• radek
    Anton: Si přečti i to povídání od autora na konci, abys to lépe pochopil.
  • radek
    SSP: Nic jsem nehejtil. A věřím, že MB by se k případné reklamaci určitě postavili profesionálně. Ale tak knihu mám pro sebe a zajímá mě hlavně obsah, tak tuhle nepatrnou vadu na kráse holt překousnu. Nebylo by to poprvé.
  • radek
    Norri: Já mám vazbu úplně rovnou, ne jako ty na obrázku (ale to má cenu asi hodnotit až po přečtení). Ale teda zase mám ťuknutý roh (zabalené to bylo dobře).
  • radek
    radek29.4.2021 00:27Přístav Země / Zatmění
    cyboy: Děkuji za nabídku, ale musím ji odmítnout. Očekávám, že za peníze, které jsem do kampaně před cca půl rokem vložil, obdržím odměnu, která mi byla slíbena. Tento přístup jakési pochybné osobní msty (není mi ani jasné na základě čeho) neshledávám příliš profesionálním.
    Rád bych se rovněž ohradil k teoretizování o tom, co se mi bude a nebude líbit, a naznačování, že mám v plánu něčemu dát jednu hvězdičku. Je to podsouvání chování, které mi nepřijde slušné. A nedává to ani smysl, protože jsem zde žádné komiksy nikdy nehodnotil a zatím to v plánu ani nemám.
  • radek
    radek28.4.2021 22:44Přístav Země / Zatmění
    cyboy: Přiznám se, že jsem měl připravenou strašně dlouhou odpověď (kterou by mi sem snad systém ani nedovolil vložit), ale nejsem si jistý, jestli by to k něčemu bylo, protože mi přijde, že se tu k některým věcem nepřistupuje příliš racionálně. Tak nakonec zkusím jen zkráceně.

    Projektu jako takovému fandím. Tyto knihy by u nás jen tak někdo nevydal a myslím, že je dobře, když se tu někdo pokusí vydat věci, které si mohou najít své čtenáře. Věřím totiž, že si vydání zaslouží většina knih. A i když se něco nemusí každému líbit, vše si nakonec toho svého čtenáře najde. Rozhodně bych tedy žádnému nakladatelství nevyčítal výběr toho, co vydává, jak činí Jan Janšta, zdejší nový "recenzent", odpůrce "příběhové vyprázdněnosti".

    K těm fingovaným příhozům. Kampaň jsem pečlivě sledoval a prostě jsem viděl, že Double Mighty odměna z většiny naskočila skokově. Jistě, někdo může tvrdit, že se sešlo během deseti minut deset lidí, co anonymně tuto odměnu zakoupilo, a takhle párkrát dokola, ale myslím, že všichni víme, že z pohledu pravděpodobnosti to je nereálné. Takže buď nakupoval spekulant (nebo cca 4 nebo 5 spekulantů se stejným vzorcem chování), nebo jde o vaše vlastní příhozy. Osobně doufám v ty vaše příhozy. A nijak bych vám je nevyčítal, bez nakopnutí té kampaně by to nemuselo dopadnout. Spíš mi vadí to mlžení kolem toho.

    No a vlastně mi vadí celkově ten styl komunikace, ten ublížený přístup, to označování všeho za hejt. Od začátku kampaně padlo tolik informací, kdy některé lze prostě označit za nepravdy. Asi je to tím, že jsem doufal v otevřenější přístup nového nakladatelství, který nebude mít zapotřebí přibarvovat realitu. A to mě některé věci zajímaly i tolik, že jsem se na ně poptal v PBtisku... Osobně bych byl rád, kdyby se ten způsob komunikace zlepšil. Nebo kdyby ho dostal na starost někdo, kdo to zvládne lépe. Třeba to, co se na FB strhlo dnes po zmínce, že není úplně fér, když podporovatelé kampaně vlastně knihu ještě nemají a ti ostatní ano, to mi přijde malinko absurdní a z vaší strany nezvládnuté.

    A volat někomu, kdo napíše recenzi, aby ji nechal odstranit? Když na tuto verzi přistoupím, tak i tak je sama o sobě děsně absurdní.
  • radek
    radek28.4.2021 14:45Přístav Země / Zatmění
    Darker: To bych nazval zdržením realizace projektu, při kterém se vyskytly problémy. Se samotným zdržením problém nemám, prosinec byl hodně šibeniční. Spíš ty podivné výmluvy nedávají smysl. Ale tak třeba to je jen neobratnost v komunikaci. Tohle upozadění podporovatelů kampaně je ale už v přímé režii MB.
    A jinak v dubnu se nic nedodá, teď je ve hře květen :)
    Mně se třeba nelíbí ta neochota říct, kolik knih té sběratelské verze existuje. Tohle se u většiny limitek ví. Že by tím praskly ty fingované příhozy? Nevidím nic špatného na tom je přiznat. Pořád lepší než ta druhá varianta, protože jestli to nebyly fingované příhozy, tak nejméně 20 % knih někdo koupil na překupnictví, k čemuž by se MB taky měli postavit. Ale tak jejich věc, jak se prezentují.
  • radek
    radek28.4.2021 12:48Přístav Země / Zatmění
    Já si dovolím jen takovou poznámku o tom přístupu k podporovatelům. Nebylo by fér rozesílat a nabízet tu klasickou verzi až společně s těmi verzemi sběratelskými? Jak k tomu vlastně ti podporovatelé přijdou, něco podpoří, díky nim něco vznikne, a knihu dostanou až poté, co mají knihu ti ostatní? Nepřijde mi to vůči těm podporovatelům vůbec fér. Je to malinko novátorský přístup.
  • radek
    radek28.4.2021 11:27Přístav Země / Zatmění
    Jan: Jestli nechceš, aby někdo používal argumentační fauly, určitě by bylo fajn začít tím nepoužívat argumentační faul ad hominem a neútočit na jinou osobu s nějakými diagnózami. A za kladnou recenzi přeci není potřeba se stydět. Co je na ní špatného? Samozřejmě knihu mohou hodnotit i lidé, kteří si udělají nový účet, i lidé, kteří na FB u knihy nikdy nic nepsali ani nelajkovali, přestože propagace byla primárně tam. I takoví lidé se najdou, kteří na tu knihu prostě někde narazí a objednají. Taky se na knihu těším a tiše závidím, že jsou lidé, kteří mají tolik volného času, že ji zvládnou tak rychle přečíst.
    A teda doufám, že až budu na něco psát někde kladnou recenzi, že mi pak nakladatel nebude volat, abych ji koukal smazat...
  • radek
    radek28.4.2021 07:24Přístav Země / Zatmění
    A kolik je vlastně kusů té speciální verze (mínus rezerva na reklamace)? Abychom věděli, kolik toho mezi lidmi bude?
  • radek
    radek27.4.2021 11:53Přístav Země / Zatmění
    Škoda, že u té knihy MB vytváří takový prapodivný šum, který jim ubírá na důvěryhodnosti. Nejdřív že jim prý nedodali papír a museli vydání odložit, pak že papír už prý měli vyrobený od listopadu. Pak v lednu že kniha už je hotová a připravená k tisku a čeká se jen na tiskárnu, přitom ta finální podklady dostala až v březnu.
  • radek
    Hawwwran: Nevím, jestli je to i tento příklad, ale řada lidí pražštinou nazývá texty, které obsahují koncovky "-ej" a třeba písmeno "v" před "o", například slovo "von".
  • radek
    radek10.11.2020 15:21Hra o tuříny
    trudoš: Já seriál viděl celý. První dvě stránky z ukázky nenaráží na nic, jen si dělají legraci s Hodora a že je "pomalejší". Třetí stránka z ukázky taky nenaráží na nic konkrétního je to jen "vtip", že si dlouho chystala účes. Čtvrtá stránka z ukázky už konkrétní narážku na seriál dělá - dělal jí něco ošklivého a ona ho nechala roztrhat psy, tak je zde zjevně "fórek" v té otázce o rozvodu.
    Popravdě ta cílovka by mě taky zajímala. Seriál není pro děti, ale ten humor je dost infantilní. Třeba na tu ukázku vybrali špatné stránky, ale na základě nich mě tak nějak ty další nelákají. Jo a obě knihy Jirky mi před dvěma týdny přišly :D
  • radek
    Mikei: já mám za to, že toho Batmana u nás odpískali.
  • radek
    tak dnes mi přišly moje Skalpy. vypadají takhle:
  • radek
    radek21.10.2020 22:18Pindárna
    1) ideální je navrhnout rozměrově a police podle sebe. maximálně se tím využije prostor.
    2) ikea billy - je fajn, ale ta klasická varianta je celkem široká a hrozí prohýbání polic, když se na to dá něco těžkýho
    3) ikea kallax - taky varianta, ale člověk se musí smířit se stejnou výškou každé poličky
    4) ikea pax - hloubka 35, šířka 50 (je i varianta šířky 75 a 100, ale to už bych se bál prohýbání, asi záleží, jaké knihy se tam plánují), je to jen rám a poličky si dáš, do jakých výšek chceš. je to vlastně šatní skříň :) a samo jde sešroubovat k sobě libovolné kombinace, třeba 50+75+50

    dřív jsem měl pax, ale pak jsem šel do té na míru (a jako doplňkovou mám úzkého Billyho).
  • radek
    radek21.10.2020 20:16Sběratelský klub
    Fimi: na Amazonu je 1.25 pounds, což je v přepočtu to samé. ale třeba jen nějaký chybný údaj. každopádně je zvláštní vydávat kompendium, když teď ještě dovychází nějaké sešity.
  • radek
    radek21.10.2020 18:36Sběratelský klub
    Fimi: 566 gramů? to je nějak málo.
  • radek
    radek21.10.2020 10:30Sběratelský klub
    charvos: Nejsem MB, ale co jsem sledoval kampaň, tuším, že 4krát tam v rámci tří nebo čtyř dnů někdo anonymně koupil vždy 10-11 kusů Double Mighty. Opakovalo se to každý den a působí to na mě spíš jako nakopávání kampaně před jejím koncem než že by se tři dny po sobě našly stejně smýšlející subjekty, co si vezmou zhruba stejný počet knih (20) na obchod. Buď tedy MB dávali injekci kampani, nebo to byly nákupy na kšeft po 20-22 kusech. V takovém případě je na kšeft dle mého odhadu cca 80 knih (nepočítám jednotlivce). A nebo na kšeft není prakticky nic a šlo jen o "psychickou" podporu kampaně od MB (pro mě dle provedení pravděpodobnější varianta). Tak jako tak se zdá, že i bez toho by těsně na 100 % dosáhli, tak je to vlastně dobrý výsledek.
    A tedy odpověď na tvou otázku, buď cca 80, nebo cca 0 :)
  • radek
    radek19.10.2020 12:53Sběratelský klub
    esoes: Proč nemá smysl tuto akademickou debatu vést? Jak jsem psal, MB jasně uvedli, že cena bude vyšší. Kdyby se ukázalo, že lhali, je to sebevražda a příště už je asi moc z těch lidí, co je podpořili teď, znovu nepodpoří. Takže jaká neviditelná ruka trhu? Maloobchodní cena je maloobchodní cena. A ta je vždy vyšší, protože si na tom chce maloobchod něco přisadit. Pokud se budeme bavit o slevě, tak ta maloobchodní cenu nemění... Sleva je sleva, maloobchodní cena je maloobchodní cena. A co se tedy může stát s tou tvojí neviditelnou rukou trhu? Leda to, že se z knihy stane ležák a nebude ji nikdo kupovat. Pokud by pak chtěli získat nějaké náklady za knihy zpět (protože v tom nechtějí mít vázané peníze), dává se sleva. Jenže tohle je tak nějak ten černý scénář, kdy se vlastně s knihou nedaří prorazit. Takže je trochu zvláštní, že to mícháš dohromady s dobrými prodeji a větším nákladem... No a další varianta je, že se kniha bude postupně vyprodávat a pak bude cena růst. A to je scénář, když půjde vše dobře. A tam opravdu není důvod, aby se dávala sleva (to je tak nějak proti principům fungování trhu)...
    Tak a teď k tomu uvědomění si, že jsme si zaplatili jistotu. Ne. Žádnou jistotu jsme si nezaplatili. Uvědom si, že podporou projektu na HitHitu jsme jen poskytli peníze MB na to, aby zkusili udělat to, co slibují. Ale nemáme žádnou jistotu v tom, že to dostaneme. Pokud se stane nějaká chyba na straně MB, tak nakonec nemusíme dostat nic, nebo jen nějaký paskvil. Nemáme ani jistoty ve výsledné kvalitě. Je to jen o té důvěře. Až čas ukáže, co budeme držet v rukou (a je to něco, co ovlivní další projekty MB). Ale jistota v tom teď není opravdu žádná. Proto je svým způsobem škoda, že šli na HitHit, protože tím nějaké peníze skončí tam a vlastně tím HitHit knihu zdražuje. Ale samozřejmě pozitivem byla reklama, což se asi za ty peníze vyplatí.
    Kosmeticky okleštěná verze knihy? To je co? MB jasně definovali, čím se bude kniha v dalším prodeji lišit. A ne, není to nic, co by ji nějak zlevnilo. A ty že se nebavíš o slevě 500,-? Vždyť jsi uvedl, že cena může být 1400-1600,-. A vzhledem k tomu, že cena v obchodech by měla být minimálně 1900,-, tak ano, bavíš se o slevě 500,-. Uvědom si to prosím :)
    Byla by škoda neudělat minimálně 500/600 knih? Zmiňoval jsi i 800. Tohle je jednoduchá matematika. Na výrobu těch knih budou nějaké náklady. MB celou dobu jasně ukazují, že v tom nechtějí mít uloženo příliš mnoho vlastních peněz a chtějí minimalizovat riziko ohledně financí. Což je logické, asi by nikdo nechtěl začínat další projekty s velkým dluhem, to je cesta do pekel a potřebují se držet tak nějak v plusu, nebo přinejhorším na nule. Je pak otázka, kolik peněz jim bude viset v těch knihách a na jakou částku budou ochotní přistoupit. Protože tam je právě to riziko, že se těch knih jen tak nezbaví a tedy peníze budou lítat v luftu. Dopředu se počítá s tím, že se nakonec vyprodají a že dotisk nebude. Vzhledem k tomu, že se dosud mezi fanoušky neprodalo ani 300 knih, na našem trhu se nedají čekat další velké prodeje. To můžeš vidět i u řady knih, co u nás již vyšly a měly podobně náročný start. Tam může být klidně problém za rok prodat dalších 100 knih (obzvlášť za takovou cenu). A nezapomínej, že někteří podporovatelé můžou knihu poslat dál, čímž zbrzdí prodej nových knih. Takže těch tvých 600-800 je opravdu dost velký risk. Je prostě otázka, kolik knih si můžou dovolit vydat navíc z těch peněz přispěvatelů a případně kolik v těch knihách chtějí mít uloženo peněz. Bohužel nevíme (nebo to zatím nikdo z oboru neprozradil), jaké jsou reálné náklady na výrobu takové knihy. Třeba jim ten HitHit zaplatí i vydání 100 dalších knih. Nevím. Kdybychom věděli reálné náklady, šel by udělat lepší odhad.
  • radek
    radek19.10.2020 11:14Sběratelský klub
    esoes: No pokud tvrdíš, že maloobchodní cena může být 1400-1600,-, tak podle mě spíš ukazuješ, že tomu vůbec nerozumíš :)
  • radek
    radek19.10.2020 11:06Sběratelský klub
    esos: "Může to být o něco málo přívětivější cena, řekněme 1400-1600kč?" jako tohle je popravdě velmi naivní názor. Na základě čeho tak usuzuješ? MB napsali: "Kniha se následně dostane do běžné distribuce ve velmi omezeném nákladu, ale za vyšší cenu a bez sběratelské obálky a přebalu."
    Tak chceš říct, že by změnili názor a dobrovolně ze sebe udělali lháře? Jakou myslíš, že by jim to přineslo do budoucna podporu lidí? Jasně tvrdí, že to bude víc, takže logicky se nabízí cena nejméně 1899,- a možná i ty dva tisíce. A třeba prostě i víc.
    Když to tak sleduješ, mohlo by jich být klidně 600/800 ks? Co sleduješ? Že si ti největší fanoušci stále ještě nekoupili ani 300 kusů, a tedy ti přijde logické vytisknout víc jak dvojnásobek? Za jak dlouho myslíš, že by se to prodalo? Navíc tak si "omezený" náklad nepředstavuji (tak vnímám něco do 50 % toho, co se prodá během kampaně). A opravdu není moc lidí, kteří dají dva tisíce za knihu, pokud něčím opravdu nevyniká...
    Ano, Providence je zmršená a prodává se. Ale řada lidí o žádném problému v knize ani neví, plus tu máš známého autora, známé nakladatelství a viditelné umístění v knihkupectvích. Nic z toho MB mít nebudou. A výsledný produkt ještě nikdo neviděl, tak ani nemůžeme vědět, jakými problémy bude trpět :)
  • radek
    radek19.10.2020 07:14Sběratelský klub
    Mikei: Ano, fakta jsou jasná, někdo dal ke konci kampaně injekci přes 100 tisíc :D (A určité věci se tam holt nabízejí). Je jedno, že špekulujeme, týká se to té naivity, kterou napadáš. A navíc pokud se tu řeší, jak je o to mezi lidmi zájem, tohle je právě argument, který by ti měl napovědět, že čistě mezi fanoušky se neprodalo ani 300 knih... Což ve finále není zase takové překvapení s danou cenou.
  • radek
    radek19.10.2020 00:35Sběratelský klub
    Mikey: Jako dle vývoje kampaně to nevypadalo rozhodně dobře. Naštěstí se před pár dny objevil někdo anonymní, kdo zakoupil 30 (nebo 40?) Double Mighty (myslím, že vždy 10 během jednoho dne a vždy najednou), čímž kampani dodal injekci přes 100 tisíc (buď nějaký knihkupec nebo velký kšeftař nebo si to tam přihodili sami...). Bez toho by teď ještě nebylo ani 100 % a to je konec kampaně za necelé dva dny...
    Tedy s tou naivitou bych se neukvapoval :D Ten projekt by zatím samotní fanoušci svou podporou neutáhli...
  • radek
    radek16.10.2020 13:56Sběratelský klub
    Fimi: předplatitelů je zhruba 220, tak nevím, kde jste byli na 350 :D
  • radek
    radek15.10.2020 13:32Sběratelský klub
    MaF: A já bych to klidně míchal. Ty u textů nepotřebuješ kontrolovat slovo od slova překlad, to je zbytečná práce. Navíc tam narazíš na problém, že co překladatel, to jiný názor a jiný styl. Zlaté pravidlo překládání je, že všechno musí dávat smysl. A většina slušných překladatelů si tohle hlídá. Když ne, vznikají překladatelské chyby. A ty odhalíš pouhým čtením českého textu. Překlad nemusí být do puntíku přesný, překlad musí dávat smysl a musí být čtivý. Takže ty potřebuješ inteligentního korektora, který dokáže vnímat čtený text a dávat si ho do logických souvislostí. To, co je potřeba kontrolovat s originálem, jsou faktické údaje (protože pokud tam udělal překladatel chybu, nikdo ji jen tak neodhalí) a věci, které ti nedávají při korekci smysl. Třeba tohle je z knihy Outsider od Stephnea Kinga: "Myslíš, že jeho rodiče nechají toho hlodavce na pokoji...", "Její tvář se rozlila uprostřed shnilé tykve." Člověk nemusí vidět anglický text, aby mu došlo, že tady udělal překladatel v obou větách chybu. Tedy ten prvotní signál kontroly s angickým textem a opravou vychází po tom přečtení. A na tohle ti stačí dobrý korektor, který je schopný takové chyby poznat. Plus samozřejmě aby zkontroloval i další náležitosti textu.
    A ano, každá chyba a blbá čárka bude bolet, když nemá být dotisk a tak, jak to vyjde, to bude prostě finální podoba.
  • radek
    radek15.10.2020 00:52Sběratelský klub
    MaF: Hele to není podle mě vůbec potřeba. Zrovna čtu Třetí zákon od Crwe (překlad Richard Podaný - jaká náhoda :) ) a hned první strana představení autorů: "do řady Tomb Rider", "knížka je sice zaměřené". A i v samotném komiksu jsou chyby (hned první bublina na druhé straně), a dokonce jsem viděl i hrubku: "Poslal jsem dva svoje muže do Skotska... Měly by dorazit co nevidět." Au :) . S originálem jsem nesrovnával, ale pak tam třeba honí jednoho člověka a mluví o něm v množném čísle, to prostě nesedí: "Nenechte je... Už je máme!" - a tam nahánějí jednoho)... Překlad se dá nějak zvládnout, pokud člověk není opravdu tupej. Důležitý je někdo s dobrou znalostí českého jazyka a někdo, kdo to má v oku, aby se ten text učesal a vychytaly se chyby (které se dají poznat pouhým čtením českého textu) - protože i zanesením toho textu do bublin můžou nějaké vzniknout. Tohle je něco, co se dost podceňuje (viz prakticky cokoli od Crwe) a jsou to naprosto zbytečný chyby. A jak vidíš, ani Podaný není zárukou toho, že tam nebudou chyby...
  • radek
    radek11.10.2020 20:09Sběratelský klub
    cyboy: Jasně, tohle je o kompromisu. I když zrovna v této části velikost bubliny není limitující faktor, kterým je potřeba si svazovat ruce, protože v případě nutnosti se dá i s tou velikostí pracovat a nic to zrovna v tomto případě negativně neovlivní. Je to rozhodně menší zlo než něco, co sám uznáváš, že není ideální. A rovněž není ideální se na sílu držet originálu, když to pak v českém jazyce skřípe (což by mělo být poznat při tom čtení, že to není úplně ono).
    A abych byl konstruktivní (varianta se zachováním "přišli v míru": "...NEBO SE ZLÝMI ÚMYSLY?", "...NEBO ROZSÉVAT NÁSILÍ?". V obou případech jde navázat i na další straně s tím obchodem. Volil bych tedy raději trochu popisnější verzi s mírným rozšířením bubliny.
  • radek
    radek11.10.2020 19:40Sběratelský klub
    Milo_Harwey: Chci projekt podpořit, tedy šanci by dostat měli. Je pravda, že jsou knihy, které tu prostě nikdo jen tak vydat nechce a když už, tak v broži. Výsledku se bojím, ale tady je pořád šance, že s tím něco udělají. Samozřejmě až uvidím ve výsledné knize nějaké chyby, hlasitě se ozvu.
  • radek
    radek11.10.2020 19:18Sběratelský klub
    Fimi: A nebo poslední text u Přístavu Země. Jsou tam dvě tečky na konci (tedy kategorie překlep), je tam nešikovně zvolená formulace "ŠKODY DOSAHOVALY MILIARD DOLARŮ." Když jde vlastně o komentář popisující minulost, takže "dosahovaly" není úplně ono. Plus v originále je "a billion dollars in damages.", takže vlastně jen jedna miliarda, ale v českém překladu je množné "miliard".
    A pořád jsem nevypsal všechny věci.
  • radek
    radek11.10.2020 18:40Sběratelský klub
    Fimi: Providence jsem samozřejmě kvůli chybám nekoupil, nebudu podporovat paskvily.
    Co se týče chyb, je tam od všeho něco.
    Ukázka: "...PŘEMÝŠLELI JSME, AŽ JE POTKÁME, ..." "...PŘIJDOU V MÍRU..." "...NEBO NÁSILNĚ?"
    To na mě působí jako amatérský překlad, protože "přijít někam násilně" nikdo neříká a zní to prkenně. Neumím si prostě představit, že by tohle zkušený překladatel vypustil zpod klávesnice. Ten by tomu dal normálnější podobu. A ono je to pak použito i na další straně: "NEPŘIŠLI V MÍRU..." "...ANI NÁSILNĚ..." "...ALE OBCHODNĚ..." "...S NABÍDKOU." Jen se nad tím zamysli: "Včera přišli do místní hospody násilně čtyři muži." Jo, takhle blbě mi to zní :) Takhle si profesionální práci nepředstavuji.
    Tak a pak další detaily - uvozovky jsou anglické. Tedy pořád jen nahoře. V českém jazyce máme uvozovky jiné a v českých komiksech se používají. Anglické uvozovky v českém textu je prostě chyba. A u té první uvozovky v této mé ukázce je pak ještě boj s psaním čárky a výpustky. Praxe je taková, že se ta čárka tam nepíše a napíše se pouze výpustka.
    A když jsem u těch detailů a u stejné stránky:
    "VZHLÍŽELI JSME KE HVĚZDÁM..."
    "...S NADĚJÍ..."
    "...STRACHEM..."
    "S OČEKÁVÁNÍM..."
    u posledního bodu výčtu chybí tři tečky na začátku, u předposledního zase oproti ostatním předložka, tedy neujednocený styl.
    Jo, je to ukázka, není to finální podoba, blablabla :) Ale skoro co stránka, to nějaký nedostatek. Třeba hned první stránka Zatmění je tam reklama: "Podzemní Farmy Čerstvá produkce". Proč kreslili farmy s velkým F? Řekl bych pozůstatek angličtiny = nedostatek praxe.

    Takže jo, výsledku se bojím :) Čekal jsem, že na ukázce ukážou, co umí... Zatím neukázali. Jinak samozřejmě neznám knihu, která by neobsahovala chyby. Ať sáhnu na cokoli od Crwe, najdu tam chyby, ale jde potom o to, kolik jich dohromady bude. Tohle zatím stále vypadá jako amatérský projekt.
  • radek
    radek11.10.2020 17:50Sběratelský klub
    Fimi: zakoupím 14.10., přesně podle plánu :)
    Samozřejmě nadávám na to, že to vydávají jako dvě knihy v jedné. To mi přijde jako strašně špatné rozhodnutí. A stále se bojím toho výsledku. Ukázka obsahuje spoustu chyb. Můžu jen doufat, že je mají v plánu opravovat a doufat, že v knize jich moc nebude, ale myslím, že všichni tušíme, jaká bude realita... :)
  • radek
    radek11.10.2020 16:36Sběratelský klub
    Fimi: tak teď ještě abychom se dočkali knihy s co nejmenším množstvím chyb :)
  • radek
    radek6.10.2020 12:15Sběratelský klub
    Fimi: Mister Miracle je teď na books etc za 20 liber, to se neodmítá.
  • radek
    radek3.10.2020 10:02Sběratelský klub
    esoes: "Pokud dojde k naplnění projektu, vyjde kniha ve verzi se sběratelským přebalem s variantními obálkami a jmenným seznamem podporovatelů na začátku knihy, a to pouze v počtu předobjednaných kusů.

    Kniha se následně dostane do běžné distribuce ve velmi omezeném nákladu, ale za vyšší cenu a bez sběratelského přebalu."
    Z toho mi vychází, že je nepravděpodobné, aby toho dělali víc jak o 20-30 %. Tedy můj skromný odhad je, že to víc jak 500 knih určitě nebude.
  • radek
    radek30.9.2020 14:19Sběratelský klub
    Fimi: Celkem se nabízí udělat kolosálku ÚPVO... ale mám pocit, že mají dělat ještě nějakýho Conana, ne?
  • radek
    radek30.9.2020 10:35Sběratelský klub
    paulhunter: ukázku budou zveřejňovat začátkem tohoto týdne.
  • radek
    radek28.9.2020 21:58Sběratelský klub
    Gmork: Na tom není pravdy nic, ale je hodně zajímavý, jak se něco takovýho dostane do skoro propagačního článku :D (a že to doposud nikdo nezkorigoval)
    Jinak pravdivý není ani ten nadpis s "kolosální" knihou, kteréžto označení u nás mají knihy se zvětšeným formátem. Tahle kniha má jen víc stránek, protože 2v1.
  • radek
    radek26.9.2020 11:21Sběratelský klub
    Fimi: Temnými cestami by jinak měly málo stránek na knihu. To je trochu jiný případ, kdy zde je zase těch stránek zbytečně moc, což je spíš na škodu :)
  • radek
    radek26.9.2020 11:19Sběratelský klub
    Já si hned vybavil knihu Analfabetka / Stoletý stařík, kterou jsem koupil v dobré víře, že kupuji dvě samostatné knihy, a teda spíš mě napadlo: "Museli se kvůli právům zavázat, že vydají obě knihy, a tak zvolili tuhle variantu, aby se nestalo, že by jedna kniha na HitHitu prošla a druhá ne?"
  • radek
    radek22.9.2020 15:09Pindárna
    Matthew: "Zdravím Megaknihy, přestaňte mrvit trh.".
    Plyne mi z toho, že mu vadí, že tlačí ceny knih dolů. Což nevím, co si o tom mám myslet, když tohle je klasická internetová věc, kterou dělá každý internetový obchod. Internetový obchod má menší náklady, takže může dát marži nižší. A ceny knih se stanovují i s ohledem na tu distribuci, aby si z toho něco mohla utrhnout. Stejné je to s elektronikou. Však proto funguje třeba i Alza, která přišla s tím, jak šetřit na distribuci a nepotřebuje kamenný obchod na všechny ty věci. Tohle se děje se vším. A jestli neplánují jít do distribuce klasické, tak nedává smysl, že by je tohle mělo nějak ovlivnit.
  • radek
    radek22.9.2020 14:56Pindárna
    Galupus: Ten přešlap s kolosálkou měli jednou před cca sedmi lety :) A ano, určitě kvůli automatice, protože to byl takový nestandard a v té době i poměrně nová věc. Přijde mi, že ze začátku Megaknihy dost mátly tělem v tom, že psali "skladem" u věcí, co jinak plánovali v případě zájmu koupit. Jinými slovy si drží přehled, co kde můžou za kolik nakoupit. A asi vždy počítali s nějakou slevou pro sebe jako distributori. A na té kolosální knize se vypekli. Samozřejmě že následné kolosálky už naceňují správně a vždy k tomu přidají nějakou sumu, aby byli nejlevnější, ale aby se jim to vyplatilo. Knihy určitě nedotují. Jsou to objemáři.
    Do Megaknihy tam bez řečeného důvodu kopli MB a řeči o tom, že vymýšlí, jak se jim bránit, mi jsou popravdě záhadou :)
  • radek
    radek22.9.2020 13:01Sběratelský klub
    quetzalogg: V tom videu tuším padne, že kniha bude jako novej Kundera. A to je 16,8 x 23,8.
  • radek
    radek22.9.2020 11:51Sběratelský klub
    S většinou věcí, co psal SSP, se dá souhlasit, ale určitě nesouhlasím s tím autorem. Nepotřebuji, aby mi někdo nějak obšírně představoval neznámého autora. A co se týče obahu, stačí mi to, co je uvedeno na HitHitu. Prostě se spokojím s prohlášením: "Vybrali jsme si tohle, líbilo se nám to, myslíme si, že se to lidem bude líbit. Kniha si vydání zaslouží." A pak ukázka kresby na nějakých stránkách a víc není podle mě potřeba představovat. Kdo chce vědět víc, víc si zjistit dokáže. A je podle mě irelevantní, kdo je autorem.
    Jako odrazující vidím tyto věci:
    - Zbytečné sloučení dvou knih do jedné, což je sice asi levnější v konečném součtu, ale znamená to, že je potřeba z lidí vytáhnout víc peněz a každý nemusí být ochotný tolik dát. Tohle byl podle mě zbytečně riskantní tah, který snižuje šanci na úspěch. Navíc nevím, jak to mají ostatní, ale já fanda takového množství stran v jedné knize nejsem. Paradoxní je, že vlastně kodex vydavatelů nic takového ani nenaznačoval, takže je to i překvapení v tom, co čekat.
    - Naprostá absence ukázek toho, jak bude vypadat výsledek. Přitom není zase tak těžké připravit dvě nebo tři stránky, aby bylo vidět, jakou péči tomu dávají (chtějí dát). Takhle z toho má člověk dojem, že se čeká až na skončení kampaně a nebo její vývoj. Pro lidi je to ale naprostý skok do neznáma a vzhledem k tomu, co někdy předvádějí i profesionálové v oboru, je tu ve vzduchu jistá nedůvěra. Slova typu "dáme do toho maximum" pro mě nejsou argumentem, dokud neuvidím nějaký výsledek. Asi už jsem dost starej na to, abych nevěřil všemu, co někdo prohlašuje a ničím to nepodloží.
    - Kampaň na HitHitu beru jako rozumnou volbu, ale rozhodně tím přispěvatelé nejsou nijak chráněni. Kdyby se peníze vybraly, tak lidé nemají naprosto žádné záruky v tom, co v jaké podobě dostanou. Proto mi přijde zavádějící uvádět, že podporovatelé takhle na HitHitu neponesou žádné riziko. To by v té fázi placení nenesli ani při objednávce přes vlastní stránky. Protože bezdůvodné obohacení by jen tak někomu neprošlo a u Visy lze takové platby kartou reklamovat. U HitHitu tady vlastně podporovatel do toho rizika vstupuje, když je řeč o konečném produktu.

    Přijde mi, že práva už byla dojednaná nějaký čas. Nedává mi pak moc smysl, proč za tu dobu nepřipravili tu svou vizi víc hmatatelně. Působí to pak na mě dojmem, že do toho nechtějí investovat čas, dokud to nebude jisté, což na mě působí negativně. Projekt mám samozřejmě v plánu podpořit, protože souhlasím s tím, že takové komiksy by u nás jen tak nevyšly a že vydání si zaslouží, jen z aktuálního průběhu na HitHitu jsem mírně skeptický.
  • radek
    radek21.9.2020 22:52Sběratelský klub
    Fimi: Nechápu úplně smysl tvých řečnických otázek a vlastně ani některých argumentů.
    Tebou zmiňované knihy mají zároveň i trochu větší formát, než dle informací chystaná věc od MB. Tedy ta špalkovitost je částečně redukována tím, že knihy rostou i ostatními směry.
    A co se týče Zprávy pro Adolfa, tak kniha nestála litr, ale běžná cena 769,- a na eshopech 550,-. Ale jelikož je to černobílý komiks, tak stejně postrádá smysl něco srovnávat. A ano, tam těch 650 stran považuju už hodně na hranici pohodlného čtení a ta manipulace s knihou není úplně ideální. Očekávám tedy, že u 850 stran to bude ještě horší.
    Kill or Be Killed působí celkem tence, takže tam je asi nižší gramáž papíru (ještě jsem ho nezkoumal). Ale tam má samozřejmě logiku mít to jako jednu knihu. U dávání dvou knih do jedné velkou logiku nevidím a prostě vím, že bych raději knihy viděl samostatně. Už jen to, že ve všech databázích bude kniha uváděna pod názvem "Přístav Země / Zatmění" je takové krapet podivné. Můj pohled na věc.
  • radek
    radek21.9.2020 21:33Sběratelský klub
    Fimi: Ideální kniha je pro mě kolem 400 stran v pevné vazbě. Nad 600-700 stran už to považuju za nepraktické zvěrstvo :D
    Takže souborné tlusté špalky pro mě není zase tak úplně ideální řešení. Je tam prostě větší riziko poškození, horší manipulace, horší čtení, horší hledání čehokoli v knize, horší přehled postupu při čtení.

    Co se týče Kill or Be Killed, tak pokud vím, ještě to neoznámili, jak to vyjde. Tam samozřejmě bude ideální jedna kniha, stejně jako to dělají u Fade Out.
  • radek
    radek21.9.2020 21:24Pindárna
    Walome: Jestli jsem to dobře pochopil, tak marže na knihách by se měla pohybovat minimálně kolem 40 %, u některých možná i víc (Dobrovský dělá občas akci 1 + 1, ale tam samozřejmě může hrát roli víc faktorů, třeba i to, že už se některých knih prostě potřebuje zbavit a brzy půjdou do výprodeje).
    Jeden čas bývaly slevy na Megaknihách v rozmezí 30-35 %, teď se většinou drží kolem 25-30 %. Takových obchodů je víc.
    Čistě pro zajímavost. Knihkupectví Dobrovský mělo tento týden slevu na VŠE 30 % (po určitém množství), takže je vidět, že si toto chování může dovolit občas i kamenné knihkupectví, aby směnilo knihy za peníze. Logicky předpokládám, že na tom stále něco vydělají.
    No a proč to nakladatel prodává dráž? Protože nakladatel žije v symbióze s distributory (knihkupectví) a je v jeho vlastním zájmu (hlavně pokud dělá hodně věcí), aby se tam ty knihy celkem dobře prodávaly. A proto je nemůže tolik podkopávat cenou u sebe.
    A pak je to podle mě jen o to, jaké má který obchod náklady. A samozřejmě tyto přeprodávací obchody typu Megaknihy a další jim podobné mají ty náklady nižší a jedou na objem.
    Osobně to kopnutí do Megaknih bez odůvodnění od nich nechápu. Megaknihy jsou regulerní eshop, kde funguje i výměna knih, pokud přijde s ťuklým rohem... Z principu není možné, aby podhodnocovali knihu, která vyjde třeba díky HitHitu. Neděje se tak ani u kolosálních knih (když zjistili, že to nevychází úplně standardně :) ) - a tam tedy rozhodně malou marži nemají. Ale ono je tedy vidět, že se snaží být pokud možno nejlevnější, třeba jen o chlup, než kdokoli jiný (ne vždy se jim to daří), a tlačení ceny dolů se logicky těm s většími náklady líbit nemůže.
  • radek
    radek21.9.2020 14:12Sběratelský klub
    Fimi: Asi je zbytečné cenu srovnávat s cenami kolosálních knih. Ty rozměry tam jsou snad dvojnásobné, takže ve finále tu cenu porovnávat nelze. Smysl autorského setu mi taky uniká. Když se budu chtít vrátit k jedné knize, chci si do knihovny sáhnout pro jednu knihu, nechci v ruce zároveň držet i knihu, kterou aktuálně vidět nechci. Ten druhý tam bude vždy tak nějak navíc a kniha je kvůli tomu zbytečně tlustá, což s sebou nese větší nároky na vazbu a riziko poškození.
    Jinak už jsem jednou zažil, že jsem si kupoval knihu v "setu", dvě knihy od jednoho autora - Analfabetka a Stoletý stařík. Chtěl jsem obě, myslel jsem, že jsou to dvě knihy, ale byla to verze, kde byly dvě knihy v jedné. Jako opravdu jsem nadšený nebyl a jen z lenosti jsem to nevrátil.
    V tomto případě se to asi musí překousnout, když není jiná varianta, ale popravdě nechápu tuhle snahu o dva v jednom. Nic takového kodex vydavatelů nenaznačoval, takže je to dost unikátní překvapení.
    A ještě znovu, co se týče ceny, je vcelku normální. V přepočtu na stránku se dají najít knihy, které jsou levnější, ale i které jsou dražší.
    A bonus pro předplatitele je tedy ten papírový přebal? To je popravdě něco, co za důležité nepovažuji.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0