Hejtr. Chronický hejtr. Protřepat, nemíchat.

Jakákoliv podobnost je samozřejmě čistě náhodná.

  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 21:55Perverzní páprda
    Jako pseudointoši tvrdí, že jejich život ovlivnil Kafka, jako pseudopodnikatelé tvrdí, že jejich život ovlivnil Kožený a jako pseudonakladatelé komiksu tvrdí, že jejich život ovlivnil chabý výběr titulů konkurence, tak já, jako pravý a nefalšovaný nepseudoúchyl, tvrdím toto: Bez Pepého bych se nestal tím, čím jsem.

    Nemyslím tím pedagoga, rozeného i vystudovaného (i když na pedagogiku jsem se dost možná dal s vidinou snadného přístupu k mladému masíčku), nemyslím ani milionáře (i když tím jsem se stal hlavně proto, abych si mohl mladé masíčko kupovat), nemyslím tím dokonce ani zdejší diskusní hvězdu, kterou jsem se stal z přesvědčení a nadbytku volného času (a stále doufám, že se tu nějaké mladé masíčko vyskytuje; napiš taťkovi, holčičko, a přilož sken občanky).

    Myslím tím hlavně a především kovaného úchyla, co obchází školy (deváťačky už maj' patnáct, tak si těch keců nechte) v baloňáku a dělá všechny ty legrácky, které se dají dělat jen v baloňáku a jen před školami. A že se toho dá dělat! Nebýt Pepého, tak zůstanu maximálně u tří čísel: Odhalení tvrdé, odhalení měkké a klasická kapsohoňka. Ale Pepé byl (a díky tomuhle komiksu je a bude), takže jsem mohl do svého reperotáru zařadit mnohá čísla pana Pepého a svůj už tak skvělý život vyhonit a vyšlehat do ještě skvělejší, a hlavně tvrdší, vlhčí a oplzlejší podoby.

    Nevím, co víc bych k dílu a k postavě, které ovlivnily, a dost možná i změnily můj život, ještě napsal. Jasně, mohl bych třeba napsat slovo dvě o komiksu samotném, ale lze impotentnímu kastrátovi popsat trápení a nadrženost, kterou zakouší samec v říji, lze slepému popsat krásy ženského těla nebo popsat rozkoš způsobující pohled na rýsující se lemy spodního prádla pod těsnou sukýnkou, lze popsat slovy nejrůznější vůně, včetně té, která není tak úplně za vůni považována, přesto je to ten nejrkásnější pach, který může úchyl do svého rypáku nasát? Ne, nejde ani jedno, stejně tak nejde popsat, proč je tento komiks tak skvělý, tak zábavný, tak poučný a hlavně tak krásně neškodně úchylný. Nejde to proto, že kresba je tady to, o co honí nejvíce, a je jedno, zda zrovna Pepé prdí do balónku, vaří s vibrátorem nebo si do kroku pohoňuje, zábavnost a unikátnost tohoto komiksu je v Gotlibově kresbě a v podání kohokoliv jiného by ty příběhy nejspíš vůbec nefungovaly a byly jen sbírkou nejrůznějších úchylných fantazií určených k pohonění, nikoliv však k poučení a k zábavě.

    Perverzní páprda není jistě pecka, ze které nebudou komiksoví fandové několik dnů spát, není to ani dílo, které by jednotlivcům změnilo nahlížení na komiks, není to komiks, který bude většina z nás zmiňovat při výčtu deseti nejoblíbenějších komiksových děl, ale zcela jistě je to komiks, ke kterému se člověk může opakovaně vracet a každým přečtením se bavit stejně, jako se bavil poprvé, a to bez ohledu na to, v jaké náladě se čtenář zrovna nachází. Za mě jasných pět do ruda vyhoněných hvězdiček a kdyby to šlo, přidám svíjeje se v orgastické křeči šestou, řádně mazlavou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 01:23NANITS chronicles
    Podíval jsem se ještě na artbook a je fajn. Žádný rozpad jako se stal uživatelce P.G. se u mě naštěstí nekonal a to jsem si artbook prohlížel dost dlouho. I když velmi opatrně. Jestli se vám líbí komiks a chcete navíc cokoliv, co je s ním nějak spojeno a rádi se kocháte obrázky, tak si ho pořiďte. Mám radost z čísla. Nejsem pověrčivý, ale když už tam to číslo je, tak ať alespoň něco symbolizuje. A těžko jsem mohl dostat lepší. Snad kromě 666. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2021 20:04NANITS chronicles
    Jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi (ano, jsem Psychorovo dvojče) uděluji tomuto komiksu pět hvězd z pěti možných a tuto informaci uvádím hned na začátku svého komentáře, jelikož je to naprosto zásadní sdělení, které se díky podivnému zvyku mnoha lidí číst texty od začátku a ne od konce k lidem takto dostane. A proč uděluji tomuto komiksu jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi pět hvězd? Protože čtyři a půl dát nemůžu. Mám v tom systém!

    Kniha NANITS Chronicles předhazuje ke konzumaci tři příběhy plus prolog a epilog. (A nějaké ty bonusy, aby měl Áda radost!) Příběhy se od sebe liší jak obdobím, ve kterém se příběhy odehrávají (blízká budoucnost, ne tak blízká budoucnost a budoucnost vzdálenější než ne tak blízká), subžánrem (biopunk, postapo), tak stylem vyprávění (klasika, retrospektiva, 1. osoba à la drsná škola, kdy informace čtenáři sděluje hlavní postava), tak samozřejmě dějem.

    U každého z příběhů si asi většina lidí řekne, a to bez ohledu na to, kolik má přečtených knížek nebo komiksů a zhlédnutých filmů nebo seriálů, že to či ono už někde někdy četli nebo viděli. Pandemie, zlá korporace, kolonie na Marsu, hoši, kteří mstí smrt svého domácího mazlíčka a jsou u toho sprostí a sem tam někomu prostřelí palici, zkorumpovaná policie, data v počítači nesoucí zásadní informaci, prostě klišé, kam se podíváš. Nebudete pak moc překvapeni, když záporák vleze do sprchy za hlavním hrdinou a během hraní na housle mu sdělí, že je jeho nebinární otcomatka a zmizí tunelem ve zdi. Pokračování příště...

    Klišé sem, klišé tam, ničemu to nevadí. Ať je ho klidně habakuk, když je servírováno v rozumném poměru a při správné teplotě. To u NANITS Chronicles platí. Ani jednou jsem si při čtení neřekl, že tady už to autor trošku přehnal, že se začíná rozmáhat nešvar s názvem trapnost, že za každou cenu cpe do příběhu něco, co tam nepatří a tlačí na pilu až příliš. Nic takového. Pokud jsou postavy sprosté a dialog je o chcankách, tak proto, že to k těm postavám v podobných příbězích prostě patří, i když to je stá variace téhož. Když v situaci, kdy záporák může hrdinu rozstřílet na sračky a místo toho si neodpustí pár vysvětlujících vět („Že jsem ti ho tam kdysi na swingers fouknul zezadu já, tos celou tu dobu nevěděl, co?!") a hrdina tak dostane pár sekund k dobru a využije je k zabití záporáka, tak to nepůsobí pitomě a samoúčelné, čtenář to čeká a ví, že to tam být má. Stejně tak násilí. Je tam a je ho tam dost, protože tam být musí. A tak dále a tak dále, situací a dialogů, které už byly použity někdy jindy a jinde je tam více, ale ani jednou jsem nic nenamítal. Což je co říct, protože já namítám poměrně často.

    O čem příběhy jsou si může každý přečíst v popisu, proto jen uvedu, že mě bavily a už teď se těším na další čtení, protože po přečtení komiksu si komiks vyloženě říká o repete.

    Pokud jde o kresbu, tak překvapivě v komiksu nechybí. Fakt je tam! A je podle mě skvělá a nejen to, různé styly se skvěle k jednotlivým příběhům hodí. V příběhu delegace z Marsu je lehce do mainstreamu, jsou tam jasnější barvy, kulaté ksichtíky, v postapokalyptickém příběhu je vše trochu do uzena a lehce rozmazané. Umělecký záměr je zřejmý a funguje to. Z ukázek si může každý udělat představu sám.

    Protože příběhy nejsou ukončené (fakt vzala/vzal/vzalo roha tunelem ve zdi!) a jsou vzájemně propojené, tak očekávám nejen pokračování, ale i dokončení. Stejně kvalitní pokračování a dokončení takové, které dává smysl a díky kterému vše do sebe perfektně zapadne (doufám, že ho mají autoři dávno na papíru a nebudou ho štykovat dodatečně, aby to teda nějak skončilo) a jednotlivé příběhy tak ještě získají na kvalitě a čtení od začátku do konce bude o to šťavnatější. Zda jsou autoři schopni servírovat jednu dvě knihy ročně stejně zábavné, tak ať to klidně končí až po deseti knihách, ty světy mě totiž baví a čím víc dobrých příběhů z nich bude, tím víc spokojenější budu. V kategorii sci-fi v kvalitním provedení je pro mě tento kousek vážným aspirantem na nejepší komiks tohoto roku, společně se Cyberpunkem 2077. (Akira je mimo jakékoliv kategorie, to aby bylo jasno.) Nečekal jsem vůbec nic, dostal kvalitu a opravdu se třesu na další knihy. Řeči na obálkách knih mě z principu sejří a málokdy je beru jako bernou minci nebo s nimi souhlasím, ale zrovna zde uvedené „Tohle je něco, co chcete mít v knihovničce a číst stále dokola." fakt platí. A bude platit dvojnásob, když těch knih bude víc a budou stejně dobré.

    Nejlepší hláška: Ať si hoši chytí v poušti nějakýho medojeda a toho si oprcaj! (Vzhledem k tomu, že medojedi v Americe nežijí, se nabízí, aby hláška byla interpretována někteří víte jak ;-))

    Ale abych jenom nechválil, v komiksu jsem narazil na pár chybek: Úmrtnost místo smrtnost, vytáří - vytváří, zůčastnila - zúčastnila, kteréni - kreténi, v pouští - v poušti, potencionální - potenciální, minimálně jednou !? místo ?!, sem tam chyba v ji/jí, svoji/svojí, víc než tři vykřičníky, chybějící tečka na konci textu v bublině. Ale polovinu jsem zaregistroval až u druhého prohlížení a pečlivějšího čtení některých pasáží, takže si spousty překlepů a chybek většina lidí nejspíš ani nevšimne a nejde o nic, co by komiks sráželo. Ale pro příště by to chtělo lépe vychytat, protože čím lepší dílo je, tím víc pak tyhle chybky zamrzí.

    Papír je kvalitní, voní jednou z několika papírových vůní, které bych mohl fetovat od rána do večera, navíc je vůně typicky ovulačně silná a vyloženě si tak říká o rozevření a čtení. To rozevření je možné na plné kule a kniha sama drží, takže ji lze číst položenou na stole bez asistence údů, a ani tak nehrozí poškození. Nechybí záložka. Provedení je prostě výborné a i fobikům bude chutnat a obsedantům čvachtat. Stejně jako Darth Raelchi i já mám přebal z vnitřní části trošku začerněn, tyhle vazby to ale dělají. Některá špinění jsou holt normální.

    NANITS chronicles se po všech stránkách fakt povedl(y) a ta pětková hodnocení a vychvalující komentáře, které se zde budou jistě dále kupit, nejsou náhodná. Chci víc a chci to hned!
  • SlouzimStarymPsum
    Dinik: Že by byl Pecina génius tu nikdo nenapsal, aby byla potřeba to rozporovat. K tomu dost hloupě, kdy podle jedné dle tebe nepodařené práce (výkonu) se posoudí, zda někdo géniem není. Asi jako by Beethoven složil průměrnou odrhovačku a vše ostatní by se tím vymazalo.

    valon: Mně se to právě takhle líbí a to hodně. :-) Narušuje to takovou tu fádnost, stejnost, když by ty hřbety byly, až na barvu, stejné, jako se to dělá běžně u většiny sérií, které mají nějaký mustr a podle něj se jede. Šlo by pak o dvě knihy s naprosto totožným designem, zapadly by mezi většinou, když budou v knihovně. Takhle ne a je toho docíleno jen tím kouskem bubliny. A jak ten pruh není zarovnán, tak je hřbet "útulný, měkký", ne ostrý a chladný. Obě obálky jsou jednoduché, Pecina jen něco vybral z komiksu, dal vedle sebe, nic si tam neříká o pozornost, přesto tu pozornost obálky i hřbet(y) mají.
  • SlouzimStarymPsum
    Jsem se koukal na další obálky toho, kdo má tohle na svědomí, a až na pár výjimek mi všechny přijdou skvělé a originální. A tenhle 2. díl Šípů jako majstrštyk. Dohromady s 1. dílem je to ještě lepší. Mimořádně nadaní a talentovaní dělají lépe to, co už někdo udělal před nimi, géniové přicházejí s novým a jedinečným.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:15Růža: Podzimní patálie
    Ňu ňu. :-D
    Když koukám na kus skály, nebo co to je, na straně 24 vpravo dole, a na tvar jeskyně či stínu pod dětmi, tak se mi ta nepovedená kompozice jeví jako záměr. Takové "easter eggs" pro dospělé čtenáře. Oproti Lajce od A. Klimta je to ale pořád hodně slabý čajíček.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:26Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    Na takové ceny bychom si asi měli začít zvykat, minimálně někde. Jako jo, je to fajn, ale zase je tam červíček pochybností, že se vydá pár takových dílů, aby to pak od jedničky nikdy nezačalo. Kdy dost lidí bude čekat, a až se ukáže, to fakt v téhle úpravě budou dělat od začátku, tak ty omnibusy vydané jako první už budou fuč. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    Tak jestli je Eaglemoss v něčem jako v nucené správě, tak je pořád zájem na tom, aby ta společnost nějak fungovala. A jestli ten Batman byl výdělečný, tak spíš budou hledat cesty, jak v tom pokračovat. Ale sám bych si vsadil na to, že to je konečná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.7.2022 18:48Alias (limitně limitní edice)
    Limitně limitní? Není to blbost?

    yogi: To je sloupávací. A sběratelsky sběratelské vydání má ten obláček pravidelný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 16:55Perverzní páprda
    deefha: KLAN jsem měl dlouho jako hlavní zdroj informací o komiksu. Sem tam tam byly články převzaté z Crwe (nebo naopak), ale dost toho bylo k přečtení jen tam. A do KLANu, na rozdíl od Score, psal i docela dost Petr Litoš. Vedle komiksu se mi líbila i rubrika o filmu Tyhle dvě rubriky a články té čtyřky (Dobeš, Kopřiva, Litoš, Pavlovský) stály za přečtení čistě pro zábavu, byla to pokaždý prča a u něčeho jsem se řehtal nahlas a opakovaně se k tomu vracel (Absolutní žaketky a popis filmu, ve kterém přijedou do města na divokém západě kovbojové, kteří zjistí, že žen je ve městě málo, nebo jsou hnusné, tak si raději kovbojové vzájemě dávají najevo náklonnost, si pamatuju dodnes.) Určitě ale KLAN vycházel dřív, protože tam byla reportáž o koncertu U2, což bylo v roce 1997.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:59Perverzní páprda
    baatcha: Jestli si chceš přečíst víc podobných článků, tak se podívej na oldgames.sk do sekce časopisů a někde v roce 96 začínají články o komiksu od Š. Kopřivy a J. Pavlovského ve Score. Úplně první byl o Lobovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 00:48Perverzní páprda
    Než začal Pepek vycházet v Crwi, objevil se jeden jeho strip, a hlavně povídání o něm, ve vánočním Score v roce 1996. Představení úchyláka si vzalo na starost duo KP (Kopřiva, Pavlovský) a podařilo se navnadit všechny úchyláky náramně. Posuďte sami:

    Stránka první.
    Stránka druhá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:01Zámek a klíč - Kompendium
    skepsi: Já lynčuju zásadně s tvrdým, protože mě to jako sadistu rajcuje. ;-D

    Ale teď koukám, že v té bublině se autor, pokud ne překladatel, dopustil možná faktické chyby. Když se stojí na holku fronta v kontextu, o kterém ten pán ve slušivých botkách a s křídly mluví, tak se tomu neříká afterparty, ale gangbang. Kdy jde pak o gangbang sekvenční. U toho je dobré mít něco na čtení s sebou, aby čekání rychleji uteklo. U gangbangu simultánního čekání odpadá, ale jsou tam zase jiné nevýhody.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:02Zámek a klíč - Kompendium
    Kdyby někoho zajímalo, o co jde, tak se může podívat:



    Fotka je lantanova a já si ji bez jeho souhlasu vypůjčil. Odkaz není zločin! ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2022 19:08Lucky Luke: Koleje v prérii
    Tak kdyby se začlo od 1. dílu, pár kousků se vydalo a nebyl by zájem, tak by to nakladatel dost možná zapíchl a neměl by z toho nikdo nic. Takhle by při přípádném nezájmu vyšlo pár dílů, které navazují na to už u nás vyšlé, takže aspoň sběratelé LL z toho budou něco mít. A když se to bude prodávat dobře, můžou pak někdy vydat i to, co tu už vyšlo, a pak zase uvidí, jak to je s prodeji. Takže pro nabrání čtenářů, nových i starých, a udělání si nějakého přehledu o prodejích, je to asi nejlepší způsob. Já to kupovat budu a budu doufat, že to jednou Crew v jednotné úpravě vydá komplet.
  • SlouzimStarymPsum
    Nemohou být některé změny způsobené tím, že Němeček víc používá počítač? A že stárne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:22A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak ono to nebylo nějaké velké zkoumání a už vůbec ne do hloubky. Jsem se podíval na ten ranč, pak přečetl celý komiks, kdy jsem se dostal k tomu časopisu (sešit č. 9), kde je uvedeno, že od událostí v Coloradu do července uběhlo pár týdnů, a bylo tak nějak jasné, že za a) k těm událostem na ranči muselo dojít někdy v červnu, možná v květnu; b) ten sníh dává v tomto čase právě v Coloradu někde v horách (na panelech s armádnímí vrtulníky mířícími k ranči hory jsou) smysl. Akorát jsem pak chtěl mít jistotu, tak jsem hledal víc a dál.

    baatcha: Je možné, že autor komiksu sám originál pozměnil a překladatel pak musel udělat změnu původního překladu též. Protože když originál není 1:1, tak nemůže být ani ten překlad komiksu totožný s překladem originálních textů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:01Rychlé šípy, sešit číslo 1
    V těch článcích nejde proti ideálům. Upozorňuje na to, že RŠ se rozhodně ideálně nechovají a píše proč. A právě ten kontrast mezi příklady, které uvádí, a mezi rychlošípáckou dokonalosti, je vtipný. A je to pravda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.5.2022 18:42A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak to mohl napsat každý, kdo si to tam přečetl a zároveň má na FB profil. Stačilo si vzít ty komiksy k ruce (vyšlo to kdysi v Crwi), nebo se podívat někde na netu na originály, a trošku zapátrat, zda to chyba je, nebo být může, nebo spíš není, nebo jistě není. Nebo se prostě jenom zeptat, jak přišli na to, proč to mají za chybu (sněžení není žádný zázrak přírody), proč si toho těch snad dvacet let od prvního vydání nikdo, včetně autorů, nevšiml. Na fórech a v recenzích není o chybě se sněhem podle všeho, hledal jsem fakt pečlivě, ani slovo. A jestli takový zásah do díla je vůbec na místě. Bylo to především v zájmu těch, co byli v době, kdy tohle CC hodilo na FB, kupujícími, aby se zajímali, co dostanou do rukou a jestli o nějaké opravy vůbec stojí.

    Já se na ta ostatní vydání hned podíval a nezdálo se mi, že to je chyba, ale jednak jsem si úplně jistý nebyl, jednak ta "oprava" zase není nic, co by nějak ten komiks ku***lo (a ten doplněný sníh vypadá pěkně), takže si jen kvůli tomu zakládat účet na FB, abych to někam psal, to se mi nechtělo. Až když to vyšlo a já se rozhodoval, zda koupit, či nikoliv, jsem se na to podíval znovu a hledal další informace (a našel tu časovou osu, na kterou jsem dal odkaz) a pak došel k závěru, že to chyba na 99,99 % není. A to už byl ten komiks dávno na světě.

    Na tom ranči si pak s tím sněhem hrají děti, je tam vidět, že z něj mají radost, takže další vodítko, že ten sníh prostě napadl náhle, jako kdyby třeba u nás zapršelo a děti se radovaly, že z nebe padá síra. ;-) (A tak jsme se po návštěvě paní učitelky poprvé koupali ve vodě.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:43A zrodí se hvězdy...
    Díky zmínce v Pindárně o českých SFX u Comics Centra jsem si uvědomil, že jsem původně, když jsem se sem regnul, chtěl napsat komentář ke Hvězdám (ale k vydání od Crwe) a dát najevo nesouhlas s "opravou" ze strany Comics Centra, ke které se CC uchýlilo v tomto jejich vydání. Protože jsem to neučinil a v Pindárně jsem to naťukl, tak činím teď. Takže, o co šlo.

    Na FB CC před vydáním A zrodí se hvězdy napsali: V originále nedávala nezasněžená krajina, v návaznosti na další panely, smysl. Řeč byl o sněhu na farmě (sešit č. 8), kdy CC přidali i ukázky z komiksu.

    1. I kdyby to smysl nedávalo, je to v původním díle (v sešitech, knihách i v kompendiu), takže by to mělo zůstat beze změny, aby i český čtenář dostal to, co všichni ostatní na světě.

    2. To jako v CC předpokládali, že si kreslíř nakreslil na jedné stránce ranč bez sněhu, na další z plezíru přidal sníh, jen tak, protože ho to zrovna napadlo? Nebo sníh nakreslil kreslíř podle scénáře autora, který si do scénáře napíše, že zničehonic se na ranči objeví sníh, aniž by k tomu byl důvod? A kreslíř to bez řečí načmárá, aniž by se scenáristy zeptal, jak to vlastně myslel? Že si pak ranče bez sněhu a následně se sněhem o kousek dál autor nevšiml, když si hotový komiks prohlížel, nebo si toho ani nevšiml někdo z nakladatelství? Aby si toho, že ten nesníh - snih nedává smysl, konečně všimnl nakladatel z České republiky, a přidá sníh i jinam, aby ta pasáž konečně po všech těch letech dávala smysl, když to do té doby všichni, včetně autorů, přehlíželi? No, vyloučit se to nedá, ale spíš se dá předpokládat, že ten sníh tam nebyl a pak byl z nějakého důvodu a žádných "oprav" nebylo potřeba.

    3. Ranč, na kterém se partička sejde, je v Coloradu. V Coloradu v březnu a v dubnu sněží nejvíce za celý rok (statistiky lze najít), v květnu sem tam zasněží taky, jako tam občas přijde sněhová přeháňka v červnu a sníh pár dnů vydrží. Takže nenadálé sněžení, ke kterému došlo v komiksu, tam je naprosto běžné a normální. Ale především to naprosto souhlasí s tím, co je pak uvedeno ve zvláštním vydání toho časopisu, který byl vydán k deseti letům od událostí, o kterých ten speciál je (začíná tím druhý díl vydání od Crwe, v originálu je to sešit číslo 9). Je tam jasně napsáno, že se všechny ty události odehrály v následujících dnech a týdnech po razii na coloradském ranči, kdy výročím té hlavní události v Chicagu je pak červenec, takže se bavíme o dnech a týdnech od razie na ranči do července. Zde odkaz na část toho časopisu, kde se o dnech a týdnech píše: Vpravo dole.

    Takže "oprava", která nacpe sníh na všechny panely s rančem, indikuje, že je na tom ranči zima, možná maximálně březen až duben. To pak ale nesedí těch pár dnů a týdnů, o kterých se v časopisu píše. Nebo "oprava" cpe sníh do období, kde sníh sice je, ale jen občas, což je pak v rozporu s tím, co nám tím sněhem autor a komiks sdělují - že je květen až červen, kdy rozhodně tolik sněhu, jako bylo v úpravách od CC (ukázky byly na FB), v reálu ani náhodou není, a pak zase nedává smysl to, co se píše v tom zvláštním čísle časopisu.

    Na fanouškovských stránkách autora jsou události z Hvězd pěkně sesumírované a vyplývá z nich totéž, co píšu, tedy že sraz na ranči proběhl na konci jara. Kdy náhlé zasněžení ranči odpovídá počasí v Coloradu. Jakékoliv změny tak jsou když ne nesmyslné, tak minimálně zbytečné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 18:45Ozvěny (sběratelská verze)
    Fimi: To není povinnost obhajovat své hodnocení, nebo uvádět důvody. A on hlavně nepsal, že to je špatné, ani že jde o slabý průměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.5.2022 22:53Ozvěny (sběratelská verze)
    Gocek to ohodnotil (slovně), není povinnost hodnotit hvězdama, je to možnost. Navíc mohl komiks číst v zahraničním vydání a na rozdíl od některých zdejších chápe, že české a zahraniční vydání není totéž, takže to české, které nečetl, hodnotit hvězdama nebude, a jen napsal svůj názor na samotné dílo.

    Ale jestli někdo vyloženě vyžaduje hvězdičkové hodnocení za každou cenu, tak já tomu dvě hvězdy z online čtení, které v mém případě proběhlo asi před osmi lety, klidně dám. S tím nemám nejmenší problém. Ale někteří sektáři asi mít budou.

    Fimi: A ty čekáš jinou odpověď než kladnou? Protože to buď fakt četl, nebo nikoliv, ale pak to asi těžko přizná, když napsal ten komentář, který napsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.1.2022 14:01Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    deefha: Jsem si dělal srandu ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.1.2022 00:08Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Ježíšek možná, ale já ne, protože to nemám. Třikrát to mít nemusím, nechávám si komplet 1. vydání a pak komplet 2. vydání v pevné vazbě. Když se ptáš na rozdíly a k dispozici je kompletní jen to nové vydání, tak předpokládám, že nějaké starší vydání už máš. Můžeš si podle pár stránek ukázek tady nebo na webu CC udělat porovnání. Rozdíly v tom překladu jsou, ale ne nějak zásadní. Ta nová grafická úprava se má týkat efektů (bum, křach, mrdymrd), které jsou v češtině. Bonusy těžko, když mají všechna vydání stejný počet stran a v těch předešlých žádné extra bonusy nebyly, jen pár kreseb. Jo a ještě jedna změna tam je, ale to je známá věc, protože se o tom už stejně baví na zahraničních fórech a je to dnes už naprostý standard, který se bere za samozřejmost - v celé sérii jsou z dvou původně bělochů uděláni černoši. Je to myslím ve 3. a pak 6. dílu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.12.2021 15:25Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Matthew: Minimálně u druhého a třetího sešitu je to číslo koncem kapitoly, ne začátkem. U čtyřky už je to normálně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 17:01Jágr, legenda
    yogi: A nezapomínej na tohle, to byl zásadní obrat v Jarynově kariéře, díky kterému získal čtyři Art Rosse v řadě (po tom prvním ze zkrácené sezóny). Jsem zvědav, co vše tam bude o událostech kolem Světového poháru '96, kdy se v kabině hádali hráči s milionovýma kontraktama o tenisky od sponzorů a skoro si rozbili huby :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 16:52Sešit plný průšvihů
    Je to bomba, na, dejte si taky! :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.11.2021 16:29Jágr, legenda
    Buď Stanley Cup a Hart Trophy, nebo Stanleyův pohár a Hartova trofej.
    Mario Lemieux čárka držitel...
    Buď Po seknutí od Adama Gravese, nebo Po Gravesově seknutí.
    Přijít o pátého hráče v souvislosti s vyloučením (budou hrát v oslabaní) jsem ještě nikdy neslyšel a nečetl.
    Na jedné straně pittsburské, na jiné pittsburghští.

    Tohle mě docela dost varuje. Aby ten komiks nebyl plný chyb v souvislosti s fakty. Jako například tento komiks, kde těch chyb je tolik, že to skoro vypadá jako záměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2021 14:10Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Hnus fialovej a to doslova :-)
    Jsou aspoň desky totožné s 1. vydáním, nebo i tam je změna?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 16:18Z neznámého světa a další příběhy
    Tak kdyby z toho nezačal dělat Kapis kovbojku, tak ten rasismus vezme stejně jako informaci, že v zimě je zima a tím to hasne. Jestli jsi nemyslel ty strany barikády obecně, baatcho, ale je to myšleno k diskuzi, tak já nestojím na té straně barikády, na které mě asi Kapis vidí, nejsem žádný angažovaný antirasista (i když za rasistu se nepovažuju, ale kdybych náhodou byl, tak se s tím už nějak smířím). To aby mě, nedej bože, měl někdo za poklekávače.

    Že se HPL v USA (nebo celkově v anglině) cenzuruje nebo aspoň upravuje jsem nevěděl (naštěstí mám ještě staré vydání, včetně nejrůznějších audioknih), ale tomu už se dnes asi málokdo diví. Na stranu druhou, já bych taky nepřijal bustu sebelepšího autora, pokud by měl na mě jako Čecha/bělocha kecy a byl bych rád, kdyby se o jeho protičeských či protibělošských tendencích vědělo.

    U nás je to ale s některými autroy či díly přece podobné, některé knihy, například Jedovatá houba, Mein Kampf a asi několik dalších, jsou taky kontroverzní kousky. U některých to řešila i policie, kdežto v USA si lidi typu Davida Dukea vesele přednášejí. Oni nemají zkušenost Evropy, my nemáme zkušenost americkou, takže by to chtělo i víc respektu a pochopení. Když ne přímo k tomu šílení spojenému s BLM, kdy je nepřítel každý, kdo nepoklekne, tak aspoň k tomu pohledu, kdy se o rasismu v souvislosti s některými autory mluví. Ona ta historie, kdy černoch byl brán skoro jako zvíře a ne člověk, byla docela dlouhá a jak rajot nadhodil tu knížku, tak v tom mnozí Američané žijí dodnes. ty staré pořádky by rádi vrátily.

    Přimlouvám se za zlatou střední cestu, kdy se dozvíme, kolik černochů ten či onen autor šikanoval, kolikrát napsal slovo na N, a ať si to pak lidi přeberou podle svého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 00:58Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A co teprv takoví, co o sobě ani nevědí, že rasisti jsou. Tam už se to sakra komplikuje!

    vita: Vždyť jo, nikdo z nás tří, co jsme ten rasismus nadhodili, a to ještě když na to přišla řeč, přece nechceme, aby čtenáři před čtením po vzoru fotbalistů poklekli, nebo aby Loveraftovy knihy spálili. (Já to teda chci, jenom jsem to nenapsal, to si schovávám na další kolo.) Jen jsme uvedli, že rasistou byl, na což je poměrně dost důkazů. Ale zase je fajn, že ta jeho žena, na kterou vlezl až po důkladném prostudování procesu ošusty, byla Židovka ukrajinského původu a že byl tím pádem Mistr schopen kompromisů. To z něj dělá, aspoň v mých očích, velkého člověka!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.9.2021 22:55Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Nejde jen o jeho dílo. Projevoval se i jinde.

    Nikdo ti přece nebere, jak hodnotíš HPL nebo jeho dílo,. Tady jen padlo, že byl rasista. Ani ho kvůli tomu nikdo neoznačil, tedy nehodnotil, jako horšího člověka nebo spisovatele. K žádnému hodnocení, kritice, k soudům o něm jako spisovateli nebo člověku vůbec nedošlo, a to ani náznakem. Jen došlo na konstatování.

    Jeho vyjádření byla rasistická tehdy stejně jako jsou dnes. Definice rasismu se za tu dobu nezměnila, je to stále přesvědčení o nadřazenosti rasy (tedy etnika) nad jinou nebo jinými jako základ pro společenské uspořádání, kdy jedno etnikum nemá kvůli svému původu stejná práva proti etnikům jiným. (Méně práv, segregace, pronásledování apod.) Ty jsi pak na to narouboval věci, které s tím vůbec nesouvisejí a zasadil to do nějakého antirasistického tažení, kterého jsme my tři, hlavně teda GWB, podle toho co mu několikrát podsouváš, asi součástí. Hej, padlo slovo rasista, takže teď musím napsat několik odstavců o sochách, neziskovkách, studentech genderových studií, BLM, iluminátech, čipování, 11. září a ty, kteří s tím rasismem přišli, varovat, že i oni mohou brzy skončit v koncentráku, lidi bděte!

    GWB nikoho s nikým nesrovnával, jenom použil tvou argumentaci, tedy posuzování starých postojů dnešní optikou a položil ti v té souvislosti otázku. Jinak k tomu otisku doby, k součásti rasistické společnosti apod., jak píšeš, to je sice pravda, na druhou stranu je docela dobrý zamyslet se nad tím, co je v souvislosti s rasisty té doby a rasistickou společností příčina a důsledek. Což taky souvisí s tou otázkou od GWB, na kterou jsi neodpověděl.

    trudoš: Nikdo nikoho tu neodsuzuje , kromě toho označení se tu HPL nijak jako člověk nebo spisovatel nehodnotí, po soudech tu není ani stopy. Na vyhodnocení toho, co Lovecraft psal, nejsou potřeba názory někoho jiného, tam si stačí ty kousky dopisů přečíst a je to celkem jasné jako je jasné, že Švorcová byla komunistka. Co byla, té se to drží i po smrti.
    A jak se pozná rasista bez osobního setkání? No třeba podle toho, že zastává rasistické názory? Pokud někdo má názory vycházející z nějakého přesvědčení, ideologie, tak se k tomu přesvědčení či ideologii svými projevy, výroky nebo chování, hlásí, ať už vědomě nebo nevědomě. Je pak rasista, komunista, věřící a tak dál.

    Ta má otázka zůstává: Jak se pozná rasista při osobním setkání?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.9.2021 23:09Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Takže, v té vaší korektnosti, by asi bylo vhodné trochu více používat vlastní hlavu a malinko si to zasadit do kontextu a když už tak tvrdit, že Lovecraft žil v rasistické společnosti, kteréžto byl víceméně přirozenou součástí a zastával její mainstreamové názory.

    Tak to pak ten, který s těmi názory souhlasil, byl rasistou, a ten, kdo ty názory nezastával, ať už to dával najevo nebo ne, rasistou nebyl.

    Že by mnozí rasisti z minulosti dost možná nebyli rasisty dnes a je vůči nim krapánek nefér z nich dělat původce všeho rasistického zla, jak se v poslední době bohužel sem tam dělá, to se dá akceptovat. Ale to přece nic nemění na tom, že jejich (myslím obecně, nepíšu konkrétně o HPL) postoje jsou rasistické, a to nejen z pohledu dneška. Už z pohledu tehdejšího, kdy rasismus (ač se tomu asi říkalo jinak), bylo přesvědčení o nadřazenost nějaké rasy. Někteří to zastávali a dávali najevo svými názory na "negry" a příslušníky jiných ras, jiní nikoliv, nebo proti rasismu i aktivně vystupovali. Ti první byli rasisty, ti druzí nikoliv. Debata o CO pak není na místě, tam je to buď ano, nebo ne, a je to odlišitelné. baatcha a GWB tvrdí ano (ty konec konců nepřímo také), to PROČ a JAK je na možnou diskuzi, ale s tou nikdo nezačal, abys HPL "optikou doby" obhajoval.

    trudoš: Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.

    Jak se pozná při osobním setkání rasista? Se představí jako Pepa Novák, zahajluje, oblíkne mundúr členů KKK a zbičuje prvního černocha, který půjde kolem? :-D Než osobní setkání, při kterém vůbec z dotyčného nemusí vypadnot názor na to či ono (nebo vypadne schválně názor jiný, než který má), nejsou více vypovídající názory dlouhodobě prezentované? Píšu obecně, ne konkrétně o HPL.

    Abych napsal i něco k HPL, když se o něm debatí: Není právě ten jeho vidlákovský rasismus důvodem, proč máme Mistra všichni tak rádi? (Byly doby, kdy nebylo nutno k vtípkům, sebevíc blbým, dávat ani smajlíka, ani dodávat poznámku, jelikož ty ty doby už jsou asi nadobro pryč, tak poznámka bez smajlíka: Dělám si prdel.)

    baatcha: Spíš než gay byl asexuál. Což je ale pro nás bílý nadržený hetero chlapáky totéž, takže ti to uznám ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    Ohledně Man-Thinga a Swamp Thinga určitě nejde o odpověď ani jedním směrem, bez ohledu na to, že jeden vyšel dřív:
    https://comicvine.gamespot.com/profile/mtharman/blog/an-interesting-story-behind-the-man-thing-and-swam/73693/
    https://comiccoverage.typepad.com/comic_coverage/2007/10/which-came-firs.html
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.7.2021 00:13NANITS chronicles
    yogi: Stejné číslo neznamená stejnou dobu. Ale že se regli po sobě, což může být klidně několik hodin až den. Což odpovídá tomu, co píše MaceLinda o týpcích, co se někde objeví, i tomu, že na toho týpka pak někdo z profilu vytvořeného čistě pro rekaci i reaguje.

    Vidím to ovšem podobně. Jeden člověk, co se snaží vyvolat flejm. Nebo testuje, zda se přijde na to, že to je jeden a tentýž člověk. Lidi jsou různí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2021 00:26Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Dostanu komplet k Vánocům, takže teď rozhodně nemohu sloužit. Plus zbývající díly 2. vydání v pevné vazbě, které mi chybí a nehorázně mě to štvalo, a to budou ještě zatavené. Já su tak šťastné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2021 17:34U283
    czeeri: My to také v jistém ohledu brali jako investici, tak to byste měl mít také na paměti.
    Když si někteří překupníci hrají na investory, tak by měli mít na paměti hlavně oni, že jsou to jejich prachy a na tom, zda se zhodnotí, mají zájem jen a jen oni. Nikdo jim nepůjde na ruku jen proto, že si to přejí nebo to díky tzv. nepsaným pravidlům předpokládají.
    A ohrnovat nos nad odznáčkem s českou vlajkou, to už je hodně silná káva, to vám teda povím!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:34NANITS chronicles
    Ogre: Jsme na tom podobně. Něco mi chybí. Jo, už vím, komiks mi chybí! :-D Čekám už docela dlouho na zaslání nového kusu, přes 14 dnů. Zítra budu volat nebo psát.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 20:14NANITS chronicles
    Epocho, ty obálky budou jeté stále, když obal nebude natěstno s knihou a kniha bude mít možnost se hýbat! ;-)

    Posílal jsem jim to už minulý týden a ještě ani zpráva, že to je podané a na cestě ke mně :-( Kdybych si stěžoval, že se mi nechce nikam chodit, tak už to mám možná dávno doma. Dvakrát :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 21:58NANITS chronicles
    Koukám na stream a k epilogu - ten do té doby jen dobrý zážitek povýšil na výborný a donutil mě hned k dalšímu prolistování a později přečtení. To propojení zážitek umocnilo a o to víc jsem nadržen na pokračování. A bude to hodně dlouhé čekání :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:15Requiem: Upíří rytíř #03
    Přesně tak, na crewním webu. Asi tak pětkrát ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:16NANITS chronicles
    Ty likvidace se dělají jednou za půl roku, za rok, ne kvůli každé knize.
    Milo: Tak u MB je to věc MB-tiskárna, tady už je to vztah nakladatelství-čtenář.

    Kdyby někdo chtěl řešit ten komiks, tak může začít třeba tím, že si přečte komentář z 8.6. 21:11 ;-) Mě by to fakt zajímalo, jak na vás ta kresba působí a jestli ta odvařenost z díla není z velký části způsobena tím základem, ze kterého NANITS vychází. Jinak, už by to docela chtělo pokračování, mám tak trošku absťák. Tak co třeba příští týden v úterý? A další díl přespříští týden v pátek. Pak jsem ochoten na další díl počkat. Tak 14 dnů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:00NANITS chronicles
    Hawwwran: Ten komiks pošli nějakému kámošovi a on za tebe s ním dojde na poštu! Dneska to máš zadarmo, ale příště si za tyhle rady něco naúčtuji.

    Knihy se určitě likvidují (nebo měly by), a pro potřeby účetnictví u toho musí být někdo nevím odkud, aby vypracoval protokol/úřední záznam/prostě lejstro. Tohle by asi zodpověděl mistr Scarface.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:40Sběratelský klub
    deefha: To je takový terno, že to někdo koupil bez fólie za šest a ve fólii to zůstalo na aukro za čtyři bez příhozu, ne? :-D

    S tou knihovnou jsem to měl podobný. Kdysi se mi to kupilo, furt jsem si říkal, že to jednou přeorganizuju, až už to byl takovej svinčík, že jsem si na to vyhradil víkend a pustil se do toho. Nakonec jsem to dělal i celý následující týden, ale byl jsem rád, že jsem se do toho pustil. Narazil jsem na víc než stovku věcí, které už asi nikdy číst nebudu, nebo výjimečně, ty jsem dal do krabic a do sklepa a najednou to bylo všechno hezčí, přehlednější a jednodušší na úklid i čtení. Kdy jsem předtím někdy, to se přiznám bez mučení, raději nešel číst něco, na co jsem měl chuť, protože jsem se bál, že to a) nenajdu, b) nedám zpátky a nebude to držet. A zase se přiznám, a je to fakt bizár, že jsem si jednou objednal znovu knihu, kterou jsem tušil, že někde mám, ale nechtělo se mi ji hledat, tak jsem ji prostě objednal znovu, protože to bylo snadnější. :-D Při tom velkém úklidu jsem takhle našel ještě jednu, o kterém jsem ani neměl tušení, že už mám. Tak nějak se asi cítí mámy, co zapomenou dítě v kočárku před nákupním centrem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:24Pindárna
    K tý šestině - po odečtení těch, co nejsou zletilí nebo jsou nějak zákonem vyloučeni, to bude o něco víc než šestina, ale pořád to nebude většina.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:20Pindárna
    Alfi: Jmění ve slovenštině rovná se imanie, máš to jasně v odkazu uvedené a je tam i vysvětleno, co to znamená, kdy se pak význam liší od "majetok", kdy oba výrazy znamenají totéž co v češtině. Že to je synonumum znamená, že slova mají podobný význam (definici synonyma si najdi sám), což jmění a vlastnictví spľnují, ale neznamená to, že musí mít význam totožný. Slovenský právny poriadok přijde na řadu tehdy, když se budeme bavit o slovenském právnom poriadku, jo? Zatím se bavíme o majetku a vlastnictví, kdy ty jsi přišel s plkem, že ve slovenštině má majtek jiný význam a ekvivalent jmění neexistuje. Jak vidíš z těch odkazů, tak má význam totožný a ekvivalent existuje.

    To s výdajem na pokladně smysl dává, protože úplně stejně tady po mně, který diskutuje v češtině, chceš, abych se přizpůsoboval někomu, kdo na tu češtinu nehodlá přistoupit, protože se mu v argumentaci hodí slovenština nebo angličtina. Kdy ti bylo stejně vysvětleno, že se mýlíš i tak, ale jak už někdo napsal, někdo se raději holt vykecává, než aby uznal, že se plete, že jo.

    Ten výrok nesmysl není, ještě jednou a naposledy ti zkusím vysvětlit, proč:

    Když má někdo hypotéku, nemovitost mu patří. Proto si to hypotéku bere, aby nemovitost vlastnil. Když ji z jakéhokoliv důvodu nesplácí a splácet dál nehodlá, tak o nemovitost přijde (může ji i sám prodat). Pak ji nevlastní a v té diskuzi o vlastnících nemovitosti vypadává. Do té doby tím vlastníkem je. Je to buď, anebo. Vlastní, nevlastní. Nic mezi, bez podmínek.

    Ten barák nebo nemovitost má nějakou hodnotu a díky ní pak patří do toho procenta, protože jen procento má majetek v hodnotě od do, jak psal soulbringer. Samozřejmě za předpokladu, že ta nemovitost takovou hodnotu má, ale z toho od začátku vycházíme, že tomu tak je. Ale píšu to pro jistotu, kdybys i tam tápal.

    Hypotéku má asi šestina Čechů, tudíž vlastnictví nemovitosti nepodmiňuje mít hypotéku. K nesplacení dochází v méně než jednom procentu případů. Takže i kdyby někdo nebyl schopen pochopit, že hypotéka na vlastnictví nic nemění a furt si mlel svou, tak z uvedeného (může si to kdokoliv ověřit) vyplývá, že i v tom jeho světě, kde se hraje podle jeho vytvořených pravidel, je hypotékou zatížen jen zlomek vlastníků a k nesplacení dochází v promilích (to je od slova promile, kdybys chtěl hledat význam nebo synonyma) případů. Že se z vlastníka stane ten, kdo nevlastní, je tedy výjimka. Vzhledem k té šestině, ze které o nemovitost přijde méně než procento dlužníků pak vyplývá, že to tvrzení nesmysl není a naopak je nesmysl hypotéku vnímat jako důsledek toho, že někdo tím vlastníkem není a to tvrzení tedy neplatí.

    Dál se z těch svých nesmyslů, do kterých se motáš čím dál tím víc, vykecávej, jak chceš, asistovat ti u toho už nebudu. :-*

    P. S. Podle tvého komentáře "Nakupijem v eshope crwe kde uz mam maximalnu zlavu a velmi velky obrat." to vypadá, že slovenský právny poriadok chápe i obrat jinak, než jak je obrat chápán v ČR, že jo? :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 15:47Čtenářský koutek
    :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 13:27Pindárna
    soulbringer: Ještě před kliknutím na odkaz jsem tušil, co to bude. :-D
    To pevné něco chceš s Draco určo probrat víc než jednou, že jo? A není to v době dickpiců trošku out, chtít něco probírat na kávě? ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 13:04Sběratelský klub
    Milo: Každá sbírka komiksů je tvořena komiksy, ale ne vždycky musí komiksy tvořit sbírku. To chceš říct, že jo? :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 12:55Filmový a hudební klub
    Doppelganger: Jo, to asi jo, s tím sledováním, později už to něco ztrácí. Ale fanda, co sjíždí seriál minimálně jednou do roka, si asi i tak přijde na své. Vyzkouším to brzy na sobě. :-)

    Ohledně toho druhé odstavce souhlasím. Když už něco dalšího, tak neředit do x seriálů a filmů, ale udělat jednu dvě pecky, ke které se lidi budou vracet. Ale třeba ty další věci budou dobré, uvidíme.

    Kdyby si někdo chtěl pořídit Neganovu Lucille (za tohle mě ten chlap umlátí), tak v listopadu by se měla prodávat další várka pálky z pěny, na některých českých eshopech už berou předobjednávky. Koukal jsem na videa a četl recenze a prý to je na pěnu docela pevné a když se tím flákne hodně, tak to i bolí. Sice tím asi člověka nezabijete, ale zase kvůli tomu nepůjdete sedět. A taky se vám nestane, jako u dřevky, že vás samotné budou z těch ran do hlav bolet ruce. To je taky fajn.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 12:39Pindárna
    Onkel: Jsem se hned podíval na datum. :-D To je dobrý, ale asi je to opravdu vůně knihy, papíru, která dlouho drží i u knihy, když je dobře uložená, ale taková ta silná vůně, co se vyvali po rozbalení, je právě to lepidlo, barvy atd., a to časem skoro úplně vyprchá, a v tom spreji to asi nebude. Ale možná by šlo někde objednat konkrétní lepidlo, barvu a další serepetičky, pak si z toho doma udělat koktejl a fetovat to. A časem přejít na ředidlo. Pak budeme mít úplně jiné starosti než fólie. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 12:32Pindárna
    Alfi: Až ti bude prodavačka vracet dvacku, budeš požadovat stovku, protože jsi neměl na škole sčítání a vychází ti to jinak než na kase? Já psal česky, ne slovensky. Ohledně angliny viz Zack.

    Omyly přiznávám, už jsem to asi dvakrát v životě udělal. Není to moc, ale je to asi proto, že se nepouštím do věcí, o kterých vím h...o, což ne každý umí. A když už jsme u té akceptace omylů a jmění ve slovenštině, tak ti taky něco pošlu:

    https://www.slovensky.eu/imanie/
    https://www.slovensky.eu/majetok/

    Schválně, jestli se význam těch slov liší od jejich českých ekvivalentů. (Kdybys na to nemohl přijít sám, tak ne, neliší, znamená to totéž.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 02:12Sběratelský klub
    Batmany z DC kompletů a ty ostatní
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 02:12Sběratelský klub
    Taky řadím chronologicky. Ale podle data původního vydání. Kresbu na hřbetech DCKK tak mám krásně rozjetou a je mi to úplně fuk. :-) Ale pořád řadím v rámci edic, na to, abych mixoval Batmany z DC a ty ostatní, na to jsem ještě nenašel odvahu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 02:03Pindárna
    Milo_Harwey: Plete si majetek a jmění.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 01:56Filmový a hudební klub
    Milo_Harwey: Vedle TWD se mi jako nejlepší jeví ten Fear, kdy jsem ale viděl jenom dvé série (možná tři) a celkem to šlo. Plánuju se na to podívat od začátku znovu, ale asi bych to dvakrát vidět nemusel. S těma dospívajícíma je to World Beyond a na to jsem ani nekoukal, podle recenzí a trailerů bych to zapíchl hodně rychle. Pak ještě stojí za zmínku Talking Dead, to je takové povídání s hercema, tvůrcema, pár dílů jsem viděl a je to dobrý. Určitě se podívám na všechny díly někdy, až skončí TWD. Mají to dál ždímat a dělat další seriály a filmy, tak jsem zvědav, jestli to budou srágory, nebo se objeví něco kvalitního.

    TWD mě trošku začali sejřit v devítce, kdy už to bylo chvílema až moc ukecaný a natahovaný, Negan ztratil svý kouzlo a po jisté události mi začala lézt Michonne a její tvrďáckost neuvěřitelně na nervy. Ale bylo to pořád chytlavý, tak jsem to sjel a jedenáctka se mi líbí zase hodně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 01:27Pindárna
    Alfi: Tak tuhle definici majetku čtu poprvé. Nepíšeš třeba náhodou o jmění?

    1. Vlastnictví nemovitosti není podmíněno hypotékou. Kdy tu někdo asi předpokládá, že ano.

    2. Hypotéku si člověk bere dobrovolně s tím, že ji bude splácet. A dokud splácí, nemovitost je jeho, vlastní ji, na tom je ta hypotéka založena. Pokud ji nesplácí, tak o tu nemovitost přijde a z té množiny vlastníků nemovitosti, o kterých se tu bavíme, vypadává. Takže člověk buď a) vlastní (zaplatil, splatil, splácí), nebo b) nevlastní (koupit se nepokoušel, hypotéku si nebral, hypotéku splácet přestal a o nemovitost přišel), cé není. Takže má, nebo nemá, vlastní. Jestli zdědil, vyměnil za tři ovce, složil dvacet mega v mincích,které přivezl na dvoukoláku nebo má hypotéku je jedno, to vlastnictví tam pořád je.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.8.2022 20:14Filmový a hudební klub
    Kdyby to někdo nevěděl a zajímalo ho to, tak venku už jsou první dvě epizody Tales of the Walking Dead. Podle druhé epizody a informací, že v další sérii má být jedna epizoda muzikál, to vypadá, že se budou střídat epizody se známými postavami z TWD s "experimentálními", které budou od TWD hozeny někam jinam. Na těch pár týdnů, než začne třetí, poslední část finální série TWD (2. října v USA, o den pozdeji v Británii) asi dobrý, ale na nějaký obrhit to zatím bohužel nevypadá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.8.2022 14:09Pindárna
    soulbringer: Jednodušší je popírat, tvrdit, že je něco hovadina, dojmologicky míchat hrušky s jablkama, než napsat jediné písmenko, proč to hovadina je (nebo nedej bože to dokázat). Nebo psát perly, že při určení podílu z celku je fuk, jak velký ten celek je. Nebrat pak v potaz, že se bohatství nejen přesouvá, ale i vytváří, že jsou pro to podmínky všude na světě odlišné a že na světě v různých částech liší jak počet obyvatel, tak míra porodnosti, kdy to pak samozřejmě musí zákonitě ovlivňovat i ten podíl (v tomhle případě to 1 %, 1 % zatím), to už je pak jenom takový nepodstatný detail.

    Na té metodice není nic chybného, prostě zjišťuje, jak na tom lidi jsou. Že přesně neurčí, jestli jednotlivec nebo řádově stovky či statisíce lidí patří do 0,00001 % nebo 1,5 % nejbohatších je jedno ve chvíli, kdy se tohle nezjišťuje, ale zjišťuje se přesně to, o čem píšeš, tedy ten rozsah od do a kolik procent na planetě v tom rozsahu je. To je účelem. A vychází pak ty výsledky, které se tam uvádějí. Že se to zjišťuje takto je dané i tím, že se to úplně přesně na dolar nebo stovku dolarů u každého jednoho člověka zjistit pochopitelně nedá (k ničemu by to ani nebylo), tak se bere rozsah a vychází se z nějakých demografických a ekonomockých údajů, kdy jsou pak výsledky dostatečně vypovídající o tom, o čem píšeš.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.8.2022 21:52Pindárna
    Kapis: A terazky mi povedztě, Kapis, čo vy si predstavujetě pod takým slovom vlastnictví.

    Mně tvé reakce na mě teda naznačují jediné - že na mě reaguješ. Což je pro diskuzi tak nějak normální.

    Když se podíváš na mou odpověď, tak tu úvahu uvidíš. Ona teda není vůbec nutná, pokud jsi schopný zjistit si fakta, která už naťukl soulbringer. A právě pro případ, že bys toho schopen nebyl, nebo se ti na nich něco nezdálo, což podle té tvé reakce předtím asi nezdá, tak zkus pro změnu uvažovat ty. Třeba můžeš začít u toho, co jsem napsal, což je takový malý vodítko.

    A větším vodítkem pak je to, že od začátku byla řeč o vlastnictví, ne hypotéce. Kdy pochopitelně hypotéka nevylučuje vlastnictví, ale vlastnictví nepodmiňuje hypotéku. Kdy to pak vůbec nic nemění na tom vlastnictví samotném. Pak má dotyčný majetek v nějaké hodnotě a patří mezi 1 % nejbohatších, nebo mezi 30 % nejbohatších atd., bez ohledu na hypotéku. Tohle je, pravda, úvaha triviální, a pro ty, kteří jsou schopni uvažovat ve vyšších křivkách vyzařování, možná i podřadná, ale pro to, o čem je tady řeč, naprosto dostačující.

    Ale můžeme posunout křivku triviálnosti do ještě vyšších sfér a třeba zauvažovat nad tím, co vlastně ta hypotéka, která někomu umožní pořídit si nemovitost za 10 a víc mega, což jsou peníze, které nikdy těch 99 % nemá a mít nebude, znamená. Neznamená třeba to, že někdo vydělává takové peníze, které mu umožní si na hypotéku tu nemovitost pořídit, což ho právě řadí mezi to 1 % nejbohatších?

    Zauvažoval jsem víc než trochu. Schválně, zda to bude dostačující. Kapisi, co myslíš? Je to dostačující? A neznačuju těmito úvahami, po kterých jsi volal, něco? Zkus teď pro změnu trochu uvažovat ty.

    Dál na tebe reagovat nebudu. Kdyby ti to taky něco naznačovalo, tak asi proto, že tím opravdu něco naznačit, stejně jako v případě těch dvou úvah výše, chci. Tak se měj fajn a udělej si zásoby alobalu, ceny jdou nahoru!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.8.2022 19:24Sběratelský klub
    Pro mě je zatím nejlepším vydáním to z Novináře (1990 nebo 1991), kde to je černobílé a zvětšené a jsou tam dva díly najednou. U té černé a bílé se lépe čtou ty deníkové pasáže a celkově je komiks přehlednější. Jestli byly oba první díly trilogie zamýšleny a kresleny černobíle, kdy se pak barvilo dodatečně, aby si čtenář, kterému černá a bílá nevoní, přišel na své, tak mi vadí, že to černobílé vydání je vlastně navždy odepsané a musí se shánět přes inzeráty, v anticích, nebo se člověk musí spokojit s ojetinou, kterou má doma (nebo si nové vydání vyrobit svépomocí sám). Stejně tak bych rád měl doma novou Chatu v Jezerní kotlině v čb provedení.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.8.2022 19:08Slevy, výprodeje, bazary
    Jestli tam bude ke každé ilustraci skica a nějaké ty kecy, jak moc je to realistické (tak nějak jsem to z popisu a článků pochopil), tak do těch tří dílů rozloží všechno z Knihy o pravěku, která je tak ve třetině domácností v ČR (schválně, kdo z vás to doma neměl nebo nemá? ;-)) a přidají tam možná pár kousků navíc.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.8.2022 19:02Pindárna
    Oprava: když jenom v Asii a v Africe žije circa šest miliard lidí z celkových 7,5 miliard
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.8.2022 19:01Pindárna
    Kapis: Tam není 1 %, ale 11 %.

    Jinak do těch 11 % patří každý, kdo vlastní v Praze garsonku (nebo trošku lepší byt v třetině až polovině krajů v ČR). Do toho procenta pak opravdu každý, kdo vlastní někde kolem Prahy barák nebo větší byt v centru, spadá. Nevím, co by na tom mělo být hloupého nebo ironického, když jenom v Asii a v Africe žije circa šest miliard lidí z celkových 7,5 %. (Kdy těch, kterým teče z vodovodního kohoutku ropa, je zlomek.) Kdy navíc průměrný Čech si rozhodně žije lépe než většina jihoameričanů a lidí žijících na východ od nás, kde těch lidí je z toho zbytku většina. O to lépe se pak má majtel nemovitosti v hodnotě deset a víc mega.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.8.2022 20:08Sběratelský klub
    Wildabruska na aukru dvakrát prodal proužky za 4,5 a nabízí znovu (kolik toho, do prdele, koupil? :-D). Tentokrát za 5,5, ale chodí pravidelně s cenou dolů a nejspíš se na ty 4,5 brzy zase dostane, protože se proužky jednou prodaly za pět bez koruny a dvakrát za stejnou cenu se neprodaly, takže lidi za to víc dát odmítají. Kupců je taky každým dalším prodejem méně. Vedle toho se sice jednou prodaly proužky za šest nebo kolik, ale tam byla ještě knížka a nějaké další věci.

    Je možný, že v záloze čekají další prodejci a bude toho k dispozici víc, ale to, že čekají, ukazuje na jejich snahu prodat za víc, než za kolik se teď prodává, takže nabídku v tuhle chvíli s nejvyšší pravděpodobností nezvýší. Prodejce, který za těch pět bez koruny neprodal, opět vystavil za stejnou cenu a níž s cenou tedy jít nechce.

    Kdo ty proužky chce, měl by u těch čtyř a půl vážně zvažovat koupi. Čekat na nižší cenu by se sice mohlo vyplatit, ale taky by se mohlo kvůli pár stovkám stát, že už to nikdy za tuhle cenu neseženete. Když mu to někdo koupí už za pět nebo za 4,8, tak furt je tam jako druhá šance ta nabídka za pět, kdy se tam nejspíš objeví ještě minimálně jedna. (A taky může Wilda vystavit znovu.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.8.2022 14:03Pindárna
    Doppleganger: Se spíš na netu podívej, jestli tam nemáš nějaké cenné kusy, které pak můžeš střelit přes sbazar, bazoš nebo aukro sám. A ten zbytek bych spíš zkusil prodat jako celek na inzerát, protože antikvariáty nebo bazary ti nabídnou pár korun.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.8.2022 13:57Publicistika
    Jak říkají v Maďarsku: "I couldnt say 'No' to these books when I saw them" pretty much sums it up.

    Když si lidi kupují figurky a další harampádí, které pak někde vystaví, aniž by se toho dotkli, tak se to bere jako normál, protože k tomu ty figurky jsou konec konců určené, když člověk dělá totéž s knížkama, tak by snad měl mít výčitky svědomí, když mu pak knihy jenom leží roky v knihovně nepřečtené. Ne a ne a ne! Je to úplně stejný a to čtení je možnost a bonus, ne povinnost! :-D A každé dva tři roky kupovat novou knihovnu (nebo raději dvě do zásoby, co kdyby je přestali vyrábět) a přeskupovat ty staré, kdy pak pár dnů člověk příjemně tráví čas regorganizací knížek a vymýšlením systému, podle kterého pak knihy ukládá, je příjemné životní zpestření, ke kterému by bez toho nakupování nedošlo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.8.2022 23:07Sběratelský klub
    Skot: Dohodnuto, za deset i s donáškou.

    Jestli po tom hodně bažíš, nebo kdokoliv jiný, je to na aukru za pět jako kup teď, od jednoho prodejce hned dvakrát. Ten tu cenu snižuje jako blázen (měl to za sedm a půl původně) a asi potřebuje prachy, takže možná bude snižovat dál, když to nikdo nekoupí. Ale když jo, tak už tam jsou pak jen dvě nebo tři aukce za 4999 a kdo ví, za kolik se to pak bude nabízet, až se tihle nedočkavci předčasně vystříkaj'. Ale líbí se mi, jak se to snaží prodat i za pět a on pořád nikdo nekupuje. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.8.2022 17:58Sběratelský klub
    Dinik: Samozřejmě, stejně tak ať to lidé mají jako poklad, na který nesáhnou. Nic proti. Já jenom tvrdím, že dost lidí to prostě má na čtení. Kdy se to pak těžko rozlouskne, kdo to na čtení má, kdo ne, když to nebudeme zjišťovat nějakým šetřením, ale mít za to, že když se lépe čte verze běžná a sběratelská je dražší a cennější, tak to lidi číst nebudou, a že tvrzení opačné je demagogie, není asi tak úplně pravda. A zrovna Skot tu kdysi psal, že už je starší člověk (to já vlastně taky, takže jsme na jedné lodi), a že to zkusí koupit, tak mě mrzí, že někteří z toho mohli mít radost (a zároveň to i číst), ale mají peška. Zatímco ani ti překupníci z toho nemají zrovna vejvar takový, jaký asi čekali, když jdou s cenou dolů a snaží se na tom trhnout aspoň něco. Třeba by to mnozí z nich ani nekoupili, kdyby to věděli, a zůstalo by tak na ty, kteří z toho budou mít radost celý život, protože to pro ně znamená víc než jenom dva tři litry navíc v peněžence. Jsem prostě empatik. Vždycky jsem byl a vždycky budu. (Skote, prodám za osm, bereš?)

    Už plánuju, že si udělám vlastní proužky v černé a bílé, v pevné vazbě. S TVV to bude asi docela práce, ale o to větší z toho pak budu mít radost.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.8.2022 15:47Sběratelský klub
    Dinik: To cituješ který zákon? A co se komu lépe čte, to se určuje na kterém výboru? Já žil v domnění, že si mohu s tím, co je moje, třeba klidně s obrazem za půl mega, dělat to, co uznám za vhodné a taky jsem schopen si určit, co se mi lépe čte. (Kdy jinak nemusí být vždy lépe nebo hůře.)

    Kdybych to měl já kupovat na to, o čem píšeš, tak to rozhodně nekoupím, nebo rovnou objednám dva kusy najednou, abych ten jeden kus mohl normálně číst. Kdy naprosto rozumím tomu, že ne každý je stejný, takže to fakt někdo bude mít uložené, aniž by se toho dotknul, ale abych na základě toho, co je normální pro mě, určoval, co se s čím má dělat, co se má nebo nemá číst a jak se zcela jistě budou chovat všichni ostatní, to fakt ne. Ty proužky bude dost (kdy je otázka, co je dost) lidí číst, ať to někdo považuje za nepochopitelné nebo takové tvrzení za demagogii.

    Ty jsi ty proužky z boxu vyndal, když jsi psal o kvalitě hajzlpapíru, ne? Taky na posouzení toho, že se to lépe/hůře čte, bys měl mít zkušenost, kterou bez vyndání z boxu neuděláš. Tak jak to je s tím nevyndaváním a nečtením? :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.8.2022 15:28Sběratelský klub
    Milo: Já za to nebudu nikomu dávat víc, než kolik to stálo, zvlášť když nemám jistotu, že to je neochmatané. A kdybych to fakt chtěl, tak si to v pondělí ohlídám a ještě do toho zapojím někoho dalšího, abych měl jistotu. Původní Záhadu a Stínadla v proužcích ve skvělém stavu koupím rád.

    MaF: Já na tom nic demagogického nevidím. Sběratelská edice přece nevylučuje čtení a že si to mnozí asi dávají do sejfu ještě neznamená, že se nenajde dost takových, kteří to chtějí číst. Já bych si to teda minimálně jednou do roka přečetl a to jen díky tomu, že to jsou ty proužky. Kdy jsem tu trilogii za posledních deset let v normálních, nesběratelských vydáních četl tak dvakrát, kdežto ke starým proužkům se vracím skoro každé Vánoce. Jestli to někdo mám být já, tak já tu proužkovou verzi nechtěl (psal jsem to ještě před zahájením prodeje, že mi čekání na to za to nestojí) a rozhodně mě neštve, že jsem ji nesehnal (protože jsem ji ani nesháněl). Jenom jsem si nebyl jistý, jestli jsem neudělal chybu a neměl to zkusit koupit. Když tu čtu hodnocení provedení, tak jsem udělal dobře.

    Schválně, kdo z vás, co to koupil nebo by to koupil, kdybyste tu možnost měli, byste to normálně četli? Třeba opatrně, třeba v kombinaci s jiným vydáním, ale pořád četli?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.8.2022 13:46Sběratelský klub
    Skot: Tak to mě mrzí. Na ty sběratelské edice mám stejný názor.

    Na aukru proužky původně za 7500, později snížené na 6500, teď jsou nově hozené za 6200, stále s popisem, že do roka je to za 15 až 20 tisíc. :-) Vedle toho tři aukce za 4999 a jedna za 5400 s příhozem, kde se ale nabízí i nějaká kniha navíc. Škoda, dost lidí by to chtělo pro sebe na čtení, ale drží to kšeftaři, co to buď nabízejí za v tuhle chvíli neprodejné částky (deset a víc), nebo se snaží z toho vytřískat aspoň +- tři litry, kdy se asi bojí, jestli to vůbec prodají. Kdyby to nové vydání aspoň vedlo k tomu, že se lidi začnou zbavovat těch černobílých v dobrém stavu, ale nějakou větší změnu jsem nezaznamenal. Nabídek +- stejně a narazit na nerozlepenou knížečku je skoro nemožné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.8.2022 14:46Sběratelský klub
    GWB: Něco mi říká, že to bude některého ze čtenářů interesovat natolik, že brzy už budete nabízet jen fotokopii. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.8.2022 14:45Sběratelský klub
    soulbringer: Dinik psal něco o kvalitě hajzlpapíru. :-D Na tu vazbu jsem se ptal kvůli viditelným nedokonalostem na vazbě, ale to už je z tiskárny, neměl by to být důsledek prvního otevření. Ty proužky se asi těžko ale dají udělat nějak extra dobře, je to úzké a bude to mít tendenci se při otevření lámat. Ta stará vydání jsou snad skoro všechna v lehce salátovém stavu, protože při otevření se vazba poruší. Takže s tím člověk asi musí zacházet opatrně, když chce, aby mu to zůstalo v pěkném stavu. Je to konce konců sběratelské vydání, takže spíš na uložení do knihovny a přečtení jednou za rok. Ale třeba se pletu a ta vazba je nějak vychytaná a jde to číst normálně. Kdyby to bylo šité v pevných deskách, tak by to stálo třeba o litr víc, ale asi by to vydrželo úplně normální čtení. To bych bral bez rozmýšlení. Asi by to uměli udělat takhle v knihařství, nějakou takovou převazbu, nebo jak se tomu říká.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.8.2022 12:31Sběratelský klub
    Proužky za kup teď 7200 šly dolů na 6500 hned poté, co se objevily dvě nové aukce od 4999. Kdybych to kupoval na kšeft, tak to tam teď teda rozhodně nedávám, protože je to ta nejméně vhodná chvíle, kdy si to teď kšeftaři vyzvedávají na poště a hážou to na aukro ve snaze se toho zbavit. Jestli nebude dotisk, tak v následujících týdnech asi bude nejvhodnější doba to koupit, protože se tihle rádoby obchodníci budou předhánět v tom, kdo to prodá nejrychleji a půjdou s cenama dolů, k čemuž nejspíš povede i chování potenciálních kupců, kteří budou sledovat, jak se situace vyvine.

    Jestli se tu někdo potuluje Skot, který chtěl trilogii koupit, tak jak jsi dopadl, chlape? Vychytal jsi to, nebo jako většina zájemců máš peška?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.8.2022 21:39Sběratelský klub
    yogi: Tak jestli nejsou, tak už jsou za ty roky probraný tak, že už tam nejsou ani ty popelnice. ;-) Já to ale před vyhozením znehodnotil, protože když vyhazuju něco svého, tak to prostě chci vyhodit, ne aby to pak někdo používal po mně.

    Milo: Tak tohle "koupit tři za desítku dohromady a pak vydělat pade" mě taky občas štve, ale furt to je spekulace, kdy ti to něco nechybí a když jo, dá se to koupit od někoho nové ve fólii. Akorát za to teda hodně připlatíš, no.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.8.2022 20:02Sběratelský klub
    yogi: Saudků jsem se zbaboval v průběhu 90. let, kdy něco dokonce skončilo v popelnici. Dneska bych za to dostal podle prodejních cen minimálně 40 tisíc. Protože to bylo někdy jako nové, tak možná i k šedesáti. Byly tam dva kusy Muriel z Komety, třikrát ty větší formáty od Egmontu, celkem teda tři tituly po třech kusech (kupoval jsem za 39 nebo kolik v Levných knihách a pak to nechal známým po stovce nebo za nic) plus asi patnách dalších komiksů, včetně starých vydání, i Modrá rokle tam byla. Ale je mi to fuk, protože to mít nemusím, nejsem saudkovec. Ale když někde byla možnost koupit a já to sám odpískal, aniž bych se pokusil to získat, to je pak něco jinýho, to trošku mrzí a je to něco jiného než nemít, protože se na mě nedostalo, protože je to "moje blbost".
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.8.2022 19:40Sběratelský klub
    yogi: Tak třeba to je proto, že jsi všechny komiksy, které jsi chtěl, koupil. ;-) A ty, které jsi nekoupil, jsi později nezačal chtít.

    Za dnešní odpoledne se tam střelila trilogie dvakrát, jednou za 7000 a jednou za 6999, kdy si prodejci asi říkali "lepší pětilitr mínus provize v kapse než desítka na střeše".
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.8.2022 19:17Sběratelský klub
    Z aukce proužků, kup teď 7200:
    Vydáno v nákladu pouze 500ks, již definitivně VYPRODÁNO. Levnější, už to nebude do roka dvou je to na cenách okolo 15 - 20 + tisíc kč. Sběratelská a investiční záležitost.

    Tak prodávat za sedm litrů něco, co bude mít za rok cenu dvojnásobnou až trojnásobnou, to nedává moc smysl, ne? ;-) Tady se někdo bojí dotisku a s tím, kolik se toho na aukru rojí, že největší šílenci už za to deset a víc litrů vysolili, začínají mít překupníci asi strach, že na tom vydělají po odečtení provize maximálně tři čtyři litry, jestli vůbec, když asi čekali vejvar kolem desítky nebo rovnou výměnu za zánovní motocykl.

    Proč se k tomu ale vracím. Jsem včera koukal na dokument k televiznímu seriálu, kde se listuje tím černobílým proužkovým vydáním a protože ho mám, tak jsem si uvědomil, že bych chtěl i tohle nové, barevné, trojdílné. A že jsem rozhodně měl možnost se aspoň pokusit to v pondělí koupit, ale předem jsem se na to vykašlal. Udělali jste někdy v minulosti něco podobného, kdy jste schválně něco nekoupili, abyste pak litovali, když už to bylo pryč? Ani ne tak kvůli možnosti na tom vydělat (Conan třeba), ale že byste to chtěli pro sebe do sbírky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.8.2022 20:03Pindárna
    Kapis: Tady je za vodou nebo si žije nad poměry každý druhý, když solíme několik tisíc měsíčně za komiksy. Silně pochybuju, že tu žijí lidi o hladu, aby si pak mohli z ušetřených peněz koupit limitku nebo kolosálku. Prostě na to utrácení za p...viny máme, tak proč se za to stydět? ;-)

    Jinak SSP nikde nepsal nic o tom, že by byl kdokoliv za vodou a do práce nemusí chodit ani mnozí zaměstnanci, takže v tom netřeba hledat něco, co tam není.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.8.2022 17:13Pindárna
    Kapis: Taky chápu, takže čistě logicky. O příčině A jsi vůbec nepsal a v souvislosti s tuhou zimou (která ale nesouvisí jen s elektřinou) jsi zmiňoval příčinu B.
    A že cenu elektřiny ovlivňuje jednoznačně X ještě nevylučuje, že tu cenu neovlivňuje i Y (a Z). Ale nechme to být. Já do práce beztak nechodím a jsem jenom akcionář, takže všechny tyhle věci, o kterých se píše v asi deseti článcích denně na zpravodajských serverech, nevidím ani já, ani miliony dalších. ;-)

    seneke: Do práce moc nechodím, ale co pamatuju z dob, kdy jsem měl tu smůlu a do práce chodil (mladická nerozvážnost), tak jsem v ní právě na internetu trávil docela dost času. (Klid, ve státním to nebylo.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.8.2022 12:04Pindárna
    Kapis: Tohle není příspěvek do diskuze, jen otázka pro tebe na zamyšlenou (když se zamýšlíš): Ta zima nás čeká kvůli tomu všemu, o čem píšeš, nebo hlavně proto, že jeden stát napadl druhý (kdy srovnání s Jemenem nebo argumentace "a oni zase bijí černochy" jsou irelevantní) a rozhodnutí, zda plyn bude, nebo ne, je čistě na něm? Zda to, o čem píšeš, není důsledek, kdy příčinu jsi v tom svém komentáři ani písmenkem nenaťuknul.

    Ad aukro a trilogie: Nepodporujte ty magory a když už to musíte mít, tak buďte trpěliví, pár měsíců až rok počkejte a pak za to nabízejte v aukcích max. čtyři nebo pět litrů, překupníci se budou muset přizpůsobit, když to budou chtít prodat. Nebo se do té doby objeví dotisk.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.8.2022 11:47* Připomínky a návrhy
    MaF, Toe: Přesně to bych čekal, ale jistý jsem si nebyl.

    Zack: Dík, myslel jsem si to. Jsou databáze/lidé, kteří nevybočí ani o kousek, protože se chtějí jakémukoliv zvažování a rozhodování vyhnout (vše má řešit systém, a když neřeší, je to systém nedokonalý) tak jsem si říkal, jestli by to bylo i tady.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 22:28Sběratelský klub
    blackJag: Vávra z toho měl evidentně prču. Nejdřív lidi měsíc nebo jak dlouho napínal, a když to na pár minut spustil, tak u toho ještě sprostě spoiloval ("není skladem").
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 22:05* Připomínky a návrhy
    Alfi: Není nutné nic vymýšlet, ten dotaz se týká toho, zda je systém svatý, nebo se sem tam může dělat výjimka. Ten příklad jsem nadhodil schválně, právě proto, že to je extrém, a výjimky se budou dělat spíše v takových případech. A je to příklad blízký exilovým vydáním, tedy žádný bizár, který se nestává, ale tehdy poměrně častá věc.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 21:39* Připomínky a návrhy
    Alfi: Ptám na to, zda jsou v některých případech možné systémové výjimky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 21:31* Připomínky a návrhy
    P. S. A ještě trošku komplikací pdruhé: Šlo by o stejný případ, který popisuju, ale hned jak by komiks vyjel ze zahraniční tiskárny, došlo by u nás k převratu, a autor by s celým nákladem dojel do Československa a komiks pak tady prodával nebo dával zadarmo lidem, kdy by se na distribuci podíleli i stánky s novinama. V tiráži "vydáno v SRN, tisknuto v tiskárně ABC v Mnichově", na přední straně přilepená cenovka s cenou v Kčs.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 21:20* Připomínky a návrhy
    Zack, Draco: Chápu.

    Čistě teoreticky, i když možná i prakticky, protože se to mohlo stát: Kdyby český autor, který měl v ČSSR zákaz, vydal po své emigraci komiks v češtině, v nákladu 100 000 kusů, pro Čechy, jak pro emigranty v nové zemi, tak pro žijící v ČSSR, když se to k nim přes pašeráky dostane, patřilo by to sem? Není to u nás oficiálně vydané, takže by asi nemělo, ale zase je to všehovšudy české, autor už tu díky jeho dalším oficiálně vydaným dílům (před emigrací i po revoluci) je a jen okolnosti - totalia a emigrace způsobily, že ten komiks je vydaný v zahraničí. Aby to bylo složitější, tak by šlo o titul, který by nikdy znovu v žádné jiné formě (samostatně, souborně) nevyšel, nebylo by tak možné k jeho oficiálnímu českému vydání hodit informaci o tom, že jde o komiks původně vydaný v zahraničí. Co s tím? Dát do databáze, ač sem asi nepatří, nebo nechat de facto 100% český komiks mimo evidenci, ač jde díky velkému nákladu o součást sbírky mnoha českých sběratelů? :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.8.2022 17:47Sběratelský klub
    Takže sedm nebo osm minut. Slušný. Tipoval jsem půl hodiny. Když jsem chvíli přemýšlel nad tím, že bych to koupil, tak jsem plánoval, že bych to kontroloval tak jednou za deset minut. :-) No, jestli někdo dělal totéž, tak možná čeká doteď, kdy se to tam objeví.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2022 23:01* Připomínky a návrhy
    Nejsou ty Šípy v ukrajinštině cizojazyčný komiks? Může to v databázi vůbec být? Stejně tak Genetics or From Pea to Genome.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2022 22:50Sběratelský klub
    MaF: Když se budeme bavit o běžném nákladu komiksů, pak záleží na tom, jaký je náklad běžné verze a náklad té sběratelské, protože jde o poměr. Jestli je teda u trilogie v té první a druhé verzi celkový náklad 2000 až 3000 kusů, pak to odpovídá. Čistě podle počtů. Ten poměr 4 : 1 nebo 5 : 1 u většiny ostatních komiksů je ale poměr určený nakladatelem pro určité tituly, ne pro Foglara, který je tady tak trošku fenomén. Že se 350 kusů z 500 prodalo za pár hodin, kdy byla ta verze k dispozici, ukazuje, že se to srovnávat s jinými komiksy fakt nedá a napálit číslo podle toho, že to je běžné jinde, je hodně blbý nápad (na který má nakladatel samozřejmě právo). Ono už to, že nakladatel musel po pár hodinách prodej zastavit, ukazuje, že na to připraven nebyl, tudíž to číslo, které bylo střeleno nejspíš od boku, bylo hodně podhodnocené.

    Nepamatuju si, kdy se po MDEKu v pevné, které taky vycházejí v těch 500 kusech z celkového počtu 2500 kusů (nevím jestli to je 2000 : 500 nebo 2500 : 500), zaprášilo jako po trilogii. I ty nejprodávanější MDEKy v pevné lze pár týdnů od vydání ještě běžně zakoupit, a to je jejich cena o pár desítek procent vyšší, u trilogie jde o cenu čtyřnásobnou.

    Měsíc po vydání je sice k mání 150 kusů, ale ono se to neprodává měsíc, ale všehovšudy pár hodin, kdy většinu z té doby to bylo možno zakoupit osobně někde u krmelců pro srnky, internetový prodej trval snad čtyři hodiny nebo kolik.

    Ale nemělo by být fuk, jak jsou na tom jiné komiksy, nebo jaký je poměr mezi běžnou a sběratelskou verzí?

    Tady je evidentně o tuhle edici obrovský zájem a navýšení o stejný počet by nebylo v rozporu s limitovanou nebo sběratelskou edicí, protože by toho bylo pořád v poměru k běžné edici méně, a k poměru zájemců ještě méně. Zaprášilo by se po dotisku znovu a ten punc sběratelské nebo limitované edice by zůstal. Jenom by víc lidí bylo spokojených. Takhle si to koupí jenom ti, co si to ohlídají. To už mnohem víc připomíná ty superlimitované edice, kdy se u nákladu 2000 až 2500 kusů vydá 50 kousků. Je fakt účelem, aby se ze sběratelské a limitované edice foglarova komiksu stala přetahovaná a boj, nebo aby bylo spokojeno co nejvíc lidí a stále v rámci toho, co sběratelská a limitovaná edice má být? Tedy omezený počet, ale omezený natolik, aby si na to nemuseli lidi brát dovolenou, aby se vůbec mohli pokusit udělat objednávku. U limitovaných a sběratelských verzí by to mělo být tak, že by se zájemce měl trošku snažit, aby dostal to, co chce a měl by si pospíšit (taky by měl zacálovat víc). O to nejspíš nakladateli v tomhle případě asi šlo. Ale když je ten zájem enormní a překvapil samotného nakladatele, tak jeden dotisk o stejném počtu kusů by neudělal ze sběratelské a limitované edice něco běžného, protože se stále na mnoho lidí nedostane, stále to bude mít sběratelskou hodnotu a počet zájemců bude stále násobně vyšší než počet kusů sběratelské edice.

    Když zůstane u 500 kusů, tak se nedá nic dělat, já s tím žít dokážu (v pondělí mám na práci lepší věci, než čekat na spuštění prodeje), ale rozhodně nelze říct, že by dotiskem sběratelská edice přestala být sběratelskou, záleží na dalších okolnostech.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2022 13:18Sběratelský klub
    MaF: Tak jasně, že sběratelská limitovaná edice nebude mít stejný náklad jako klasické vydání, ale dalších 500 kusů by z toho ještě pořád nedělalo nelimitimované nebo nesběratelské vydání, jenom by toho bylo trošku víc. A i při takovém dotisku by se nejspíš nedostalo na všechny. Ale už by se určitě dostalo na mnoho z těch, co teď budou mít smůlu.

    Prodávalo se to na nějakém setkání a pak pár hodin v eshopu a jsou z toho víc než dvě třetiny fuč, tak si nemyslím, že by kdokoliv, kdo by to cíleně nechtěl v pondělí vychytat, mohl jeden kousek koupit, třeba až se vrátí z práce. Být toho o pět set kusů víc, dost možná by to i pár dnů na tom eshopu vydrželo. Překupníci by se do toho kvůli vyššímu nákladu taky asi nehrnuli tolik.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.7.2022 23:21Sběratelský klub
    A jestli to je náhodou tak, že ten dotisk musí nejdříve chtít udělat sám nakladatel, a tady tomu tak není, takže držitel práv ani nemůže dávat svolení, tak beru zpět. Ale stejně to k těm protiukrajinským řečem povede. V každém případě mi to ale přijde hodně zvláštní, že není snaha udělat dotisk i těch proužků, když se po tom zaprášilo a zapráší.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 15 (cca 6215 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0