Press kit obálka
Koupit
Každý jsme jiný a to je OK!

„Jak se svěřit s láskou k někomu stejného pohlaví?“, „Jak různorodí jsou transgender lidé?“, „Je odmítání kontraceptiv formou domácího násilí?“

Jak si s těmito otázkami poradí paní Cudži, která je zamilovaná do své kolegyně? Udělejme společně první krok ke změně! Zábavná sexuální výchova budoucnosti. Poslední třetí díl je konečně tu a tentokrát i s bonusem o výletu paní Cudži a paní Nakazawy.

Série je známá především pod názvem Sex Ed 120% (anglický název), než pod originálním názvem Seikyōiku 120%.

Scénář
Kikiki Tataki
Art
Hotomura
Obálka
Hotomura
Lettering
Miroslav Kučera
Překlad
Markéta Linhart
Redakce
Radmila Klásková, Vladimíra Staňková
Žánry
naučný
ISBN/ISSN
978-80-277-4204-2 (DOBROVSKÝ s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
128 x 182 x 11 mm
Tisk
černobílý
Váha
137 g
Stran
132
Cena
199 Kč
Originál
Seikyōiku 120% #03 (ASCII Media Works, 2021)
  • deefha
    deefha mecenáš25.2. 11:29Sexuální výchova na 120 % #03
    Tak to máme za sebou. Po naspeedovaném prvním a podprůměrném druhém dílu je tu velice nevyrovnaný třetí, který se chvíli snaží hrát na vážnou notu, aby hned v další kapitole zase spadnul do křečovité agitky. Slibný začátek se sice věnuje problematice těhotenství a interrupce (kniha je z roku 2021, takže v ní není zmíněná "potratová pilulka", která je v Japonsku legálně k dispozici až od roku 2023; btw Japonsko je sice v tomhle relativně pokrokové, ale standardní potrat je dost drahý a je k němu potřeba souhlas partnera), ale učitelka Cudži si neodpustí zařvat, že "odmítání ochrany před početím je forma domácího násilií!". Další kapitoly se pak už nesou v duhově monotónním duchu:

    "Nejdřív si zopakujeme, co znamená LGBT!!!"
    Transgender
    Bisexualita
    Sexuální menšiny
    Sexuální výchova budoucnosti

    Příběhem, který se snad poprvé prolíná všemi kapitolami, je školní výlet do Ósaky a souběžná příprava na školní festival (bude LGBT expozice, pochopitelně, co taky jiného?). Během školního výletu vyzná uřvaná učitelka Cudží lásku zdravotní asistentce Nakazawě, po které jede už od prvního dílu. Cudži je totiž bisexuální, i když neměla nikdy nic z žádným mužem (pochopitelně... takže je teda bi...? OK...). Nakazawa se nedá a Cudži upadne do deprese, ale stejně se rozhodne všechno vykecat svým oblíbeným žačkám (dvě lesby, ta co má ráda BL a nečitelná Kašiwa s kocourem). Nastává pseudoromantická zápletka, kdy se žačky rozhodnou udělat Cudži radost a psychologickým nátlakem spojeným s vydíráním doslova donutí Nakazawu, aby na festivalu dala Cudži druhou šanci a před celou školou slíbila, že s ní půjde aspoň na nezávazné rande. Moc pěkný, holky, fakt moc pěkný!

    Na samém konci se ještě nečekaně zjeví jediná mužská postava v sérii - přísný zástupce ředitele. Prohlédne si LGBT expozici, dojatě zaslzí a prohlásí: "Kdyby se nám zamlada dostalo takového vzdělání, možná by dnes bylo všechno jinak." Cudži samozřejmě kontruje a zařve za ním, když odchází školní chodbou v dál: "Na změnu nikdy není pozdě!" No, a to je konec.

    Vlastně ne. Bonusová minikapitola popisuje ono vyžebrané rande Cudži s Nakazawou. Zdravotní asistentka je ovšem charakter - nenechá se ani vzít za ruku, ani nepřistoupí na tykání. Jako jediná tak celým příběhem projde beze ztráty pověstné heterosexuální kytičky a získává si tím můj nesmírný obdiv. V kontextu knihy si nicméně myslím, že na ni bylo tímto závěrem poukázáno jako na někoho, kdo to vlastně celé kazí. Inu, nedá se nic dělat - někdo prostě musí být normální! :-)

    Můj celkový názor na tuhle mangu si můžete poskládat po přečtení komentářů k oběma předchozím dílům. Kdybych to měl shrnout čistě za sebe: tyhle tři útlé knížečky jsou tak nebezpečně blbé (resp. blbě nebezpečné), že by si je opravdu měl přečíst každý. Ale ne proto, aby se v oblasti sexuální výchovy snad nějak "dovzdělal", to fakt ne. Spíš proto, aby se na vlastní oči přesvědčil o tom, jak se osvěta nemá dělat. Jsou mnohem lepší a odbornější publikace. Jen holt nejsou kreslené, no...

    Mír a klid s vámi!
11
  • deefha
    deefha mecenáš27.2. 15:42Sexuální výchova na 120 % #03
    Ale já v každém mém komentáři tuhle sérii k přečtení doporučuju a myslím to vážně! Pokud si to někdo náhodou vyloží jinak, tak to už není moje vina :-)
  • Norri
    Norri mecenáš26.2. 21:00Sexuální výchova na 120 % #03
    OK, ještě jednou zareaguji, ač jsem to tady už nechtěl plnit něčím, co patří do pindárny :-) Chápu, že se to nabízí, usuzovat, že já považuji tu knihu za pitomou. Ale já jsem to myslel tak, že protože ji deefha považuje za pitomou, tak vznikl tak vtipný komentář. Kdyby se mu to líbilo, tak by to tak vtipné asi nebylo.
    Co mě se týče, tak to hodnocení jsem četl, protože jsem tu sérii vůbec nehodlal číst.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš26.2. 18:11Sexuální výchova na 120 % #03
    yogi: To s tím vkusem tady to mám stejně a tahle série je toho nejspíš zrovna důkazem. Až se mi podaří stavit se u Dobrovského a ten druhý a třetí díl koupit, tak sem hodím komentář (na což bych se asi normálně vykašlal, ale evidentně se to hodí, když tolika lidem stačí přečíst komentář a knihu ani neotevřít, aby si o ní udělali obrázek)
  • yogi
    Norri ,deefha : ale tak o tom není sporu, někdy jsou recenze zábavnější než dílo samotné, šlo mi spíš o to že tu jeden člověk napíše, že je něco pitomost a už se to bere jako fakt( tohle tu čtu pravidelně , takže moje poznámka nebyla o jednom komentáři).Jako třeba kdybych já nebyl líný psát komentáře a napsal jako první recenzi na něco s parcelárním lakem s tím, že je to kravina a lidi by to tu vzali jako fakt(což se stát nemůže).
    Na nikoho s podobným vkusem jsem zatím nenarazil( čest výjímkám), takže se musím vším prokousat sám.
  • Norri
    Norri mecenáš25.2. 19:47Sexuální výchova na 120 % #03
    Ona i amatérská recenze je vlastně autorské dílo, které může být jednoslovné, může jít do hloubky a nebo může být prostě jenom vtipné. Já dokážu ocenit i hodnocení, které nesouzní s mým názorem.
  • deefha
    deefha mecenáš25.2. 16:28Sexuální výchova na 120 % #03
    Tak ony tyhle amatérské "recenze" jsou vždycky subjektivní. Ale právě proto mi šetří čas - mám pár lidí, se kterými mám dlouhodobě obdobný vkus v knihách, filmech nebo hudbě, a tak mi občas prostě fakt stačí přečíst si jejich názor. Když se jim něco nelíbí, je vysoká šance, že to budu mít stejně. A můžu si přečíst něco, co se mi bude spíš líbit :⁠-⁠) Času je málo, člověk nemůže stihnout všechno.
  • Qvestor
    Já se taky nemohl dočkat...
    Schválně jsem pak mrknul na reakce na Goodreads a stojí to za to (jsou úplně opačné).
  • yogi
    Otázka je, která kniha je pitomá, považovat za pitomou knihu , kterou jsi neměl v ruce po přečtení komentářů jednoho člověka , no nevím .
  • Norri
    Norri mecenáš25.2. 13:41Sexuální výchova na 120 % #03
    deefha: Konečně! Od druhého dílu jsem netrpělivě čekal na třetí díl kvůli tvému komentáři. Opět to máš skvěle napsané! Skvělá ukázka toho, že i pitomé knihy mají svůj smysl. :-D