Hejtr. Chronický hejtr. Protřepat, nemíchat.

Jakákoliv podobnost je samozřejmě čistě náhodná.

  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 21:55Perverzní páprda
    Jako pseudointoši tvrdí, že jejich život ovlivnil Kafka, jako pseudopodnikatelé tvrdí, že jejich život ovlivnil Kožený a jako pseudonakladatelé komiksu tvrdí, že jejich život ovlivnil chabý výběr titulů konkurence, tak já, jako pravý a nefalšovaný nepseudoúchyl, tvrdím toto: Bez Pepého bych se nestal tím, čím jsem.

    Nemyslím tím pedagoga, rozeného i vystudovaného (i když na pedagogiku jsem se dost možná dal s vidinou snadného přístupu k mladému masíčku), nemyslím ani milionáře (i když tím jsem se stal hlavně proto, abych si mohl mladé masíčko kupovat), nemyslím tím dokonce ani zdejší diskusní hvězdu, kterou jsem se stal z přesvědčení a nadbytku volného času (a stále doufám, že se tu nějaké mladé masíčko vyskytuje; napiš taťkovi, holčičko, a přilož sken občanky).

    Myslím tím hlavně a především kovaného úchyla, co obchází školy (deváťačky už maj' patnáct, tak si těch keců nechte) v baloňáku a dělá všechny ty legrácky, které se dají dělat jen v baloňáku a jen před školami. A že se toho dá dělat! Nebýt Pepého, tak zůstanu maximálně u tří čísel: Odhalení tvrdé, odhalení měkké a klasická kapsohoňka. Ale Pepé byl (a díky tomuhle komiksu je a bude), takže jsem mohl do svého reperotáru zařadit mnohá čísla pana Pepého a svůj už tak skvělý život vyhonit a vyšlehat do ještě skvělejší, a hlavně tvrdší, vlhčí a oplzlejší podoby.

    Nevím, co víc bych k dílu a k postavě, které ovlivnily, a dost možná i změnily můj život, ještě napsal. Jasně, mohl bych třeba napsat slovo dvě o komiksu samotném, ale lze impotentnímu kastrátovi popsat trápení a nadrženost, kterou zakouší samec v říji, lze slepému popsat krásy ženského těla nebo popsat rozkoš způsobující pohled na rýsující se lemy spodního prádla pod těsnou sukýnkou, lze popsat slovy nejrůznější vůně, včetně té, která není tak úplně za vůni považována, přesto je to ten nejrkásnější pach, který může úchyl do svého rypáku nasát? Ne, nejde ani jedno, stejně tak nejde popsat, proč je tento komiks tak skvělý, tak zábavný, tak poučný a hlavně tak krásně neškodně úchylný. Nejde to proto, že kresba je tady to, o co honí nejvíce, a je jedno, zda zrovna Pepé prdí do balónku, vaří s vibrátorem nebo si do kroku pohoňuje, zábavnost a unikátnost tohoto komiksu je v Gotlibově kresbě a v podání kohokoliv jiného by ty příběhy nejspíš vůbec nefungovaly a byly jen sbírkou nejrůznějších úchylných fantazií určených k pohonění, nikoliv však k poučení a k zábavě.

    Perverzní páprda není jistě pecka, ze které nebudou komiksoví fandové několik dnů spát, není to ani dílo, které by jednotlivcům změnilo nahlížení na komiks, není to komiks, který bude většina z nás zmiňovat při výčtu deseti nejoblíbenějších komiksových děl, ale zcela jistě je to komiks, ke kterému se člověk může opakovaně vracet a každým přečtením se bavit stejně, jako se bavil poprvé, a to bez ohledu na to, v jaké náladě se čtenář zrovna nachází. Za mě jasných pět do ruda vyhoněných hvězdiček a kdyby to šlo, přidám svíjeje se v orgastické křeči šestou, řádně mazlavou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 01:23NANITS chronicles
    Podíval jsem se ještě na artbook a je fajn. Žádný rozpad jako se stal uživatelce P.G. se u mě naštěstí nekonal a to jsem si artbook prohlížel dost dlouho. I když velmi opatrně. Jestli se vám líbí komiks a chcete navíc cokoliv, co je s ním nějak spojeno a rádi se kocháte obrázky, tak si ho pořiďte. Mám radost z čísla. Nejsem pověrčivý, ale když už tam to číslo je, tak ať alespoň něco symbolizuje. A těžko jsem mohl dostat lepší. Snad kromě 666. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2021 20:04NANITS chronicles
    Jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi (ano, jsem Psychorovo dvojče) uděluji tomuto komiksu pět hvězd z pěti možných a tuto informaci uvádím hned na začátku svého komentáře, jelikož je to naprosto zásadní sdělení, které se díky podivnému zvyku mnoha lidí číst texty od začátku a ne od konce k lidem takto dostane. A proč uděluji tomuto komiksu jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi pět hvězd? Protože čtyři a půl dát nemůžu. Mám v tom systém!

    Kniha NANITS Chronicles předhazuje ke konzumaci tři příběhy plus prolog a epilog. (A nějaké ty bonusy, aby měl Áda radost!) Příběhy se od sebe liší jak obdobím, ve kterém se příběhy odehrávají (blízká budoucnost, ne tak blízká budoucnost a budoucnost vzdálenější než ne tak blízká), subžánrem (biopunk, postapo), tak stylem vyprávění (klasika, retrospektiva, 1. osoba à la drsná škola, kdy informace čtenáři sděluje hlavní postava), tak samozřejmě dějem.

    U každého z příběhů si asi většina lidí řekne, a to bez ohledu na to, kolik má přečtených knížek nebo komiksů a zhlédnutých filmů nebo seriálů, že to či ono už někde někdy četli nebo viděli. Pandemie, zlá korporace, kolonie na Marsu, hoši, kteří mstí smrt svého domácího mazlíčka a jsou u toho sprostí a sem tam někomu prostřelí palici, zkorumpovaná policie, data v počítači nesoucí zásadní informaci, prostě klišé, kam se podíváš. Nebudete pak moc překvapeni, když záporák vleze do sprchy za hlavním hrdinou a během hraní na housle mu sdělí, že je jeho nebinární otcomatka a zmizí tunelem ve zdi. Pokračování příště...

    Klišé sem, klišé tam, ničemu to nevadí. Ať je ho klidně habakuk, když je servírováno v rozumném poměru a při správné teplotě. To u NANITS Chronicles platí. Ani jednou jsem si při čtení neřekl, že tady už to autor trošku přehnal, že se začíná rozmáhat nešvar s názvem trapnost, že za každou cenu cpe do příběhu něco, co tam nepatří a tlačí na pilu až příliš. Nic takového. Pokud jsou postavy sprosté a dialog je o chcankách, tak proto, že to k těm postavám v podobných příbězích prostě patří, i když to je stá variace téhož. Když v situaci, kdy záporák může hrdinu rozstřílet na sračky a místo toho si neodpustí pár vysvětlujících vět („Že jsem ti ho tam kdysi na swingers fouknul zezadu já, tos celou tu dobu nevěděl, co?!") a hrdina tak dostane pár sekund k dobru a využije je k zabití záporáka, tak to nepůsobí pitomě a samoúčelné, čtenář to čeká a ví, že to tam být má. Stejně tak násilí. Je tam a je ho tam dost, protože tam být musí. A tak dále a tak dále, situací a dialogů, které už byly použity někdy jindy a jinde je tam více, ale ani jednou jsem nic nenamítal. Což je co říct, protože já namítám poměrně často.

    O čem příběhy jsou si může každý přečíst v popisu, proto jen uvedu, že mě bavily a už teď se těším na další čtení, protože po přečtení komiksu si komiks vyloženě říká o repete.

    Pokud jde o kresbu, tak překvapivě v komiksu nechybí. Fakt je tam! A je podle mě skvělá a nejen to, různé styly se skvěle k jednotlivým příběhům hodí. V příběhu delegace z Marsu je lehce do mainstreamu, jsou tam jasnější barvy, kulaté ksichtíky, v postapokalyptickém příběhu je vše trochu do uzena a lehce rozmazané. Umělecký záměr je zřejmý a funguje to. Z ukázek si může každý udělat představu sám.

    Protože příběhy nejsou ukončené (fakt vzala/vzal/vzalo roha tunelem ve zdi!) a jsou vzájemně propojené, tak očekávám nejen pokračování, ale i dokončení. Stejně kvalitní pokračování a dokončení takové, které dává smysl a díky kterému vše do sebe perfektně zapadne (doufám, že ho mají autoři dávno na papíru a nebudou ho štykovat dodatečně, aby to teda nějak skončilo) a jednotlivé příběhy tak ještě získají na kvalitě a čtení od začátku do konce bude o to šťavnatější. Zda jsou autoři schopni servírovat jednu dvě knihy ročně stejně zábavné, tak ať to klidně končí až po deseti knihách, ty světy mě totiž baví a čím víc dobrých příběhů z nich bude, tím víc spokojenější budu. V kategorii sci-fi v kvalitním provedení je pro mě tento kousek vážným aspirantem na nejepší komiks tohoto roku, společně se Cyberpunkem 2077. (Akira je mimo jakékoliv kategorie, to aby bylo jasno.) Nečekal jsem vůbec nic, dostal kvalitu a opravdu se třesu na další knihy. Řeči na obálkách knih mě z principu sejří a málokdy je beru jako bernou minci nebo s nimi souhlasím, ale zrovna zde uvedené „Tohle je něco, co chcete mít v knihovničce a číst stále dokola." fakt platí. A bude platit dvojnásob, když těch knih bude víc a budou stejně dobré.

    Nejlepší hláška: Ať si hoši chytí v poušti nějakýho medojeda a toho si oprcaj! (Vzhledem k tomu, že medojedi v Americe nežijí, se nabízí, aby hláška byla interpretována někteří víte jak ;-))

    Ale abych jenom nechválil, v komiksu jsem narazil na pár chybek: Úmrtnost místo smrtnost, vytáří - vytváří, zůčastnila - zúčastnila, kteréni - kreténi, v pouští - v poušti, potencionální - potenciální, minimálně jednou !? místo ?!, sem tam chyba v ji/jí, svoji/svojí, víc než tři vykřičníky, chybějící tečka na konci textu v bublině. Ale polovinu jsem zaregistroval až u druhého prohlížení a pečlivějšího čtení některých pasáží, takže si spousty překlepů a chybek většina lidí nejspíš ani nevšimne a nejde o nic, co by komiks sráželo. Ale pro příště by to chtělo lépe vychytat, protože čím lepší dílo je, tím víc pak tyhle chybky zamrzí.

    Papír je kvalitní, voní jednou z několika papírových vůní, které bych mohl fetovat od rána do večera, navíc je vůně typicky ovulačně silná a vyloženě si tak říká o rozevření a čtení. To rozevření je možné na plné kule a kniha sama drží, takže ji lze číst položenou na stole bez asistence údů, a ani tak nehrozí poškození. Nechybí záložka. Provedení je prostě výborné a i fobikům bude chutnat a obsedantům čvachtat. Stejně jako Darth Raelchi i já mám přebal z vnitřní části trošku začerněn, tyhle vazby to ale dělají. Některá špinění jsou holt normální.

    NANITS chronicles se po všech stránkách fakt povedl(y) a ta pětková hodnocení a vychvalující komentáře, které se zde budou jistě dále kupit, nejsou náhodná. Chci víc a chci to hned!
  • SlouzimStarymPsum
    Dinik: Že by byl Pecina génius tu nikdo nenapsal, aby byla potřeba to rozporovat. K tomu dost hloupě, kdy podle jedné dle tebe nepodařené práce (výkonu) se posoudí, zda někdo géniem není. Asi jako by Beethoven složil průměrnou odrhovačku a vše ostatní by se tím vymazalo.

    valon: Mně se to právě takhle líbí a to hodně. :-) Narušuje to takovou tu fádnost, stejnost, když by ty hřbety byly, až na barvu, stejné, jako se to dělá běžně u většiny sérií, které mají nějaký mustr a podle něj se jede. Šlo by pak o dvě knihy s naprosto totožným designem, zapadly by mezi většinou, když budou v knihovně. Takhle ne a je toho docíleno jen tím kouskem bubliny. A jak ten pruh není zarovnán, tak je hřbet "útulný, měkký", ne ostrý a chladný. Obě obálky jsou jednoduché, Pecina jen něco vybral z komiksu, dal vedle sebe, nic si tam neříká o pozornost, přesto tu pozornost obálky i hřbet(y) mají.
  • SlouzimStarymPsum
    Jsem se koukal na další obálky toho, kdo má tohle na svědomí, a až na pár výjimek mi všechny přijdou skvělé a originální. A tenhle 2. díl Šípů jako majstrštyk. Dohromady s 1. dílem je to ještě lepší. Mimořádně nadaní a talentovaní dělají lépe to, co už někdo udělal před nimi, géniové přicházejí s novým a jedinečným.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:15Růža: Podzimní patálie
    Ňu ňu. :-D
    Když koukám na kus skály, nebo co to je, na straně 24 vpravo dole, a na tvar jeskyně či stínu pod dětmi, tak se mi ta nepovedená kompozice jeví jako záměr. Takové "easter eggs" pro dospělé čtenáře. Oproti Lajce od A. Klimta je to ale pořád hodně slabý čajíček.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:26Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    Na takové ceny bychom si asi měli začít zvykat, minimálně někde. Jako jo, je to fajn, ale zase je tam červíček pochybností, že se vydá pár takových dílů, aby to pak od jedničky nikdy nezačalo. Kdy dost lidí bude čekat, a až se ukáže, to fakt v téhle úpravě budou dělat od začátku, tak ty omnibusy vydané jako první už budou fuč. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    Tak jestli je Eaglemoss v něčem jako v nucené správě, tak je pořád zájem na tom, aby ta společnost nějak fungovala. A jestli ten Batman byl výdělečný, tak spíš budou hledat cesty, jak v tom pokračovat. Ale sám bych si vsadil na to, že to je konečná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.7.2022 18:48Alias (limitně limitní edice)
    Limitně limitní? Není to blbost?

    yogi: To je sloupávací. A sběratelsky sběratelské vydání má ten obláček pravidelný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 16:55Perverzní páprda
    deefha: KLAN jsem měl dlouho jako hlavní zdroj informací o komiksu. Sem tam tam byly články převzaté z Crwe (nebo naopak), ale dost toho bylo k přečtení jen tam. A do KLANu, na rozdíl od Score, psal i docela dost Petr Litoš. Vedle komiksu se mi líbila i rubrika o filmu Tyhle dvě rubriky a články té čtyřky (Dobeš, Kopřiva, Litoš, Pavlovský) stály za přečtení čistě pro zábavu, byla to pokaždý prča a u něčeho jsem se řehtal nahlas a opakovaně se k tomu vracel (Absolutní žaketky a popis filmu, ve kterém přijedou do města na divokém západě kovbojové, kteří zjistí, že žen je ve městě málo, nebo jsou hnusné, tak si raději kovbojové vzájemě dávají najevo náklonnost, si pamatuju dodnes.) Určitě ale KLAN vycházel dřív, protože tam byla reportáž o koncertu U2, což bylo v roce 1997.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:59Perverzní páprda
    baatcha: Jestli si chceš přečíst víc podobných článků, tak se podívej na oldgames.sk do sekce časopisů a někde v roce 96 začínají články o komiksu od Š. Kopřivy a J. Pavlovského ve Score. Úplně první byl o Lobovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 00:48Perverzní páprda
    Než začal Pepek vycházet v Crwi, objevil se jeden jeho strip, a hlavně povídání o něm, ve vánočním Score v roce 1996. Představení úchyláka si vzalo na starost duo KP (Kopřiva, Pavlovský) a podařilo se navnadit všechny úchyláky náramně. Posuďte sami:

    Stránka první.
    Stránka druhá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:01Zámek a klíč - Kompendium
    skepsi: Já lynčuju zásadně s tvrdým, protože mě to jako sadistu rajcuje. ;-D

    Ale teď koukám, že v té bublině se autor, pokud ne překladatel, dopustil možná faktické chyby. Když se stojí na holku fronta v kontextu, o kterém ten pán ve slušivých botkách a s křídly mluví, tak se tomu neříká afterparty, ale gangbang. Kdy jde pak o gangbang sekvenční. U toho je dobré mít něco na čtení s sebou, aby čekání rychleji uteklo. U gangbangu simultánního čekání odpadá, ale jsou tam zase jiné nevýhody.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:02Zámek a klíč - Kompendium
    Kdyby někoho zajímalo, o co jde, tak se může podívat:



    Fotka je lantanova a já si ji bez jeho souhlasu vypůjčil. Odkaz není zločin! ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2022 19:08Lucky Luke: Koleje v prérii
    Tak kdyby se začlo od 1. dílu, pár kousků se vydalo a nebyl by zájem, tak by to nakladatel dost možná zapíchl a neměl by z toho nikdo nic. Takhle by při přípádném nezájmu vyšlo pár dílů, které navazují na to už u nás vyšlé, takže aspoň sběratelé LL z toho budou něco mít. A když se to bude prodávat dobře, můžou pak někdy vydat i to, co tu už vyšlo, a pak zase uvidí, jak to je s prodeji. Takže pro nabrání čtenářů, nových i starých, a udělání si nějakého přehledu o prodejích, je to asi nejlepší způsob. Já to kupovat budu a budu doufat, že to jednou Crew v jednotné úpravě vydá komplet.
  • SlouzimStarymPsum
    Nemohou být některé změny způsobené tím, že Němeček víc používá počítač? A že stárne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:22A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak ono to nebylo nějaké velké zkoumání a už vůbec ne do hloubky. Jsem se podíval na ten ranč, pak přečetl celý komiks, kdy jsem se dostal k tomu časopisu (sešit č. 9), kde je uvedeno, že od událostí v Coloradu do července uběhlo pár týdnů, a bylo tak nějak jasné, že za a) k těm událostem na ranči muselo dojít někdy v červnu, možná v květnu; b) ten sníh dává v tomto čase právě v Coloradu někde v horách (na panelech s armádnímí vrtulníky mířícími k ranči hory jsou) smysl. Akorát jsem pak chtěl mít jistotu, tak jsem hledal víc a dál.

    baatcha: Je možné, že autor komiksu sám originál pozměnil a překladatel pak musel udělat změnu původního překladu též. Protože když originál není 1:1, tak nemůže být ani ten překlad komiksu totožný s překladem originálních textů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:01Rychlé šípy, sešit číslo 1
    V těch článcích nejde proti ideálům. Upozorňuje na to, že RŠ se rozhodně ideálně nechovají a píše proč. A právě ten kontrast mezi příklady, které uvádí, a mezi rychlošípáckou dokonalosti, je vtipný. A je to pravda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.5.2022 18:42A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak to mohl napsat každý, kdo si to tam přečetl a zároveň má na FB profil. Stačilo si vzít ty komiksy k ruce (vyšlo to kdysi v Crwi), nebo se podívat někde na netu na originály, a trošku zapátrat, zda to chyba je, nebo být může, nebo spíš není, nebo jistě není. Nebo se prostě jenom zeptat, jak přišli na to, proč to mají za chybu (sněžení není žádný zázrak přírody), proč si toho těch snad dvacet let od prvního vydání nikdo, včetně autorů, nevšiml. Na fórech a v recenzích není o chybě se sněhem podle všeho, hledal jsem fakt pečlivě, ani slovo. A jestli takový zásah do díla je vůbec na místě. Bylo to především v zájmu těch, co byli v době, kdy tohle CC hodilo na FB, kupujícími, aby se zajímali, co dostanou do rukou a jestli o nějaké opravy vůbec stojí.

    Já se na ta ostatní vydání hned podíval a nezdálo se mi, že to je chyba, ale jednak jsem si úplně jistý nebyl, jednak ta "oprava" zase není nic, co by nějak ten komiks ku***lo (a ten doplněný sníh vypadá pěkně), takže si jen kvůli tomu zakládat účet na FB, abych to někam psal, to se mi nechtělo. Až když to vyšlo a já se rozhodoval, zda koupit, či nikoliv, jsem se na to podíval znovu a hledal další informace (a našel tu časovou osu, na kterou jsem dal odkaz) a pak došel k závěru, že to chyba na 99,99 % není. A to už byl ten komiks dávno na světě.

    Na tom ranči si pak s tím sněhem hrají děti, je tam vidět, že z něj mají radost, takže další vodítko, že ten sníh prostě napadl náhle, jako kdyby třeba u nás zapršelo a děti se radovaly, že z nebe padá síra. ;-) (A tak jsme se po návštěvě paní učitelky poprvé koupali ve vodě.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:43A zrodí se hvězdy...
    Díky zmínce v Pindárně o českých SFX u Comics Centra jsem si uvědomil, že jsem původně, když jsem se sem regnul, chtěl napsat komentář ke Hvězdám (ale k vydání od Crwe) a dát najevo nesouhlas s "opravou" ze strany Comics Centra, ke které se CC uchýlilo v tomto jejich vydání. Protože jsem to neučinil a v Pindárně jsem to naťukl, tak činím teď. Takže, o co šlo.

    Na FB CC před vydáním A zrodí se hvězdy napsali: V originále nedávala nezasněžená krajina, v návaznosti na další panely, smysl. Řeč byl o sněhu na farmě (sešit č. 8), kdy CC přidali i ukázky z komiksu.

    1. I kdyby to smysl nedávalo, je to v původním díle (v sešitech, knihách i v kompendiu), takže by to mělo zůstat beze změny, aby i český čtenář dostal to, co všichni ostatní na světě.

    2. To jako v CC předpokládali, že si kreslíř nakreslil na jedné stránce ranč bez sněhu, na další z plezíru přidal sníh, jen tak, protože ho to zrovna napadlo? Nebo sníh nakreslil kreslíř podle scénáře autora, který si do scénáře napíše, že zničehonic se na ranči objeví sníh, aniž by k tomu byl důvod? A kreslíř to bez řečí načmárá, aniž by se scenáristy zeptal, jak to vlastně myslel? Že si pak ranče bez sněhu a následně se sněhem o kousek dál autor nevšiml, když si hotový komiks prohlížel, nebo si toho ani nevšiml někdo z nakladatelství? Aby si toho, že ten nesníh - snih nedává smysl, konečně všimnl nakladatel z České republiky, a přidá sníh i jinam, aby ta pasáž konečně po všech těch letech dávala smysl, když to do té doby všichni, včetně autorů, přehlíželi? No, vyloučit se to nedá, ale spíš se dá předpokládat, že ten sníh tam nebyl a pak byl z nějakého důvodu a žádných "oprav" nebylo potřeba.

    3. Ranč, na kterém se partička sejde, je v Coloradu. V Coloradu v březnu a v dubnu sněží nejvíce za celý rok (statistiky lze najít), v květnu sem tam zasněží taky, jako tam občas přijde sněhová přeháňka v červnu a sníh pár dnů vydrží. Takže nenadálé sněžení, ke kterému došlo v komiksu, tam je naprosto běžné a normální. Ale především to naprosto souhlasí s tím, co je pak uvedeno ve zvláštním vydání toho časopisu, který byl vydán k deseti letům od událostí, o kterých ten speciál je (začíná tím druhý díl vydání od Crwe, v originálu je to sešit číslo 9). Je tam jasně napsáno, že se všechny ty události odehrály v následujících dnech a týdnech po razii na coloradském ranči, kdy výročím té hlavní události v Chicagu je pak červenec, takže se bavíme o dnech a týdnech od razie na ranči do července. Zde odkaz na část toho časopisu, kde se o dnech a týdnech píše: Vpravo dole.

    Takže "oprava", která nacpe sníh na všechny panely s rančem, indikuje, že je na tom ranči zima, možná maximálně březen až duben. To pak ale nesedí těch pár dnů a týdnů, o kterých se v časopisu píše. Nebo "oprava" cpe sníh do období, kde sníh sice je, ale jen občas, což je pak v rozporu s tím, co nám tím sněhem autor a komiks sdělují - že je květen až červen, kdy rozhodně tolik sněhu, jako bylo v úpravách od CC (ukázky byly na FB), v reálu ani náhodou není, a pak zase nedává smysl to, co se píše v tom zvláštním čísle časopisu.

    Na fanouškovských stránkách autora jsou události z Hvězd pěkně sesumírované a vyplývá z nich totéž, co píšu, tedy že sraz na ranči proběhl na konci jara. Kdy náhlé zasněžení ranči odpovídá počasí v Coloradu. Jakékoliv změny tak jsou když ne nesmyslné, tak minimálně zbytečné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 18:45Ozvěny (sběratelská verze)
    Fimi: To není povinnost obhajovat své hodnocení, nebo uvádět důvody. A on hlavně nepsal, že to je špatné, ani že jde o slabý průměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.5.2022 22:53Ozvěny (sběratelská verze)
    Gocek to ohodnotil (slovně), není povinnost hodnotit hvězdama, je to možnost. Navíc mohl komiks číst v zahraničním vydání a na rozdíl od některých zdejších chápe, že české a zahraniční vydání není totéž, takže to české, které nečetl, hodnotit hvězdama nebude, a jen napsal svůj názor na samotné dílo.

    Ale jestli někdo vyloženě vyžaduje hvězdičkové hodnocení za každou cenu, tak já tomu dvě hvězdy z online čtení, které v mém případě proběhlo asi před osmi lety, klidně dám. S tím nemám nejmenší problém. Ale někteří sektáři asi mít budou.

    Fimi: A ty čekáš jinou odpověď než kladnou? Protože to buď fakt četl, nebo nikoliv, ale pak to asi těžko přizná, když napsal ten komentář, který napsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.1.2022 14:01Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    deefha: Jsem si dělal srandu ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.1.2022 00:08Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Ježíšek možná, ale já ne, protože to nemám. Třikrát to mít nemusím, nechávám si komplet 1. vydání a pak komplet 2. vydání v pevné vazbě. Když se ptáš na rozdíly a k dispozici je kompletní jen to nové vydání, tak předpokládám, že nějaké starší vydání už máš. Můžeš si podle pár stránek ukázek tady nebo na webu CC udělat porovnání. Rozdíly v tom překladu jsou, ale ne nějak zásadní. Ta nová grafická úprava se má týkat efektů (bum, křach, mrdymrd), které jsou v češtině. Bonusy těžko, když mají všechna vydání stejný počet stran a v těch předešlých žádné extra bonusy nebyly, jen pár kreseb. Jo a ještě jedna změna tam je, ale to je známá věc, protože se o tom už stejně baví na zahraničních fórech a je to dnes už naprostý standard, který se bere za samozřejmost - v celé sérii jsou z dvou původně bělochů uděláni černoši. Je to myslím ve 3. a pak 6. dílu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.12.2021 15:25Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Matthew: Minimálně u druhého a třetího sešitu je to číslo koncem kapitoly, ne začátkem. U čtyřky už je to normálně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 17:01Jágr, legenda
    yogi: A nezapomínej na tohle, to byl zásadní obrat v Jarynově kariéře, díky kterému získal čtyři Art Rosse v řadě (po tom prvním ze zkrácené sezóny). Jsem zvědav, co vše tam bude o událostech kolem Světového poháru '96, kdy se v kabině hádali hráči s milionovýma kontraktama o tenisky od sponzorů a skoro si rozbili huby :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 16:52Sešit plný průšvihů
    Je to bomba, na, dejte si taky! :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.11.2021 16:29Jágr, legenda
    Buď Stanley Cup a Hart Trophy, nebo Stanleyův pohár a Hartova trofej.
    Mario Lemieux čárka držitel...
    Buď Po seknutí od Adama Gravese, nebo Po Gravesově seknutí.
    Přijít o pátého hráče v souvislosti s vyloučením (budou hrát v oslabaní) jsem ještě nikdy neslyšel a nečetl.
    Na jedné straně pittsburské, na jiné pittsburghští.

    Tohle mě docela dost varuje. Aby ten komiks nebyl plný chyb v souvislosti s fakty. Jako například tento komiks, kde těch chyb je tolik, že to skoro vypadá jako záměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2021 14:10Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Hnus fialovej a to doslova :-)
    Jsou aspoň desky totožné s 1. vydáním, nebo i tam je změna?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 16:18Z neznámého světa a další příběhy
    Tak kdyby z toho nezačal dělat Kapis kovbojku, tak ten rasismus vezme stejně jako informaci, že v zimě je zima a tím to hasne. Jestli jsi nemyslel ty strany barikády obecně, baatcho, ale je to myšleno k diskuzi, tak já nestojím na té straně barikády, na které mě asi Kapis vidí, nejsem žádný angažovaný antirasista (i když za rasistu se nepovažuju, ale kdybych náhodou byl, tak se s tím už nějak smířím). To aby mě, nedej bože, měl někdo za poklekávače.

    Že se HPL v USA (nebo celkově v anglině) cenzuruje nebo aspoň upravuje jsem nevěděl (naštěstí mám ještě staré vydání, včetně nejrůznějších audioknih), ale tomu už se dnes asi málokdo diví. Na stranu druhou, já bych taky nepřijal bustu sebelepšího autora, pokud by měl na mě jako Čecha/bělocha kecy a byl bych rád, kdyby se o jeho protičeských či protibělošských tendencích vědělo.

    U nás je to ale s některými autroy či díly přece podobné, některé knihy, například Jedovatá houba, Mein Kampf a asi několik dalších, jsou taky kontroverzní kousky. U některých to řešila i policie, kdežto v USA si lidi typu Davida Dukea vesele přednášejí. Oni nemají zkušenost Evropy, my nemáme zkušenost americkou, takže by to chtělo i víc respektu a pochopení. Když ne přímo k tomu šílení spojenému s BLM, kdy je nepřítel každý, kdo nepoklekne, tak aspoň k tomu pohledu, kdy se o rasismu v souvislosti s některými autory mluví. Ona ta historie, kdy černoch byl brán skoro jako zvíře a ne člověk, byla docela dlouhá a jak rajot nadhodil tu knížku, tak v tom mnozí Američané žijí dodnes. ty staré pořádky by rádi vrátily.

    Přimlouvám se za zlatou střední cestu, kdy se dozvíme, kolik černochů ten či onen autor šikanoval, kolikrát napsal slovo na N, a ať si to pak lidi přeberou podle svého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 00:58Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A co teprv takoví, co o sobě ani nevědí, že rasisti jsou. Tam už se to sakra komplikuje!

    vita: Vždyť jo, nikdo z nás tří, co jsme ten rasismus nadhodili, a to ještě když na to přišla řeč, přece nechceme, aby čtenáři před čtením po vzoru fotbalistů poklekli, nebo aby Loveraftovy knihy spálili. (Já to teda chci, jenom jsem to nenapsal, to si schovávám na další kolo.) Jen jsme uvedli, že rasistou byl, na což je poměrně dost důkazů. Ale zase je fajn, že ta jeho žena, na kterou vlezl až po důkladném prostudování procesu ošusty, byla Židovka ukrajinského původu a že byl tím pádem Mistr schopen kompromisů. To z něj dělá, aspoň v mých očích, velkého člověka!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.9.2021 22:55Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Nejde jen o jeho dílo. Projevoval se i jinde.

    Nikdo ti přece nebere, jak hodnotíš HPL nebo jeho dílo,. Tady jen padlo, že byl rasista. Ani ho kvůli tomu nikdo neoznačil, tedy nehodnotil, jako horšího člověka nebo spisovatele. K žádnému hodnocení, kritice, k soudům o něm jako spisovateli nebo člověku vůbec nedošlo, a to ani náznakem. Jen došlo na konstatování.

    Jeho vyjádření byla rasistická tehdy stejně jako jsou dnes. Definice rasismu se za tu dobu nezměnila, je to stále přesvědčení o nadřazenosti rasy (tedy etnika) nad jinou nebo jinými jako základ pro společenské uspořádání, kdy jedno etnikum nemá kvůli svému původu stejná práva proti etnikům jiným. (Méně práv, segregace, pronásledování apod.) Ty jsi pak na to narouboval věci, které s tím vůbec nesouvisejí a zasadil to do nějakého antirasistického tažení, kterého jsme my tři, hlavně teda GWB, podle toho co mu několikrát podsouváš, asi součástí. Hej, padlo slovo rasista, takže teď musím napsat několik odstavců o sochách, neziskovkách, studentech genderových studií, BLM, iluminátech, čipování, 11. září a ty, kteří s tím rasismem přišli, varovat, že i oni mohou brzy skončit v koncentráku, lidi bděte!

    GWB nikoho s nikým nesrovnával, jenom použil tvou argumentaci, tedy posuzování starých postojů dnešní optikou a položil ti v té souvislosti otázku. Jinak k tomu otisku doby, k součásti rasistické společnosti apod., jak píšeš, to je sice pravda, na druhou stranu je docela dobrý zamyslet se nad tím, co je v souvislosti s rasisty té doby a rasistickou společností příčina a důsledek. Což taky souvisí s tou otázkou od GWB, na kterou jsi neodpověděl.

    trudoš: Nikdo nikoho tu neodsuzuje , kromě toho označení se tu HPL nijak jako člověk nebo spisovatel nehodnotí, po soudech tu není ani stopy. Na vyhodnocení toho, co Lovecraft psal, nejsou potřeba názory někoho jiného, tam si stačí ty kousky dopisů přečíst a je to celkem jasné jako je jasné, že Švorcová byla komunistka. Co byla, té se to drží i po smrti.
    A jak se pozná rasista bez osobního setkání? No třeba podle toho, že zastává rasistické názory? Pokud někdo má názory vycházející z nějakého přesvědčení, ideologie, tak se k tomu přesvědčení či ideologii svými projevy, výroky nebo chování, hlásí, ať už vědomě nebo nevědomě. Je pak rasista, komunista, věřící a tak dál.

    Ta má otázka zůstává: Jak se pozná rasista při osobním setkání?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.9.2021 23:09Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Takže, v té vaší korektnosti, by asi bylo vhodné trochu více používat vlastní hlavu a malinko si to zasadit do kontextu a když už tak tvrdit, že Lovecraft žil v rasistické společnosti, kteréžto byl víceméně přirozenou součástí a zastával její mainstreamové názory.

    Tak to pak ten, který s těmi názory souhlasil, byl rasistou, a ten, kdo ty názory nezastával, ať už to dával najevo nebo ne, rasistou nebyl.

    Že by mnozí rasisti z minulosti dost možná nebyli rasisty dnes a je vůči nim krapánek nefér z nich dělat původce všeho rasistického zla, jak se v poslední době bohužel sem tam dělá, to se dá akceptovat. Ale to přece nic nemění na tom, že jejich (myslím obecně, nepíšu konkrétně o HPL) postoje jsou rasistické, a to nejen z pohledu dneška. Už z pohledu tehdejšího, kdy rasismus (ač se tomu asi říkalo jinak), bylo přesvědčení o nadřazenost nějaké rasy. Někteří to zastávali a dávali najevo svými názory na "negry" a příslušníky jiných ras, jiní nikoliv, nebo proti rasismu i aktivně vystupovali. Ti první byli rasisty, ti druzí nikoliv. Debata o CO pak není na místě, tam je to buď ano, nebo ne, a je to odlišitelné. baatcha a GWB tvrdí ano (ty konec konců nepřímo také), to PROČ a JAK je na možnou diskuzi, ale s tou nikdo nezačal, abys HPL "optikou doby" obhajoval.

    trudoš: Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.

    Jak se pozná při osobním setkání rasista? Se představí jako Pepa Novák, zahajluje, oblíkne mundúr členů KKK a zbičuje prvního černocha, který půjde kolem? :-D Než osobní setkání, při kterém vůbec z dotyčného nemusí vypadnot názor na to či ono (nebo vypadne schválně názor jiný, než který má), nejsou více vypovídající názory dlouhodobě prezentované? Píšu obecně, ne konkrétně o HPL.

    Abych napsal i něco k HPL, když se o něm debatí: Není právě ten jeho vidlákovský rasismus důvodem, proč máme Mistra všichni tak rádi? (Byly doby, kdy nebylo nutno k vtípkům, sebevíc blbým, dávat ani smajlíka, ani dodávat poznámku, jelikož ty ty doby už jsou asi nadobro pryč, tak poznámka bez smajlíka: Dělám si prdel.)

    baatcha: Spíš než gay byl asexuál. Což je ale pro nás bílý nadržený hetero chlapáky totéž, takže ti to uznám ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    Ohledně Man-Thinga a Swamp Thinga určitě nejde o odpověď ani jedním směrem, bez ohledu na to, že jeden vyšel dřív:
    https://comicvine.gamespot.com/profile/mtharman/blog/an-interesting-story-behind-the-man-thing-and-swam/73693/
    https://comiccoverage.typepad.com/comic_coverage/2007/10/which-came-firs.html
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.7.2021 00:13NANITS chronicles
    yogi: Stejné číslo neznamená stejnou dobu. Ale že se regli po sobě, což může být klidně několik hodin až den. Což odpovídá tomu, co píše MaceLinda o týpcích, co se někde objeví, i tomu, že na toho týpka pak někdo z profilu vytvořeného čistě pro rekaci i reaguje.

    Vidím to ovšem podobně. Jeden člověk, co se snaží vyvolat flejm. Nebo testuje, zda se přijde na to, že to je jeden a tentýž člověk. Lidi jsou různí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2021 00:26Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Dostanu komplet k Vánocům, takže teď rozhodně nemohu sloužit. Plus zbývající díly 2. vydání v pevné vazbě, které mi chybí a nehorázně mě to štvalo, a to budou ještě zatavené. Já su tak šťastné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2021 17:34U283
    czeeri: My to také v jistém ohledu brali jako investici, tak to byste měl mít také na paměti.
    Když si někteří překupníci hrají na investory, tak by měli mít na paměti hlavně oni, že jsou to jejich prachy a na tom, zda se zhodnotí, mají zájem jen a jen oni. Nikdo jim nepůjde na ruku jen proto, že si to přejí nebo to díky tzv. nepsaným pravidlům předpokládají.
    A ohrnovat nos nad odznáčkem s českou vlajkou, to už je hodně silná káva, to vám teda povím!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:34NANITS chronicles
    Ogre: Jsme na tom podobně. Něco mi chybí. Jo, už vím, komiks mi chybí! :-D Čekám už docela dlouho na zaslání nového kusu, přes 14 dnů. Zítra budu volat nebo psát.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 20:14NANITS chronicles
    Epocho, ty obálky budou jeté stále, když obal nebude natěstno s knihou a kniha bude mít možnost se hýbat! ;-)

    Posílal jsem jim to už minulý týden a ještě ani zpráva, že to je podané a na cestě ke mně :-( Kdybych si stěžoval, že se mi nechce nikam chodit, tak už to mám možná dávno doma. Dvakrát :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 21:58NANITS chronicles
    Koukám na stream a k epilogu - ten do té doby jen dobrý zážitek povýšil na výborný a donutil mě hned k dalšímu prolistování a později přečtení. To propojení zážitek umocnilo a o to víc jsem nadržen na pokračování. A bude to hodně dlouhé čekání :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:15Requiem: Upíří rytíř #03
    Přesně tak, na crewním webu. Asi tak pětkrát ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:16NANITS chronicles
    Ty likvidace se dělají jednou za půl roku, za rok, ne kvůli každé knize.
    Milo: Tak u MB je to věc MB-tiskárna, tady už je to vztah nakladatelství-čtenář.

    Kdyby někdo chtěl řešit ten komiks, tak může začít třeba tím, že si přečte komentář z 8.6. 21:11 ;-) Mě by to fakt zajímalo, jak na vás ta kresba působí a jestli ta odvařenost z díla není z velký části způsobena tím základem, ze kterého NANITS vychází. Jinak, už by to docela chtělo pokračování, mám tak trošku absťák. Tak co třeba příští týden v úterý? A další díl přespříští týden v pátek. Pak jsem ochoten na další díl počkat. Tak 14 dnů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:00NANITS chronicles
    Hawwwran: Ten komiks pošli nějakému kámošovi a on za tebe s ním dojde na poštu! Dneska to máš zadarmo, ale příště si za tyhle rady něco naúčtuji.

    Knihy se určitě likvidují (nebo měly by), a pro potřeby účetnictví u toho musí být někdo nevím odkud, aby vypracoval protokol/úřední záznam/prostě lejstro. Tohle by asi zodpověděl mistr Scarface.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.7.2021 00:13Pindárna
    Anglická klasika. Před zápasem se viděli s pohárem, v ulicích fanoušci dělali bordel a třískali se mezi sebou, v zápase pak přišlo tradiční bučení a když došlo na penalty na posvátné půdě ve Wembley, tak byly výsledkem protažený anglický ksichty :-D Tam už k dokonalosti chyběl jenom Chris Waddle, aby to utěšování hráčů mohli s Garethem jet v tandemu. Lineker zatím ani písmenko :-D Prohrát na penalty, zase, doma, zase, krůček pod vrcholem, to je bude dlouho, předlouho strašit. Nemohlo to dopadnout lépe.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.7.2021 14:36Pindárna
    GWB: Messi je bůh. Nuno Goméz je jako přezdívka fajn, ale pár lepších se nabízelo. Třeba Petr Gabriel! :-D

    Lineker včera kolem 18. hodiny nahodil tenhle tweet.

    Tím chce říct, že kdyby rozhodčí přehlédl "faul" zprava, tak následoval "faul" zleva? To je neuvěřitelné samo o sobě, v kontextu těch žvástů o nepenaltě po loktu v obličeji Schicka a jeho neustálé kritice simulování to je jak z dílny prvotřídního twittertrolla a ne bývalého špičkového fotbalisty a televizního moderátora na BBC. Co jsou ti Angláni za klauni?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2021 22:55Pindárna
    Těmi tresty jsem myslel hraní bez diváků. To by UEFA jako pořadatel Eura potrestali sama sebe.

    GWB: Podle těch obrečených Poláků a komentářů k některým komiksům s náboženskou tématikou bych spíš tipoval, že jsi měl za vzor Roye Keana nebo jiného Ira ;-)

    Vzpomínám si na diskuze (pár jsem si jich ještě pro jistotu před chvílí projel) po zápase se Skotskem, kde Rezek udělal něco podobného a lidi sice byli rádi, že máme pro boj o baráž ME díky tomu lepší pozici, ale docela dost to filmování odsoudili a nemálo lidí i psalo o tom, že je lepší nepostoupit, než abychom se na EURO dostali takovým trapným způsobem. Projíždím si anglické diskuze a i když se sem tam najde někdo, kdo to hodnotí jako zářez Dánů, tak je tam spousta keců o hejtrech (teď jsem měl na chvíli pocit déjà vu), jak se měří dvojím metrem (kvůli tomu přímáku, ze kterého padl gól) a další podobné bolestínské řečičky a celkově to vykresluje Anglány přesně naopak, než jak by si asi oni přáli, aby je svět vnímal. Aby se vzdali finále po nich nikdo nechce, ale uznat, že to nebylo úplně košer a lepší by bylo postoupit čistě, zas tolik nestojí. Kéž by jim Italové natrhli v neděli rusutur minimálně o tři fíky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2021 20:04Pindárna
    Black Dives Matter! :-D

    Tyhle zářezy, které se ve fotbale děly a dějí a dají se vždy okecat tím tradičním "rozhodčí si to obhájí", samostatně mohou vypadat jako shoda náhod, ale když se to hodí na papír, tak je krásně vidět, že protežovanými týmy jsou většinou domácí a velké, ekonomicky zajímavé země, které jsou často i pořadatelem. Dvě korejské frašky na MS 2002 jednoznačně vedou a asi nikdy nebudou překonány (vzhledem k nedělnímu zápasu v to hodně doufám), přes držku vždy dostávají menší a slabší.

    Dovedu si představit, co by se dělo ze strany Anglie (a některých jiných), kdyby tahali za kratší konec nebo prohrávali a k tomu diváci bučeli na jejich hráče tmavé pletí nebo ten laser mířili na brankáře tmavé pleti. Že by se toho nesnažili využít nebo z toho po zápase neudělali kauzu jako prase moc nevěřím. Celkově mě takový postup Anglie sejří, není to férové, bez ohledu na to, že Anglie byla aktivnější, na to se nehraje. V neděli píská stejný rozhodčí, který pískal naše čtvrtfinále a u videa sedí Němec. Jestli to má Anglie vyhrát, tak ať je to aspoň jasné a čisté vítězství, ne aby rozhodující byl další sporný moment. Chci ale vidět radostí jančit Vialliho s Mancinim.

    V sobotu jsem byl zklamán z prohry českého týmu, basketbalisti mi to vynahradili, dneska jsem nakrknut z postupu Anglie, vynahradila mi to Plíšková. Takže musí v sobotu prohrát buď Plíšková, nebo potom Argentina, aby mi to Itále večer vynahradila. Finále Copy se hraje v Brazílii, takže se přímo nabízí, kdo to odskáče ;-)

    Milo: Nejen Anglie býla zvýhodněna. Dánové hráli všechny zápasy ve skupině doma. Osmifinále Anglie hrála doma, Dánsko ne, ale Anglie si to musela nejdřív uhrát a vyhrát skupinu, neměla to garantované. Formát letošního Eura některé týmy zvýhodňoval, jiné vyloženě znevýhodňoval, ale za to Anglie nemůže, je jednou z těch zvýhodněných zemí a dokázala toho dokonale využít. Na rozdíl třeba od Němců. Že se pak zápasy od semifinále hrají v Anglii už pak výhodou je, ale někde se to hrát musí, stejně jako se takto pořádala jiná Eura, kdy byla minimálně jedna země na celý turnaj doma. Pokud jde o tresty, tak pořadatelem Eura je UEFA, není to jako pohárové zápasy nebo zápasy kvalifikace, aby bylo možno trestat za tyhle prohřešky svaz.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.7.2021 00:34Pindárna
    Tak machr přes penalty Lineker čile tweetuje, ale k té penaltě se nevyjádřil ani na dotazy lidí. Jindy s nima rád diskutuje a přesvědčuje je o tom, že má pravdu.

    Když je ve vápně kontakt a rozhodčí pískne, tak VAR nemůže zvrátit rozhodnutí na place, to beru, protože VAR má měnit rozhodnutí jen u 100% jasných situací, což tam, kde kontakt, ač minimální, není. Ale zcela určitě může doporučit rozhodčímu se jít přesvědčit, zda penalta má opravdu být, ne? Proto tam mají tu obrazovku. Nebo rozhodčí sám se může jít ujistit. A ty dva míče, to jsem jenom čekal, kdy se přestane hrát a ono nic, prosvištěl to kolem druhého vesele do vápna a natáhl se tam :-D Tak jak jsem rozhodčí chválil, tak je tady tenhle nešvar zase. A zrovna v zápase domácích... Asi stejná náhoda jako na MS 2002. Dřív to bylo běžné, ale už to vypadalo, že fotbal je konečně dál a tyhle situace se nebudou opakovat. Tak bohužel není a některé věci se nemění a měnit asi nebudou. Jestli to Italové nevyhrají jasně, tak mají problém, protože se půjde anglickému štěstíčku naproti.

    A tohle je teda na pěst, i když to Schmeichel asi ani nezaregistroval.

    Zítra se podívám na Kožené slunce, v pátek na Vyšehrad, v sobotu na Argentinu s Brazílií a v neděli na finále Eura.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.7.2021 23:20Pindárna
    Mikei: Bylo to fajn. Ohledně Anglie s Dánskem jsem si běhém té skoro minuty, kdy se hrálo nad rámec nastavení, říkal, že v prodloužení tam někdo padne a pískne se. No, stalo se. Jsem zvědav, co na to machr přes penalty pan Lineker.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.7.2021 18:08Filmový a hudební klub
    Zemřel Richard Donner.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2021 20:25Pindárna
    yogi spoilerSchick a CR7 po pěti, nejblíž jsou Sterling a Dolberg, kteří mají po třech. Přál bych mu to. Jsem zvědav, kolik hráčů bude v ideálních sestavách Eura. Vaclík pro mě zatím mezi nejlepší trojkou brankářů.yogi spoiler
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2021 20:16Pindárna
    yogi spoilerTu akci měl nechat rozhodčí dokončit, zvlášť když během nastavení sám popoháněl Dány, aby nezdržovali a vhazovali. Škoda toho prvního rohu, kdo ví, jak by to jinak dopadlo. Vystoupení na ME více než dobré, výsledek nečekaný a jsem spokojen, ale škoda, podle mě to dneska šlo. Tři ze tří semifinalistů jsou celky, které hrály velkou část turnaje doma, Anglie tam má nakročeno taky. Fandím dvojici Vialli a Mancini, stejně jako v dětství.yogi spoiler
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2021 18:51Pindárna
    Tak Grygeru Bořila ven a čekám obrat.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2021 18:05Pindárna
    Tak když Čapoun nahodil tu zajímavost se 47. duelem ME a 47. duelem MS v hokeji (taky ČR-Dánsko), tak já ještě k tomu, co už jsem napsal ohledně těch podobností, dodám, že na ME byly zatím největšími úspěchy pro ČR (předtím pro Československo) turnaje, které se odehrávaly v Bělehradu a v Anglii, takže i ve Wembley. Na tomto ME od semifinále výš už jen ve Wembley. Dnes se hraje v Baku, předtím v Budapešti. Ta béčka plus Wembley jsou naprosto jasná. No a Glasgow je tam jako připomínka událostí z jara, kdy má ČR Evropě a hlavně Británii co oplácet. S Dány na ME ČR zatím 2:0 a 3:0. Takže hned dvakrát do třetice všeho dobrého.

    Kvůli pověrčivosti: Věřím v další jedinečný výkon jako proti Anglii v kvaldě nebo proti Belgii v další kvaldě nebo proti Nizozemcům v osmifinále a v postup. Strašně to těm underdogům přeju.

    Za Kúdelu, za národ! (A do prdele.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2021 02:39Pindárna
    yogi: BB art vydal hodně knih o fotbalu. Třeba velmi známou Faul! od Jenningse a je to opravdu "veselé" čtení. Ti Hrdinové jsou přecpaní faktickými chybami, bohužel. Napsal bych, že je tam chyb jak nasráno, ale slušné vychování mi to nedovolí.
    O Bergerovi začátkem 90. let vyšla útlá knížečka Hóóónza Berger. Ve stejné edici pak známá Pospíchalova kniha Fotbal nemá logiku. Z první si moc nepamatuju, druhá se mi hodně líbila. Štve mě, že u nás nevyšla jediná kniha o Zdeňkovi Zemanovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2021 21:58Pindárna
    Vedle Fotbalové horečky je slušnou knihou i Hlavně nespadnout! Je to trošku odvar, ale kdo chce nášup v podobném stylu, tak určitě nebude zklamán. A v tom, že se kniha týká klubu z nižších pater tabulky je o to víc zajímavější.
    Jak si vůbec vede z pohledu fotbalových fanoušků komiks Singl? Je tam toho fotbalu dost, aby se to dalo brát jako fotbalový komiks, nebo je to jen doplněk?

    Italové s Belgií paráda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.6.2021 21:33Pindárna
    Milo: Podle mě to rozhodně nevyznívá tak, jak píšeš, ale tak, že sledování sportu je méně náročné než sledování esportu, tudíž je přístupné i lidem s půlkou mozku, na rozdíl od esportu. Ale i kdyby tomu tak bylo a opravdu to vyznívalo tak, jak píšeš, tak i potom je to pořád na hony vzdálené tomu, co SoK napsal a na co pak Zack reagoval. Tedy "musíš být zákonitě primitiv, který se na to dívá jen proto, že by nedokázal sledovat hraní počítačových her."
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.6.2021 20:20Pindárna
    Chtěl bych vidět a číst reakce Angličanů, kdyby jim někdo bučel při hymně, co všechno by v tom byli schopni vidět.
    Fotbal nic moc, Jogi jako obvykle pobavil, i když to bylo z jeho strany takové polovičaté ;-) Anglie hraje dost hnusně, ale vyhrává, takže by se mohla dostat daleko. Koukat na tohle mě ale vůbec nebaví, vyloženě mě ty jeho pracky iritujou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.6.2021 18:18Pindárna
    Mikei: Zápasy úchvatný, gólů jak nakadíno, ale šlo to nějak mimo mě, jak jsem se emočně vyždímal v neděli a mám už v hlavě Dány. Frantíkům chyběla hladovost. Teď jsem už ale na Němce s Anglány nažhaven, to je další díl nekončícího seriálu a hraje roli tolik věci mimo fotbal (předchozí velké zápasy atd.), že to nejde neprožívat. Podle mě to dopadne fiaskem jednoho z týmů, nic těsného to nebude. A poprvé v životě přeju Němcům.

    Jinak zatím jsou skvělí rozhodčí, nepamatuju turnaj, kde by se prakticky neřešily chyby. Ta penalta v zápase Francie s Portugalskem byla divná, ale byl to snad jediný větší přehmat. VAR není extra nadužíván, když je použit, tak pro zvrácení nebo potvrzení toho, co zvráceno nebo potvrzeno být podle pravidel musí, takhle by to mělo být. Obávám se, že na MS tomu tak nebude a stále budou mít rozhodčí tzv. prostor pro vlastní interpretace, protože se musí tomu štěstíčku jít naproti a zájmy sponzorů jsou zájmy sponzorů, že jo.

    U některých komentářů jsem si vzpomněl na diskuze k MS v rugby (2011 nebo kdy), kdy se diskuze týkaly hlavně a především toho, jak je fotbal blbej, jak se tam simuluje, jak se hráči přou s rozhodčími atd., rugby samotné skoro nebylo probíráno :-D

    Zack: Tohle pletení a čtení toho, co nebylo psáno, se tu děje docela často, časem si na to zvykneš ;-) Když už jsi to nadhodil, tak já na hraní jiných lidí koukal kvůli vztahu ke hře než k lidem. Moderní hry jdou mimo mě, takže na to nekoukám, ale hrát třeba FIFU nebo jiné sportovní hry, tak to budu sledovat. Ta vazba na lidi/tým by už pak asi přišla sama.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:05Pindárna
    Ale pozor, kucí, to není zdaleka vše!

    ME 88 vyhrálo Nizozemsko. ME 92 Dánsko. ME 96 (konalo se v Anglii) Německo. ME 2020 vyhrála Francie. Ve finále byla Itálie. ME se konalo v Belgii (a v Nizozemsku). Jestli nevíte, kam směřuju, tak se koukněte na pavouka letošního ME ;-)

    A další zajímavost. Výsledky ČR na ME. 96 - finále. 2000 - skupina. 04 - semifinále. 08 - skupina. 12 - čtvrtfinále. 16 - skupina. Finále, skupina, semifinále, skupina, čtvrtfinále, skupina, letos zase postup. Finále už bylo, semifinále taky, čtvrtfinále taky. Chybí dva výsledky. Jeden z nich, osmifinále, to už letos být nemůže.

    Mikei: Coufal překvapivě sem tam udělal chybu, chyboval snad nejvíc z celého našeho týmu . Taky doufám, že Franco do sestavy nesáhne a nechá stejnou na Dánsko. V týdnu se na ten zápas podívám ještě minimálně dvakrát. Už začala klasická trenérská přestřelka, kdy si navzájem chválí týmy a pasují se když ne do role outsidera, tak týmu, který nemá nic jisté :-D Dánsko je asi o třicet míst výš v žebříčku, favority jsou oni a můžou to okecávat jak chtějí. A z hlavy si ty dva poslední výsledky a kanonády prostě nevymažou. Podvědomě nás podcení a to bude jen a jen dobře.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2021 23:39Pindárna
    Na ČT ve studiu po zápase Belgičanů říkali, že to je přesně 17 let od našeho čtvrtfinále s Dánskem, a taky byla neděle :-D Já přidám, že v tom roce (2004) vyhrála Stanley Cup Tampa a porazila Calgary, kanadský tým. Po deseti letech se tam kanadský tým dostal, když předtím se do finále naposledy dostal Vancouver v roce 1994. Letos je ve finále kdo? Tampa. Kdo ten druhý? Montreal. Kanadský tým. Po kolika letech? Po deseti! Kdo tam byl před těmi deseti? Vancouver! Hrát se bude zase od šesti, zase ve městě na B, zase o víkendu (jen místo neděle sobota). A jak jsem zmiňoval cestování, že by mohlo hrát roli, tak Dánové sice museli na osmifinále letět jinam, ale bylo to jen za roh, do Amsterdamu, ta první pořádná štreka je čeká až teď, stejně jako čekala Nizozemce. Kteří předtím hráli v Amsterdamu, stejně jako Dánové. Hele, tohle nemůžou být náhody!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2021 22:20Pindárna
    Mikei: Tak vstřebávej zodpovědně a nemíchej! :-D

    De Bruyne končí, Belgie s Itálii podle mě též. Bude moc chybět a Itálie znovu nezaváhá a půjde dál. Jestli teda Belgie vůbec postoupí, od toho zranění to je od nich slabší.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2021 21:07Pindárna
    Toho Vaclíka jsem naštěstí neviděl, protože jsem na jednom ze svých hafanů zmerčil klíště a musel jsem zasáhnout podobně jako Vaclík :-D Když jsem pak pijáka likvidoval, tak byla ta šance a viděl jsem to až z opakovačky. Nervy by klíštěti jistě poděkovaly. Krásně se na ten fotbalo koukalo, Nizozemci byli favority na medaili, možná na finále.
    V komentáři níž mělo být "Po 17 letech". Pletu si hráče, neumím počítat, k tomu ta zahořklost, mindráky, nenávistné komentáře, měl bych se sebou začít něco dělat.Třeba se stát prezidentem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2021 20:05Pindárna
    :-)


    Po 15 letech konečně zápas na velké akci, na který se bude vzpomínat. Už bylo na čase. Posledně to byli hlavně Nizozemci a pak Dánové, takže... :-) Kromě toho, že je výsledek z říše snů, tak fotbal samotný byl dobrý a hra našich fantastická. Uděluji pět hvězd z pěti.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.6.2021 18:02Pindárna
    Ke komiksům, které překáží: Dávám je do sklepa, suchého, a ještě je dobře balím. Minimálně jednou si je ještě přečtu a pak rozhodnu, jestli je tam nechám nebo si je dám do knihovny. Jednou je někomu chci dát, ale ne nějakým vychcánkům, co to pak obratem budou nabízet za prachy. Takže dětem, do knihovny a podobně. Mám tři starší Saudky ve výborném stavu, to půjde na aukro, až si založím účet. Ale cena nejspíš poroste, tak není kam spěchat.

    Milo: A nepřijde ti ujetý rvát do komiks pindárny EURO? (Přijde mi ujetý rvát do komiks pindarny euro) ;-)

    Čekal jsem překvápko v podobě dvou útočníků (tipoval jsem Vydru) a ono ne , Ševčík bude hrát. Tak uvidíme.
    Strašně chybí Kúdela a s Provodem by to bylo ještě veselejší. Věřím v další jedinečný výkon jako proti Anglii v kvaldě nebo proti Belgii v další kvaldě a v postup. Strašně to těm underdogům přeju.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.6.2021 15:07Pindárna
    Milo: Protože to tu je obecný pokec o čemkoliv a kdyby fotbal nebyl povolen nebo vítán, jako třeba politika, tak mi to Zack dá jistě dříve nebo později vědět. To neudělal, tak s pár lidma plkáme dál.

    Matthew: Vůbec nevím, proč jsem napsal Bořil :-D Jasně, Dočkal. Asi jsem chtěl napsat Bořek Dočkal a prdnul jsem tam Bořila. Jako sešívka si ty dva fakt nepletu ;-)

    Mikei: Taky jsem natěšen. Už jsem viděl článek o tom, že Niozemci by mohli odejít ze hřiště, kdyby se začalo s rasismem (nebo si ho v něčem našli), tak jsem fakt zvědav, co se bude dít, když Nizozemci hodlají hrát s duhovou páskou a v Maďarsku na to asi mají mnozí jasný, odlišný názor.

    kinak: Já spíš hledám důvody, proč by to mohlo vyjít, a fakt si myslím, že šance je, i když menší. Další věc, která by mohla hrát roli a já nezmínil, je domácí prostředí. Nizozemci hráli doma (stejně jako Dánové) a teď poprvé budou hrát jinde. Může je to trošku rozhodit, doteď si jeli svou rutinu, teď to musí změnit. Čeští hráči jsou na to už zvyklí. A Maďaři budou fandit nám jako outsiderům a dost možná ty pásky vyhodnotí jako "provokaci." Před Belgií (kvalifikace) jsem byl taky posratý až za ušima a nakonec jsem viděl jeden z nejlepších zápasů za hodně dlouhou dobu. Třeba to vyjde i v neděli.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 19:47Pindárna
    faster86: Křídový papír. Myslím, že většinou lesklý, matný výjimečně. Gramáž neznám. Jestli se teda ptáš na tohle a ne na nějaké extra detaily.

    K fotbalu ještě: Nizozemci zatím hráli s Makedonci, to je při vší úctě podprůměr, s Rakušany, kteří jsou přece jen o kousek níž než my a s Ukrajinci, kteří se jevili v prvním zápase docela nadějně, ale v tom zbytku už to žádná sláva nebyla, zvlášť s Rakušany to byla dost bída. Myslím, že Skotsko by v té jejich skupině šlo dál a u nás to byl nejhorší tým, výsledkově. Tohle by mohlo hrát pro nás, my víme, kde nás tlačí bota, už jsme byli prověřeni, Nizozemci nikoliv a zatím si nemuseli moc hrábnout.
    V tomhle systému zatím na všech turnajích byl jeden tým, co postoupil ze třetího místa a pak to dotáhl minimálně do semifinále. MS 86 - Belgie, 4. místo. MS 90 - Argentina, finále. MS 94 - Itálie, finále. ME 16 - Portugalsko, vítěz. Letos tam je Portugalsko zase, ale taky ČR. No a to semifinále by po výhře nad Nizozemci nebylo vůbec nereálné... :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:31Pindárna
    Mikei: Byl to děs, hlavně druhý poločas. Kreativní hráče typu Rosický apod. nemáme už delší dobu, ale mně to až tak nevadí, i s tím běháním a umakaným fotbalem se na Anglii doma a hlavně na Belgii krásně koukalo. Za posledních deset let jsem si fotbal aspoň trošku užíval dvakrát. V první půlce kvalifikace na ME 2016 pod Vrbou (plus poslední zápas s Nizozemcema u nich) a v některých zápasech pod Šilhavým, tak jsem i za občasnou bídu vystřídanou hezkým fotbalem, a hlavně dobrým výsledkem, rád.
    Teď se řeší, že by tomu pomohl Bořil, ale tomu nevěřím, ten má nejlepší roky za sebou. A kdyby ho tam vzal a dal do zápasu a ono to nevyšlo, tak se bude vyčítat, že se dávno ví, že Bořil na to nemá a že ho tam neměl vůbec brát. Podle mě Šilhavý pracuje s tím, co má, a i když by to asi mohlo být lepší, tak minulost ukázala, že bohužel i horší. A když to náhodou vyjde proti Nizozemcům, tak pak mi bude všechno jedno, protože šmiknout je jako asi největšího favorita na finále v té naší části pavouka je sen.

    Němce bych si snad i přál, oni asi nejsou úplně v pohodě. Ale je fakt, že Nizozemci mají v hlavách, že na ně umíme, zmiňovaná kvalda pod Vrbou to ukázala. Neměli jsme lepší hráče a dvakrát s náma prohráli. Hrají dobře, asi mají formu, ale nijak dobrá Ukrajina ukázala, že jsou hratelní. Bojím se ale toho, co píšeš, aby se tam vzadu párkrát Nizozemci neprohnali a nebylo to po půl hodině hotové. Už teď se těším, na podobně důležitý zápas jsme čekali devět let od čtvrtfinále s Portugalskem na ME 2012.

    GWB: Švédsko tipuju na překvapení, podle mě půjdou přes Ukrajinu i přes Anglii nebo Německo. Ale před začátkem ME jsem na překvapení tipoval právě Poláky, takže dost dobře možná poletí hned po Ukrajině domů :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.6.2021 20:08Pindárna
    Čtyři body a snad hotovo. Na všech turnajích, kde se hrálo tímhle systémem, zatím výhra a plichta stačila z třetího místa na postup, tak snad to bude stačit i zde. Hra našich se mi líbila. Chorvati mě neoslnili, hrají takový ten španělský chodící fotbal, ale pořád jsou to Chorvati, takže ten bod zadarmo není. Proti Skotsku bych na jejich výhru nevsadil.
    Jestli měl Král nakročeno do West Hamu, tak už nejspíš nemá a už bych byl radši, kdyby nenastoupil. Hložek přemotivovaný a u Kalase jsem pokaždé, když měl na vlastní polovině míč, trnul, co se stane. Coufalovo uklouznutí fajn, máme posichrovanýho někoho ze slovenské skupiny, bral bych Švédy. Kromě supertěžkých vah (Belgie, Itálie, Francie) a těžkých vah (Anglie, Nizozemsko, Portugalsko, asi i Německo, Španěly tam neřadím, zatím) podle mě mohou postoupit přes každého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 19:40Pindárna
    Mikei: Když už sázím na české zápasy, tak zásadně proti. Kdy pak svou prohru beru jako koupení si české výhry a když to nevyjde, tak mám aspoň nápast v podobě peněz. Ale sázím jen pro zábavu, těch peněz nelituji. Kdyby mi šlo o výhru, tak nesázím vůbec.

    ME 2004 a celé to období od poloviny 90. let sportovní fanda bral jako normu. Dařilo se v hokeji, ve fotbale, člověk myslel, že to tak bude pořád a on přišel pravý opak. Aspoň ve fotbale v rámci ME patříme stále mezi elitu, pokud jde o postupy. Snad jen pět nebo šest zemí včetně nás se dostaly na všechna Eura od rozšíření na 16 týmů. Anglie nebo Nizoemci v té skupině nejsou. I to se počítá.

    Koukám na Belgii a podezíral jsem je z pokusu o úmyslné vypuštění, aby se případně dostali na druhé fleka a šli do jiné části pavouka. Tak asi ne. Ten první gól byl fantastický.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 18:57Pindárna
    Mikei: Vůbec. Nevím, co od nich čekat, k tomu jim fandím, takže nejsem objektivní a ten systém, kdy postup ze třetího místa ovlivňuje dění v ostatních skupinách taky moc u takových týmů odhadu nepomáhá. U Francie je možná zaděláno na nějaký problém, tak mi ty jejich tradiční hádky možná všechno podělají. Belgická skupina je rozjetá na 9-3-3-3 nebo 9-4-3-1, čím víc tříbodových na 3. místě bude, tím lépe pro nás. Franco musí Krále nahradit, ten je úplně z formy. Zrovna čtu s trenérem rozhovor v GÓÓÓLu (příloha Sportu, vychází jednou za měsíc) a píše tam, že Brückner se často rozhodoval intuicí a nepředvídatelně sem tam někoho před zápasem vyměnil, on to jako asisten sledoval, tak by do toho mohl taky sáhnout. Blbý sice je, že ono není moc kde brát, ale o moc horší to být nemůže.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 15:18Pindárna
    yogi: Tak zrovna těm nejdůležitějším informacím jako výsledky českého týmu nebo kdo získal medaile se lze asi těžko vyhnout, i když je cíleně člověk nevyhledává. Při MS 2010 jsem to kvůli nedostatku času dělal tak, že jsem si vybral jeden odpolední nebo večerní zápas denně, o víkendu pak kouknul zpětně na to, co podle ohlasů slibovalo dobrý fotbal a zbytek nechal plavat, jen jsem se podíval na sestřihy a na góly. V play-off je už to tempo pomalejší a jsou volné dny, tak se dá vše dokoukat. Když tu bude diskuze k ME pokračovat, tak budu na méďu myslet a hlavním spoilerům, včetně toho, že ME vyhrálo Finsko, se vyhnu. Bosáka jsem míval rád, teď už moc ne.

    Mikei: Abych si sledování trošku připepřil, dal jsem tři tikety:
    1. Itálie - vítěz, Belgie do osmičky a Francie do čtyřky. Kurz 22,95, sázka za 440.
    2. Belgie - vítěz, Itálie do osmičky a Franice do čtyřky. Kurz 19,6, sázka za 520.
    3. Francie - vítěz, Itálie do osmičky, Belgie do osmičky. Kurz 10, sázka 1040.

    Koukal jsem znovu na náš zápas se Skoty a ta obrana je mnohem děsivější, než se jak se jevila při zápasu naživo. Snad mi kluci český v pátek svým výkonem vytřou bulvy.

    Toe: Moc to nezakecávej, je to Kanál kreativních kreatur, takže KKK!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.6.2021 23:30Pindárna
    Mikei: Už s Kúdelou to nebylo nic extra, ale byl tam aspoň on Čelůstka to jakž takž zvládal, když zrovna nešel kolem Lukaku. Ale teď je to bída. Ten Kalas tam nemá vůbec být, hraje druhou anglickou a to je jiné tempo než nejvyšší úroveň. Zima je sice nezkušené ucho, ale pořád hraje ve Slavii a má za sebou dost těžkých zápasů, tak by to s ním snad horší být nemělo.
    Celkově tam týmy na pěkný fotbal jsou, tak se bude na co divat, když už náhodou naši vylítnou.

    Milo_Harwey: Na fotbalu záleží!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.6.2021 22:48Pindárna
    Mikei: U těch Portugalců asi uvidíme až v zápase s Němci, kdy Němcům půjde o hodně a Portugalci budou muset ukázat, co v nich je. Na minulém mistrovství až do semifinále nevyhráli v základní hrací době a pak to vyhráli, tak jestli to chtějí praktikovat znovu, ať jdou do hajzlu :-D
    Anglie je vyhajpovaná jako vždycky a jako vždycky zklame. Na MS skončili čtvrtí jen díky pavouku. Přijde silný soupeř a jedou domů. S velkou pravděpodobností po penaltách :-D

    Jak se tam srazil Pavard s nevím kým, tak byl záběr na Löwa s prsty pod čumákem :-D On si nedá pokoj!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.6.2021 21:54Pindárna
    Rüdiger má choutky :-D
    Němci hrají dobře, ale Francie je extrémně dobrá. No, vítězové belgické, italské a francouzské skupiny jsou ve stejné polovině pavouka, takže kdyby vyhrály skupiny týmy Itálie, Belgie (obojí se předpokládá a asi k tomu i spěje) a Francie (podle předevené hry i poločasového výsledku by tomu tak klidně mohlo být), tak jen jeden z nich bude ve finále a maximálně dva v semifinále. V té druhé půlce by mohly využít situace týmy Nizozemska (ty snad nemůže ve vítězství ve skupině už nic ohrozit) a vítěz anglické skupiny (Součku a spol, koukám na vás!). Který ale půjde na jednoho z německé skupiny.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.6.2021 15:26Pindárna
    Mikei: Toho se bojím, že se teď navzájem seřvou a půjdou do klíčového zápasu nadržení. V každém případě to bude pro nás prověrka. Kdyby nám to vyšlo na druhé fleka, tak by to vypadalo na Slovensko, Švédsko, Španělsko. Nedivil bych se, kdyby Angláni poslední zápas vypustili, aby nemuseli jako vítězové skupiny jít na druhého ze "skupiny smrti" (Německo, Francie, Portugalsko) a nám tak pomohli k postupu. Koukal jsem na pavouka a dost možná se rýsuje čtvrtfinále Belgie - Itálie, tenhle zápas bych chtěl vidět jako finále.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.6.2021 21:47Pindárna
    GWB: Zklamali mě stejně jako na posledním MS, kdy jsem od nich čekal, a asi nejen já, mnohem víc. Tipoval jsem je minimálně na čtvtfinále, ale dost možná pojedou po skupině domů. Mdlí byli.
    U nás se počítá výhra, ale vzadu je to bez Olega Kedela katastrofa, proti Chorvatům takhle dostaneme dva tři kousky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.6.2021 21:41Sběratelský klub
    V pevné, je to na webu Crwe potvrzené.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.6.2021 16:13Pindárna
    Koukáte někdo na EURO? Kdo si před chvílí vzpomněl na Hagiho?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 23:53Pindárna
    esoes:
    Zack
    Nejlepší jsou lidi, co v reálu nechtějí diskutovat a jsou osobní, byť mě neviděli ani z vlaku, natož že by mi podali ruku. Jestli máš špatný den, tak si přešlápni je připitomělé léčit si to na jiných...Pěkný den všem bez vyjímky

    19.10.2020, 11:26, Sběratelský klub, comicsdb.cz, autor: esoes

    K věci, tedy k té mé otázce, která se týkala tvého komentáře, něco bude? Když už jsi jako ten jistě normální člověk do diskuze přišel, abys do ní i přispěl.

    Na vojně jsem byl a jsem si zcela jist, že déle než ty, a ne, deku jsem nedostával. Pocit méněcennosti většinou nemají lidé, co si dokáží dělat legraci sami ze sebe, což jako ten dokonalý a nikoliv méněcenný dokážu (a ty a tobě podobní jakožto ti beze smyslu pro humor nejsou schopni rozpoznat). Moc častu tu netrávím, ale i kdyby, mohu si to dovolit, jsem ve finančním důchodu. Že mi závidíš je mi je jasný, já si taky závidím. Ono je taky co závidět! U toho zbytku už nemůžu reagovat tím, že budu psát, jak jsem skvělý, tak na to reagovat nebudu. Kromě té části, kde píšeš o urážkách. Jenom v tom jednom komentáři jsi mě urazil víckrát než já ostatní za celou dobu mého působení zde. Teda jestli nepočítáš i soukromé zprávy, tam jsem sprostý, to ano. Ale spolu si nepíšeme, ne, abys to věděl, nebo ano? :-)

    P. S. Tak proč s tím ksichtem ven nejdeš ty a tohle nepřekoktáš před kamerou, abys to pak uploadnul na youtube ty? Mimochodem, jak víš, že jsem nikdy s ksichtem ven nešel? :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 22:53Pindárna
    esoes: Jak ten povyk u MB z mé strany (nutno dodat, že nejen z mé strany, a taky že byl plně zasloužený) souvisí s tím, o čem se vede řeč teď a tady, že jsi to nadhodil?

    Nejsem strašnej komik, jsem výbornej komik! Jen proto, že vždy předpokládám, bohužel často mylně, že v publiku jsou jen samí inteligenti a žádný dement, nejsem strašným komikem. Maximálně tak naivou, co lidi přeceňuje. Podle tvých dřívejších žbleptů se umíš hezky rozepsat, tak to zkus příště, až mi budeš zase něco povídat. Klidně mi to povídání pošli do pošty. (Pane Janšto, pro vás to stále platí, stejně tak pro toho pána, co pana Janštu nahradil a myslí si, že ho nikdo nevidí ;-)). Na tu položenou otázku bych ale prosil odpověď sem do diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 22:07Pindárna
    Hawwwran: Že se neřeší nic jiného než autoři nebo lítost se mi moc nezdá, to by musely být všechny komentáře jen o tom, což nejsou. Kromě toho ta diskuze o výměne se nevede jen zde ve Sb. klubu.

    Ale k tomu povyku. Napsal jsi, že musí být hrozné, když se místo nadšení dostaví kritika s autorem nesouvisející věci a že autor žehlí. Kritika se objevila ohledně toho balení, ano, a následný postup Epochy je pak spíš chválen (sám píšeš, že nakladatelství to vyřešilo, nikde žádný zádrhel) a především je komiks hodnocen velmi pozitivně, ne-li vyloženě vynášen do nebes. Fakticky se tedy neděje, co píšeš, ale spíš pravý opak. Pak mi to, co jsi napsal, přijde vzhledem k situaci jako mnoho povyku pro nic. Tobě asi ne, fajn.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:30Pindárna
    Není to mnoho povyku pro nic? Knihy bez keců mění, za týden dva na to nikdo ani nevzpomene. Jak to vnímají autoři nevím, ale jako čtenář to beru tak, že díky nakladatelství jsem si ho mohl přečíst a kvůli zjeblému balení a pak bezproblémové výměně (i když, ještě komiks v pařátech nemám) mi to zážitek z komiksu rozhodně nezkazí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.6.2021 21:22Pindárna
    Podle toho bitrejtu a rozlišení to vypadá, že někdo se hodně snažil, aby při sledování měl člověk pocit, že opravdu sleduje film na videokazetě :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 17:39Pindárna
    Future-Death: Horor říznutý komedií.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum4.6.2021 18:09Pindárna
    Marvel to ovšem nedokončil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.5.2021 18:50Sběratelský klub
    Hanussen: Protože tak to vyšlo v originálu. Souborně to v angličtině vyšlo v době, kdy už to BB art měl ohlášené.
    Ter: Ticho je stejný případ. A souborně to vyšlo sedm let po prvním vydání, kdy už to bylo vyprodané.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.5.2021 20:36* Připomínky a návrhy
    A nestačí jen přidat něco jako Související, kam by se vecpaly světy a pak ještě komiksy, které mají větší souvislost než jenom postavu, odkaz či malou návaznost na nějaký příběh apod.?

    Příklad: Strážci by souviseli s Před Strážci a s Hodinami posledního soudu, ty by souvisely se Strážci, s Flashpointem, se Znovuzrozením hrdinů DC (tou první knížečkou). Flashpoint už by nesouvisel se Strážci a s Před Strážci. Frankenstein by souvisel s Mignolaversem. Je tam víc postav, ne jen Hellboy, tak proto. Černá rukavice by souvisela se zbylými knihami série od BB artu. Série s hlavní postavou Supermanem souvisí s dalšími supermanovskými sériemi a příběhy (ne kde se Superman objeví, ale kde je hlavní postavou, příběh je o něm). Batmanovské s batmanovskými, ligové s ligovými atd. Klasické Čtyřlístky mají souvislost se speciály. Rexík a Čtyřlístek a podobně okrajové záležitosti by spolu nesouvisely, jako by se nedávaly dohromady věci jenom proto, že jsou ze světa DC, protože pak už souvisí skoro vše se vším. Ta hranice souvisí/nesouvisí by byla MEZI doporučením přečíst si jiný komiks pro lepší zážitek, rozšířením příběhu A mihnutím nějaké postavy apod. Kdy tam sice ta souvislost je, ale je to klasická komiksová souvislost, kdy vše souvisí se vším.

    Vodítkem pro určení, kde ta hranice je, by byla taky reálnost koupit si/přečíst si ty související a užitečnost informace o souvislosti. Jakmile souvisí DC s DC, tak je to čtenářům k ničemu, když si ale dají dohromady komiksy, kde jedna linie ovlivňuje/rozšiřuje druhou, užitečné to je a je proveditelné jak si ty komiksy koupit, tak je přečíst. U DC nebo Marvelu je to na pár měsíců nebo let. Když se admin s dostatkem informací o komiksech ptá sám sebe, jestli to má dát k sobě, tak to k sobě nepatří, neměl by mít pochybnost.

    Nebo dát Doporučujeme, kde by byly prequely a hodně související komiksy a ten zbytek by pak šel do Související.

    Pokud jde o čtecí pořadí, tak jestli to databáze vyřeší systémově, tak všechna čest, ale u čtecího pořádku se ani na zahraničních diskuzích neshodnou, co tam patří, co ne. Tak jestli to není lepší řešit jako doposud, v diskuzi, kdy se někdo zeptá a lidi mu napíší názory, případně odkazy na zahraniční diskuze, ať si to přebere sám.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.5.2021 19:29Sběratelský klub
    Draco: Ti z vás, co čtou v digitalu i tištěné, podle jakého klíče si vybíráte, které tištěné komiksy si opravdu koupit a to ještě důležitější, které si vážně nechat?

    U čeho mě napadne, že to chci, to koupím bez rozmyslu. Toho už teď moc není, tak deset kousků ročně, maximálně patnáct. (Píšu jen o čs. komiksech.)
    Co vypadá solidně a asi bych chtěl, tam to buď risknu a koupím, nebo se podívám na recenze, ukázky. Pak kupuju, nebo postupuju o úroveň níž.
    Tady se na ten komiks podívám. Na místech, o kterých se nemluví. Po přečtení prvních stránek nebo kapitoly dvou buď chci číst dál, nebo nechci. Když chci číst dál, nečtu a kupuju. Když nechci, tak nečtu dál (výjimečně dočtu) a ani nekoupím.
    U toho, u čeho si říkám, že to nejspíš nechci, se podívám zase na místech, o kterých se nemluví a když mě to nepřesvědčí, tak nekupuju.
    U toho zbytku, který mi nic neříká, se nikam nepodívám. Když se u některého z titulů v této skupině tady na databázi hromadí pochvalné komentáře, tak se kouknu a rozhodnu stejně jako u komiksů o úroveň výše.

    Nechávám si vše, ale něco jde do krabice a do sklepa. Suchého. To jsou kokotiny, věci, u kterých vím jistě, že se k tomu nechci vrátit nikdy nebo max. jednou, ale kdo ví kdy. U toho zbytku v knihovně se může stát, že po druhém čtení komiks čeká stejný osud. Co se mi líbí u druhého čtení, to si nechávám v knihovně furt.

    Byl jsem na tom podobně jako ty, měl jsem toho moc a moc jsem toho kupoval. Takže jsem si u všeho, nejen u komiksů, začal klást otázku, jestli to nekupuju jenom ze setrvačnosti a jestli to fakt stojí za to mít. A nekupuju hned. Když nejde o limitky a sběratelské kousky, nikam to neuteče a když po tom toužím i po dvou týdnech, měsíci, tak si to koupím. Když touha vyprchá, zapřemýšlím a postupuju podle toho pětistupňového klíče nahoře.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.5.2021 20:14Pindárna
    Darker: To není žádné zavírání se, někoho prostě řeči o tom, co si kdo koupil nebo co kde vychází nezajímá, zvlášť když je toho čím dál tím víc. Přeskočit to nelze, protože dokud se to nepřečte, tak nevíš, jestli tě to zajímá, nebo ne. Protože to je, teda bylo, součástí vlákna, ve kterém se občas něco zajímavého objevilo. Teď je to mimo a mnozí tak mohou udělat přesně to, o čem píšeš, přeskočit to, co je zcela jistě nezajímá. A jestli je slušné vyjádření názoru, že někoho něco nezajímá a jestli by, prosím, nešlo vytvořit nové vlákno, trolling nebo hejting, tak to aby se za chvíli už člověk bál cokoliv napsat.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.5.2021 20:00Pindárna
    Tak ten Dolfík na KKK je supertoll, jak říkali staří nacisté vysoce jakostnímu materiálu. Nepříliš často to říkám nebo píšu, ale tohle bych snad neudělal lépe ani já. (Ne, kecám, já jsem mimo jakákoliv lidská měřítka, jako všichni bozi.)

    Už je známo datum tisku a vzhledem k průběhu celé akce "Kaplan" by měl autor začít s předstihem makat na dalším videu.

    Darker: Tam by chyběl ten efekt novinky plus představení v souvislosti s příjezdem samotného autora. Mně by to i přišlo neuctivé vůči autorovi, nahodit jako mimochodem, že vyšel 2. díl jeho série, tak to s tebou teda pokřtíme, když už jsi šel kolem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.5.2021 21:24Sběratelský klub
    Dinik: V tom "podstatě cokoliv" se skrývá i možnost, že to nakonec vyjde v pořádku a v tom nově avizovaném termínu. Naděje tedy žije! :-D Stejně tak žije naděje pro další zápletku. (Nejsem hejtr, jen si dělám škodolibou prču.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum13.5.2021 20:50Čtenářský koutek
    yogi: Smě vyhmát! :-D
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 15 (cca 6215 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0