• Dalamar
    Hawwwran: Tož kurňa u tvých slov bych Google použil taky :-D
  • Dalamar
    Jó překladatel těžký život má. Jak mám spoustu oblíbených autorů, tak mám i pár oblíbených překladatelů, jejichž práce si moc vážím. Přeci jen jde o dosti nedoceňenou skupinu. Doporučuji sérii článků na stránkách časopisu xb1 Tváře překladu. Na stránkách theses.cz je zajímavá diplomová práce z roku 2010 s názvem Literární stylizace černošské angličtiny a její funkční ekvivalentní překlad :-)
  • Dalamar
    Hawwwran: Zde tě zatím nikdo nepodpořil, ale obecně se opravdu asi nedoporučuje překládat do českých nářečí. Viz. třeba třetí odstavec v tomto článku:
    http://www.jazykovy-koutek.cz/?p=11685

    SSP: Dle tvých ukázek bych tam žádné nářečí taky nedával. Ale nejsem ani překladatel ani redaktor :-)
  • Dalamar
    Hawwwran: Když jsem jako náctiletej četl Sapkowského Zaklínače, tak jsem proklínal mluvený projev trpaslíků. Teď jsem se k tomu po letech vrátil a použití nářečí v tomto případě jsem už vnímal jako dokonalej tah.
  • Dalamar
    Hawwwran: Ne nutně musí použití nářečí posouvat děj, obecně to má být myslím jen informace dokreslující postavu ne? Odkud jsi? Nasísat by mě nenapadlo googlit :-)
  • Dalamar
    Hawwwran: Je naprosto normální, že se překladatelé snaží najít český ekvivalent co se týče nářečí. Viktor Janiš takto převedl suffolské nářečí do podkrkonošského nářečí. Doporučuji zkouknout video na YouTube z cyklu Dobrý překlad není vidět? Nakolik se to povedlo zde nemohu posoudit, ještě jsem nečetl, pak kdyžtak napíšu. Možná by pro tebe bylo vhodnější kdyby použil nářečí jiné, třeba méně známé.
    Light: jó pražština v překladu je peklo :-D
  • Dalamar
    Dalamar4.8.2020 17:21A zrodí se hvězdy...
    PKD: adKronika, tohle mě nějak minulo.....hm, asi to musím mít.
  • Dalamar
    Dalamar30.6.2020 23:15A zrodí se hvězdy...
    DEmnoG: Jen si dovolím tě poupravit. Tvůj zahajovací příspěvek do této diskuse začal odstavcem, kde jsi urazil většinu diskutujících. To mi nepřijde jako fajn začátek.
  • Dalamar
    Dalamar21.6.2020 05:27A zrodí se hvězdy...
    Gmork: Rád se nechám takto rozmazlovat = jasná koupě. Jinak příspěvek by se spíš hodil do sekce Sběratelský klub, nebo to byl záměr napsat to sem? Paralela s názvem kolosálky je celkem úsměvná 😉
  • Dalamar
    Dalamar18.6.2020 23:23Dobrodruh Timo
    Cyboy: Už jsem se lekl, že jsem se upsal, ale mám na mysli Mistra meče od Vybírala, ne Cestu meče od Zaniru. Nad Cestou meče jsem ale přemýšlel taky, ovšem pro sebe. Bohužel nejsem z Prahy. Nebo bohudík? 😉 Jo ty Star wars by šly, ty má rád jak filmy tak ty lego hry.
  • Dalamar
    Dalamar18.6.2020 17:39Dobrodruh Timo
    Cyboy: díky za detailní rozbor, teď vím, že tohle nebude to pravé ořechové. U Hildy se mi právě líbí ta nenucená výchovná linka, ale můj 4 lety synek ji tam samozřejmě nevidí, tak jsem mu to dovysvětloval potom. Viz. troll s dlouhým nosem a zvonečkem v prvním díle. Jo kvalitních dětských komiksů je jako šafránu. Ty pseudo dětské šílenosti od Crwe jsem zavrhl hned. Koukal jsem na toho Spidermana a to je pěkná šílenost. Sice mám kluky, ale z jakési nouze jsem už přemýšlel i nad Záleskautkama. Přemýšlím nad tím Arturem a zlaté lano, ale teď koukám na tvůj komentář k tomu a nezní moc pozitivně 😉 Staršího synka ještě bavil Shazam od Crwe, škoda, že nemá více dílů. Taková Myši hlídka ho bavila taky, ale v některém díle je takovej "květnatej" font a ten mu dělal problém číst, takže to má schováno na později. Na toho Dogmana mrknu, uvidíme.

    Jen taková historka na zasmání: minulý rok na Světě knihy si starší synek u Vybírala vybral Mistra meče " Tati to vypadá skvěle, to bych moc chtěl" Samozřejmě já ho chtěl taky, takže jsem se necukal a aspoň jsem měl před manželkou fajn výmluvu je koupi 😉 Doma k tomu sedl a po pár stránkách to odložil se slovy " Tati já tomu moc nerozumím, můžu si to odložit k tobě do knihovny a přečíst si to až budu větší?" 😆
  • Dalamar
    Dalamar17.6.2020 23:30Dobrodruh Timo
    Cyboy: Díky za odpověď. Já mám kluky, staršího bavil Amulet i Kůstek a v dokonce i ta Lapka ho bavila, všechny tři díly. Já četl zatím jen ten první a neměl jsem s tím moc problém. Uvidím co zbylé dva. S tím mladším co neumí ještě číst teď louskám Hildu a ta je taky super.
  • Dalamar
    Dalamar16.6.2020 23:26Dobrodruh Timo
    Cyboy: pak prosím napiš co na to děti. Měl jsem v plánu pořídit těm svým.
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 15:09Papež ukrutný
    Gmork: Jo pan Vybíral si mě svými komiksy pěkně zaháčkoval 😉
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 14:38Papež ukrutný
    Ricarderon: Nepotřebuji mít v příběhu jako hlavní postavu klasického klaďase. Tak jak je to v životě, že ti někdo nepadne do oka na první dobrou, tak mě takhle nepadl do oka Bouncer a celej komiks jsem si k němu prostě nenašel cestu.A mohl by klidně založit útulek pro sirotky, stejně by mě sr...😉

    Gmork: Jsem odkázán jen na překladovej komiks, takže mohu srovnávat jen se Syksem a ten se mi líbil moc, navzdory zkratkovitosti a určitě neoriginalitě.
  • Dalamar
    Dalamar21.5.2020 13:05Papež ukrutný
    Gmork: Já jsem měl takhle právě právě problém s Bouncerem. Hlavní hrdina mi byl nesympatický a celý komiks jsem s tím bojoval. Po těch nadšených ohlasech co to mělo jsem byl docela dost zklamanej.
  • Dalamar
    Dalamar20.5.2020 17:33Papež ukrutný
    Argo Papeže vypustilo když měl jejich výhradní distributor akci 20% slevu. Takže limitka mě přišla na nějakých 630 Kč. S osobní vyzvednutím na prodejně to bylo bez poštovného. Když k tomu přidám velký formát a 240 stran, z toho 226 stran je čistě komiks, tak se mi zdá cena přijatelná. Když to srovnám třeba s teď vydanou Černou palici od CC tak není o čem polemizovat.

    Gmork: koukal jsem, že hodnotiš 4 hvězdami. Co tě tak oslovilo, když jsi někde psal, že je pro tebe Jodo až druhá či třetí liga. Tak kresba?
  • Dalamar
    Dalamar21.1.2020 23:26Providence
    Chápu to dobře, že jsi koupil komiks, přečetl jsi ho a pak jsi ho vrátil a chceš peníze zpět?
  • Dalamar
    Dalamar23.12.2019 06:29Providence
    Louza: Mám to podobně, řešení zvoleno dobře, ale to provedení nic moc. Velikost a zpracování pro vložení, tam to chápu. Viděl jsem opravenou verzi a asi bych s ní neměl problém. Ale jako samostatný sešit je to hrůza.
  • Dalamar
    Dalamar6.12.2019 15:07Providence
    Darth: Myslím, že je hodně těch co se otevřeně ozvalo, že se jim výsledek nelíbí. Každý ať si na výsledek udělá svůj názor a buď to koupí nebo ne. Asi bych nehledal za názorem "s tímto výsledkem jsem spokojený" nějaké lezení do zadku, nevím jaký profit by z toho zákazník měl mít. Jak psal už Lenny, skvělá paralela k Providence je vydání Corto Maltese, kde je to daleko horší a vydavatel se k tomu myslím ani veřejné nijak nevyjádřil. A zákazník? Více méně ticho po pěšině a to beru v potaz rozdílný "hype" na oba tituly. Chápu obavy z toho, aby se podobné řešení neopakovalo, ale Argo už tak bude na Providence počítat ztráty a doufám, že příště se podobných chyb vyvarují. V posledních letech se mi zákazníci učíme využívat našich práv jako spotřebitele a kdyby tu Providence vyšlo 10-20 let zpět, tak by většina lidí mlčela a byla ráda že to tu vyšlo aspoň v tomto vydání. V tomhle opravdu vidím pozitivní posun vpřed, ačkoli já jsem ten "jsem rád že to tu vyšlo aspoň takto" 😉
  • Dalamar
    Dalamar5.12.2019 23:25Providence
    Darth Raelchi:Myslím, že s tím názorem, že se doba změnila a s ním i zákazník jsi hodně mimo. Stačí zapátrat v minulosti jakým způsobem se zde vydávaly knihy či komiksy. A jestli tě překvapuje, že lidi jsou v klidu....to by jsi byl radši za nějaký "hon na čarodějnice"? Tvůj názor ti neberu, respektují ho, ale já to vidím jinak 😉
  • Dalamar
    Dalamar28.11.2019 13:11Providence
    TonyT: Mám Providence teprve rozečtený, nejsem odborník na Lovercrafta, povídek jsem četl málo plus tu komiksovou adaptaci od Krieka co u nás vydalo Argo a myslím že mi to stačí abych dokázal ocenit jak umě a s citem dokázal Moore zakomponovat Lovercraftovo dílo do svého příběhu. Ba naopak některé věci co se v Providence objevují ve mě budí zvědavost a chuť si je přečíst v originále. Myslím si tedy, že pro někoho to může po přečtení působit jako vstupní brána k dílu Lovercrafta, záleží na čtenáři a jeho zvídavosti.
  • Dalamar
    Dalamar27.11.2019 16:43Providence
    Darth Raelchi: U Bouncera prý o chybu nejde, ale je mi jasný, že teď bude každý na tituly u Arga hledat kde co. Providence v limitce mám doma, osmou kapitolu si nechám doposlat. Těžkou hlavu si z toho nedělám, stane se. Ale chápu i ostatní názory a i to, že to někoho úplně odradí od koupě.
  • Dalamar
    Naprostý souhlas s Light, tahle edice je fantastická.
  • Dalamar
    Díky za zajímavé info, za mě by to mohlo vycházet každý měsíc 😉
  • Dalamar
    Dalamar10.6.2019Prodám
    Prodám:

    Conan Zrozen na bitevním poli a Dcera pána mrazu - 700kč, jen dohromady
    Netvora 1 - 200kč

    Vše jednou čteno, poštovné 70kč
    Email: Tobias-cz@seznam.cz
  • Dalamar
    Dalamar19.3.2020 16:33Pindárna
    mkw: Sice nejsem cílovka, ale stylizace se mi líbí :-)
  • Dalamar
    Dalamar19.3.2020 14:52Pindárna
    Maco a všichni ostatní metalisti: Už vyšli Belzebubové od Paseky, např. v Kosmasu již skladem.
  • Dalamar
    Dalamar11.3.2020 22:34Pindárna
    Maco: vím co myslíš, viděl jsem to na fb, ale už netuším které nakladatelství to bude vydávat. Argo? Paseka?
  • Dalamar
    Dalamar11.3.2020 13:27Pindárna
    Maco: ten poslední edicak je říjen 2019 až březen 2020 a edicak na zbytek roku Argo teprve chystá.
  • Dalamar
    Dalamar10.3.2020 14:26Filmový a hudební klub
    Carnage: S tím Altered Carbon: Resleeved si mě přeskočil :-) Jsem zvědavý, ale moc od toho nečekám, doufám že to nebude klasická "ždímačka" Souhlasím d tebou, že první série byla více komplexnější, atmosférická s více rovina vyprávění. Ale akce se mi v druhé sérii líbila moc a nebyly přes kopírák, každá byla něčím jiným specifická. Já s kyberpunkem vyrůstal, takže u každého takového díla přivírám oči a jsem spíš rád, že se tu něco takového objevuje.
  • Dalamar
    Dalamar9.3.2020 16:28Filmový a hudební klub
    Carnage: Dle knižní předlohy bylo jasné, že se stylově musí odklonit od té kyberpunkové noir detektivky. Ale i tak si druhá série pro mě drží vysoký standart. První série měla skvělí příběh a atmosféru ta druhá sází na akční scény, které se Netflixu hodně povedli.
  • Dalamar
    Dalamar3.3.2020 18:43Filmový a hudební klub
    Ad Zámek: Nejvíce mi vadilo jak jsou ty postavy charakterově naprosto mimo oproti komiksu. Občas si u těchto adaptací říkám, že by bylo lepší neznát tu předlohu. Byl bych pak méně kritický. Např. Altered Carbon je pro mě pecka, nemůžu srovnávat s předlohou. :-)
  • Dalamar
    Dalamar22.2.2020 23:06Sběratelský klub
    IKEA série Kallax
  • Dalamar
    Dalamar13.2.2020 04:28Art
    Spike: Tak, tak. U Venoma dostává anatomie těžce na frak :D
  • Dalamar
    Dalamar12.2.2020 18:49Art
    Ale tohle prostě pěkné není:
  • Dalamar
    Dalamar12.2.2020 18:11Art
    Zack: pěkné, ruzne prisernosti a podivnosti umí, tam mi nevadí. Ale proporce postav má na můj vkus hodně zvláštní. Obzvláště ty protáhlé a velké hlavy vůči tělu.....no tfuj :-)
  • Dalamar
    Dalamar11.2.2020 23:19Art
    SNUFKIN: Ano, taky s ním mám velkej problém.
  • Dalamar
    Dalamar11.2.2020 18:51Filmový a hudební klub
    Za mě je seriálový Zámek a klíč velké zklamání, těch důvodu je tolik, že by to bylo na celý článek. Vydržel jsem jen do třetího dílu. 😒
  • Dalamar
    Dalamar3.2.2020 23:22Pindárna
    Milo: Ano, bohužel.
  • Dalamar
    Dalamar17.1.2020 16:28Sběratelský klub
    Milo: S první půlkou souhlasím, obdivuji lidi co se v tom "mišmaši" vyznají a ještě je to navíc baví.
  • Dalamar
    Dalamar13.1.2020 23:11Sběratelský klub
    Milo: YA - Young Adult
  • Dalamar
    Dalamar18.12.2019 15:39Sběratelský klub
    Fimi: Strýčka Skrblika mohu jen doporučit. Za mě jeden z nej komiksu minulého roku, ale musím podotknout, že jako malej jsem na kačerech vyrůstal ( ať už komiksovejch nebo serialovejch ) Ale troufám si tvrdit, že i člověka nikdy nepolibeneho tímto fenoménem dokáže tento komiks oslovit.
  • Dalamar
    Dalamar3.12.2019 23:25Pindárna
    Hawwwran: já si u nich právě pro jistotu zjišťoval, jestli rezervace proběhla v pořádku, protože neposílali potvrzovací email. Ochotně mi potvrdily, že vše je ok a že se mi z Kosmasu ozvou 😉
  • Dalamar
    Dalamar27.11.2019 23:18Slevy, výprodeje, bazary
    Hawwwran: přesně tak, nebo poštovné za půl. Ale takhle to aspoň pro mne není poštovné zdarma, je jen promítnuté do slevy. Je to prkotina, ale když jsem to viděl prvně tak jsem se musel pousmát. 😉
  • Dalamar
    Dalamar27.11.2019 18:39Slevy, výprodeje, bazary
    Hawwwran: Chápu, ale pak to není poštovné zdarma, ale spíše se slevou.
  • Dalamar
    Dalamar27.11.2019 16:34Slevy, výprodeje, bazary
    Doppelganger: naprostej souhlas. CC mám rád, ale jejich cenová politika se mi nelíbí. Viz ta jejich BF sleva 40% a poštovné zdarma oproti 50% při osobním odběru. To ta pošta zdarma až tak zdarma není 😉
  • Dalamar
    Dalamar16.6.2019 12:11Sběratelský klub
    Hawwwran: Přišlo mi to hodně přitažený za vlasy, hlavně s ohledem na to jak dlouho to již je v prodeji, proto jsem myslel, že jsem tvůj příspěvek spíš špatně pochopil :-D
  • Dalamar
    Dalamar16.6.2019 09:52Sběratelský klub
    Pochopil jsem to správně, že se bude Doctor Star ( rok vydání 2018 ) stahovat z prodeje kvůli nějakým DC eventu? A má z toho být raritka, ikdyž už je v oběhu spousta kusů? lol?
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 92 (cca 55802 Kč)
Mám: 228 (cca 137154 Kč)
Chci: 4 (cca 1996 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 2 (cca 1398 Kč)
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0