Čtyřlístku, pár příběhů o jiných hrdinech je z hlediska dětského čtenáře přehlédnutelný bonus navíc. Bublifuk byl časopis o ... bublifuku? Škoda ho.
  • Tomeek
    Tomeek13.7.2014 17:07Lips Tullian
    Za mě 1000% a více.
    Jako zasloužilý hipster musím vzpomenout dobu, kdy mi ze sběru od sousedů zachráněný originál z MS prosvětloval temnou dobu totáče...
    Toto vydání je luxusní přesně tak, jak tento brak zaslouží.
    OÚÚÚNZ!
  • Tomeek
    Původně jsem chtěl jen napsat, že andre a Schramm přesně vystihli můj pocit po přečtení Stop. Ke konci mi dějové zvraty přišly už dost násilné, pořád jsem čekal co se vyvine z Kardozy a na konci jsem byl z vyústění jejího sub-plotu zklamán. Tak jsem si Stopy přečetl znovu, abych přišel na to, co tam nesedí. A zjistil jsem s překvapením, že pravdu mají Svěrák, J.Connor, ClimbVibe a Toe. Můj dojem při druhém čtení byl hlavně údiv nad tím, kolik podzápletek se mi do prvního dojmu nevešlo. Super jemný Yetti, Lemurie... Dojem z Továrny mi při druhém čtení snižovala znalost pointy, Tři úkoly jsou při prvním i dalším čtení stejně výtečné. Ale Stopám jsem prostě musel přijít na chuť a potom baví pokaždé ještě více. A teď k tomu, proč dávám za pravdu Svěrákovi. Každé zastavení Fanouše s Mackerlovou by vydalo na samostatný sešit. Protože míst mají po cestě opravdu hodně, je každé prostředí jen načrtnuto a už se v bleskovém tempu jede dál. Čtenář tak teprve při druhém čtení může přestat vnímat jednotlivá zastavení především jako ohrožení hlavních hrdinů, a může věnovat dostatečnou pozornost prostředí i odůvodnění dějových zvratů. Také epičnost smolařky Kardozy vynikne až při zpětném pohledu. A Yetti by si snad zasloužil vlastní spin-off. Teď, po třetím přečtení považuji Stopy za nejlepší díl série.
    Doufejme, že i když na poslední stránce na něj chybí upoutávka, bude další Fanouš brzy následovat.

  • Tomeek
    baatcha: Díky, o Tomovi a Jerrym jsem nevěděl. Věděl jsem o prvním animovaném Hobitovi od Borna, ale o tomhle ne. A přitom to souviselo:
    http://www.rembrandtfilms.com/rembrandtanimation.html
    http://youtu.be/UBnVL1Y2src
  • Tomeek
    Nevíte někdo podrobnosti o tom, jak to bylo s tiskem německých Cleverů & Smartů v Československu za socialismu? Pamatuji se jen, že se říkalo, že se "tisknou tady ve Svobodě". Dávalo by to smysl. Soudruzi potřebovali devizy a kapitalisté levný tisk. Těch německých tady bylo mezi lidmi a na černém trhu docela dost, prý se kradly z tiskárny. Cožpak o to, to všechno mohla být legenda, aby se zamlžily jejich zdroje pašování ze západu. Ale mám ve sbírce i původně nerozřezané archy, jeden dokonce s chybně vytištěnou jednou z barev. A tam by mi už pašování smysl nedávalo. Víte o tom někdo něco víc?
  • Tomeek
    Tomeek25.3.2020 17:52Lips Tullian
    Tuhle mě přepadla malomyslnost, že Saudkovsko/Holtenovského Lipse Tulliana už nikdo na plátna kin nikdy nedostane. A pak, že je to stejně jedno, že by bylo bývalo jedině mělo smysl, aby ho natočili s Matuškou v sedmdesátých letech. A že kvůli normalizaci to tehdy nikoho ani nenapadlo. A pak jsem si po mnoha letech znovu pustil Fantoma Morrisvillu a bylo po trudnomyslnosti, protože to je přesně tatáž poetika lásky k braku, kde vystupují neohrožení hrdinové ostře řezaných rysů, křehké hrdinky se s tichým vydechnutím ách kácejí v mdlobách do jejich náručí, a desperát si střihne jen tak pěvecké sólo, něž chladnokrevně spáchá podlý zločin, za který záhy neujde trestu. Všechno smrtelně vážné a přitom k popukání. Pokud existuje tullianovský film, tak je to pro mě Fantom Morrisvillu. Co to je, co tehdejší filmaři znali, a ti současní ne? Oh, wait...
  • Tomeek
    Tomeek28.3.2019 02:12Čechoslováci ve světě
    Proč francouzští vojáci na straně 25 mluví německy...?
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 206 (cca 13246 Kč)
Mám: 208 (cca 13550 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 5 (cca 535 Kč)
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 42
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0