• P.G.
    P.G. mecenáš13.10.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #02
    Mazec! Atmosférou ještě lepší než první kniha.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 21:45V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Vypadá to jako manga, ale není to manga! Čte se to jako manga a přesto to není manga! Co je to? No přece nový Lovecraft! Lovecrafta mám moc ráda a tohle je další povedený kousek do sbírky a doposud pro mě asi nejlepší grafická adaptace. Jako jo, mohlo by to být ještě vizuálně děsivější (to kdyby se do toho pustil Ito), ale takhle to stačí. Stránky a dvojstránky, kde se nemluví a jen kompozice scén vytváří stísněnou atmosféru - to je na knize asi to nejlepší. Antarktida je prostě obrovská, pustá, zmrzlá a spolehlivě smrtící i sama o sobě a co teprv s Prastarými. Proti tomu všemu je člověk mrňavý, křehký a spolehlivě smrtelný... Už se těším na druhý svazek, to bude teprve jízda...
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:39Modrá CREW #28 - Elrik #3, 4
    Oproti předchozí knize o trochu lepší, ale ne o moc. Kdyby tam byl jako hlavní hrdina kdokoliv jiný (jako maník s mečem, třeba Kull, Conan), tak ani záměnu nepoznám. Kresba je jako generická šablona k jakémukoliv fantasy dobrodružství jdi - najdi padoucha/poklad/krásku etc - zabij padoucha/přines poklad/zachraň krásku/etc. Pokud má být Elrik opravdu výjimečná postava ve fantasy žánru (jak je prezentováno), tak jeho grafická interpretace v této knize (a i té předchozí) tomu moc neodpovídá.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:31Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Tak toto podání Elrika mi tedy kresbou zrovna nesedlo.
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:20Příběh čarodějky
    Originální styl kresby, originální svět a doufejme že i začátek originálního příběhu (i když co je ve fantasy po Tolkienovi originální, že...). Povedený vstup do světa "dospělého" fantasy komiksu. Těsím se na pokračování...
  • P.G.
    P.G. mecenáš11.6.2023 16:12Inkognito - Tajné vydání
    Paradní akční jízda. Jen ten konec druhého příběhu je takový... otevřený :D Libí se mi zjevné i ne příliš zjevné narážky na různé prvky ať už z DC nebo Marvelu. Scénář skoro nikde neskřípe; pravda, ve Špatném vlivu je pár míst, které jsou trochu meh a konec je až příliš rychlý - vypadá to, jako by náhle došly přidělené stránky (a příběh byl ještě na pár dalších sešitů), ale nijak zásadně to nevadí. Kresba parádní. Vydání taky na jedničku - pevná vazba, bonusový materiál (zejména obálky, ty jsou fakt povedené).
  • P.G.
    Je to tedy pěkná büchle (a těžká k tomu), ale stojí to za to. Osamu Tezuka + 29 příběhů + 642 stran = pořádná porce zábavy na dlouhé zimní večery! Na příbězích semi líbí, že nejsou zbytečně natahované a i když jsou si, co se týče scénáře, podobné jako vejce vejci, rozhodně nejsou nudné a u řady z nich jsem se vesele usmívala, neboť i po 40 letech od vydání čtenář zjistí, že se toho ve světě zas tak moc nezměnilo a staré nešvary zde popsané jsou stále ... aktuální. Pravdou je, že hned první příběh, v němž se setkáme s Pinoko, by mohl leckoho velmi rychle odradit od dalšího čtení; naštěstí situaci zachrání překladatelská poznámka, která čtenáře dovede k doslovu, kde se vše uvede na pravou míru! Takže doporučuji toto nepřeskakovat :) Kresba je výborná a dokládá, že i manga může vypadat "naprosto normálně", se spoustou postav, kdy každá (nebo skoro každá) vypadá jinak (podobnost s jinými autorskými postavami či přímo autorem je pouze nádodná :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš30.11.2022 22:03Modrá CREW #25 - Universal War One #5, 6
    WOW! To je ale parádní finále! Sice ten [spoiler] si přímo říkal o [spoiler], ale je to napasané tak, že chytne a nepustí. Jako jo, teď už to dává celé smysl (myšleno jako celá série) a ano, tento poslední svazek se mi hodně líbil. Kresba, včetně barviček, výborná. Scénář dobrý, střih taky, takže suma sumárum "koukatelné béčkové scífko" :D
  • P.G.
    Tak pro mě asi nejhorší Kůstek. Čekala jsem nějaké zajímavé rozuzlení s Trnkou, Babčou a Locustem a ve výsledku dostala akční béčko s tragickými dialogy, tragickým scénářem a ještě tragičtějším střihem. Místy jsem si dokonce říkala, jestli mi v knížce nechybí nějaké ty stránky (např. to "finále" s dráčky, to jako vážně??). Až bude čas, dám si Kůstka ještě jednou komplet, ale obávám se, že ani tento způsob čtení nezmění tragičnost konce...
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.9.2022 20:00Modrá CREW #24 - Universal War One #3, 4
    Ho ho ho! To už je jiné kafe oproti předchozím dvěma dílům! Akce pěkně šlape, žádná na první pohled viditelná vata a mnohem, mnohem lepší atmosféra space-dobrodružství! Dokonce jsem se musela podívat, jestli to napsal stejný autor! :D Tohle je dobrý příslib před velkým finále.
    P.S. Nechci spoilovat, tak jenom řeknu, že naznačené neotřelé řešení onoho (censored) paradoxu jako by z oka vypadlo jednomu našemu filmovému projektu (censored). A to se mi líbí!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.9.2022 20:30Paper Girls, kniha třetí
    Tak v tomto třetím svazku jsem se už definitivně ztratila. Jako těch verzí realit už je tam fakt moc...
  • P.G.
    P.G. mecenáš29.8.2022 19:18Mýty #19: Sněhurka
    Paráda! Je tedy fakt, že na kresbu příběhů s Bufkinem jsem si musela zvyknout, ale nakonec celkem fajn. Jednohubky, které potěší a jako celek dají povedený příběh. A hlavní story o Sněhu je taky parádní. Už u předchozích Mláďat jsem měla pocit, že Mýty trochu potemněly a od pohádky se pomalu přes vážnou pohádku přesunuly do kategorie pohádkový thriller. Za mě jednoznačné plus.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2022 15:23Zóna
    Tohle bylo sakra dobrý!
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.7.2022 20:42Modrá CREW #23 - Universal War One #1, 2
    Tak jsem z Universal War One taková trochu rozpačitá. Dva díly a moc se toho teda v nich nestane. Akorát se dozvíme kdo, co, kde a jak, případně s kým. Nápad s "jednotkou" postradatelných, co patří za katr, není nic nového ani objevného, jejich "zločiny" jsou taky klasika, některé stereotypy jsou jako pěst na oko a závěrečná akce ve stylu deus ex machina to celé tak nějak spolehlivě zabíjí. Kresba je fajn, ale to ladění do žlutohnědé v prvním dílu je teda hnus, welebnosti. Ať mi nikdo něříká, že na těch vesmírných lodích nemají i jinak barevný světýlka! Ve druhém dílu se to zlepší, ale jen trochu.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.7.2022 11:52O sněhu: Hledání jara
    To. Bylo. Strašný.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.7.2022 11:47Perverzní páprda
    Říká se, že méně jě někdy více a v případě páprdy to platí dvojnásob. Pamatuji si pár kousků z dřívějška a tehdy mi přišly vtipné. Ale přečíst některé další v téhle útlé knize bylo opravdu utrpení. Když už perverzní humor, tak musí být rychlý, úderný a - to především - opravdu vtipný, s excelentní pointou. Tady je pár povedených kousků, zbytek je natahované (až za limit) trapno.
  • P.G.
    P.G. mecenáš1.7.2022 18:29Alias
    Kurva, to bylo dobrý! Tak dobře napsanej a zrežírovanej příběh jsem už hodně dlouho nečetla. Začíná jako trochu mysteriózní detektivka, ale záhy se z něho stane parádní psychojízda, které skončí rychle, rázně a - trochu nečekaně. Zpočátku mě trochu děsila dlaždičtina, kterou Jessica vládne levou zadní, ale jakožto ex-sh, jejíž život je na tak trochu na sra*ky, na to má plný právo a je jí úplně šumák, co si o tom bude čtenář myslet! Kresba je sice místy trochu nepřehledná (ach ty noční scény...), sešit 10 je na čtení hotový peklo (kdo, ku*va, vymyslel ten bílej stín pod černými písmeny na světlým pozadí??? a co teprv na černým??? WTF??) a ta "retro" část v sešitu 22 je tedy fakt jako pěst na oko, ale jinak ke grafické stránce nemám výhrady. K čemu ale výhrady mám, je provedení knihy - jako chápu, omnibus, těžká büchle, ale po jednom přečtení (v křesle!, žádná divočina) mám dolní roh na předních deskách nadranc, odřenou spodní hranu a úplně zborcenou vazbu. Za tohle tedy jednoznačně palec dolů. Naštěstí je omnibus vázaný, tak snad z něj nebude po druhém přečtení (a že na něj brzy dojde!) salát.
    Suma sumárum - jsem ráda, že jsem do Aliasu šla, protože je to komiks úplně jiný, než jaké tu vycházejí. Jako že ÚPLNĚ jiný. Setkáte se se superhrdinkou (no dobře, ex), která je ale normální člověk, co má život na sra*čky (tak trochu moc) a je to setkání, na které jen tak nezapomenete.
    6*!
  • P.G.
    Kresba parádní, jen ten příběh jaksi není (ono taky na 6 stran se toho moc vymyslet nedá)
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.4.2022 21:49Aldebaran (pevná vazba)
    Paráda, prostě paráda. Dala jsem Aldebaran na jeden zátah, jinak to prostě nešlo. Poctivé klasické scífko s prima zápletkou, side-story á la BH 90210, zlobícími ale vlastně neškodnými padouchy a samozřejmě happy endem! A k tomu výborná kresba a živé barvičky! Co víc si přát? No přece další alba od Lea! Doufám, že se tu Aldebaran chytne a CREW bude s Leoversem pokračovat.
  • P.G.
    P.G. mecenáš6.4.2022 17:29Proti přírodě #03: Znovuzrození
    Jednička super, dvojka jakž takž a tady ve trojce už došla šťáva. Obzvláště "finále" mi přišlo hodně meh... Ale co, kresba stále fajn, takže to jako celek nakonec tak hrozné není.
  • P.G.
    P.G. mecenáš6.4.2022 17:21Paper Girls, kniha druhá
    Tak tady už jsem se trochu (dost) ztrácela v dějové lince. Ale kresba stále fajn.
  • P.G.
    Není to špatné, ale tento sedmý, apokalyptický, kůstek je na můj vkus strašně moc ukecaný. Jako jo, je třeba odhalit další dílky do skládačky příběhu, ale některé věci mi přišly nelogické a nedovysvětlené. Jako třeba ty přízračné kruhy. Nebo ty kousky locusty. Na druhou stranu, Podfa se zase rozjel (že by závislost na zlatě?), což slibuje, že následující díl bude stát za to :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.9.2021 16:24Paper Girls, kniha první
    Sakra, to je dobrý! Žádné složité filozofování, žádný uhlazený jazyk, ale hned od prvních stránek parádní akčně-mysteriózní jízda. Holky se s tím, do čeho se dostaly, tedy moc nepářou. Vaughan napsal výborný scénář, kde co není řečeno naplno, vyplyne z kresby, které je příjmeně retro 80ky/90ky. Dokonce si poradil i s oblíbeným paradoxem/problémem cestovatelů v čase a i "deus ex machina" má vlastní dějovou linii (a fakt mě zajímá, co jsou zač a o co jim jde)!
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.8.2021 20:05Modrá CREW #19 - Dobyvatelé #1, 2
    Parádně nakreslené! Příběh více fikce než fakta – spíše taková conanovka, kde jde hlavně o akci (a že tady je na co koukat!) a příběh v pozadí je tak trochu z povinnosti. Každopádně, je to (zatím) výborně namíchané - akce (spousta), tajemno (zatím jen trocha), padouši (a padoušky?), výpravné scény jak z prvotřídního velkofilmu (spousta), spoře oděné bojovnice a nejen ty (taky spousta) a především - vynikající detailní kresba s parádními barvami (ten nádech do žlutých/oranžových/hnědých tónů tomu dává historickou atmosféru, jako by to bylo na pergamenu). Říkám si, jak by něco takového asi vypadalo v hodně velkém formátu? No jak asi - ještě famózněji!
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 16:12Velký vezír Iznougud (pevná vazba)
    Iznogud? No no no! Izgud!
    Dost jiný MDEK (oproti předchozím, které jsem četla), který je prakticky celý postavený na slovních hříčkách a situačním humoru a kde kresba je spíše doplňkem, než hlavním nosným prvkem. Ano, příběhy se opakují, zápletka je vždy stejná (velkovezír se chce stát kalifem) a rozuzlení je očekávatelné, ale... Ale Goscinnyho studnice nápadů (jak se pokusit stát kalifem a jak selhat) je hodně hluboká, takže se čtenář rozhodně nenudí. Smekám před překladatelem, zejména pak nad tím, jak se mu nevtíravě a vtipně podařilo do posledního příběhu propašovat narážku na jednoho nejmenováného emzáka :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš12.7.2021 15:59Mýty #18: Mláďata v Zemi hraček
    No konečně zase jednou parádní díl. Příběh v zemi hraček je teda mazec (když se to vezme kolem a kolem) a už chápu, proč má kniha vzadu to nenápadné varování :D Ve druhém příběhu jsem se jaksi ztratila s postavami, ale zdá se, že je to jako v SW - začneme někde uprostřed nebo skoro na konci a pak k tomu někdy někde dolepíme začátek :) Kresba mi taky trochu nesedla (zejména proporce postav), ale celý příběh je vlastně jen takový apendix k hračkám, tak to nevadí (stejně jako ten apendix, taky normálně nevadí).
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.6.2021 16:12Bomba
    Bomba!
  • P.G.
    P.G. mecenáš20.6.2021 16:04Inseminátor
    Na tento sborník jsem narazila čirou náhodou v týdnu v jednom nejmenovaném knihkupectví a majíc ho za novinku, neváhala jsem. Teprve doma po rozbalení jsem zjistila, že byl vydán už v roce 2004! A po přečtení musím uznat, že s ohledem na čas, je to vážně pecka! Jak svým zpracováním (ty reklamy jsou parádní!), tak především svým obsahem. Nejvíce se mi líbil Princip nepravděpodobnosti - scénář s excelentní pointou a k tomu výborná kresba. Na druhém místě se u mě umístily Vzlety a pády - tady je vizuální stránka dechberoucí, ale konec je tak moc otevřený, až to bolí. Godot spoutaný mi nevím proč připomněl Storma, ale je příliš krátký (a je to na něm bohužel vidět). Vana je spíš takový artový pokus a Maso - Maso je pro mě těžko uchopitelné. Scénář mi přijde šitý horkou jehlou (obzvláště konec) a kresba (tady spíš malba) má na můj vkus strašně moc modré. Jako jo, je to béčkové SF, ale i tak... Prostě moc modré...
    Shrnuto podtrženo - sborník se zajímavým nápadem, výborným zpracováním a parádním obsahem - jak mě něco takového mohlo minout? Jo, aha, 2004... To jsem se vezla na vlně mangy :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.6.2021 11:26NANITS chronicles
    Tak jsem ještě dnes pročetla bonusový artbook a musím říct - naprostá paráda! Je za tím spousta práce na vizuálu a dokáži si představit, jak by asi vypadal třeba krátkometrážní animák/CGI. Když si to srovnám s některými projekty, co jsou k vidění na trubce, myslím, že Nanits má potenciál! :D
    Co mě ale na artbooku vážně mrzí je jeho provedení - po čtvrthodině držení v dlaních a čtení z něj mám salát. Lepidlo teplem úplně rozměklo a jednotlivé části se prostě oddělily od sebe. Za tohle tedy palec dolů...
  • P.G.
    P.G. mecenáš4.6.2021 19:54NANITS chronicles
    Parádní jízda! Takové lehce post-apo, ale především dystopické SF, s řadou klasikých béčkových propriet - zlá a prohnilá korporace, nevraživost mezi kolonií (Marsem) a mateřským světem (Zemí), hrdina, který si napřed musí projít peklem, a mnoho dalších - který ale skvěle funguje. Žádné složité filozofování, žádné úvahy nad (ne)smrtelností chrousta. Místo toho akce, akce a zase akce s hláškami, jadrným jazykem a spoustou mrtvých. Prostě béčková scifárna v komiksu. Líbí se mi, že jednotlivé kapitoly mají odlišný styl kresby a barevné podání, kdy obojí vhodně doplňuje "téma a příběh" dané kapitoly. Za mě jednoznačně palec nahoru. Zpracování knihy je parádní, jen ta hmotnost... Zkoušela jsem číst už v autobuse, ale prostě to nešlo.
    P.S.: A další palec nahoru za popkulturní narážky v komiksu!
    P.P.S: Doufám, že komiks bude mít pokračování. Já chci další nášup!
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.5.2021 15:18Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 04
    Čtvrtý svazek sebraných soudních spisů soudce Dredda je opět pořádným špalkem ke čtení. Na začátku čeká čtenáře osm krátkých příběhů - Policejních spisů, což jsou takové jednoduché dvouaktovky na rozehřátí. Po nich následuje propracovanější a delší pětiaktovka Soudce Smrt žije, krátká dvouaktovka Deník šíleného občana, dvouaktovka Útok na I-blok-4 a tříaktovka Vyjížďka frajírků! Jak Deník, tak Útok a vlastně i Vyjížďka notně přitápí pod dystopickým kotlem plným zmaru, šílenství a šílenosti v Mega-City 1 a je jasné, že jsou předehrou k něčemu opravdu velkému. A také že ano! Protože po Vyjížďce následuje devítidílná Blokmánie, kdy Mega-City 1 ovládne naprostý chaos a šílenství - ale to je jen předehra ke strhující Apokalyptické válce, pětadvacetidílné šílené bitvě mezi Mega-City 1 a East-Meg 1, v níž oblohu křižují atomové hlavice a anihilační rakety a na zemi svádí líté boje soudci obou znepřátelených stran a život obyvatelů Mega-City 1 často velmi rychle končí.
    Za sebe musím přiznat, že jsem čtvrtou knihu přečetla naráz, protože jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Uspořádání příběhů a atmosféra postupné gradace zmaru v Mega-City 1 končící apokalypsou je magnet, který chytne a nepustí. Z dosud vydaných sebraných spisů je tento asi nejlépe uspořádaný a poprvé funguje jako celek, kdy krátké příběhy čtenáře patřičně rozehřejí před velkolepým finále. Kresba Apokalyptické války mi na prvních stránkách trochu neseděla k příběhu, ale s rozjezdem apokalypsy k němu dokonale sedla, podtrhujíc atmosféru zkázy. Je třeba říct, že zkáza v podání Briana Bollanda (Soudce Smrt) a v podání Carlose Ezquerry (Apokalypsa) jsou dvě naprosto odlišné zkázy :)

    Dycky blok Maxe Jaffy!
  • P.G.
    Přesně podle mého gusta :) Výborná kresba, jednoduchý příběh, který jede kupředu sám od sebe - co víc chtít? Sice v tom trochu cítím narážky na současnou korektní dobu, ale proč ne. Taková aktuálně-moderní Farma zvířat. Jen ten háček na konci, ten mě tedy moc nepotěšil! Takhle okatě zaháčkovat ke druhému dílu... :)
  • P.G.
    Svět Ekhö nabízí spoustu zajímavých nápadů, ale přijde mi, že scénárista již vystřílel všechnu munici na začátku série a teď už jen jede setrvačností a vaří z vody. Naštěstí výsledný dojem z knihy zachraňuje parádní kresba, ale ani v prvním příběhu z Londýna nestačila na to, abych si po přečtení řekla: A to má být jako co? Variace na 007, Sherlocka a hippies? Druhý příběh z New Yorku už je o něco lepší (přímočařejší akce), ale zase ne o moc.
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.4.2021 19:33Sochař
    To teda bylo ... strašné. Nápad dobrý (sice stokrát ohraný a pointa průhledná jako křišťál), potenciál zápletky dobrý, ale vlastní realizace vpravdě tragická. Takřka 500 stran plných ubrečeného patosu, neschopnosti hlavního hrdiny jakkoliv vyrůst, nerozhodnosti a především neskutečné ukecanosti a ospravedlňování se, proč to či ono nejde. Kresba také nic moc (zejména u postav) a absence postav, které bych si alespoň trochu oblíbila celý dojem z knihy poslaly po poslední stránce k úlevnému zapomnění. A k poučení pro příště - brát oslavné ódy na obálce jako varování.
  • P.G.
    No konečně zase pořádný díl! V barvě prostě paráda.
  • P.G.
    Velké zklamání oproti předchozím dílům. Příliš mnoho vedlejších postav a konec, který tak nějak vyšuměl do prázdna... A kočičák nic moc (na to, že má být vládce východního pomezí). Naštěstí kresba a barvičky stále fajn, takže je alespoň na co koukat :)
  • P.G.
    Komiksy pro děti, které slupnete jako malinu a nad tou přemírou logických lapsů jen zavřete oči.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.5.2020 13:06Caravaggio (pevná vazba)
    Asi nejpoutavější tištěný životopis, co jsem doposud četla.
  • P.G.
    P.G. mecenáš9.5.2020 12:50Mýty #16: Supertým
    Tak tohle se úplně nepovedlo... Začátek (příběh s Bufkinem) slibuje parádní rozjezd, ale pak přijde nejprve sestavování Supertýmu (!) a na jeho závěr přímo ukázkový deus ex machina, který to celé dokonale zabije. Když na scénu nastoupil pan S, představila jsem si právníka od konkurenčního vydavatelství, který jen ukazuje na postavy a říká: "máme licenci-ne, máme licenci-ne,....". Ve srovnání s tím, kolik prostoru bylo věnováno panu Temnému v předchozích příbězích, jak se postupně budoval jeho svět a jak byly Mýty nuceny ustupovat a hledat řešení, je konec v tomto stylu tragický. Závěrečný příběh z císařství s Šípkovou Řůženkou je jen slabou náplastí. I když mě tento díl Mýtů hodně zklamal, stále jsou Mýty sérií, kterou stojí za to číst - kvůli nepřebernému množství nápadů a také kvůli Buckinghamovi. Doufám, že slibně se rozvíjející dobroudružství Bufkina nedopadne stejně, jako dopadl Supertým...
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 23:06Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 2
    Druhý omnibus je o trochu lepší než první, ale ne o moc. Lepší zejména v tom, že je tu více akcí ve vesmíru, více impéria (které též vrací úder!). Scénáře některých příběhů za moc nestojí, některé jsou vysloveně tragické a adaptace epizody pět je tak trochu zmatečná (ale zase nakreslená celkem obstojně). Osobně musím přiznat, že mi z ilustrátorů mnohm více sedí Al Wiliamson než Carmine Infantino. Stejně jako první omnibus je i tento vhodnou historickou exkurzí do světa SW, ale v hodnocení to na 4 prostě není.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:49Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 1
    Osmdesátkové Star Wars! Jasně, že jsem po něčem takovém musela sáhnout... Jenže - není to zas takové terno. Je to byproduct merchandisingu - a je to na něm bohužel vidět. Zejména s takovým odstupem času. Začíná adaptací epizody IV a pokračuje ve stylu "vyber náhodnou zápletku a přidej minimálně jenu známou SW postavu". Jak jinak si vysvětlit Sedm statečných v čele s Hanem? Nebo jakousi fanatsy splácaninu s piráty? Teprve, když se přiběhy odehrávají ve vesmíru a do věci se vloží impérium (a sám Darth Vader), konečně dostaneme alespoň trochu pořádnou akci ve stylu SW. Kresba není špatná, ale místy je dost těžké poznat, že se jedná o SW. Suma sumárum - jako exkurze do historie SW dobré, ale moc od příběhů nečekejte.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:26Star Wars Omnibus: Zjevná hrozba
    Tento omnibus je mixem dobrých a ne moc dobrých příběhů. Jak kresbou, tak příběhem se mi líbily Hon na Auru Sing, Zam Wesell a Nájemní lovci: Aura Sing. U Jango Fetta mi nejprve nesedla kresba, ale po pár stranách jsem jí přišla na chuť. Některé panely a scény jsou nakreslené výborně a pár stran opravdu stojí za to (např. dvojstrany 246-7, 266-7). Ze zbývajícíh příběhů mi utkvělo v mysli máloco a ty extrakrátké příběhy (jako např. Ohnivé srdce nebo Otrávený měsíc) mi připadaly spíše jako nějaké reklamní vložky než plnohodnotné příběhy. Po přečtení celého omnibusu jsem zjistila, že ze světa SW mám raději delší příběhy (třeba i s více dějovými liniemi a zápletkami), než takovéto krátké příběhy ve stylu "tu a tam něco vezmeme". Když už krátké, tak raději ve formě, jaká je v omnibusech Před dávnými časy (ale to je zase retro...).
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.12.2019 22:06Star Wars Omnibus: Vyslanci a zabijáci
    První čtyři příběhy z epizody jedna jsou, bohužel, vycpávka a navíc ještě celkem nudná. Cizines se mi líbil jak kresbou, tak příběhem. Mrtvý jedi, který vlastně zas až tak mrtvý není, za to rozhdoně plus. I Vyslanci na Malastaru mají zajímavou zápletku a tady rozhodně plus za Sebulbu (a některá neočekávaná řešení problémů)! Jango Fett byl pro mě (po utrpení s Boba Fettem) příjemným překvapením, mimo jiné i proto, že jsem se v něm dozvěděla, jak to bylo s Mandaloriany a co je vlastně Boba zač. Jen ta kresba mohla být o něco lepší - stejně jako ve Vyslancích jsem si u některých panelů a scén říkala, jestli je nekreslil někdo jiný, neboť mi přijdou na první pohled odlišné (jak kdyby odbyté). Celkově jsem ale s omnibusem spokojená, kdyby nebylo toho vycpávkového úvodu, asi bych dala s odřenýma ušima plný počet. Takhle je to jen za čtyři (a taky s odřenýma ušima).
  • P.G.
    Jsem z flétny trochu rozpačitá. Bylo mi jasné, že jako prsten to nebude, ale že to bude až tak jiné, jsem nečekala. V knize je adaptováno 9 různých oper a jak je z přehledu patrné, tyto adaptace vznikly v rozmezí více jak pětadvaceti let! Což je patrné především na kresbě. A nejen díky tomu za mě prostě kniha jako celek dost dobře zhodnotit nejde. Přistoupila jsem k ní s takřka absolutní neznalostí předloh a spíše se soutředila na obrazovou stránku a vlastní příběhy brala jako doplněk. Z tohoto pohledu je jednoznačným tahounem Kouzelná flétna - kresba je podobná jako v prstenu, hravost kresby doplňují výborné drobnosti odlehčující děj (jako třeba detaily tváří a výrazů Paminy, Papagena a Papageny) a ač je zápletka dost průhledná, těch více jak 130 stran mi nepřišlo ani moc, ani málo. Salome má výbornou atmosféru, ale textu je v některých panelech až moc. Mahlerovy písně jsou spíše takovou experimentální tvorbou, ač Ztratil jsem se světu se mi po grafické stránce opravdu líbí. Pellas a Melisanda mě však neoslovila - a to ani kresbou, ani příběhem. U Parsifala mi k příběhu nesedla kresba - nevím proč, ale po prvních dvou stranách jsem očekávala pořádnou space operu a toto očekávaní se se mnou neslo až do konce. Ariana a Modrovous mě uchvátila především prací s barvami a kompozicí panelů. A po flétně je pro mě druhým tahounem knihy. Hrdinův sen beru opět jako experiment. Sedlák kavalír je druhou adaptací, která mě vůbec neoslovila. Prostředím, dialogy, kresbou... No a poslední adaptace - Komedianti - to je prostě majstrštyk. Černobílý, zběsile se řítící od začátku do naprosto excelentního finále, kde každý obraz a každý dialog je na tom správném místě.
    Shrnuto a podtrženo - možná kdybych znala jednotlivé operní předlohy, měla bych z některých adaptací lepší pocit. Pokud mám knihu zhodnotit jako celek, musím nejprve říct, že se jedná o fenomenální dílo (že se těch adaptací vůbec někdo zhostil, že to trvalo tak dlouho a především, že máme možnost je mít v jedné knize všechny najednou). Ale také musím říct, že z pohledu čtenáře neznalého předloh jsou některé adaptace výrazně lepší než jiné a díky tomu celá kniha působí nevyváženě. Na druhou stranu, i kdybyste si v knize našli jen dvě, tři adaptace, které vás opravdu uchvátí, stále stojí za to přečíst si i ty ostatní.
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 22:44Star Wars Omnibus: Stíny Impéria
    První příběh mě nijak zvlášť neuchvátil (nevím proč, ale vadila mi přílišná barevnost), ovšem zbývající dva, to už byla parádní jízda. A to jak příběhovou linkou (zejména v Mara Jade: Císařovou rukou), postavami (jak Mara Jade, tak Guri mi připomínají Black Widow), tak i kresbou. Na obou příbězích se mi líbí, že jak Mara i Guri, jež jsou de facto "superhrdinky", mají poměrně podstatné slabiny a právě jich je využito v zápletce. Ano, dá se očekávat, jak to nakonec dopadne a ano, je to průhledné, ale všechno to dění okolo je právě to, co se mi na obou příbězích líbí nejvíce.
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 22:16Star Wars Omnibus: Boba Fett
    Boba Fett ve filmu je pro mě velmi nesympatická postava a komiks na tom bohužel nic nezměnil. Spíše naopak. Prokousat se omnibusem bylo utrpení a kolikrát jsem si při objevení se tohoto maníka s anténkou ve skrytu duše přála, aby ho o pár panelů dál (třeba na následující stránce) už někdo konečně sejmul. Leč nestalo se, neboť všechny příběhy jsou jako přes kopírák - nezastavitelný a nepřemožitelný SuperFett vyřeší cokoliv. A to že se při tom ve scénáři tu a tam přiohne logika (a že někdy opravdu pořádně), to přeci nevadí, ne? Při některých scénách jsem jen zírala... Navíc, příběhy nemají žádnou zajímavou pointu, která by utkvěla v mysli, žádné postavy hodné zapamatování či obdivu. V některých příbězích jsem vůbec netušila o co jde a proč je to tak důležitý příběh, aby byl v tomto omnibusu (namátkou Yavinská vasilika). Kresba (pozdní devadesátky) mi vůbec ke SW nesedí (např. opět vasilika - pokud postavy neznáte, nevadí! z kresby je prakticky nepoznáte).
    Shrnuto podtrženo - pro mě zatím nejhorší ze SW omnibusů. Ta jedna hvězdička je i za to, že jsem se nedočkala příběhu, jenž jsem po Nepříteli Impéria tak nějak očekávala...
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.12.2019 18:00Prsten Nibelungův
    Dlouho jsem je tomuto vyhýbala, protože Wagnera zrovna nemusím, ale komiksová adaptace je tedy opravdu famózní. Dala jsem ji také na první dobrou a určitě se k ní ještě vrátím. Akorát z těch dodatků mám pocit, že kdyby byl tento komiks jen černobílý, byla by atmosféra celého díla ještě lepší.
  • P.G.
    Prostě paráda.
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.9.2019 18:08Mňau!
    Pro dospělého jednohubka tak na deset minut. Ale fajn - a ze života (já tam našeho kočičáka viděla mnohokrát a zavzpomínala si a nasmála se až až). A ano, také jsem nedala škrábadlo na první dobrou :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.6.2019 16:04Soudce Dredd: Sebrané soudní spisy 03
    Sebrané soudní spisy soudce Dredda nám vstoupily do osmdesátých let šestadvacetidílným příběhem Soudce dítě. Ve třetím svazku sebraných spisů je to nejdelší soubor, ostatní v knize jsou většinou jedno či dvou až čtyřaktovky. A právě ve srovnání s těmito krátkými (a většinou údernými) příběhy je dobře patrné, jak je Soudce dítě nevyvážený - jsou v něm parádní díly (jako tříaktovka s Farem) i nicneříkající vycpávky (jako je např. Příběh mimozemšťana nebo Hladová planeta). Proto musím brát tvrzení ze zadní strany obálky o "nadčasové klasice" příběhu Soudce dítě s velkou rezervou. Ano, je to klasika a svým pojetím v Dreddversu možná určitým způsobem nadčasová, ale ze zpětného pohledu mám dojem, že především proto, že je tak dlouhá a díky té délce se v ní zápletka a zjevné rozuzlení tak nějak ztratí. Prostě 26 dílů se spoustou vycpávek je moc. Ve zbylých příbězích sebraných spisů také postrádám více příběhů s Dreddovským filozofováním, které jsem si tak oblíbila ve druhém svazku. Máme tu sice příběhy jako Měsíc šílenců, Klepání na dveře, Chcete se někdo přiznat nebo Neamerické graffiti, které se mi hodně líbily, ale zbytek je mnohdy průměrná akce. Kresba je opět černobílá pérovka, v některých příbězích se mi ovšem nelíbila (na McMahona jsem si prostě nezvykla).
    Shrnuto a podtrženo: Třetí svazek sebraných spisů má nejvíce stránek z u nás doposud vydaných svazků, ale je bohužel také nejvíce nevyvážený. Ale i tak jsem se při jeho čtení bavila a užívala si Dreddovskou atmosféru dystopické budoucnosti.

    A nezapomeňte - přiznání získané lstí obstojí u kteréhokoliv soudu v Mega-City.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.6.2023 22:01V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Dotaz ke knize: ta černá dvojstrana 202-203 v kap. 8 Stav Nouze je záměr? Tady se přiznám, že mi smysl jaksi unikl. I pro přečtení příslušné pasáže v románu z toho nejsem moudrá...
  • P.G.
    Mno... jak to jen říct... Mám LoSH opravdu ráda, zejména staré příběhy, ale tento jsem prostě nedala. LoSH má bohužel tu zásadní nevýhodu, že potřebujete znát postavy, pozadí celého LoSH univerza a ideálně ještě vazby na jiné postavy jinde/jindy (např. linie Superman-Superboy), které jsou místy ... zvláštní. Mám z LoSH načteno hodně, zejména Levitze a pozdější věci z Legion, Reboot a New cont., ale zrovna The Great Darkness Saga mi přišla hodně meh. Tuším, kam asi Levitz mířil, ale v mém případě prostě úplně minul. Koncept vážně míněné SF ságy mi k Legii nesedí. Bohužel se obávám, že pro seznámení se s LoSH tohle není dobrá volba. To už jsou lepší jednoaktovky třeba se SM/SB nebo SG, případně s jinými postavami.
    P.S. Hodnotit české vydání nemohu, četla (a nedočetla) jsem originál :)
  • P.G.
    Darth Raelchi: Přidávám se k Lennymu! Také já to četla v AJ!! Tady to, podle toho, jaké perličky našel cyboy, vypadá na "ne úplně povedený" český překlad. A koukám, že mám asi stejný vkus jako Lenny, neboť druhý (skoro stejně roven prvnímu) důvod pro koupi, byla Pérezova kresba (první od něj mám WW). A ano, je to ukecané. Hodně. Moc. Strašně moc. Ale taková holt byla doba. Já to mám ráda (stejně jako mnohasetstránkové romány a ságy).
  • P.G.
    Lidi, prosím, neberte to tak vážně :D Chápu, komiksy stojí peníze, ale uvědomte si, že je to, jako spousta jiných běžných věcí, spotřebka (až na pár výjimek). Cílem vydavatelů je vydat co nejvíce sešitů/knížek a vydělat co nejvíce peněz. A bylo tomu tak i v minulosti. Doba se mění a s tím se mění i vkus čtenářů a je tak pochopitelné, že co se jednomu líbí, se druhému nemusí vůbec líbit. Přiznejme si, že málokdo z nás je odborníkem na komiksy a tudíž, pokud sem napíšeme vlastní zhodnocení komiksu, který jsme právě přečetli, většinou se nejedná o recenzi v pravém slova smyslu. Je to prostě náš osobní názor, naše osobní zhodnocení – které však může být diametrálně odlišné od názoru kohokoliv jiného. Já osobně sem moc nepřispívám (protože většinu komiksů čtu v angličtině), ale když už něco napíši, není to recenze, je to můj „pocit z díla“, takže občas trochu ujedu (protože to prostě tak v danou chvíli cítím). Při čtení komiksů je pro mě na prvním místě právě ten pocit a proto je můj názor málokdy „objektivní“. A se stejným ohledem čtu vaše názory a komentáře. Cyboy má, dle mého názoru, tu „smůlu“, že většinu (neříkám, že všechny) komentářů píše „po vojensku“ – první míří, první střílí a první trefí. Občas mám z jeho příspěvků pocit, že spíše první střílí a až potom míří, ale proč ne. Je to jeho právo. Proto jsou jeho příspěvky takříkajíc na ráně a je jasné, že se nemusí zalíbit všem. Prosím, respektujte jeho přístup, stejně jako si přejete, aby byl respektován ten váš. Přiznám se, že i já občas dříve střílím než mířím (viz můj komentář k Mýtům 7, Sáze 1). Ale snažím se to omezovat, protože takové mé příspěvky jsou málokdy užitečné pro ostatní.
    P.S. Jsem ráda, že komentáře a diskuze zde na comicsdb jsou stále velmi kultivované, věcné a užitečné (což je na internetu obecně spíše výjimka) a že se my, čtenáři a hodnotitelé, zde chováme jako dospělí a nikoliv jako malé děti na pískovišti, kteří si šlapou na bábovičky a mlátí se kyblíčky po hlavičkách. Věřím, že to tak i nadále zůstane.
    Díky
  • P.G.
    Mně kniha nedrží na stole rozevřená a na to držet ji v klíně je na můj vkus moc těžká. A navíc je kresba až na doraz do lepené vazby (což je peklo).
    Teď koukám, že těch omnibusů vyšlo víc. Já mám ten první "vázaný" (tedy ve skutečnosti lepený v pevných deskách) z 2011...
  • P.G.
    Lenny: taky máš ten strašný lepený omnibus? jak to čteš? Pro mě je to hrozně náročné, neb se bojím, že když to víc rozevřu, tak se to prostě rozloží...
  • P.G.
    Já to četla v originále a líbilo se mi to. Nicméně tady to vypadá, že překlad asi stojí za to...
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.12.2019 21:39Providence
    Já hlavně nechápu, jak něco takového mohlo projít přes kontrolu. A rovnou celý náklad. To mi hlava nebere...
  • P.G.
    P.G. mecenáš14.4.2019 13:35Tokijský ghúl #14
    Cyboy: Reaguji na komentář ohledně citoslovcí. Nevím, jak je tomu nyní v současné manze (co do rozšíření a stylu), ale tebou zmiňované "bubliny" s "citoslovci" se v manze používají nejspíše již od počátků. Záměrně píši oboje v uvozovkách, protože ne vždy jsou to pravé bubliny a ne vždy pravá citoslovce. Ověřovala jsem si to v manze, kterou vlastním a je fakt, že v nich se podobnými prvky šetří a používají se střídmě k dokreslení atmosféry. A důsledně se dbá na grafické odlišení, což v ukázkách výše k této manze mi nepřijde. Právě ono grafické odlišení je důležité - např. ...! nebo !!, ??, !? a podobné je obvykle v jiném typu bubliny a značí v podstatě záblesk myšlenky. Takže např. klasický mluvený projev je v hladké bublině, souvislá myšlenka v graficky odlišné bublině (třeba dvojité) a ten záblesk myšlenky zase v jiné (třeba zubaté). A našla jsem i bubliny s citoslovci, ale většinou v případech, kdy je to pro příběh důležité (např. u strojů nebo vetřelců). Má to většinou čtenáře na něco upozornit. Je rozdíl, když přístroj vrčí (klasické vrrr v panelu) a zavrčí, i když je celá budova odpojená od proudu (třeba separátní panel s detailem přístroje a vrrrr v bublině u něj). Právě toto se mi na manze velmi líbí.
    Ostatně i v Asterixovi se používala citoslovce v bublinách v podobě obrázků (vzpomínám si na blesky, spirály a podobně) k dokreslení atmosféry.
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.3.2019 22:54Gantz #22
    Cyboy to napsal hezky a má v mnohém pravdu, ale podle mě je u mangy problém především v tom, jak to vychází v originále - většinou na pokračování v nějkých obsáhlých periodikách jako SJ. Teprve když se to chytne, vyjde to uceleně v klasické svazkové podobě - a to může být poté problém, protože to, co předtím vyšlo během pár měsíců na pokračování, je najednou v booku a mohou "vyniknout" nelogičnosti, kterých si při "dlouhém čtení na pokračování" nevšimnete. U mangy je bohužel třeba vybírat, přebírat a posuzovat mnohem více, než u běžné komiksové produkce. Neplatí dvakrát vybírej, jednou kup, ale spíše desetkát (lépe dvacetkát) vybírej a jednou kup. Přiznávám, že nemám prakticky žádné zlušenosti s mangou, která zde vychází (vyjma GITS a AYNIK), protože mi nevyhovuje především žánrem ani rozsahem. Ale mohu říct, že ze sérií, které vlastním (namátkou Pet Shop of Horrors, Pet Shop of Horrors:Tokyo, Rozen Maiden, Chobits, Video Girl Ai, Maho Tsukai Kurohime, W Juliet, Rosario Vampire I a II nebo z novějších AI Ore! a From the New World) se mi nestalo, abych se takříkajíc netrefila vkusem, obsahem, délkou. Většinu mám přečtenou minimálně 2x, W Juliet asi 4x a VG Ai asi 5x a nelituji toho, že jsem se kdysi dávno do mangy pustila. Ale vděčím za to několika pravidlům, kterých se striktně držím: Vždy pořizuji uzavřenou sérii. Preferuji "historický" počet svazků (tj 8, 10, 14) nebo krátké uzavřené celky (jako mají třeba Girl Friends). Držím se žánru (ano, preferuji Shójo a romantiku). Mám ráda staré série (i když se nebráním novějším, jako třeba FTNW). A vybírám z osvědčených značek (třeja SJ advanced, Shójo a Action od WIZ).
    Abych to shrnula: Manga není obecně špatná. Jen její výběr (vydavatelem, čtenářem) může být špatný, protože jí je moc. Strašně moc a díky tomu se prostě nedá strefit do vkusu všech.
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.9.2021Koupím
    Sháním (vše paperback):
    Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (Disney Fairies Graphic Novel #17, Papercutz 2015)
    Tinker Bell and her Magical Friends (Disney Fairies Graphic Novel #18, Papercutz 2016)
    Tinker Bell and the Flying Monster (Disney Fairies Graphic Novel #19, Papercutz 2017)
    Tinker Bell and the Not-Too-Secret Secret (Disney Fairies Graphic Novel #20, Papercutz 2017)
    A Present for Tinker Bell (Disney Fairies Graphic Novel #6, Papercutz 2011)
    Tinker Bell the Perfect Fairy (Disney Fairies Graphic Novel #7, Papercutz 2012)
    Tinker Bell and Her Stories for a Rainy Day (Disney Fairies Graphic Novel #8, Papercutz 2012)

    a ještě:
    Dance in the Vampire Bund Omnibus 6 (The Memories of Sledgehammer 1-3), v rozumném stavu.
    Before Watchmen: Comedian/Rorschach (deluxe edition, pevná vazba)
  • P.G.
    P.G. mecenáš7.5.2021 21:35Sběratelský klub
    Mám dotaz do pléna - máte někdo zkušenosti s převazbou? Utrhla se mi vazba u WW celebrating 60' (což je teda solidní nadbichle) a jiná možnost než převazba (neúplná) nejspíš není. Takže pokud máte dobré zkušenosti s knihařstvím v Praze nebo blízkém okolí, jsem jedno ucho :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš6.5.2021 21:34Sběratelský klub
    Hohoho! Co všechno se na megaknihách nenajde :D https://www.megaknihy.cz/komiksy/2797454-witch-czarodziejki-w-i-t-c-h-ksiega-1.html
    Jinak ten Tom Strong je zpracovaný opravdu parádně.
  • P.G.
    P.G. mecenáš18.4.2021 17:23Pindárna
    hellblazer: Řešila jsem to u TPB (některé mají opravdu mizerné lepidlo, které nevydrží ani jedno přečtení booku) a - neuspěla. Zkoušela jsem běžná lepidla s nízkým obsahem rozpouštědel a buď to vůbec nechytlo, nebo se to po zaschnutí stejně znovu záhy rozpadlo. Cokoliv řídkého a s vysokým obsahem rozpouštědel se nacucne do papíru a stejně to nedrží (ověřeno na normální knize). Takže v případě kousku, na kterém hodně záleží, bych se obrátila na odborníky.
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.3.2021 19:12Filmový a hudební klub
    nejakdivne: jako podkres ke čtení (nebo k jiné činnosti) mi vyhovuje cokoliv, co není v jazyce dané činnosti (tj. při čtení v češtině cokoliv v jakémkoliv cizím jazyce, při čtení v angličtině cokoliv mimo angličtinu a - překvapivě - i češtinu). Ale většinou stejně skončím u OST, instrumentálek nebo ambientu/industrialu (třeba mé oblíbené Legends od Za Frûmi nebo Eternity Rites od Dargaardu) :D

    A pak bych nadhodila také jednu záludnou otázku pro fanoušky-pamětníky OST anime: Máte raději styl jako třeba Silent Möbius Oedo Anpu Shimatsuki Music Collection nebo Sailor Moon R Mirai e Mukatte?
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.12.2020 20:42Pindárna
    Future-Death: teď jsem si uvědomila, že Medusa v Inhumans tedy rozhodně nevypadá jako klasická Medusa (s háďaty na hlavě). Tak bacha na to :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.12.2020 20:28Pindárna
    ad stesky nad mangou: To máte z toho, že nečtete Shōjo mangu. Kdybyste četli, měli byste natrénováno :D Sáhodlouhé mýdlové opery, s množstvím odboček; vysvětlivek na každé (druhé) stránce; textu, že po chvíli čtení vidíte písmenka i tam, kde žádná nejsou; s dějem tak zamotaným, že se po pár boocích ztratíte (v horším případě se ztratíte už při čtení prvního booku) a se scénářem (včetně epického závěru, pokud je), nad nímž by zbledli i protřelí scénáristé mnohasetdílových mýdlových oper...
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.12.2020 20:14Pindárna
    Future-Death: Pokud si dobře pamatuji, tak Medusa je královnou Inhumans. Najdeš ji tedy v komiksech Marvelu - Inhumans (v češtině vyšli Nelidé v UKK č. 94), pak se myslím objevila i v F4. Jinak co se týka komiksů DC, tak tam je zejména v komiksech Wonder Woman (např. WW - Earth One).
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.12.2020 19:42Pindárna
    Draco nobilis: Protože je všude kolem spousta zajímavé a dobré mangy? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš22.11.2020 15:51Čtenářský koutek
    Black Bird (v originále Burakku Bādo)
    Scénář: Kanoko Sakurakoji, Kresba: Kanoko Sakurakoji, Celková délka: 72 kapitol v 18 svazcích, Publikace: 2006 až 2012, Kategorie: Shōjo, Žánr: Fantasy, Romance

    Říká se, že láska i hory přenáší. Co dalšího ještě zvládne?

    Misao Harada, šestnáctiletá středoškolačka, je na první pohled normální dívka. Ale jen na první pohled. Protože Misao má schopnost vidět všelijaké nadpřirozené bytosti a díky této schopnosti je již od útlého věku terčem posměchu a poznámek. Až doposud jí tyto bytosti nijak neubližovaly, avšak v den šestnáctých narozenin se vše změní. Jejich cílem je Misao zabít. A kdyby jen to! Misao je totiž vzácnou Nevěstou proroctví, jejiž krev poskytuje démonům sílu. A ten z nich, jenž ji pojme za nevěstu, získá moc a prosperitu pro svůj klan.

    Kdo je ve skutečnosti Kyo Usui, dětská láska Misao, jenž se náhla objeví a Misao před útočícími démony zachrání? A jaké má on s Misao úmysly? A přetrvá jejich láska navzdor všem překážkám, které před ně svět lidí a především svět démonů postaví? A co děsivý osud, jenž je spojený s Nevěstou proroctví a jenž se zdá být den ode dne pro Misao nevyhnutelným? To vše, a mnohé další, odhalíte v této osmnáctisvazkové manze o lásce mezi dvěma odlišnými světy.


    Black Bird je romantická Shōjo manga s poměrně jednoduchým přímočarým dějem doplněným tu a tam krátkými vedlejšími zápletkami. Napětí je dávkováno uvážlivě a v odměřených dávkách a neočekávejte také žádné expresivní scény. Rating T+

    Manga byla vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v letech 2009 až 2014 v osmnácti svazcích, ve formátu 127x191, v ediční řadě Shojo Beat. V roce 2014 ji společnost Viz Media vydala též v uceleném souboru jako Box Set, jehož součástí je i bonusová knížka s barevnými ilustracemi (Blac Bird Memorial Illustration Book).



  • P.G.
    P.G. mecenáš20.11.2020 19:42Čtenářský koutek
    Také se přidám se zkušenostmi, jak se dostat (občas trochu kostrbatě) k vytoužené manze. Na úvod nejprve předešlu, že půjde výhradně o mangu ve fyzické, tedy tištěné, podobě, neb mé zkušenosti s digitálem jsou ... ne zrovna dobré (diplomaticky řečeno), a to především mangu v anglickém jazyce. A pak také také zmíním, že se nejedná o reklamu níže zmíněných obchodníků/prodejců :)
    Některé zdroje mangy již v příspěvku níže zmínil seneke, já je pro jistotu zopakuji a uvedu pár postřehů:

    1) Bookdepository - jeden z nejlepších velkých online obchodů. Výhodou je především dostupnost a cena - naházíte do košíku, zaplatíte a můžete se doma těšit na balíček. Další výhodou je, že neplatíte poštovné (tedy ne přímo). Pro mě podstatnou nevýhodou je, že dostupné jsou často jen aktuální (+/- pár let zpátky) booky, však čest výjimkám. Občas v sériích chybí některé díly. A (poslední dobou) nepříjemný nešvar u starších sérií, kdy si koupíte první díl (abyste se rozhodli), přičemž vidíte, že i další jsou dostupné a poté, co vám přijde, zjistíte, že už dostupné nejsou (všechny nebo jen některé).
    2) Amazon - online obchod se vším všudy. Oproti dřívějšku mi přijde, že sortiment knih (obecně) šel hodně do pozadí.
    3) Megaknihy - online/offline obchod, který má překvapivě spoustu cizojazyčné mangy (EN, DE, FR, SP), jejíž vyhledávání spolehlivě zabíjí systém vyhledávání na jejich stránkách. Na druhou stranu, dají se zde sehnat zajímavé věci za zajímavé ceny.
    4) Megabooks - online/offline obchod se zahraniční (to je důležité!) literaturou. Tady se sluší zmínit jednu zajímavost, na kterou jsem narazila - pokud daná kniha vyšla fyzicky (*to je taky důležité!) a je stále někde na trhu (třeba i mimo všelijaká knihkupectví), je hodně velká pravděpodobnost, že ji k vám dokáží dostat, když o ni projevíte zájem. A za rozumnou cenu. Systém vyhledávání mangy na jejich stránkách je však ... zvláštní (a já mu na chuť nepřišla).
    5) Ebay - i na tomto tržišti lze mangu pořídit a nemusí to být zrovna z druhé ruky.

    * toto jsem zmínila záměrně, protože v minulosti s tímhle byli na štíru jak VIZ media, tak Tokyopop. A třeba bookdepository, ale i jiní prodejci, klidně propagovali nové booky populární série ... které pak nakonec nebyly vydány (a série šla do kytek). VIZ má díky tomu u mě podřadně tlustý škraloup. Takže pokud se chcete pustit do nějakých starších delších sérií, ověřte si, že jsou kompletní a díly, které sháníte – obvykle ty "poslední" – jsou skutečně poslední a fyzicky vyšly (než se pustíte do jejich lovu).
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.11.2020 22:14Pindárna
    Nechci vám do této squělé diskuze o překladech házet widle, tak jenom pár poznámek na okraj (tedy spíš pod čárou :D): hovorový obrat obsahující slovo "zbořil" znám pouze jeden a to ten, že "ten je zbořenej" – tedy "na šrot, zkárovanej, pod vobraz, zmalovanej, ..." což se jaksi vylučuje s tím, aby mohl řídit automobil (možná by mohl, ale pak by toho druhého nenabořil, ale nejspíše se mu rovnou podíval do kufru, případně mu udělal totálku nebo ho šmahem poslal na šroťák). Tak. Toliko k libozvučnému a barvitému jazyku českému... A druhá poznámka je k pohledu na překlady - přiznávám, že většinu komiksů čtu v angličtině, takže by se dalo oprávněně očekávat, že takováto jazykovědná dilemeta a disputace se mi výhýbají. Však není pravda! I při překladu mangy z japonštiny do angličtiny lze narazit na spojení, nad nimiž se mi koutky protáhnou do potměšilého úsměvu, kdy znajíc odpovídajcí ekvivalent v češtině a očekávajíc významově shodnou obdobu v jazyce anglickém, dostane se mi něčeho úplně jiného, jehož (možný) překlad do češtiny vyzní určitě jinak, než autor i překladatel zamýšleli :D A o to více se bavím...
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.10.2020 19:45Sběratelský klub
    Seneke: Já to tušila :D Já to tušila :D :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.10.2020 19:39Sběratelský klub
    seneke: a co konkrétně? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš26.10.2020 19:23Sběratelský klub
    Fimi: Nemáš zač. A už máš přečteno? ;)
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 19:43Čtenářský koutek
    W Juliet (v originále Daburu Jurietto)
    Scénář: Emura, Kresba: Emura, Celková délka: 14 svazků, Publikace: 1997 až 2002, Kategorie: Shōjo, Žánr: Romantika, Komedie

    Co všechno byste byli ochotni udělat, abyste si splnili svůj sen?

    Makoto Amano je klidná, tichá a krásná. Ito Miura se chová, obléká a mluví jako kluk. Obě, na první pohled rozdílné, však mají jedno společné – touží stát se herečkami a proto si při prvním setkání okamžitě padnou do oka. Jenže Makoto má tajemství – a když jej Ito náhodou odhalí, svět se pro ni doslova v okamžiku zastaví. Makoto není dívka! Jeho přísný otec totiž stanovil podmínku – pokud se chce Makoto stát hercem, musí poslední dva roky na střední škole hrát roli dívky, a pokud kdokoliv odhalí jeho pravou identitu, musí se vrát domů a převzít rodinné dódžo. Ve čtnácti svazcích mangy tak sledujete osudy Makoto a Ito během těchto dvou let na střední škole, během nichž překonávají jednu překážku za druhou v cestě za svým snem – až k finálnímu představení, v němž musí Makoto svému otci prokázat své herecké schopnosti.

    W Juliet je typickou Shōjo mangou s poměrně rozvláčným dějem plným různých záplatek, zvratů a nečekaných překvapení – a se spoustou textu, poznámek a vysvětlivek. Při čtení je navíc důležitá znalost japonských oslovení a titulů, které jsou v textu běžně užívány ve velké míře (a naštěstí v každém svazku důkladně vysvětlené).

    Manga byla vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v letech 2004 až 2007 v čtrnácti svazcích, ve formátu 127x191, v ediční řadě shōjo.
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 14:13Čtenářský koutek
    Video Girl Ai (v originále Den'ei Shōjo) + Video Girl Len
    Scénář: Masakazu Katsura, Kresba: Masakazu Katsura, Celková délka: 116 kapitol v 13 svazcích + 14 kapitol ve 2 svazcích (Video Girl Len), Publikace: 1989 (1. kapitola) až 1992 (116. kapitola) + 1992 (1. až 14. kapitola, Video Girl Len), Kategorie: Shōnen, Žánr: SF, Romantika
    Yota Moteuchi, hlavní hrdina, právě zjistil, že Moemi Hayakawa, dívka, po níž touží, je zamilovaná do jeho nejlepšího přítele. Zní to jako stokrát podané téma nekonečné love story? Ano. Jenže! Zklamaný Yota cestou domů natrefí na tajemnou půjčovnu videokazet, zvanou Gokuraku, s ještě tajemnějšími tituly. Jeden z nich, s názvem „I'll Cheer You Up!” s Ai Amano v hlavní roli si půjčí, netuše, co si vlastně ve skutečnosti domů nese. Když z obrazovky vystoupí Ai Amano, aby Yotovi pozvedla náladu, celý Yotův svět se v ten okamžik převrátí naruby. A aby toho nebylo málo, Yota si videokazetu přehrává na porouchaném přehrávači, což způsobí, že Ai je také „porouchanou” a mimo jiné cítí emoce. A to je teprve začátek příběhu plného lásky, romantiky, komických situací a Yotova odhodlání zachránit Ai. Před čím? Před jejím osudem, jenž řídí mysteriózní muž zvaný Rolex, stojící v pozadí Gokuraku.
    Video Girl Len je volně navazujícím příběhem Len Momono, jak jinak, též dívky z videa.


    Manga byla vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v letech 2000 až 2006 v patnácti svazcích, ve formátu 127x191, v ediční řadě action. Prvních 13 svazků je Video Girl Ai, svazky 14 a 15 jsou Video Girl Ai – Len's Story.
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 12:39Čtenářský koutek
    Seneke: Ale no tak :D Dávám sem, co mám přečtené a líbilo se mi... A možná by se mohlo líbit i ostatním.
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 12:37Čtenářský koutek
    Fry: Ještě poznámka - technicky vzato se jedná o V2V8 vazbu. Tedy lepená, vsazená do tvrdých desek. Takže to je možná důvod, proč to na některých ešopech nazývají paperback. Viz to má označené jako Hardcover, což jsou tvrdé desky, nejspíše bez ohledu na vlastní způsob vazby (asi se to v zahraničí nějak podrobněji neřeší).
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 12:25Čtenářský koutek
    Robur31: Je to Shōjo, což znamená, že je to svým způsobem specifické - v Shōjo manze se spousta věcí řeší náznaky, nevyřčením něčeho zdánlivě nedůležitého (což se ale později ukáže jako důležité :)), popsáním nepřímo či vyjádřením symbolicky nebo prostě úmyslným vynecháním. Říkala jsem si, že sem něco z Shōjo dám, neb jsem tu nic obdobného nenalezla, ale je pravda, že Utena je hodně symbolická a specifická. Dala jsem ji sem i proto, že je uzavřená (tedy krom novinky After the Revolution, jež vyšla v angličtině letos) a je v prodeji (takže si ji případné zájemkyně (a zájemci) mohou opatřit a přečíst).
  • P.G.
    P.G. mecenáš25.10.2020 12:10Čtenářský koutek
    Fry: Já to koupila tady u nás, v úterý vyzvedla a dnes založila do poličky (samo že přečtené) :D A ano, je to HCčko, v jiné podobě to nevyšlo (resp. nevím o tom, Viz to má vydané jako HC).
    EDIT: Je to HC, mají to evidentně špatně
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.10.2020 23:40Slevy, výprodeje, bazary
    Zack: Snažím se podporovat kvalitní služby, ale někdy je to velmi obtížné. Když se mnou obchodník/prodejce jedná svrchu, neváží si mě a ještě třeba pyskuje při reklamaci, tak prostě dostane banána, a jdu ke konkurenci. Ano, občas se zajdu na něco mrknout ke kameníkovi, protože ešopák se nenamáhá uvést kompletní/pravdivé/etc. informace o výrobku a to si pak, když mi cena vyhovuje, koupím rovnou u toho kameníka a ešopák dostane banána. Ale už se mi taky stalo, že to měl kameník jen vystavené a neměl kus na prodej. A tlačil mě do koupě něčeho jiného obdobného (dražšího), co jsem nepotřebovala.
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.10.2020 23:30Slevy, výprodeje, bazary
    karl173: No problema. V poslední době tam kupuji spíše zahraniční komiksy (zejm. boxy) a vše OK. Zabalené v origo fólii a navíc v bublinkách. Akorát když jsem tam kupovala box od Maasové (beletrii), tak ten má naražený roh - ale to vypadá, že bylo už z výroby ještě před fóliováním, protože fólie na rohu byla nepoškozená.
  • P.G.
    P.G. mecenáš24.10.2020 22:44Čtenářský koutek
    Revolutionary Girl Utena (v originále Shōjo Kakumei Utena)
    Scénář: Chiho Saito, Be-Papas (původní příběh), Kresba: Chiho Saito, Celková délka: 5 kapitol v 5 svazcích, Publikace: 1996 (1. kapitola) až 1998 (5. kapitola), Kategorie: Shōjo, Žánr: Fantasy, Romantika, Drama
    Revolutionary Girl Utena představuje význačné dílo v Shōjo manze, tedy manze unrčené především dívkám a ženám. Hlavní postavou je Utena Tenjou, dospívající dívka, jež se po mysteriózním setkání s tajemným princem rozhodne tohoto prince najít. Inspirována jeho ušlechtilým chováním se také rozhodne jednoho dne sama stát princem. S tímto cílem přestoupí na Akademii Ótori, kam ji zavede série stop při hledání prince a kde je vtažena do série šermířských soubojů s členy studentské rady o „Nevěstu Růže”. Nevěsta Růže však není jediným tajemnství, které Akademie Ótori skrývá! I členové studentské rady mají svá tajemství a všechny spojuje prsten se symbolem růže. A kdo je tajemná postava „Konec světa”, jež organizuje šermířské souboje a s níž je spojená Nevěsta Růže?


    Manga byla naposledy vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v roce 2017 v podobě souborného dvousvazkového vydání ve formátu A5 (jedná se tedy o středně velké knihy), v ediční řadě SHOJO BEAT. První kniha obsahuje kapitoly 1-3; druhá poté kapitoly 4-5, dva příběhy: A Deep Azure Shadow a The Black Rose Seal a manga adaptaci filmu The Adolescence of Utena.
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 23:51Filmový a hudební klub
    P.S.: což neznamená, že bych si nenechala tu a tam něco doporučit (jako třeba ten Volbeat) :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 23:50Filmový a hudební klub
    Zack: yop, jsem stará, strašně moc stará :D a znáš to, starou kočku novým krmením nepřesvědčíš :D A stejně jako Šéf, i já toho mam na disku tolik neposlechnutého, ba dokonce netknutého, že ke streamům coby hlavnímu zdroji muziky mám ještě hodně, hodně daleko :)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 23:17Filmový a hudební klub
    Zack: To byl postesk vztažený k deskám :). Já prostě vyrostla na konceptu desek - ať už singlů s 3-4 skladbami nebo LP s 10-12 skladbami. Dříve to byly vinyly, pak kazety a nakonec CD. Nebyl online, nebyly streamy. Hudba se kupovala na "desky". Takže vrazit do toho prachy bylo podmíněno tím, že to za ně bude stát. Když si vzpomenu, jak jsem si pořizovala první Rhapsody z Německa na blind a poté, co mi přišly Legendary Tales jsem seděla u přehrávače dlouho do noci a těšila se z té parádní muziky... Prostě album, které za ty prachy stálo. Celé. Od začátku do konce. Když to srovnám s jedním z jejich posledních (to už jsou ti of-něco), tak kdybych si ho nekoupila v bazaru za levno, asi bych použila pár nepěkných výrazů...
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 22:57Filmový a hudební klub
    Fimi: nope :D už jsem zkoukla pár záznamů a jeden mi tu běží ve smyčce :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 22:56Filmový a hudební klub
    Šef: přiznám se, že jsem doteď netušila, že ještě existují :D měla jsem za to, že vymřely jako dinosauři, když se téměř celý hudební svět přesunul do online digitálna
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 22:40Filmový a hudební klub
    Zack: to jsem neřekla, že nová muzika stojí za ** :) Jen jsem si posteskla, že v současnosti nějak nejsou alba, kde by se mi líbila většina skladeb, což vede k tomu, že ta alba aktivně ani nevyhledávám. Dělám to tak, že na trubce si pustím nějaký ten stream a z něho si vytáhnu těch pár skladeb, které mě zaujmou. Navíc, vzhledem k tomu, že nemám problém poslouchat jednu skladbu klidně celý měsíc, tak ani nějak nemám extra potřebu nových skladeb :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 22:09Filmový a hudební klub
    Zack: mám toho mraky na poslouchání :D - a mám taky jednu podmínku - skladba musí být poslouchatelná v nekonečné smyčce :D
    Fimi: dík! tohle teď bude moje hitovka pár následujících dní: Volbeat - For Evigt (to je prostě boží, na nekonečnou smyčku jako dělaný!)
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 21:44Filmový a hudební klub
    Fimi: Neřeším. Já rozlišuju hudbu na tu, která se mi líbí a tu, která se mi nelíbí. A je mi úplně jedno (u té, která se mi líbí), co je to za styl. Když tak koukám do regálu, mám tu JOST (teď zrovna poslouchám Silent Moebius Oedo Anpu Shimatsuki Music Collection), Ayumi Hamasaki (JPOP), The Dubliners, The Shangri-Las (ty jsou prostě boží :D), Middle of the Road, Pussycats, Hammerfall, Rhapsody, Axela, XIII (jak jsem zjistila, pořád existuje a nahrává - yay!), Stratovarius, Blackmoors Nights, a nějakou tu klasiku (většinou Karajana) - tolik k nosičům. A v digitálu toho je dalších pár desíte giga - včetně Za Frûmi, Dargaardu, The Soil Bleeds Black, Hexentanz, Raison d'être a mnoha a mnoha dalších :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 21:16Filmový a hudební klub
    Gmork: souhlas, v devadesátkách vyšla spousta zajímavostí. Je smutnou (asi) pravdou, že už jsem hodně, hodně let nenarazila na nějakou "novinku", která by mě zaujala. Tedy pokud si odmyslím tu a tam jednu či dvě skladby...
  • P.G.
    P.G. mecenáš23.10.2020 19:23Filmový a hudební klub
    Gmork: já z symphonicu nedám dopustit na Rhapsody, samozřejmě původní, ty of-něco už mi tedy pod nos nejdou. A pak Axel Rudi Pell. A taky se mi hodně líbila výběrovka od Stratovarius (Elements pt1). A když chci nějakou správnou náladovku, pustím si ambient nebo industrial - z ambientu třeba Legends od Za Frûmi a z industrialu mám oblíbené album Eternity Rites od Dargaardu.
  • P.G.
    P.G. mecenáš16.10.2020 21:16Čtenářský koutek
    From the New World (v originále Shin Sekai Yori)
    Scénář: Yusuke Kishi, Kresba: Toru Oikawa, Celková délka: 27 kapitol v 7 souborných vydáních, Publikace: 2012 (1. kapitola) až 2014 (27. kapitola)
    From the New World je manga adaptací stejnojmenného SF románu, jehož autorem je Yusuke Kishi. Jedná se o spekulativní SF, jejímž ústředním motivem jsou paranormální psychické schopnosti, respektive jejich náhlé objevení se v moderní společnosti a následky, které to poté zanechá. Dalo by se říct, že se jedná o postapo mangu – která je ovšem v řadě případů odlišná od zaběhnutých schémat. Za prvé – máme tu na první pohled idylický svět, v němž funguje určitý druh magie (paranormální síly). Za druhé – máme tu mutanty, kteří do tohoto světa na první pohled celkem dobře zapadají. A za třetí – začínáme s pěti náctiletými hrdiny, kteří tvoří partu ne nepodobnou družince z AD&D. Jenže – s postupem času (a s přibývajícími kapitolami) se nakonec ukáže, že ne všechno je tak, jak na první pohled vypadá. Manga je zvláštní tím, že v příběhu postupujete jakoby v čase zpět a postupně odhalujete jednotlivé střípky skutečností, které jsou mnohdy založené v daleké minulosti. Zjistíte, kde se vzala ona magie, jaká je cena za její užívání, kdo jsou ve skutečnosti oni mutanti a nakonec zjistíte, co se se vlastně stalo v minulosti. A úplně na závěr na vás čeká jedno velké odhalení.

    Manga byla vydána v anglickém jazyce společností Vertical Inc v letech 2013 až 2015 v sedmi svazcích, v trochu zvláštním formátu 114x172 mm (takže oproti standardním svazkům 127x188 jsou o poznání menší). Rating 16+ (všech 7 svazků, s ohledem na některé explicitní scény pochopitelné).
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:44Čtenářský koutek
    Fimi: Věřím, že se ti to bude líbit. Je to postapo, je tam šílená technika jak z MadMaxe, jsou tam mutanti (hmyzáci, houby, kytky), prapodivní mystici a vyznavači, tajemství (skoro na každém kroku) a k tomu Naušika a výborná konzistentní kresba - co bys chtěl víc? :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:40Čtenářský koutek
    Fimi: Solanin neznám, Showu také ne. Je fakt, že já mám ráda staší díla a žánry, které tu asi nikdo moc nečte :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:38Čtenářský koutek
    Fimi: Zkoukni těch pár trubkových prohlížeček, abys viděl jak to vypadá, ale už jen pro tu kresbu to za ty prachy stojí. A příběh je fakt poctivá práce.
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:33Čtenářský koutek
    Fimi: ne, není to shounen. Je to prostě Miyazaki. Viděl jsi Naušiku (film)? Film je jen část té mangy. Když tak si mangu virtuálně prohlédni na trubce, abys získal představu. Je to ... environmentální epos se spoustou zajímavých a zajímavě podaných témat a otázek, nad kterými se dá během čtení přemýšlet (než je autor objasní - a nebo taky ne!) a které dávají příběhu docela fajn atmosféru (to mi asi na téhle manze vyhovovalo nejvíce).
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:25Čtenářský koutek
    Fimi: ne, ale dá se tu sehnat v angličtině mnohem levněji :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:22Čtenářský koutek
    Fimi: yop, to je ono (box set vyšel jen jeden, ale ve více reprintech). Já ho mám z CZ za 1,3k (9. reprint, 2019)
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:07Čtenářský koutek
    Fimi: Jdi, tady se to dá pořídit dokonce levněji než v cizině a fakt to za ty peníze stojí. Ten deluxe komplet je ... parádní. Já si k tomu koupila ještě ty Watercolor Impressions, to je taky ... žůžo :D
  • P.G.
    P.G. mecenáš15.10.2020 20:00Čtenářský koutek
    Nausicaä of the Valley of the Wind (v originále Kaze no Tani no Naushika)
    Kresba a scénář: Hayao Miyazaki, Celková délka: 59 kapitol v 7 souborných vydáních, Publikace: 1982 (1. kapitola) až 1994 (59. kapitola)
    Nausicaä of the Valley of the Wind (Naušika z Větrného údolí) je rozsáhlá manga z postapokalyptické budoucnosti, v níž lidstvo přežívá v nevelkých oblastech dosud nezasažených zvláštním ekosystémem zvaným Sea of Corruption, toxickým pralesem, který je vůči lidstvu zdánlivě velmi nepřátelský. Lidé žijící v královstvích využívají zbytky technologií z minulosti, svádí o ně války a do jedné takové je vtažena i hlavní hrdinka – princezna Naušika. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o stokrát ohrané postapo téma, ale jakmile se do mangy začtete, zjistíte, že Hayao Miyazaki rozehrál partii plnou politických intrik, environmentalismu, bizarních životních forem (mutantů), mytologie a dalších ingrediencí, která se valí vpřed jako jeden z mutantů – Ohmu – aby nakonec dospěla do trochu překvapivého finále. Pokud se tedy pro tuto mangu rozhodnete, čeká na vás cca 1100 stran výborně podaného a nakresleného příběhu.

    Manga byla naposledy vydána v anglickém jazyce společností Viz Media v roce 2012 jako komplet v podobě dvousvazkového vydání v nepřevrácené podobě bez překladu zvukových efektů, ve formátu B5(JIS) (jedná se tedy o velké knihy).
  • P.G.
    P.G. mecenáš21.9.2020 22:49Sběratelský klub
    Fimi: Formát, typ vazby, orientační hmotnost knihy, náhled stránky s překladem a sazbou, nějaké (alespoň základní) informace o redakci vydání. Neberte to jako nějaké šťourání, ale chcete za svoji vydavatelskou prvotinu 1,7 kKč, což rozhodně není málo. Věřím tomu, že tiskárna svůj řemeslný díl kvality odvede, ale já, jakožto váš potenciální zákazník, bych na základě výše uvedených informací ráda uvěřila i tomu, že svůj řemeslný díl (o poznání větší) také odvedou MB.
  • P.G.
    P.G. mecenáš21.9.2020 22:23Sběratelský klub
    Milo: Zatím ne, protože mi řada informací k té knize chybí.
  • P.G.
    P.G. mecenáš21.9.2020 22:15Pindárna
    Mám za to, že Megaknihy mají v kamenném obchodě normální ceny (+/-), akorát na e-shopu jsou nižší, ale jak u čeho a jak kdy. Jejich systém slev/akcí/nabídek ceny podle toho, odkud zákazník přileze jsem doteď nepochopila. A jelikož jsou to díky e-shopu hlavně distributoři, tak jim odpadnou náklady na kamenné prodejny (jichž mají pomálu). Co na nich já osobně oceňuji je to, že jsou mi, jakožto zákazníkovi, ochotni dát dobrou cenu na komplet poskládaný z jednotlivých knih (na MK kupuji prakticky výhradně beletrii), které bych jinak musela v klasických knihkupectvích kupovat po knihách všude možně (pokud tedy MK mají všechny ty, které chci, ale z vlastní zkušenosti vím, že komplet jsou schopni udělat od dvou knih výše :D).
  • P.G.
    P.G. mecenáš21.9.2020 21:56Sběratelský klub
    Mám ráda souborná vydání, jenže má to svá ALE... Je fajn, když je celý arc/ucelený počet vol./etc v jedné knize, protože to můžete číst najednou, jenže toto pohodlí je prakticky vždy za cenu technického řešení, které vám to spočítá (skoro vždy). Ať už máte před sebou nějakou bichli, megabichli nebo dokonce nadbichli. A to, co plánují vydat pánové z MB bude nejspíše někde mezi mega- a nad-, protože 850 stran je 850 stran krát tloušťka papíru krát plocha krát gramáž plus desky rovná se ... těleso vhodné např. k posilování svalů horních končetin. Bohužel, z informací k vydání nelze zjistit, jak velká a hmotná ta kniha vlastně bude, což je pro mě jedno z velkých mínus. Upřímně, po několika posledních zkušenostech s omnibusy a podobnými megabichlemi se už jednomu nejmenovanému vydavatelství vydávajícímu nadbichle ani nedivím, proč zvolilo zrovna taková monstra. Protože jsou aspoň trochu ergonomické (když je čtete na stole). Naopak některé omnibusy z modré stáje jsou příklady ergonomických tragédií, které je možné bez následků na zdraví číst snad jen metodou per partes (jaké to barbarské způsoby...). A má čerstvá zkušenost s "malou" megabichlí, alias souborným vydáním Naušiky (naštěstí na dvě knihy!), je také dost špatná - čekala jsem, že bude lehké a malé (něco ve stylu omnibusů od 7 seas), jenže ouha! Každá kniha má něco přes 550 stran na tuhém papíře (trochu lehčí křída) ve formátu B5(JIS) a pořádné pevné desky. A k tomu 4 cm na tloušťku a bratru 1,5 kg. Meh... Neskutečně blbě se mi drží v jedná ruce, oběma to taky není žádná sláva, na stole taky nic moc (pokud tedy nejste přesně v půlce a kousek poblíž). Takže jsem dospěla k názoru, že staré dobré TPB, pokud je dobře lepené, nebo nějaká šitá vazba s tužšími deskami (lehká!) je pro mě prostě lepší volba ke čtení. Ano, v knihovně to nevypadá zrovna cool, ale já si komiksy kupuji hlavně ke čtení. A sem tam nějakou tu nadbichli pro zpestření (i když třeba u té Marvels TPE měl být součástí nějaký skládací pultík, jako mají hudebníci na noty, tohle monstrum mi zabere skoro celý stůl).
  • P.G.
    P.G. mecenáš4.8.2020 11:49Pindárna
    Cyboy (a vlastně i MB): Žijeme v období okamžiku, tudíž cokoliv uděláte a řeknete, má téměř okamžitou odezvu (tady, na jiných fórech, na sociálních sítích) a reakce konzumentů informací jsou mnohdy též okamžité (viz třeba reakce zde). Přijde mi, že na toto jste zapomněli a zrovna tento faktor je pro začínající podnikatele v současnosti naprosto klíčový. Dříve, když online svět nebyl tak masivně rozšířen, se daly přehmaty skrýt/ututlat/rychle opravit a nikdo si jich nevšiml, dnes se vám mohou vrátit jako bumerang okamžitě nebo v ten nejméně vhodný okamžik.
    Já, jakožto potenciální zákaznice, z vaší prezentace (tedy vašich stránek) vůbec netuším, co vlastně chcete vydávat (a vlastně ani z té diskuze tady). Chápu, že jste dospěli k závěru, že na našem trhu "něco" z komiksové produkce chybí, ale já prostě netuším co. A předpokládám, že další potenciální zákazníci na tom budou úplně stejně. OK, podívala jsem se na váš kodex - který má však 10 tvrzení, z nichž některá působí až přehnaně agresivně. Není vysvětleno, k čemu ten kodex vlastně je a proč jsou některá tvrzení tak agresivní. Proč uvádíte tvrzení v přítomném čase, když jste vlastně ještě vůbec nic nevydali? Proč některé věci šmahem odmítáte (bez logického a pro zákazníka pochopitelného a hlavně obhajitelného tvrzení)? Proč se stavíte do role soudce a nepřímo tak říkáte zákazníkovi, že jen vy dokážete posoudit, co je dobré?
    Nezlobte se na mě, ale tímto přístupem potenciální zákazníky spíše odradíte, než přilákáte. Vypustili jste do světa své webovky, které jsou vaší primární (a v tuto chvíli jedinou) reklamou - ovšem nikdo netuší, na co konkrétně. Doporučuji, abyste alespoň doplnili, co byste chtěli vydávat - žánry, regionální zaměření, autory, formát a způsob distribuce (třeba jestli budete vydávat nějaké specialitky na přání a formou crowdfundingu) a pokud už ten kodex opravdu, ale opravdu chcete, tak i nějaké komentáře k těm bodům (uvěřitelné a obhajitelné).
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2020 23:03Pindárna
    Cyboy: nic ve zlém, ale reklama a správná propagace začínajícího projektu je jeho alfou a omegou. Můžete mít sebelepší nápad, ale když ho nedokážete podat veřejnosti na první dobrou, může to být váš rychlý konec. A na mě jste tedy zatím dojem neudělali, spíše naopak. Chápu, že některé informace ještě nelze pustit, ale mnoho jich jistě pustit lze a - nezlobte se - vaše stránky působí velmi amatérským dojmem, včetně toho kodexu.
  • P.G.
    P.G. mecenáš3.8.2020 21:32Pindárna
    Mám dotaz na MB - myslíte si, že je u nás "stav komiksový" natolik "vážný", že se snadno uchytíte a budete prosperovat? Z toho, co máte uvedené na stránkách jsem akorát nabyla dojmu, že jste si vytvořili "vzdorovydavatelství", které zatím neví co vlastně chce vydávat (ale už ví, co vydávat NEchce). Proč jste se neuvedli nějakými (obecnými) náznaky - třeba oblíbené (a opomíjené) žánry, krajiny původu, autoři? Takhle to působí hrozně amatérsky a rebelsky (bohužel ovšem v negativním smyslu).
  • P.G.
    P.G. mecenáš8.5.2020 20:12Pindárna
    Také se přidám k Prométhee - na podzim by měla vyjít poslední (3.) kniha z vydání k 20. letému výročí. Mám první dvě a je to naprosto perfektní vydání. Co mě ovšem "točí" je fakt, že Immateria Ed. nejspíše nikdy nevyjde. Na to jsem se těšila jako malé dítě na novou hračku, protože Prométhea je pro mě z hlediska kresby a grafického provedení nejlepší komiks, jaký jsem kdy četla. Jako před koronkou jsem ještě doufala (JHW III dva roky zpátky věřil, že vydání k 20. výročí pomůže), teď už ale nevěřím, že ji kdy DC vydá.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 1 (cca 249 Kč)
Mám: neveřejné
Chci: 1 (cca 499 Kč)
Sháním: neveřejné
Nabízím: neveřejné
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 502
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0