Biografický komiks Hitler je jedním z prvních historických děl slavného japonského kreslíře a scenáristy, jenž s potměšilým humorem vykresluje osud nechvalně proslulého německého vůdce od jeho idealistického mládí až po hořký konec v troskách Berlína.

Vyšlo jako 6. svazek malé řady edice Argomiks (uvedeno také v tiráži). Klasická verze je nově s měkkou obálkou, limitovaná pak s pevnou obálkou s jiným motivem.

Původně vycházelo jako komiksový seriál mezi lety 1971-1972 ve Weekly Manga Sunday.


Scénář
Šigeru Mizuki
Art
Šigeru Mizuki
Obálka
Šigeru Mizuki
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Jan Adamčák, Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Richard Klíčník
Žánry
historický, válečný, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-4183-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
163 x 235 x 28 mm
Tisk
černobílý
Stran
284
Cena
598 Kč
Originál
Gekiga Hittorá (Čikuma šobó, 1990)
Varianty
Hitler (2023)
Hitler (limitovaná edice) (2023)
  • mcleek
    mcleek1.12.2023 16:55Hitler
    Příběh je plný poučných detailů, ale objevil jsem i pár chybek (tak třeba v době konání mnichovské konference nebyl Eduard Beneš ve vedlejší místnosti). Pojetí příběhu se mi líbilo, jen mě vadilo groteskní pojetí postaviček, ve kterém postavy neustále šilhají, vychází jim z nosu obláčky páry apod.
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš11.11.2023 09:43Hitler
    Jak píše GWB, překvapilo mě, kolik informací v knize bylo a přitom příběh krásně odsýpal.
    Způsob podání mi taky přišel ideální - pokud knížky tvrdí, že jsou "naprosto nestranné a nebudou Hitlera démonizovat", vypadá to častokrát tak, že má autor doma nad stolem Hitlerův portrét, pokud naopak Hitlera chtějí zesměšnit, nedozvíme se faktografického skoro nic. Tady se dozvídáme spoustu faktů, satira však vyplývá hlavně z karikatur, které se tu Šigeru Mizukimu fakt povedly.
    Hitlera tedy tahle manga tak nějak "polidšťuje", ale ne ve smyslu, že by nebyl ten šílený diktátor, spíš poukazuje na to, jak "goofy" týpek to vlastně byl, což je přesně to, co by ho naštvalo jistě mnohem víc, než text, který ho vyobrazuje jako vraždící monstrum a nejhoršího člověka v historii. Taky to bohužel implikuje, že tihle lidé se nerodí jednou za sto let, ale ve "správných" podmínkách může podobný osud čekat kdejakého jedince.

    Nevím, jestli tahle publikace bude dostačující pro lidi, kteří koukají každý týden na dokumenty o Hitlerovi, ale pro někoho jako já, kdo o Hitlerově životě pořádně slyšel naposled na dějepisu na střední, je to perfektní.
  • Lobok257
    Lobok2576.11.2023 09:23Hitler (limitovaná edice)
    Přes počáteční nedůvěru ke způsobu ztvárnění jednoho z největších diktátorů a vrahů historie, si můj mozek zvykl, přijmul estetiku "mangahitlera" a užil si to! Je to skvěle vyvedené dílo. Když se podíváme v historických dokumentech a knihách na Herr Hitlera a jeho družinu šílenců, tak se nevyhneme myšlenkám na jejich značnou komičnost - tragikomičnost. Hitler, Goebbels, Hess, Goring, Rohm, jsou karikaturami sami od sebe a proto jim Mizukiho ztvárnění prostě padne. A např. Rudolf Hess je, v kvalitě autorova provedení,
    přímo kandidát na postavičku Funky POP!
  • Fort
    Fort5.11.2023 10:21Hitler (limitovaná edice)
    Monstrum, masový vrah, diktátor určitě by jste ho nenazvali, lidskou bytostí, přesto se vás tato manga bude snažit o opak. Tvůrce přináší svůj typický styl, kdy téměř útržkovitě nakreslené postavičky vkládá do realistického prostředí. Výsledná práce je pohlcující studie cílevědomého odhodlání vadného ​​obyčejného jedince, kdy získá obrovský vliv. Dozvíte se zde málo známá fakta, zejména z jeho mládí.
    Konečným výsledkem je kronika, která je v současných paralelách děsivá, když si uvědomíme, kolik lidí na mocenských a vlivných pozicích se začalo učit z historie, tak aby ji neopakovali.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.10.2023 16:45Hitler (limitovaná edice)
    Tohle mi prijde jako zbytecny komiks. Moc zkratkovite a kdyz uz tam neco faktickeho zaznelo, tak mo to bud prislo tendencni anebo malo. Sama kapitola osobnosti Hitlera potrebuje vic nez jen cca 250 stran komiksu a zase z nej delat jen prachsprosteho labila bez jakychkolov schopnosti sazejici de facto na pokerovsky gamble je zase moc odsuzujici. Komiks vam vlastne nenabidne strany, ale jednu stranu, ze to byl vlastne blb. Autor tvrdi, ze se opira o prameny, ale ty jsiu pouze subjektivni svou povahou. Nedokazu presne pojmout, jak moc sel k faktum, neco tam je, ale je to tak zkratkovite, ze z toho moc nemate. Jako komiks to neni vylozene spatne, cte se to docela dobre, ale kresbou je to takove skromne, chapejte staticke. Jako ochutnavka to docela funguje, ale jinak nic moc.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.10.2023 09:36Hitler
    Adolf Hitler jako osoba bývá mnohdy démonizován, jindy věcně popisován, místy dokonce "zlidšťován". Zde je lehoulince jaksi zgroteskněn. Adorofu Hittorá, jak mu Japonci říkají, je na téměř tři sta stranách vykreslen jako někdo, kdo vydupal takřka z ničeho nacistickou stranu a obrovskou říši, aby ji záhy zase epicky ztratil. Fascinující, kolik biografických, politických i historických informací sem Mizuki dokázal vměstnat, aniž by nudil suchou faktografií, naopak - je navzdory tématu celkem vtipný. Cením na kapitoly bohatší vykreslení raného osobního i politického života Vůdce, protože je to přece jenom méně známá záležitost než následující válka. Nebýt toho, že je to manga, člověk by téměř nepoznal, že se zde vypráví z japonské perspektivy.

    Celkový dojem: 80%
7131