Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Album Prázdniny zachycuje hlavního hrdinu a dva měsíce jeho pomaturitních prázdnin, během nichž se začlení do graffiti scény, stane se součástí party a s ní pak prožívá dobrodružné, formativní i značně vypjaté situace v prostředí nočního centra Prahy. Příběh popisuje euforii ze svobody, pocitu sounáležitosti s kmenem, a adrenalin z tvůrčí trestné činnosti, stejně jako stinné stránky života na hraně – násilí, drogy a morální dilemata, jimž maturant z dobré rodiny čelí v polosvětě pražské „scény“. Letní dobrodružství se tak stává čím dál tím více příběhem vnitřního boje jednotlivce, vztahy se začínají vyostřovat, atmosféra houstne, charakter se láme.

Kromě psychologické roviny jsou Prázdniny i volnou parafrází na Foglarovu Stínadelskou trilogii. Ústřední pětičlenná parta se pouští do křížku s konkurenční skupinou, za níž se formuje hrozivá síla „Vontů“ – v prostředí současné Prahy reprezentovaná chuligány. Vzkazy na zdech, noční bitky a honičky střídá romantika objevování městských zákoutí nebo výprav do přírody. Knížka zachycuje jedinečnou atmosféru kolektivu „bez dospělých“, který stejně jako za první republiky nutí své členy přebírat zodpovědnost za své činy.

Celý děj se odehrává v reálných kulisách Prahy roku 2013, v prostředí, v němž se autor tou dobou pohyboval a mnohé peripetie hrdinů jsou tak inspirovány skutečnými událostmi. Každý panel se odehrává na zcela konkrétním místě a příběh se tak stává průvodcem po ohniscích mladé scény té doby. Další autentický prvek nabízí graffiti styly hlavních hrdinů, jimž propůjčili své rukopisy skuteční sprejeři.

Svým formátem a knižním provedením odkazují Prázdniny na undergroundovou zinovou kulturu, především na komiksový časopis XRXMAG, jehož je autor redaktorem. Vcelku tradiční rozložení panelů zase konotuje komiksy Rychlých Šípů.

V tomto provedení vydání první (uvedeno také v tiráži), celkově se jedná o přepracované druhé vydání původně dvou sešitů vydaných zároveň: https://comicsdb.cz/comics/8792/prazdniny-1-2-dil

Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva kultury a kampaní na crowdfunding serveru Donio: https://www.donio.cz/prazdniny-komiks-o-tem-nejdulezitejsim

Velká část této knihy vznikla původně jako diplomová práce v ateliéru mediální ilustrace pod vedením Mga. Ing. Václava Šlajcha na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.


Scénář
Tomáš Staněk (Obras)
Art
Tomáš Staněk (Obras)
Lettering
gabinet.co.uk
Redakce
Judita Hoffmanová, Michał Słomka
Žánry
dobrodružný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-908185-8-3 (Centrala)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
212 x 297 x 27 mm
Tisk
černobílý
Váha
1115 g
Stran
176
Cena
599 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.9.2023 15:38Prázdniny (2. rozšířené vydání)
    Jsem fanoušek street artu s jakousi nadstavbou či myšlenkou, graffiti obecně mi oproti tomu nic moc neříká, bombení vlaků považuju za stupidní zábavu a tagování ulic za naprostý estetický odpad. Přesto mě příběh z tohoto prostředí příjemně vtáhl do děje a přinesl napínavou četbu s nesmírně silným vyústěním. Děj a kulisy působí totiž nesmírně autenticky, "popiči real", nepotřebují žádných scenáristických berliček, protože podobné věci píše (pouliční) život sám. Velmi zajímavá sonda do lidských osudů ubíjejících nudu hledáním svobody, adrenalinu a uměleckého sebevyjádření, to vše jazykem mladistvého hláškujícího slangu a s tóny hip-hopového soundtracku.

    P. S. Cením Olympus "mjůčko" na obálce.

    Celkový dojem: 80%
12