• Gustik5
    Tak... Tohle není Spiderman, ani jakýkoli z klasických super hrdinských příběhů. Tohle je něco víc. Po všech stránkách. Koneckonců, není to jenom tak pro nic za nic první komiks, který dostal lierární cenu do té doby udělovanou jinak plnohodnotným literárním dílům (rozuměj knihám). Nejprve jsem viděl film, který mne svou surovou atmosférou let Studené války a poupravenou historií USA, stejně tak jako zajímavými charaktery naprosto uchvátil. O perfektním soundtracku a vlastně všem ostatním ani nemluvě. A tak přišla potřeba koupit si komiks. Celkem mne překvapilo a potěšilo, jak moc filmaři zůstali předloze věrní. Komiks je samozřejmě obsáhlejší a propracovanější, což nabízí nejenom ucelenější pohled na jednotlivé charaktery (vždycky mě zajímalo, kde Roschach přišel k té dokonalé masce!), ale i na celkovou premisu příběhu a její podání. To se mi ale přece jen o drobet víc líbilo ve filmu (SPOILER sjednocení pod vidinou hrozby od Dr. Manhattana), než v předloze (hrozba útoku obřího, ve skutečnosti vědci a umělci vytvořeného "mimozemšťana" KONEC SPOILERU). Krom veliké hloubky příběhu tu pak máme bandu maskovaných, pokřivených individuí (či, jak je používáno v knize- "vigilantů"), z nichž pouze o jednom se dá hovořit jako o superhrdinovi, a co do charakterových vlastností snad ani o jednom. Všichni jsou to, či v jednom případě byli lidé, lidé s problémy schopnými usadit i toho nejschopnějšího psychiatra (jak ostatně Roschach dokazuje). A... Pokud jsou někomu nesympatičtí, možná je to dané právě jejich lidskostí, nesoucí s sebou roztodivné charakterové vady na pozadí všeho násilí, kterým si prošli. Nebudu se tu snažit to zevrubně popisovat. Lákavý text na přebalu knihy nelže. Tohle je prostě nerdovská bible a naprosto převratná komiksová novela, která zbořila mýtus o brakovosti komiksové literatury, a zároveň nově definovala superhrdinský žánr. Dost možná tím právě nastolila onen další věk, ve kterém se autoři přestali bát své maskované hrdiny vystavovat i jiným problémům, než byli jejich maskovaní nemesis. Tohle prostě bude čtenář nenávidět, nebo milovat... I kdybych už od něj neměl číst nic dalšího, tak stejně. Alan Moore je bůh. No a kresba Davea Gibbonse (který mimochodem navrhoval kostýmy pro filmové zpracování), to je taky něco. Pro mě, jako začínajícího komiksáka zatím asi vrchol toho, co jsem dosud četl... :)
  • Gustik5
    Jeden z nejlepších příběhů se Spideym, co jsem zatím četl. Je to mrazivé a temné. Chvílemi i děsivé a nechutné. A hlavně je to jiné. Kraven je tu vykreslen jako naprostý šílenec schopný čehokoli, jehož jediným cílem je pokořit pavouka. Plný počet nedávám kvůli mírnému znechucení. Tady nečekejte humorně hláškujícího pavoučího muže. Tohle je depresivní a, ano opakuji se, temné.
  • Gustik5
    Hmm, no podle mě Zázrak na Fabulu není (zvlášť když je tam první číslo, který bylo dost slabý). Ale moje dětské já se u něj baví dobře. Moje hodnocení je trochu nadsazené, to je fakt. Že vám to, pánové jako komiksovým tvůrcům stojí za to... :D Jinak já jsem z Prahy a do Fabuly nehlasuju (nobody cares, je mi to jasný).
  • Gustik5
    Nikdy by mě nenapadlo, že bude u nás vycházet superhrdinská sešitovka (česká, v našich reáliích), která mě bude takhle bavit... A přes počáteční skepticismus mi nezbývá než smeknout a dodat, že je to s každým dílem lepší a lepší. Upřímně nechápu ty, co komiks odepsali hned po několika prvních číslech. První , "prapůvodní" superhrdinské komiksy měly také vážné nedostatky, ale byly zejména pro děti a měly své kouzlo. A Zázrak ho má, rozvíjí se a ač si z amerického mainstreamu bere to nejlepší, buduje vlastní... A patos prostě k hrdinům patří, obzvlášť k jejich magickým počátkům. :) A Petr Kopl kreslit umí, ne že ne. Pátá hvězda navíc je za odkaz na Péráka... :)

  • Gustik5
    Gustik53.4.2016 14:55Daredevil: Rok jedna
    Frank Miller a John Romita Jr. vytvořili jeden z nejlepších příběhů s Ďáblem z Hell´s Kitchen. Krom atmosféry příběhu, dobře napsaných postav a zajímavé, místy jednoduché, nicméně jisté a výborně provedené devadesátkové kresby, tu je samozřejmě nezbytná, pro někoho možná až nesnesitelně koňská dávka patosu. Což však dle mého skromného názoru k superhrdinskému komiksu patří. Zvlášť když jde o příběh, popisující jeho zrod. Více- http://nafilmu.cz/2016/03/recenze-daredevil-rok-jedna/
  • Gustik5
    Gustik514.2.2016 14:10Deadpool: Drákulova výzva
    Spolu s filmem k nám dorazila i komiksová premiéra tohohle ukecaného žoldáka. Nutno dodat, že na obojí jsem se dlouho těšil jak malý Jarda na Vánoce. Drákulova výzva je fajn, celkem vtipná a zábavná oddychovka. Překlad je kvalitní, někomu možná mohou vadit překlady některých vtipů a narážek, se snahou zasadit je do nám, Čechům bližšího kontextu. Mně to ale nevadilo. Já se bavil a napjatě čekám a doufám v další komiksy s tímhle šílencem v češtině. Protože přečíst si to v rodném jazyce je pro mě příjemnější. :) Mé hodnocení je možná o hvězdičku vyšší, než by bylo záhodno, ale Deadpoola žeru a jsem strašně rád, že se na něj u nás dostalo, takže tak..
  • Gustik5
    Gustik52.6.2017 10:16Jirka #13
    To už by byl podle mě i ten jeho merch; polštář s potiskem usmívajícího se Jirky a nápis: "Spím s Jirkou." :D
  • Gustik5
    Gustik530.5.2017 21:31Jirka #13
    cyboy: Chudák Bart... Taková sešitová nejprodávanější vlaštovka Crwe a porazí ji Jirka... Co se to děje?! :D Jinak bych nebyl tak skeptickej. Blbci jsou zákonitě nejvíc vidět a slyšet a zrovna ty děcka z toho ještě vyrostou. Mně se tenkrát taky kolikrát líbily úplný hovadiny.:D

    petrsimcik: To souhlasím. Jednak periodicita a jednak propagace, která podle mě taky není nejšťastnější. Plus to že to seženeš hlavně v knihkupectví tomu taky nepřidává.
  • Gustik5
    Gustik530.5.2017 14:06Jirka #13
    Nebo tak no... :D
  • Gustik5
    Gustik530.5.2017 13:38Jirka #13
    Tak podle mě je to trošku o tom, že Jirka se zkrátka umí prodat. A děti zapálený do jeho youtube tvorby si to prostě koupí. Možná je to i tím, že krom toho Čtyřlístku, Bublifuku (kterej má prý podle šuškandy skončit kvůli nízkým prodejům) a Zázraka nemaj nějaký ty cool a trendy komiksový sešitový alternativy pro srovnání... Ať se to drží. Třeba to časem dopomůže k vzniku něčeho kvalitnějšího.Třeba...
  • Gustik5
    Jasné, chápu. Tak držím palce ať se to tedy zlepší. Vím že spousta lidí to stejně bude házet na vás, vysvětlení nevysvětlení. :)
  • Gustik5
    Díky za vysvětlení. Ale i tak mi přijde divný to dát na obálku. Přece jen ty komiksy asi budou hlavně o tom seskupení, které se má nazývat Inhumans... Proč tedy nedat na obálku tenhle název, a "nelidé" pak používat v komiksu v odpovídajícím kontextu, kdy se mluví o rase? To už je samozřejmě otázka někam jinam a na někoho jiného. Ale takhle mi to prostě moc nesedí...
  • Gustik5
    Abych parafrázoval postavu ze Švejka. Tomuhle já prostě nepochopuju! Neví někdo jaké má to, že se zrovna Inhumans takhle překládají odůvodnění? Edit: Aha. To sice dává smysl, ale pořád jsou superhrdinský tým ne?
  • Gustik5
    To Hulik: Jako by se stalo...
  • Gustik5
    ClimbVibe: Trolling level 10000... :D
  • Gustik5
    Jojo, z toho co jsem zatím listoval se to točí hlavně okolo Rolandova mládí a událostí v Hambry, takže si to rozhodně nejvíc bere z knihy čtvrté; Čaroděj a sklo. Tu mám zrovna rozečtenou, takže můžu s komiksovou adaptací porovnávat. Baže... :)
  • Gustik5
    jayjay86 - Budeš se asi divit, ale slůvko anály má i jiný význam než myslíš. V komiksu použitém slovním spojení to znamená určité (knižní) spisy, prameny, jedná se o synonymum slova letopisy. Ač je to spíše archaismus, stále se používá a jsem si jistý, že v komiksu ze šedesátých let má rozhodně co dělat, nehledě na to že i v kontextu příběhu to má svůj smysl (kouzelnické spisy budou asi hodně staré)... Mezera tudíž není v překladu, ale spíš ve tvých znalostech. ;) Jinak s tvým názorem ohledně tohohle dílu UKK souhlasím a jsem rád že jsem si jej pořídil.
  • Gustik5
    Gustik515.3.2015Prodám
    Dobrý den, sháním tyto komiksy z UKK za rozumnou cenu:
    Občanská válka
    Wolverine: Zrození
    New Avengers: Útěk

    Eventuelně možnost výměny za New X-men- G jako genocida. Možné osobní předání v Praze.

    Nabídky prosím zasílejte na mail gustik96@gmail.com, díky.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 340 (cca 88498 Kč)
Mám: 317 (cca 82406 Kč)
Chci: 5 (cca 1735 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0