Hejtr. Chronický hejtr. Protřepat, nemíchat.

Jakákoliv podobnost je samozřejmě čistě náhodná.

  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 21:55Perverzní páprda
    Jako pseudointoši tvrdí, že jejich život ovlivnil Kafka, jako pseudopodnikatelé tvrdí, že jejich život ovlivnil Kožený a jako pseudonakladatelé komiksu tvrdí, že jejich život ovlivnil chabý výběr titulů konkurence, tak já, jako pravý a nefalšovaný nepseudoúchyl, tvrdím toto: Bez Pepého bych se nestal tím, čím jsem.

    Nemyslím tím pedagoga, rozeného i vystudovaného (i když na pedagogiku jsem se dost možná dal s vidinou snadného přístupu k mladému masíčku), nemyslím ani milionáře (i když tím jsem se stal hlavně proto, abych si mohl mladé masíčko kupovat), nemyslím tím dokonce ani zdejší diskusní hvězdu, kterou jsem se stal z přesvědčení a nadbytku volného času (a stále doufám, že se tu nějaké mladé masíčko vyskytuje; napiš taťkovi, holčičko, a přilož sken občanky).

    Myslím tím hlavně a především kovaného úchyla, co obchází školy (deváťačky už maj' patnáct, tak si těch keců nechte) v baloňáku a dělá všechny ty legrácky, které se dají dělat jen v baloňáku a jen před školami. A že se toho dá dělat! Nebýt Pepého, tak zůstanu maximálně u tří čísel: Odhalení tvrdé, odhalení měkké a klasická kapsohoňka. Ale Pepé byl (a díky tomuhle komiksu je a bude), takže jsem mohl do svého reperotáru zařadit mnohá čísla pana Pepého a svůj už tak skvělý život vyhonit a vyšlehat do ještě skvělejší, a hlavně tvrdší, vlhčí a oplzlejší podoby.

    Nevím, co víc bych k dílu a k postavě, které ovlivnily, a dost možná i změnily můj život, ještě napsal. Jasně, mohl bych třeba napsat slovo dvě o komiksu samotném, ale lze impotentnímu kastrátovi popsat trápení a nadrženost, kterou zakouší samec v říji, lze slepému popsat krásy ženského těla nebo popsat rozkoš způsobující pohled na rýsující se lemy spodního prádla pod těsnou sukýnkou, lze popsat slovy nejrůznější vůně, včetně té, která není tak úplně za vůni považována, přesto je to ten nejrkásnější pach, který může úchyl do svého rypáku nasát? Ne, nejde ani jedno, stejně tak nejde popsat, proč je tento komiks tak skvělý, tak zábavný, tak poučný a hlavně tak krásně neškodně úchylný. Nejde to proto, že kresba je tady to, o co honí nejvíce, a je jedno, zda zrovna Pepé prdí do balónku, vaří s vibrátorem nebo si do kroku pohoňuje, zábavnost a unikátnost tohoto komiksu je v Gotlibově kresbě a v podání kohokoliv jiného by ty příběhy nejspíš vůbec nefungovaly a byly jen sbírkou nejrůznějších úchylných fantazií určených k pohonění, nikoliv však k poučení a k zábavě.

    Perverzní páprda není jistě pecka, ze které nebudou komiksoví fandové několik dnů spát, není to ani dílo, které by jednotlivcům změnilo nahlížení na komiks, není to komiks, který bude většina z nás zmiňovat při výčtu deseti nejoblíbenějších komiksových děl, ale zcela jistě je to komiks, ke kterému se člověk může opakovaně vracet a každým přečtením se bavit stejně, jako se bavil poprvé, a to bez ohledu na to, v jaké náladě se čtenář zrovna nachází. Za mě jasných pět do ruda vyhoněných hvězdiček a kdyby to šlo, přidám svíjeje se v orgastické křeči šestou, řádně mazlavou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 01:23NANITS chronicles
    Podíval jsem se ještě na artbook a je fajn. Žádný rozpad jako se stal uživatelce P.G. se u mě naštěstí nekonal a to jsem si artbook prohlížel dost dlouho. I když velmi opatrně. Jestli se vám líbí komiks a chcete navíc cokoliv, co je s ním nějak spojeno a rádi se kocháte obrázky, tak si ho pořiďte. Mám radost z čísla. Nejsem pověrčivý, ale když už tam to číslo je, tak ať alespoň něco symbolizuje. A těžko jsem mohl dostat lepší. Snad kromě 666. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2021 20:04NANITS chronicles
    Jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi (ano, jsem Psychorovo dvojče) uděluji tomuto komiksu pět hvězd z pěti možných a tuto informaci uvádím hned na začátku svého komentáře, jelikož je to naprosto zásadní sdělení, které se díky podivnému zvyku mnoha lidí číst texty od začátku a ne od konce k lidem takto dostane. A proč uděluji tomuto komiksu jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi pět hvězd? Protože čtyři a půl dát nemůžu. Mám v tom systém!

    Kniha NANITS Chronicles předhazuje ke konzumaci tři příběhy plus prolog a epilog. (A nějaké ty bonusy, aby měl Áda radost!) Příběhy se od sebe liší jak obdobím, ve kterém se příběhy odehrávají (blízká budoucnost, ne tak blízká budoucnost a budoucnost vzdálenější než ne tak blízká), subžánrem (biopunk, postapo), tak stylem vyprávění (klasika, retrospektiva, 1. osoba à la drsná škola, kdy informace čtenáři sděluje hlavní postava), tak samozřejmě dějem.

    U každého z příběhů si asi většina lidí řekne, a to bez ohledu na to, kolik má přečtených knížek nebo komiksů a zhlédnutých filmů nebo seriálů, že to či ono už někde někdy četli nebo viděli. Pandemie, zlá korporace, kolonie na Marsu, hoši, kteří mstí smrt svého domácího mazlíčka a jsou u toho sprostí a sem tam někomu prostřelí palici, zkorumpovaná policie, data v počítači nesoucí zásadní informaci, prostě klišé, kam se podíváš. Nebudete pak moc překvapeni, když záporák vleze do sprchy za hlavním hrdinou a během hraní na housle mu sdělí, že je jeho nebinární otcomatka a zmizí tunelem ve zdi. Pokračování příště...

    Klišé sem, klišé tam, ničemu to nevadí. Ať je ho klidně habakuk, když je servírováno v rozumném poměru a při správné teplotě. To u NANITS Chronicles platí. Ani jednou jsem si při čtení neřekl, že tady už to autor trošku přehnal, že se začíná rozmáhat nešvar s názvem trapnost, že za každou cenu cpe do příběhu něco, co tam nepatří a tlačí na pilu až příliš. Nic takového. Pokud jsou postavy sprosté a dialog je o chcankách, tak proto, že to k těm postavám v podobných příbězích prostě patří, i když to je stá variace téhož. Když v situaci, kdy záporák může hrdinu rozstřílet na sračky a místo toho si neodpustí pár vysvětlujících vět („Že jsem ti ho tam kdysi na swingers fouknul zezadu já, tos celou tu dobu nevěděl, co?!") a hrdina tak dostane pár sekund k dobru a využije je k zabití záporáka, tak to nepůsobí pitomě a samoúčelné, čtenář to čeká a ví, že to tam být má. Stejně tak násilí. Je tam a je ho tam dost, protože tam být musí. A tak dále a tak dále, situací a dialogů, které už byly použity někdy jindy a jinde je tam více, ale ani jednou jsem nic nenamítal. Což je co říct, protože já namítám poměrně často.

    O čem příběhy jsou si může každý přečíst v popisu, proto jen uvedu, že mě bavily a už teď se těším na další čtení, protože po přečtení komiksu si komiks vyloženě říká o repete.

    Pokud jde o kresbu, tak překvapivě v komiksu nechybí. Fakt je tam! A je podle mě skvělá a nejen to, různé styly se skvěle k jednotlivým příběhům hodí. V příběhu delegace z Marsu je lehce do mainstreamu, jsou tam jasnější barvy, kulaté ksichtíky, v postapokalyptickém příběhu je vše trochu do uzena a lehce rozmazané. Umělecký záměr je zřejmý a funguje to. Z ukázek si může každý udělat představu sám.

    Protože příběhy nejsou ukončené (fakt vzala/vzal/vzalo roha tunelem ve zdi!) a jsou vzájemně propojené, tak očekávám nejen pokračování, ale i dokončení. Stejně kvalitní pokračování a dokončení takové, které dává smysl a díky kterému vše do sebe perfektně zapadne (doufám, že ho mají autoři dávno na papíru a nebudou ho štykovat dodatečně, aby to teda nějak skončilo) a jednotlivé příběhy tak ještě získají na kvalitě a čtení od začátku do konce bude o to šťavnatější. Zda jsou autoři schopni servírovat jednu dvě knihy ročně stejně zábavné, tak ať to klidně končí až po deseti knihách, ty světy mě totiž baví a čím víc dobrých příběhů z nich bude, tím víc spokojenější budu. V kategorii sci-fi v kvalitním provedení je pro mě tento kousek vážným aspirantem na nejepší komiks tohoto roku, společně se Cyberpunkem 2077. (Akira je mimo jakékoliv kategorie, to aby bylo jasno.) Nečekal jsem vůbec nic, dostal kvalitu a opravdu se třesu na další knihy. Řeči na obálkách knih mě z principu sejří a málokdy je beru jako bernou minci nebo s nimi souhlasím, ale zrovna zde uvedené „Tohle je něco, co chcete mít v knihovničce a číst stále dokola." fakt platí. A bude platit dvojnásob, když těch knih bude víc a budou stejně dobré.

    Nejlepší hláška: Ať si hoši chytí v poušti nějakýho medojeda a toho si oprcaj! (Vzhledem k tomu, že medojedi v Americe nežijí, se nabízí, aby hláška byla interpretována někteří víte jak ;-))

    Ale abych jenom nechválil, v komiksu jsem narazil na pár chybek: Úmrtnost místo smrtnost, vytáří - vytváří, zůčastnila - zúčastnila, kteréni - kreténi, v pouští - v poušti, potencionální - potenciální, minimálně jednou !? místo ?!, sem tam chyba v ji/jí, svoji/svojí, víc než tři vykřičníky, chybějící tečka na konci textu v bublině. Ale polovinu jsem zaregistroval až u druhého prohlížení a pečlivějšího čtení některých pasáží, takže si spousty překlepů a chybek většina lidí nejspíš ani nevšimne a nejde o nic, co by komiks sráželo. Ale pro příště by to chtělo lépe vychytat, protože čím lepší dílo je, tím víc pak tyhle chybky zamrzí.

    Papír je kvalitní, voní jednou z několika papírových vůní, které bych mohl fetovat od rána do večera, navíc je vůně typicky ovulačně silná a vyloženě si tak říká o rozevření a čtení. To rozevření je možné na plné kule a kniha sama drží, takže ji lze číst položenou na stole bez asistence údů, a ani tak nehrozí poškození. Nechybí záložka. Provedení je prostě výborné a i fobikům bude chutnat a obsedantům čvachtat. Stejně jako Darth Raelchi i já mám přebal z vnitřní části trošku začerněn, tyhle vazby to ale dělají. Některá špinění jsou holt normální.

    NANITS chronicles se po všech stránkách fakt povedl(y) a ta pětková hodnocení a vychvalující komentáře, které se zde budou jistě dále kupit, nejsou náhodná. Chci víc a chci to hned!
  • SlouzimStarymPsum
    Dinik: Že by byl Pecina génius tu nikdo nenapsal, aby byla potřeba to rozporovat. K tomu dost hloupě, kdy podle jedné dle tebe nepodařené práce (výkonu) se posoudí, zda někdo géniem není. Asi jako by Beethoven složil průměrnou odrhovačku a vše ostatní by se tím vymazalo.

    valon: Mně se to právě takhle líbí a to hodně. :-) Narušuje to takovou tu fádnost, stejnost, když by ty hřbety byly, až na barvu, stejné, jako se to dělá běžně u většiny sérií, které mají nějaký mustr a podle něj se jede. Šlo by pak o dvě knihy s naprosto totožným designem, zapadly by mezi většinou, když budou v knihovně. Takhle ne a je toho docíleno jen tím kouskem bubliny. A jak ten pruh není zarovnán, tak je hřbet "útulný, měkký", ne ostrý a chladný. Obě obálky jsou jednoduché, Pecina jen něco vybral z komiksu, dal vedle sebe, nic si tam neříká o pozornost, přesto tu pozornost obálky i hřbet(y) mají.
  • SlouzimStarymPsum
    Jsem se koukal na další obálky toho, kdo má tohle na svědomí, a až na pár výjimek mi všechny přijdou skvělé a originální. A tenhle 2. díl Šípů jako majstrštyk. Dohromady s 1. dílem je to ještě lepší. Mimořádně nadaní a talentovaní dělají lépe to, co už někdo udělal před nimi, géniové přicházejí s novým a jedinečným.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:15Růža: Podzimní patálie
    Ňu ňu. :-D
    Když koukám na kus skály, nebo co to je, na straně 24 vpravo dole, a na tvar jeskyně či stínu pod dětmi, tak se mi ta nepovedená kompozice jeví jako záměr. Takové "easter eggs" pro dospělé čtenáře. Oproti Lajce od A. Klimta je to ale pořád hodně slabý čajíček.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:26Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    Na takové ceny bychom si asi měli začít zvykat, minimálně někde. Jako jo, je to fajn, ale zase je tam červíček pochybností, že se vydá pár takových dílů, aby to pak od jedničky nikdy nezačalo. Kdy dost lidí bude čekat, a až se ukáže, to fakt v téhle úpravě budou dělat od začátku, tak ty omnibusy vydané jako první už budou fuč. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    Tak jestli je Eaglemoss v něčem jako v nucené správě, tak je pořád zájem na tom, aby ta společnost nějak fungovala. A jestli ten Batman byl výdělečný, tak spíš budou hledat cesty, jak v tom pokračovat. Ale sám bych si vsadil na to, že to je konečná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.7.2022 18:48Alias (limitně limitní edice)
    Limitně limitní? Není to blbost?

    yogi: To je sloupávací. A sběratelsky sběratelské vydání má ten obláček pravidelný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 16:55Perverzní páprda
    deefha: KLAN jsem měl dlouho jako hlavní zdroj informací o komiksu. Sem tam tam byly články převzaté z Crwe (nebo naopak), ale dost toho bylo k přečtení jen tam. A do KLANu, na rozdíl od Score, psal i docela dost Petr Litoš. Vedle komiksu se mi líbila i rubrika o filmu Tyhle dvě rubriky a články té čtyřky (Dobeš, Kopřiva, Litoš, Pavlovský) stály za přečtení čistě pro zábavu, byla to pokaždý prča a u něčeho jsem se řehtal nahlas a opakovaně se k tomu vracel (Absolutní žaketky a popis filmu, ve kterém přijedou do města na divokém západě kovbojové, kteří zjistí, že žen je ve městě málo, nebo jsou hnusné, tak si raději kovbojové vzájemě dávají najevo náklonnost, si pamatuju dodnes.) Určitě ale KLAN vycházel dřív, protože tam byla reportáž o koncertu U2, což bylo v roce 1997.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:59Perverzní páprda
    baatcha: Jestli si chceš přečíst víc podobných článků, tak se podívej na oldgames.sk do sekce časopisů a někde v roce 96 začínají články o komiksu od Š. Kopřivy a J. Pavlovského ve Score. Úplně první byl o Lobovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 00:48Perverzní páprda
    Než začal Pepek vycházet v Crwi, objevil se jeden jeho strip, a hlavně povídání o něm, ve vánočním Score v roce 1996. Představení úchyláka si vzalo na starost duo KP (Kopřiva, Pavlovský) a podařilo se navnadit všechny úchyláky náramně. Posuďte sami:

    Stránka první.
    Stránka druhá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:01Zámek a klíč - Kompendium
    skepsi: Já lynčuju zásadně s tvrdým, protože mě to jako sadistu rajcuje. ;-D

    Ale teď koukám, že v té bublině se autor, pokud ne překladatel, dopustil možná faktické chyby. Když se stojí na holku fronta v kontextu, o kterém ten pán ve slušivých botkách a s křídly mluví, tak se tomu neříká afterparty, ale gangbang. Kdy jde pak o gangbang sekvenční. U toho je dobré mít něco na čtení s sebou, aby čekání rychleji uteklo. U gangbangu simultánního čekání odpadá, ale jsou tam zase jiné nevýhody.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:02Zámek a klíč - Kompendium
    Kdyby někoho zajímalo, o co jde, tak se může podívat:



    Fotka je lantanova a já si ji bez jeho souhlasu vypůjčil. Odkaz není zločin! ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2022 19:08Lucky Luke: Koleje v prérii
    Tak kdyby se začlo od 1. dílu, pár kousků se vydalo a nebyl by zájem, tak by to nakladatel dost možná zapíchl a neměl by z toho nikdo nic. Takhle by při přípádném nezájmu vyšlo pár dílů, které navazují na to už u nás vyšlé, takže aspoň sběratelé LL z toho budou něco mít. A když se to bude prodávat dobře, můžou pak někdy vydat i to, co tu už vyšlo, a pak zase uvidí, jak to je s prodeji. Takže pro nabrání čtenářů, nových i starých, a udělání si nějakého přehledu o prodejích, je to asi nejlepší způsob. Já to kupovat budu a budu doufat, že to jednou Crew v jednotné úpravě vydá komplet.
  • SlouzimStarymPsum
    Nemohou být některé změny způsobené tím, že Němeček víc používá počítač? A že stárne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:22A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak ono to nebylo nějaké velké zkoumání a už vůbec ne do hloubky. Jsem se podíval na ten ranč, pak přečetl celý komiks, kdy jsem se dostal k tomu časopisu (sešit č. 9), kde je uvedeno, že od událostí v Coloradu do července uběhlo pár týdnů, a bylo tak nějak jasné, že za a) k těm událostem na ranči muselo dojít někdy v červnu, možná v květnu; b) ten sníh dává v tomto čase právě v Coloradu někde v horách (na panelech s armádnímí vrtulníky mířícími k ranči hory jsou) smysl. Akorát jsem pak chtěl mít jistotu, tak jsem hledal víc a dál.

    baatcha: Je možné, že autor komiksu sám originál pozměnil a překladatel pak musel udělat změnu původního překladu též. Protože když originál není 1:1, tak nemůže být ani ten překlad komiksu totožný s překladem originálních textů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:01Rychlé šípy, sešit číslo 1
    V těch článcích nejde proti ideálům. Upozorňuje na to, že RŠ se rozhodně ideálně nechovají a píše proč. A právě ten kontrast mezi příklady, které uvádí, a mezi rychlošípáckou dokonalosti, je vtipný. A je to pravda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.5.2022 18:42A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak to mohl napsat každý, kdo si to tam přečetl a zároveň má na FB profil. Stačilo si vzít ty komiksy k ruce (vyšlo to kdysi v Crwi), nebo se podívat někde na netu na originály, a trošku zapátrat, zda to chyba je, nebo být může, nebo spíš není, nebo jistě není. Nebo se prostě jenom zeptat, jak přišli na to, proč to mají za chybu (sněžení není žádný zázrak přírody), proč si toho těch snad dvacet let od prvního vydání nikdo, včetně autorů, nevšiml. Na fórech a v recenzích není o chybě se sněhem podle všeho, hledal jsem fakt pečlivě, ani slovo. A jestli takový zásah do díla je vůbec na místě. Bylo to především v zájmu těch, co byli v době, kdy tohle CC hodilo na FB, kupujícími, aby se zajímali, co dostanou do rukou a jestli o nějaké opravy vůbec stojí.

    Já se na ta ostatní vydání hned podíval a nezdálo se mi, že to je chyba, ale jednak jsem si úplně jistý nebyl, jednak ta "oprava" zase není nic, co by nějak ten komiks ku***lo (a ten doplněný sníh vypadá pěkně), takže si jen kvůli tomu zakládat účet na FB, abych to někam psal, to se mi nechtělo. Až když to vyšlo a já se rozhodoval, zda koupit, či nikoliv, jsem se na to podíval znovu a hledal další informace (a našel tu časovou osu, na kterou jsem dal odkaz) a pak došel k závěru, že to chyba na 99,99 % není. A to už byl ten komiks dávno na světě.

    Na tom ranči si pak s tím sněhem hrají děti, je tam vidět, že z něj mají radost, takže další vodítko, že ten sníh prostě napadl náhle, jako kdyby třeba u nás zapršelo a děti se radovaly, že z nebe padá síra. ;-) (A tak jsme se po návštěvě paní učitelky poprvé koupali ve vodě.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:43A zrodí se hvězdy...
    Díky zmínce v Pindárně o českých SFX u Comics Centra jsem si uvědomil, že jsem původně, když jsem se sem regnul, chtěl napsat komentář ke Hvězdám (ale k vydání od Crwe) a dát najevo nesouhlas s "opravou" ze strany Comics Centra, ke které se CC uchýlilo v tomto jejich vydání. Protože jsem to neučinil a v Pindárně jsem to naťukl, tak činím teď. Takže, o co šlo.

    Na FB CC před vydáním A zrodí se hvězdy napsali: V originále nedávala nezasněžená krajina, v návaznosti na další panely, smysl. Řeč byl o sněhu na farmě (sešit č. 8), kdy CC přidali i ukázky z komiksu.

    1. I kdyby to smysl nedávalo, je to v původním díle (v sešitech, knihách i v kompendiu), takže by to mělo zůstat beze změny, aby i český čtenář dostal to, co všichni ostatní na světě.

    2. To jako v CC předpokládali, že si kreslíř nakreslil na jedné stránce ranč bez sněhu, na další z plezíru přidal sníh, jen tak, protože ho to zrovna napadlo? Nebo sníh nakreslil kreslíř podle scénáře autora, který si do scénáře napíše, že zničehonic se na ranči objeví sníh, aniž by k tomu byl důvod? A kreslíř to bez řečí načmárá, aniž by se scenáristy zeptal, jak to vlastně myslel? Že si pak ranče bez sněhu a následně se sněhem o kousek dál autor nevšiml, když si hotový komiks prohlížel, nebo si toho ani nevšiml někdo z nakladatelství? Aby si toho, že ten nesníh - snih nedává smysl, konečně všimnl nakladatel z České republiky, a přidá sníh i jinam, aby ta pasáž konečně po všech těch letech dávala smysl, když to do té doby všichni, včetně autorů, přehlíželi? No, vyloučit se to nedá, ale spíš se dá předpokládat, že ten sníh tam nebyl a pak byl z nějakého důvodu a žádných "oprav" nebylo potřeba.

    3. Ranč, na kterém se partička sejde, je v Coloradu. V Coloradu v březnu a v dubnu sněží nejvíce za celý rok (statistiky lze najít), v květnu sem tam zasněží taky, jako tam občas přijde sněhová přeháňka v červnu a sníh pár dnů vydrží. Takže nenadálé sněžení, ke kterému došlo v komiksu, tam je naprosto běžné a normální. Ale především to naprosto souhlasí s tím, co je pak uvedeno ve zvláštním vydání toho časopisu, který byl vydán k deseti letům od událostí, o kterých ten speciál je (začíná tím druhý díl vydání od Crwe, v originálu je to sešit číslo 9). Je tam jasně napsáno, že se všechny ty události odehrály v následujících dnech a týdnech po razii na coloradském ranči, kdy výročím té hlavní události v Chicagu je pak červenec, takže se bavíme o dnech a týdnech od razie na ranči do července. Zde odkaz na část toho časopisu, kde se o dnech a týdnech píše: Vpravo dole.

    Takže "oprava", která nacpe sníh na všechny panely s rančem, indikuje, že je na tom ranči zima, možná maximálně březen až duben. To pak ale nesedí těch pár dnů a týdnů, o kterých se v časopisu píše. Nebo "oprava" cpe sníh do období, kde sníh sice je, ale jen občas, což je pak v rozporu s tím, co nám tím sněhem autor a komiks sdělují - že je květen až červen, kdy rozhodně tolik sněhu, jako bylo v úpravách od CC (ukázky byly na FB), v reálu ani náhodou není, a pak zase nedává smysl to, co se píše v tom zvláštním čísle časopisu.

    Na fanouškovských stránkách autora jsou události z Hvězd pěkně sesumírované a vyplývá z nich totéž, co píšu, tedy že sraz na ranči proběhl na konci jara. Kdy náhlé zasněžení ranči odpovídá počasí v Coloradu. Jakékoliv změny tak jsou když ne nesmyslné, tak minimálně zbytečné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 18:45Ozvěny (sběratelská verze)
    Fimi: To není povinnost obhajovat své hodnocení, nebo uvádět důvody. A on hlavně nepsal, že to je špatné, ani že jde o slabý průměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.5.2022 22:53Ozvěny (sběratelská verze)
    Gocek to ohodnotil (slovně), není povinnost hodnotit hvězdama, je to možnost. Navíc mohl komiks číst v zahraničním vydání a na rozdíl od některých zdejších chápe, že české a zahraniční vydání není totéž, takže to české, které nečetl, hodnotit hvězdama nebude, a jen napsal svůj názor na samotné dílo.

    Ale jestli někdo vyloženě vyžaduje hvězdičkové hodnocení za každou cenu, tak já tomu dvě hvězdy z online čtení, které v mém případě proběhlo asi před osmi lety, klidně dám. S tím nemám nejmenší problém. Ale někteří sektáři asi mít budou.

    Fimi: A ty čekáš jinou odpověď než kladnou? Protože to buď fakt četl, nebo nikoliv, ale pak to asi těžko přizná, když napsal ten komentář, který napsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.1.2022 14:01Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    deefha: Jsem si dělal srandu ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.1.2022 00:08Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Ježíšek možná, ale já ne, protože to nemám. Třikrát to mít nemusím, nechávám si komplet 1. vydání a pak komplet 2. vydání v pevné vazbě. Když se ptáš na rozdíly a k dispozici je kompletní jen to nové vydání, tak předpokládám, že nějaké starší vydání už máš. Můžeš si podle pár stránek ukázek tady nebo na webu CC udělat porovnání. Rozdíly v tom překladu jsou, ale ne nějak zásadní. Ta nová grafická úprava se má týkat efektů (bum, křach, mrdymrd), které jsou v češtině. Bonusy těžko, když mají všechna vydání stejný počet stran a v těch předešlých žádné extra bonusy nebyly, jen pár kreseb. Jo a ještě jedna změna tam je, ale to je známá věc, protože se o tom už stejně baví na zahraničních fórech a je to dnes už naprostý standard, který se bere za samozřejmost - v celé sérii jsou z dvou původně bělochů uděláni černoši. Je to myslím ve 3. a pak 6. dílu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.12.2021 15:25Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Matthew: Minimálně u druhého a třetího sešitu je to číslo koncem kapitoly, ne začátkem. U čtyřky už je to normálně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 17:01Jágr, legenda
    yogi: A nezapomínej na tohle, to byl zásadní obrat v Jarynově kariéře, díky kterému získal čtyři Art Rosse v řadě (po tom prvním ze zkrácené sezóny). Jsem zvědav, co vše tam bude o událostech kolem Světového poháru '96, kdy se v kabině hádali hráči s milionovýma kontraktama o tenisky od sponzorů a skoro si rozbili huby :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 16:52Sešit plný průšvihů
    Je to bomba, na, dejte si taky! :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.11.2021 16:29Jágr, legenda
    Buď Stanley Cup a Hart Trophy, nebo Stanleyův pohár a Hartova trofej.
    Mario Lemieux čárka držitel...
    Buď Po seknutí od Adama Gravese, nebo Po Gravesově seknutí.
    Přijít o pátého hráče v souvislosti s vyloučením (budou hrát v oslabaní) jsem ještě nikdy neslyšel a nečetl.
    Na jedné straně pittsburské, na jiné pittsburghští.

    Tohle mě docela dost varuje. Aby ten komiks nebyl plný chyb v souvislosti s fakty. Jako například tento komiks, kde těch chyb je tolik, že to skoro vypadá jako záměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2021 14:10Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Hnus fialovej a to doslova :-)
    Jsou aspoň desky totožné s 1. vydáním, nebo i tam je změna?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 16:18Z neznámého světa a další příběhy
    Tak kdyby z toho nezačal dělat Kapis kovbojku, tak ten rasismus vezme stejně jako informaci, že v zimě je zima a tím to hasne. Jestli jsi nemyslel ty strany barikády obecně, baatcho, ale je to myšleno k diskuzi, tak já nestojím na té straně barikády, na které mě asi Kapis vidí, nejsem žádný angažovaný antirasista (i když za rasistu se nepovažuju, ale kdybych náhodou byl, tak se s tím už nějak smířím). To aby mě, nedej bože, měl někdo za poklekávače.

    Že se HPL v USA (nebo celkově v anglině) cenzuruje nebo aspoň upravuje jsem nevěděl (naštěstí mám ještě staré vydání, včetně nejrůznějších audioknih), ale tomu už se dnes asi málokdo diví. Na stranu druhou, já bych taky nepřijal bustu sebelepšího autora, pokud by měl na mě jako Čecha/bělocha kecy a byl bych rád, kdyby se o jeho protičeských či protibělošských tendencích vědělo.

    U nás je to ale s některými autroy či díly přece podobné, některé knihy, například Jedovatá houba, Mein Kampf a asi několik dalších, jsou taky kontroverzní kousky. U některých to řešila i policie, kdežto v USA si lidi typu Davida Dukea vesele přednášejí. Oni nemají zkušenost Evropy, my nemáme zkušenost americkou, takže by to chtělo i víc respektu a pochopení. Když ne přímo k tomu šílení spojenému s BLM, kdy je nepřítel každý, kdo nepoklekne, tak aspoň k tomu pohledu, kdy se o rasismu v souvislosti s některými autory mluví. Ona ta historie, kdy černoch byl brán skoro jako zvíře a ne člověk, byla docela dlouhá a jak rajot nadhodil tu knížku, tak v tom mnozí Američané žijí dodnes. ty staré pořádky by rádi vrátily.

    Přimlouvám se za zlatou střední cestu, kdy se dozvíme, kolik černochů ten či onen autor šikanoval, kolikrát napsal slovo na N, a ať si to pak lidi přeberou podle svého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 00:58Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A co teprv takoví, co o sobě ani nevědí, že rasisti jsou. Tam už se to sakra komplikuje!

    vita: Vždyť jo, nikdo z nás tří, co jsme ten rasismus nadhodili, a to ještě když na to přišla řeč, přece nechceme, aby čtenáři před čtením po vzoru fotbalistů poklekli, nebo aby Loveraftovy knihy spálili. (Já to teda chci, jenom jsem to nenapsal, to si schovávám na další kolo.) Jen jsme uvedli, že rasistou byl, na což je poměrně dost důkazů. Ale zase je fajn, že ta jeho žena, na kterou vlezl až po důkladném prostudování procesu ošusty, byla Židovka ukrajinského původu a že byl tím pádem Mistr schopen kompromisů. To z něj dělá, aspoň v mých očích, velkého člověka!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.9.2021 22:55Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Nejde jen o jeho dílo. Projevoval se i jinde.

    Nikdo ti přece nebere, jak hodnotíš HPL nebo jeho dílo,. Tady jen padlo, že byl rasista. Ani ho kvůli tomu nikdo neoznačil, tedy nehodnotil, jako horšího člověka nebo spisovatele. K žádnému hodnocení, kritice, k soudům o něm jako spisovateli nebo člověku vůbec nedošlo, a to ani náznakem. Jen došlo na konstatování.

    Jeho vyjádření byla rasistická tehdy stejně jako jsou dnes. Definice rasismu se za tu dobu nezměnila, je to stále přesvědčení o nadřazenosti rasy (tedy etnika) nad jinou nebo jinými jako základ pro společenské uspořádání, kdy jedno etnikum nemá kvůli svému původu stejná práva proti etnikům jiným. (Méně práv, segregace, pronásledování apod.) Ty jsi pak na to narouboval věci, které s tím vůbec nesouvisejí a zasadil to do nějakého antirasistického tažení, kterého jsme my tři, hlavně teda GWB, podle toho co mu několikrát podsouváš, asi součástí. Hej, padlo slovo rasista, takže teď musím napsat několik odstavců o sochách, neziskovkách, studentech genderových studií, BLM, iluminátech, čipování, 11. září a ty, kteří s tím rasismem přišli, varovat, že i oni mohou brzy skončit v koncentráku, lidi bděte!

    GWB nikoho s nikým nesrovnával, jenom použil tvou argumentaci, tedy posuzování starých postojů dnešní optikou a položil ti v té souvislosti otázku. Jinak k tomu otisku doby, k součásti rasistické společnosti apod., jak píšeš, to je sice pravda, na druhou stranu je docela dobrý zamyslet se nad tím, co je v souvislosti s rasisty té doby a rasistickou společností příčina a důsledek. Což taky souvisí s tou otázkou od GWB, na kterou jsi neodpověděl.

    trudoš: Nikdo nikoho tu neodsuzuje , kromě toho označení se tu HPL nijak jako člověk nebo spisovatel nehodnotí, po soudech tu není ani stopy. Na vyhodnocení toho, co Lovecraft psal, nejsou potřeba názory někoho jiného, tam si stačí ty kousky dopisů přečíst a je to celkem jasné jako je jasné, že Švorcová byla komunistka. Co byla, té se to drží i po smrti.
    A jak se pozná rasista bez osobního setkání? No třeba podle toho, že zastává rasistické názory? Pokud někdo má názory vycházející z nějakého přesvědčení, ideologie, tak se k tomu přesvědčení či ideologii svými projevy, výroky nebo chování, hlásí, ať už vědomě nebo nevědomě. Je pak rasista, komunista, věřící a tak dál.

    Ta má otázka zůstává: Jak se pozná rasista při osobním setkání?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.9.2021 23:09Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Takže, v té vaší korektnosti, by asi bylo vhodné trochu více používat vlastní hlavu a malinko si to zasadit do kontextu a když už tak tvrdit, že Lovecraft žil v rasistické společnosti, kteréžto byl víceméně přirozenou součástí a zastával její mainstreamové názory.

    Tak to pak ten, který s těmi názory souhlasil, byl rasistou, a ten, kdo ty názory nezastával, ať už to dával najevo nebo ne, rasistou nebyl.

    Že by mnozí rasisti z minulosti dost možná nebyli rasisty dnes a je vůči nim krapánek nefér z nich dělat původce všeho rasistického zla, jak se v poslední době bohužel sem tam dělá, to se dá akceptovat. Ale to přece nic nemění na tom, že jejich (myslím obecně, nepíšu konkrétně o HPL) postoje jsou rasistické, a to nejen z pohledu dneška. Už z pohledu tehdejšího, kdy rasismus (ač se tomu asi říkalo jinak), bylo přesvědčení o nadřazenost nějaké rasy. Někteří to zastávali a dávali najevo svými názory na "negry" a příslušníky jiných ras, jiní nikoliv, nebo proti rasismu i aktivně vystupovali. Ti první byli rasisty, ti druzí nikoliv. Debata o CO pak není na místě, tam je to buď ano, nebo ne, a je to odlišitelné. baatcha a GWB tvrdí ano (ty konec konců nepřímo také), to PROČ a JAK je na možnou diskuzi, ale s tou nikdo nezačal, abys HPL "optikou doby" obhajoval.

    trudoš: Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.

    Jak se pozná při osobním setkání rasista? Se představí jako Pepa Novák, zahajluje, oblíkne mundúr členů KKK a zbičuje prvního černocha, který půjde kolem? :-D Než osobní setkání, při kterém vůbec z dotyčného nemusí vypadnot názor na to či ono (nebo vypadne schválně názor jiný, než který má), nejsou více vypovídající názory dlouhodobě prezentované? Píšu obecně, ne konkrétně o HPL.

    Abych napsal i něco k HPL, když se o něm debatí: Není právě ten jeho vidlákovský rasismus důvodem, proč máme Mistra všichni tak rádi? (Byly doby, kdy nebylo nutno k vtípkům, sebevíc blbým, dávat ani smajlíka, ani dodávat poznámku, jelikož ty ty doby už jsou asi nadobro pryč, tak poznámka bez smajlíka: Dělám si prdel.)

    baatcha: Spíš než gay byl asexuál. Což je ale pro nás bílý nadržený hetero chlapáky totéž, takže ti to uznám ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    Ohledně Man-Thinga a Swamp Thinga určitě nejde o odpověď ani jedním směrem, bez ohledu na to, že jeden vyšel dřív:
    https://comicvine.gamespot.com/profile/mtharman/blog/an-interesting-story-behind-the-man-thing-and-swam/73693/
    https://comiccoverage.typepad.com/comic_coverage/2007/10/which-came-firs.html
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.7.2021 00:13NANITS chronicles
    yogi: Stejné číslo neznamená stejnou dobu. Ale že se regli po sobě, což může být klidně několik hodin až den. Což odpovídá tomu, co píše MaceLinda o týpcích, co se někde objeví, i tomu, že na toho týpka pak někdo z profilu vytvořeného čistě pro rekaci i reaguje.

    Vidím to ovšem podobně. Jeden člověk, co se snaží vyvolat flejm. Nebo testuje, zda se přijde na to, že to je jeden a tentýž člověk. Lidi jsou různí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2021 00:26Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Dostanu komplet k Vánocům, takže teď rozhodně nemohu sloužit. Plus zbývající díly 2. vydání v pevné vazbě, které mi chybí a nehorázně mě to štvalo, a to budou ještě zatavené. Já su tak šťastné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2021 17:34U283
    czeeri: My to také v jistém ohledu brali jako investici, tak to byste měl mít také na paměti.
    Když si někteří překupníci hrají na investory, tak by měli mít na paměti hlavně oni, že jsou to jejich prachy a na tom, zda se zhodnotí, mají zájem jen a jen oni. Nikdo jim nepůjde na ruku jen proto, že si to přejí nebo to díky tzv. nepsaným pravidlům předpokládají.
    A ohrnovat nos nad odznáčkem s českou vlajkou, to už je hodně silná káva, to vám teda povím!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:34NANITS chronicles
    Ogre: Jsme na tom podobně. Něco mi chybí. Jo, už vím, komiks mi chybí! :-D Čekám už docela dlouho na zaslání nového kusu, přes 14 dnů. Zítra budu volat nebo psát.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 20:14NANITS chronicles
    Epocho, ty obálky budou jeté stále, když obal nebude natěstno s knihou a kniha bude mít možnost se hýbat! ;-)

    Posílal jsem jim to už minulý týden a ještě ani zpráva, že to je podané a na cestě ke mně :-( Kdybych si stěžoval, že se mi nechce nikam chodit, tak už to mám možná dávno doma. Dvakrát :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 21:58NANITS chronicles
    Koukám na stream a k epilogu - ten do té doby jen dobrý zážitek povýšil na výborný a donutil mě hned k dalšímu prolistování a později přečtení. To propojení zážitek umocnilo a o to víc jsem nadržen na pokračování. A bude to hodně dlouhé čekání :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:15Requiem: Upíří rytíř #03
    Přesně tak, na crewním webu. Asi tak pětkrát ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:16NANITS chronicles
    Ty likvidace se dělají jednou za půl roku, za rok, ne kvůli každé knize.
    Milo: Tak u MB je to věc MB-tiskárna, tady už je to vztah nakladatelství-čtenář.

    Kdyby někdo chtěl řešit ten komiks, tak může začít třeba tím, že si přečte komentář z 8.6. 21:11 ;-) Mě by to fakt zajímalo, jak na vás ta kresba působí a jestli ta odvařenost z díla není z velký části způsobena tím základem, ze kterého NANITS vychází. Jinak, už by to docela chtělo pokračování, mám tak trošku absťák. Tak co třeba příští týden v úterý? A další díl přespříští týden v pátek. Pak jsem ochoten na další díl počkat. Tak 14 dnů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:00NANITS chronicles
    Hawwwran: Ten komiks pošli nějakému kámošovi a on za tebe s ním dojde na poštu! Dneska to máš zadarmo, ale příště si za tyhle rady něco naúčtuji.

    Knihy se určitě likvidují (nebo měly by), a pro potřeby účetnictví u toho musí být někdo nevím odkud, aby vypracoval protokol/úřední záznam/prostě lejstro. Tohle by asi zodpověděl mistr Scarface.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 19:19Sběratelský klub
    Tak mě už dvakrát z Knihcentra přišly knihy bez jakéhokoliv zabalení k sobě, jenom v takovém tom kartónu, co se ohnutím přizpůsobí knihám. Už při převzetí jsem cítil, jak tam ty knížky jezdí. Měl jsem tam i nějaké brože a dohromady šest knih, kdy tři a tři byly proti sobě. Jsem čekal, že minimálně ty brože budou rozjebané. A ono nic, ani u jedné zásilky se nic nestalo, vše bylo 100%. Ale i tak mě zaráží, že eshop s knihami není schopen v roce 2022 naučit zaměstnance, jak správně balit zásilky, zvlášť když jen podělaná fólie navíc a pár desítek sekund jim může ušetřit kupu práce s reklamacema.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 18:13Sběratelský klub
    Objednávání a sbírání komiksů je nejen stále dražší legrace, ale začíná být i čím dál tím náročnější na čas a na dušičky sběratelek a sběratelů. ;-)

    MDEKy v pevné bych teda taky uvítal ve fólii. Minimálně u části nákladu, který jde do eshopů, by to stálo za zvážení. V knihkupectvích fakt moc nejsou a když už, můžu si tam vybrat. Divím se, že věci od Crwe kupujete mimo Crew, protože ti mají balení kvalitní.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 19:01Pindárna
    Kapis:
    Ta otázka nedává smysl, respektive je formulovaná nesmyslně (až chybně). Vrchol křivky bude na hodnotě podle toho, v jakém rozsahu ta křivka bude, což neuvádíš, takže může být na hodnotě 5000° C, ale i na hodnoě 1000 ° C. Distribuce (jak ta křivka "vypadá") je jedna věc, vynesení (jaké budou hodnoty) druhá. Protože píšeš, že ta hodnota nemá být taková, jaká v reálu je, tak vrchol může být teoreticky kdekoliv.
    Pokud jde o ty jiné vlnové délky, tak z toho není jasné, zda ti jde o druh záření, nebo o jinovou vlnovou délku, protože i při stejném druhu záření může být ta délka vyšší či nižší (tedy jiná), takže vlatně není jasné, na co se ptáš.

    Planckův vyzařovací zákon (kdy křivka pak znázorňuje infračervené rozložení, sama nic nikam neposunuje) vyjadřuje závislost záření na určité frekvenci a popisuje, jak elektromagentické pole předává svou energii a jak jsou zastoupeny vlnové délky, nikoliv na jakých frekvencích je ta energie předávána. Kdy pak ten vrchol křivky, o kterém píšeš, je odvislý od teploty tělesa, kdy při teplotě lze určit i množství vyzařované energie. Svou otázkou jsi patrně chtěl dospět k odpovědi, že by množství vyzařované energie bylo vzhledem k těm vyšším frekvencim nulové, tím pádem na Zemi nejspíš žádný život nebyl, ale k tomu by ses musel ptát na něco jiného a jinak.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 13:24Pindárna
    Milo: A napadlo tě, že by bez té maximální péče bylo těch chyb víc (včetně těch, o kterých píšeš, že jsou všude, ač u komiksů CC téměř nikdy), ta kniha by nevypadala tak dobře a celkově by šlo o běžný komiks? Ta maximální péče znamená, že dostaneš i díky ní něco, co je provedením nadstandard. Což nejen tahle kolosálka je, ač je tam chyba, která se ovšem s max. péčí nevylučuje. Kromě toho je to samozřejmě marektingový kec, který se hezky čte a poslouchá, ale těžko to může kdokoliv Comics Centru omlátit o hlavu, když ty jejich komiksy vypadají dobře a ta chybovost je minimální. Teď se blbost našla, tak se toho někdo chytil. Shodou okolností to byl někdo, kdo do CC šil už minulosti, kdo tu chybu viděl u kamaráda, kdy kamarádovi, který za komiks zaplatil, ta chyba za akci ale nestála, kdežto tomu, kdo nekoupil, ano... ;-)

    Podobně nesmyslné záminky ke kritice se objevují i na webu Crwe, kde jsou někteří schopni fabulovat a vymýšlet si, nebo hleda problém v posunutí loga na hřbetu o tři milimetry, aby měli záminku do Crwe šít.

    karl173: Tak já to mám za ty prachy v popisu práce, takže to dělat musím... ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 01:02Sběratelský klub
    *z toho prdel nemít nelze
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 00:54Sběratelský klub
    Milo: V 22:39 jsi něco dopsal, je to tak? Na to jsem nemohl předtím reagovat, tak teď.

    Přesně, jak píšeš, měřte stejným metrem, a ne abyste z jedné prkotiny u jednoho dělali problém jako krávu a omlacovali někomu maximální péči, když ten komiks přece stojí tři litry, zatímco u jiných není maximální péče se stovkou chyb nic, co by stálo za řeč, protože komiks stál jenom litry dva. A že vytahuješ Argo, a vlastně i MB, je víc než mimózní.

    V Providence chyběly bubliny v celé kapitole. Což znamená, že se ten komiks nedá číst. Argo to opravilo sešitem. Který ten komiks hodně poškodil. Proto by byla sleva na místě. Dále jsem kritizoval ten přístup ohledně mlžení dalšího vydání, tedy primárně nic, co by souviselo s chybou nebo komiksem.

    U MB jsem dělal totéž, psal hlavně a především o tom, jakým způsobem vydávají, komunikují. A samozřejmě z toho měl prdel, protože z toho prdel mít nelze. Kdybych měl vytahovt chyby jenom v Kaplanovi a pak ty chyby tady zmiňovat a hodnotit je tak, jak dělá DR nebo ty, tak tu dodnes nedělám nic jiného, protože těch chyb je tam jak nasráno a jsou mnohem horší než posunutý text u ZaK.

    Já stejným metrem měřím. Proto tu z chyby u Comics Centra, od kterého kupuji minimálně až vůbec a nejsem jejich fanouškem, nedělám pozdvižení. Je mi fuk, jestli to je chyba CC, Crwe nebo XYZ, psal bych totéž u každého, včetně Kodex Bojz, kdyby se tu kolem podobné pytloviny strhla diskuze. Stejně tak bych se klidně otřel o CC ve chvíli, když by měly v komiksu ke stovce chyb. Což ale ani oni, ani jiní nakladatelé, nemají, takže holt nemohu ukázat, že tím stejným metrem fakt měřím.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 00:22Sběratelský klub
    Milo: Tak to je jedno, kdy jsi to platil, vracet logicky můžeš něco tehdy, když to převezmeš.

    Samozřejmě, že to máš vrátit nepoškozené. Takže nejlépe ve fólii, ale i bez fólie by to mělo projít, pokud ten komiks neponese znaky užívání. Ale jestli někomu ta chyba vadí, tak by to mělo jít i z toho důvodu. Ale právě jen v té zákonné lhůtě, kdy jsi zjistil, že tam je chyba, která ti vadí. Po té lhůtě už to na reklamaci (kdy nemůžeš logicky dostat výměnou bezvadný kus, protože jsou jen komiksy s tou chybou, takže musíš dostat buď slevu, nebo peníze zpět) není, ta míra nepřekračuje míru únosnosti a naprosto to nebrání v užívání k tomu účelu, ke kterému ten komiks je. Na tohle právník být nepotřebuješ, to jsou známé věci. Ale pokud by se nakladatel cukal, teď mám na mysli toho Kaplana, tak to na té únosnosti procpe i neprávník, když se bude snažit. Protože od knihy, ač "jen" komiksu, čtenář očekává určitou kvalitu a pochopitelně ta očekávání jsou jiná u někoho, kdo si ničeho nevšimne, a u toho, komu ty chyby snižují požitek z četby. No a když ti navíc někdo slibuje maximální péči, kdy jde vlastně o jistý příslib, tak o to lehčí by pak taková reklamace s požadavkem na vrácení peněz byla. Jak to tady píšu, tak lituju, že jsem toho Kaplana nakonec nekoupil. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 23:54Sběratelský klub
    Milo: Že to nelze nevidět nikdo nezpochybňuje, je to chyba, ale je to chyba naprosto zanedbatelná. A že si někdo nevšimne pravopisných chyb nic nemění na tom, že tam ty chyby jsou. Jsou tam i prohozené bubliny, mimochodem. (Jednou chybou redakce, jednou tam je chyba už nejspíš od Kaplana, do detailu jsem to ale nezkoumal.) O těch chybách se ví. Já o nich vím, další o nich vědí taky. Nikdo z nás to nikdo nezmiňuje, nepovažujeme to za nutné, nemusíme si chladit žáhu na neumětelství jiných nebo ostentativně tady (na Facebooku by to nešlo, protože by někdo takový ihned chytil ban) psát o přetisku a snažit se z toho dělat aféru. Každý ten komiks, který stál dva litry, mohl vrátit, jako může vrátit ZaK. Ale že se někdo z chyby, která je u CC výjimkou, ne pravidlem, a je to k tomu taková kravina, že to snad nemůže mnohým ani stát za řeč, snaží udělat aféru, protože jde o pro něj z nějakého důvodu nepřátelské nakladatelství a ta chyba je pak jen záminka, je trapárna největšího kalibru. A byla by to trapárna u kteréhokoliv nakladatele.

    Ne, ty drobné chyby právě všude nejsou, a zrovna u CC jich je naprosté minimum, jestli vůbec něco.

    Když píšu o vrácení, myslím tím tu lhůtu po zakoupení. Ale buď si jist, že kdybys chtěl vrátit ZaK po této lhůtě kvůli chybě či chybám, tak neuspěješ, protože tiskové i pravopisné chyby musí v knihách překračovat míru únosnosti, což jedno posunutí textu není. U knihy, kde je těch chyb ke stovce (a nepřeháním), už bych dokázal vadné plnění procpat i já, neprávník, a buď bych dostal peníze zpátky, nebo si vydupal značnou slevu. S právníkem za zadkem už by to bylo brnkačka.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 22:21Sběratelský klub
    Milo: A fakt se maximální péče vylučuje s tím, že se v posledních x letech u několika desítek komiksů udělá tahle jedna miniaturní chyba (plus Bestie, kde se bez keců posílalo znovu, bez výměny)? A proč se ta maximální péče řeší u toho, komu ujel posun o půl cenťáku jednou za x let a u těch, co tu maximální péči okopčili, nikoliv, když ve svých asi zatím třech počinech nasekali přes sto chyb a nezvládají ani základy interpunkce?

    Poškození mi vadí a reklamuju, ale ta pidi otlučení rohů, o kterých se tady sem tam píše, pro mě poškození nejsou. To bych musel reklamovat tak každou desátou knížku, včetně těch z knihkupectví.

    8) Klidně každého, komu nestačí omluva a možnost komiks vrátit, a kdo kvůli takové prkotině vyšiluje a domáhá se přetisku, poslat regulérně do prdele.
    S tou slevou je to dobrý nápad. Možná se toho chytnou někteří jiní a pak budou své komiksy dávat zadarmo. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 19:11Sběratelský klub
    yogi: To jen v případě, že komiks bude ve fólii a nebude mít milimetrově naražený růžek. Pak totiž začíná to nejhorší. Přemýšlení nad tím, zda si komiks nechat, probrat to tady ve fóru, postěžovat si, případně pak přejít k akci a komiks reklamovat. A zase čekat, co přijde na druhý pokus.

    JIK: Neboj, to přijde, až se to během pár hodin vyprodá a pak se to začne objevovat na aukru a prodávat za dvacet litrů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 17:17Sběratelský klub
    Darth Raelchi: Když tu píšeš, že posun toho textu v ZaK je chyba jako vrata, nelze nad tím vzhledem k ceně (tři litry) mávnout rukou a tážeš se, zda bude přetisk, co je pak podle tebe chyb několik desítek (hlavně pravopisných, ale i přehozené bubliny) v knize bez pár korun za dva litry? Kterou nabízíš na aukru za litry čtyři.

    Kdy pak dotyčný nakladatel komiksy dál s chybama vesele vydává. Ale jde o knihy za pár stovek a beztak každý, kdo na ty chyby upozorní, je hejtr, navíc jistě placen konkurencí, takže jako bych nic nenapsal. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:25Sběratelský klub
    Skot: V tom odkazu na web Bohoušek je to vysvětleno v článku a v komentáři. Vyšlo 500 kousků, něco koupili lidi na nějakém setkání, něco během prvního dne spuštění prodeje na eshopu. Byl obrovský zájem, tak majitel stáhl komiks z nabídky a bude dělat inventuru, kolik mu toho zbylo a vyřizovat objednávky. Pak to znovu nadhodí. Podle toho, co napsali tady v diskuzi, někdy koncem července. Takže zájemci asi musí od druhé poloviny července každý den koukat na eshop a doufat, že budou dost rychlí a stihnou zakoupit.

    Překupníci u tohoto asi budou mít bohužel posvícení.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:38Sběratelský klub
    rajot: To naštěstí ne. Napsali na 1000 %.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 14:39Sběratelský klub
    Milo: Tak on je rozdíl o té chybě psát (že to chyba je nikdo nepopírá, že to naštve je taky pochopitené), ale zase je to jedno posunutí textu mimo bublinu, takže fakt nic, co by stálo za přetisk nebo něco, kvůli čemu by se měl někdo dožadovat opravené verze a dělat z toho kauzu. Takhle by nemohl žádný nakladatel, jedno jestli komiksů nebo knih, nic vydat, protože se vždycky něco najde, totéž platí i pro jiné výrobky. A jak píšeš, jde o četnost a závažnost. Je to jednou a je to mírné posunutí. Jinak je přece možné tu knihu vrátit, pokud má kdokoliv pocit, že za ty své peníze nedostal to, co by měl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 13:47Sběratelský klub
    yogi: Kdyby se Alias tisknul v Číně nebo na jihu Evropy, tak ten brouk mohl být odtamtud a ty jsi tím, že jsi ho nezmasakroval, ale vypustil ven, možná začal nějaký průser. To pak naklade v přírodě vajíčka a za rok dva pak hejna sežerou úrodu obilí nebo vykydlí místní druhy.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 12:55Sběratelský klub
    lantan1: Ty takhle manipuluješ s komiksy běžně? Že nemáš numismatické rukavice (zůstanou otisky) a poškodil jsi tím ohnutím stránku. Nejsi ty náhodou jeden z těch, kteří komiksy čtou?

    baatcha: Tak hlavně aby to bylo v nepoškozené fólii, to je základ. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 12:38Sběratelský klub
    Tak já si rejpnu rád (teda až na rejpání do Crwe a BB artu, těm totiž platím za otrocké lekce), ale u takovéhle peechoviny bych mávnul rukou i u mých oblíbených Kodex Bojz.

    Změřte si plátěné záložky u všech kolosálek, když nebudou všechny na milimetr stejně dlouhé, dejte to do Černých ovcí.

    P. S. Někteří zdejší diskutéři, kteří mají alespoň minimální podíl na redakci a překladu komiksů, mohou být rádi, že se řeší jen chybky technického rázu. Kdyby totiž došlo na překlad a češtinu, nebudeme se bavit o ničem jiném.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2022 13:39Srazy, cony, festivaly
    Thorgal v jednotné úpravě a od prvního čísla? To je tak lákává představa a zní to tak logicky, že to zcela jistě na něčem krachne. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2022 13:34Pindárna
    První díl seriálu Záhada hlavolamu je přibližně z poloviny natočen podle několika příběhů z Rychlých šípů od Fischera. Je to jen část seriálu, který je podle románů, ty klasické komiksy už tak částečně natočené ale byly.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2022 17:30Slevy, výprodeje, bazary
    Co to melu. To razítko se vlastně dává do toho zmršeného komiksu, ne do omnibusu...
    Ale co já vím, třeba předbíhám a na razítko do omnibusu v budoucnu dojde taky. Až si budete moci koupit nové, opravené vydání, bez vloženého sešitu. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2022 17:27Slevy, výprodeje, bazary
    lantan1: Dokonce na to může vydělat. Stačí to pak vrátit v obchodě, kde koupil nebo objednal. A následně kolečko nákup - slevy - vrácení mnohokrát opakovat. :-D

    Aby si tady Argo nenaběhlo na vidle tím, že se antifanoušci Arga, kteří mají doma Providence, domluví na hormadné koupi přes Kosmas, pak ihned uplatní slevu u Arga a dostanou razítko, aby pak komiks všichni vrátili v zákonné lhůtě eshopu. V Argu by pak asi museli udávat komiks s razítkem, nebo vkládat list se stranou, kam se razítka dávají, aby noví majitelé mohli dostat razítko právě na tu vloženou stranu, když už v komiksu je. Nebo si někdo, kdo razítko dostane, nechá udělat razítko podobné až stejné, a pak bude obcházet knihkupectví a tam knihy nepozorovaně deflorovat a dávat razítka, aby pak doma lidi překvapeně zjistili, že tam mají štempl a po hledání na netu nabyli dojmu, že mají doma už jednou prodaný výtisk. Takových záškodnických akcí by se dalo asi vymyslet víc.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2022 13:48Pindárna
    Matthew: Možná to je tohle:
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2022 13:43Pindárna
    Toe: Až bude "problémem", kdo Providence znovu vydá de iure, ne de facto, pak ano, pak to bude vyřešeno. Akorát někteří z nás tu nevidí problém v tom, kdo komiks oficálně vydá, ale jakým způsobem bylo postupováno.

    Fry: Spíš ať mi poděkují za to, že ten komiks budou mít levnější, když budou chtít. A to, že si koupili zmetek za plnou cenu, tak budou mít aspoň nějak kompennzováno.

    Fimi: Spíš hloupá hlava, protože to nemá naprosto žádnou šanci na úspěch. Tohle je čistě v rovině zákazník - firma, kdy nejlepším rozsudkem je chování zákazníka v reakci na chování firmy - například nekupování jejich výrobků. A jestli se aspoň trošku chytli za nos a snaží se to napravit, tak jenom dobře. Mohli by taky řvát něco o kampani a účelovce.

    BadBoy: Ono to lépe řešit moc nejde. Když tam nebude štempl, budou tam lidi chodit opakovaně se stejným výtiskem.

    Carnage: Podle mých komentářů níže mě těžko může někdo mít za toho, kdo počínání Arga hájí, ale když už se stalo, tak se to vrátit nedá, takže jakákoliv snaha to nějak odčinit se vítá. Zda je to dostatečné, jaké jsou pohnutky, to je pak na samostatnou diskuzi. Jinak než označit ten původní komiks, to udělat jde asi těžko.

    sleepless: Je to předobjednávka, je otázka, jestli tam ta cena potom bude taková pořád. Pochybuju o tom. Criminal se snad nabízel pro předobjednání za tři stovky (psalo se o tom tady na fóru), přitom běžně stojí dvakrát tolik, ale i víc.

    Tu slevu pro majitele původní Providence bych si dokázal představit výraznější (už proto, že se kniha někde, ale ne všude, bude možná nabízet za +- stejnou cenu normálně), ale že vůbec s něčím takovým Argo přišlo, to není na závadu. Jestli v tom je jen vypočítavost, aby se jako ukázali, nebo opravdu cítí, že to z jejich strany nebylo úplně férové, to se nedozvíme, ale ve výsledku na tom majitelé Providence, kteří jsou těmi poškozenými (kdy dost z nich Providence za zmetek ani nepovažuje), jenom získají. Takže proč jim jen za tu snahu to odčinit dál dávat kapky? Jo, někde to půjde koupit s tou slevou i tak, dokud budou ty knihy v tom či onom eshopu na skladě, u Arga jako nakladatelství to bude furt, dokud se to nevyprodá. Na esespí škále rozhořčenostii, kde jednička je ideální stav a desítka nejhorší, přecházím ze sedmičky až osmičky tak na čtyřku a z postoje "je to kurvárna" na "lepší než drátem do oka, ale zkuste ještě pět až osm procent přihodit, vaši zákaznící si to zaslouží, a hlavně si z toho vemte ponaučení pro příště".
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.6.2022 17:50Pindárna
    Že se ty omyly s chybnými informacemi a jejich následným mazáním stávaly zrovna u Providence... ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.6.2022 15:08Pindárna
    Můžu ještě jednou?

    Argo od vydání zmetka plánovalo nebo minimálně počítalo s tím, že Providence vydá znovu v normální podobě, nebo se o tu normální podobu bude snažit. Na tom není nic špatného a nikdo jim to nevyčítá. Co se řeší je ta cesta k tomu znovuvydání. Snažili se udat zmetka za každou cenu a vytřískat ze zmetka co nejvíc, kdy zákazník pro ně je blbeček, kterého je nutno co nejvíc vyždímat.

    1. Neupozornili na chybu u knihy v obchodech - dá se ještě skousnout, ač seriózní nakladatel by na to u knihy s dop. cenou 1298 Kč nejspíš nezapomněl.

    2. Prodávali zmetka za plnou cenu.

    3. Odpovídali ve stylu zatím/momentálně se neplánuje, ač evidentně věděli, že se někdy plánuje a taky věděli, proč se mnozí na dotisk ve chvíli, kdy byl zmetek stále v prodeji, ptají. Protože lidi raději budou mít doma normální knihu a ne zmetka a jakýkoliv náznak znovuvydání sníží prodejnost zmetka.

    4. Vrcholem pak bylo oznámení dotisku, aby pak udělali otočku o 180 stupňů, protože jim lidi dali oprávněně co proto. Tak to nechali uležet a přijdou s tím znovu, v jiné podobě, aby lidem vzali jeden z argumentů.

    Ovšem tohle není žádná disputace o tom, zda Argo vydáním někde nepopírá svá slova (nejspíš nikoliv), ale debata o tom, jakým způsobem nakladatel přistupuje k zákazníkům. Že jim není ani trochu blbé nechat lidi kupovat za plnou cenu zmetka s tím, že až bude na světě nové vydání, jedno v jaké formě, budou tito majitelé, kteří vysolili pro ně jistě nemalé peníze za zmetka, znevýhodněni. Protože si zmetka nechají, ač je na světě normální vydání, a oni budou mít vadnou knihu (koupenou za plnou cenu), nebo koupí to normální vydání znovu, čímž budou lehčí o víc než litr. Někdo v nakladatelství si ale bude mnout ruce, jak skvěle to fiasko vyřešil a ještě na tom vydělal.

    Padly tu zmínky o stahování nákladů z prodeje u Crwe (Skalpy) a CC (Bestie burdenské), ale zde se mnohem víc nabízí zmínit Návrat temného rytíře. 1. vydání vyšlo v Crwi v dřevních dobách, kdy Crew dostala nějaké blbé podklady a vydat se to lépe nedalo. Kdo ví, jestli si vůbec někdo všimnul, že komiks nevypadá tak, jak by měl. Když Crew vydala komiks v novém vydání, které vypadá o trošku lépe, tak udělala co? Dala lidem možnost to staré, nepříliš kvalitní vydání, vrátit. Dostávali pak po vrácení snad pětikilovou slevu na to nové vydání.

    Tohle k tomu napsal crewní keymaster, když se o tom rozběhla diskuze na crewním webu:
    Ta možnost vrácení je z toho důvodu, aby nebyli lidé naštvaní, že si koupili původní vydání a teď se jim snažíme vnutit nové a zase z nich taháme peníze. Přijde nám to jako férová nabídka, aby lidé nelitovali, že udělali chybu, když nás na začátku podpořili a koupili si méně kvalitní (každé začátky jsou těžké) verzi.

    Devět let po prvním vydání, kdy se lidé na nové a lepší vydání vůbec neptali (nebo ojediněle), neměli ani pocit, že koupili zmetka, přišlo nakladatelství samo s nabídkou, aby kdokoliv, kdo to 1. vydání má a chce nové, lepší, to staré vrátilo a dostane pak výraznou slevu na nové. Aniž by Crwi někdo psal, že je to svinstvo, vydat to znovu a lépe, aniž by to Crew někde šířila jako ukázku toho, jak skvělí a féroví jsou, prostě to udělali, protože nechtějí s lidma vorat. Očekávám, že stejně bude postupovat i Argo a majitele zmetka nějakým podobným způsobem zvýhodní též, když doteď se k ničemu takovému nemělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 22:06Pindárna
    Gmork: Vždyť já nepíšu o druhém tisku, ale o slevě. A nemlžení kolem nového vydání, kdy to info z webu vypadalo jako snaha sondovat, co na to lidi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 21:31Pindárna
    Gmork: Nebo by stačilo prodávat opravenou verzi za méně, na rovinu napsat, že dotisk nebo nové vydání nevylučují, a ve chvíli, kdy do světa vypustili info o dotisku, si za tím stát s tím, že každému, kdo pošle nebo přinese původní vydání, dají to nové za nějakou hodně dobrou cenu. (A to původní vydání v tiráži označí, aby se nepodvádělo.) Najednou by se nevedly diskuze, tady nebo jinde, o tom, jak moc Argo mlžilo, lhalo atd., ale o tom, že se aspoň o něco snažili, když už ten průser nastal. Možná by si na konci roku spočetli, že jim to nevyneslo tolik, kolik mohlo, kdyby k tomu zaujali stávající postoj, že to bylo víc práce, ale u lidí by si tím šplhli. Jedno pitomé stáhnutí nákladu Skalpů nebo Bestií, které udělali obě nakladatelství automaticky, a lidi to vzpomínají pořád dokola. U jiných se bude pořád dokola zmiňovat něco jiného. Každý svého štěstí strůjcem, že jo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 21:16Pindárna
    Fry: A proč pořád opakuješ, že je to problém lidí, kteří si to koupili? On to snad někdo zpochybňuje? Tady se bavíme o přístupu nakladatelství a v tom je úplně fuk, jaké je rozhodnutí kupujícího. Nabízet lidem šunt za cenu, jako by to šunt nebyl (bylo to nabízeno od začátku za stejnou cenu), na ten šunt to ani nenapsat, to je čistě věcí nakladatelství, jako jsou věcí nakladatelství mlhlavá vyjádření ve smyslu "teď se neplánuje, oznámení na webu o novém vydání bylo omylem" apod., a o tom je řeč, ne o tom, že nikdo nikoho nenutí to kupovat, to se předpokládá samo sebou a vůbec není nutné to zmiňovat. Že někdo nalítne podvodníkovi je často chybou napáleného, jasně, nezbavuje to ale odpovědnosti podvodníka. (A nepíšu o Argu, je to analogie. To aby se toho někdo nechytnul.)

    Stejně tak je jedno, že jiná nakladatelství sem tam taky použijí "teď se neplánuje", aby o pár let později vydali stejný komiks v jiné formě, protože se pořád jedná o vydání komiksu, které nebylo v předešlých vydáních nějak zpackané, takže lidi tak maximálně může štvát, že mají nějakou starší verzi, kde je jiná obálka, chybí pět stran bonusů apod., kdežto u Providence o zpackané vydání jde. Všichni vědí, proč se lidi na možnost dalšího vydání ptají, jako nakladatel moc dobře ví, že upřímná odpověď může způsobit, že už z toho zpackaného vydání neprodá ani kus. Proto podle toho formuluje odpovědi a když se najde v budoucnosti někdo, kdo jim vyčte, že lhali, tak se budou hájit tím, že přece explicitně nikdy nenapsali, že to znovu nevydají, nebo nevydají v jiné formě, že to tenkrát ještě nevěděli, takže jsou z obliga. Jenže tady nejsme u soudu nebo na hodině výrokové logiky, ale v nějaké konkrétní situaci, kdy existuje zmršené zboží, které nestojí jen pár stovek, a nakladatel se snaží ty zmršené kusy udat a kdo není úplně blbej, tak vidí, jestli v konání nakladatelství byl úmysl, nebo nebyl a jestli hrátli s lidmi fér.

    K tvé odpovědi Alfimu: Jestli je ztráta 350 za kus u CC ještě snesitelná, stačilo, aby Argo snížilo cenu o tři stovky, a byla by ta ztráta +- stejná. (Obrat Arga je, odhaduju, ale několinásobně vyšší než obrat u CC.) Ale i sleva stovka nebo dvě z původní ceny by byl signál (zdravím Petra Fialu!), že si kupujících váží. Nemuseli to ani stahovat z prodeje. A hlavně, a o tom je tu celou dobu řeč (minimálně Milo, valon, já o tom píšeme), proč se z vady a opravy (kterou jim tu snad nikdo nevyčetl) skoro dělala ctnost, místo toho, aby bylo jasně na komiksu uvedeno, co kupujícího po rozbalení čeká? Proč dělá nakladatel kroky zpět vždy, když se někde "omylem" objeví zmínka o novém vydání, nebo maže své příspěvky i s komentáři na FB? Já ti na to, pokud to náhodou nevíš, odpovím:
    Protože nacpat někam upozornění na to, že je v knize, která stojí litr, vložený sešit s průhlednými listy jako oprava, snižuje prodeje, a to výrazně a ještě víc u lidí, co kupují osobně v obchodě.
    Protože přiznat, že oznámení o znovuvdání nebylo omylem, by bylo jasným důkazem, že nakladatel od začátku čekal, až se zmršená verze vyprodá, aby na tom trhnul, co se dá a ti blbečci na druhé straně, co jim na FB píšou, byli prostředkem.

    Já u Arga dřív ročně zcela určitě utratil tak pět litrů (to jsem asi hodně při zemi), kupoval bych určitě Blueberryho (nejspíš dvakrát, abych to měl jednou na chatu) a dost možná koupil i ten omnibus, pokud vyjde a dokoupil pár komiksů, které jsem úmyslně nekoupil proto, že mi to s Providence od začátku smrdělo a čekal jsem, co z toho bude. To je pár litrů ročně od jednoho člověka. Když se takových jako já, kterým tohle nevoní, najde sto, a nemusejí utrácet anit tolik (znám ale lidi, co do knížek perou měsíčně šílené sumy), tak je otázka, jestli jim tohle za to stálo. No a protože lidi asi budou kupovat v následujících letech knihy a komiksy, které stojí pro normální lidi už šílené pálky, méně celkově, tak tenhle přístup, kdy v nakladatelství jako jistě nevědí, že titul, na který mají práva, znovu vydají a sondují, co by na to lidi řekli, je bude stát dost možná víc, než kdyby celý náklad Providence stáhli.

    Ad Polsko: V některém videu Jirka Pavlovský a Petr Litoš něco o těch číslech říkali a vysvětlovali, proč ty ceny jsou takové, jaké tam jsou. Že mezi těmi důvody je těch 40 milionů Poláků a větší komiksová tradice, takže i o poznání vyšší náklady, se přímo nabízí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 18:47Pindárna
    Fry:
    Čím dál víc si však říkám, že ty patříš do skupiny lidí, kteří si to strašně moc chtěli koupit a jsi nasraný, že to vyšlo tak jak to vyšlo a teď si to nekoupíš, protože tě to pořád sere :)

    Tak kdybych si to fakt chtěl koupit, tak spíš budu mít radost, že jsem si to nekoupil předtím a teď, když budu mít tu správnou verzi, se můžu napáleným smát. Ne, nechtěl jsem si to strašně moc koupit a když to budu chtít mít, tak si to koupím v anglině. Nebo bych to už dávno měl. Jestli mě něco sere, tak to, že lidi třicet let po revoluci jsou schopni z pozice zákazníků přistupovat k těm, kteří chtějí jejich prachy, v podřadné roli a nejsou schopni dát najevo, že tudy cesta nevede. Ať tím, že odmítají ty prachy za šunty nebo služby na hovno dát. Nebo tím, že vyjádří názor na to, že se někdo z někoho dělá vola. U zmršené verze žádná sleva nebyla, není ani zvýhodnění majitelů zmršené verze teď, navíc ty pokusy zařadit do plánu opravenou verzi, jak asi budou lidi reagovat, to všechno mě jako jednotlivce sere, protože je z toho cítit snaha vytřískat z vlastních chyb co nejvíc a ještě to podat způsobem, že zákazník dostane unikát a ať si toho váží a moc nedržkuje. Mnozí to bohužel žerou i s navijákem. Někteří kvůli naivitě, někteří proto, že jim je tenhle přístup sympatický a kdyby mohli, dělají totéž. Z čehož se mi jako morální autoritě a člověku na výši chce zvracet.

    Třeba někdo v Argu půjde do sebe a udělá to, co by udělat měl. Jiní nakladatelé u nás to dělají sami od sebe, aniž by k tomu potřebovali číst nasraný komentáře. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 18:16Pindárna
    Fry:
    Já nikde nenapsal, že ten, kdo si to koupil, je kokot, ale že bych chtěl vidět kokota, co si to koupí. Píšete tu někteří, že si to teď, když je na světě omnibus, můžou lidi nechat, nebo prodat. A já píšu, že bych chtěl vidět kokota, co teď toho zmetka koupí. Samozřejmě za původní cenu, nebo cenu blížící se té původní, když v té možnosti nechat/koupit to někteří staví tak, že ten kupující zmršené verze vlastně nijak netratí.

    Teď jsem si našel, že jsi o tom prodání psal ty a v minulém čase, tak jsi to asi myslel jinak. Pak ale stále platí ta druhá část, kterou jsem napsal výše. Stále ten někdo, kdo si to koupil a nechtěl nechat kvůli chybě, mohl prodat, ale rozhodně se ztrátou. I když k prodeji nebyl moc důvod, když to šlo vrátit.

    Milo:
    Tak to myšlený nebylo. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 17:53Pindárna
    Fry:
    Tak buď ten produkt chci i za cenu toho že v něm možná bude chyba, protože to nikdy nemůžete na 100% vědět, nebo ho až tak moc nechci a koupím si ho po tom co zjistím, že tam žádná chyba není

    Tak u přístupu buď bílá, nebo černá, chybí ještě pár dalších barev, v tomhle konkrétním případě možnost, že kupující chce produkt bez vad ve fromě vloženého sešitu, protože se to u takového zboží předpokládá. Vložený sešit a chybějící bubliny jsou vada (ne chyba na úrovni překlepů, pravopisných chyb, případně opravenek apod.). A nikdo až tak nemá problém s tím, že Argo to dalo do prodeje, zvlášť, když o tom informovalo a pak vracelo prachy (jako by mělo jinou možnost). Tady jde o to, že tu někteří argumentujete možností koupit nebo nekoupit, ale pak chyběla pro mnohé informace o tom, že kupují nějak opravedný vadný kus, pak by byla ta vaše argumentace na místě, protože kupující dopředu věděl, co dostane. S čím nejen tady mají mnozí problém je v tom, že kupovali vědomě vadný kus a ten vadný kus by ale nekoupili, kdyby vyjádření Arga nebyla taková, jaká byla.

    Až někdo jiný vydá komiks za litr, ve kterém je vložen sešit, tak se můžeme o tom tvém hypotetickém příkladu bavit, zatím se to stalo jen u Arga. Všichni ostatní buď vadné kusy stáhli z prodeje, nebo nikdy ani nenaznačili, že to znovu nevyjde.

    Když tu furt píšete o možnosti koupit a nekoupit apod., tak taky přidám jedno moudro. Každý si přece může nechat srát na hlavu, nebo ne. :-) Každému podle jeho potřeb a choutek.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 17:37Pindárna
    Fry:
    btw doporučuji všem "sběratelům" aby si NIKDY nekupovali u ničeho první vydání ! , druhé vydání / dotisk má většinou opravené chybky, tak jen tak pro zajímavost...

    Většina nákladu 1. vydání Providence má ale opravené chybky. Je tam vložený fialový hnus. A tady se bavíme a) o tom, zda taková oprava, o které se někteří kupující nemusí dozvědět, protože to nikde u knihy napsáno není, je adekvátní; b) a především o tom, zda je tvrzení, že Providence znovu není v plánu vydat, férové vůči těm, kteří se právě na základě té informace rozhodovali, zda koupit, či nekoupit to tzv. opravené.

    Qvestor:
    Objevil jsi včera internet, že tě to překvapuje? Tohle (to vmetávání) je normální všude a určitá míra hejterství (v tom pravém slova smyslu, ne tak, jak je hejterství vnímáno mnohými dnes, kdy je sebemenší míra kritiky, často oprávněné, nazývana hejterstvím) a trolování je běžné jako posílání dickpiců nebo předbíhání ve frontách v reálu. Ale u Arga je to bohužel na místě proto, že Argo takto komiks "opravilo", takže si tomu naběhlo samo, a hlavně všichni potenciální kupující, kteří se jistě mezi těmi komentujícími vyskytují taky, jsou nasráni. Ať už proto, že sám defekt koupili, nebo proto, že vlastně nevědí, co od nakladatele čekat. Viz to ohlášení nového vydání, které zmiňoval valon, nebo teď ten omnibus. Takže můžeš mít výhrady k chování některých jedinců, ale to chování těch jedinců má důsledek na straně nakladatele, který kdyby nezkoušel tyhle hry s novým vydáním a pak novým, ale mírně změněným vydáním, tak těch narážek bude nezbytné minimum.

    U Sešitek mi vazbu asi těžko zkurví, když tam není vlepený a můžu ho kdykoli vyndat, navíc mám tuto knihu položenou, ne postavenou. jsem se upřímně zasmál. Jestli ti knihu, ve které je kresba důležitá (je to komiks), nekurví vložený sešítek, který je tvořen průklepáky s fialovou kresbou, který si čtenář musí prohlížet a číst vedle té regulérní knihy, tak pak ti závidím tvé nízké nároky, ale věz, že některým to zážitek kazí, a to o to víc, že ta kniha stojí litr. A že teď vyjde v jiné podobě znovu a bez sešítku, ač podle vyjádření nakladatele se dalo čekat, že tomu tak nebude.

    A jistě, každý se mohl rozhodnout, zda koupit nebo ne, nebo zda si Providence nechat, nebo prodat (chtěl bych vidět kokota, co to koupí :-D), ale tím pádem má každý možnost se rozhodnout, zda se k tomu vyjádří, či nikoliv. Proto to neustálé pindání některých o tom, že by se snad měli lidi začít chovat dospěle a přestat k tomu něco psát, nedává smysl, když tuhle možnost něco dělat/nedělat aplikují na koupi zmetku, ale už ne v diskuzi.

    Naštěstí jsou u nás firmy, včetně nakladatelství, a je jich díky bohu stále víc, kteří by o tomhle způsobu jednání ani neuvažovali, natožpak aby to pak praktikovali, a jak se tu dokola opakuje, je na každém z nás, zda tohle jednání budeme přecházet, nebo se k němu vyjadřovat, nebo jim svý prachy dáme nebo ne.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 17:04Pindárna
    Milo: Tak Crew bych v souvislosti s MB nezmiňoval, protože Crew od začátku ten problém (snad na jedné stránce) stavěla tak, že došlo k chybě a bude se tisknout znovu a vyměňovat, nikoliv "ti amatéři v tiskárně zas něco podělali a my to pak musíme řešit a omlouvat se za ně." ;-)

    Draco: Tak to je jasné, že na to, co píše valon a další, jako třeba já, nakladatel sere, ale je moc dobře, že valon a spol. tohle píšou. Podle (ne)reakce dotyčného nakladatelství si budou mnozí moci udělat obrázek o tom, komu dávali nebo dávají své peníze a třeba svůj postoj do budoucna přehodnotí a své peníze dají těm, co si lidí váží více.

    Fry: Kromě toho, že s tím vrácením nemáš pravdu, tak u vadného plnění jde o situaci, kdy zboží nemá oběma stranami ujednané vlastnosti nebo zboží nemá vlatnosti, které kupující může u zboží určitého charakteru očekávat. A kdybych si jako knihkupece postavil hlavu a tys přišel s tím, že chceš Providence vrátit (reklamace nepřichází v úvahu, protože ta kniha nejde opravit, ani výměna není možná, protože je vadný celý náklad), tak máš smůlu a čekal bych, až s tebou za mnou přijde ČOIka, kterou bych taky poslal s radostí někam, protože z toho, že kniha je opravená, a jde o chybu jedné kapitoly, se dá stále kniha používat k tomu účelu, ke kterému byla vydána. A ukaž mi v zákoně určenou míra, kdy už se kniha nedá nebo dá používat ke svému účelu, nebo rozsudek, podle kterého by se dalo v konkrétním případě postupovat. A teď se se mnou můžeš soudit nebo si najímat právniky. Nebo se můžeš obrátit na nakladatele. Který ti může nebo nemusí vyjít vstříc. Hlavně ale ty musíš řešit něco, cos řešil vůbec nemusel, kdybys byl dopředu informován o tom, že kupuješ nějakým způsobem opravenou/defektní knihu. Bude se ti taková situace, ve které se octneš ty, třeba jednou do měsíce, líbit, a budeš stále v klidu psát o možnostch vrácení a o tom, že nikdo nikoho nenutí nic kupovat? Silně pochybuju. Že eshopy nebo mnohá knihkupectví díky bohu vrácení řešily bez problému a bez keců neznamená, že se z toho jako kupující, který vysolil litr za zmatek, dostaneš vždy takto lehce. Mj. jde hlavně o princip, kdy si lidi kupovali vadnou publikaci, aniž by to věděli, ale hlavně, bylo těm, co se zajímali na internetu, sděleno, že další vydání nebude. Proto zvažovali mezi koupí defektního komiksu, nebo koupí ničeho. Samozřejmě, že kdyby jim bylo dopředu sděleno, že se to možná vydá znovu, samostatně nebo jako omnibus, tak minimálně půlka nákladu Providence ještě leží ve skladech, protože si stovky lidí rozmyslí koupi něčeho, za co za normálních okolností prostě prachy člověk nedá.

    valon: Člověk jenom kroutí nad některými komentáří hlavou. :-) Nejen díky tomuhle dokonale chápu, když mi někdo ze zahraničí říká, že Češi jsou teda jako fajn, ale ty služby, ty služby, ty stojí často naprosto za hovno. Tak bodejť by nestály, když si sami necháme kálet na hlavu a mnozí to ještě mají za standard.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2022 16:38Pindárna
    Stejně tak, jako má každý možnost koupit/nekoupit, má každý možnost vyjádřit na cokoliv svůj názor. Třeba na jasné ojebávky. Ojebávky proto, že se k prodeji nabízel defektní produkt s tím, že tento produkt už nikdy nebude znovu nabízen a oprava defektu by nakladatele div ne zruinovala. Pokud s tímto vědomím někdo ten defekt kupoval, tak byl regulérně ojebán, protože ten titul znovu vyšel a kupující byl postaven před volbu buď titul pro český trh od fy XY mít v defektním provedení, nebo ho nemít vůbec. Že jsou chyby, pravopisné a jiné, i v mnoha dalších knihách, je sice pravda, ale to jsou chyby na úrovni překlepů, chyb v bublinách apod., není to chybející text na celý stranách a není tam vložený sešit (dost hnusný), který u komiksu, kde je ta kresba víc než podstatná, naprosto mění zážitek z prohlížení/čtení. Že se mnozí kupující o defektu dozvěděli až doma a byla tak nakladatelem na kupujícho hozena odpovědnost, aby kupující situaci řešil (šel knihu vrátit do obchodu, posílal zpět do eshopu), místo toho, aby každý dopředu věděl, že kupuje knihu, a ne zrovna levnou, s vadou jako prase, taky není úplně standardní. Když se vkládal při opravě sešit, dala se pod fólii vložit i cedule s touto informací, nebo se na to nedopatřením zapomnělo?

    Kdyby náhodou nebylo znovuvydání (jedno v jakém provedení) plánovano od začátku, ale jen jako důsledek rychlého vyprodání Providence, tak by minimálně bylo na místě všechny ty chudáky, co koupili zmetek (a jsou někde uložené jejich objednávky), nějak zvýhodnit. Dát jim na to nové vydání třeba 50% slevu, nebo při vrácení zmetku a koupě omnibusu odečíst cenu zmetku. Cokoliv, co každého z kupujících, co si nechtějí zmetek nechat, zvýhodnit. Protože oni nekupovali proto, že chtěli zmetek, ale protože měli kvůli vyjádření nakladatele dojem, že jiná možnost nebude, proto Providence v tom provedení, v jakém se kniha nabízela, koupili.

    Když tohle vidím, tak mě ani nenapadne si od Arga už nic kupovat (Providence jsem samozřejmě nekoupil), včetně knih. Ani kdyby mého oblíbeného Blueberryho vydali v nejlepším možném provedení a za pětku, tak si ho nekoupím a budu čekat na anglické vydání, i kdybych se neměl nikdy dočkat. Ani kdyby dodatečně nějak majitele defektní verze zvýhodnili, protože s tím měli přijít sami a okamžitě, ne po případném řevu plebsu. Mně nevadí, že někdo něco posere, to se stát může, ani mi nevadí, že někdo to posrané dál prodává. Je konec konců na lidech, jestli koupí zmetek s tím, že znovu opravená verze nevyjde, nebo zmetek nekoupí. Ale aby se lidem lhalo nebo se mlžilo, aby lidi ten zmetek vykoupili a pak se to mohlo vydat znovu a správně, aniž by se na ty důvěřivce myslelo, to si s dovolením nejen zkritizuju, ať si někdo od rána do večera mele o malichernosti a neschopnosti se chovat dospěle, ale dotyčnou firmu s radostí jako potenciální zákazník, který za komiksy a knížky utrácí ročně majlant (a že těch knih od Arga domá nemám málo), pošlu do prdele a nedám takové firmě už ani korunu.

    P. S. Neměl by někdo zájem o unikátní černobílou verzi Providence? Xerox prvotřídní kvality a bez desek! Jen jeden kousek na světě, jen za pět stovek. K tomu přečtení, o které jde především, to stačí. A s kecama o porušování autorských práv jděte někam achovejte se dospěle a hlavně nebuďte malicherní.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.5.2022 19:57Pindárna
    Balíky od Crwe smrdí kvůli papíru. Ten vrchní má ještě jakž takž normální smradovůni, ten vnitřní, ochranný, pak smrdí dost. Ale oni skoro vždy balí knížky do fólie a pak ještě do jedné bublinkové, nebo minimálně do jedné z nich, a teprve pak dávají ten smradopapír, takže komiksy se nikdy nezasmradí. A zas tak hrozný puch to není.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:00Pindárna
    Zvuky mi nevadí, i když je nezvyk vidět BUCH, KŘAP apod., když jsem na ty WHACKy a KABOOMy desetiletí zvyklý. Překlad do češtiny ale smysl dává, právě proto, že ty SFX v anglině nejdou s češtinou v bublinách moc dohromady. Česká SFXka mi nevadí, původní taky ne, ale kdybych si musel vybrat, tak bych nechal ten originál. U mangy už jsou pro mě původní SFX rušivé, tam je vnímám jako kresbu, ne jako nápis.

    Co mi vadí hodně, to je zásah do původního díla, jako se stalo u A zrodí se hvězdy. Kvůli tomu jsem si je nekoupil. A mám se do budoucna před komiksy od CC na pozoru, abych třeba náhodou nekoupil něco jiného, než co vyšlo v zahraničí, protože zase někoho napadlo dělat "opravy". Aby bylo jasné, o co jde, tak to hodím do diskuze ke Hvězdám, kam to patří víc než sem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.5.2022 17:25Sběratelský klub
    Taky jsem si hodil korunou. Čtyřikrát mi padlo nanečisto ano, a pak jak na potvoru, když to bylo načisto, mi padlo ne.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.4.2022 00:03Pindárna
    radek nikomu nebere kritiku nebo názor, radek vyvrací některá tvrzení, která jsou vydávána za fakta a jsou prokazatelně lživá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.4.2022 19:52Pindárna
    Superman: For All Seasons je skvělý komiks a jestli Zázraci budou v tom obřím vydání, s poznámkami, tak by to byla paráda. Nepřijde mi pravděpodobné, že by Crew vydala něco stejně, co tu vyšlo už dvakrát, tak bych si na to obří vydání vsadil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.4.2022 22:52Filmový a hudební klub
    V tom filmu bylo málo bublin.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.3.2022 17:07Sběratelský klub
    Ty Rychlé Šípy normálně vyjdou v Albatrosu a půjde je objednat a koupit, ne? A v té Nadaci to má smysl jen tehdy, když chcete teď krabici, za kterou si připlatíte tak pětikilo, když ty sešity jsou tenké sešity. Navíc tam dole píšou, že půjde krabici objednat znovu příští rok. Si to kupte v klidu v Albatrosu nebo v jiném eshopu a pak samostatně box, až bude k dispozici.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.2.2022 20:39Sběratelský klub
    radek:

    Databáze:
    Hodnocení dávám za příběh. Kvalita překladu/ redakce je věc jiná, tam by i jedna hvězda byla tentokrát moc. Díky vydavatelství za vysvětlení, kde problémy vznikly. Bez něj bych asi další knihu ze stejné dílny neriskoval.

    V posledních letech jsou korektury v řadě knih nedostatečné, nicméně takovou tragédii jsem opravdu ještě nezažila. Po prvních dvaceti stranách jsem chyby přestala počítat, ale myslím, že se moc nespletu, když řeknu, že celkově jich bylo bezmála okolo stovky. Katastrofa...

    Korektura je kapitolou sama o sobě. I já, rychločtenář a nevšímač, jsem si toho všímal. Ale nevadí, beru to jako podlý útok agentů Hvězdoplavce :)

    Ach...ach..ach. Jaká škoda toho překladu/korektury. Můžu s klidem říci, že mi tentokrát korektura zkazila parádní zážitek z četby, což je dosti škoda. Většinou se přes chyby dokáži nějak přenést a jít po příběhu, ale zde už toho bylo moc a občas věty vůbec nedávaly smysl a to i při důležitých rozhovorech, pak nezbývá než hádat co autor chtěl říci...velká škoda. Vím, že zde jde o peníze a čas, ale asi bych si i raději připlatil a počkal a měl dobrou knihu, než to odfláknul a zaplatit i tak dost.

    Koupil jsem si knihu jako e-book. Aktuálně jsem někde v 60 procentech knihy a musím říct, že poprvé jsem kvalitou strašlivě zklamaný. Skoro na každé stránce překlep, zdvojená slova a podobně. Můj dotaz směřuje na majitele tištěné verze (tu sice pořídím, ale ne hned) - máte podobný problém a je to tedy mizerně odvedená práce korektora/ editora, nebo je to problém jen mé e-bookové verze? Už u třetího dílu chyb povážlivě přibylo, ale tady se mi místy chce opravdu brečet.

    Mám tištěnou verzi a je to úplně stejné. Chybějící nebo přebývající uvozovky, chybějící nebo přehozená písmena, evidentní překlepy ý/á a podobných dvojic, které na klávesnici leží blízko sebe.

    Facebook:
    Dejte si prosím tentokrát víc práce s redakcí. Poslední díl Ságy Společenství se kvůli stovkám chyb nedá skoro číst.



    Docela blbý je, že na webech zabývajících se fantastikou se o tom v recenzích mlčí. Četl jsem tři nebo čtyři a tam nebyla ani zmínka o tom, že kniha je takto zprasená. Podle uvedeného komentáře se k tomu asi nakladatelství vyjádřilo, tak to snad není standard, ale výjimka. Žádné vyjádření jsem ale nenašel. (Moc jsem tomu hledání teda nedal.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:33Pindárna
    Wasseg: Výšku mezi poličkama volte podle velikosti komiksů. Aby se vám tam ty komiksy vešly. A aby se daly dobře vyndat, dejte rezervu. Půl metru je zbytečně moc, pět milimetrů málo.

    Zcela vážně - prostě si roztřiďte komiksy na dva až tři nejčastější formáty, změřte si výšku (kolik těch komiksů je) každé ze tří hromad a podle toho pak víte, kolik je potřeba místa. Plus počítejte do budoucna podle vašeho zaměření (komiksového zaměření) s nějakou rezervou. U hloubky záleží na tom, jestli chcete mít knížky přesně k okraji, nebo aby byly zapadlé (někdo prerefuje první, někdo druhé). U hloubky pro dvě řady doporučuju police kratší, protože toho musejí víc unést, u hloubky pro jednu řadu může být standard.

    Obchody s nábytkem nabízejí některé dobré knihovny, u kterých si můžeš upravit výšku polic podle svého a máš to levnější a rychlejší, odpadá jakékoliv sraní. I u knihoven na míru dřív nebo později zjistíš, že jsi něco mohl nebo měl udělat jinak a vyjde to nastejno s těmi z obchodů. Taky u těch standardních knihoven můžeš přikoupit totéž ve stejném provedení, u knihovny na míru to je náročnější. Já bych volil klasiku - Billy z IKEA a pro luxusní kousky BILLY se sklem. Levné, rychlé, hezké, dostatečně kvalitní.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.1.2022 18:38Pindárna
    faster86: Tak tam jde asi o to, že u dvojky není možnost si koupit jiné vydání než to staré. Zatím. Proto je nebo bude k dispozici nový obal. Kdežto jedničku si s tím novým přebalem koupit můžeš.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.1.2022 15:13Pindárna
    Ten první odstavec máš celý tučně, měl by být, aby to dávalo smysl s tím zbytkem, normálním písmem. Až na ten CRIMINAL na začátku, ten by měl tučně zůstat, názvy děl jsou tam tučně všude.

    Mně se to líbí, včetně obálky, kdy je na ní ksicht s cígem plus chlap a ženská, kdy to vlastně obsahuje dvě předešlé obálky v jedné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.1.2022 15:04Pindárna
    Nezbi: Ještě ...FEŤÁCI a ZLÝ VÍKEND... To "a" nepatří do názvu, mělo by být normálně, ne tučně.

    Jestli nemáš rezervu na stranách hřbetu, tak ti to sedět nebude. Ale aniž bys to musel nějak složitě měřit a počítat to lze udělat pokusem a omylem, kdy si to vytiskneš a podle toho, jak moc to nesedí to pak o nějaké procento natáhneš do stran, až ti to bude po ohnutí na knížce na druhý nebo třetí pokus dokonale sedět. A s takovou verzí si pak zajít někam, kde ti to vytisknou na papír, který ti bude vyhovovat a je nejblíž původní obálce.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.1.2022 14:55Pindárna
    Nezbi: Na začátku druhého odstavce ti chybí mezera - Kniha_obsahuje. Ty dvě novely o kousek dál by měly být normálním písmem, ne tučně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.1.2022 23:28Nakupujeme venku
    seneke: Tak to už je dneska fakt pro děti. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.11.2021 23:16Slevy, výprodeje, bazary
    lantan1: Jo, to tak bývalo, já kopíroval co psal deefha, že by to tak letos být nemuselo. Tak uvidíme.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.11.2021 20:12Slevy, výprodeje, bazary
    Nicméně: dneska jsem byl v ComicsCentru pro třetí Bestie burdenské a jen tak mezi řečí jsem se dozvěděl, že 26. listopadu budou mít black friday - všechno kromě kolosálek za polovinu. Pokud jsem to správně pochopil, tak jen na prodejně a jen v hotovosti.
    Mě tyhle kroky, které dělají čáru přes rozpočet těm, co považují něco za jistotu (u CC 40% sleva vždy jednou v roce), vždycky potěší (minimálně někoho to naštve), ale když se v podstatě mění jen to, že na tu tradiční slevu budou mít nárok jen ti, co přijedou osobně do prodejny, tak mi to přijde pro ty z daleka jako takové menší Fuck you, you're not worthy.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 15 (cca 6215 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0